Nejlepší recepty z hermelínu! Ideální pochoutka ke grilovačce nebo rodinné večeři

Hermelín, sýr s plísní na povrchu, určitě všichni známe a běžně ho řadíme do nákupního seznamu.

A proč ho nazýváme kouzelným? Hermelín můžeme připravit na spoustu způsobů a vždy chutná opravdu báječně.

Vyzkoušejte si 6 nejlepších receptů s hermelínem a vykouzlete svým strávníkům spokojený úsměv na rtech.

Nakládaný hermelín

Tento recept na marinovaný sýr je jedním z nejoblíbenějších předkrmů, který nabízí snad každá česká hospůdka.  Příprava je velmi snadná a nezabere více než 15 minut.

Co budeme potřebovat

  • 500 g hermelínu (lze použít i camembert nebo kozí sýr „hermelínového typu“)
  • 150 g cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 120 g chilli papriček
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička papriky
  • 2-3 bobkové listy
  • 2 lžíce tymiánu, čerstvého nebo sušeného
  • mořská sůl podle chuti
  • extra panenský olivový olej (tolik, kolik potřebujete k zakrytí sýra)

Postup

  • Vyčistěte a osušte sklenici s víkem, která má gumové těsnění nebo jakoukoli uzavíratelnou sklenici.
  • Všechny kousky hermelínu nakrájejte po šířce.
  • Česnek oloupeme a prolisujeme a cibuli nakrájíme.
  • Česnek rozetřeme na vnitřní strany sýrů.
  • Posypeme paprikou a solí.
  • Přidáme plátky cibule a přeložíme druhou polovinou sýra.
  • Vložte jeden sýr do sklenice a přidejte bobkové listy a celý pepř.
  • Pokuste se sýry napěchovat do sklenice co nejblíže k sobě, abyste nemuseli použít příliš mnoho olivového oleje.
  • V případě potřeby sýr překrojte napůl, aby se vešel do sklenice.
  • Přidejte tymián a nakládané chilli papričky a zbytky cibule.
  • Polejte extra panenským olivovým olejem, dokud nebude sýr celý zakrytý olejem.
  • Zatřeste nádobou, abyste dostali vzduchové bubliny ven.
  • Sklenici uzavřete a chraňte ji před přímým slunečním zářením a skladujte jí při pokojové teplotě po dobu 1-6 týdnů.
  • Každé 2-3 dny protřepejte, abyste dostali vzduch ven.
  • Jakmile dozraje a změkne, uchovávejte ho v lednici až 2 týdny. Podávejte s nakládaným chilli, cibulovými kroužky a domácím pečivem, při jakékoliv grilovačce.  

Doba zrání závisí na tom, jak je sýr zralý. Pokud je měkký, když ho dáváte do sklenice, může to trvat jen 3 dny. Pokud je sýr ještě tvrdý, bude marinování trvat přibližně 2 týdny.

Další tipy a triky jak na marinovaný hermelín, najdete v našich receptech!

Dvě sklenice plné českého tradičního sýra s chilli a cibulí.
Zdroj: worldfood.guide

Hermelínová pomazánka

Pro potěšení chuti vás i vašich blízkých přinášíme recept na pomazánku s hermelínem, která rozhodně potěší vaše chuťové buňky.

Co budeme potřebovat

  • 2 hermelíny
  • 1 cibule
  • bílý jogurt
  • majonéza
  • 2 vejce uvařené natvrdo
  • lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Hermelíny si nakrájíme na kousky nebo nastrouháme. Cibuli a vejce nakrájíme najemno.
  2. Smícháme dohromady a vmícháme trochu majonézy, hořčice a jogurtu.
  3. Osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

Pro lepší chuť necháme pomazánku odležet v chladnu. Podáváme namazané na pečivu. Můžeme okořenit či posypat pažitkou nebo podávat se zeleninou.

Rýžový chlebík namazaný čerstvou hermelínovou pomazánkou a ozdobený.
Zdroj: foodbysann.com

Hermelínový salát

Salát z hermelínu je jedna z variant, jak během chvilky vytvořit výbornou pochoutku.

Co budeme potřebovat

  • 2 hermelíny
  • 10 dkg šunkového salámu
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • 1 sterilovaná kapie
  • 2 lžíce sterilovaného celeru
  • 10 dkg majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • citronová šťáva
  • koření dle chuti

Postup

  1. Hermelín a salám nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a jablko, celer a kapii na nudličky.
  2. Promícháme a přidáme majonézu smíchanou s jogurtem, hořčicí a rozetřeným česnekem.
  3. Znovu promícháme a dochutíme citronovou šťávou, osolíme a okořeníme podle chuti.

Jestli se bojíte, že pokrm nebude dost sytý, uvařte dodatečně těstoviny a smíchejte je se salátem. Pokud hledáte další inspiraci na lehké saláty s hermelínem, podívejte se na naše recepty!

čerstvá zelenina a na plátky nakrájený na plátky.
Zdroj: lh3.ggpht.com

Grilovaný skládaný hermelín

Není nad letní grilování s přáteli či rodinou. Vedle masa je oblíbenou pochoutkou i sýr. Zkuste náš recept na grilovaný sýr. Je speciální!

Co budeme potřebovat

  • 4 hermelíny
  • 8 plátků šunkového nebo jiného salámu
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 3 rajčata
  • 1 lžíce kečupu

Postup

  1. Každý hermelín rozkrojíme na 3 stejně silná kolečka.
  2. První kolečko potřeme kečupem a prolisovaným česnekem, položíme na něj plátek salámu, kolečko cibule a kolečko rajčete.
  3. Přiklopíme dalším plátkem, který potřeme hořčicí a položíme na něj opět plátek salámu a kolečko cibule a rajčete.
  4. Zakryjeme třetím plátkem. Postup opakujeme u vše připravených hermelínů.
  5. Naplněné hermelíny zabalíme po jednom do alobalu a grilujeme asi 6 minut.

Vhodná příloha ke grilovanému hermelínu je opečené pečivo, hodí se však i opečené brambory nebo grilovaná zelenina.

Tyto grilované hermelíny si můžete připravit i ve své kuchyni. Postačí k tomu kvalitní grilovací pánev. Více se dočtete v recenzi grilovacích pánví.

Sýr v alobalu podávaný s vínem.
Zdroj: christinascucina.com

Hermelín v bramboráku

Vyzkoušejte recept s hermelínem obaleným v bramboráku a poznejte, že i při smažení dokáže tento krémový sýr vykouzlit báječnou chuť.

Co budeme potřebovat

  • 7 větších brambor
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • kmín
  • 200 g hladké mouky
  • 4 žampiony
  • 200 ml mléka
  • 3 hermelíny
  • olej na smažení

Postup

  1. Česnek utřeme, přidáme nastrouhané syrové brambory, vajíčka, mléko, hladkou mouku, majoránku, kmín, pepř, sůl a najemno nasekané žampiony. Vše důkladně promícháme.
  2. Hermelíny rozkrojíme vodorovně a poté na čtvrtky.
  3. Na pánev s rozpáleným olejem lžící naneseme těsto a na něj dáme hermelín. Na hermelín naneseme druhou vrstvu těsta a opékáme dozlatova z obou stran.

K této výborné specialitě můžeme podávat například grilovanou zeleninu dle vaší chuti. Nejlepší recepty najdete u nás!

Talíř se smaženým sýrem a nakládanou zeleninou.
Zdroj: saveur.com

Plněný hermelínový dortíček

Hermelín chutná výborně i v kombinaci s ovocem. Zkuste ochutnat tuto sladko, krémovou kombinaci.

Co budeme potřebovat

  • 2 hermelíny
  • půl vaničky tvarohu
  • 2 lžíce másla
  • 10 dkg šunky
  • 2 broskve (nebo jiné ovoce)
  • strouhané oříšky

Postup

  1. Hermelín rozkrojíme na dvě kolečka.
  2. Utřeme tvaroh s máslem do pěny a dochutíme solí. Sáčkem s ozdobnou špičkou jej nastříkáme na kolečka hermelínu.
  3. Dozdobíme najemno nakrájenou šunkou, krájenou broskví nebo jiným ovocem, jádry ořechů nebo strouhanými ořechy.
  4. Můžeme podávat.

Výborně se k hermelínu hodí i maliny. Celý dortík můžeme zlehka polít medem nebo javorovým sirupem.
V létě jsou skvělé grilované hermelíny a jiné pochoutky na grilu, zatímco v zimě můžete sýrovými pamlsky ozdobit silvestrovský stůl.

Lahodný krémový sýr s ovocem.
Zdroj: domino.com

S jakými nápoji hermelín podávat?

Jablečný moštCider

Jemná hořkost jablek Camembert dokonale podtrhuje.

Pommeau

Tato směs jablečného moštu a jablečné brandy, která pochází z Francie, je ideální, když je vnitřek vašeho sýru rozteklý.

Šampaňské

Možná je to překvapení, ale bublinky opravdu fungují s mazlavým hermelínem, zvláště pokud je pečený nebo grilovaný.

Chenin Blanc

Je ideální k méně zralému hermelínu.

Jemná ovocná červená vína

Pokud chcete pít červené, zkuste novozélandské Pinot Noir, chilský Merlot nebo Carmenère.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X