Hermelín, sýr s plísní na povrchu, určitě všichni známe a běžně ho řadíme do nákupního seznamu.
A proč ho nazýváme kouzelným? Hermelín můžeme připravit na spoustu způsobů a vždy chutná opravdu báječně.
Vyzkoušejte si 6 nejlepších receptů s hermelínem a vykouzlete svým strávníkům spokojený úsměv na rtech.
Nakládaný hermelín
Tento recept na marinovaný sýr je jedním z nejoblíbenějších předkrmů, který nabízí snad každá česká hospůdka. Příprava je velmi snadná a nezabere více než 15 minut.
Co budeme potřebovat
- 500 g hermelínu (lze použít i camembert nebo kozí sýr „hermelínového typu“)
- 150 g cibule
- 8 stroužků česneku
- 120 g chilli papriček
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička papriky
- 2-3 bobkové listy
- 2 lžíce tymiánu, čerstvého nebo sušeného
- mořská sůl podle chuti
- extra panenský olivový olej (tolik, kolik potřebujete k zakrytí sýra)
Postup
- Vyčistěte a osušte sklenici s víkem, která má gumové těsnění nebo jakoukoli uzavíratelnou sklenici.
- Všechny kousky hermelínu nakrájejte po šířce.
- Česnek oloupeme a prolisujeme a cibuli nakrájíme.
- Česnek rozetřeme na vnitřní strany sýrů.
- Posypeme paprikou a solí.
- Přidáme plátky cibule a přeložíme druhou polovinou sýra.
- Vložte jeden sýr do sklenice a přidejte bobkové listy a celý pepř.
- Pokuste se sýry napěchovat do sklenice co nejblíže k sobě, abyste nemuseli použít příliš mnoho olivového oleje.
- V případě potřeby sýr překrojte napůl, aby se vešel do sklenice.
- Přidejte tymián a nakládané chilli papričky a zbytky cibule.
- Polejte extra panenským olivovým olejem, dokud nebude sýr celý zakrytý olejem.
- Zatřeste nádobou, abyste dostali vzduchové bubliny ven.
- Sklenici uzavřete a chraňte ji před přímým slunečním zářením a skladujte jí při pokojové teplotě po dobu 1-6 týdnů.
- Každé 2-3 dny protřepejte, abyste dostali vzduch ven.
- Jakmile dozraje a změkne, uchovávejte ho v lednici až 2 týdny. Podávejte s nakládaným chilli, cibulovými kroužky a domácím pečivem, při jakékoliv grilovačce.
Doba zrání závisí na tom, jak je sýr zralý. Pokud je měkký, když ho dáváte do sklenice, může to trvat jen 3 dny. Pokud je sýr ještě tvrdý, bude marinování trvat přibližně 2 týdny.
Další tipy a triky jak na marinovaný hermelín, najdete v našich receptech!

Hermelínová pomazánka
Pro potěšení chuti vás i vašich blízkých přinášíme recept na pomazánku s hermelínem, která rozhodně potěší vaše chuťové buňky.
Co budeme potřebovat
- 2 hermelíny
- 1 cibule
- bílý jogurt
- majonéza
- 2 vejce uvařené natvrdo
- lžíce hořčice
- sůl
- pepř
Postup
- Hermelíny si nakrájíme na kousky nebo nastrouháme. Cibuli a vejce nakrájíme najemno.
- Smícháme dohromady a vmícháme trochu majonézy, hořčice a jogurtu.
- Osolíme, opepříme a pořádně promícháme.
Pro lepší chuť necháme pomazánku odležet v chladnu. Podáváme namazané na pečivu. Můžeme okořenit či posypat pažitkou nebo podávat se zeleninou.

Hermelínový salát
Salát z hermelínu je jedna z variant, jak během chvilky vytvořit výbornou pochoutku.
Co budeme potřebovat
- 2 hermelíny
- 10 dkg šunkového salámu
- 1 jablko
- 1 cibule
- 1 sterilovaná kapie
- 2 lžíce sterilovaného celeru
- 10 dkg majonézy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce hořčice
- 2 stroužky česneku
- sůl
- citronová šťáva
- koření dle chuti
Postup
- Hermelín a salám nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a jablko, celer a kapii na nudličky.
- Promícháme a přidáme majonézu smíchanou s jogurtem, hořčicí a rozetřeným česnekem.
- Znovu promícháme a dochutíme citronovou šťávou, osolíme a okořeníme podle chuti.
Jestli se bojíte, že pokrm nebude dost sytý, uvařte dodatečně těstoviny a smíchejte je se salátem. Pokud hledáte další inspiraci na lehké saláty s hermelínem, podívejte se na naše recepty!

Objevte podobné tipy
Grilovaný skládaný hermelín
Není nad letní grilování s přáteli či rodinou. Vedle masa je oblíbenou pochoutkou i sýr. Zkuste náš recept na grilovaný sýr. Je speciální!
Co budeme potřebovat
- 4 hermelíny
- 8 plátků šunkového nebo jiného salámu
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce hořčice
- 3 rajčata
- 1 lžíce kečupu
Postup
- Každý hermelín rozkrojíme na 3 stejně silná kolečka.
- První kolečko potřeme kečupem a prolisovaným česnekem, položíme na něj plátek salámu, kolečko cibule a kolečko rajčete.
- Přiklopíme dalším plátkem, který potřeme hořčicí a položíme na něj opět plátek salámu a kolečko cibule a rajčete.
- Zakryjeme třetím plátkem. Postup opakujeme u vše připravených hermelínů.
- Naplněné hermelíny zabalíme po jednom do alobalu a grilujeme asi 6 minut.
Vhodná příloha ke grilovanému hermelínu je opečené pečivo, hodí se však i opečené brambory nebo grilovaná zelenina.
Tyto grilované hermelíny si můžete připravit i ve své kuchyni. Postačí k tomu kvalitní grilovací pánev. Více se dočtete v recenzi grilovacích pánví.

Hermelín v bramboráku
Vyzkoušejte recept s hermelínem obaleným v bramboráku a poznejte, že i při smažení dokáže tento krémový sýr vykouzlit báječnou chuť.
Co budeme potřebovat
- 7 větších brambor
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- kmín
- 200 g hladké mouky
- 4 žampiony
- 200 ml mléka
- 3 hermelíny
- olej na smažení
Postup
- Česnek utřeme, přidáme nastrouhané syrové brambory, vajíčka, mléko, hladkou mouku, majoránku, kmín, pepř, sůl a najemno nasekané žampiony. Vše důkladně promícháme.
- Hermelíny rozkrojíme vodorovně a poté na čtvrtky.
- Na pánev s rozpáleným olejem lžící naneseme těsto a na něj dáme hermelín. Na hermelín naneseme druhou vrstvu těsta a opékáme dozlatova z obou stran.
K této výborné specialitě můžeme podávat například grilovanou zeleninu dle vaší chuti. Nejlepší recepty najdete u nás!

Plněný hermelínový dortíček
Hermelín chutná výborně i v kombinaci s ovocem. Zkuste ochutnat tuto sladko, krémovou kombinaci.
Co budeme potřebovat
- 2 hermelíny
- půl vaničky tvarohu
- 2 lžíce másla
- 10 dkg šunky
- 2 broskve (nebo jiné ovoce)
- strouhané oříšky
Postup
- Hermelín rozkrojíme na dvě kolečka.
- Utřeme tvaroh s máslem do pěny a dochutíme solí. Sáčkem s ozdobnou špičkou jej nastříkáme na kolečka hermelínu.
- Dozdobíme najemno nakrájenou šunkou, krájenou broskví nebo jiným ovocem, jádry ořechů nebo strouhanými ořechy.
- Můžeme podávat.
Výborně se k hermelínu hodí i maliny. Celý dortík můžeme zlehka polít medem nebo javorovým sirupem.
V létě jsou skvělé grilované hermelíny a jiné pochoutky na grilu, zatímco v zimě můžete sýrovými pamlsky ozdobit silvestrovský stůl.

S jakými nápoji hermelín podávat?
Jablečný mošt – Cider
Jemná hořkost jablek Camembert dokonale podtrhuje.
Pommeau
Tato směs jablečného moštu a jablečné brandy, která pochází z Francie, je ideální, když je vnitřek vašeho sýru rozteklý.
Šampaňské
Možná je to překvapení, ale bublinky opravdu fungují s mazlavým hermelínem, zvláště pokud je pečený nebo grilovaný.
Chenin Blanc
Je ideální k méně zralému hermelínu.
Jemná ovocná červená vína
Pokud chcete pít červené, zkuste novozélandské Pinot Noir, chilský Merlot nebo Carmenère.