Krabí tyčinky nás mohou mást svým názvem, protože i přestože si myslíme, že jsou z krabího masa, jsou vyráběny pouze z masa rybího.
Nejčastěji se vyrábí z masa tresky pestré, štikozubce obecného, a někdy z mořských štik či úhořů.
To, že jsou vyráběny z ryb nemění ale nic na faktu, že jsou chutnou surovinou, z které lze vykouzlit, ať už svačina, tak výtečné hlavní jídlo.
A my si společně ukážeme 5 snadných receptů s krabími tyčinkami.
Krabí pomazánka z tyčinek
Ingredience:
- 25 dkg krabích tyčinek
- 1 pomazánkové máslo
- 1 tavený sýr
- 3 lžíce majonézy
- 1 středně velká cibule
- pepř
- sůl
Postup:
- Máslo utřeme se sýrem, majonézou a přidáme jemně nasekané krabí tyčinky s jemně nakrájenou cibulí.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
- Vše důkladně promícháme a podáváme namazané na pečivo.
Pokud chceme pomazánku odlehčit, volíme místo majonézy bílý jogurt, který nám vytvoří lehkou a jemnou chuť.
Salát z krabích tyčinek
Ingredience:
- 2 balíčky krabích tyčinek
- 1 cibule
- 2 okurky
Zálivka:
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce hořčice
- 1 zakysaná smetana
- 2 lžíce bílého jogurtu
- pepř
- sůl
- špetka chilli
- cukr
Postup:
- Nejdříve si připravíme zálivku – svaříme ocet, kečup a hořčici, přidáme sůl a chilli koření a necháme vychladnout.
- Do vychladlé zálivky vmícháme smetanu bílým jogurtem a dochutíme.
- Krabí tyčinky osmahneme na másle, pak je nakrájíme na drobné kousky a vložíme do misky.
- K nim přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájené okurky, zalijeme zálivkou a podle potřeby ještě dochutíme.
Jako přílohu volíme pečivo nebo různé druhy slaných sušenek. Pokud chcete, můžete do salátu přidat například papriku nebo jarní cibulku.
Objevte podobné tipy
Polévka z krabích tyčinek
Ingredience
- 1 balíček krabích tyčinek
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1-2 lžíce rýže
- citronová šťáva
- petrželka
- sůl
- 3/4 litru vody nebo vývaru (nejlépe rybího)
Postup:
- Vodu nebo vývar osolíme a uvedeme do varu.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky nastrouhanou mrkev, na kousky nakrájené krabí tyčinky a propláchnutou rýži.
- Vše vaříme 10-15 minut. Podle potřeby osolíme a přidáme trochu citronové šťávy a zelenou petrželku.
Místo rýže můžeme do polévky zavařit drobné těstoviny, noky, knedlíčky nebo můžeme rozšlehat vajíčko.
Do polévky se hodí přidat i jiná zelenina, například kukuřice.
Špagety s krabími tyčinkami
Těstoviny s krabími tyčinkami jsou skvělými společníky v kuchyni. Tvoří dohromady příjemnou chuť.
Vyzkoušejte si náš recept na špagety s krabími tyčinkami.
Ingredience:
- 1 balíček špaget (50 dkg)
- 2 balíček krabích tyčinek
- 1 mražený špaget
- 2 dl smetany
- 1/4 litru smetany (nebo tučného mléka)
- 2 smetanové tavené sýry
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Postup:
- Špagety uvaříme v osolené vodě a scedíme.
- Špenát necháme jen částečně rozmrazit, pak jej vložíme do hrnce, zalijeme smetanou nebo mlékem a přidáme tavený sýr, nakrájený na kostky
- Uvedeme do varu a vše rozvaříme dohladka, přitom často mícháme.
- Do omáčky přidáme na kratší kousky nakrájené krabí tyčinky, omáčku podle chuti osolíme a opepříme.
- Povaříme 5-10 minut mírným varem. Pak omáčku dochutíme podle potřeby, přidáme prolisovaný česnek a s mícháme s uvařenými těstovinami.
Při podávání můžeme teplé špagety posypat rozdrobenou nivou nebo strouhaným sýrem.
Aby se nám těstoviny nelepily, můžeme přilít při vaření do vody trošku oleje.
Rizoto z krabích tyčinek
Ingredience:
- 1 balení krabích tyčinek
- 1 cibule
- 1 menší pórek
- 1 plechovka sterilovaných žampionů
- sůl
- pepř
- pikantní koření (grilovací, na pizzu, apod.)
- 2 lžíce oleje
- 2 sáčky rýže
Postup:
- Rýži uvaříme podle návodu.
- Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme okapané žampiony, na kousky nakrájené krabí tyčinky a nadrobno posekaný pórek. Osolíme, opepříme a krátce restujeme.
- Hotovou směs smícháme s uvařenou rýží a můžeme podávat.
Rizoto můžete podávat se zeleninovým salátem a při podávání posypat nastrouhaným sýrem.
Sterilované žampiony můžete nahradit podušenými čerstvými žampiony nebo jinými houbami.