Zajímavé recepty na králíka s česnekem jako chutná večeře či menší oběd. Inspirujte se!

Zkuste si připravit zajímavé recepty na králíka na česneku, ať už jako chutný oběd či lehká večeře.

Překvapte své blízké i přátelé a vykouzlete jim skvělé pochoutky, za které vás budou zbožňovat.

Inspiraci můžete hledat v tomto článku, kde najdete jednoduché, a přesto vynikající pokrmy pro různé příležitosti.

Jednoduchý králík na česneku

Říká se, že například v USA to není moc běžné, že se připravuje právě tento druh masa, přesto se najdou domácnosti, kde se na jídelníčku objeví.

U nás je to oblíbená pochoutka, která se dá udělat na mnoho způsobů. Tato receptura je velmi chutná a snadno se připravuje. Ostatně vyzkoušejte i recepty na pečeného králíka.

Ingredience:

  • 1 králík vykuchaný s kůží (hmotnost cca 1 500 – 1 600 g)
  • 250 ml červeného vinného octa
  • 1 hrnek extra panenského olivového oleje
  • 15 stroužků česneku
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • Šťáva z 2 chemicky neošetřeného citronu
  • 1/3 hrnku bílého vína
  • 2 hrnky vody

Postup

  • Králíka naporcujeme a zatím odložíme stranou. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.
  • Kousky masa naskládáme do pánve a vlijeme ocet, aby bylo maso ponořené do poloviny. Pokud nám 250 ml nestačí kvůli velikosti pánvi, přidáme, kolik potřebujeme.
  • Maso marinujeme 1 1/2 hodiny z jedné strany, poté jej otočíme a znovu marinujeme druhou stranu po dobu 1 1/2 hodiny.
  • Poté vyjmeme králíka z pánve a ocet vylijeme. Do pánve pak nalijeme olivový olej a zahřejeme.
  • Jakmile je olej zahřátý, vložíme králíka a restujeme ho v pánvi ze všech stran, dokud nezíská zlatohnědý odstín.
  • Přihodíme plátky česneku a když zezlátne až téměř zhnědne, zalijeme maso bílým vínem.
  • Osolíme, opepříme, přihodíme rozmarýn i bobkový list a přelijeme vodou.
  • Zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme zhruba 1 hodinu. Před koncem vaření asi tak 10 minut přilijeme citronovou šťávu a lehce zahýbeme pánvi, aby se šťáva dostala do celé pánve, ale nemícháme.
  • Nakonec vypneme sporák a zakrytou pánev necháme ještě 15 minut na teplé plotýnce dojít.
Luxusní králík na víně s česnekovou omáčkou.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Pečený králík na česneku

Máte chuť na šťavnatý kousek masa a hledáte vhodný recept? Tento je rychlý a jeho příprava snadná. Budete se olizovat ještě i druhý den. Připravte tuto pochoutku svým blízkým a budou vás zbožňovat.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 800 g králíka
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • Mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Trochu vody (pokud bude potřeba ještě podlít)
  • Čerstvý tymián

Postup

  • Králíka naporcujeme ostrým nožem na 4 díly a zatím necháme stranou.
  • Na středně vysokém ohni zahřejeme velkou pánev (takovou, která půjde vložit do trouby) a dáme do ní olej. Když se zahřeje, vložíme kousky králíka a smažíme ze všech stran, dokud nebude hnědý.
  • Během smažení králíka osolíme a opepříme.
  • Snížíme teplotu, přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek a necháme zezlátnout.
  • Jakmile získá zlatohnědý odstín, necháme králíka vařit ještě další 2 – 3 minuty.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Do pánve vlijeme bílé víno, aby se uvolnilo vše, co se přilepilo na dno pánve. Když se víno odpaří, přilijeme kuřecí vývar.
  • Teď přišel čas vložit pánev s králíkem do trouby a pečeme zhruba 30 minut. Uvnitř musí mít maso cca 65 stupňů.
  • Vyjmeme z trouby a můžeme servírovat. Na talíři ozdobíme čerstvým tymiánem.
Králík s česnekem a omáčkou z vína.
Zdroj: https://whatsinthepan.com/

Stehna na cibuli a česneku

Králík má charakteristickou chuť a velmi jemné maso. Mnozí si na jeho přípravu netroufají, ale to je škoda, protože jeho úprava je velmi rychlá a výsledek chutný.

Ingredience:

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 kg králičích stehen (případně 1 celého králíka)
  • 1 velká kuchyňská cibule
  • 1 palice česneku
  • 1/3 hrnku sherry octa
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 bobkový list
  • 1 – 2 hrsti čerstvého hrášku
  • Voda dle potřeby

Postup

  • Připravíme si nejlépe litinový hrnec a dáme do něj zahřát olivový olej.
  • Králíka naporcujeme (pokud neseženeme jen stehna) a dobře osolíme i opepříme. Vložíme do rozehřátého oleje a necháme osmahnout.
  • Jakmile získá králík nahnědlý odstín, přihodíme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli. Vaříme zhruba 8 – 10 minut, aby cibule zezlátla.
  • Přidáme oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku a necháme 2 minuty vařit/restovat.
  • Poté vložíme zpět kousky králíka, trochu osolíme, zalijeme octem a přihodíme bobkový list.
  • Vše přelijeme vodou v takovém množství, aby byl králík do poloviny ponořený.
  • Zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme 2 hodiny.
  • Jakmile je králík jemný, přidáme ještě trochu pepře a vmícháme čerstvý hrášek.
  • Vypneme sporák a necháme pod pokličkou dojít ještě asi 10 minut.
  • Podáváme s čerstvým křupavým chlebem.
Králičí stehýnka s česnekem a cibulí.
Zdroj: https://honest-food.net

Dušené maso se špenátem

Králík na česneku je vynikající pochoutka pro každého, kdo miluje tento druh masa a česnek jako takový.

Ostatně ten dokáže vyzdvihnout i to absolutně nejnudnější jídlo na vyšší úroveň. Připravte tento recept jako oběd pro své blízké či pohoštění pro přátele, budou vás za to milovat.

Ingredince:

  • 1 králík
  • 1/2 hrnku mouky
  • Mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 žlutá cibule
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 červená paprika
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 1/4 hrnku octa z bílého vína
  • 2 lžičky cukru (krystal, třtinový)
  • 1 hrnek bílého vína
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru

Na ozdobu:

  • 2 hrsti baby špenátu
  • 2 lžíce pražených piniových oříšků
  • 2 lžíce smetany

Postup

  • Do mísy dáme mouku a dostatečně osolíme i opepříme. Promícháme a vložíme do ní králíka, kterého si předtím naporcujeme.
  • Důkladně jej v mouce obalíme a přebytečnou mouku oklepeme.
  • Připravíme si velkou pánev a vlijeme do ní olivový olej, aby se nahřál. Zároveň s olejem přidáme i máslo.
  • Jakmile je tuk zahřátý, vložíme do pánve králíka a opékáme ze všech stran, aby zhnědl. Nastavíme si střední oheň, aby se nám králík s moukou nepřipálil.
  • Takto zhnědlého králíka odložíme stranou a očistíme si veškerou zeleninu.
  • Vše nakrájíme na tenké proužky či kostičky a přihodíme do pánve. Rozmarýn nasekáme a rovněž dáme do pánve. Zakryjeme poklicí a necháme vařit, dokud není zelenina jemná a měkká.
  • Potom odklopíme, zvýšíme teplotu, přidáme ocet s cukrem a vaříme po dobu 30 sekund.
  • Poté přilijeme víno s kuřecím vývarem, dochutíme a přivedeme k varu.
  • Vrátíme králíka do pánve, zaklopíme a na mírném ohni vaříme asi 30 minut.
  • Po uplynutí této doby králíka vyjmeme a uložíme na teplé místo, aby nevystydl.
  • Snížíme teplotu a ještě 5 minut vaříme. Nakonec ještě přisypeme piniové oříšky se špenátem a zalijeme smetanou. Necháme chvilku vařit a můžeme servírovat. Podáváme na talíři přelité omáčkou.

Tip: Pokud nemáte králíka a přesto se vám tento recept líbí, použijte místo něj kuře. Výsledek bude vynikající.

Králík na česneku se špenátem a vůní rozmarýnu.
Zdroj: https://dish.co.nz/

Smažená stehna se smetanovou omáčkou

Tenhle recept na králíka na česneku je díky smetaně dokonale krémový a jemný. Určitě si rádi přidáte víc než jen jednu porcičku. Přestože recept je na stehna, můžeme použít i celého králíka.

Ingredience:

  • 1 500 g vykuchaného králíka
  • 2 hrnky kořeněné mouky z Kentucky
  • Rostlinný olej na smažení
  • Na omáčku:
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce jemně nakrájené pažitky
  • 2 lžíce jemně nakrájené petržele
  • 6 stroužků česneku

Postup

  • Králíka naporcujeme a obalíme v ochucené mouce. Naskládáme jej na mřížku, aby se mouka nelepila na talíř, a necháme odpočívat.
  • V pánvi (ideálně litinové) rozehřejeme rostlinný olej ve vrstvě asi 3 cm na středně vysokém ohni.
  • Jakmile je olej horký, znovu obalíme králíka v mouce, lehce oklepeme přebytek a opatrně vložíme do rozpáleného oleje.
  • Smažíme klasicky jako řízek asi 4 minuty z každé strany, potom znovu otočíme, zaklopíme, snížíme teplotu a smažíme dalších 8 minut.
  • Pánev odkryjeme, kousky králíka znovu otočíme a necháme smažit další 2 minuty. Přičemž osmažené kousky králíka uložíme nejlépe do termomísy, aby byl stále v teple.
  • Takto postupně zpracujeme všechny kousky králíka. Poté vylijeme olej z pánve tak, aby v něm zůstaly zhruba 3 – 4 lžíce a veškeré kousky, které se oddělily od králíka.
  • Přisypeme do pánve 3 lžíce ochucené mouky a za stálého míchání vaříme, dokud není lehce zhnědlá.
  • Přidáme bylinky, česnek a 2 minuty mícháme, aby se česnek prohřál. Zalijeme kuřecím vývarem a smetanou.
  • Mícháme, aby se všechny kousky od pánve odlepily, a pokračujeme, až začne omáčka houstnout. Pak můžeme servírovat.
  • Kousky králíka dáme na talíř a přelijeme omáčkou.
Smažený králík se smetanovo-česnekovým přelivem.
Zdroj: https://www.realtree.com/

Roláda plněná kuřecím masem

Pečený králík na česneku může mít mnoho podob a plněný jako kuřecí rolka se stane vaším velkým favoritem. Má velmi jemnou strukturu, vynikající chuť a nasytí nejen vás, ale i celou vaši rodinu či přátele.

Ingredience:

  • 500 g pikantní vepřové párky
  • 425 g mletého kuřecího masa
  • 140 g čerstvé strouhanky z bílého pečiva
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 středně velká žlutá cibule
  • 8 – 10 stroužků česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 1 vejce
  • 2 vykostění králíci (každý o hmotnosti cca 1 800 g – 2 000 g) + jejich kosti
  • 375 ml suchého bílého vína
  • 125 ml extra panenského olivového oleje
  • 500 ml tekutého vývaru Massel

Postup

  • Cibuli očistíme a jemně nasekáme na kostičky, česnek oloupeme a odkrojíme okraje.
  • Rozmarýn opláchneme a nakrájíme na co nejdrobnější kousky.
  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si pekáče se zvýšeným okrajem.
  • Párky oloupeme a dáme do misky. Přidáme mleté kuřecí maso, strouhanku, parmazán a cibuli.
  • Do mísy k masu prolisujeme 4 stroužky česneku, přihodíme 2 lžíce rozmarýnu a rozklepneme vejce. Kdo chce, může vše dát do nádoby robota a rozmixovat, protože nádivka musí být jemná.
  • Osolíme, opepříme a vypracujeme nádivku, kterou rozdělíme na dvě části.
  • Na pracovní plochu rozložíme oba vykostěné králíky a na každého dáme polovinu nádivky. Vytvarujeme do podoby klobásy a zavineme jako roládu.
  • Takhle to uděláme i s druhým králíkem a pomocí potravinářské nitě zavážeme nebo použijeme kuchyňské jehly.
  • Obě připravené rolády vložíme do pekáče a obložíme kostmi. Přihodíme zbývající česnek a rozmarýn.
  • Přilijeme víno s olejem, osolíme, opepříme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 90 minut s tím, že po chvilkách podléváme a přidáváme víno, aby nebyl pekáč bez tekutiny.
  • Rolády vyjmeme, vložíme do čistého pekáčku nebo pánve, zakryjeme alobalem a na 30 minut odložíme na teplé místo.
  • Vyjmeme kosti, česnek rozmačkáme a pekáček položíme na plotnu na střední teplotu.
  • Přilijeme vývar, zamícháme a odlepíme všechny kousky, které nám v pekáčku zůstaly. Vaříme 3 minuty a poté šťávu slijeme do misky.
  • Králičí rolády nakrájíme na plátky a naservírujeme na talíř. Pokapeme šťávou a podáváme třeba s vařenými brambory.
Pečená roláda z králíka s česnekem a rozmarýnem s náplní z kuřete a klobás.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Pečeně s citronem

Králík na česneku v kombinaci s citrusy? To je naprostá lahůdka, ať už jako chutný oběd či netradiční večeře. Uvidíte, že si pochutnáte nejen vy, ale i vaši blízcí.

Ingredience:

  • 1 králík (cca 1 200 g)
  • Šťáva z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 polévková lžíce medu
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce tymiánu (sušeného nebo čerstvého, podle toho co máme)
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 2 bobkové listy
  • Sůl podle chuti (ideálně mořská)

Postup

  • Králíka naporcujeme a ze všech stran osolíme i opepříme.
  • Vložíme do pekáče či zapékací misky a okořeníme muškátovým oříškem, tymiánem i paprikou.
  • Přihodíme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, bobkový list, med a citronovou šťávu.
  • Necháme 2 hodiny marinovat a poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Králíka pokapeme olivovým olejem a poklademe citronem nakrájeným na plátky.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 1 hodinu. Průběžné poléváme marinádou, ve které králíka pečeme.
  • Po uplynutí této doby troubu vypneme a pekáč necháme ještě 10 minut v troubě.
  • Poté vyjmeme ven a servírujeme s bílou rýží, nebo třeba s hranolky.
Králík z trouby s vůní citronu a muškátového oříšku.
Zdroj: https://www.foodfromportugal.com/

Zajímavosti na závěr

Bílé víno je součástí mnoha receptur/pokrmů, ale víte, jak se vlastně vyrábí? Vydejte se s námi do slunné Francie, konkrétně do Burgundska, kde se vyrábějí špičková bílá vína té nejlepší kvality.

Když už jsme se pustili do přípravy různých receptů na králíka, není na škodu se naučit, jak jej správně naporcovat.

Víte, kde se pěstují ty nejsladší a nejchutnější citrony? Mrkněte se na video a vyrazte s námi na pobřeží Amalfi, které je pěstováním citronů proslulé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X