Čím více krému, tím lépe! Nebojte se tyto recepty na kremeše naplnit až po okraj.
Úžasný krém z domácího pudinku listové těsto zvláční, ale přitom nerozmočí a vy si budete moc vychutnat kombinaci vláčného, křehkého, ale stále křupavého těsta, které nemá chybu.
Zkuste s námi tento dezert v kombinaci s čerstvým ovocem nebo neodolatelnou lísko-oříškovou náplní.
Garantujeme vám naprostou spokojenost.
Pravé kremeše z listového těsta a tvarohem
Není nic lepšího než dvě vrstvy listového těsta plněné nebeským tvarohovo-vanilkovým krémem, to je přesně tento recept na klasický Napoleonův dort!
Co budeme potřebovat
- 5 bílků
- 5 žloutků
- Špetka soli
- 300 g krystalového cukru
- 100 g kukuřičného škrobu (+ 1 polévková lžíce)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Kůra z ½ citronu
- 250 g tučného tvarohu
- 1 l plnotučného mléka
- 200 g másla (nakrájené + 1 polévková lžíce)
- 2 pláty listového těsta
Postup
- Na vanilkový pudink si oddělíme vejce
- Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh
- Průběhu šlehání pomalu přidáváme cukr a šleháme, dokud nejsou bílky tuhé a lesklé
- Postupně přidáváme do bílků vaječné žloutky jeden po druhém, každý žloutek opatrně a pomalu zapracujeme
- Poté přidáme kukuřičný škrob, vanilkový extrakt a jemně nastrouhanou citronovou kůru a pomocí plastové stěrky promícháme
- Mezitím si v kastrolu ohřejeme mléko
- Vaječnou směs velmi pomalu začneme přelévat mlékem velmi tenkým proudem
- Směs mléka a vajec přelijeme zpět do kastrolu, kde jsme ohřívali mléko
- Teplotu pod kastrolem zapneme na mírnou
- Za stálého šlehání přivedeme směs k varu
- Směs začne houstnout a měnit se v pudink, což je konzistence, které chceme dosáhnout
- Takže pokračujeme ve šlehání, dokud nezískáme hustý pudink
- Mícháme důkladně, aby se nám pudink nepřichytil na dně
- Kastrol sundáme z ohně a přidáme postupně nakrájené máslo
- Důkladně mícháme, aby se máslo rozpustilo a zapracovalo
- Když je máslo zapracované, náplň dáme stranou a necháme jí vychladnout
- Když je vanilkový pudink vychlazený na pokojovou teplotu, přimícháme do něj plnotučný tvaroh
- Důkladně promícháme, aby se ingredience dobře propojily, a dáme stranou
- Mezitím si předehřejeme troubu na 220 stupňů
- Pláty listového těsta vyložíme na plech na pečení
- Těsto poté pečeme jeden po druhém podle návodu na obalu, do zlatova, asi 12 minut
- Necháme ho zcela vychladnout
- Upečený plát těsta položíme na obdélníkový servírovací talíř, pokud je příliš nafouklé, jemně ho stlačíme
- Navrch rovnoměrně rozetřeme vanilkový pudink
- Nahoru položíme druhý plát těsta a jemně přitlačíme těsta k sobě
- Kremeš dáme na jednu nebo dvě hodiny do lednice a před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem
Krémeše je nejlepší podávat v den výroby, pečivo tak bude stále křupavé. Chutná i druhý den, ale těsto už natáhne vlhkost a nebude tolik křupat.

Francouzský krémeš s domácím vanilkovým pudinkem
Tento dezert je francouzskou delikatesou složené z dvou plátů křupavého listového těsta, které mezi sebou ukrývá bohatou vrstvu toho nejlepšího vanilkového pudinku, který jste kdy ochutnali. Po celém světě existuje mnoho podobných sladkostí, ale na tento dezert jen tak nezapomenete!
Co budeme potřebovat
- 2 listy listového těsta
- 3 bílky
- 3 žloutky
- 800 ml plnotučného mléka
- 250 g krystalového cukru
- 80 g kukuřičného škrobu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 40 g másla nakrájeného na kostky
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Plátky listového těsta rozložíme na pečící plechy vyložené pečicím papírem a vršky obou plátů propícháme vidličkou
- Vložíme je do trouby a pečeme asi 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé
- Těsto vyndáme z trouby a necháme ho vychladnout
- Dno a boky formy přibližně stejně velké nebo o něco větší formy, než je naše upečené těsto z listového těsta, vyložíme pečícím papírem
- Na dno položíme jeden vychladlý plát listového těsta
- Pomocí nože nakrájíme druhý plát listového těsta na 8 obdélníků nebo 16 čtverců
- Nakrájené obdélníky/čtverce necháme ve stejném uspořádání a dáme stranou
- V míse elektrického mixéru ušleháme bílky, dokud se nevytvoří měkké špičky
- Přidáme 100 gramů cukru a pokračujeme v šlehání, dokud nám nevznikne hustý a lesklý sníh
- Vyšlehaný sníh dáme stranou
- Ve velkém hrnci si ušleháme žloutky a pomalu přidáváme mléko, dokud nám nevznikne hladká textura a směs
- Přidáme zbývajících 150 gramů cukru a kukuřičného škrobu a znovu šleháme směs do hladka
- A střední teplotu si tento hrnec zahřejeme a za stálého šlehání vaříme asi 10 až 15 minut, dokud není směs velmi hustá
- Hrnec odstraníme z plotny a zašleháme vanilku a máslo, dokud nám nevznikne hladký a krémový pudink
- V několika várkách do horkého pudinku přidáváme vyšlehaný sníh a mícháme, dokud nemáme celistvý pudink
- Na upečené těsto nalijeme pudink a povrch uhladíme
- Navrch položíme nakrájené kousky druhého plátu listového těsta
- Takto sestavený dezert krémeše vložíme do lednice a chladíme ho alespoň 2 až 3 hodiny, aby zcela ztuhl
- Před podáváním vršek dezertu bohatě poprášíme moučkovým cukrem a poté podáváme

Babiččiny kremeše s čokoládovou polevou
Co by mohlo být lepší než tento křehký, krémový, křupavý a měkký dezert, který se vám doslova rozpadne pod rukami. Je tak křehký, že ho v některých cukrárnách podávají jak s vidličkou tak s nožem, aby ho bylo možné vůbec sníst.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 300 g listového těsta
Na krém
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- Lžíce vanilkového extraktu
- 4 žloutky
- 35 g kukuřičného škrobu
- 50 g másla
Na ozdobu
- 100 g moučkového cukru
- Lžíce mléka
- 20 g čokolády
Postup
- Troubu si předehřejeme na na 200 stupňů
- Těsto rozválíme na tři stejně velké obdélníky
- Ty položíme na plech vyložený pečicím papírem a celé je propícháme vidličkou
- Vložíme do trouby a pečeme asi 10-15 minut, dokud pláty těsta nejsou zlatavě hnědé
- Vyndáme e z trouby a necháme vychladnout
- Ve velkém hrnci na středním teplotu si zahřejeme mléko, a polovinu cukru společně s vanilkou
- V samostatné misce prošlehejte zbytek cukru, žloutky a kukuřičný škrob
- Připravíme si k ruce misku se sítkem, kam budeme nalévat hotový krém
- Jakmile je mléčná směs těsně před varem, vlijeme do ní trochu do žloutků a rychle šleháme
- Žloutky je potřeba zahřát, ale jen tak akorát, aby se nezačaly vařit
- Pomalu pokračujeme v přilévání mléka a šleháme, dokud nepřidáme asi dvě třetiny mléčné směsi
- Nyní vše nalijeme zpět do hrnce a za stálého šlehání vaříme na mírnou teplotu
- Po pár minutách směs začne houstnout do konzistence pudinku
- Hrnec sundáme z plotny a scedíme ho přes sítko do připravené misky
- Necháme jí pár minut vychladnout a poté zašleháme máslo
- Přes misku položíme kousek potravinářské fólie a necháme směs v misce vychladit v lednici alespoň hodinu, dokud nebude pevná a hustá
- V malé misce si v mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu
- Mléko a moučkový cukr si prošleháme, dokud nevznikne hustá poleva a přidáme čokoládu
- Na první upečený plát těsta natřeme polovinou krému
- Navrch dáme další vrstvu těsta a zbytek krému
- Navrch položíme poslední plát těsta
- Čokoládovou polevu dáme do zdobícího cukrářského pytlíku a ozdobíme jí vrchní plát těsta
- Hotový kremeš s čokoládou umístíme na hodinu do lednice a poté podáváme
Na krájení je nejlepší použít super ostrý vroubkovaný nůž namočený v horké vodě a pak jemným pilováním se prořezávat skrze vrstvy dezertu.

Domácí krémeš s jahodami
Tento recept na jahodový dezert vyžaduje trochu úsilí a zkušeností, ale chutná stejně dobře, jako vypadá. Lahodný dezert plněný pudinkem a podávaný s anglickým jahodovým sorbetem.
Co budeme potřebovat
Na krém z bílé čokolády
- 85 g bílé čokolády (nasekané)
- 250 g cukru
- 45 g hladké mouky
- 45 g kukuřičného škrobu
- 3 vejce
- 500 ml teplého mléka
- Lžička vanilkového extraktu
- 200 g rozváleného listového těsta
- Lžíce cukru
- 375 g na čtvrtky nakrájených čerstvých jahod (nebo malin)
Na šlehačku
- 310 ml 35% smetany
- 60 g cukru
- Lžička vanilkového extraktu
Na polevu
- 60 g moučkového cukru
- Lžička vody
- 125 g jahodového džemu (nebo malinového džemu)
Postup
- Čokoládu vložíme do misky a dáme jí stranou
- V hrnci mimo plotnu si smícháme cukr, mouku a kukuřičný škrob
- Přidáme vejce a šleháme do hladka
- Postupně vmícháme mléko
- Hrnec přendáme na plotnu a na střední teplotu za stálého šlehání, směs přivedeme k varu
- Vaříme asi 1 minutu
- Přidáme čokoládou a vanilku
- Mícháme metličkou, dokud se čokoláda nerozpustí
- Hrnec přikryjeme potravinářskou fólií a necháme krém vychladnout, chladíme, dokud krém zcela nevychladne
- S roštem ve střední poloze předehřejeme troubu na 200 stupňů
- Plech na pečení vyložíme pečicím papírem
- Na pomoučené pracovní ploše si rozválíme těsto na dva přibližně stejné obdélníky
- Těsto posypeme cukrem a válečkem lehce přejedeme, aby se cukr vtlačil do těsta
- Těsto položíme na plech
- Přikryjeme ho pečicím papírem a položíme na něj druhý plech, aby se na těstě netvořily bublinky a nekroutilo se
- Pečeme asi 20 minut, dokud těsto není zlatohnědé
- Nakonec po vyndání odstraníme horní plech a pečicí papír a těsto necháme vychladnout na mřížce
- Mezitím si v míse ušleháme smetanu s cukrem a vanilkou, dokud nevznikne tuhá směs
- Tu umístíme do lednice
- Na polevu si v misce smícháme cukr a vodu
- Tu si přelijeme do malého uzavíratelného plastového sáčku a dáme stranou
- Listově těsto si rozřízneme na poloviny
- Vezmeme jeden obdélník a něj přidáme ⅓ krému, který po něm rozetřeme
- Přidáme ⅓ jahod a lehce je zatlačíme do krému
- Přikryjeme je druhým dílem listového těsta, znovu ho potřeme krémem a přiklopíme třetím dílem listového těsta
- Přidáme šlehačku a posypeme zbylými jahodami
- Nakonec kremeš přikryjeme posledním kouskem těsta a potřeme marmeládou
- Odřízneme jeden konec plastového sáčku, kam jsme vlili polevu
- Polevou na marmeládu nakreslíme rovné čáry rovnoběžné s šířkou listového těsta
- Poté špejlí tyto čáry projedeme, abychom vytvořili motiv mramoru
- Krémeš řezy umístíme alespoň na 2 hodiny do lednice, než je budeme podávat
V tomto receptu na kremeš lze kombinovat různé druhy ovoce. Nezůstávejte jen u jahod, ale přidejte borůvky, maliny, nebo třeba konzervované mandarinky. Jen nezapomeňte mandarinky nechat okapat, ať vám nepromáčí celé těsto!
Vylepšete celý dezert pravou a nefalšovanou domácí marmeládou podle našeho postupu, který tento recept na kremeše s čerstvým ovocem zdokonalí.

Objevte podobné tipy
Kávové řezy s lískovým oříškem
Tento recept na Napoleonův dort je ztělesněním dalšího dezertu, který vám utkví v paměti. Zejména pro jeho neotřelou kombinaci kávového krému a lísko oříškového krému s nugátem.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 1 kg listového těsta
Na oříškové pralinky
- 35 ml vody
- 100 g cukru
- 100 g oloupaných a opražených lískových ořechů
- Špetka soli
Na nugátový krém
- 100 g oříškových pralinek
- 40 g husté smetany
Na kávový krém
- 125 ml espressa
- 125 ml mléka
- 60 g vaječného žloutku
- 60 g cukru
- 10 g mouky
- 15 g kukuřičného škrobu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 25 g másla (nakrájeného na kostičky)
- 50 ml husté smetany
Na dekoraci
- Kakaový prášek
- Karamelizované lískové ořechy
Postup
- Listové těsto vyválíme a rozprostřeme na pracovní plochu, rozřízneme ho na dvě části a každou část položíme na plech vyložený pečicím papírem
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Plech s těstem umístíme doprostřed trouby a necháme ho péct asi 30 minut
- Na upečené obdélníky těsta pomocí sítka rozsypeme tenkou vrstvu moučkového cukru
- Těsto vložíme zpět do trouby a tentokrát jej položíme na horní příčku a pečeme ho ještě asi 10–20 minut
- Těsto je hotové když je celé propečené (dozlatova/světle hnědé) a cukr nahoře téměř celý zkaramelizovaný
- Pokud však cukr úplně nezkaramelizoval, ale těsto začne hnědnout, vyjmeme ho z trouby, aby se nepřipálilo a necháme ho vychladit na pokojovou teplotu
- Na oříškové pralinky si v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 15–20 minut opečeme velké množství lískových ořechů
- Ty poté vyjmeme z trouby a opatrně je přendáme na utěrku, zakryjeme je a důkladně je třeme, dokud většina z nich nebude oloupaná
- Oloupané lískové ořechy necháme vychladnout při pokojové teplotě a poté odvážíme potřebné množství
- Na karamel si v hrnci smícháme vodu a poté cukr, směs v hrnci umístíme na plotnu a zapneme jí na střední teplotu
- Cukr mícháme, aby se rozpustil, jakmile se voda začne vařit, přestaneme míchat
- Karamel udržujeme na střední teplotě, dokud nezačne získávat světle hnědou barvu
- Jakmile karamel získá požadovanou barvu, sundáme hrnec z plotny a do hrnce přidáme lískové ořechy a sůl
- Mícháme, dokud nejsou všechny lískové ořechy pokryty tenkou vrstvou karamelu
- Zkaramelizované lískové ořechy a všechen zbylý karamel nalijeme na pečicí papír a necháme je vychladnout při pokojové teplotě
- Trochu lískových ořechů (tak aby nám zbylo na ozdobu) v karamelu nalámeme na menší kousky a přendáme je do kuchyňského robotu
- Tam je nadrtíme, dokud nezískáme prášek, a poté znovu meleme na vysokou rychlost, dokud nezískáme krémovou oříškovou pastu
- Na nugátový krém si přivedeme hustou smetanu k varu a vedle si postavíme misku s pralinkami a oříškovou pastou
- Jakmile se smetana vaří, ihned ji nalijeme do misky na pralinky a dobře promícháme, dokud se pralinky nerozpustí a nevznikne nám jednotná směs
- Tu pak uchováváme v lednici alespoň hodinu
- Připravíme si kávu, kterou vlijeme do kastrolu k ní přidáme mléko a vanilku
- Směs začneme zahřívat na střední teplotu a přidáme asi třetinu cukru
- Ke žloutkům přidáme zbytek cukru a ihned zašleháme, poté ke žloutkům přidáme mouku a kukuřičný škrob a znovu prošleháme
- Jakmile se kávová směs začne vařit, odstavíme jí z plotny a za stálého šlehání vlijeme do směsi žloutků s cukrem
- Směs přelijeme přes sítko zpět do hrnce
- Zahříváme na střední teplotu a neustále mícháme, dokud směs nezhoustne a nebude krémová
- Když krém začne bublat, odstraníme ho z plotny a krémovou směs přendáme do čisté misky
- Přidáme kostky másla a mícháme, dokud nám nevznikne jednotná směs
- Na krém položíme potravinářskou fólii a necháme asi hodinu vychladit v lednici
- ¾ nugátového krému potřeme první plát listového těsta
- Zbylých 50 ml studené husté smetany vyšleháme do měkka (pozor na přešlehání, cílem je získat texturu podobnou hustému jogurtu)
- Čtvrtinu šlehačky přeneseme do kávového krému a zbytek přimícháme k nugátovému krému
- První plát těsta přiklopíme další vrstvou těsta, na to přidáme kávový krém, přiklopíme dalším plátem a přidáme nugátový krém a znovu přiklopíme
- Vše uložíme na cca 10-15 minut do lednice, aby krém trochu ztuhl, nakonec kremeš pomoučíme cukrem (nebo kakaovým práškem) a ozdobíme karamelizovanými lískovými oříšky

Jednoduchá veganské varianta z pšeniční tortily
Pro milovníky všeho sladkého, tak jako všeho veganského jsme připravili tento recept na kremešnit. Je to opravdu jednoduchá veganská verze oblíbeného krémového zákusku. V našem případě jde o vrstvený dezert vyrobený z pšeničných tortill a polevy z cukru, zdobený, buď opraženými vlašskými ořechy, nebo kokosovými proužky.
Co budeme potřebovat
- 10 tortill
- 450 ml sójového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
- 3 lžíce mandlové mouky
- 125 g kokosového nebo třtinového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- 30 g pražených vlašských ořechů
Postup
- Tortilly si zahřejeme na pánvi, dokud nejsou z obou stran zcela opečené a dáme stranou na talíř
- V hrnci si smícháme sójové mléko, kokosový cukr a vanilkový extrakt
- Vše začneme zahřívat na střední teplotu
- Vmícháme mouku a vaříme, dokud omáčka nezhoustne a nevytvoří polevu podobnu pudinku
- Vezmeme první tortillu a potřeme jí pudinkem a přikryjeme jí další tortillou
- Takto vrstvy střídáme, dokud nám nedojdou tortilly
- Na vrchu nám musí vyjít poleva
- Tu ozdobíme opraženými vlašskými ořechy

Video recept na kremeše
Výroba samotného dezertu může někomu přijít komplikovaná, proto jsme si pro vás připravili jednoduchý a přehledný návod jak tento fantastický dezert z listového těsta připravit, bez zbytečného stresu!
Kde se dezert kremeš vzal?
Dezert z listového těsta neboli krémeše je také znám pod názvy jako je:
německy: Cremeschnitte,
maďarsky: krémes,
polsky: napoleonka,
chorvatsky: kremšnita,
slovensky: krémeš,
slovinsky: kremšnita
Obecně jde o pudinkový a krémový dezert běžně spojovaný s bývalou rakousko-uherskou monarchií.
Jeho přesný původ však není znám. Toto jídlo zůstává populární ve střední Evropě a na Balkáně v různých variacích, z nichž všechny zahrnují listové těsto a pudinkový krém.
Ve Slovinsku
Ve Slovinsku je recept na kremeše běžně spojován s městem Bled, alpskou turistickou destinací v severozápadním Slovinsku.
V Chorvatsku
V Chorvatsku jsou dvě nejoblíbenější varianty Samoborska kremšnita z města Samobor a Zagrebačka kremšnita z hlavního města Záhřebu. Mimořádně oblíbená Samoborská kremšnita se vyznačuje vrškem z listového těsta, převážně pudinkovou krémovou náplní a je zakončena posypem z moučkového cukru. Zagrebačka kremšnita má místo vršku z listového těsta charakteristickou čokoládovou polevu, ale základ z listového těsta je ponechán.
V Srbsku, Bosně a Hercegovině
V Srbsku, Bosně a Hercegovině a Černé Hoře je pokrm známý jako krempita „krémový koláč“. Náplň je obvykle čistý hustý pudink.
V Černé Hoře
V Černé Hoře je nejznámější Kotorská krempita. Kromě původní receptury se liší od ostatních receptů na krémeš tím, že je vyrobena ze tří vrstev těsta a dvou vrstev krému.