Krémové polévky jsou ideálním jídlem na chladné večery
Jsou krásně jemné a přitom syté.
Zahřejí vás a doplní vitamíny.
Připravte si tyčový mixér a podívejte se na recepty, které si zamilujete
Dýňová polévka
Dýňová polévka je čím dál tím oblíbenější a není se čemu divit – je jemná, hutná, zasytí, zahřeje a má krásnou barvu. K podzimu zkrátka dobře patří.
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule oloupané a nakrájené najemno
- 1 kg dýně hokkaido oloupené a nakrájené na kostky
- 700 ml zeleninového vývaru
- 150 g smetany na vaření
- sůl
- pepř
- 2 lžíce dýňových semínek
POSTUP
- V hrnci rozehřejte olej a dozlatova na něm osmahněte cibuli
- Přidejte kousky dýně a orestujte 5- 10 minut
- Zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte 15 minut dokud není dýně úplně měkká
- Přilijte smetanu a lehce povařte
- Odstavte z plotny a rozmixujte polévku tyčovým mixérem
- Polévku servírujte posypanou dýňovými semínky na sucho opraženými na pánvi

Objevte podobné tipy
Žampionová krémová polévka
Žampionový krém je nestárnoucí klasika. Polévka, kterou si snadno můžete připravit kdykoliv během roku.
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 400 g čerstvých žampionů
- 1 cibule
- 2 lžíce mouky
- sůl
- pepř
- 700 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- tymián
POSTUP
- Žampiony očistěte, jeden rozkrájejte na plátky a dejte je stranou, ostatní pokrájejte na malé kousky.
- V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli
- Přidejte kousky žampionů, osolte, přidejte špetku tymiánu a poduste dokud nezměknou a nepustí vodu
- Zaprašte moukou, pár minut opékejte a zalijte vývarem
- Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 15 minut
- Přilijte smetanu a provařte
- Odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem
- Dochuťte solí a pepřem
- Plátky žampionu orestujte na másle dozlatova
- Polévku servírujte ozdobenou čerstvým tymiánem a plátky žampionu

Hráškový krém
Hrášková krémová polévka se připravuje z mraženého hrášku a svěžest z ní dýchá nejen v chuti ale i barvou
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 400 g mraženého hrášku
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
POSTUP
- Ve středním hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm najemno nakrájenou cibuli
- Přidejte hrášek, nasekaný česnek a krátce orestujte
- Zalijte vývarem, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 15 minut
- Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka
- Osolte opepřete dle chuti
- Podávejte s krutony, s čerstvou bazalkou nebo pažitkou

Masová krémová polévka se zeleninou
Milujete maso a nechcete se jej v žádném pokrmu vzdát?
Pro tento případ jsme pro vás přichystali recept na polévku z hovězího masa.
INGREDIENCE
- 1 kg předního hovězího masa
- 1-2 středně velké cibule
- 100 g celeru
- 1 větší petržel
- 5-6 brambor
- 2-3 mrkve
- 2-3 cukety
- 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
- Citronová šťáva
- Sůl a pepř na dochucení
- 4 kuličky černého pepře
- 2 l vody
POSTUP
- Hovězí maso omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou.
- Přiveďte k varu, pěnu z vysrážených bílkovin z masa na hladině naberte lžící a odstraňte ji z polévky.
- Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a přidejte celé kuličky pepře.
- Pomalu vařte pod pokličkou při nízké teplotě asi 2 hodiny od doby varu.
- Do vývaru přidejte brambory, mrkev, celer a cibuli a vařte ještě dalších 20 minut.
- Polévku přeceďte
- Ze síta vyjměte maso a nakrájejte ho na menší kostky.
- Brambory, mrkev, cukety rozmixujte tyčovým mixérem.
- Maso i rozmixovanou zeleninu vložte zpět do vývaru a rozmíchejte
- Přidejte smetanu na vaření a několik minut povařte
- Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

Náš tip: Poctivý vývar si nechte uvařit přes noc. Postačí k tomu pomalý hrnec. Bude krásně tažený! Chcete vědět o pomalých hrncích více? Čtěte recenzi!
Pórková polévka
Pórek je skvělým zdrojem vitaminu A, C a K a řady minerálů včetně železa. V našem jídelníčku se ale příliš často nevyskytuje. Změňte to díky pórkové polévce. Je rychlá, jednoduchá a výborná.
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 2 střední nakrájené pórky, pouze bílé a světle zelené části
- 2 střední oloupané a nakrájené brambory
- 1 cibule
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé pažitky
POSTUP
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a orestujte
- Až cibule zesklovatí přidejte nakrájený pórek, lehce osmahněte
- Zalijte kuřecím vývarem a přidejte brambory nakrájené na kostky
- Osolte a opepřete
- Vařte na mírném plameni asi 20 minut do změknutí brambor.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte smetanu na vaření a několik minut provařte.
- Dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Před podáváním ozdobte pažitkou.

Brokolicová polévka
Brokolice často nepatří mezi dvakrát oblíbenou zeleninu. V krémové polévce je ale naprosto dokonalá. Zkuste to!
INGREDIENCE
- 1 lžička másla
- 1 střední cibule
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 větší brokolice
- 0,5 l mléka
- 200 g sýru cheddar
- 1 polévková lžíce dijon hořčice
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/8 lžičky kajenského pepře
POSTUP
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli, restujte
- Až cibule zesklovatí vlijte zeleninový vývar.
- Do vývaru přidejte brokolici pokrájenou na menší kousky.
- Osolte, opepřete a přidejte hořčici.
- Zalijte mlékem a vařte na mírném plameni do úplného změknutí brokolice.
- Polévku rozmixujte tyčkovým mixérem.
- Přidejte nastrouhaný sýr a dobře promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
- Polévku můžete podávat s krutony.

Květáková krémová polévka
Krásně jemná, smetanová polévka, ideální na zahřátí.
Pro ozvláštnění můžete nakonec přidat pár najemno natrhaných růžiček květáku pečených v troubě.
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 cibule – oloupané a nakrájené
- 1 ks květáku, natrhaný na růžičky a nasekaný na větší kousky
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 150 g nastrouhaného sýru čedar
- sůl
- sušený česnek
- pepř
- muškátový oříšek
POSTUP
- Ve větší pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zpěnit cibule
- Přidejte květák, poprašte solí a sušeným česnekem a krátce orestujte
- Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte 20 minut
- Odstavte ze sporáku a rozmixujte polévku tyčovým mixérem
- Polévku zasypte strouhaným sýrem a zalijte smetanou
- Prohřejte na mírném plameni dokud se sýr nerozpustí
- Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem
- Servírujte posypané pažitkou

Krémová polévka z pečeného česneku
Chcete zkusit něco méně tradičního ? Pak je pro vás polévka z pečeného česneku to pravé.
INGREDIENCE
- 4-5 palic česneku
- 4 lžíce másla
- sůl a čerstvě mletý černý pepř, na chuť
- 2 lžíce medu
- 3 velké cibule nasekané
- 3 velké brambory nakrájené na kostky
- 1 větvička tymiánu
- 1 bobkový list
- 750 ml kuřecí vývar
- 500 ml 35% smetany na šlehání (lze nahradit i 12%smetanou na vaření)
POSTUP
- Troubu rozehřejte na 180 °C a hlavy česneku rozřízněte podélně v půlce
- 5 stroužků česneku odeberte a nakrájejte je na plátky
- Do pečicí formy nebo na pekáče přidejte 2 lžíce rozpuštěného másla s medem, na něj vyskládejte jak rozkrojené paličky česneku tak i plátky
- Osolte a opepřete.
- Pečte 15 až 20 minut nebo dokud není česnek jemný a zlatavě hnědý.
- Česnek na plátky vyndejte z trouby už po pěti minutách
- Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na zbylém másle.
- Přidejte vývar, polovinu smetany, brambory, tymián a bobkový list.
- Nechte povařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Po uvaření odstraňte z polévky tymián a bobkový list.
- Vyndejte česnek z trouby a vyloupejte ho ze slupky.
- Pečený česnek po částech vkládejte do polévky a rozmixujte ji tyčovým mixérem do hlada
- Zalijte polévku zbylou smetanou, provařte a dochuťte solí a pepřem.
- Hotovou polévku ozdobte na talíři česnekem pečeným na plátky.

Proč jíst zeleninové krémy
Jsou rychle hotové a levné.
Můžete do nich spotřebovat to, co zrovna máte doma.
Jsou velmi bohaté na vlákninu, která zasytí a podporuje správné fungování střev.
Obsahují spoustu minerálů, vitaminů a výživných látek
Dýně je bohatá na vitamin A, E a na draslík, který pomáhá udržovat v normě hodnoty krevního tlaku
Konzumace květáku snižuje pravděpodobnost zánětových onemocnění, snižuje riziko rakoviny, srdečních onemocnění a poruchy mozku.
Květák obsahuje vitaminy C, K, E a vitaminy skupiny B
Brokolice má velmi vysoké hodnoty vitaminu C, karotenoidy a pomáhá prevenci rakoviny plic
Česnek posiluje imunitu, je jedním z přírodních antibiotik. Obsahuje hořčík, draslík, vápník, selen, sodík a vitaminy C, B a D. Podporuje trávení a chrání před rizikem vzniku rakoviny.