Snadné recepty na lahodné krémové polévky

Ve velkém sortimentu polévek, které vaříme či si uvařit můžeme, mají své místo i jemné krémové polévky. Jediné, co k jejich přípravě potřebujeme, jsou vhodné suroviny a stolní nebo v tomto případě praktičtější tyčový mixér. Krémovou polévku vaříme z různých surovin, ale k nejčastějším patří maso a vnitřnosti, luštěniny, brambory, zelenina a ostatní suroviny.

Maso má významnou úlohu v našem stravování. Je zdrojem plnohodnotných, a pro správný vývoj lidského organizmu důležitých látek. Obsahuje vitaminy a celou řadu minerálních látek, které jsou oproti rostlinným zdrojům lépe využitelné. Pro člověka je důležitým zdrojem vitaminu B, který není obsažený v žádném rostlinném produktu.

1. Masová krémová polévka se zeleninou

Masové polévky bývají velmi oblíbené.

INGREDIENCE :

  • 1 kg předního hovězího masa
  • 1-2 středně velké cibule
  • 100g celeru
  • 1 větší petržel
  • 5-6 brambor
  • 2-3 mrkve
  • 2-3 cukety
  • 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
  • Citronová šťáva
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 l vody

POSTUP :

  1. Hovězí maso omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou.
  2. Přivedeme k varu, posbíráme pěnu z vysrážených bílkovin z masa na hladině, odstraníme ji z polévky.
  3. Přidáme kořenovou zeleninu, osolíme a přidáme celý pepř.
  4. Pomalu vaříme pod pokličkou asi 2 hodiny od doby varu. Vaříme při velmi nízké teplotě.
  5. Přidáme brambory, mrkev, celer a cibuli a do polévky a vaříme ještě dalších 20 minut.
  6. Polévku přecedíme a vyjmeme z polévky, maso a všechnu zeleninu.
  7. Maso nakrájíme na menší kostky.
  8. Brambory, mrkev, cukety rozmixujeme tyčovým mixérem, vložíme zpět do vývaru i s masem.
  9. Přidáme smetanu na vaření.
  10. Provaříme, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.

 

Masová krémová polévkazdroj : cyprusfortravellers.net

2. Pórková krémová polévka

Je jednoduchá, výborná a super rychlá.

INGREDIENCE :

  • 2 lžíce másla
  • 2 střední nakrájené pórky, pouze bílé a světle zelené části
  • 2 střední oloupané a nakrájené  brambory
  • 1 cibule
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
  • 2 lžíce  jemně nasekané čerstvé pažitky

POSTUP :

  1. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, restujeme.
  2. Až cibule zesklovatí přidáme nakrájený pórek, lehce osmahneme.
  3. Zalijeme kuřecím vývarem, přidáme brambory nakrájené na kostky.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Vaříme na mírném plameni  asi 20minut do změknutí brambor.
  6. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
  7. Přidáme smetanu na vaření a provaříme.
  8. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
  9. Před podáváním posypeme pažitkou.

Porková krémová polévkazdroj : www.dishingdelish.com

3. Brokolicová krémová polévka

Chutná skvěle, zasití Vás a její příprava nezabere mnoho času.

INGREDIENCE :

  • 1 lžička  másla
  • 1 střední cibule
  • 1,5l zeleninového vývaru
  • 1 větší brokolice
  • 0,5 l mléka
  • 200g sýru cheddar
  • 1 polévková lžíce dijon hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/8 lžičky kajenské pepře

POSTUP :

  1. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, restujeme.
  2. Až cibule zesklovatí přidáme zeleninový vývar.
  3. Do vývaru přidáme brokolici pokrájenou na menší kousky.
  4. Osolíme, opepříme, přidáme hořčici.
  5. Přidáme mléko a vaříme na mírném plameni do úplného změknutí brokolice.
  6. Polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem.
  7. Přidáme nastrouhaný sýr.
  8. Dobře promícháme.
  9. Dochutíme solí a pepřem dle potřeby.
  10. Můžeme podávat s krutony.

Brokolicková krémová polévkazdroj : www.oster.com

4. Květáková krémová polévka

INGREDIENCE :

  • 30g másla
  • 1 ks cibule nasekané
  • 1 větší moučná brambora, oškrábaná a nakrájená na kostičky
  • 1ks (asi 500g) květák, natrhaný na růžičky a nasekaný na větší kousky
  • 1ks bobkového listu
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 1l horký a silný zeleninový vývar
  • 1 kelímek (200ml) 12% smetany na vaření

POSTUP :

  1. V hrnci rozehřejeme máslo a na něm pár minut opékáme cibuli, dokud nezměkne.
  2. Přidáme bramboru a vaříme ji 1 minutu, potom přidáme květák a dobře okořeníme, přidejte bobkový list a hodně muškátového oříšku.
  3. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme asi 5 minut.
  4. Přilijeme vývar, uvedeme vše do varu a vaříme dalších 20 minut, dokud květák nezměkne.
  5. Vyndáme bobkový list a potom dobře rozmixujeme tyčovým mixérem, aby byla směs hladká.
  6. Dáme směs zpátky do hrnce, přilijeme smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejme.
  7. Hotovou polévku můžeme zdobit na talíři čerstvě nasekanou pažitkou nebo několika růžičkami květáku.

Krémová květáková polévkazdroj : www.taste.com.au

5. Krémová polévka z pečeného česneku

Chcete zkusti něco méně tradičního ? Polévka z pečeného česneku se k tomu přímo vybízí.

INGREDIENCE :

  • 4-5 palic česneku
  • 4 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř, na chuť
  • 2 lžíce medu
  • 3 velké cibule nasekané
  • 3 velké brambory  nakrájené na kostky
  • 1 větvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 750 ml kuřecí vývar
  • 500 ml 35% smetany na šlehání (lze nahradit i 12%smetanou na vaření)

POSTUP :

  1. Troubu rozehřejme na 180 °C a hlavy česneku rozřízneme  v půli.
  2. Odebereme 5-6 stroužků česneku a nakrájíme na plátky, později použijeme jako ozdobu při servírování polévky.
  3. Do  pečicí formy nebo na pekáče přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla s medem, na něj klademe všechny česneky (rozkrojené napůl i na plátky).
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Pečeme 15 až 20 minut nebo dokud není česnek jemný a zlatavě hnědý
  6. Česnek na plátky pečeme kratší dobu (asi 5min), vytáhneme ho z trouby dříve, aby nebyl spálený.
  7. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na zbylém másle.
  8. Přidáme vývar, 250ml smetany,  brambory, tymián a bobkový list.
  9. Necháme povařit asi 20minut, dokud brambory nezměknou.
  10. Po uvaření odstraníme z polévky tymián a bobkový list.
  11. Vytáhneme česnek z trouby a vyloupeme ho ze slupky.
  12. Dáme česnek do polévky a společně s bramborami rozmixujeme tyčovým mixérem.
  13. Je lepší je přidávat česnek po částech, aby nebyla polévka moc česneková.
  14. Zalijeme polévku zbylou smetanou, provaříme, dochutíme popřípadě solí a pepřem.
  15. Hotovou polévku můžeme zdobit na talíři pečeným česnekem na plátky.

Krémová polévka z pečeného česnekuzdroj : www.dairygoodness.ca

Při přípravě krémových polévek můžeme použít i  starší chleba nebo pečivo, houby, ovesné vločky, ale i dostupné druhy masa hovězí, kuřecí, slepici a krutí. Mimo zeleniny lze použít i luštěniny. Zahušťovat můžeme sladkými nebo kysanými mléky nebo smetanou.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 4 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *