Recepty na husté krémové polévky 8x jinak: jídlo, které zasytí a navíc skvěle chutná

Krémové polévky jsou ideálním jídlem na chladné večery

Jsou krásně jemné a přitom syté.

Zahřejí vás a doplní vitamíny.

Připravte si tyčový mixér a podívejte se na recepty, které si zamilujete

Dýňová polévka

Dýňová polévka je čím dál tím oblíbenější a není se čemu divit – je jemná, hutná, zasytí, zahřeje a má krásnou barvu. K podzimu zkrátka dobře patří.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule oloupané a nakrájené najemno
  • 1 kg dýně hokkaido oloupené a nakrájené na kostky
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 150 g smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce dýňových semínek

POSTUP

  • V hrnci rozehřejte olej a dozlatova na něm osmahněte cibuli
  • Přidejte kousky dýně a orestujte 5- 10 minut
  • Zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte 15 minut dokud není dýně úplně měkká
  • Přilijte smetanu a lehce povařte
  • Odstavte z plotny a rozmixujte polévku tyčovým mixérem
  • Polévku servírujte posypanou dýňovými semínky na sucho opraženými na pánvi
dvě misky dýňové polévky posypané dýňovými semínky
Zdroj: allrecipes.com

Žampionová krémová polévka

Žampionový krém je nestárnoucí klasika. Polévka, kterou si snadno můžete připravit kdykoliv během roku.

INGREDIENCE

  1. 2 lžíce másla
  2. 400 g čerstvých žampionů
  3. 1 cibule
  4. 2 lžíce mouky
  5. sůl
  6. pepř
  7. 700 ml kuřecího vývaru
  8. 100 ml smetany na vaření
  9. tymián

POSTUP

  • Žampiony očistěte, jeden rozkrájejte na plátky a dejte je stranou, ostatní pokrájejte na malé kousky.
  • V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli
  • Přidejte kousky žampionů, osolte, přidejte špetku tymiánu a poduste dokud nezměknou a nepustí vodu
  • Zaprašte moukou, pár minut opékejte a zalijte vývarem
  • Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 15 minut
  • Přilijte smetanu a provařte
  • Odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem
  • Dochuťte solí a pepřem
  • Plátky žampionu orestujte na másle dozlatova
  • Polévku servírujte ozdobenou čerstvým tymiánem a plátky žampionu
žampionový krémová polévka v misce se lžící
Zdroj: allrecipes.com

Hráškový krém

Hrášková krémová polévka se připravuje z mraženého hrášku a svěžest z ní dýchá nejen v chuti ale i barvou

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 400 g mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  • Ve středním hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm najemno nakrájenou cibuli
  • Přidejte hrášek, nasekaný česnek a krátce orestujte
  • Zalijte vývarem, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 15 minut
  • Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka
  • Osolte opepřete dle chuti
  • Podávejte s krutony, s čerstvou bazalkou nebo pažitkou
hráškový krém ozdobený hráškem servírovaný ve dvou talířích s opečenou vekou
Zdroj: vibrantplate.com

Masová krémová polévka se zeleninou

Milujete maso a nechcete se jej v žádném pokrmu vzdát?

Pro tento případ jsme pro vás přichystali recept na polévku z hovězího masa.

INGREDIENCE

  • 1 kg předního hovězího masa
  • 1-2 středně velké cibule
  • 100 g celeru
  • 1 větší petržel
  • 5-6 brambor
  • 2-3 mrkve
  • 2-3 cukety
  • 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
  • Citronová šťáva
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 l vody

POSTUP

  1. Hovězí maso omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou.
  2. Přiveďte k varu, pěnu z vysrážených bílkovin z masa na hladině naberte lžící a odstraňte ji z polévky.
  3. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a přidejte celé kuličky pepře.
  4. Pomalu vařte pod pokličkou při nízké teplotě asi 2 hodiny od doby varu.
  5. Do vývaru přidejte brambory, mrkev, celer a cibuli a vařte ještě dalších 20 minut.
  6. Polévku přeceďte
  7. Ze síta vyjměte maso a nakrájejte ho na menší kostky.
  8. Brambory, mrkev, cukety rozmixujte tyčovým mixérem.
  9. Maso i rozmixovanou zeleninu vložte zpět do vývaru a rozmíchejte
  10. Přidejte smetanu na vaření a několik minut povařte
  11. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
Masová krémová polévka
Zdroj: cyprusfortravellers.net

Náš tip: Poctivý vývar si nechte uvařit přes noc. Postačí k tomu pomalý hrnec. Bude krásně tažený! Chcete vědět o pomalých hrncích více? Čtěte recenzi!


Pórková polévka

Pórek je skvělým zdrojem vitaminu A, C a K a řady minerálů včetně železa. V našem jídelníčku se ale příliš často nevyskytuje. Změňte to díky pórkové polévce. Je rychlá, jednoduchá a výborná.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 2 střední nakrájené pórky, pouze bílé a světle zelené části
  • 2 střední oloupané a nakrájené  brambory
  • 1 cibule
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
  • 2 lžíce  jemně nasekané čerstvé pažitky

POSTUP

  1. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a orestujte
  2. Až cibule zesklovatí přidejte nakrájený pórek, lehce osmahněte
  3. Zalijte kuřecím vývarem a přidejte brambory nakrájené na kostky
  4. Osolte a opepřete
  5. Vařte na mírném plameni asi 20 minut do změknutí brambor.
  6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
  7. Přidejte smetanu na vaření a několik minut provařte.
  8. Dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
  9. Před podáváním ozdobte pažitkou.
Porková krémová polévka
Zdroj: www.dishingdelish.com
Tip : Nebojte se spotřebovat pórek se vším všudy. Na rozdíl od jiné zeleniny jsou jedlé a velice zdravé všechny jeho části.

Brokolicová polévka

Brokolice často nepatří mezi dvakrát oblíbenou zeleninu. V krémové polévce je ale naprosto dokonalá. Zkuste to!

INGREDIENCE

  • 1 lžička  másla
  • 1 střední cibule
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 větší brokolice
  • 0,5 l mléka
  • 200 g sýru cheddar
  • 1 polévková lžíce dijon hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/8 lžičky kajenského pepře

POSTUP

  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli, restujte
  2. Až cibule zesklovatí vlijte zeleninový vývar.
  3. Do vývaru přidejte brokolici pokrájenou na menší kousky.
  4. Osolte, opepřete a přidejte hořčici.
  5. Zalijte mlékem a vařte na mírném plameni do úplného změknutí brokolice.
  6. Polévku rozmixujte tyčkovým mixérem.
  7. Přidejte nastrouhaný sýr a dobře promíchejte.
  8. Dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
  9. Polévku můžete podávat s krutony.
krémová polévka z brokolice s krutony
Zdroj: www.oster.com

Květáková krémová polévka

Krásně jemná, smetanová polévka, ideální na zahřátí.

Pro ozvláštnění můžete nakonec přidat pár najemno natrhaných růžiček květáku pečených v troubě.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule – oloupané a nakrájené
  • 1 ks květáku, natrhaný na růžičky a nasekaný na větší kousky
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 150 g nastrouhaného sýru čedar
  • sůl
  • sušený česnek
  • pepř
  • muškátový oříšek

POSTUP

  1. Ve větší pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zpěnit cibule
  2. Přidejte květák, poprašte solí a sušeným česnekem a krátce orestujte
  3. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte 20 minut
  4. Odstavte ze sporáku a rozmixujte polévku tyčovým mixérem
  5. Polévku zasypte strouhaným sýrem a zalijte smetanou
  6. Prohřejte na mírném plameni dokud se sýr nerozpustí
  7. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem
  8. Servírujte posypané pažitkou
Krémová květáková polévka
Zdroj: www.taste.com.au

Krémová polévka z pečeného česneku

Chcete zkusit něco méně tradičního ? Pak je pro vás polévka z pečeného česneku to pravé.

INGREDIENCE

  • 4-5 palic česneku
  • 4 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř, na chuť
  • 2 lžíce medu
  • 3 velké cibule nasekané
  • 3 velké brambory  nakrájené na kostky
  • 1 větvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 750 ml kuřecí vývar
  • 500 ml 35% smetany na šlehání (lze nahradit i 12%smetanou na vaření)

POSTUP

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C a hlavy česneku rozřízněte podélně v půlce 
  2. 5 stroužků česneku odeberte a nakrájejte je na plátky
  3. Do  pečicí formy nebo na pekáče přidejte 2 lžíce rozpuštěného másla s medem, na něj vyskládejte jak rozkrojené paličky česneku tak i plátky
  4. Osolte a opepřete.
  5. Pečte 15 až 20 minut nebo dokud není česnek jemný a zlatavě hnědý. 
  6. Česnek na plátky vyndejte z trouby už po pěti minutách
  7. Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na zbylém másle.
  8. Přidejte vývar, polovinu smetany,  brambory, tymián a bobkový list.
  9. Nechte povařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  10. Po uvaření odstraňte z polévky tymián a bobkový list.
  11. Vyndejte česnek z trouby a vyloupejte ho ze slupky.
  12. Pečený česnek po částech vkládejte do polévky a rozmixujte ji tyčovým mixérem do hlada
  13. Zalijte polévku zbylou smetanou, provařte a dochuťte solí a pepřem.
  14. Hotovou polévku ozdobte na talíři česnekem pečeným na plátky.
Krémová polévka z pečeného česneku
Zdroj : www.dairygoodness.ca
Na ozdobení krémových polévek můžete použít krutony, ale také zdravější pažitku a další bylinky či slunečnicová semínka.

Proč jíst zeleninové krémy

Jsou rychle hotové a levné.

Můžete do nich spotřebovat to, co zrovna máte doma.

Jsou velmi bohaté na vlákninu, která zasytí a podporuje správné fungování střev.

Obsahují spoustu minerálů, vitaminů a výživných látek

Dýně je bohatá na vitamin A, E a na draslík, který pomáhá udržovat v normě hodnoty krevního tlaku

Konzumace květáku snižuje pravděpodobnost zánětových onemocnění, snižuje riziko rakoviny, srdečních onemocnění a poruchy mozku.

Květák obsahuje vitaminy C, K, E a vitaminy skupiny B

Brokolice má velmi vysoké hodnoty vitaminu C, karotenoidy a pomáhá prevenci rakoviny plic

Česnek posiluje imunitu, je jedním z přírodních antibiotik. Obsahuje hořčík, draslík, vápník, selen, sodík a vitaminy C, B a D. Podporuje trávení a chrání před rizikem vzniku rakoviny.

 
Pokud se chcete dozvědět více o zdravých pokrmech, určitě navštivte naše další články se zdravými recepty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X