Hustá polévka z krému: jídlo, které zasytí a navíc skvěle chutná

Patříte k těm, kteří si krémové polévky pamatují hlavně z dětství a dnes jim tolik neholdujete?

Dovolte nám seznámit vás s několika recepty na krémové polévky, které si zamilujete.

Připravte si tedy tyčový mixér a pojďme na to!

Masová krémová polévka se zeleninou

Milujete maso a nechcete se jej v žádném pokrmu vzdát?

Pro tento případ jsme pro vás přichystali recept na polévku z hovězího masa.

INGREDIENCE

  • 1 kg předního hovězího masa
  • 1-2 středně velké cibule
  • 100 g celeru
  • 1 větší petržel
  • 5-6 brambor
  • 2-3 mrkve
  • 2-3 cukety
  • 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
  • Citronová šťáva
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 l vody

POSTUP

  1. Hovězí maso omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou.
  2. Přivedeme k varu, posbíráme pěnu z vysrážených bílkovin z masa na hladině, odstraníme ji z polévky.
  3. Přidáme kořenovou zeleninu, osolíme a přidáme celý pepř.
  4. Pomalu vaříme pod pokličkou asi 2 hodiny od doby varu. Vaříme při velmi nízké teplotě.
  5. Přidáme brambory, mrkev, celer a cibuli a do polévky a vaříme ještě dalších 20 minut.
  6. Polévku přecedíme a vyjmeme z polévky, maso a všechnu zeleninu.
  7. Maso nakrájíme na menší kostky.
  8. Brambory, mrkev, cukety rozmixujeme tyčovým mixérem, vložíme zpět do vývaru i s masem.
  9. Přidáme smetanu na vaření.
  10. Provaříme, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Masová krémová polévka
Zdroj: cyprusfortravellers.net

Pórková polévka

Jednoduchá, rychlá a výborná polévka z pórku.

Související recepty

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 2 střední nakrájené pórky, pouze bílé a světle zelené části
  • 2 střední oloupané a nakrájené  brambory
  • 1 cibule
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
  • 2 lžíce  jemně nasekané čerstvé pažitky

POSTUP

  1. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, restujeme.
  2. Až cibule zesklovatí přidáme nakrájený pórek, lehce osmahneme.
  3. Zalijeme kuřecím vývarem, přidáme brambory nakrájené na kostky.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Vaříme na mírném plameni  asi 20 minut do změknutí brambor.
  6. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
  7. Přidáme smetanu na vaření a provaříme.
  8. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
  9. Před podáváním posypeme pažitkou.
Porková krémová polévka
Zdroj: www.dishingdelish.com
Tip : Nebojte se spotřebovat pórek se vším všudy. Na rozdíl od jiné zeleniny jsou jedlé a velice zdravé všechny jeho části.

Brokolicová polévka

Máte doma strávníka, který opravdu nerad brokolici?

Pomozte mu změnit názor pomocí skvělé brokolicové polévky.

INGREDIENCE

  • 1 lžička  másla
  • 1 střední cibule
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 větší brokolice
  • 0,5 l mléka
  • 200 g sýru cheddar
  • 1 polévková lžíce dijon hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/8 lžičky kajenského pepře

POSTUP

  1. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, restujeme.
  2. Až cibule zesklovatí přidáme zeleninový vývar.
  3. Do vývaru přidáme brokolici pokrájenou na menší kousky.
  4. Osolíme, opepříme, přidáme hořčici.
  5. Přidáme mléko a vaříme na mírném plameni do úplného změknutí brokolice.
  6. Polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem.
  7. Přidáme nastrouhaný sýr.
  8. Dobře promícháme.
  9. Dochutíme solí a pepřem dle potřeby.
  10. Můžeme podávat s krutony.
krémová polévka z brokolice s krutony
Zdroj: www.oster.com

Květáková krémová polévka

Květáková polévka patří k našim oblíbeným.

Pro ozvláštnění můžete nakonec přidat pár najemno natrhaných růžiček květáku pečených v troubě.

INGREDIENCE

  • 30 g másla
  • 1 ks cibule nasekané
  • 1 větší moučná brambora, oškrábaná a nakrájená na kostičky
  • 1 ks (asi 500 g) květák, natrhaný na růžičky a nasekaný na větší kousky
  • 1 ks bobkového listu
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 1 l horký a silný zeleninový vývar
  • 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření

POSTUP

  1. V hrnci rozehřejeme máslo a na něm pár minut opékáme cibuli, dokud nezměkne.
  2. Přidáme bramboru a vaříme ji 1 minutu, potom přidáme květák a dobře okořeníme, přidejte bobkový list a hodně muškátového oříšku.
  3. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme asi 5 minut.
  4. Přilijeme vývar, uvedeme vše do varu a vaříme dalších 20 minut, dokud květák nezměkne.
  5. Vyndáme bobkový list a potom dobře rozmixujeme tyčovým mixérem, aby byla směs hladká.
  6. Dáme směs zpátky do hrnce, přilijeme smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejme.
  7. Hotovou polévku můžeme zdobit na talíři čerstvě nasekanou pažitkou nebo několika růžičkami květáku.
Krémová květáková polévka
Zdroj: www.taste.com.au

Krémová polévka z pečeného česneku

Chcete zkusit něco méně tradičního ? Polévka z pečeného česneku se k tomu přímo vybízí.

INGREDIENCE

  • 4-5 palic česneku
  • 4 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř, na chuť
  • 2 lžíce medu
  • 3 velké cibule nasekané
  • 3 velké brambory  nakrájené na kostky
  • 1 větvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 750 ml kuřecí vývar
  • 500 ml 35% smetany na šlehání (lze nahradit i 12%smetanou na vaření)

POSTUP

  1. Troubu rozehřejme na 180 °C a hlavy česneku rozřízneme  v půli.
  2. Odebereme 5-6 stroužků česneku a nakrájíme na plátky, později použijeme jako ozdobu při servírování polévky.
  3. Do  pečicí formy nebo na pekáče přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla s medem, na něj klademe všechny česneky (rozkrojené napůl i na plátky).
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Pečeme 15 až 20 minut nebo dokud není česnek jemný a zlatavě hnědý
  6. Česnek na plátky pečeme kratší dobu (asi 5 min), vytáhneme ho z trouby dříve, aby nebyl spálený.
  7. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na zbylém másle.
  8. Přidáme vývar, 250 ml smetany,  brambory, tymián a bobkový list.
  9. Necháme povařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  10. Po uvaření odstraníme z polévky tymián a bobkový list.
  11. Vytáhneme česnek z trouby a vyloupeme ho ze slupky.
  12. Dáme česnek do polévky a společně s bramborami rozmixujeme tyčovým mixérem.
  13. Je lepší je přidávat česnek po částech, aby nebyla polévka moc česneková.
  14. Zalijeme polévku zbylou smetanou, provaříme, dochutíme popřípadě solí a pepřem.
  15. Hotovou polévku můžeme zdobit na talíři pečeným česnekem na plátky.
Krémová polévka z pečeného česneku
Zdroj : www.dairygoodness.ca
Na ozdobení krémových polévek můžete použít krutony, ale také zdravější pažitku a další bylinky či slunečnicová semínka.
 
Pokud se chcete dozvědět více o zdravých pokrmech, určitě navštivte naše další články se zdravými recepty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.