Krémové polévky jsou ideálním jídlem na chladné večery
Jsou krásně jemné a přitom syté.
Zahřejí vás a doplní vitamíny.
Připravte si tyčový mixér a podívejte se na recepty, které si zamilujete
Dýňová polévka
Dýňová polévka je čím dál tím oblíbenější a není se čemu divit – je jemná, hutná, zasytí, zahřeje a má krásnou barvu. K podzimu zkrátka dobře patří.
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule oloupané a nakrájené najemno
- 1 kg dýně hokkaido oloupené a nakrájené na kostky
- 700 ml zeleninového vývaru
- 150 g smetany na vaření
- sůl
- pepř
- 2 lžíce dýňových semínek
POSTUP
- V hrnci rozehřejte olej a dozlatova na něm osmahněte cibuli
- Přidejte kousky dýně a orestujte 5- 10 minut
- Zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte 15 minut dokud není dýně úplně měkká
- Přilijte smetanu a lehce povařte
- Odstavte z plotny a rozmixujte polévku tyčovým mixérem
- Polévku servírujte posypanou dýňovými semínky na sucho opraženými na pánvi

Žampionová krémová polévka
Žampionový krém je nestárnoucí klasika. Polévka, kterou si snadno můžete připravit kdykoliv během roku.
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 400 g čerstvých žampionů
- 1 cibule
- 2 lžíce mouky
- sůl
- pepř
- 700 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- tymián
POSTUP
- Žampiony očistěte, jeden rozkrájejte na plátky a dejte je stranou, ostatní pokrájejte na malé kousky.
- V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli
- Přidejte kousky žampionů, osolte, přidejte špetku tymiánu a poduste dokud nezměknou a nepustí vodu
- Zaprašte moukou, pár minut opékejte a zalijte vývarem
- Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 15 minut
- Přilijte smetanu a provařte
- Odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem
- Dochuťte solí a pepřem
- Plátky žampionu orestujte na másle dozlatova
- Polévku servírujte ozdobenou čerstvým tymiánem a plátky žampionu

Hráškový krém
Hrášková krémová polévka se připravuje z mraženého hrášku a svěžest z ní dýchá nejen v chuti ale i barvou
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 400 g mraženého hrášku
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
POSTUP
- Ve středním hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm najemno nakrájenou cibuli
- Přidejte hrášek, nasekaný česnek a krátce orestujte
- Zalijte vývarem, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 15 minut
- Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka
- Osolte opepřete dle chuti
- Podávejte s krutony, s čerstvou bazalkou nebo pažitkou

Masová krémová polévka se zeleninou
Milujete maso a nechcete se jej v žádném pokrmu vzdát?
Pro tento případ jsme pro vás přichystali recept na polévku z hovězího masa.
INGREDIENCE
- 1 kg předního hovězího masa
- 1-2 středně velké cibule
- 100 g celeru
- 1 větší petržel
- 5-6 brambor
- 2-3 mrkve
- 2-3 cukety
- 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
- Citronová šťáva
- Sůl a pepř na dochucení
- 4 kuličky černého pepře
- 2 l vody
POSTUP
- Hovězí maso omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou.
- Přiveďte k varu, pěnu z vysrážených bílkovin z masa na hladině naberte lžící a odstraňte ji z polévky.
- Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a přidejte celé kuličky pepře.
- Pomalu vařte pod pokličkou při nízké teplotě asi 2 hodiny od doby varu.
- Do vývaru přidejte brambory, mrkev, celer a cibuli a vařte ještě dalších 20 minut.
- Polévku přeceďte
- Ze síta vyjměte maso a nakrájejte ho na menší kostky.
- Brambory, mrkev, cukety rozmixujte tyčovým mixérem.
- Maso i rozmixovanou zeleninu vložte zpět do vývaru a rozmíchejte
- Přidejte smetanu na vaření a několik minut povařte
- Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

Náš tip: Poctivý vývar si nechte uvařit přes noc. Postačí k tomu pomalý hrnec. Bude krásně tažený! Chcete vědět o pomalých hrncích více? Čtěte recenzi!
Objevte podobné tipy
Pórková polévka
Pórek je skvělým zdrojem vitaminu A, C a K a řady minerálů včetně železa. V našem jídelníčku se ale příliš často nevyskytuje. Změňte to díky pórkové polévce. Je rychlá, jednoduchá a výborná.
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 2 střední nakrájené pórky, pouze bílé a světle zelené části
- 2 střední oloupané a nakrájené brambory
- 1 cibule
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 1 kelímek (200 ml) 12% smetany na vaření
- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé pažitky
POSTUP
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a orestujte
- Až cibule zesklovatí přidejte nakrájený pórek, lehce osmahněte
- Zalijte kuřecím vývarem a přidejte brambory nakrájené na kostky
- Osolte a opepřete
- Vařte na mírném plameni asi 20 minut do změknutí brambor.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte smetanu na vaření a několik minut provařte.
- Dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Před podáváním ozdobte pažitkou.

Brokolicová polévka
Brokolice často nepatří mezi dvakrát oblíbenou zeleninu. V krémové polévce je ale naprosto dokonalá. Zkuste to!
INGREDIENCE
- 1 lžička másla
- 1 střední cibule
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 větší brokolice
- 0,5 l mléka
- 200 g sýru cheddar
- 1 polévková lžíce dijon hořčice
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/8 lžičky kajenského pepře
POSTUP
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli, restujte
- Až cibule zesklovatí vlijte zeleninový vývar.
- Do vývaru přidejte brokolici pokrájenou na menší kousky.
- Osolte, opepřete a přidejte hořčici.
- Zalijte mlékem a vařte na mírném plameni do úplného změknutí brokolice.
- Polévku rozmixujte tyčkovým mixérem.
- Přidejte nastrouhaný sýr a dobře promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
- Polévku můžete podávat s krutony.

Květáková krémová polévka
Krásně jemná, smetanová polévka, ideální na zahřátí.
Pro ozvláštnění můžete nakonec přidat pár najemno natrhaných růžiček květáku pečených v troubě.
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 cibule – oloupané a nakrájené
- 1 ks květáku, natrhaný na růžičky a nasekaný na větší kousky
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 150 g nastrouhaného sýru čedar
- sůl
- sušený česnek
- pepř
- muškátový oříšek
POSTUP
- Ve větší pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zpěnit cibule
- Přidejte květák, poprašte solí a sušeným česnekem a krátce orestujte
- Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte 20 minut
- Odstavte ze sporáku a rozmixujte polévku tyčovým mixérem
- Polévku zasypte strouhaným sýrem a zalijte smetanou
- Prohřejte na mírném plameni dokud se sýr nerozpustí
- Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem
- Servírujte posypané pažitkou

Krémová polévka z pečeného česneku
Chcete zkusit něco méně tradičního ? Pak je pro vás polévka z pečeného česneku to pravé.
INGREDIENCE
- 4-5 palic česneku
- 4 lžíce másla
- sůl a čerstvě mletý černý pepř, na chuť
- 2 lžíce medu
- 3 velké cibule nasekané
- 3 velké brambory nakrájené na kostky
- 1 větvička tymiánu
- 1 bobkový list
- 750 ml kuřecí vývar
- 500 ml 35% smetany na šlehání (lze nahradit i 12%smetanou na vaření)
POSTUP
- Troubu rozehřejte na 180 °C a hlavy česneku rozřízněte podélně v půlce
- 5 stroužků česneku odeberte a nakrájejte je na plátky
- Do pečicí formy nebo na pekáče přidejte 2 lžíce rozpuštěného másla s medem, na něj vyskládejte jak rozkrojené paličky česneku tak i plátky
- Osolte a opepřete.
- Pečte 15 až 20 minut nebo dokud není česnek jemný a zlatavě hnědý.
- Česnek na plátky vyndejte z trouby už po pěti minutách
- Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na zbylém másle.
- Přidejte vývar, polovinu smetany, brambory, tymián a bobkový list.
- Nechte povařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Po uvaření odstraňte z polévky tymián a bobkový list.
- Vyndejte česnek z trouby a vyloupejte ho ze slupky.
- Pečený česnek po částech vkládejte do polévky a rozmixujte ji tyčovým mixérem do hlada
- Zalijte polévku zbylou smetanou, provařte a dochuťte solí a pepřem.
- Hotovou polévku ozdobte na talíři česnekem pečeným na plátky.

Proč jíst zeleninové krémy
Jsou rychle hotové a levné.
Můžete do nich spotřebovat to, co zrovna máte doma.
Jsou velmi bohaté na vlákninu, která zasytí a podporuje správné fungování střev.
Obsahují spoustu minerálů, vitaminů a výživných látek
Dýně je bohatá na vitamin A, E a na draslík, který pomáhá udržovat v normě hodnoty krevního tlaku
Konzumace květáku snižuje pravděpodobnost zánětových onemocnění, snižuje riziko rakoviny, srdečních onemocnění a poruchy mozku.
Květák obsahuje vitaminy C, K, E a vitaminy skupiny B
Brokolice má velmi vysoké hodnoty vitaminu C, karotenoidy a pomáhá prevenci rakoviny plic
Česnek posiluje imunitu, je jedním z přírodních antibiotik. Obsahuje hořčík, draslík, vápník, selen, sodík a vitaminy C, B a D. Podporuje trávení a chrání před rizikem vzniku rakoviny.