Výborné vánoční krémy do cukroví na jednom místě! Buďte inovativní a nespokojte se s máslovou klasikou

Lepené nebo plněné cukroví je prostě klasika!

Pokud nechcete zůstávat u klasického (a pojďme si říct na rovinu, nudného) máslového krému, nemusíte.

Připravit se dají i jiné recepty na vánoční krémy do cukroví.

Zkuste ty naše!

Základní máslový krém do vánočního cukroví

Chcete mít cukroví i s máslovou klasikou?

Příprava je jednoduchá a rychlá. Tento recept je na máslový krém do vánočního cukroví bez vajec. Hodí se nejen jako krém do vánočního cukroví, ale také do slavnostním dortů.

Co budeme potřebovat

  • 140 g másla pokojové teploty
  • 280 g moučkového cukru
  • 1 až 2 lžíce mléka
  • 1/4 lžíce vanilkového extraktu

Postup

  1. Ve velké misce utřete do hladka máslo s polovinou moučkového cukru.
  2. Přidejte zbývající moučkový cukr a jednu polévkovou lžíci mléka a vanilkový extrakt.
  3. Použijte ruční šlehač a šlehejte krém do té doby, než bude hladký.
  4. Přidejte další lžičku mléka. Přimíchejte případně i potravinářské barvivo (není podmínkou).
  5. Krém zamíchejte, dejte odležet do lednice, a potom jím plňte vánoční cukroví.

Do máslového krému můžete přidat i potravinářské barvivo, abyste docílili veselých barev. Máslový krém můžete proměnit také na pomerančový, stačí vynechat mléko a vanilku a přidat pomerančovou kůru a dvě lžíce šťávy z pomeranče. Pokud byste chtěli čokoládový máslový.

Sladký krém z másla.
Zdroj: cakemehometonight.com

Čokoládový krém do vánočního cukroví

Čokoláda je prostě klasika, která na Vánoce nesmí chybět z žádné podobě! Naplňte své vánoční sladkosti tímto receptem na sladký krém.

Co budeme potřebovat

  • 540 ml mléka
  • 10 ml vanilky
  • 30 ml kakaového prášku
  • 3 vaječné žloutky
  • 1 vejce
  • 100 g cukru
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky soli
  • 170 g hořkosladké čokolády
  • 30 g másla, změklého

Postup

  • Mléko a vanilku zahřejte na středně vysokou teplotu a přiveďte k varu.
  • Zatímco se mléko zahřívá, dejte do mísy cukr, vejce a žloutky, kukuřičný škrob, kakaový prášek a sůl.
  • Šlehejte, dokud nevznikne hustá, hladká směs.
  • Jakmile se mléko začne vařit, stáhněte ho z plotny.
  • Asi polovinu horkého mléka pomalu nalijte tenkým proudem do vaječné směsi, ZA NEUSTÁLÉHO šlehání.
  • Když se vejce ohřejí na stejnou teplotu, jako je ohřáté mléko, přendejte vaječnou směs zpět do horkého mléka v hrnci.
  • Pudinkový základ zahřejte na střední teplotu za intenzivního šlehání, dokud nezačne houstnout – to by mělo trvat asi 2 – 5 minut.
  • Poté teplotu stáhněte na minimum a ihned přidejte kousky hořké čokolády.
  • Šlehejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí, poté přidejte máslo a šlehejte
  • Před používáním ho nechte zcela vychladnout.

Čokoláda se nejlépe hodí zase k čokoládě! Inspirujte se a zkuste naše čokoládové dortíky, po kterých se jen zapráší!

Modrá mistička s krémem z čokolády.
Zdroj: sugarandsoul.co

Kávový krém do vánočního cukroví

Káva prostě umí nádherně všechno provonět, a to na Vánoce prostě chcete!

Co budeme potřebovat

  • 230 g změklého másla
  • 600 g moučkového cukru prosetého
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 1/2 lžičky mléka nebo smetany

Postup

  • Vyšlehejte změklé máslo s cukrem při nízké rychlosti po dobu 2 minut.
  • Rozpusťte 1 lžičku instantní kávy s 1 lžící vody a přidejte jí k máslové směsi.
  • Přidejte 1/2 lžičky smetany a zbývající 1/2 lžičky instantní kávy do polevy a míchejte při nízké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu.
Sklenička plná jemného krému z kávy a kávovými zrny.
Zdroj: lifestyleofafoodie.com

Krém ze Salka do vánočního cukroví ze salka

Stejně jako máslové, tak i krémy do vánočního cukroví ze salka se velice často používají.

Velice dobře chutnají, jsou husté, pevné a nestane se, že by se vám roztékaly.

Co budeme potřebovat

  • 250 g másla
  • 3/4 plechovky salka

Postup

  1. Z másla za pomoci ručního šlehače vyšlehejte bílou pěnu.
  2. Po lžících za stálého šlehání přidávejte salko.
  3. Jakmile je krém tuhý, můžete ho natírat na cukroví. 
Mistička s lahodným a sladkým krémem, nejen do cukroví.
Zdroj: piesandtacos.com

Krém ze slaného karamelu do cukroví

Tento karamelový krém má lehký punc slanosti a je vyrobený z pouhých 5 ingrediencí.

Co budeme potřebovat

  • 115 g másla, nakrájeného na 4 stejné kousky
  • 200 g cukru
  • 5 polévkových lžic husté smetany, rozdělené
  • 1/4 lžičky soli
  • 240 g cukrářského cukru

Postup

  • Na karamel smíchejte máslo a cukr v hrnci na střední teplotu.
  • Jakmile se rozpuštěné máslo a cukr spojí, přidejte 3 polévkové lžíce husté smetany a sůl.
  • Nechte karamel vařit a každých 30 sekund jej rychle prošlehejte, necelé 2 minuty.
  • Sundejte z plotny a nechte 20 minut chladit, omáčka během této doby zhoustne.
  • Ke karamelovému krému prosejte cukrářský cukr a přidejte zbývající 2 polévkové lžíce husté smetany a šlehejte, dokud se ingredience nespojí.

S tímto krémem si nemusíte připravovat jen vánoční cukroví, přidejte ho například k do tohoto receptu na nadýchané brownies!

Miska plná lahodného krému z cukru a soli.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Ořechový krém do vánočního cukroví

Mezi nejlepší krém do cukroví na Vánoce patří ten mandlový.          

Co budeme potřebovat

  • 125 g nesoleného másla pokojové teploty
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 100 g mandlové mouky (nebo jemně namletých mandlí)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička mandlového extraktu

Postup

  1. Všechny ingredience si dejte do jedné misky.
  2. Použijte ruční mixér, nebo kuchyňský robot. Šlehejte suroviny zhruba 5 minut, dokud nevznikne hustý ořechový krém do vánočního cukroví. 

V žádném z těchto receptů na krémy do vánočního cukroví se neobejdete bez bytelného ručního elektrického šlehače. vyberte si ten nejkvalitnější v naší recenzi!

Nadýchaný krém s kousky ořechů.
Zdroj: thefoodcharlatan.com

Krém z kokosu do vánočního cukroví

Chcete dodat cukroví kokosovou chuť? Stačí udělat kokosový krém do vánočního cukroví. Perfektně se roztírá.

Co budeme potřebovat

  • 3 vaječné žloutky
  • 1 plechovka neslazeného kokosového mléka
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 krabička smetany ke šlehání
  • 100 g osmahnutého kokosu

Postup

  1. Do malého hrnce si dejte kokosové mléko a polovinu cukru. Směs vařte na mírném ohni.
  2. Během toho si smíchejte žloutky se zbývajícím cukrem.
  3. Jakmile kokosové mléko přivedete k varu, pomalu do něj vmíchejte žloutky. Směs ještě pár sekund povařte, a potom ji odstavte.
  4. Nechejte krém do vánočního cukroví vychladnout a zatím si vyšlehejte smetanu, dokud nevznikne hustá šlehačka.
  5. Nakonec šlehačku pomalu vmíchejte do uvařené směsi a přidejte osmahnutý kokos. 

Zkuste krémem ozvláštnit i naše kokosové kuličky, budou chutnat jako Raffaello!

Lahodný krém z kokosu a smetany.
Zdroj: whattheforkfoodblog.com

Krém z mascarpone a s rumem

Je hustý, nadýchaný a sytý, ale přesto je neskutečně oblíbený. Použijte ho do lepeného cukroví a uvidíte, jak skvěle bude chutnat!

Co budeme potřebovat

  • 5 vajíček
  • 7 lžic bílého cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 2 balení mascarpone
  • 3/4 hrnku smetany ke šlehání

Postup

  1. Oddělejte si u všech vajíček bílek od žloutku.
  2. Ve velké misce ušlehejte žloutky s cukrem tak, aby vám vznikla pěna.
  3. Přidejte rum a mascarpone. Pokračujte v mixování, dokud nevznikne hustý krém.
  4. Ve skleněné, kovové, nebo keramické misce ušlehejte bílky, aby z nich vznikl sníh.
  5. Pomalu pak vmíchejte sníh z bílků do krému. 

Zkuste tento krém přidat do lahodného a navoněného skořicového cukroví, které můžete připravit podle našeho receptu!

Nadýchaný bílý krém v bílé misce.
Zdroj: reluctantentertainer.com

Pudinkový krém do cukroví

Velice oblíbené jsou krémy a náplně do vánočního cukroví z vanilkového pudinku.

Pudinková náplň do cukroví se dává třeba do malých věnečků (viz obrázek níže) či do koláčů z listového těsta.

Co budeme potřebovat

  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 1 hrnek smetany
  • 1/2 hrnku mléka

Postup

  1. Pudinkový prášek, smetanu a mléko dejte do hrnce.
  2. Vařte směs na mírném ohni a přiveďte ji k varu. Po celou dobu směs míchejte, aby se vám nepřipálila.
  3. Jakmile bude mít krém konzistenci pudinku, přelijte krém z hrnce do misky, přikryjte ji a vložte do chladničky. 
Nadýchaný krém z pudinkového prášku v misce.
Zdroj: cookclickndevour.com

Proč pečeme vánoční cukroví?

Stejně jako mnoho vánočních tradic má pečení vánočního cukroví své kořeny až u rituálů slunovratu z dávných věků.

V 10. a 11. století se svátky zimního slunovratu skutečně slavily po celém světě od Norska po Afriku, Irsko a dokonce až po Indii.

Většina starověkých rituálů, se točila kolem jídla – shromažďování, třídění, skladování a dokonce i hodování, protože zima byla považována za období hladu.

Lidé se tedy shromáždili, aby připravili své spíže na zimu a podělili se s komunitou o plody poslední sklizně.

S příchodem průzkumných a obchodních cest mezi východem a západem se koření a ovoce dostaly do evropských kuchyní a domů. Na kuchyňský stůl se dostal muškátový oříšek, skořice, černý pepř a ovoce jako meruňky a datle.

Dezerty ochucené těmito novými ingrediencemi začínají být oblíbené a dodávají dezertnímu tácku sladkost a texturu. Ale jen o nejdůležitějších svátcích si rodiny mohly dovolit takové dobroty, což bylo mnohdy jen na Vánoce.

V dobách, kdy většina rodin na tom nebyla tak dobře, lidé začali vyrábět cukroví a sladkosti jako způsob, jak obdarovávat své nejbližší během Vánoc. Protože za starých časů dávat dárky neznamenalo jít ven a kupovat věci jako dnes. Ve skutečnosti byly většinou dary sladkosti nebo ručně vyráběné výrobky.

Cukroví bylo vyrobeno ve velkém množství a uloženo jako způsob, jak sdílet ducha Vánoc se všemi, kteří rodinu navštívili.

Přestože tradice pečení cukroví ušlo od středověku dlouhou cestu, některé věci se nezměnily. Mnohé vánoční cukroví je stále silně kořeněné. Tradiční vánoční příchutě jako skořice, muškátový oříšek a zázvor se stále používají stejně jako před lety.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X