Luxusní recepty na omáčku z křenu s vařeným hovězím 4x jinak. Pochutnáte si!

Není nad poctivé omáčky.

Jsou vydatné a skvěle zahřejí.

Proto jsme si pro vás dnes připravili 4 recepty na křenovou omáčku s vařeným hovězím masem, které zvládnou i úplní začátečníci.

Potěšte sebe i svou rodinu a připravte jim tuto pochoutku, po které se všichni budou oblizovat.

Tak dost řečí a pojďme na to!

Hovězí maso s křenovou omáčkou

Křehké hovězí maso, vařené spolu se zeleninou a servírované s luxusní omáčkou z čerstvého křenu, vývaru a smetany je čistá dokonalost, které se jen tak nenabažíte!

Co budete potřebovat

Na maso:   

  • 2 kg hovězího masa vhodného na dušení (plec, kližka)
  • 1 kg hovězích kostí
  • 1 pastiňák
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • 2 tenké pórky
  • 1 cibule
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička tymiánu

Na omáčku:  

  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • 2 dny staré bílé rohlíky
  • sůl
  • špetka cukru
  • ½ svazku najemno nakrájené pažitky

Postup

  • Hovězí kosti dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu.
  • Poté sceďte a důkladně propláchněte.
  • Kosti dejte znovu do hrnce, zalijte 3 litry (přibližně 12 šálků) vody a znovu přiveďte k varu.
  • Hovězí maso omyjte a přidejte ke kostem, stáhněte plamen a duste asi 2 hodiny za občasného sbírání pěny.
  • Pórek a kořenovou zeleninu nakrájejte nahrubo.
  • Cibuli oloupejte a rozpůlte.
  • Na pánvi rozehřejte olej a cibuli opečte řeznou stranou dolů do hněda.
  • Do hrnce k masu přidejte zeleninu, pórek, půlky cibule, koření a kuličky pepře a vařte další hodinu.
  • Maso je hotové, když je měkké a snadno se láme vidličkou.
  • Na omáčku nastrouhejte 2 dny staré bílé rohlíky a namočte je do teplého vývaru.
  • Míchejte metličkou do hladka.
  • Přidejte nastrouhaný křen a přiveďte k varu.
  • Přidejte sůl, cukr a smetanu ke šlehání.
  • Maso vyjměte z vývaru a nakrájejte ho na plátky silné jako prst.  
  • Vývar přelijte přes sítko a dejte stranou.
  • Maso přendejte do servírovací misky a podlijte trochou vývaru.
  • Vršek pokapejte trochou křenové omáčky.
  • Posypte pažitkou a podávejte.
Hovězí plátky s omáčkou z křenu a s bramborami na talíři.
www.eatsmarter.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na zdravé omáčky z křenu vhodné nejen k rekonvalescenci!

Křenová omáčka s vařeným hovězím a domácím knedlíkem

Tato omáčka s křenem je možná trochu jiná, než jakou znáte, ale je opravdu lahodná, jemná, plná chuti a krásně krémová. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že jinou už nebudete chtít vařit!

Co budete potřebovat

Na omáčku:

  • 1 velký čerstvý křen
  • 200 g strouhaného křenu ve sklenici
  • 500 ml silného hovězího vývaru
  • 200 ml sladké 33% smetany
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce octa
  • půl stroužku česneku

Na maso:

  • 1 kg falešné hovězí svíčkové nebo hovězí špičky
  • voda podle potřeby
  • bobkový list
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru

Na knedlík:

  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 300 ml plnotučného mléka
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • 1 dcl řepkového oleje

Postup

  • Maso opečte ze všech stran.
  • Když se zatáhne, zalijte vodou a přidejte všechny ostatní ingredience na maso.
  • Za 2-3 hodinky vám vznikne krásné měkké masíčko a dobrý vývar.
  • Připravte si knedlík.
  • Do 200 ml vlažného mléka smíchaného se špetkou cukru nadrolte droždí a počkejte než vzejde kvásek.
  • Smíchejte obě mouky, sůl, přidejte kvásek s mlékem, zbytek mléka a 3/4 množství oleje.
  • Vypracujte těsto a nechte vykynout v zavřené plastové míse.
  • Po vykynutí vyklopte na pomoučněný vál a vyformujte do tvaru knedlíku.
  • Na dno hrnce nalijte vodu, položte do něj pařáček, zakryjte poklicí a nechte vodu dojít k varu.
  • Zbytkem oleje potřete pařáček, položte na něj knedlík a potřete i ten.
  • Nechte přikryté vařit v páře cca 30 minut.
  • V hrnci rozehřejte sádlo a poprašte ho moukou.
  • Nechte mouku zpěnit a občas promíchejte.
  • Přilijte vývar, přidejte koření, sůl, čerstvý křen nastrouhaný na jemno, česnek a nechte pomalu vařit.
  • Potom přidejte křen ze sklenice, prohřejte a po částech za stálého míchání přilévejte smetanu.
  • Nechte pomalu vařit, dokud se omáčka nezredukuje na vámi požadovanou hustotu.
  • Nakonec dochuťte octem (nemusí být) a promixujte ponorným mixérem do hladka.
  • Stačí už jen naservírovat.
  • Dobrou chuť!
Hovězí plátky s omáčkou z křenu a houskovým knedlíkem na talíři.
www.laskavhrncoch.blogspot.com

Vídeňský Tafelspitz

Vyzkoušejte jedno z tradičních vídeňských jídel, na které jen tak nezapomenete! Vařené hovězí maso, zelenina, aromatické koření, křenová omáčka a opečené brambory tvoří dohromady naprosto neodolatelnou kombinaci.

Co budete potřebovat

Na hovězí vývar:

  • 4 masité hovězí kolenní kosti
  • 4 litry vody
  • 4 velké žampiony, nakrájené na poloviny
  • 3 velké mrkve, nakrájené na plátky a ty nakrájené příčně na třetiny
  • 2 rajčata, nakrájená na čtvrtky
  • 2 tuříny, nakrájené na poloviny
  • 2 pórky, očištěné
  • 2 cibule, nakrájené na poloviny
  • 2 řapíky řapíkatého celeru s listy, nakrájené na poloviny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky petrželky
  • 2 lžíce soli
  • ½ lžičky sušených lístků tymiánu
  • 12 kuliček černého pepře
  • 4 celé hřebíčky
  • 1 bobkový list

Na omáčku:

  • ½ šálku čerstvě nastrouhaného křenu
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli a ¼ lžičky čerstvě mletého bílého pepře
  • 1 nakrájený chléb, zbavený kůrky
  • ¼ šálku mléka
  • 1 šálek olivového oleje
  • 3 lžíce sherry octa
  • cca 1,5 kg hovězího hrudí
  • 3 morkové kosti
  • 85 g hovězích jater
  • 1 pórek, očištěný, nakrájený příčně na třetiny
  • 1 cibule, nakrájená na polovinu
  • plátky vařené mrkve
  • nasekaná čerstvá pažitka
  • pečené brambory k podávání

Postup

  • Kosti orestujte v 8-litrovém hrnci ze všech stran do tmavě hnědé barvy.
  • Přidejte zbývající přísady na vývar.
  • Přiveďte k varu a snižte plamen.
  • Odkryté vařte 3 hodiny.
  • Vývar přeceďte.
  • Přikryté nechte vychladnout, asi 6 hodin.
  • Ve středně velké míse rozšlehejte křen, žloutky, sůl a pepř.
  • Chléb namočte v malé misce na minutu do mléka.
  • Vyjměte chléb a vymačkejte z něj přebytečné mléko.
  • Do křenové směsi zašlehejte chléb.
  • Po kapkách zašlehejte ¼ šálku oleje.
  • Pomalým a stálým proudem zašlehejte zbývající olej.
  • Šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Zašlehejte sherry ocet.
  • Vývar přiveďte ve velkém hrnci k varu.
  • Přidejte hovězí hrudí, morkové kosti, játra, pórek a cibuli.
  • Zlehka duste zakryté, aniž by vývar začal bublat, dokud hrudí nezměkne, asi 3 hodiny.
  • Vyjměte kosti z vývaru.
  • Odstraňte morek z kostí, nakrájejte ho a přeneste na talíři
  • Sceďte vývar a zbavte ho přebytečného tuku.
  • Hrudí zalijte asi polovinou šálku vývaru.
  • Podávejte s mrkví, opečenými bramborami, křenovou omáčkou a ozdobené pažitkou.
  • Užijte si to!
Vařené hovězí maso, zelenina, aromatické koření, křenová omáčka a opečené brambory na talíři s vedle položeným příborem.
www.tasteofaustria.org

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Švábské vařené hovězí s omáčkou z křenu

Lahodné maso vařené ve vývaru s trochou bílého vína a servírované spolu s luxusní krémovou křenovou omáčkou a bramborami je lahůdkou, kterou si zamiluje celá vaše rodina!

Co budete potřebovat

  • 1200 g hovězího zadního
  • 3 velké mrkev
  • 2 pórky
  • 1 velká cibule
  • ½ celeru
  • 1 a ½ litru hovězího vývaru
  • 2 kostky vývaru
  • trochu balzamikového octa
  • 70 g másla
  • trochu soli a pepře
  • 1 svazek petrželky
  • trochu bílého vína
  • voda
  • zahušťovadlo omáčky dle potřeby
  • ½ litru mléka
  • 80 g másla
  • 1 sklenice křenu
  • 3 lžíce hladké mouky

Postup

  • Mrkev, celer a pórek oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
  • Ve velkém hrnci rozpusťte 70 g másla.
  • Cibuli oloupejte, rozpůlte a na másle osmahněte, dokud nezhnědne.
  • Přidejte maso (v jednom kuse) a opékejte ze všech stran na vysokém plameni, dokud nezezlátne.
  • Trochu snižte teplotu a přidejte nakrájenou zeleninu.
  • Krátce orestujte.
  • Zalijte trochou bílého vína.
  • Dolijte 1 litrem hovězího vývaru a přilévejte tolik vody, až bude maso téměř úplně zakryté.
  • Přidejte kostky vývaru a pepř.
  • Zatím nesolte, jinak bude maso tuhé.
  • Nyní přiklopte poklicí a nechte vše 3 hodiny na středním plameni vařit doměkka.
  • Po 2,5 hodině maso vyjměte a nakrájejte na cca 1,5 cm silné plátky a poté ještě půl hodiny vařte.
  • Pokud se vývar příliš vyvaří, vždy zalijte trochou zbylého hovězího vývaru.
  • Celé dochuťte trochou balzamika, čerstvě nasekanou petrželkou, solí a pepřem.
  • Vývar podle chuti zahustěte zahušťovadlem.
  • V malém hrnci rozpusťte 80 g másla, metličkou rychle vmíchejte mouku a zalijte mlékem.
  • Pokračujte v míchání.
  • Snižte teplotu.
  • Vmíchejte křen.
  • Osolte a opepřete.
  • Sůl a pepř.
  • Maso podávejte ve vývaru spolu s křenovou omáčkou, smetanovým špenátem a vařenými bramborami.
Maso vařené ve vývaru s trochou bílého vína a servírované spolu s luxusní krémovou křenovou omáčkou a bramborami na talíři.
www.bosskitchen.com

Křen, kořenová zelenina se štiplavou chutí. Využívá se pouze k ochucení pokrmů? Nebo je křen prospěšný i pro naše zdraví? To vše a mnohem více se dozvíte v našem rozsáhlém článku o křenu!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X