Není nad poctivé omáčky.
Jsou vydatné a skvěle zahřejí.
Proto jsme si pro vás dnes připravili 4 recepty na křenovou omáčku s vařeným hovězím masem, které zvládnou i úplní začátečníci.
Potěšte sebe i svou rodinu a připravte jim tuto pochoutku, po které se všichni budou oblizovat.
Tak dost řečí a pojďme na to!
Hovězí maso s křenovou omáčkou
Křehké hovězí maso, vařené spolu se zeleninou a servírované s luxusní omáčkou z čerstvého křenu, vývaru a smetany je čistá dokonalost, které se jen tak nenabažíte!
Co budete potřebovat
Na maso:
- 2 kg hovězího masa vhodného na dušení (plec, kližka)
- 1 kg hovězích kostí
- 1 pastiňák
- 2 mrkve
- ½ celeru
- 2 tenké pórky
- 1 cibule
- 1 lžička kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 lžička tymiánu
Na omáčku:
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
- 2 dny staré bílé rohlíky
- sůl
- špetka cukru
- ½ svazku najemno nakrájené pažitky
Postup
- Hovězí kosti dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Poté sceďte a důkladně propláchněte.
- Kosti dejte znovu do hrnce, zalijte 3 litry (přibližně 12 šálků) vody a znovu přiveďte k varu.
- Hovězí maso omyjte a přidejte ke kostem, stáhněte plamen a duste asi 2 hodiny za občasného sbírání pěny.
- Pórek a kořenovou zeleninu nakrájejte nahrubo.
- Cibuli oloupejte a rozpůlte.
- Na pánvi rozehřejte olej a cibuli opečte řeznou stranou dolů do hněda.
- Do hrnce k masu přidejte zeleninu, pórek, půlky cibule, koření a kuličky pepře a vařte další hodinu.
- Maso je hotové, když je měkké a snadno se láme vidličkou.
- Na omáčku nastrouhejte 2 dny staré bílé rohlíky a namočte je do teplého vývaru.
- Míchejte metličkou do hladka.
- Přidejte nastrouhaný křen a přiveďte k varu.
- Přidejte sůl, cukr a smetanu ke šlehání.
- Maso vyjměte z vývaru a nakrájejte ho na plátky silné jako prst.
- Vývar přelijte přes sítko a dejte stranou.
- Maso přendejte do servírovací misky a podlijte trochou vývaru.
- Vršek pokapejte trochou křenové omáčky.
- Posypte pažitkou a podávejte.

Vyzkoušejte i naše další recepty na zdravé omáčky z křenu vhodné nejen k rekonvalescenci!
Křenová omáčka s vařeným hovězím a domácím knedlíkem
Tato omáčka s křenem je možná trochu jiná, než jakou znáte, ale je opravdu lahodná, jemná, plná chuti a krásně krémová. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že jinou už nebudete chtít vařit!
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 1 velký čerstvý křen
- 200 g strouhaného křenu ve sklenici
- 500 ml silného hovězího vývaru
- 200 ml sladké 33% smetany
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- špetka mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžíce octa
- půl stroužku česneku
Na maso:
- 1 kg falešné hovězí svíčkové nebo hovězí špičky
- voda podle potřeby
- bobkový list
- 1 cibule
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 1/4 celeru
Na knedlík:
- 1 šálek polohrubé mouky
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 300 ml plnotučného mléka
- špetka cukru
- špetka soli
- 1 dcl řepkového oleje
Postup
- Maso opečte ze všech stran.
- Když se zatáhne, zalijte vodou a přidejte všechny ostatní ingredience na maso.
- Za 2-3 hodinky vám vznikne krásné měkké masíčko a dobrý vývar.
- Připravte si knedlík.
- Do 200 ml vlažného mléka smíchaného se špetkou cukru nadrolte droždí a počkejte než vzejde kvásek.
- Smíchejte obě mouky, sůl, přidejte kvásek s mlékem, zbytek mléka a 3/4 množství oleje.
- Vypracujte těsto a nechte vykynout v zavřené plastové míse.
- Po vykynutí vyklopte na pomoučněný vál a vyformujte do tvaru knedlíku.
- Na dno hrnce nalijte vodu, položte do něj pařáček, zakryjte poklicí a nechte vodu dojít k varu.
- Zbytkem oleje potřete pařáček, položte na něj knedlík a potřete i ten.
- Nechte přikryté vařit v páře cca 30 minut.
- V hrnci rozehřejte sádlo a poprašte ho moukou.
- Nechte mouku zpěnit a občas promíchejte.
- Přilijte vývar, přidejte koření, sůl, čerstvý křen nastrouhaný na jemno, česnek a nechte pomalu vařit.
- Potom přidejte křen ze sklenice, prohřejte a po částech za stálého míchání přilévejte smetanu.
- Nechte pomalu vařit, dokud se omáčka nezredukuje na vámi požadovanou hustotu.
- Nakonec dochuťte octem (nemusí být) a promixujte ponorným mixérem do hladka.
- Stačí už jen naservírovat.
- Dobrou chuť!

Objevte podobné tipy
Vídeňský Tafelspitz
Vyzkoušejte jedno z tradičních vídeňských jídel, na které jen tak nezapomenete! Vařené hovězí maso, zelenina, aromatické koření, křenová omáčka a opečené brambory tvoří dohromady naprosto neodolatelnou kombinaci.
Co budete potřebovat
Na hovězí vývar:
- 4 masité hovězí kolenní kosti
- 4 litry vody
- 4 velké žampiony, nakrájené na poloviny
- 3 velké mrkve, nakrájené na plátky a ty nakrájené příčně na třetiny
- 2 rajčata, nakrájená na čtvrtky
- 2 tuříny, nakrájené na poloviny
- 2 pórky, očištěné
- 2 cibule, nakrájené na poloviny
- 2 řapíky řapíkatého celeru s listy, nakrájené na poloviny
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky petrželky
- 2 lžíce soli
- ½ lžičky sušených lístků tymiánu
- 12 kuliček černého pepře
- 4 celé hřebíčky
- 1 bobkový list
Na omáčku:
- ½ šálku čerstvě nastrouhaného křenu
- 2 žloutky
- 1 lžička soli a ¼ lžičky čerstvě mletého bílého pepře
- 1 nakrájený chléb, zbavený kůrky
- ¼ šálku mléka
- 1 šálek olivového oleje
- 3 lžíce sherry octa
- cca 1,5 kg hovězího hrudí
- 3 morkové kosti
- 85 g hovězích jater
- 1 pórek, očištěný, nakrájený příčně na třetiny
- 1 cibule, nakrájená na polovinu
- plátky vařené mrkve
- nasekaná čerstvá pažitka
- pečené brambory k podávání
Postup
- Kosti orestujte v 8-litrovém hrnci ze všech stran do tmavě hnědé barvy.
- Přidejte zbývající přísady na vývar.
- Přiveďte k varu a snižte plamen.
- Odkryté vařte 3 hodiny.
- Vývar přeceďte.
- Přikryté nechte vychladnout, asi 6 hodin.
- Ve středně velké míse rozšlehejte křen, žloutky, sůl a pepř.
- Chléb namočte v malé misce na minutu do mléka.
- Vyjměte chléb a vymačkejte z něj přebytečné mléko.
- Do křenové směsi zašlehejte chléb.
- Po kapkách zašlehejte ¼ šálku oleje.
- Pomalým a stálým proudem zašlehejte zbývající olej.
- Šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Zašlehejte sherry ocet.
- Vývar přiveďte ve velkém hrnci k varu.
- Přidejte hovězí hrudí, morkové kosti, játra, pórek a cibuli.
- Zlehka duste zakryté, aniž by vývar začal bublat, dokud hrudí nezměkne, asi 3 hodiny.
- Vyjměte kosti z vývaru.
- Odstraňte morek z kostí, nakrájejte ho a přeneste na talíři
- Sceďte vývar a zbavte ho přebytečného tuku.
- Hrudí zalijte asi polovinou šálku vývaru.
- Podávejte s mrkví, opečenými bramborami, křenovou omáčkou a ozdobené pažitkou.
- Užijte si to!

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Švábské vařené hovězí s omáčkou z křenu
Lahodné maso vařené ve vývaru s trochou bílého vína a servírované spolu s luxusní krémovou křenovou omáčkou a bramborami je lahůdkou, kterou si zamiluje celá vaše rodina!
Co budete potřebovat
- 1200 g hovězího zadního
- 3 velké mrkev
- 2 pórky
- 1 velká cibule
- ½ celeru
- 1 a ½ litru hovězího vývaru
- 2 kostky vývaru
- trochu balzamikového octa
- 70 g másla
- trochu soli a pepře
- 1 svazek petrželky
- trochu bílého vína
- voda
- zahušťovadlo omáčky dle potřeby
- ½ litru mléka
- 80 g másla
- 1 sklenice křenu
- 3 lžíce hladké mouky
Postup
- Mrkev, celer a pórek oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- Ve velkém hrnci rozpusťte 70 g másla.
- Cibuli oloupejte, rozpůlte a na másle osmahněte, dokud nezhnědne.
- Přidejte maso (v jednom kuse) a opékejte ze všech stran na vysokém plameni, dokud nezezlátne.
- Trochu snižte teplotu a přidejte nakrájenou zeleninu.
- Krátce orestujte.
- Zalijte trochou bílého vína.
- Dolijte 1 litrem hovězího vývaru a přilévejte tolik vody, až bude maso téměř úplně zakryté.
- Přidejte kostky vývaru a pepř.
- Zatím nesolte, jinak bude maso tuhé.
- Nyní přiklopte poklicí a nechte vše 3 hodiny na středním plameni vařit doměkka.
- Po 2,5 hodině maso vyjměte a nakrájejte na cca 1,5 cm silné plátky a poté ještě půl hodiny vařte.
- Pokud se vývar příliš vyvaří, vždy zalijte trochou zbylého hovězího vývaru.
- Celé dochuťte trochou balzamika, čerstvě nasekanou petrželkou, solí a pepřem.
- Vývar podle chuti zahustěte zahušťovadlem.
- V malém hrnci rozpusťte 80 g másla, metličkou rychle vmíchejte mouku a zalijte mlékem.
- Pokračujte v míchání.
- Snižte teplotu.
- Vmíchejte křen.
- Osolte a opepřete.
- Sůl a pepř.
- Maso podávejte ve vývaru spolu s křenovou omáčkou, smetanovým špenátem a vařenými bramborami.

Křen, kořenová zelenina se štiplavou chutí. Využívá se pouze k ochucení pokrmů? Nebo je křen prospěšný i pro naše zdraví? To vše a mnohem více se dozvíte v našem rozsáhlém článku o křenu!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!