Čeká vás další grilovačka a vy byste se tentokrát rádi blýskli s něčím novým?
Pak jste tu správně!
Máme pro vás totiž připravených 5 skvělých receptů na krevety na grilu, které jsou snadné, rychlé na přípravu a zároveň skvěle chutnají.
Tak si je pojďme představit!
Tom Yum krevety z grilu
Pokud jste milovníci thajské polévky Tom Yum, určitě si zamilujete i tyto grilované krevety. Grilují se totiž s luxusní Tom Yum pastou a servírují s čerstvou limetkou a limetkovými listy. Mňam!
Co budete potřebovat
- 10 velkých čerstvých krevet
- 2–3 stroužky česneku, lisované
- 2 stonky citronové trávy (pouze bílá část, nakrájená na tenké plátky)
- hrstka stonků koriandru, nasekaných
- 1 červená chilli paprička, jemně nasekaná
- 3 lžičky tom yum pasty
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 limetkový (kafrový) list, nakrájený na tenké plátky, plus navíc na ozdobu
- 1 lžíce surového cukru
- 1 lžíce vody
- olej (na grilování)
- limetka, na ozdobu
Postup
- Odřízněte krevetám vousky a nožičky.
- Krevety omyjte a osušte.
- Nůžkami odstřihněte střed krunýře krevety až po ocas.
- Poté rozřízněte dužinu krevet tak, aby se vám krevety pořádně otevřely.
- Dejte je stranou.
- Rozehřejte pánev s 1 lžící oleje a 1 minutu restujte nasekaný česnek, poté přidejte nakrájenou citronovou trávu a další minutu opékejte.
- Přidejte nasekané stonky koriandru a nasekané chilli papričky a smažte 30 sekund.
- Přidejte tom yum pastu a pořádně promíchejte.
- Přilijte rybí omáčku, několik sekund restujte a přidejte nakrájený limetkový list.
- Promíchejte a přidejte cukr.
- Pokračujte v míchání a přidejte lžíci vody.
- Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Dejte stranou.
- Osmaženou pastu naberte a natřete na připravené krevety.
- Rozehřejte grilovací pánev s lžící oleje a grilujte krevety skořápkou dolů, dokud dužina nezrůžoví.
- Pro rovnoměrnou cirkulaci můžete grilovací pánev zakrýt.
- Krevety podávejte ozdobené tenkými plátky limetkového listu a nakrájenou limetkou.

Nejen na tento recept se vám možná budou hodit naše recenze pánví na grilování. Jaké možnosti nabízí jednotliví výrobci?
Pikantní grilované špízy s krevetami a ananasem
Nebaví vás točit pořád dokola ta stejná jídla na vašich letních grilovačkách? Vyzkoušejte tento luxusní recept na grilované krevety s ananasem! Je jednoduchý, rychlý na přípravu a taaak dobrý! To si prostě zamilujete.
Co budete potřebovat
- 500 g jumbo krevet, oloupaných (nezapomeňte se zbavit i střívek krevet, která se nachází ve vnitřní části celého průběhu těla – vypreparujete je nejlépe naříznutím vnější části těla, při které narazíte na tmavou dlouhou tenkou linii)
- ½ čerstvého ananasu, zbaveného jádřince, rozpůleného a nakrájeného na tenké plátky
- ¼ šálku olivového oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
- 2 stroužky česneku, nasekané
- ½ lžičky hrubé soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ¼ lžičky papriky
- ¼ lžičky chilli prášku
- špetka vloček červeného chilli
Postup
- Předehřejte venkovní gril.
- Připravte si marinádu.
- Do velké mísy nebo velkého sáčku na zip přidejte krevety, olivový olej, limetkovou šťávu, koriandr, česnek, sůl, pepř, papriku, chilli prášek a vločky chilli.
- Pořádně vše promíchejte.
- Uzavřete sáček/přikryjte misku a nechte 30 minut chladit.
- Během chlazení namočte asi 8 špízů do vody na 30 minut.
- Vyjměte krevety z marinády a setřeste přebytečnou tekutinu, marinádu si ponechte.
- Napichujte krevety a ananas na špejle dle libosti.
- Špízy položte na gril a potřete trochou odložené marinády.
- Zakryjte a grilujte 2-3 minuty.
- Otočte špejle a potřete zbylou marinádou.
- Přikryjte a grilujte další 2-3 minuty, dokud krevety nezrůžoví.
- Užijte si to!

Grilované krevety se sýrem
Už jste někdy jedli krevety se sýrem? Je to delikatesa! Vyzkoušejte naši kombinaci s mozzarellou a krémovou sýrovou omáčkou, pochutná si celá rodina.
Co budete potřebovat
Na krevety:
- 16 velkých krevet se skořápkou
- 1 šálek strouhané mozzarelly
- čerstvě mletý černý pepř
- nasekaná petrželka
Na sýrovou omáčku:
- 1 šálek mléka
- 1/2 šálku sýra čedar, nastrouhaného
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- špetka soli
- špetka kajenského pepře
- špetka sušené hořčice
Postup
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte mouku, sůl, kajenský pepř a sušenou hořčici.
- Dobře promíchejte.
- Postupně za stálého míchání přilévejte mléko a vařte do zhoustnutí.
- Přidejte čedar a pokračujte ve vaření, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne vám hladká omáčka.
- Dejte stranou.
- Krevety nakrájejte i se skořápkou, odstraňte žilky a uložte je na plech.
- Přelijte je sýrovou omáčkou, hlavy nechte odkryté.
- Posypte mozzarellou a okořeňte čerstvě mletým černým pepřem.
- Plech vložte do horní části trouby předehřáté na 230 °C.
- Zapněte funkci gril a grilujte krevety v troubě 5–8 minut (v závislosti na velikosti krevet) nebo dokud nejsou krevety hotové a sýr dozlatova opečený.
- Vyndejte z trouby, ozdobte nasekanou petrželkou a horké podávejte.

Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty s krevetami! Máme pro vás i tipy, jak je správně oloupat a připravit.
Objevte podobné tipy
Krevety na grilu v medovo-česnekové marinádě
Máme pro vás ten nejjednodušší recept na grilované krevety všech dob! Krevety se naloží do čtyřsložkové marinády na pouhých 30 minut a poté se bleskově ugrilují. Je to super chutné a neuvěřitelně snadné na přípravu! Tak dost řečí a pojďme na to.
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku medu
- 6 lžic sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje plus navíc
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1/4 – 1/2 lžičky vloček červeného chilli (volitelně)
- 36 extra velkých krevet, oloupaných a zbavených střívek
- nakrájená jarní cibulka nebo petrželka, na ozdobu (volitelně)
Postup
- V míse prošlehejte med, sójovou omáčku, olivový olej, česnek a červené chilli, pokud používáte.
- Vložte krevety do velkého uzavíratelného sáčku nebo mělké misky.
- Zalijte krevety marinádou, uzavřete sáček a odstraňte přebytečný vzduch.
- Krevety v marinádě pořádně promněte, přendejte sáček do lednice a nechte 30 – 60 minut marinovat.
- Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je do vody alespoň na 30 minut, aby se nepřipálily.
- Předehřejte gril asi na 200 stupňů Celsia.
- Napíchněte krevety na špejle.
- Grilovací rošty očistěte a potřete olejem.
- Dejte špejle s krevetami na gril a grilujte asi 2 minuty z každé strany.
- Podle potřeby posypte jarní cibulkou nebo petrželkou a podávejte.

Grilované tygří krevety s omáčkou chimichurri
Pokud se vám podaří sehnat obrovské tygří krevety, připravte si je podle našeho receptu! Pochutnají si i ti nejnáročnější hosté.
Co budete potřebovat
Na chimichurri:
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 2 šalotky, nakrájené nadrobno
- 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená najemno, podle chuti
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce čerstvého oregana
- hrst koriandru, jemně nasekaného
- hrst plocholisté petrželky, jemně nasekané
- 4 lžíce olivového oleje
- mořská sůl a černý pepř
Na krevety:
- 15-20 velkých celých syrových tygřích krevet
- olivový olej
- mořská sůl a černý pepř
Postup
- Všechny ingredience na chimichurri smíchejte s dostatečným množstvím chilli, soli a pepře podle chuti.
- Krevety opláchněte pod studenou vodou.
- Rozpalte gril na co nejvyšší teplotu.
- Ostrým nožem krevety podélně rozkrojte a rozložte na olejem vymazaný plech.
- Pokapejte olejem.
- Dejte na gril a grilujte, dokud krevety nebudou hotové.
- Dejte si pozor, aby se vám nepřipálily.
- Jakmile je hotovo, dochuťte solí a pepřem, přendejte na servírovací talíř a servírujte s chimichurri.

Vyzkoušejte i našich 5 nejlepších receptů z plodů moře. Obohaťte si jídelníček o tyto zdravé pochoutky!
Tipy na ty nejlepší grilované krevety
- Doba grilování krevet se bude lišit v závislosti na řadě faktorů, jako je velikost krevet, teplota krevet na začátku, teplota grilu, venkovní teplota, vzdálenost plamene od krevet atd.
- Před přidáním krevet na gril nezapomeňte grilovací rošty očistit grilovacím kartáčem a potřít olejem.
- Na gril se nejlépe hodí extra velké nebo jumbo krevety. Negrilují se tak rychle a na špejlích dobře drží pohromadě.
- Na grilování si připravte chutnou marinádu.
- Před přidáním do marinády nezapomeňte krevety oloupat, aby nasákly chutě.
- Dřevěné špejle namočte alespoň na 30 minut do vody, jinak by se mohly na grilu připálit.
- Krevety nepřevařujte, jinak budou gumové.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!