Skvělé recepty na polévky s kroupami na jednom místě. Zasytí, zahřejí a posílí imunitu

Za mě jsou polévky tím nejlepším jídlem, které můžete servírovat.

Zejména potom tyto recepty na kroupovou polévku, které jsou bohaté na zeleninu, maso a obilniny.

Díky čemuž tělu dodáme spousty důležitých vitamínů, minerálů a živin, které jsou důležité, zejména v sychravém počasí.

Uzená polévka s kroupami

Tato vydatná hovězí polévka obohatí vaše chuťové pohárky po všech stránkách. Velké množství zeleniny posílí vaší imunitu a vy přečkáte zimu bez jakékoliv zdravotní úhony. Tato polévka je skvělá i na uložení do mrazáku, pokud by vám náhodou nějaká zbyla a vy se potřebovali později znovu zahřát a posílit obranyschopnost organizmu.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g uzeného hovězího masa
  2. 2 lžíce olivového oleje
  3. 2 malé šalotky (nakrájené nadrobno)
  4. Stroužek česneku (nasekaný)
  5. Lžička provensálského koření
  6. 2 lžíce rajčatového protlaku
  7. 30 ml červeného vína
  8. 1 l hovězího vývaru
  9. 500 ml vody
  10. 2 mrkve
  11. 2 brambory
  12. 60 g celé pohanky
  13. 60 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  14. 60 g nakrájených zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
  15. Sůl
  16. Pepř

Postup

  1. Uzené hovězí maso nakrájíme na malé kousky
  2. Dobře osolíme a opepříme
  3. V hrnci si na střední teplotu zahřejeme olivový olej
  4. Přidáme uzené hovězí maso a dobře ho opečeme
  5. Pečeme ho, dokud nezhnědne
  6. Poté přidáme nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek
  7. Necháme je několik minut vařit, aby změkly, a poté přidáme provensálského koření a rajčatový protlak
  8. Směs v hrnci podlijeme červeným vínem a poté přidáme hovězí vývar a vodu
  9. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme půl hodiny provařit
  10. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka
  11. Brambory omyjeme, v případě potřeby oloupeme a nakrájíme na kostičky
  12. A přidáme je do hrnce
  13. Znovu přikryjeme pokličkou a vše necháme půl hodiny dusit
  14. Nakonec přidáme celou pohanku a dochutíme solí a pepřem
  15. Když jsou brambory a mrkev uvařené, přidáme hrášek a zelené fazolky
  16. Ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme
  17. Hrách a fazole necháme pár minut vařit a poté ihned podáváme
Lahodná polévka plná krup z ječmene a smaženého uzeného masa.
Zdroj: whiskedawaykitchen.com

Toto jídlo může sloužit jak hlavní chod (protože jsou neskutečně hutné), tak jako předkrm, před nějakou další výživnou peckou jako je například kuře s kuskusem nebo hovězí nudličky Stroganov, které snadno připravíte podle našeho receptu.

Kroupová polévka s kuřecím masem

Jednoduchá polévka s kroupami a křehkým masíčkem, která je skvělá do zimních měsíců, anebo když vás přepaden nějaký ten zákeřný bacillus.

Co budeme potřebovat

  1. 600 ml vody
  2. 250 g celých ovesných krup
  3. 15 ml olivového oleje
  4. 350 g cibule (nakrájené)
  5. 240 g celeru (nakrájeného)
  6. 170 g mrkve (nakrájené)
  7. 240 g cukety (nakrájené na kostičky)
  8. 2 stroužky česneku (prolisované)
  9. 1 l kuřecího vývaru
  10. 470 g vařeného kuřete (nakrájeného)
  11. 240 g zelených fazolek
  12. 10 g čerstvého tymiánu (nasekaného)
  13. Lžička soli
  14. Konzerva nakrájená rajčata
  15. 240 g mraženého hrášku
  16. 70 g čerstvé bazalky (nasekané)

Postup

  1. Smícháme vodu a kroupy ve velkém hrnci a směs přivedeme k varu
  2. Snížíme teplotu a vaříme 45 minut, dokud kroupy nezměknou
  3. Kroupy slijeme a necháme stranou okapat
  4. V hrnci si rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu
  5. Přidáme cibuli, celer a mrkev
  6. Zeleninu restujeme 8 minut, dokud nezměkne
  7. Přidáme cuketu a česnek a restujeme další 2 minuty
  8. Přidáme uvařené kroupy, vývar a zbylé ingredience, kromě hrášku a bazalky
  9. Kroupovou polévku přivedeme k varu
  10. Snížíme teplotu a vaříme dalších 10 minut
  11. Nakonec vmícháme hrášek a bazalku

Pokud maso chceme zcela vynechat a uvařit si kroupovou polévku bez masa, nahradíme kuřecí vývar zeleninovým a zvýšíme množství zeleniny o ½.

Výborná polévka se zeleninou a kuřecím vývarem.
Zdroj: naszprzepis.pl

Čočková polévka s pohankovými kroupami

Když podusíme čočku s pohankou, vnikne nám hustá polévka podobná guláši, která je typickým pokrmem v Itálii v chladných zimních večerech. Podáváme jí s křupavým chlebem přelitým trochou extra panenského olivového oleje.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g hnědé čočky
  2. Lžíce olivového oleje
  3. Malá cibule (nastrouhaná)
  4. Malá mrkev (nastrouhaná)
  5. 2 bobkové listy
  6. 1 250 ml zeleninového vývaru
  7. 190 g syrové pohankové krupice
  8. 250 g čerstvého baby špenátu
  9. 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

  1. Čočku namočíme na 1 hodinu do misky se studenou vodou.
  2. Poté jí scedíme a dáme stranou
  3. V hrnci rozehřejeme olej na středním teplotu
  4. Přidáme nastrouhanou cibuli a mrkev
  5. Zeleninu restujeme do změknutí 3 až 5 minut
  6. Přidáme čočku a bobkové listy a promícháme, dokud se neobalí v oleji
  7. Směs zalijeme zeleninovým vývarem, zamícháme a přivedeme k varu
  8. Necháme pomalu vařit asi 10 minut
  9. Snížíme teplotu na nízkou a přidáme pohanku
  10. Vaříme, dokud čočka nezměkne a pohanka se neprovaří, asi 25 minut
  11. V případě potřeby přidáme trochu vývaru nebo vody
  12. Polévku z krup sundáme z plotny a vmícháme čerstvý špenát, dokud nezvadne
  13. Vyndáme bobkové listy
  14. Polévku podáváme horkou s ½ lžíce olivového oleje pokapané navrch každého talíře
Bohatá polévka s celou pohankou a velkým množstvím čerstvé zeleniny.
Zdroj: ifoodreal.com

Kroupová polévka s houbami, bramborem a zeleninou

Tato hovězí houbová polévka je tak vydatná, že je to prakticky jedno velké hlavní jídlo, které můžete servírovat i samostatně. Ano, až tak je sytá!

Co budeme potřebovat

  1. 1 kg dušeného hovězího masa (nakrájeného na kostky)
  2. Sůl
  3. Čerstvě mletý černý pepř
  4. 2 lžíce rostlinného oleje
  5. 280 g žampionů (nakrájených na tenké plátky)
  6. 170 g hub shiitake (nakrájených na tenké plátky)
  7. Velká cibule (oloupaná a nakrájená)
  8. 2 stonky celeru (nakrájené na kostičky)
  9. 6 velkých stroužků česneku (nahrubo nasekaných)
  10. 1,5 l kuřecího vývaru
  11. 3 velké mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
  12. 2 lžičky sušeného tymiánu
  13. 2 bobkové listy
  14. 120 g pohankových krup
  15. 750 g brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
  16. Brokolice (nakrájená na malé růžičky)

Postup

  1. Hovězí maso důkladně osolíme a opepříme
  2. Ve velkém hrnci si zahřejeme olej
  3. Přidáme polovinu hovězího masa a za občasného míchání opékáme asi 5 minut, dokud ze všech stran nezhnědne
  4. Přendáme na talíř a opakujeme se zbytkem hovězího masa
  5. Do hrnce přidáme houby, cibuli a celer
  6. Zeleninu za občasného míchání restujeme 7-8 minut, dokud se voda uvolněná houbami neodpaří a zelenina nezačne hnědnout
  7. Přidáme česnek a za stálého míchání vaříme jednu minutu
  8. Do hrnce vrátíme hovězí maso
  9. Přilijeme kuřecí vývar a přidáme nakrájenou mrkev, tymián, bobkový list, sůl a pepř
  10. Polévku přivedeme k varu
  11. Poté teplotu snížíme a pokračujme ve vaření další 1 hodinu a 45 minut
  12. Přidáme pohanku a brambory
  13. Polévku s kroupami přivedeme zpět k varu a takto vaříme ještě 20 minut
  14. Nakonec přidáme brokolici a vařte posledních 5-10 minut
  15. Polévku nalijeme do misek a podáváme jí horkou

Tato polévka skvěle zasytí i jako hlavní chod. Pokud byste ale měli pocit, že pro vaše jedlíky to nebude dostačující, připravte k ní jeden (nebo více) z těchto receptů na slané plněné pečivo.

Nejlepší polévka z hub, zeleniny, krup a hovězího masa ve vývaru.
Zdroj: true-north-kitchen.com

Ovarová kroupová polévka

Tento recept na polévku z krup vám zabere 2 dny, ale opravdu se to vyplatí! Díky dlouhému vaření a namáčení bude vývar silný, maso křehké a kroupy měkounké. První den vaříme maso, aby byl vývar hotový. Ječné kroupy přes noc namáčíme do vody. Druhý den stačí nakrájet zeleninu a vše dusit asi 30 minut a výživná polévka je hotová.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g ovaru
  2. 1,5 litru vody
  3. 200 g ječné krupice
  4. 3 ks mrkve
  5. Cibule
  6. Lžička celého černého pepře
  7. 3 ks bobkový list
  8. Tuřín
  9. Kořen petržele
  10. Kořen celeru
  11. Pórek

Postup

  1. Do hrnce vložíme ovar spolu s celým černým pepřem, nahrubo nakrájenou cibulí a bobkovými listy
  2. Zalijeme ho studenou vodou tak, aby ovar byl zcela zakrytý
  3. Vodu uvedeme do varu a poté teplotu vypneme a ovar necháme 2-3 hodiny louhovat
  4. Nyní je maso tak křehké, že se rozpadá
  5. Vepřový ovar vyndáme a nakrájíme ho na malé kostičky
  6. Vývar necháme vychladit a uložíme ho do lednice do druhého dne
  7. Ječné kroupy propláchneme v cedníku a dáme do nádoby s dvojnásobným množstvím vody než je hmotnost krup
  8. Nádobu vložíme do lednice, kde jí přes noc necháme
  9. Všechnu zeleninu omyjeme, loupeme a nakrájíme na malé kostičky
  10. Vývar s masem nalijeme do hrnce a zvolna ho začneme ohřívat
  11. Přidáme zeleninu
  12. Kroupy z ječmene přecedíme a přidáme do hrnce
  13. Polévku s kroupami přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut a večeře je hotová
  14. Polévku podáváme s chlebem a máslem
Polévka se zeleninou a dušeným ovarem.
Zdroj: cookincanuck.com

Polévka z krup a slaniny

Polská ječná polévka, je jednou z nejoblíbenějších polévek místní kuchyně. Můžete si jí připravit v několika různých variantách. Židovské verze jsou často vegetariánské a jiné jsou založeny na hovězím nebo kuřecím vývaru a obsahují slaninu nebo žebra pro lepší chuť, přesně jako tento recept. Společnou přísadou jsou ječné nebo pohankové kroupy, přičemž množství a rozmanitost použité zeleniny záleží čistě jen na vás.

Co budeme potřebovat

  1. 4 plátky tučné slaniny
  2. 500 g sušených hub
  3. 3 lžíce olivového oleje
  4. 2 velké žluté cibule (nakrájené)
  5. 3 stroužky česneku (prolisované)
  6. 3 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
  7. 2,5 l kuřecího vývaru (nebo hovězího vývaru, zeleninového vývaru nebo vody)
  8. 200 g perlového ječmene
  9. 4 střední mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
  10. 4 střední brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
  11. Bobkový list
  12. 2 lžíce koření Vegeta
  13. Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup

  1. Sušené houby dáme do žáruvzdorné misky a zalijeme je vroucí vodou a necháme je nasáknout
  2. Pod studenou vodou si přecedíme kroupy z ječmene a necháme je okapat
  3. Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej
  4. Přidáme slaninu a opékáme, dokud nebude křupavá
  5. Poté přidáme cibuli a česnek a restujeme, dokud cibule nezesklovatí
  6. Přidáme petržel, vývar, scezený ječmen, mrkev, brambory, bobkový list, Vegetu a pepř
  7. Houby scedíme a nakrájíme je
  8. Vhodíme je do hrnce a polévku přivedeme k varu
  9. Snížíme teplotu a vařte přibližně 1 hodinu, dokud ječmen nezměkne
  10. Polévku podáváme s kopečkem zakysané smetany a domácím pečivem

Pokud chcete zvýšit obsah bílkovin, které společně s polévkou zkonzumujete, jednoduše k tomuto receptu přidejte vejce.

Na kroupovou polévkou s vejcem si stačí v samostatné mističce rozklepnout 1-2 vejce, které prošleháme a přidáme ho společně s hráškem a fazolkami do vařící polévky.

Necháme ho vařit, dokud se vejce nesrazí.  

Zeleninová polévka plná kořenové zeleniny s kroupami a slaninou.
Zdroj: mealpreponfleek.com

Jak uvařit kroupy?

Kroupy se samozřejmě dají použít i do mnoha jiných receptů než je jen kroupová polévka. Můžeme si uvařit takzvaného kubu s houbami nebo kroupové rizoto nebo inspirujte u nás a vyzkoušejte jiný pokrm s touto skvělou a zdravou surovinou.

Pojďme se podívat jak kroupy správně připravit, aby každý pokrm chutnal naprosto božsky!

Před samotným vařením je ideální kroupy propláchnout pod tekoucí vodou. Takto je zbavíme všech nečistot.

Potom co je důkladně propláchneme, postavíme je do vlažné vody v poměru 1:5, to znamená na jeden díl krup 5 dílů vody. A necháme je odstát, kdy můžou nabýt svůj objem až pětinásobně.

Následně je v té samé vodě začneme vařit. Nezapomeneme vodu osolit!

Kroupy ve vodě vaříme 30 minut, ale po dobu vaření je testujeme na chuť a strukturu.

Tak nejlépe poznáme, že jsou ideálně uvařené. Měly by být měkké a měkké = uvařené. Kroupy scedíme a můžeme je vesele použít pro další přípravu námi vybraném pokrmu.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X