Za mě jsou polévky tím nejlepším jídlem, které můžete servírovat.
Zejména potom tyto recepty na kroupovou polévku, které jsou bohaté na zeleninu, maso a obilniny.
Díky čemuž tělu dodáme spousty důležitých vitamínů, minerálů a živin, které jsou důležité, zejména v sychravém počasí.
Uzená polévka s kroupami
Tato vydatná hovězí polévka obohatí vaše chuťové pohárky po všech stránkách. Velké množství zeleniny posílí vaší imunitu a vy přečkáte zimu bez jakékoliv zdravotní úhony. Tato polévka je skvělá i na uložení do mrazáku, pokud by vám náhodou nějaká zbyla a vy se potřebovali později znovu zahřát a posílit obranyschopnost organizmu.
Co budeme potřebovat
- 500 g uzeného hovězího masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 malé šalotky (nakrájené nadrobno)
- Stroužek česneku (nasekaný)
- Lžička provensálského koření
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 30 ml červeného vína
- 1 l hovězího vývaru
- 500 ml vody
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 60 g celé pohanky
- 60 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 60 g nakrájených zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
- Sůl
- Pepř
Postup
- Uzené hovězí maso nakrájíme na malé kousky
- Dobře osolíme a opepříme
- V hrnci si na střední teplotu zahřejeme olivový olej
- Přidáme uzené hovězí maso a dobře ho opečeme
- Pečeme ho, dokud nezhnědne
- Poté přidáme nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek
- Necháme je několik minut vařit, aby změkly, a poté přidáme provensálského koření a rajčatový protlak
- Směs v hrnci podlijeme červeným vínem a poté přidáme hovězí vývar a vodu
- Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme půl hodiny provařit
- Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka
- Brambory omyjeme, v případě potřeby oloupeme a nakrájíme na kostičky
- A přidáme je do hrnce
- Znovu přikryjeme pokličkou a vše necháme půl hodiny dusit
- Nakonec přidáme celou pohanku a dochutíme solí a pepřem
- Když jsou brambory a mrkev uvařené, přidáme hrášek a zelené fazolky
- Ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme
- Hrách a fazole necháme pár minut vařit a poté ihned podáváme

Toto jídlo může sloužit jak hlavní chod (protože jsou neskutečně hutné), tak jako předkrm, před nějakou další výživnou peckou jako je například kuře s kuskusem nebo hovězí nudličky Stroganov, které snadno připravíte podle našeho receptu.
Kroupová polévka s kuřecím masem
Jednoduchá polévka s kroupami a křehkým masíčkem, která je skvělá do zimních měsíců, anebo když vás přepaden nějaký ten zákeřný bacillus.
Co budeme potřebovat
- 600 ml vody
- 250 g celých ovesných krup
- 15 ml olivového oleje
- 350 g cibule (nakrájené)
- 240 g celeru (nakrájeného)
- 170 g mrkve (nakrájené)
- 240 g cukety (nakrájené na kostičky)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 l kuřecího vývaru
- 470 g vařeného kuřete (nakrájeného)
- 240 g zelených fazolek
- 10 g čerstvého tymiánu (nasekaného)
- Lžička soli
- Konzerva nakrájená rajčata
- 240 g mraženého hrášku
- 70 g čerstvé bazalky (nasekané)
Postup
- Smícháme vodu a kroupy ve velkém hrnci a směs přivedeme k varu
- Snížíme teplotu a vaříme 45 minut, dokud kroupy nezměknou
- Kroupy slijeme a necháme stranou okapat
- V hrnci si rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu
- Přidáme cibuli, celer a mrkev
- Zeleninu restujeme 8 minut, dokud nezměkne
- Přidáme cuketu a česnek a restujeme další 2 minuty
- Přidáme uvařené kroupy, vývar a zbylé ingredience, kromě hrášku a bazalky
- Kroupovou polévku přivedeme k varu
- Snížíme teplotu a vaříme dalších 10 minut
- Nakonec vmícháme hrášek a bazalku
Pokud maso chceme zcela vynechat a uvařit si kroupovou polévku bez masa, nahradíme kuřecí vývar zeleninovým a zvýšíme množství zeleniny o ½.

Čočková polévka s pohankovými kroupami
Když podusíme čočku s pohankou, vnikne nám hustá polévka podobná guláši, která je typickým pokrmem v Itálii v chladných zimních večerech. Podáváme jí s křupavým chlebem přelitým trochou extra panenského olivového oleje.
Co budeme potřebovat
- 250 g hnědé čočky
- Lžíce olivového oleje
- Malá cibule (nastrouhaná)
- Malá mrkev (nastrouhaná)
- 2 bobkové listy
- 1 250 ml zeleninového vývaru
- 190 g syrové pohankové krupice
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup
- Čočku namočíme na 1 hodinu do misky se studenou vodou.
- Poté jí scedíme a dáme stranou
- V hrnci rozehřejeme olej na středním teplotu
- Přidáme nastrouhanou cibuli a mrkev
- Zeleninu restujeme do změknutí 3 až 5 minut
- Přidáme čočku a bobkové listy a promícháme, dokud se neobalí v oleji
- Směs zalijeme zeleninovým vývarem, zamícháme a přivedeme k varu
- Necháme pomalu vařit asi 10 minut
- Snížíme teplotu na nízkou a přidáme pohanku
- Vaříme, dokud čočka nezměkne a pohanka se neprovaří, asi 25 minut
- V případě potřeby přidáme trochu vývaru nebo vody
- Polévku z krup sundáme z plotny a vmícháme čerstvý špenát, dokud nezvadne
- Vyndáme bobkové listy
- Polévku podáváme horkou s ½ lžíce olivového oleje pokapané navrch každého talíře

Objevte podobné tipy
Kroupová polévka s houbami, bramborem a zeleninou
Tato hovězí houbová polévka je tak vydatná, že je to prakticky jedno velké hlavní jídlo, které můžete servírovat i samostatně. Ano, až tak je sytá!
Co budeme potřebovat
- 1 kg dušeného hovězího masa (nakrájeného na kostky)
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 280 g žampionů (nakrájených na tenké plátky)
- 170 g hub shiitake (nakrájených na tenké plátky)
- Velká cibule (oloupaná a nakrájená)
- 2 stonky celeru (nakrájené na kostičky)
- 6 velkých stroužků česneku (nahrubo nasekaných)
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 3 velké mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 120 g pohankových krup
- 750 g brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
- Brokolice (nakrájená na malé růžičky)
Postup
- Hovězí maso důkladně osolíme a opepříme
- Ve velkém hrnci si zahřejeme olej
- Přidáme polovinu hovězího masa a za občasného míchání opékáme asi 5 minut, dokud ze všech stran nezhnědne
- Přendáme na talíř a opakujeme se zbytkem hovězího masa
- Do hrnce přidáme houby, cibuli a celer
- Zeleninu za občasného míchání restujeme 7-8 minut, dokud se voda uvolněná houbami neodpaří a zelenina nezačne hnědnout
- Přidáme česnek a za stálého míchání vaříme jednu minutu
- Do hrnce vrátíme hovězí maso
- Přilijeme kuřecí vývar a přidáme nakrájenou mrkev, tymián, bobkový list, sůl a pepř
- Polévku přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme a pokračujme ve vaření další 1 hodinu a 45 minut
- Přidáme pohanku a brambory
- Polévku s kroupami přivedeme zpět k varu a takto vaříme ještě 20 minut
- Nakonec přidáme brokolici a vařte posledních 5-10 minut
- Polévku nalijeme do misek a podáváme jí horkou
Tato polévka skvěle zasytí i jako hlavní chod. Pokud byste ale měli pocit, že pro vaše jedlíky to nebude dostačující, připravte k ní jeden (nebo více) z těchto receptů na slané plněné pečivo.

Ovarová kroupová polévka
Tento recept na polévku z krup vám zabere 2 dny, ale opravdu se to vyplatí! Díky dlouhému vaření a namáčení bude vývar silný, maso křehké a kroupy měkounké. První den vaříme maso, aby byl vývar hotový. Ječné kroupy přes noc namáčíme do vody. Druhý den stačí nakrájet zeleninu a vše dusit asi 30 minut a výživná polévka je hotová.
Co budeme potřebovat
- 500 g ovaru
- 1,5 litru vody
- 200 g ječné krupice
- 3 ks mrkve
- Cibule
- Lžička celého černého pepře
- 3 ks bobkový list
- Tuřín
- Kořen petržele
- Kořen celeru
- Pórek
Postup
- Do hrnce vložíme ovar spolu s celým černým pepřem, nahrubo nakrájenou cibulí a bobkovými listy
- Zalijeme ho studenou vodou tak, aby ovar byl zcela zakrytý
- Vodu uvedeme do varu a poté teplotu vypneme a ovar necháme 2-3 hodiny louhovat
- Nyní je maso tak křehké, že se rozpadá
- Vepřový ovar vyndáme a nakrájíme ho na malé kostičky
- Vývar necháme vychladit a uložíme ho do lednice do druhého dne
- Ječné kroupy propláchneme v cedníku a dáme do nádoby s dvojnásobným množstvím vody než je hmotnost krup
- Nádobu vložíme do lednice, kde jí přes noc necháme
- Všechnu zeleninu omyjeme, loupeme a nakrájíme na malé kostičky
- Vývar s masem nalijeme do hrnce a zvolna ho začneme ohřívat
- Přidáme zeleninu
- Kroupy z ječmene přecedíme a přidáme do hrnce
- Polévku s kroupami přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut a večeře je hotová
- Polévku podáváme s chlebem a máslem

Polévka z krup a slaniny
Polská ječná polévka, je jednou z nejoblíbenějších polévek místní kuchyně. Můžete si jí připravit v několika různých variantách. Židovské verze jsou často vegetariánské a jiné jsou založeny na hovězím nebo kuřecím vývaru a obsahují slaninu nebo žebra pro lepší chuť, přesně jako tento recept. Společnou přísadou jsou ječné nebo pohankové kroupy, přičemž množství a rozmanitost použité zeleniny záleží čistě jen na vás.
Co budeme potřebovat
- 4 plátky tučné slaniny
- 500 g sušených hub
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 velké žluté cibule (nakrájené)
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 3 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
- 2,5 l kuřecího vývaru (nebo hovězího vývaru, zeleninového vývaru nebo vody)
- 200 g perlového ječmene
- 4 střední mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
- 4 střední brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- Bobkový list
- 2 lžíce koření Vegeta
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup
- Sušené houby dáme do žáruvzdorné misky a zalijeme je vroucí vodou a necháme je nasáknout
- Pod studenou vodou si přecedíme kroupy z ječmene a necháme je okapat
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej
- Přidáme slaninu a opékáme, dokud nebude křupavá
- Poté přidáme cibuli a česnek a restujeme, dokud cibule nezesklovatí
- Přidáme petržel, vývar, scezený ječmen, mrkev, brambory, bobkový list, Vegetu a pepř
- Houby scedíme a nakrájíme je
- Vhodíme je do hrnce a polévku přivedeme k varu
- Snížíme teplotu a vařte přibližně 1 hodinu, dokud ječmen nezměkne
- Polévku podáváme s kopečkem zakysané smetany a domácím pečivem
Pokud chcete zvýšit obsah bílkovin, které společně s polévkou zkonzumujete, jednoduše k tomuto receptu přidejte vejce.
Na kroupovou polévkou s vejcem si stačí v samostatné mističce rozklepnout 1-2 vejce, které prošleháme a přidáme ho společně s hráškem a fazolkami do vařící polévky.
Necháme ho vařit, dokud se vejce nesrazí.

Jak uvařit kroupy?
Kroupy se samozřejmě dají použít i do mnoha jiných receptů než je jen kroupová polévka. Můžeme si uvařit takzvaného kubu s houbami nebo kroupové rizoto nebo inspirujte u nás a vyzkoušejte jiný pokrm s touto skvělou a zdravou surovinou.
Pojďme se podívat jak kroupy správně připravit, aby každý pokrm chutnal naprosto božsky!
Před samotným vařením je ideální kroupy propláchnout pod tekoucí vodou. Takto je zbavíme všech nečistot.
Potom co je důkladně propláchneme, postavíme je do vlažné vody v poměru 1:5, to znamená na jeden díl krup 5 dílů vody. A necháme je odstát, kdy můžou nabýt svůj objem až pětinásobně.
Následně je v té samé vodě začneme vařit. Nezapomeneme vodu osolit!
Kroupy ve vodě vaříme 30 minut, ale po dobu vaření je testujeme na chuť a strukturu.
Tak nejlépe poznáme, že jsou ideálně uvařené. Měly by být měkké a měkké = uvařené. Kroupy scedíme a můžeme je vesele použít pro další přípravu námi vybraném pokrmu.