Rádi byste vyzkoušeli netradiční recepty, jejichž hlavní přísadou jsou kroupy ? Nebo spoléháte na klasiku ve stylu vánočního kuby?
Kroupy můžete využít jako skvělou zavářku do polévek, vmíchat je do kaší, a nebo je klidně můžete servírovat i jako samotnou přílohu místo rýže.
Recepty s kroupami jsou nenáročné na přípravu a vaše tělo vám za tuto zdravou obilovinu bude vděčné. Proto se nechte inspirovat některými z našich receptů.
Uzená polévka s kroupami
Klasický recept s kroupami, který zahřeje i v těch nejmrazivějších dnech. Dobrou chuť!
Ingredience
- 750 g uzeného masa
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 250 g krup
- 2 polévkové lžíce sádla
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 2 větší brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 čajová lžička majoránky
- sůl
- nasekaná petrželka
Postup
- Do hrnce vložte uzené maso a zalijte ho 2 litry vody.
- Přidejte bobkový list, pepř, nové koření. Přiveďte k varu a vařte 1 hodinu.
- Kroupy nasypte do mísy, zalijte dvojnásobkem studené vody a nechte stát alespoň 45 minut.
- Po uplynuté době uvařte kroupy podle návodu.
- Cibuli, brambory, mrkev a petržel omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky.
- V dalším hrnci rozehřejte sádlo a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět.
- Poté k cibuli přilejte vývar z uzeného masa. Vývar přilijte přes cedník.
- Přidejte nakrájené brambory a vařte přibližně 10 minut.
- Na dalších 15 minut přidejte mrkev, celer a kroupy.
- Mezitím maso nakrájejte na kousky.
- Polévku okořeňte majoránkou, solí a přidejte maso.
- Na závěr ozdobte petrželkou.

Ráda zkouším jídla připravovat tak, aby v nich bylo vždy něco „navíc“ co udělá z tradičního pokrmu originální chuťovku. A tak se nebojte a vyzkoušejte recepty z čočky na různé způsoby!
Kroupové rizoto
Výživné rizoto s jarní zeleninou, smetanovým řeckým jogurtem, parmezánem a hořčicí. Podávejte s jakoukoli grilovanou či smaženou zeleninou.
Ingredience
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 střední cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g ovesných krup
- 2 dcl bílého vína
- 1 l vody
- 130 g řeckého jogurtu
- 100 g parmezánu, jemně nastrouhaného
- 3 vrchovaté lžičky dijonské hořčice
- hrst čerstvého tymiánu
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- jakákoliv smažená zelenina navrch
Postup
- Kroupy nasypte do mísy, zalijte dvojnásobkem studené vody a nechte stát alespoň 45 minut.
- Na velké pánvi rozpalte na středním ohni olivový olej.
- Přidejte cibuli, celer a nechte změknout, asi 10 minut.
- Přidejte ovesné krupice a vše důkladně promíchejte a nechte opéct alespoň 5 minut.
- Přidejte bílé víno a nechte oves absorbovat tekutinu za občasného míchání, asi 5 minut.
- Přidejte vodu, přiveďte k varu a poté oheň snižte na mírný a přiklopte poklicí.
- Nechte vařit do té doby, dokud nejsou kroupy změklé, přibližně 1 hodinu. Průběžně míchejte.
- Pokud je ke konci vaření tekutiny příliš mnoho a oves je hotový, sejměte víko, zvyšte teplotu a přebytečné množství tekutiny, za stálého míchání, odvařte.
- Vypněte oheň, přidejte jogurt, parmezán, hořčici, tymián a pořádně promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Znovu přikryjte a nechte odpočívat alespoň 10 minut.
- Dle vašeho výběru si zatím připravte osmaženou zeleninu, kterou k rizotu nakonec přidáte.

Salát z krup
Příloha k hlavnímu jídlu nebo jako hlavní chod ? Je to jen na vás!
Ingredience
- 1 šálek ovesných krup
- 3 mrkve, hrubě nasekané
- 2 – 3 jarní cibulky, nasekané
- 1/2 šálku rozinek
- 2 čajové lžičky čerstvého tymiánu nebo 1 polévková lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup
- Krupici vložte do hrnce, zalijte 2 šálky vody a přiveďte k varu.
- Poté teplotu snižte, zakryjte pánev a vařte asi 35 minut, nebo dokud nebudou krupky měkké.
- Uvařenou krupici přesypte do misky a hrnec opět postavte na plotýnku.
- Do hrnci přilijte půl litru vody a přidejte mrkev.
- Mrkev vařte 3–5 minut nebo dokud není akorát měkká. Poté slijte.
- K mrkvi přidejte nakrájenou jarní cibulku, rozinky, bylinky, krupici a vše pořádně promíchejte.
- Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem
- Před podáváním nechejte odpočívat 10-15 minut.

Jestli chcete salát připravit jako přílohu k masu, vyzkoušejte některé tyto recepty na pečeni z vepřového masa!
Objevte podobné tipy
Kroupy zapečené s hrachem a brokolicí
Inspirováno tradičním staročeským pokrmem kuba. Ale houby v tomto receptu nenajdete. Místo nich jsou kroupy s hráškem a brokolicí.
Ingredience
- 300 g ovesných krup
- 250 g hrášku
- brokolice
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- kmín, drcený i v celku
- sůl, pepř
- majoránka
Postup
- Kroupy propláchněte a nechte 45 minut nabobtnávat ve vodě.
- Vodu poté slijte a do hrnce přilijte čerstvou.
- Přiveďte k varu, osolte a vařte zhruba půl hodiny, dokud nejsou kroupy měkké, ale stále trochu křupavé na skus.
- Po uplynuté době vodu sceďte.
- Omyjte brokolici a rozdělejte ji na malé růžičky.
- Na oleji osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezměkne.
- Poté přidáte hrách a přibližně 5 minut na středním plamenu za občasného míchání opékáte.
- Dochutíte solí a pepřem.
- Rozehřejte troubu na 180°C.
- Připravíte si pekáček nebo zapékací mísu a vymažete ji olejem.
- Do pekáčku nasypete a smícháte kroupy s hrachem a brokolicí.
- Přidáte rozetřený česnek a majoránku.
- Kroupy vložte do trouby a nechte zapékat 30 minut.
- Po uplynutí doby zapékání nechte kroupy vystydnout.
- Podávejte se zeleninou, či plátkem masa.

Kroupové placky
Chutné jsou jak samotné, tak s jakoukoliv oblohou k tomu. A co třeba rozpečené se sýrem? Nebojte se být kreativní!
Ingredience
- 4 šálky vařených krup
- 1 šálek pohankové mouky
- 2 polévkové lžíce celého kmínu
- 1 polévková lžíce majoránky
- 3 stroužky česneku
- sůl
- rostlinný olej
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Kroupy rozmixujte. Nemusí být úplně dohladka.
- Kroupy osolíte, přidáte i majoránku, kmín, prolisovaný česnek a posypte moukou. Pořádně promíchejte.
- Mokrýma rukama z těsta tvarujte placky.
- Skládejte je na plech s pečícím papírem.
- Všechny placky potřete olejem.
- Placky pečte přibližně 40 až 45 minut, dokud nejsou zlaté a nezačnou se odlepovat z papíru.
- Poté je vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Díky zdravé stravě nám naše tělo poděkuje. Ale občas není na škodu zhřešit a dát si nějakou kalorickou bombu. Co říkáte těmto nebezpečně sladkým receptům na brownies?
Kuba recept
Houbový kuba je levné a chutné jídlo, které se podává většinou na Štědrý den. Připravte si tradiční jídlo, na Vánoce, ale i kdykoliv jindy.
Ingredience
- 1,5 hrnku krup
- 2 hrsti sušených hub
- 150 g slaniny
- 1 stroužek česneku
- 300 ml vývaru
- 1 polévková lžíce majoránky
- sůl, mletý pepř
- sádlo nebo rostlinný olej
Postup
- Houby přes noc namočíte do vody.
- Předehřejete troubu na 180°C.
- Slaninu a cibuli nakrájíte na kostičky.
- Na slanině necháte zpěnit a zesklovatět cibuli.
- Následně přidáte houby a podusíte.
- Kroupy uvaříte ve vodě se špetkou soli. Když jsou hotové, smícháte je s houbovou směsí.
- Dochutíte solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem.
- Přidáte kousek sádla, vodu z hub, vývar a necháte vařit přibližně 5 až 8 minut.
- Povařenou směs přendáte do zapékací mísy a pečete, dokud povrch nezezlátne.

Víte, jak si vybrat kvalitní digestoř? V naší recenzi na odsavače par vám poradíme. Mrkněte se.
O ječných kroupách
Zatím co naše babičky používaly ječné kroupy úplně běžně jako my používáme třeba rýži, dnes najdete mnoho lidí, kteří je vůbec neznají.
Ječné kroupy se právem zařazují mezi potraviny zdravé výživy a na rozdíl od ostatních obilovin mají nižší podíl lepku.
Preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím. Taktéž snižují hladinu cholesterolu a lipidů v krvi a jsou velmi účinné proti zácpě.
Ječné kroupy obsahují velké množství sacharidů, bílkovin, vitaminů B a E, draslíku, vápníku, železa a selenu, látku, která se osvědčila v boji proti nádorům.