Skvělé recepty na krupicovou kaši nejen pro vaše děti. Inspirujte se!

Dětská strava je dnes mnohem rozmanitější než v minulosti.

Jsou ale pokrmy, které jsou její součástí už desetiletí.

Objevte naše recepty na krupicovou kaši a inspirujte se!

Vybrat si můžete hned ze šesti rozmanitých variant.

Uvidíte, že se zavděčíte nejen dětem…

Snídaňová krupicová kaše se skořicí a medem

Věděli jste, že kaše z krupičky, v zimních měsících ozdobená směsí oříšků a v létě oživená čerstvým ovocem, může být velmi zdravou a chutnou snídaní? Zkuste ji hned zítra a uvidíte, že dodá vašemu tělu energii na celé dopoledne.

Ingredience

  • půl šálku krupičky
  • dva a půl šálku mléka
  • půl šálku vody
  • půl lžičky skořice
  • dvě lžičky medu nebo javorového sirupu
  • dvě lžičky másla

Postup

  1. V hrnci přiveďte k varu vodu, následně přidejte mléko, skořici a krupičku.
  2. Za stálého míchání vařte na mírném plamenu až do doby, než krupička začne houstnout.
  3. Přidejte máslo a vařte ještě několik málo minut, dokud kaše nezíská požadovanou konzistenci.
  4. Kaši nalijte do misky či hlubokého talíře a pokapejte trochou medu.
  5. Na závěr posypte směsí oříšků a mandlí, čerstvým ovocem či kousky čokolády.
Kaše posypaná jahodami, kousky banánu a oříšky
zdroj: bigoven.com

Velmi oblíbeným typem snídaně jsou dnes také nejrůznější kaše z ovesných vloček. Načerpejte inspiraci z našich receptů na jejich sladké i slané varianty.

Krupicová kaše z mouky

Nemáte doma dětskou krupičku? Žádný problém! Kaše se dá totiž velmi snadno připravit také bez krupice neboli z mouky. Uvidíte, že tento jednoduchý recept si hned oblíbíte.

Ingredience

  • 1000 ml mléka
  • 100 g hrubé mouky
  • 40 g cukru
  • 20 g másla
  • špetka soli
  • kakao na ozdobu

Postup

  1. Do hrnce nalijte mléko a pomalu ho zahřejte.
  2. Přidejte mouku, cukr a sůl a za stálého míchání vařte na mírném ohni přibližně 10 minut.
  3. Až kaše zhoustne, odtavte ji a nandejte na talíř.
  4. Následně ji polijte trochou rozpuštěného másla a posypte kakaem.
Varianta připravená z mouky s kakaem a borůvkami
zdroj: verygoodcook.com

Zdravá krupicová kaše nejen pro vegany

V případě, že z nějakého důvodu nechcete či nemůžete konzumovat mléko, neznamená to, že si tuto pochoutku nemůžete připravit. Mléko lze totiž velmi jednoduše nahradit některou z jeho rostlinných variant, nejčastěji mlékem mandlovým, kokosovým či sójovým.

Ingredience

  • 800 ml sójového či jiného rostlinného mléka
  • 5 PL krupičky
  • 2 PL cukru
  • špetka soli
  • 15 g rostlinného margarínu

Postup

  1. Ve čtvrtině studeného sójového mléka rozmíchejte krupičku.
  2. Zbytek sójového mléka v hrnci přiveďte na mírném plamenu za stálého míchání k varu.
  3. Přidejte směs krupičky a studeného sójového mléka a míchejte, dokud směs nezačne houstnout.
  4. Následně přidejte cukr, sůl a margarín a ještě několik málo minut povařte na mírném ohni.
  5. Servírujte ozdobené čerstvým ovocem, kousky čokolády či kakaem.
Zdravá kaše ze sojového mléka ozdobená ovocem a mátou
zdroj: promodarom.ru

Dětská krupicová kaše

Nejrůznější kaše jsou po mateřském mléku jedním z prvních pokrmů, které většina dětí ochutná. Jejich výhodou je to, že jejich příprava je poměrně rychlá a zároveň se dají připravit na mnoho různých způsobů. Záleží jen na vaší fantazii a samozřejmě rovněž na věku vašeho potomka.

Ingredience

  • šálek mléka
  • půl šálku vody
  • čtvrt šálku krupičky
  • 2 sušené meruňky, švestky či několik rozinek
  • půl lžičky medu či javorového sirupu
  • špetka skořice

Postup

  1. Krupičku nejprve zlehka na pánvi opražte do zlatova.
  2. Sušené meruňky či švestky nakrájejte na malé kousky.
  3. Do hrnce nalijte mléko a vodu a přiveďte je k varu.
  4. Přidejte opraženou krupičku s nakrájeným sušeným ovocem a vařte za stálého míchání, dokud se ze směsi nestane hebká kaše.
  5. Na závěr přidejte skořici a med či javorový sirup a pravá maminčina krupicová kaše je hotová.
Jemná kašička pro děti se skořicí a medem
zdroj: cookingandme.com

Z krupičky nemusíte vždy připravovat pouze kaši. Vyzkoušejte recept na krupicový trhanec, uvidíte, že vám rovněž zachutná.

Norská varianta krupicové kaše

Pokud se domníváte, že kaše z krupičky je tak trochu klasikou české kuchyně, mýlíte se. S její konzumací se můžete setkat v různých částech světa, oblíbená je zejména ve Skandinávii. Norská verze se nazývá Kaffegraut a od té naší se v mnohém liší. Jste zvědaví, jak chutná?

Ingredience

  • 2000 ml mléka
  • 240 ml smetany
  • 200 g krupičky
  • 200 g cukru
  • 170 g másla
  • lžička soli
  • 60 g rozinek
  • skořice
  • jedno espresso

Postup

  1. V hrnci pomalu přiveďte k varu mléko a smetanu.
  2. Přidejte krupičku a sůl a důkladně rozmíchejte.
  3. Následně na mírném ohni za častého míchání vařte 2 až 3 hodiny (ano, vidíte správně).
  4. Poté kaši odstavte a přidejte do ní cukr a máslo.
  5. Míchejte, dokud se obě ingredience zcela nerozpustí.
  6. Nalijte kaši do misky a nechte zchladnout při pokojové teplotě.
  7. Překryjte misku potravinovou folií a vložte alespoň na hodinu do ledničky.
  8. Před podáváním namočte přibližně na 30 minut rozinky do espressa a následně jimi a skořicí kaši posypte.
Norská varianta kaše s rozinkami namočenými v espressu
zdroj: northwildkitchen.com

Krupicová kaše na slano se slaninou a vejcem

Nejpřekvapivější recept jsme si nechali na závěr. Popusťte uzdu své fantazii a zahustěte kaši na slano, budete velmi mile překvapeni! Ozdobit ji můžete nejen orestovanou uzeninou či vejcem, ale také strouhaným sýrem či smaženou cibulkou.

Ingredience

  • 1000 ml mléka
  • 80 g krupičky
  • 200 g slaniny
  • 4 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 40 g sezamových semínek
  • 40 g dýňových semínek
  • 30 g másla
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci zahřejte polovinu množství mléka a následně přidejte krupičku rozpuštěnou v jeho druhé polovině.
  2. Za stálého míchání vařte až do doby, než kaše začne pomalu houstnout.
  3. Přidejte máslo a vařte ještě několik minut.
  4. Současně s mícháním kaše si na pánvi s olejem orestujte na kostičky nakrájenou slaninu s nadrobno nakrájeným česnekem.
  5. Když začne být slanina křupavá, přidejte semínka a koření.
  6. Na samostatné pánvi si připravte volská oka.

Kaši podáváme posypanou orestovanými kousky slaniny a semínky s navrch posazeným volským okem.

Slaná varianta kaše s orestovanou slaninou a volským okem
zdroj: eskort.com

TIP: Jinou možnost představuje vklepnutí vejce a vmíchání orestované uzeniny rovnou do kaše ještě před jejím odstavením.

Tipy na dokonalou krupicovou kaši

Tajemství jemné a hebké krupicové kaše spočívá především v jejím důkladném míchání po celou dobu vaření, jen tak můžete mít jistotu, že se v ní nevytvoří hrudky. Existují ale i další triky, které vám k uvaření té nejlepší krupicové kaše mohou pomoci.

  • Před vařením rozpusťte krupičku v polovině množství mléka a nechte ji přibližně 30 minut nabobtnat.
  • Kaši vařte co nejpomaleji na mírném ohni.
  • K míchání používejte kvedlačku.
  • Neodstavujte kaši ihned poté, co začne houstnout. Opatrně ji ještě několik minut povařte.

Recepty na krupicovou kaši existují v mnoha obměnách, od klasičtějších dětských přes zdravé veganské varianty, varianty připravené na slano až po norskou verzi, jejíž přípravou strávíte několik hodin a která se konzumuje za studena. Které z nich dáváte přednost vy?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.