Dětská strava je dnes mnohem rozmanitější než v minulosti.
Jsou ale pokrmy, které jsou její součástí už desetiletí.
Objevte naše recepty na krupicovou kaši a inspirujte se!
Vybrat si můžete hned ze šesti rozmanitých variant.
Uvidíte, že se zavděčíte nejen dětem…
Snídaňová krupicová kaše se skořicí a medem
Věděli jste, že kaše z krupičky, v zimních měsících ozdobená směsí oříšků a v létě oživená čerstvým ovocem, může být velmi zdravou a chutnou snídaní? Zkuste ji hned zítra a uvidíte, že dodá vašemu tělu energii na celé dopoledne.
Ingredience
- půl šálku krupičky
- dva a půl šálku mléka
- půl šálku vody
- půl lžičky skořice
- dvě lžičky medu nebo javorového sirupu
- dvě lžičky másla
Postup
- V hrnci přiveďte k varu vodu, následně přidejte mléko, skořici a krupičku.
- Za stálého míchání vařte na mírném plamenu až do doby, než krupička začne houstnout.
- Přidejte máslo a vařte ještě několik málo minut, dokud kaše nezíská požadovanou konzistenci.
- Kaši nalijte do misky či hlubokého talíře a pokapejte trochou medu.
- Na závěr posypte směsí oříšků a mandlí, čerstvým ovocem či kousky čokolády.

Velmi oblíbeným typem snídaně jsou dnes také nejrůznější kaše z ovesných vloček. Načerpejte inspiraci z našich receptů na jejich sladké i slané varianty.
Krupicová kaše z mouky
Nemáte doma dětskou krupičku? Žádný problém! Kaše se dá totiž velmi snadno připravit také bez krupice neboli z mouky. Uvidíte, že tento jednoduchý recept si hned oblíbíte.
Ingredience
- 1000 ml mléka
- 100 g hrubé mouky
- 40 g cukru
- 20 g másla
- špetka soli
- kakao na ozdobu
Postup
- Do hrnce nalijte mléko a pomalu ho zahřejte.
- Přidejte mouku, cukr a sůl a za stálého míchání vařte na mírném ohni přibližně 10 minut.
- Až kaše zhoustne, odtavte ji a nandejte na talíř.
- Následně ji polijte trochou rozpuštěného másla a posypte kakaem.

Zdravá krupicová kaše nejen pro vegany
V případě, že z nějakého důvodu nechcete či nemůžete konzumovat mléko, neznamená to, že si tuto pochoutku nemůžete připravit. Mléko lze totiž velmi jednoduše nahradit některou z jeho rostlinných variant, nejčastěji mlékem mandlovým, kokosovým či sójovým.
Ingredience
- 800 ml sójového či jiného rostlinného mléka
- 5 PL krupičky
- 2 PL cukru
- špetka soli
- 15 g rostlinného margarínu
Postup
- Ve čtvrtině studeného sójového mléka rozmíchejte krupičku.
- Zbytek sójového mléka v hrnci přiveďte na mírném plamenu za stálého míchání k varu.
- Přidejte směs krupičky a studeného sójového mléka a míchejte, dokud směs nezačne houstnout.
- Následně přidejte cukr, sůl a margarín a ještě několik málo minut povařte na mírném ohni.
- Servírujte ozdobené čerstvým ovocem, kousky čokolády či kakaem.

Ocenili byste radu ohledně nového sporáku? V našem testu plynových volně stojících sporáků se můžete dozvědět více.
Objevte podobné tipy
Dětská krupicová kaše
Nejrůznější kaše jsou po mateřském mléku jedním z prvních pokrmů, které většina dětí ochutná. Jejich výhodou je to, že jejich příprava je poměrně rychlá a zároveň se dají připravit na mnoho různých způsobů. Záleží jen na vaší fantazii a samozřejmě rovněž na věku vašeho potomka.
Ingredience
- šálek mléka
- půl šálku vody
- čtvrt šálku krupičky
- 2 sušené meruňky, švestky či několik rozinek
- půl lžičky medu či javorového sirupu
- špetka skořice
Postup
- Krupičku nejprve zlehka na pánvi opražte do zlatova.
- Sušené meruňky či švestky nakrájejte na malé kousky.
- Do hrnce nalijte mléko a vodu a přiveďte je k varu.
- Přidejte opraženou krupičku s nakrájeným sušeným ovocem a vařte za stálého míchání, dokud se ze směsi nestane hebká kaše.
- Na závěr přidejte skořici a med či javorový sirup a pravá maminčina krupicová kaše je hotová.

Z krupičky nemusíte vždy připravovat pouze kaši. Vyzkoušejte recept na krupicový trhanec, uvidíte, že vám rovněž zachutná.
Norská varianta krupicové kaše
Pokud se domníváte, že kaše z krupičky je tak trochu klasikou české kuchyně, mýlíte se. S její konzumací se můžete setkat v různých částech světa, oblíbená je zejména ve Skandinávii. Norská verze se nazývá Kaffegraut a od té naší se v mnohém liší. Jste zvědaví, jak chutná?
Ingredience
- 2000 ml mléka
- 240 ml smetany
- 200 g krupičky
- 200 g cukru
- 170 g másla
- lžička soli
- 60 g rozinek
- skořice
- jedno espresso
Postup
- V hrnci pomalu přiveďte k varu mléko a smetanu.
- Přidejte krupičku a sůl a důkladně rozmíchejte.
- Následně na mírném ohni za častého míchání vařte 2 až 3 hodiny (ano, vidíte správně).
- Poté kaši odstavte a přidejte do ní cukr a máslo.
- Míchejte, dokud se obě ingredience zcela nerozpustí.
- Nalijte kaši do misky a nechte zchladnout při pokojové teplotě.
- Překryjte misku potravinovou folií a vložte alespoň na hodinu do ledničky.
- Před podáváním namočte přibližně na 30 minut rozinky do espressa a následně jimi a skořicí kaši posypte.

Krupicová kaše na slano se slaninou a vejcem
Nejpřekvapivější recept jsme si nechali na závěr. Popusťte uzdu své fantazii a zahustěte kaši na slano, budete velmi mile překvapeni! Ozdobit ji můžete nejen orestovanou uzeninou či vejcem, ale také strouhaným sýrem či smaženou cibulkou.
Ingredience
- 1000 ml mléka
- 80 g krupičky
- 200 g slaniny
- 4 vejce
- 1 stroužek česneku
- 40 g sezamových semínek
- 40 g dýňových semínek
- 30 g másla
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
- V hrnci zahřejte polovinu množství mléka a následně přidejte krupičku rozpuštěnou v jeho druhé polovině.
- Za stálého míchání vařte až do doby, než kaše začne pomalu houstnout.
- Přidejte máslo a vařte ještě několik minut.
- Současně s mícháním kaše si na pánvi s olejem orestujte na kostičky nakrájenou slaninu s nadrobno nakrájeným česnekem.
- Když začne být slanina křupavá, přidejte semínka a koření.
- Na samostatné pánvi si připravte volská oka.
Kaši podáváme posypanou orestovanými kousky slaniny a semínky s navrch posazeným volským okem.

TIP: Jinou možnost představuje vklepnutí vejce a vmíchání orestované uzeniny rovnou do kaše ještě před jejím odstavením.
Tipy na dokonalou krupicovou kaši
Tajemství jemné a hebké krupicové kaše spočívá především v jejím důkladném míchání po celou dobu vaření, jen tak můžete mít jistotu, že se v ní nevytvoří hrudky. Existují ale i další triky, které vám k uvaření té nejlepší krupicové kaše mohou pomoci.
- Před vařením rozpusťte krupičku v polovině množství mléka a nechte ji přibližně 30 minut nabobtnat.
- Kaši vařte co nejpomaleji na mírném ohni.
- K míchání používejte kvedlačku.
- Neodstavujte kaši ihned poté, co začne houstnout. Opatrně ji ještě několik minut povařte.
Recepty na krupicovou kaši existují v mnoha obměnách, od klasičtějších dětských přes zdravé veganské varianty, varianty připravené na slano až po norskou verzi, jejíž přípravou strávíte několik hodin a která se konzumuje za studena. Které z nich dáváte přednost vy?