Ochutnejte vynikající recepty na polévku s krupicí pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Hledáte něco jednoduchého pro zahřátí? Perfektní volbou jsou recepty na krupicovou polévku.

Rychlá příprava je jen jednou z mnoha pozitivních vlastností.

Připravte tuto pochoutku jako lehký oběd, malou večeři, nebo snadnou svačinu.

Uvidíte, že si recepty zamilujete a často se k nim v rámci úspory času vrátíte.

Jednoduchá krupicová polévka

Tato marocká pochoutka je rychlá, snadná a po čertech dobrá. Je vhodná nejen jako lehká večeře, ale klidně to může být lahodný základ snídaně. Omrkněte i recepty na zavářky do polévky.

Ingredience:

  • 4 hrnky vody
  • 3/4 hrnku hrubé krupice
  • 1 a 1/4 lžičky soli (případně i více, záleží, jak moc solíme)
  • 3 hrnky mléka
  • 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 1 lžička anýzových semínek nebo více podle chuti

Postup

  • V hrnci přivedeme k varu vodu a vmícháme krupici se solí.
  • Za častého míchání vaříme na mírném ohni, dokud krupice nezměkne a směs nezhoustne.
  • Zhruba po 10 až 15 minutách vmícháme mléko, máslo a anýzová semínka.
  • Necháme vařit dalších 5 – 10 minut, aby polévka dosáhla požadované konzistence.
Marocká krupicová polévka s mlékem, anýzovými semínky a medem.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Krupicové noky do polévky

Tyto knedlíčky se podávají ve většině tradičních rakouských restaurací a nejčastěji se konzumují v Bavorsku. Do polévek je to naprosto ideální, a když vám někdo řekne, že vám udělá krupicovou, tak to nemusí být nutně jen samotná polévka, ale může myslet tyto skvělé knedlíčky z krupice.

Ingredience:

  • 5 a 1/2 lžíce změklého nesoleného másla
  • 2 lehce rozšlehaná vejce
  • 2/3 hrnku hrubé krupice
  • 1/4 lžičky jemné soli
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 4 hrnky hovězího nebo zeleninového vývaru
  • Nakrájená pažitka na ozdobu

Postup

  • Změklé máslo šleháme elektrickým ručním šlehačem do krémové konzistence asi 1 minutu.
  • Postupně přidáme polovinu rozšlehaných vajec a polovinu krupice. Přidáme zbývající vejce, krupici, muškátový oříšek, sůl, petržel a mícháme, dokud se vše dobře nespojí. Směs by měla být jemná a krémová.
  • Těsto vložíme do lednice a necháme 15 minut odležet, aby ztuhlo.
  • Přivedeme k varu hrnec s osolenou vodou, stáhneme trochu teplotu, aby se voda vařila jen mírně, jinak se noky rozpadnou.
  • Ponoříme dvě polévkové lžíce (aby se nepřilepily) do horké vody a s jejich pomocí vytvarujeme menší oválné noky, aby měly tři okraje a hladký povrch, případně je tvarujeme ručně. Důležité je, aby měl každý knedlíček pěkný, a hlavně stejný tvar.
  • Vytvarované knedlíky vhodíme do vroucí vody. Je dobré použít větší hrnec, protože knedlíčky zdvojnásobí svou velikost.
  • Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě po dobu 5 minut. Snížíme teplotu na co nejnižší možnou a necháme ještě dalších 10-15 minut dodělat.
  • Jakmile knedlíčky zvětší svůj objem, vyjmeme jeden knedlík na talíř. Pokud je uprostřed ještě tuhý, necháme ještě pár minut ve vodě. Knedlíky by měly být měkké, ale ne rozvařené.
  • Mezitím zahřejeme vývar. Když jsou knedlíčky hotové, přendáme je děrovanou lžící do polévkových misek. Přidáme vývar a podáváme posypané nakrájenou pažitkou.
Slavné polévkové knedlíky.
Zdroj: https://www.lilvienna.com

Krupicová polévka s vejcem

Kuchyně našich babiček ne nepostradatelnou součástí života každého z nás. Připravují nám ty nejvybranější pochoutky, které milujeme a rádi na ně v dospělosti vzpomínáme. Tento zajímavý recept, jsme objevili u jedné z mnoha skvělých babiček, tak doufáme, že vám bude chutnat. Je rychlý, jednoduchý a velmi chutný.

Ingredience:

  • 2 litry vody
  • 5 polévkových lžic krupice z tvrdé pšenice
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sypkého polévkového koření
  • Sůl podle chuti

Na dochucení:

  • Tekuté koření do polévky (Maggi, Vitana)

Postup

  • Vodu se solí dáme do hrnce a ze všeho nejdříve přivedeme k varu.
  • Poté přidáme sypké polévkové koření a krupici.
  • Necháme vařit, dokud polévka nezhoustne.
  • V hrnku rozšleháme vejce a za stálého míchání přidáme do polévky.
  • Přivedeme znovu k varu a za průběžného míchání vaříme asi 5 – 10 minut.
  • Pak můžeme polévku podávat a ochutit tak, jak má kdo rád.
Tradiční babiččina krupicová polévka s vejcem.
Zdroj: https://bosskitchen.com

Paprikový vývar s krupicí

Tento druh pokrmu může být hustý nebo řídký, to záleží na chuti každého z nás. Pečená paprika ovšem dodá nepřekonatelnou chuť, díky čemuž si uděláte očko u svých blízkých a přátel, aniž by bylo nutné trávit celý den v kuchyni.

Ingredience:

  • 4 litry filtrované vody
  • 2 kusů červené papriky
  • 1 rajče
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 cibule
  • Bouquet garni z bylinek – tymián, petržel, bazalka a šalvěj
  • 1 lusk kardamomu
  • 2 lžičky růžové soli
  • 1 hrnek pyré
  • 1 lžíce uzené papriky (může být i maďarská či klasická sladká)
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla/ghí
  • 1/2 hrnku hrubé krupice
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka (může být i polotučné)
  • 1 vejce
  • 3 opečené papriky nakrájené na plátky

Na ozdobu:

  • Uzená paprika
  • Extra panenský olivový olej
  • Nasekaná petržel

Postup

  • Začneme tím, že si připravíme větší hrnec, dáme do něj filtrovanou vodu, červené papriky, rajče, mrkev, cibuli a sůl podle chuti.
  • Do hrnce přidáme bouquet garni z tymiánu, šalvěje, bazalky a petrželky. Bylinky svážeme kuchyňským provázkem. Přihodíme lusk kardamomu a 1 opečenou papriku.
  • Vývar necháme aspoň 1 hodinu vařit na středním ohni. Poté jej přecedíme do jiné nádoby a papriky si dáme na stranu na pyré.
  • Odebereme 4 hrnky vývaru na polévku a ještě 1 hrnek co přidáme do pyré.
  • Zeleninu z vývaru, dáme i s paprikami a odloženým hrnkem vývaru do mísy a pomocí mixéru důkladně rozmixujeme na pyré.
  • Ve velké pánvi rozehřejeme ghí a za stálého míchání přidáme papriku a kmín. Přilijeme olivový olej a necháme 1 – 2 minuty prohřát.
  • Poté za stálého míchání postupně přisypeme krupici. Přilijeme pyré a pokračujeme v míchání po dobu několika minut.
  • Poté vlijeme 4 hrnky čistého vývaru a na mírném ohni vaříme asi 10 minut.
  • Vejce rozšleháme s mlékem. Z hrnce odebereme 2 polévkové lžíce vroucí polévky a přidejte ji k této směsi, aby se temperovala.
  • Hned pak přidáme tuto temperovanou vaječnou směs do polévky, prošleháme a vaříme dalších asi 5 minut.
  • Pak už jen stačí rozdělit do misek či talířů, případně naaranžujeme nakrájenou kousky pečené papriky s nitěmi z čerstvé papriky.
  • Povrch pokapeme olivovým olejem a ozdobíme čerstvými bylinkami. Servírujeme s čerstvým chlebem.
Krupicová polévka z pečené červené papriky.
Zdroj: https://food52.com

Co je vlastně krupice?

Krupice má velmi široké využití, ať už do sladkých či slaných pokrmů. Je vhodná zejména pro naše nejmenší, neboť má vysoký obsah sacharidů, které jsou důležité pro jejich přirozený vývin. Hodí se rovněž pro sportovce jako zdroj chybějící energie.

Vzniká tak, že se pšeničná zrna obilí melou nahrubo, takže jsou zbaveny skoro všech částí svého obalu. To co zůstane, je krupice v bílé až žluté barvě. Ta má nízký obsah vlákniny, díky čemuž je snadno a dobře stravitelná i pro děti. Mohou si jí dokonce dát i jedinci, které trápí potíže s trávicím ústrojím.

Přestože prochází hrubým procesem mletí, neztrácí obsažené zdraví prospěšné živiny. Obsahuje například železo, draslík, vitamíny B a E, ale také například bílkoviny. Pokud chceme krupici bohatou na vlákninu, musíme sáhnout poté, co je vyrobená ze špaldy, kukuřice nebo pohanky.

Vyrábí se hrubá a jemná, bez ohledu na to, z čeho pochází. Tou nejkvalitnější je jednoznačně krupice semolina. Ta se mele z tvrdozrnné pšenice.

Do čeho se dá krupice použít?

  • Kaše
  • Polévka
  • Knedlíčky/noky
  • Halušky
  • Lívance

Co je bouquet garni?

Tento francouzský název se v gastronomii používá běžně a doslovně zní zdobená kytice. Je to vlastně svazek čerstvých bylinek, které se převážou provázkem a vkládají se do hrnce při přípravě pokrmů. Využívají se do různých vývarů, polévek, na dušené pokrmy, omáčky atd.

Vždy se vaří s ostatními přísadami, takže pokrmy získají vynikající bylinkovou chuť a nepřekonatelné aroma. Jakmile je dovařena, musí se vždy z pokrmu odstranit. Dá se říci, že přesný recept na bouquet garni v podstatě neexistuje. Bylinky se kombinují podle potřeby a druhu připravovaného jídla.

Které bylinky se mohou použít?

  • Petržel
  • Tymián
  • Bobkový list
  • Bazalku
  • Krvavec
  • Kerblík
  • Rozmarýn
  • Pepř
  • Saturejku
  • Estragon

První trojice jmenovaných je tak říkajíc základním kamenem takového svazku a ty ostatní se přidávají podle potřeby. Někdo dokonce používá i některé druhy zeleniny, zejména ty, co mají podlouhlý tvar a dají se tak snadno svázat spolu s bylinkami. To je třeba řapíkatý celer, pórek, jarní cibulka, mrkev či petržel.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X