Výborné recepty na krůtu na Vánoce. Máme pro vás 5 luxusních variant. Jakou vyzkoušíte?

Krůtí maso má minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin.

Je tedy poměrně zdravou variantou, kterou o vánočních svátcích jistě každý ocení.

Proto jsme si pro vás připravili 5 skvělých receptů na vánoční krůtu, které ocení celá vaše rodina.

Tak pojďme na to!

Pečená krůta se ciderem

Užijte si tento nejjednodušší recept na krůtu všech dob, který jistě ohromí všechny vaše hosty! Kombinace jablek, masa a zeleniny patří mezi oblíbené a nikdy s ní nemůžete sáhnout vedle.

INGREDIENCE

  • 5,4 kg krůty bez drobů
  • 2 mrkve, nahrubo nakrájené
  • 2 pórky, nahrubo nakrájené
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml cideru
  • 2 velká jablka

Na omáčku:

  • 25 g hladké mouky
  • 100 ml cideru nebo vývaru
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice

POSTUP

  • Hodinu před vařením vyjměte krůtu z lednice.
  • Osušte ji papírovou utěrkou a pomocí pinzety vytáhněte všechna zatoulaná pírka.
  • Nechte krůtu ohřát na pokojovou teplotu.
  • Zvažte krůtu a vypočítejte dobu pečení, která bude cca 30-35 minut na kg.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Mrkev a pórek nasypte na dno velkého, pevného pekáče a navrch dejte krůtu (prsy nahoru).
  • Nohy volně svažte kuchyňským provázkem, potřete olejem a okořeňte.
  • Nalijte cider do pekáče a poté pekáč volně zakryjte alobalem.
  • Pečte vypočítanou dobu, občas podlévejte.
  • 45 minut před tím, než má být krůta hotová, nakrájejte každé jablko na 6 měsíčků a přidejte do pekáče.
  • Pokud krůta nehnědne, odstraňte alobal.
  • Chcete-li zkontrolovat, že je propečená, zapíchněte vidličku do nejtlustší části prsou a zkontrolujte, zda šťáva, která vytéká je zlatavá a čirá.
  • Pokud má šťáva červený nádech, vraťte krůtu do trouby a kontrolujte každých 10 minut.
  • Případně použijte teploměr na maso – teplota musí být minimálně 72°C při vložení do nejsilnější části prsou.
  • Přendejte krůtu na prkénko a jablka do mísy (šťávu z krůty si nechte v pekáčku).
  • Krůtu dobře zakryjte alobalem a čistými utěrkami, aby se teplo udrželo.
  • Nechte na teplém místě odpočívat alespoň 30 minut nebo až 1a 1⁄4 hodiny.
  • Omáčku připravíte tak, že vařečkou oškrábete dno pekáče, abyste odstranili lepivé kousky, a sceďte do džbánu.
  • Z vrchní části džbánu odstraňte lžící veškerý tuk.
  • Do velkého hrnce přidejte mouku a několik lžic propasírované tekutiny a vařte na středním plameni 1 minutu.
  • Přišlehejte cider nebo vývar, poté přecezenou šťávu z vaření, 100 ml vody a hořčici, aby vznikla hladká omáčka a za občasného míchání nechte probublávat, dokud nezhoustne.
  • Můžete dokořenit.
  • Chcete-li podávat, krůtu odkryjte a přendejte na teplý talíř.
  • Ozdobte odloženými měsíčky jablek a podávejte s omáčkou (v případě potřeby ohřátou).
Krůta s pečenými jablky a nádivkou ve slanině na velkém talíři s vedle položeným příborem.
www.goodhousekeeping.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na krůtí pečeni pro milovníky drůbeže. Pochutnáte si!

Šťavnatá krůta na másle

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na jemnou a šťavnatou pečenou krůtu s máslem. Díky němu hravě vyzkouzlíte vánoční večeři bez stresu.

INGREDIENCE

  • 20 ml řepkového oleje
  • 1 x 5 kg kvalitní krůta (nechte si od řezníka odstranit křídla a krk a ať vám je nakrájí na kousky o velikosti 2,5 cm)
  • 40 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 2 špetky vloček mořské soli
  • 2 špetky čerstvě mletého bílého pepře
  • 200 ml vody
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1-2 lžičky kořenového škrobu arrowroot, rozpuštěného v 1 lžíci studené vody ​​
  • opečené brambory a dušená sezónní zelenina, k podávání

POSTUP

  • Krůtu vyndejte z lednice a přiveďte k pokojové teplotě – bude to trvat minimálně hodinu.
  • Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
  • Zahřejte řepkový olej ve velkém pekáči na sporáku.
  • Přidejte nakrájená krůtí křídla a krk a opékejte 8–10 minut, přičemž kousky otočte každé 2–3 minuty.
  • Mezitím v malé misce změkčete máslo, poté dochuťte solí a mletým bílým pepřem.
  • Ochuceným máslem potřete celou krůtu.
  • Jakmile nakrájená křídla a krk zhnědnou, přidejte zbývající máslo do pekáčku.
  • Položte krůtu na křídla a pečte v troubě 30 minut.
  • Krůtu vyndejte z trouby a vše pokapejte šťávou z pečení.
  • Snižte teplotu trouby na 160 stupňů Celsia.
  • Nalijte vodu do pekáče, vraťte krůtu do trouby a pokračujte v pečení další hodinu, každých 20 minut zalévejte krůtu  šťávou z pečení.
  • Na konci doby pečení vyzkoušejte, že je krůta propečená, zapíchnutím špejle do nejtlustší části stehna; pokud šťáva vytéká, je maso propečené.
  • Případně použijte teploměr na maso; teplota by měla být 65 °C po dobu 10 minut nebo až 74 °C po dobu 2 minut.
  • Pokud není krůta zcela upečená, vraťte ji do trouby.
  • Vyndejte krůtu z trouby a přendejte ji na hluboký tác, přičemž si ponechte pekáč, ve kterém se krůta vařila spolu se šťávou.
  • Krůtu dejte stranou, aby odpočívala minimálně 30 minut až 1 a ½ hodiny.
  • Připravte si pečené brambory a zeleninu.
  • Když jste připraveni podávat, vraťte pekáč na sporák.
  • Šťávu přiveďte k varu a seškrábněte všechny připálené kousky ze dna.
  • Posbírejte šťávu, kterou krůta pustila při odpočívání a přidejte do omáčky.
  • Dochuťte solí a mletým černým pepřem, pokud je potřeba.
  • Snižte plamen, dokud se omáčka nevyvaří, poté vmíchejte rozpuštěný kořenový škrob a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Omáčku přeceďte přes jemné sítko do nahřáté nádoby.
  • Krůtu dejte na stůl a nakrájejte ji na plátky.
  • Podávejte s opečenými bramborami a zeleninou.
  • Přelijte omáčkou.
Pečená krůta na talíři s vedle položenou mističkou brusinek.
www.bbc.co.uk

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Pečené krůtí maso se zeleninou

Chcete se o letošních Vánocích zbavit stresu z vaření? Chcete trávit více času tím, že si Štědrý den skutečně užíváte, než abyste zůstali trčet sami v kuchyni a připravovali složité pochoutky? Ale zároveň chcete své rodině připravit něco lahodného, na čem si pochutná? Pak je tento recept to pravé pro vás! Užijte si ho.

INGREDIENCE

  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na 50 g kousky
  • sůl a pepř
  • 500 g pastiňáku, oloupaného a nakrájeného na tyčinky
  • 500 g mrkve malých mrkví
  • 8 stroužků česneku, jemně rozdrcených, slupky ponechte
  • 1 velká červená cibule, oloupaná a nakrájená na 8 měsíčků
  • 10 koktejlových párků zabalených ve slanině
  • 8 plátků z krůtích prsou, každý o hmotnosti přibližně 100 g
  • 8 listů šalvěje
  • 200 g růžičkové kapusty
  • omáčky k podávání dle volby

POSTUP

  • Předehřejte si troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Na dno velkého hlubokého plechu (přibližně 40 x 33 cm) nakapejte 6 lžic olivového oleje a vložte plech do trouby, aby se zahřál.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, které jsou velké zhruba 50 cm.
  • Vložte je do velkého hrnce a zalijte vroucí vodou.
  • Přidejte lžičku soli a vařte na středně vysokém ohni 12 minut.
  • Mezitím oloupejte pastiňák a nakrájejte ho na velké tyčinky.
  • Jemně rozdrťte 8 stroužků česneku a oloupejte a nakrájejte červenou cibuli na čtvrtky.
  • Překrájejte růžičkovou kapustu na poloviny a připravte si šalvěj a mrkev.
  • Když jsou brambory hotové, sceďte je a protřepejte v hrnci s pokličkou.
  • Poté brambory vyklopte do rozpáleného tuku na plechu.
  • Přidejte pastiňák a mrkev.
  • Posypte trochou soli a pepře a poté vše přidejte na rozpálený plech.
  • Plech vložte do trouby a pečte 20 minut.
  • Po 20 minutách plech vyjměte a přidejte stroužky česneku a červenou cibuli.
  • Plech vraťte do trouby a vše pečte dalších 15 minut.
  • Po 15 minutách osolte plátky krůtích prsou a přidejte je na plech spolu s rozpůlenou růžičkovou kapustou, koktejlovými párky ve slanině a lístky šalvěje.
  • Plech vložte zpět do trouby na dalších 20 minut.
  • Mezitím si připravte omáčky k podávání.
  • Po posledních 20 minutách zkontrolujte, zda je krůta hotová (největší plátek rozřízněte na polovinu a zkontrolujte, zda není růžový).
  • Podávejte s omáčkami dle volby.
Pečené krůtí plátky se zeleninou na plechu.
www.easypeasyfoodie.com

Vánoční krůta s nádivkou z brusinek, kaštanů a šalvěje

Máme pro vás naprosto luxusní pokrm, který skvěle poslouží jako bezlepková vánoční večeře. Nedělá kompromisy v chuti ani úpravě a zajisté na vaše hosty zapůsobí!

INGREDIENCE

  • 5 kg krůta z volného výběhu, bez drobů
  • 1 šalotka, půlená
  • 2 bobkové listy
  • 4 řapíky řapíkatého celeru, rozpůlené

Na nádivku:

  • 50 g změklého másla
  • 3 – 4 šalotky (asi 200 g), jemně nasekané
  • 75 g sušených brusinek, nasekaných nahrubo
  • 24 lístků šalvěje, 12 jemně nasekaných a 12 ponecháno vcelku
  • 50 g vařených kaštanů, nasekaných nahrubo
  • 350g vepřových klobás bez lepku
  • 75 g bezlepkové strouhanky
  • 1 pomeranč, jemně nastrouhaný
  • celý muškátový oříšek, nastrouhaný
  • 110g uzené pancetty, nakrájené na plátky

Na omáčku:

  • 125 ml suchého sherry
  • 1 lžíce želé z červeného rybízu a navíc podle chuti
  • bezlepkový kuřecí bujón (na přípravu 800 ml – 1 l vývaru)
  • 1 bobkový list
  • šťáva z citronu (volitelně)
  • 3 lžíce kukuřičné mouky, smíchané se 3 lžícemi studené vody

POSTUP

  • Nechte krůtu zahřát na pokojovou teplotu.
  • Do hlavní dutiny vložte rozpůlenou šalotku a 1 bobkový list, stehýnka svažte kuchyňským provázkem.
  • Na pánvi rozpusťte 25 g másla, přidejte šalotku, vařte 10 minut a přendejte do mísy.
  • Přidejte brusinky, šalvěj, kaštany, klobásu, strouhanku, polovinu pomerančové kůry a muškátový oříšek.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Ke zbývajícímu máslu v misce přidejte zbývající pomerančovou kůru a další muškátový oříšek.
  • Máslovou směs opatrně rozetřete pod kůži a přes prsa.
  • Umístěte 300 g nádivky do krční dutiny, poté otočte krůtu prsy dolů, přetáhněte chlopeň krku dolů přes nádivku a zajistěte špejlemi.
  • Zvažte plněnou krůtu, abyste vypočítali dobu pečení (20 minut na kg plus 105 minut).
  • Uložte řapíkatý celer na dno pekáče a na něj položte krůtu a zbývající bobkový list.
  • Přikryjte alobalem potřeným máslem.
  • po vypočítanou dobu, po první hodině podlijte a poté každých 45 minut.
  • Na posledních 45 minut sejměte alobal.
  • Ze zbývající nádivky vytvarujte 12 kuliček, každou zabalte do plátku pancetty a vložte do šalvěje.
  • Vložte teploměr na maso do nejsilnějších částí prsou.
  • Pokud je teplota 75 °C nebo více, je krůta hotová.
  • Přendejte krůtu na prkénko a přikryjte alobalem.
  • Nechte odpočívat alespoň 30 minut.
  • Pečte kuličky nádivky 25-30 minut.
  • Vydlabejte řapíkatý celer a přendejte na pánev.
  • Šťávu z masa nalijte do konvice a odstraňte přebytečný tuk.
  • Pokud máte méně než 400 ml šťávy, můžete dolít vývarem.
  • Pekáč dejte na sporák, přidejte sherry a seškrábněte dno pekáče.
  • Směs nalijte do pánve s celerem, masovou šťávou, rybízovým želém, 800 ml kuřecího vývaru a bobkovým listem.
  • Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud omáčka nezačne redukovat.
  • V případě potřeby přidejte ještě trochu želé.
  • Přeceďte přes sítko a vraťte do pánve.
  • Postupně vmíchejte směs kukuřičné mouky do omáčky, dokud nezhoustne.
  • Krůtu nakrájejte a podávejte s omáčkou, kuličkami a oblíbenou zeleninou.
Pečená plněná krůta na tácu.
www.realfood.tesco.com

Sváteční krůtí roláda

Vyzkoušejte tuto luxusní roládu z prosciutta, mletého krůtího masa a nádivky. Je to perfektní vánoční recept, který vás navíc nezruinuje. Podávejte s pečenou zeleninou, zeleným salátem a brusinkovou omáčkou.

INGREDIENCE

  • 500 g krůtího mletého masa
  • 2 plátky bílého chleba, natrhané na malé kousky (bez kůrek)
  • ½ šálku kuřecího vývaru
  • 6-8 plátků prosciutta
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce másla
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 jablko granny smith, nastrouhané
  • ½ šálku strouhanky
  • 2 lžíce petrželky, nasekané nadrobno
  • 2 polévkové šalvěje, jemně nasekané
  • ½ šálku sušených brusinek, nasekaných
  • kůra z 1 pomeranče

K servírování:

  • 1 lžíce másla
  • 1 svazek listů šalvěje
  • ¼ šálku pistácií

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Do střední mísy dejte chléb a kuřecí vývar.
  • Dobře promíchejte a dejte misku stranou.
  • Nechte chléb nasáknout vývar, aby změkl.
  • Umístěte středně velkou pánev na sporák na střední teplotu.
  • Na pánev dejte olej a máslo a nechte máslo rozpustit.
  • Do pánve přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí.
  • Poté přidejte česnek a na mírném ohni restujte jednu minutu.
  • Odstraňte z tepla a vložte do velké mísy, nechte vychladnout, zatímco budete připravovat krůtí směs.
  • Promíchejte mleté krůtí maso se strouhankou.
  • Dejte do lednice.
  • Do velké mísy s cibulovou směsí přidejte jablko, změklý chléb, petrželku, šalvěj, brusinky a pomerančovou kůru.
  • Dobře promíchejte.
  • Na kus pečícího papíru položte plátky prosciutta vedle sebe, aby se mírně překrývaly.
  • Krůtí směs vyjměte z lednice.
  • Směs položte na kus plastové fólie na pečicí papír a vyrovnejte do obdélníku o tloušťce 2–3 cm.
  • Chcete, aby byl obdélník krůtího mletého masa o něco menší než plátky prosciutta.
  • Na krůtí směs položte nádivku.
  • Krůtí směs a nádivku opatrně srolujte do tvaru klobásy.
  • Ujistěte se, že krůta zcela obklopuje nádivku.
  • Na prosciutto rozbalte krůtí „klobásu“.
  • Umístěte „klobásu“ na jeden okraj a zarolujte.
  • Krůtí roládu položte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Vložte do trouby a pečte asi 45 minut.
  •  Položte krůtí roládu na servírovací tác, volně přikryjte alobalem a připravte si pistácie.
  • V nepřilnavé pánvi rozpusťte na středním plameni máslo.
  • Když máslo začne pěnit, přidejte pistácie a lístky šalvěje.
  • Restujte, dokud listy šalvěje nejsou křupavé.
  • Nalijte směs na krůtí roládu a podávejte.
Roláda z prosciutta, mletého krůtího masa a nádivky na tácu, ozdobená pistáciemi a šalvějí.
www.bellyrumbles.com

Máme pro vás i další recepty na krůtí roládu, na kterých si pochutná celá vaše rodina!
Vyzkoušejte variantu se špenátem, sušenými rajčaty i žampiony.

Jak upéct tu nejlepší krůtu?

  1. Kupte tu nejkvalitnější krůtu. Pokud nemůžete použít čerstvou, mraženou před pečením důkladně rozmražte. Důležité je mít maso pokojové teploty.
  2. Vždy nechte pečenou krůtu odležet. Díky tomu bude maso křehké a šťavnaté.
  3. Důležitá je správná doba pečení.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X