Co je/jsou Krůta (krocan)

Krůta nebo krocan jsou jedním z nejlepších druhů drůbeže a upravují se stejně, krocani bývají větší. Krůta pochází z domestikovaných ptáků Střední Ameriky a do Evropy byla přivezena španělskými mořeplavci v 16.století. Její maso má vysoký obsah bílkovin a poměrně málo tuku, zvláště pak bílé maso z prsou. Má drobnější kostru než husa a kachna, takže při stejné váze je na ní víc masa. Na trhu jsou krůty různých velikostí i krůtí maso porcované. Příliš velkou krůtu lze rozdělit a každou část upravit jinak, protože krůta má několik druhů masa, světlé a sušší na prsou, tmavé a tučnější na stehnech a dalších částech. Celou krůtu můžeme péci samotnou nebo plněnou, jednotlivé porce se hodí pro různé úpravy dušením, pečením nebo smažením. Z krůtích prsou lze připravovat i masové minutky a je velmi vhodné i pro grilování.