Inspirativní recepty na medailonky z krůty v 5 různých variantách. Vždy chutně a zdravě!

Drůbeží maso je nejen velmi oblíbené, ale také zdravé.

Kromě kuřete se poslední dobou stále častěji konzumuje i kachna, husa či krůta.

Dnes si společně představíme několik receptů na krůtí medailonky.

Jsou nejen velmi chutné a lehké, ale dají se připravit na mnoho různých způsobů.

Poradíme vám, jak na to!

Krůtí medailonky v těstíčku

Pivo je jednou z nejčastějších ingrediencí, které se do těstíček obecně přidávají. Tajemství tohoto receptu ale spočívá v přidání malého množství prášku do pečiva, díky němuž bude těstíčko krásně nadýchané.

Ingredience:

  • 500 g krůtích prsou
  • 3/4 šálku piva
  • 1/2 šálku mouky
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V misce pomocí vidličky rozšlehejte vejce a následně do nich postupně přidejte pivo, mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř.
  2. Vše důkladně promíchejte do podoby těstíčka.
  3. Misku s těstíčkem na chvilku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat.
  4. V mezidobě si nakrájejte krůtí maso na medailonky a ty následně vložte na přibližně 20 minut marinovat do těstíčka.
  5. V pánvi rozehřejte malé množství oleje a opatrně do něj vkládejte jednotlivé kousky masa obalené v těstíčku.
  6. Medailonky smažte z obou stran několik minut do zlatova.
  7. Po usmažení položte medailonky na chvilku na papírovou utěrku, která absorbuje přebytečný olej.

Krůtí medailonky v pivním těstíčku můžete servírovat například s hranolky a barbacue či tatarskou omáčkou.

Medailonky z krůtího masa obalované v pivním těstíčku servírované s hranolky
zdroj: cindysrecipesandwritings.com

Kromě krůtího masa se v těstíčku často připravuje také maso kuřecí. Inspirujte se našimi recepty na kuře v těstíčku!

Krůtí medailonky na smetaně s houbami

Máte rádi omáčky? V tom případě určitě vyzkoušejte kombinaci krůtího masa a lahodné smetanové omáčky, ozvláštněnou houbami a artyčokem. Uvidíte, že tento recept si zamilujete!

Ingredience

  • 800 g krůtího masa
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 2 šálky vývaru
  • 1/2 šálku mouky
  • 250 g lesních hub či žampionů
  • 150 g sterilovaných artyčoků
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 PL másla
  • 2 PL olivového oleje
  • tymián
  • sůl, pepř
  • petrželka na ozdobu

Postup

  1. V misce smíchejte mouku, sůl a pepř a ve směsi následně obalte plátky krůtího masa.
  2. V hluboké pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce másla a jednu lžíci olivového oleje.
  3. Medailonky na pánvi z obou stran zlehka orestujte, poté je vyjměte a odložte stranou.
  4. Do pánve přidejte zbývající máslo a olej a nadrobno nakrájenou šalotku.
  5. Když šalotka zesklovatí, přidejte na plátky nakrájené houby a 3-4 minuty je poduste.
  6. K houbám přidejte prolisovaný česnek, tymián a vše duste ještě další přibližně 2-3 minuty.
  7. Přidejte do pánve zpět krůtí medailonky a sterilovaný artyčok.
  8. Přilijte vývar, přiveďte ho k varu, přiklopte pokličkou a vařte přibližně 5 minut, dokud maso nebude zcela měkké.
  9. Přilijte smetanu a míchejte, dokud omáčka nezhoustne, v případě potřeby dokořeňte.
  10. Podávejte posypané nasekanou čerstvou petrželkou.

Jako přílohu k tomuto pokrmu podávejte šťouchané brambory nebo rýži.

Pánev se smetanovou omáčkou, kousky krůtího a houbami
zdroj: fromachefskitchen.com

Dáváte přednost větším kouskům masa? Načerpejte inspiraci z našich chutných receptů na krůtí plátky!


Krůtí kousky na kari s rýží  

Jeden z nejoblíbenějších pokrmů z krůtího masa, který se podává především s rýží basmati.

Ingredience:

  • 4 krůtí plátky, nakrájené na menší kousky
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 ml vody
  • 20 g mouky
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL kari
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka či koriandr na ozdobu

Postup:

  1. V sáčku smíchejte mouku s kari kořením.
  2. Následně do sáčku přidejte na kousky nakrájené krůtí maso.
  3. Sáčkem třepejte tak dlouho, až bude veškeré maso důkladně obalené.
  4. Na pánvi s olejem orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku.
  5. Přidejte do pánve krůtí medailonky obalené v kari i veškerou zbylou směs ze sáčku.
  6. Zlehka orestujte, přilijte vodu, osolte a opepřete.
  7. Vše důkladně promíchejte a za občasného míchání vařte přibližně 10 minut.
  8. Ke směsi přidejte smetanu a vařte ještě dalších 5 minut.

Krůtí medailonky na kari podávejte s rýží posypané čerstvou petrželkou či koriandrem.

Kousky krůtího masa připravované na kari a podávané s rýží
zdroj: frije.com

Máte slabost pro asijské pokrmy? Vyzkoušejte rovněž rozmanité varianty na tradiční čínu. Krůtí, kuřecí, vepřová i vegetariánská!

Medailonky z krůty s medovým přelivem  

Tento recept v sobě originálním způsobem kombinuje med s ostatními ingrediencemi, jako je hořčice a citronová šťáva. Nemusíte se proto obávat toho, že by výsledná chuť pokrmu byla příliš sladká.

Ingredience:

  • 6 krůtích medailonků
  • 1/2 šálku medu
  • 1/2 šálku hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL sójové omáčky
  • šťáva z poloviny citronu
  • olej
  • sladká paprika
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

Postup:

  1. Krůtí medailonky z obou stran okořeňte prolisovaným česnekem, sladkou paprikou, solí a pepřem.
  2. Následně maso vložte na pánev s rozehřátým olejem a z obou stran zlehka orestujte.
  3. Přikryjete pánev pokličkou a za občasného otáčení vařte doměkka.
  4. Mezitím si smíchejte med, hořčici, sójovou omáčku a citronovou šťávu a na malé pánvičce na mírném ohni ingredience zahřejte.
  5. Za stálého míchání směs 2-3 minuty povařte, na závěr přidejte najemno nakrájenou petrželku.
  6. Touto medovou omáčkou následně maso přelijte a nechte ještě chvilku společně prohřát.

Krůtí medailonky na medu chutnají znamenitě s americkými bramborami či zeleninovým salátem.

Plátky krůtího masa v medovo-hořčičné omáčce
zdroj: recipetineats.com

Zapečené krůtí řízečky se slaninou  

Omáčka z vývaru, bílého vína, bylinek a jogurtu dodává tomuto pokrmu neodolatelnou chuť i vůni. Chcete-li docílit ještě výraznější chuti, nahraďte jogurt zakysanou smetanou.

Ingredience:

  • 400 g krůtích prsou
  • 120 g anglické slaniny
  • 120 g mozzarelly
  • 1/3 šálku bílého vína
  • 1/3 šálku vývaru
  • 1/3 šálku řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
  • oregano
  • majoránka
  • 1 PL solamylu
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi s olivovým olejem z obou stran zlehka orestujte krůtí maso nakrájené na malé plátky.
  2. Následně do pánve přilijte vývar, víno, bylinky a na každý medailonek položte plátek slaniny.
  3. Duste po dobu přibližně 10 minut.
  4. V mezidobě si předehřejte troubu na 100°C.
  5. Krůtí medailonky se slaninou přendejte do zapékací misky, navrch ozdobte kouskem mozzarelly.
  6. Vložte na několik málo minut do předehřáté trouby.
  7. Do zbytku omáčky na pánvičce přidejte solamyl a jogurt nebo zakysanou smetanu.
  8. Míchejte až do okamžiku, kdy vznikne hustá omáčka.

Zapečené krůtí plátky se slaninou podávejte s bramborovou kaší či rýží, přelité jemnou omáčkou.

Krůtí plátky se slaninou a mozzarellou ve smetanové omáčce
zdroj: thymeforcooking.com

Potřebovali byste novou varnou desku? Podívejte se na náš test indukčních varných desek. Hodí se i do vaší domácnosti?

Proč bychom měli krůtí maso konzumovat pravidelně?

Krůta se na české stoly dostává stále častěji, většinou ne celá, tento způsob přípravy je stále typický spíše pro anglosaské národy v rámci vánočních svátků či Dne díkuvzdání. My nejčastěji konzumujeme zejména krůtí prsa, a to ve formě nejrůznějších plátků a medailonků.

Oproti kuřecímu masu je to krůtí chuťově výraznější, ale stejně jemné a křehké. Zároveň je plné bílkovin, vitamínů a minerálů. Naopak obsahuje jen minimum tuků. Mimochodem věděli jste, že krůtí maso je na bílkoviny stejně bohaté jako tuňák či losos? O důvod víc, proč ho zařadit do jídelníčku!

Krůtí medailonky se dají dusit, péct, připravovat jako minutky i grilovat. Pokud máte z krůtího masa obavu, zkuste jím pro začátek nahradit kuřecí či vepřové maso ve vašich oblíbených pokrmech. Uvidíte, že výsledkem budete mile překvapeni a brzy na krůtí maso nedáte dopustit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X