Drůbeží maso je nejen velmi oblíbené, ale také zdravé.
Kromě kuřete se poslední dobou stále častěji konzumuje i kachna, husa či krůta.
Dnes si společně představíme několik receptů na krůtí medailonky.
Jsou nejen velmi chutné a lehké, ale dají se připravit na mnoho různých způsobů.
Poradíme vám, jak na to!
Krůtí medailonky v těstíčku
Pivo je jednou z nejčastějších ingrediencí, které se do těstíček obecně přidávají. Tajemství tohoto receptu ale spočívá v přidání malého množství prášku do pečiva, díky němuž bude těstíčko krásně nadýchané.
Ingredience:
- 500 g krůtích prsou
- 3/4 šálku piva
- 1/2 šálku mouky
- 2 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- olej
- sůl, pepř
Postup:
- V misce pomocí vidličky rozšlehejte vejce a následně do nich postupně přidejte pivo, mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř.
- Vše důkladně promíchejte do podoby těstíčka.
- Misku s těstíčkem na chvilku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat.
- V mezidobě si nakrájejte krůtí maso na medailonky a ty následně vložte na přibližně 20 minut marinovat do těstíčka.
- V pánvi rozehřejte malé množství oleje a opatrně do něj vkládejte jednotlivé kousky masa obalené v těstíčku.
- Medailonky smažte z obou stran několik minut do zlatova.
- Po usmažení položte medailonky na chvilku na papírovou utěrku, která absorbuje přebytečný olej.
Krůtí medailonky v pivním těstíčku můžete servírovat například s hranolky a barbacue či tatarskou omáčkou.

Kromě krůtího masa se v těstíčku často připravuje také maso kuřecí. Inspirujte se našimi recepty na kuře v těstíčku!
Krůtí medailonky na smetaně s houbami
Máte rádi omáčky? V tom případě určitě vyzkoušejte kombinaci krůtího masa a lahodné smetanové omáčky, ozvláštněnou houbami a artyčokem. Uvidíte, že tento recept si zamilujete!
Ingredience
- 800 g krůtího masa
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 2 šálky vývaru
- 1/2 šálku mouky
- 250 g lesních hub či žampionů
- 150 g sterilovaných artyčoků
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 3 PL másla
- 2 PL olivového oleje
- tymián
- sůl, pepř
- petrželka na ozdobu
Postup
- V misce smíchejte mouku, sůl a pepř a ve směsi následně obalte plátky krůtího masa.
- V hluboké pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce másla a jednu lžíci olivového oleje.
- Medailonky na pánvi z obou stran zlehka orestujte, poté je vyjměte a odložte stranou.
- Do pánve přidejte zbývající máslo a olej a nadrobno nakrájenou šalotku.
- Když šalotka zesklovatí, přidejte na plátky nakrájené houby a 3-4 minuty je poduste.
- K houbám přidejte prolisovaný česnek, tymián a vše duste ještě další přibližně 2-3 minuty.
- Přidejte do pánve zpět krůtí medailonky a sterilovaný artyčok.
- Přilijte vývar, přiveďte ho k varu, přiklopte pokličkou a vařte přibližně 5 minut, dokud maso nebude zcela měkké.
- Přilijte smetanu a míchejte, dokud omáčka nezhoustne, v případě potřeby dokořeňte.
- Podávejte posypané nasekanou čerstvou petrželkou.
Jako přílohu k tomuto pokrmu podávejte šťouchané brambory nebo rýži.

Dáváte přednost větším kouskům masa? Načerpejte inspiraci z našich chutných receptů na krůtí plátky!
Objevte podobné tipy
Krůtí kousky na kari s rýží
Jeden z nejoblíbenějších pokrmů z krůtího masa, který se podává především s rýží basmati.
Ingredience:
- 4 krůtí plátky, nakrájené na menší kousky
- 200 ml smetany na vaření
- 100 ml vody
- 20 g mouky
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 PL kari
- 2 PL olivového oleje
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka či koriandr na ozdobu
Postup:
- V sáčku smíchejte mouku s kari kořením.
- Následně do sáčku přidejte na kousky nakrájené krůtí maso.
- Sáčkem třepejte tak dlouho, až bude veškeré maso důkladně obalené.
- Na pánvi s olejem orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku.
- Přidejte do pánve krůtí medailonky obalené v kari i veškerou zbylou směs ze sáčku.
- Zlehka orestujte, přilijte vodu, osolte a opepřete.
- Vše důkladně promíchejte a za občasného míchání vařte přibližně 10 minut.
- Ke směsi přidejte smetanu a vařte ještě dalších 5 minut.
Krůtí medailonky na kari podávejte s rýží posypané čerstvou petrželkou či koriandrem.

Máte slabost pro asijské pokrmy? Vyzkoušejte rovněž rozmanité varianty na tradiční čínu. Krůtí, kuřecí, vepřová i vegetariánská!
Medailonky z krůty s medovým přelivem
Tento recept v sobě originálním způsobem kombinuje med s ostatními ingrediencemi, jako je hořčice a citronová šťáva. Nemusíte se proto obávat toho, že by výsledná chuť pokrmu byla příliš sladká.
Ingredience:
- 6 krůtích medailonků
- 1/2 šálku medu
- 1/2 šálku hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1 PL sójové omáčky
- šťáva z poloviny citronu
- olej
- sladká paprika
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka
Postup:
- Krůtí medailonky z obou stran okořeňte prolisovaným česnekem, sladkou paprikou, solí a pepřem.
- Následně maso vložte na pánev s rozehřátým olejem a z obou stran zlehka orestujte.
- Přikryjete pánev pokličkou a za občasného otáčení vařte doměkka.
- Mezitím si smíchejte med, hořčici, sójovou omáčku a citronovou šťávu a na malé pánvičce na mírném ohni ingredience zahřejte.
- Za stálého míchání směs 2-3 minuty povařte, na závěr přidejte najemno nakrájenou petrželku.
- Touto medovou omáčkou následně maso přelijte a nechte ještě chvilku společně prohřát.
Krůtí medailonky na medu chutnají znamenitě s americkými bramborami či zeleninovým salátem.

Zapečené krůtí řízečky se slaninou
Omáčka z vývaru, bílého vína, bylinek a jogurtu dodává tomuto pokrmu neodolatelnou chuť i vůni. Chcete-li docílit ještě výraznější chuti, nahraďte jogurt zakysanou smetanou.
Ingredience:
- 400 g krůtích prsou
- 120 g anglické slaniny
- 120 g mozzarelly
- 1/3 šálku bílého vína
- 1/3 šálku vývaru
- 1/3 šálku řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
- oregano
- majoránka
- 1 PL solamylu
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi s olivovým olejem z obou stran zlehka orestujte krůtí maso nakrájené na malé plátky.
- Následně do pánve přilijte vývar, víno, bylinky a na každý medailonek položte plátek slaniny.
- Duste po dobu přibližně 10 minut.
- V mezidobě si předehřejte troubu na 100°C.
- Krůtí medailonky se slaninou přendejte do zapékací misky, navrch ozdobte kouskem mozzarelly.
- Vložte na několik málo minut do předehřáté trouby.
- Do zbytku omáčky na pánvičce přidejte solamyl a jogurt nebo zakysanou smetanu.
- Míchejte až do okamžiku, kdy vznikne hustá omáčka.
Zapečené krůtí plátky se slaninou podávejte s bramborovou kaší či rýží, přelité jemnou omáčkou.

Potřebovali byste novou varnou desku? Podívejte se na náš test indukčních varných desek. Hodí se i do vaší domácnosti?
Proč bychom měli krůtí maso konzumovat pravidelně?
Krůta se na české stoly dostává stále častěji, většinou ne celá, tento způsob přípravy je stále typický spíše pro anglosaské národy v rámci vánočních svátků či Dne díkuvzdání. My nejčastěji konzumujeme zejména krůtí prsa, a to ve formě nejrůznějších plátků a medailonků.
Oproti kuřecímu masu je to krůtí chuťově výraznější, ale stejně jemné a křehké. Zároveň je plné bílkovin, vitamínů a minerálů. Naopak obsahuje jen minimum tuků. Mimochodem věděli jste, že krůtí maso je na bílkoviny stejně bohaté jako tuňák či losos? O důvod víc, proč ho zařadit do jídelníčku!
Krůtí medailonky se dají dusit, péct, připravovat jako minutky i grilovat. Pokud máte z krůtího masa obavu, zkuste jím pro začátek nahradit kuřecí či vepřové maso ve vašich oblíbených pokrmech. Uvidíte, že výsledkem budete mile překvapeni a brzy na krůtí maso nedáte dopustit.