Recepty na prsa z krůty 6x jinak. Jen se po nich zapráší!

Přemýšlíte, na který způsob si udělat krůtí maso? Stejně jako u kuřecího masa je spoustu variant, jak tento pokrm připravit.

My jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty na krůtí prsa. Připravit je můžete ať už k obědu, k večeři nebo třeba jen tak na chuť.

Inspirujte se a předem dobrou chuť.

Plněné krůtí prso s omáčkou

Ideální pokrm na díkůvzdání v anglicky mluvících zemích je právě krůta. Vy si ji můžete samozřejmě dopřát kdykoliv během roku a tento recept je ideální, pokud máte rádi brusinky.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou (a více podle počtu strávníků)
  • 1-4 lžičky soli
  • 1 lžíce změklého másla
  • 6-8 motouzů (provázků)

Ingredience na nádivku

  • Bílý chléb/houska/rohlík nakrájený na kostky (množství podle velikosti pečiva – cca 150g)
  • 1/2 lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • 1 stonek celeru
  • 4 listy šalvěje
  • 1/4 hrnku nasekané petrželky
  • 1/2 lžičky koření na kuře
  • 1/4 lžičky soli a pepře
  • 1 velké vejce (rozšlehané)
  • 3/4 hrnku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce brusinek (nasekaných)
  • Alobal

Ingredience na omáčku

  • 2 hrnky krůtího/kuřecího vývaru
  • 2 listy šalvěje
  • 3/4 lžičky koření na kuře
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • Sůl a pepř

Postup

  • Nádivku připravíte tak, že pečivo (alespoň 2-3 dny staré) nakrájíte na kostičky.
  • Na větší pánvi zahřejte máslo, poté zpěňte cibulku, přidejte celer, petržel, šalvěj, zalijte vývarem, osolte, opepřete a duste na středně vysoké teplotě cca 8-10 minut.
  • Sejměte z plotýnky, nechte několik minut chladnout a poté smíchejte s připraveným pečivem. Přidejte brusinky, vývar, vejce, koření na kuře a vše řádně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily.
  • Poté si očistěte maso, odstraňte kůži.
  • Prsa naklepejte tak, abyste vytvořili velký plát masa. Na tento plát dejte dostatečné množství nádivky. Ponechte přitom místo u okraje, aby nádivka nevytékala.
  • Plát masa opatrně zavažte motouzy kolem dokola. Položte na pekáček, zakryjte alobalem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°c na dobu 45-55 minut.
  • Odkryjte alobal a nechte ještě 5-7 minut dopéct dozlatova.
  • Smíchejte všechny ingredience na omáčku, přiveďte k varu a poté duste po dobu 8-10 minut do zhoustnutí.
  • Poté z omáčky vyjměte bylinky. Maso nakrájejte na plátky a podávejte pokapané omáčkou s jakoukoliv přílohou.
Krůtí kapsa s nádivkou a fazolemi.
Zdroj: skinnytaste.com

Pečené krůtí prso na medu

Vyzkoušejte tento recept s krůtím na medu, po kterém se vám budou strávníci olizovat až za ušima.

Ingredience

  • 500g vykostěných krůtích prsou
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1/3 hrnku másla
  • 1/3 hrnku medu
  • 1/3 hrnku bílého vína
  • Koření na kuře
  • Pepř

Postup

  • V hrnci rozehřejte máslo, přidejte bílé víno a přiveďte k bodu varu.
  • Poté opepřete a vlijte med. Nezapomínejte neustále míchat, aby se med nepřipálil na dně hrnce.
  • Přidejte větvičku rozmarýnu a vařte 3-5 minut.
  • Poté odstraňte rozmarýn. Maso ze všech stran jemně okořeňte kořením na kuře, vložte jej do pekáčku a poté polijte hotovou medovou omáčkou.
  • Ještě posypejte pepřem, umístěte rozmarýn na horní část masa a vložte do předehřáté trouby. Pečte 45 minut, poté jej znovu polijte omáčkou.
  • Pečte další 1 hodinu a pokaždé po 30 minutách znovu polijte medovou omáčkou.
  • Podávejte s kaší, s rýží nebo třeba brambory či hranolky.
Nakrájené upečené krutí maso na plátky.
Zdroj: thekittchen.com

Bylinková krůtí prsíčka s rýží

Tento recept můžete samozřejmě podávat s jakoukoliv přílohou. Namísto citronu můžete použít pomeranč.

Ingredience

  • 1kg vykostěných krůtích prsou
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžičky pepře
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 cibule
  • 1 celer
  • 1/2 hrnku bílého vína nebo kuřecího vývaru

Postup

  • Nejprve předehřejte troubu na 180°C. Z masa odstraňte kůži.
  • V misce smíchejte citronovou šťávu s olivovým olejem, pepřem, rozmarýnem, tymiánem a česnekem.
  • Touto bylinkovou směsí potřete krůtu ze všech stran.
  • Pekáč vyložte nakrájenou cibulí. Na cibuli položte krůtí prsa a podlijte vínem či vývarem.
  • Pečte odkryté 2-2,5 hodiny. Pokud maso hnědne příliš rychle, překryjte pekáč alobalem.
  • Po upečení nechte 15 minut stát. Poté podávejte s uvařenou rýží či jinou přílohou podle vaší chuti.
Krůtí plátky s bylinkami.
Zdroj: tasteofhome.com

Krůta se dá připravit na nespočet způsobů. Inspirujte se dalšími chutnými recepty na přípravu krůty.


Krůtí na smetaně s žampiony

Vyzkoušejte krůtí maso se smetanovou omáčkou a houbami. V podzimních dnech si navíc místo žampionů můžete dojít do lesa nasbírat čerstvé hřiby.

Ingredience

  • 1kg krůtích prsou bez kůže
  • 2 lžíce změklého másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sušené petrželky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky oregana
  • Špetka pepře
  • 250g čerstvých žampionů
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 200ml smetany na vaření

Postup

  • Maso očistěte a rozdělte na více větších kusů.
  • Pekáček vymažte máslem a navrstvěte nakrájenou cibuli.
  • Maso posypte solí, pepřem, petrželkou, oreganem a žampiony.
  • Vložte jej do cibulí vyloženého pekáčku a nakonec podlijte vývarem a smetanou.
  • Zakryjte alobalem a pečte na 180°C 1,5 hodiny. Průběžně maso polévejte smetanovou omáčkou.
  • Po upečení nechte 15 minut stát.
Krůtí maso s houbovo-smetanovým přelivem a zeleninou.
Zdroj: tasteofhome.com

Výborné krůtí na kari

Vyzkoušejte tento recept na krůtí kari ve stylu pokrmu tikka masala. Maso můžete připravit na kostičky nebo nechejte prsa vcelku.

Ingredience

  • 500g krůtích prsou, nakrájených nebo vcelku
  • 350ml konzervovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika, nakrájená na plátky
  • 1 lžička chilli
  • 3 stroužky česneku
  • 3cm nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky kari koření
  • 3 lžičky garam masala
  • 200ml kokosového mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Na hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a nechte zpěnit cibuli. Poté přidejte papriku a restujte cca 5 minut.
  • Přidejte chilli, česnek, strouhaný zázvor, garam masalu a kari koření. Smažte další 2 minuty. V případě potřeby přilijte trochu vody.
  • Přidejte krůtí maso, konzervovaná rajčata, kokosové mléko, sůl a pepř a duste na mírném ohni cca 15 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
  • Hotové podávejte s rýží.
Prsa z krůty s kari omáčkou ve stylu tikka masala.
Zdroj: cafedelites.com

TIP: Vyzkoušejte také tyto recepty na krůtí medailonky.

Čína z krůtího masa

Jistě každý z nás zná čínu s kuřecím či vepřovým masem. Vyzkoušejte ale tento recept s krůtím masem ve stylu kung pao.

Ingredience

  • 500g krůtích prsou, nakrájených na kostičky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1,5 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce hoisinové omáčky
  • 1,5 lžičky sezamového oleje
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sušené chilli papričky dle chuti
  • 3 jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušeného mletého zázvoru
  • Nesolené arašídy, hrubě nasekané

Postup

  • V misce smíchejte 1 lžíci sójové omáčky s 1,5 lžičky kukuřičného škrobu. Smíchejte s nakrájeným krůtím masem a nechte odležet 10 minut.
  • V další misce smíchejte 1 lžíci sójové omáčky se zbývající 1,5 lžičky kukuřičného škrobu. Přilijte vinný ocet, lžíci hoisinové omáčky, sezamový olej, vývar, med a dobře promíchejte.
  • V hlubší pánvi zahřejte olej, přidejte marinované kuře a restujte 2 minuty z každé strany.
  • Do pánve přidejte chilli, jarní cibulku, česnek, zázvor a restujte 2 minuty. Poté přilijte omáčku, kterou jste si připravili.
  • Duste do zhoustnutí asi minutu. Dochuťte solí, případně sójovou omáčkou a dle potřeby zřeďte trochou vody.
  • Podávejte s rýží a posypané cibulkou a arašídy.
Krůtí maso na čínský způsob s arašídy.
Zdroj: cookingclassy.com

TIP: Pokud máte rádi čínskou kuchyni, nahlédněte také na naše jednoduché recepty na kung pao.

Proč zařadit krůtí maso do našich jídelníčků?

Maso z krůty obsahuje minimální množství tuku a pokud ho srovnáme s jinými masy, má vyšší obsah bílkovin. Právě bílkoviny jsou potřebné pro obnovu a správnou funkci buněk.

Z hlediska zdraví je velmi kvalitním a také lehce stravitelným druhem masa. Toto maso je navíc vhodné pro lidi s přísnými dietami, s cévním a srdečním onemocněním a doporučuje se těm, kteří mají vysoký cholesterol a diabetikům.

Krůtí maso je zdrojem vitamínů B a minerálů jako jsou železo, selen, zinek a vápník. Právě železo podporuje správné fungování červených krvinek. Je tedy vhodné pro sportovce a mimo jiné také pro ženy, které mají po periodě.

Selen se zinkem jsou minerály, které bojují proti volným radikálům a podporují také imunitní systém. Tento druh masa se také doporučuje při jaterní dietě.

Není tedy pochyb o tom, že krůtí maso podporuje spoustu životních funkcí a jeho konzumace podporuje zdraví v mnoha ohledech.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X