Přemýšlíte, na který způsob si udělat krůtí maso? Stejně jako u kuřecího masa je spoustu variant, jak tento pokrm připravit.
My jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty na krůtí prsa. Připravit je můžete ať už k obědu, k večeři nebo třeba jen tak na chuť.
Inspirujte se a předem dobrou chuť.
Plněné krůtí prso s omáčkou
Ideální pokrm na díkůvzdání v anglicky mluvících zemích je právě krůta. Vy si ji můžete samozřejmě dopřát kdykoliv během roku a tento recept je ideální, pokud máte rádi brusinky.
Ingredience
- 500g kuřecích prsou (a více podle počtu strávníků)
- 1-4 lžičky soli
- 1 lžíce změklého másla
- 6-8 motouzů (provázků)
Ingredience na nádivku
- Bílý chléb/houska/rohlík nakrájený na kostky (množství podle velikosti pečiva – cca 150g)
- 1/2 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 1 stonek celeru
- 4 listy šalvěje
- 1/4 hrnku nasekané petrželky
- 1/2 lžičky koření na kuře
- 1/4 lžičky soli a pepře
- 1 velké vejce (rozšlehané)
- 3/4 hrnku kuřecího vývaru
- 2 lžíce brusinek (nasekaných)
- Alobal
Ingredience na omáčku
- 2 hrnky krůtího/kuřecího vývaru
- 2 listy šalvěje
- 3/4 lžičky koření na kuře
- 1/4 hrnku hladké mouky
- Sůl a pepř
Postup
- Nádivku připravíte tak, že pečivo (alespoň 2-3 dny staré) nakrájíte na kostičky.
- Na větší pánvi zahřejte máslo, poté zpěňte cibulku, přidejte celer, petržel, šalvěj, zalijte vývarem, osolte, opepřete a duste na středně vysoké teplotě cca 8-10 minut.
- Sejměte z plotýnky, nechte několik minut chladnout a poté smíchejte s připraveným pečivem. Přidejte brusinky, vývar, vejce, koření na kuře a vše řádně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily.
- Poté si očistěte maso, odstraňte kůži.
- Prsa naklepejte tak, abyste vytvořili velký plát masa. Na tento plát dejte dostatečné množství nádivky. Ponechte přitom místo u okraje, aby nádivka nevytékala.
- Plát masa opatrně zavažte motouzy kolem dokola. Položte na pekáček, zakryjte alobalem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°c na dobu 45-55 minut.
- Odkryjte alobal a nechte ještě 5-7 minut dopéct dozlatova.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku, přiveďte k varu a poté duste po dobu 8-10 minut do zhoustnutí.
- Poté z omáčky vyjměte bylinky. Maso nakrájejte na plátky a podávejte pokapané omáčkou s jakoukoliv přílohou.

Pečené krůtí prso na medu
Vyzkoušejte tento recept s krůtím na medu, po kterém se vám budou strávníci olizovat až za ušima.
Ingredience
- 500g vykostěných krůtích prsou
- 1 větvička rozmarýnu
- 1/3 hrnku másla
- 1/3 hrnku medu
- 1/3 hrnku bílého vína
- Koření na kuře
- Pepř
Postup
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte bílé víno a přiveďte k bodu varu.
- Poté opepřete a vlijte med. Nezapomínejte neustále míchat, aby se med nepřipálil na dně hrnce.
- Přidejte větvičku rozmarýnu a vařte 3-5 minut.
- Poté odstraňte rozmarýn. Maso ze všech stran jemně okořeňte kořením na kuře, vložte jej do pekáčku a poté polijte hotovou medovou omáčkou.
- Ještě posypejte pepřem, umístěte rozmarýn na horní část masa a vložte do předehřáté trouby. Pečte 45 minut, poté jej znovu polijte omáčkou.
- Pečte další 1 hodinu a pokaždé po 30 minutách znovu polijte medovou omáčkou.
- Podávejte s kaší, s rýží nebo třeba brambory či hranolky.

Bylinková krůtí prsíčka s rýží
Tento recept můžete samozřejmě podávat s jakoukoliv přílohou. Namísto citronu můžete použít pomeranč.
Ingredience
- 1kg vykostěných krůtích prsou
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžičky pepře
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička mletého česneku
- 1 cibule
- 1 celer
- 1/2 hrnku bílého vína nebo kuřecího vývaru
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180°C. Z masa odstraňte kůži.
- V misce smíchejte citronovou šťávu s olivovým olejem, pepřem, rozmarýnem, tymiánem a česnekem.
- Touto bylinkovou směsí potřete krůtu ze všech stran.
- Pekáč vyložte nakrájenou cibulí. Na cibuli položte krůtí prsa a podlijte vínem či vývarem.
- Pečte odkryté 2-2,5 hodiny. Pokud maso hnědne příliš rychle, překryjte pekáč alobalem.
- Po upečení nechte 15 minut stát. Poté podávejte s uvařenou rýží či jinou přílohou podle vaší chuti.

Krůta se dá připravit na nespočet způsobů. Inspirujte se dalšími chutnými recepty na přípravu krůty.
Objevte podobné tipy
Krůtí na smetaně s žampiony
Vyzkoušejte krůtí maso se smetanovou omáčkou a houbami. V podzimních dnech si navíc místo žampionů můžete dojít do lesa nasbírat čerstvé hřiby.
Ingredience
- 1kg krůtích prsou bez kůže
- 2 lžíce změklého másla
- 1 cibule
- 2 lžíce sušené petrželky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky oregana
- Špetka pepře
- 250g čerstvých žampionů
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 200ml smetany na vaření
Postup
- Maso očistěte a rozdělte na více větších kusů.
- Pekáček vymažte máslem a navrstvěte nakrájenou cibuli.
- Maso posypte solí, pepřem, petrželkou, oreganem a žampiony.
- Vložte jej do cibulí vyloženého pekáčku a nakonec podlijte vývarem a smetanou.
- Zakryjte alobalem a pečte na 180°C 1,5 hodiny. Průběžně maso polévejte smetanovou omáčkou.
- Po upečení nechte 15 minut stát.

Výborné krůtí na kari
Vyzkoušejte tento recept na krůtí kari ve stylu pokrmu tikka masala. Maso můžete připravit na kostičky nebo nechejte prsa vcelku.
Ingredience
- 500g krůtích prsou, nakrájených nebo vcelku
- 350ml konzervovaných rajčat
- 1 cibule
- 1 červená paprika, nakrájená na plátky
- 1 lžička chilli
- 3 stroužky česneku
- 3cm nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky kari koření
- 3 lžičky garam masala
- 200ml kokosového mléka
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř na dochucení
Postup
- Na hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a nechte zpěnit cibuli. Poté přidejte papriku a restujte cca 5 minut.
- Přidejte chilli, česnek, strouhaný zázvor, garam masalu a kari koření. Smažte další 2 minuty. V případě potřeby přilijte trochu vody.
- Přidejte krůtí maso, konzervovaná rajčata, kokosové mléko, sůl a pepř a duste na mírném ohni cca 15 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
- Hotové podávejte s rýží.

TIP: Vyzkoušejte také tyto recepty na krůtí medailonky.
Čína z krůtího masa
Jistě každý z nás zná čínu s kuřecím či vepřovým masem. Vyzkoušejte ale tento recept s krůtím masem ve stylu kung pao.
Ingredience
- 500g krůtích prsou, nakrájených na kostičky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- 1,5 lžíce vinného octa
- 1 lžíce hoisinové omáčky
- 1,5 lžičky sezamového oleje
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sušené chilli papričky dle chuti
- 3 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky sušeného mletého zázvoru
- Nesolené arašídy, hrubě nasekané
Postup
- V misce smíchejte 1 lžíci sójové omáčky s 1,5 lžičky kukuřičného škrobu. Smíchejte s nakrájeným krůtím masem a nechte odležet 10 minut.
- V další misce smíchejte 1 lžíci sójové omáčky se zbývající 1,5 lžičky kukuřičného škrobu. Přilijte vinný ocet, lžíci hoisinové omáčky, sezamový olej, vývar, med a dobře promíchejte.
- V hlubší pánvi zahřejte olej, přidejte marinované kuře a restujte 2 minuty z každé strany.
- Do pánve přidejte chilli, jarní cibulku, česnek, zázvor a restujte 2 minuty. Poté přilijte omáčku, kterou jste si připravili.
- Duste do zhoustnutí asi minutu. Dochuťte solí, případně sójovou omáčkou a dle potřeby zřeďte trochou vody.
- Podávejte s rýží a posypané cibulkou a arašídy.

TIP: Pokud máte rádi čínskou kuchyni, nahlédněte také na naše jednoduché recepty na kung pao.
Proč zařadit krůtí maso do našich jídelníčků?
Maso z krůty obsahuje minimální množství tuku a pokud ho srovnáme s jinými masy, má vyšší obsah bílkovin. Právě bílkoviny jsou potřebné pro obnovu a správnou funkci buněk.
Z hlediska zdraví je velmi kvalitním a také lehce stravitelným druhem masa. Toto maso je navíc vhodné pro lidi s přísnými dietami, s cévním a srdečním onemocněním a doporučuje se těm, kteří mají vysoký cholesterol a diabetikům.
Krůtí maso je zdrojem vitamínů B a minerálů jako jsou železo, selen, zinek a vápník. Právě železo podporuje správné fungování červených krvinek. Je tedy vhodné pro sportovce a mimo jiné také pro ženy, které mají po periodě.
Selen se zinkem jsou minerály, které bojují proti volným radikálům a podporují také imunitní systém. Tento druh masa se také doporučuje při jaterní dietě.
Není tedy pochyb o tom, že krůtí maso podporuje spoustu životních funkcí a jeho konzumace podporuje zdraví v mnoha ohledech.