Jemné a chutné krůtí maso jakoby si samo říkalo o to, abyste z něho připravili výborné jídlo!
Skutečně záleží hlavně na vaší fantazii a na tom, co máte doma k dispozici.
Inspirujte se našimi vynikajícími recepty na krůtí rolády!
Krůtí roláda s nádivkou
INGREDIENCE
- 2 papriky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1/2 lžičky kari
- sůl, pepř
- 4 krůtí prsa
- 2 lžíce másla
- kmín, majoránka
- 1/2 kelímku zakysané smetany
POSTUP
- Cibuli, česnek a na kostky nakrájenou zeleninu lehce orestujeme na pánvi.
- Směs smícháme se smetanou, vznikne lepkavá nádivka.
- Z nádivky vytvarujeme silnější váleček, položíme ho na plát krůtího masa a zavineme.
- Roládu ovážeme tenkým provázkem, osolíme, posypeme kmínem a majránkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1,5 hodiny.
- Při pečení občas obrátíme a podlijeme.
- Jako příloha se podává brambor na různý způsob, bramborová kaše, knedlíky a zeleninový salát.
Objevte podobné tipy
Roláda z krůtího masa se zeleninou
Připravit roládu z krůtího masa chce trochu zručnosti při krájení masa. Pokud si na to netroufáte, můžete poprosit o nakrájení v řeznictví, kde maso budete kupovat.
INGREDIENCE
- 1 kg krůtích prsou
- 150 g brokolice
- kousek pórku
- 1 červená paprika
- sůl
- 120 g uzeného plátkové sýru
POSTUP
- Připravíme si krůtí maso na roládu, nařežeme ho a paličkou opatrně rozklepeme do plochy přes mikrotenový sáček.
- Brokolici opláchneme a rozebereme na jednotlivé růžičky, které uvaříme doměkka v osolené vodě.
- Maso osolíme a poklademe uvařenou brokolicí, nakrájenými paprikami a pórkem.
- Na to přidáme plátky sýru a pečlivě zabalíme do rolády a svážeme kuchyňskou nití.
- Roládu dáme do pekáčku, podlijeme vodu a vložíme do trouby, kde ji budeme pomalu péci při 160 °C.
- Podáváme nejlépe s dušenou rýží.
zdroj: chatelaine.com
Víte, že krůtí maso obsahuje také vitamíny skupiny B a hodně železa? Je proto vhodné pro ty, kteří trpí nedostatkem červených krvinek nebo pro sportovce.
Plněné krůtí rolády se špenátem a sýrem
Jednotlivé závitky jsou obdobou rolády, ale snadnější na přípravu. Stačí, abychom si z krůtího masa nakrájeli jednotlivé plátky podle počtu porcí, naplnili a zamotali do balíčku.
INGREDIENCE
- 4 plátky krůtího masa z prsou
- 4 plátků anglické slaniny
- 150 g strouhaného tvrdého sýra
- 100 g dušené nebo uzené šunky
- hrst čerstvých špenátových listů
- 1 vejce
- mletý pepř
- sůl
- cibule
- olej
POSTUP
- Plátky krůtího masa opatrně naklepeme a osolíme a opepříme.
- Špenátové lístky spaříme a nasekáme nadrobno a spojíme s nakrájenou šunkou, sýrem a vejcem. Osolíme.
- Na maso vložíme špenátovou náplň a plátky anglické slaniny a zabalíme a spíchneme k sobě párátkem
- V kastrolu si rozehřejeme olej, na něj vložíme opéci závitky z obou stran.
- Potom je podlijeme vodou a dusíme doměkka pod pokličkou.
zdroj: erecipesearch.com
Smažené krůtí rolády s nivou a žampiony
Obdobou závitků jsou masové kapsy, jejichž příprava také není příliš složitá.
INGREDIENCE
- 4 plátky krůtího masa z prsou
- 120 g sýru Niva
- 120 g žampionů
- kousek pórku
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- strouhanka
- vejce
- worcester
POSTUP
- Plátky z krůtího masa omyjeme a nařízneme do nich opatrně kapsu.
- V pánvičce na tuku podusíme omyté a nakrájené žampiony.
- Podušené žampiony spojíme s nastrouhanou nivou a ochutíme je worcesterem a naplníme jimi kapsy v krůtím mase.
- Kapsy spíchneme k sobě párátkem a obalíme v klasickém trojobalu – hladká mouka, vejce a strouhanka.
- Kapsy potom osmažíme v oleji doměkka.
zdroj: bettycrocker.com
Závitky, rolády nebo kapsy z krůtího masa můžeme podávat s rýží, máme-li dostatek šťávy. Pokud maso smažíme, doplníme ho hranolkami nebo americkými bramborami.
Chybu ani neuděláme, pokud k nim nabídneme také zeleninový salát nebo oblohu z čerstvé zeleniny.
Krůtí maso a zdraví
Krůtí maso má z drůbeže vůbec nejmenší obsah tuků. Je snadno stravitelné a nepodporuje usazování cholesterolu v cévách.
Má vysoký obsah zinku, a tím velký vliv na imunitní i nervový systém.
Zároveň obsahuje aminokyselinu tryptophan, která snižuje deprese a nespavost.
Chcete-li si zachovat štíhlou postavu, měli byste do svého jídelníčku zařazovat krůtí maso co nejčastěji.