Nejlepší recepty na stehna z krůtího masa pro všechny gurmány. Inspirujte se!

Zajímají vás recepty na krůtí stehna, protože chcete oživit svůj jídelníček?

Už vás nebaví jíst stále dokola ty samé pokrmy?

Nejvyšší čas inspirovat se něčím novým a chutným, což stehna splňují na 100 %.

Pečená krůtí stehna

Milovníci tmavého masa budou nadšeni tímto chutným a velmi snadným receptem na krůtí stehna. Je to ideální způsob, jak si pochutnat na krůtě, aniž by bylo nutné péct celého ptáka. Může to být lehký oběd, malá večeře, ale klidně i chuťovka při posezení s přáteli.

Kombinací těch správných ingrediencí zajistí vynikající pokrm. Jestli vás baví pochoutky z drůbeže, zkuste i jiné maso, než je krůta. Třeba zkuste recepty na nejlepší vývar z kuřecího masa.

Ingredience:

  • 3 vykostěná krůtí stehna
  • 1/2 kostky změklého másla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené šalvěje
  • 1 hrnek krůtího vývaru (může být i kuřecí)

Postup

  • Začneme tím, že krůtí stehna důkladně osušíme papírovými kuchyňskými utěrkami.
  • Odložíme na talíř a připravíme si „marinádu“.
  • Do misky dáme změklé máslo, sůl, pepř, česnek, šalvěj i tymián a vše pořádně zamícháme.
  • Prsty zajedeme pod kůži všech tří stehen, aby se utvořila kapsa.
  • Směs rozdělíme na dvě poloviny a tu jednu na tři stejné díly.
  • Každý díl rozetřeme pod kůži stehýnka a tu pak přiložíme zpět.
  • Druhou polovinu si také rozdělíme na tři části a natřeme na povrch všech stehýnek.
  • Takto připravená stehna umístíme do menšího pekáčku a podlijeme krůtím vývarem.
  • Necháme péct zhruba 70 – 90 minut.
  • Poté pekáč vyjmeme, zakryjeme alobalem a necháme na prkénku odpočívat cca 10 – 15 minut.
  • Nakonec už stačí jen naservírovat. Jako příloha se hodí baby brambory.
Luxusní stehýnka pečená na klasický způsob.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Zapečená stehýnka s hořčicí

U tohoto receptu máte záruku, že si pochutnáte na šťavnatých, vysoce chutných a lahodných krůtích stehýnkách, ke kterým se budete moc rádi vracet.

Ingredience:

  • 1 kostka neslaného másla
  • 1 polévková lžíce uzené sladké papriky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 hrnku javorového sirupu
  • 2 – 4 krůtí stehna
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 – 2 hrnky vody
  • 1 velká cibule
  • 5 stonků řapíkatého celeru
  • 5 středně velkých mrkví
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 2 snítky tymiánu

Postup

  • Troubu předehřejeme na 180°C.
  • Připravíme si malý hrnec, do kterého dáme máslo a necháme rozpustit.
  • Přisypeme 1 nasekanou snítku rozmarýnu i tymiánu, uzenou papriku, dijonskou hořčici i javorový sirup.
  • Důkladně promícháme a pomalu přivedeme k varu.
  • Potom odstraníme z tepla.
  • Vyndáme si pekáček s roštem, dáme do něj osolená a opepřená krůtí stehna.
  • Nejdříve je potřeba ze spodní strany polovinou směsi s javorovým sirupem.
  • Pak stehna otočíme a potřeme z druhé strany.
  • Do pekáčku dáme cibuli, celer, mrkev i zbývající rozmarýn a tymián.
  • Podlijeme vodou a dáme péct.
  • Pečeme zhruba 2 hodiny, přičemž každých 30 minut podléváme šťávou ze dna pekáčku.
  • Nakonec vyjmeme pekáč z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočívat.
  • Servírujeme tak, jak máme rádi.
Masíčko z krůty s javorovým sirupem a uzenou paprikou.
Zdroj: https://www.jocooks.com/

Máslová pečínka

Jestli milujete pečenou krůtu, ale rozhodně nemáte chuť ji péct celou, zkuste tato luxusní stehna. Mají tak vynikající chuť i šťavnatost, že vaše chuťové pohárky zajásají. Bude to doslova exploze chuti. Kombinace medu, másla a toho správného koření překvapí i potěší.

Ingredience:

  • 2 krůtí stehna
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky pasty Harissa
  • 4 stroužky česneku

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 200°C.
  • Stehna po obou stranách osolíme a opepříme.
  • Naskládáme je do pekáčku kůží dolů a dáme je do trouby na 7 minut.
  • Potom je zase vyndáme, otočíme kůží nahoru, zakryjeme alobalem a dáme péct na 35 minut.
  • Necháme maso péct a připravíme si malý hrnec.
  • Rozehřejeme v něm máslo, med a pastu harissa.
  • Necháme probublat a odstavíme.
  • Snížíme teplotu v troubě na 170°C.
  • Odstraníme alobal z krůty a stehna přelijeme máslovou omáčkou s medem a harissou.
  • Pečeme ještě dalších 45 – 50 minut dozlatova.
Stehýnka pečená s medem a máslem.
Zdroj: https://www.wenthere8this.com/

Rychlá pikantní stehýnka

Jestli máte rádi zajímavé kořenící směsi a baví vás zkoušet stále něco nového, pak vás tento recept určitě potěší. Tentokrát jsme vybrali recept s použitím populárního amerického koření, respektive směsi koření, která se používá na ochucení masa, ryb a salátů.

Ingredience:

  • 1/2 kostky změklého neslaného másla
  • 5 lžiček kořenící směsi Old Bay Seasoning
  • 1 polévková lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 vykostěná krůtí stehna
  • Hrubá mořská sůl
  • Mletý černý pepř

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 230 stupňů.
  • Vezmeme malou misku, dáme do ní máslo, Old Bay Seasoning, citronovou šťávu a důkladně zamícháme.
  • Krůtí stehna osušíme papírovými kuchyňskými utěrkami.
  • Stehna osolíme a opepříme.
  • Zasuneme prsty mezi kůži a maso, aby se uvolnila.
  • Na maso pod kůži rozetřeme připravené ochucené máslo a rovnoměrně uhladíme.
  • Nachystáme si pečící misku nebo menší pekáček.
  • Stehna naskládáme dovnitř, trochu podlijeme a dáme péct na 40 – 60 minut.
  • Po upečení necháme stehýnka 10 minut odpočívat.
  • Teprve potom stehýnka nakrájíme a podáváme.
Krůtí masíčko s oblíbenou americkou kořenící směsí Old Bay Seasoning
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Stehna z krůty ve slaninovém kabátku

Slaninu miluje snad každý milovník masa a když se spojí s krůtími stehny, můžete vykouzlit lahodný pokrm. K tomuto receptu se budete rádi vracet. Je to jednoduchý oběd, rychlá večeře, ale i mňamka na společenský dýchánek.

Ingredience:

  • 6 vykostěných krůtích stehen
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 – 3 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička čerstvé mletého černého pepře
  • 24 – 30 plátků anglické slaniny

Postup

  • Vykostěná stehna osušíme papírovou utěrkou a jedno po druhém paličkou naklepeme na tenké plátky, podobně jako řízky.
  • Ochutíme je z obou stran solí, pepřem, paprikou i tymiánem a zabalíme jako roládu.
  • Na každý plátek položíme těsně vedle sebe 4 – 5 plátků slaniny a na koncích zahneme pod stehýnko.
  • Troubu si předehřejeme na 200°C.
  • Pekáč vyložíme pečícím papírem a naskládáme do něj stehýnka.
  • Pečeme zhruba 35 – 40 minut.
  • Po upečení necháme cca 5 minut odpočinout a pak podáváme s bramborovou kaší.
Masíčko s vůní slaniny.
Zdroj: https://www.canadianturkey.ca/

Italská krůtí rýže

S tímto receptem si přijdou na své všichni milovníci italské kuchyně a všech pochoutek které nabízí. Díky přípravě v pomalém hrnci máte jistotu, že nic nespálíte.

Pokud tedy máte rádi nejen krůtu, ale i pokrmy s rýží, pak máte skvělého kandidáta na super večeři. Tuto pochoutku určitě rádi zkusíte znovu, protože je maximálně snadná.

Ingredience:

  • 3 středně velké mrkve
  • 2 stonky celeru
  • 1 červená kapie/paprika
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1 hrnek vody
  • 4 krůtí stehna
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 hrnku suché dlouhozrnné rýže
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 hrnek směsi 6 druhů sýru v italském stylu, případně může být čedar.

Postup

  • Připravíme si pomalý hrnec, který by měl mít objem zhruba 4 litry.
  • Mrkev oškrábeme a nakrájíme na stejně tenké plátky.
  • Celer s paprikou očistíme a pokrájíme na stejně velké kousky.
  • Obojí dáme do pomalého hrnce a přidáme bazalku.
  • Vše zalijeme vodou a promícháme.
  • Krocana osolíme, opepříme a položíme do pomalého hrnce na zeleninu.
  • Zaklopíme a necháme na střední teplotu vařit cca 6 hodin.
  • Potom vyjmeme krůtu, vmícháme suchou rýži s oreganem a zamícháme.
  • Krůtu vrátíme zpět do hrnce, přiklopíme a necháme ještě asi 1 až 1 1/2 hodiny vařit.
  • Jakmile je rýže jemná a měkká, máme skoro hotovo.
  • Opět vyndáme krůtu z hrnce a odložíme stranou pod alobal.
  • Do směsi zeleniny s rýží vmícháme sýr a počkáme, dokud se nerozteče.
  • Pak zamícháme a podáváme spolu s krůtími stehny.
Krůtí z pomalého hrnce s rýží a zeleninou.
Zdroj: https://www.bettycrocker.com/

Tipy pro přípravu krůtích stehen

Pokud chceme opravdu maximálně chutné maso, neměla by být krůta starší než jeden rok. Kůže na stehýnkách by měla být šupinatá, ale hebká a barva kůže šedobílá. Jestli taková nebude, pak věřte, že je krůta o hodně starší, než se zdá.

Při pečení je dobré stehna protknout slaninou, aby byla šťavnatá. Zbylé peří, které se občas na krůtě může objevit, odstraníme pomocí pinzety.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X