Známý český klenot zvaný kulajda: poctivá polévka z hub, brambor a kopru

Kulajda je hustá polévka zjemněná smetanou a podávaná s vejcem.

Má jemně nakyslou chuť a je doplněna koprem. 

Jelikož se opravdu sytá, jako hlavní chod můžete zvolit i něco lehčího.

Existuje v mnoha obměnách, a tak vám můžeme přinést novou inspiraci.

Který z receptů byste vyzkoušeli vy?

Poctivá kulajda

Hustá a jemná zároveň. Tento recept na kulajdu vám bude připomínat jídlo od babičky.

INGREDIENCE:

  • ½ hrnku na plátky nakrájených žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ hrnku najemno nakrájené cibule
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 2 lžičky celozrnné mouky
  • sůl
  • 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
  • ½ smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • pepř
  • vejce
  • citron 
  • cukr

POSTUP:

  • Vejce si dejte uvařit na tvrdo. 
  • Česnek si nakrájejte nadrobno a osmažte na másle. 
  • Přidejte cibuli a restujte do zlatova. 
  • Následně přidejte žampiony, restujte asi 4 minuty, pak posypte moukou, chvilku pražte, osolte, opepřete a pak podlijte vývarem. 
  • Míchejte do zhoustnutí. 
  • Vařte do měkka. 
  • Před koncem přidejte kopr, chvíli povařte, pak smetanu, pepř, sůl. 
  • Úplně nakonec ji dochuťte citronovou šťávou a cukrem. 
  • Podívajte s půlkou vejce. 
Poctivá kulajda musí být hustá a plná surovin.
tresbohemes.com

Krkonošská kulajda

V krkonošské kulajdě samozřejmě nesmí chybět čerstvé houby.

INGREDIENCE:

  • 7 středně velkých brambor
  • ⅓ květáku
  • 1 hrst sušených hub
  • 200 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a ½ lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 a ½ lžíce hladké mouky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce kmínu
  • 400 ml vývaru
  • 400 ml vody
  • 4 snítky kopru
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Do hrnce si dejte vývar, vodu, bobkové listy, spařené sušené houby, pepř, sůl a přiveďte k varu. 
  • Mezitím si nadkrájejte cibuli nadrobno a osmažte na oleji.
  • Smažte do sklovata, pak přidejte čerstvé houby a chvíli smažte. 
  • Pak obojí přidejte do hrnce s vývarem.
  • Na stejnou pánev si dejte máslo a mouku a udělejte jíšku, chvíli vařte, a pak zřeďte trochou vody a přidejte k vývaru spolu s brambory. 
  • Vařte do změknutí, ke konci přidejte najemno nasekaný kopr, zahustěte smetanou a dochuťte.
Poctivá kulajda z Krkonošska je polévka plná hub.
pinterest.ch

Ocenili byste i více receptů na husté krémové  polévky? Inspirujte se!


Tradiční kulajda na český způsob

Přestože jsou si recepty na kulajdu dosti podobné, mohou se lišit postupem. 

INGREDIENCE:

  • 5 brambor
  • 200 g hub
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 600 ml mléka nebo smetany
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sterilovaného kopru
  • 2 lžíce octa
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Brambory si oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody spolu s plátky hub. 
  • Mezitím, co se brambory vaří, si nachystejte jíšku z másla a mouky. 
  • Tu pak postupně podlévejte studeným mlékem a šlehejte, aby se netvořily hrudky. 
  • Tento bešamel nechte 10 minut vařit za občasného míchání, osolte jej a opepřete a přidejte kopr. 
  • Nakonec přidejte brambory, houby, nakrájené vejce a dochuťte octem. 
Česká polévka se smetanou - kulajda.
czechcuisine.com

Můžete si ji uvařit i za pomocí videoreceptu:

Dill Sour Soup | RICH and CREAMY ("KULAJDA")

Slovenská kulajda

A nakonec musíme zmínit s variantu našich sousedů.

INGREDIENCE:

  • 300 g čerstvých hub
  • 4 brambory
  • 500 ml zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 1 a ½ lžíce hladké mouky
  • sůl 
  • pepř
  • mletý kmín
  • kopr
  • ocet

POSTUP:

  • Houby si očistěte a nakrájejte na plátky. 
  • Obrambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. 
  • Obojí dejte vařit do studené vody spolu s kmínem, solí a pepřem a vařte do měkka. 
  • Zakysanou smetanu si smíchejte s moukou, a přimíchejte do polévky. 
  • Míchejte opravdu důkladně, aby se polévka nesrazila. 
  • Přidejte najemno nasekaný kopr. 
  • Nechte vařit ještě 10 minut. 
  • Mezitím si připravte ztracená vejce. 
  • Nejlepší je každé vejce zvlášť ponořit do misky s trochou octa, vejce se tak obalí a drží pohromadě.
  • Vejce pak dávejte do horké osolené vody, ve které vytvoříte pomocí naběračky vodní vír.
  • Pokud chcete vejce na hniličko, vařte 5 minut. K úplnému provaření žloutků nechte vařit 7 minut. 
Slovenská kulajda se ztraceným vejcem.
modernfamilycook.com

A kde se vzalo slovo kulajda? Přesný původ není znám. Existují vlastně dvě rozdílné teze, které se pojí k jihočeské tradici. Jednou z nich je, že je tato polévka pojmenována podle jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové, tedy přesněji řečeno zkomolením jejího jména. Druhá z nich pak toto pojmenování vykládá jako jihočeský název pro zahuštění polévky jíškou. 

Máte rádi pokrmy z kopru? Pak budete i mimo kulajdy určitě milovat i jiné nejznámější koprové pokrmy. Nebo se můžete mrknout i na recept na koprovou polévku s vejcem.

Komentáře
  1. Kulajdu už vařím 40 let,na té polévce se nedá nic pokazit a je výborná, vařím jí dost často.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X