Kulajda je hustá polévka zjemněná smetanou a podávaná s vejcem.
Má jemně nakyslou chuť a je doplněna koprem.
Jelikož se opravdu sytá, jako hlavní chod můžete zvolit i něco lehčího.
Existuje v mnoha obměnách, a tak vám můžeme přinést novou inspiraci.
Který z receptů byste vyzkoušeli vy?
Poctivá kulajda
Hustá a jemná zároveň. Tento recept na kulajdu vám bude připomínat jídlo od babičky.
INGREDIENCE:
- ½ hrnku na plátky nakrájených žampionů
- 1 stroužek česneku
- ¼ hrnku najemno nakrájené cibule
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 2 lžičky celozrnné mouky
- sůl
- 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
- ½ smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- pepř
- vejce
- citron
- cukr
POSTUP:
- Vejce si dejte uvařit na tvrdo.
- Česnek si nakrájejte nadrobno a osmažte na másle.
- Přidejte cibuli a restujte do zlatova.
- Následně přidejte žampiony, restujte asi 4 minuty, pak posypte moukou, chvilku pražte, osolte, opepřete a pak podlijte vývarem.
- Míchejte do zhoustnutí.
- Vařte do měkka.
- Před koncem přidejte kopr, chvíli povařte, pak smetanu, pepř, sůl.
- Úplně nakonec ji dochuťte citronovou šťávou a cukrem.
- Podívajte s půlkou vejce.

Krkonošská kulajda
V krkonošské kulajdě samozřejmě nesmí chybět čerstvé houby.
INGREDIENCE:
- 7 středně velkých brambor
- ⅓ květáku
- 1 hrst sušených hub
- 200 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 a ½ lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 a ½ lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce kmínu
- 400 ml vývaru
- 400 ml vody
- 4 snítky kopru
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Do hrnce si dejte vývar, vodu, bobkové listy, spařené sušené houby, pepř, sůl a přiveďte k varu.
- Mezitím si nadkrájejte cibuli nadrobno a osmažte na oleji.
- Smažte do sklovata, pak přidejte čerstvé houby a chvíli smažte.
- Pak obojí přidejte do hrnce s vývarem.
- Na stejnou pánev si dejte máslo a mouku a udělejte jíšku, chvíli vařte, a pak zřeďte trochou vody a přidejte k vývaru spolu s brambory.
- Vařte do změknutí, ke konci přidejte najemno nasekaný kopr, zahustěte smetanou a dochuťte.

Ocenili byste i více receptů na husté krémové polévky? Inspirujte se!
Objevte podobné tipy
Tradiční kulajda na český způsob
Přestože jsou si recepty na kulajdu dosti podobné, mohou se lišit postupem.
INGREDIENCE:
- 5 brambor
- 200 g hub
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 600 ml mléka nebo smetany
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sterilovaného kopru
- 2 lžíce octa
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Brambory si oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody spolu s plátky hub.
- Mezitím, co se brambory vaří, si nachystejte jíšku z másla a mouky.
- Tu pak postupně podlévejte studeným mlékem a šlehejte, aby se netvořily hrudky.
- Tento bešamel nechte 10 minut vařit za občasného míchání, osolte jej a opepřete a přidejte kopr.
- Nakonec přidejte brambory, houby, nakrájené vejce a dochuťte octem.

Můžete si ji uvařit i za pomocí videoreceptu:
Slovenská kulajda
A nakonec musíme zmínit s variantu našich sousedů.
INGREDIENCE:
- 300 g čerstvých hub
- 4 brambory
- 500 ml zakysané smetany
- 4 vejce
- 1 a ½ lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- kopr
- ocet
POSTUP:
- Houby si očistěte a nakrájejte na plátky.
- Obrambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Obojí dejte vařit do studené vody spolu s kmínem, solí a pepřem a vařte do měkka.
- Zakysanou smetanu si smíchejte s moukou, a přimíchejte do polévky.
- Míchejte opravdu důkladně, aby se polévka nesrazila.
- Přidejte najemno nasekaný kopr.
- Nechte vařit ještě 10 minut.
- Mezitím si připravte ztracená vejce.
- Nejlepší je každé vejce zvlášť ponořit do misky s trochou octa, vejce se tak obalí a drží pohromadě.
- Vejce pak dávejte do horké osolené vody, ve které vytvoříte pomocí naběračky vodní vír.
- Pokud chcete vejce na hniličko, vařte 5 minut. K úplnému provaření žloutků nechte vařit 7 minut.

A kde se vzalo slovo kulajda? Přesný původ není znám. Existují vlastně dvě rozdílné teze, které se pojí k jihočeské tradici. Jednou z nich je, že je tato polévka pojmenována podle jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové, tedy přesněji řečeno zkomolením jejího jména. Druhá z nich pak toto pojmenování vykládá jako jihočeský název pro zahuštění polévky jíškou.
Máte rádi pokrmy z kopru? Pak budete i mimo kulajdy určitě milovat i jiné nejznámější koprové pokrmy. Nebo se můžete mrknout i na recept na koprovou polévku s vejcem.
Kulajdu už vařím 40 let,na té polévce se nedá nic pokazit a je výborná, vařím jí dost často.