4 skvělé recepty na čínské Kung Pao. Objevte kouzlo asijské kuchyně!

Máte chuť na asijskou kuchyni?

Tak jste tu správně.

Vyzkoušejte si některý z receptů na Kung Pao, po kterých se vám budou sbíhat sliny.

Posvítíme si nejen na kuřecí, ale i na vepřovou a vegetariánskou variantu.

Kuřecí Kung Pao s arašídy

Uvařte si skvělý oběd nebo večeři pro vás a vaše blízké. I přesto, že je potřeba více ingrediencí, končený výsledek stojí za to!

Ingredience na kuře

  • 800 g kuřecích prsou nakrájených na kostičky
  • 1 PL vína Shaoxing nebo suché sherry
  • 1 PL sójové omáčky
  • 2 ČL jedlé sody
  • 1 ČL kukuřičného škrobu/kukuřičné mouky

Ingredience na omáčku

  • 1/2 šálku kuřecího vývaru, lze použít i vodu
  • 5 PL lehké sójové omáčky
  • 2 PL čínského černého octa (lze nahradit balsamicem)
  • 2 PL čínského vína Shaoxing (nebo suché sherry)
  • 2 ČL tmavé sójové omáčky
  • 2 ČL hoisinové omáčky
  • 2 PL cukru
  • 1 ČL kukuřičného škrobu/kukuřičné mouky

Ostatní ingredience

  • 4 PL rostlinného oleje
  • 4 až 6 stroužků česneku
  • 1 PL mletého zázvoru
  • 1/2 červené papriky nakrájené na kostičky
  • 1/2 zelené papriky nakrájené na kostičky
  • 8-10 sušených chilli nakrájených na kousky (podle chuti)
  • 1 PL sečuánských pepřových zrn, mleté
  • 4 stonky nakrájené zelené cibule/pórek
  • 1/2 šálku pražených/nesolených arašídů
  • 2 ČL sezamového oleje (podle chuti)

Postup

  • Smíchejte v míse všechny ingredience na kuře; zakryjte a marinujte po dobu 10 minut.
  • Smíchejte suroviny na omáčku a dejte stranou.
  • Zahřejte velkou pánev, pánev nebo wok na vysokou teplotu.
  • Přidejte 2 lžíce oleje, přidejte marinované kuře, které smažte kuře po dobu 3-4 minut, dokud okraje nezhnědnou. 
  • Sejměte z ohně a odložte stranou.
  • Do stejně velké pánve přidejte zbývající olej, vmíchejte česnek, zázvor, chilli, papriky, sečuánský pepř.
  • Za stálého míchání smažíme 1 minutu. 
  • Připravenou omáčku promíchejte, poté přilijte do pánve a za míchání přiveďte k varu. 
  • Jakmile omáčka začne houstnout, přidejte kuře a míchejte, dokud není kuře rovnoměrně obalené a omáčka nezhoustne.
  • Vmícháme zelenou cibuli, arašídy a sezamový olej, dobře promíchejte a pokračujte ve vaření další 2 minuty.
  • Ihned podávejte s dušenou/vařenou rýží.
Kung Pao s kuřecím masem
Zdroj: cookingclassy.com

Vegetariánské Kung Pao se zeleninou

Zatímco Kung Pao je pokrm původem z Číny, Indové jej přizpůsobili svým chutím a vynechali maso. Máte-li chuť na tento pokrm bez masa, připravte si tento recept. Místo masa můžete použít třeba tofu nebo sójové maso.

Ingredience

  • 1 červená cibule, nasekaná
  • 1 mrkev, nakrájená na kolečka
  • 10-15 hub, rozpůlených nebo na čtvrtky
  • 1 malá brokolice nakrájená na růžičky
  • 2 červené nebo zelené papriky, nasekané
  • 2 stonky celeru, nasekané
  • 2 PL kukuřičného škrobu smíchaného s ¼ šálku vody
  • 1 PL sezamového oleje
  • 2-3 červené chilli papričky, nasekané na kousíčky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ČL zázvoru
  • ¼ šálek arašídů – lehce opečené na pánvi a poté hrubě nasekané
  • 4-5 nasekaných jarních cibulí nebo pórek

Ingredience na omáčku

  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • ¼ šálku sójové omáčky (nebo více podle chuti)
  • 2 PL rýžového octa
  • 1 PL cukru
  • 1-2 ČL pálivé chilli omáčky
  • 2–3 zelené chilli papričky (podle chuti)

Postup

  • Ve velké pánvi/woku zahřejte sezamový olej, přidejte červené chilli papričky a asi minutu restujte.
  • Přidejte zázvor, česnek a několik sekund restujte.
  • Přidejte zeleninu a za stálého míchání ji smažte asi 2-3 minuty, dokud nezměkne.
  • Nyní přidejte směs na omáčku a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu, přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dokud není zelenina akorát měkká, ne rozvařená.
  • Poté přidejte arašídy, směs kukuřičného škrobu a vody po jedné lžičce, dokud nevznikne hustá omáčka.
  • Nepřidávejte kukuřičný škrob najednou – pečlivě sledujte hustotu a přidávejte jen tolik, kolik potřebujete.
  • Nakonec přidejte jarní cibulku (pórek), dosolte dle chuti a podávejte s rýží.
Vegetaránské Kung Pao se zeleninou
Zdroj: wowitsveggie.com

TIP: Milujete asijskou kuchyni? Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na čínské nudle.

Vepřové Kung Pao

Tradiční Kung Pao obsahuje sice maso kuřecí, ale můžete si jej připravit i na vepřový způsob.

Ingredience

  • 500g vepřového masa, nakrájeného na kostičky
  • 3 PL chilli-česnekové omáčky
  • 9 PL sójové omáčky
  • 2 PL rýžového octa
  • 4 ČL kukuřičného škrobu
  • 2 ČL medu
  • 4 PL vína na vaření (sherry)
  • 1 ČL sezamového oleje
  • 1ks velké nakrájené cibule
  • 1 ks brokolice, nakrájené na růžičky
  • 1ks nakrájené mrkve
  • 2 stonky nakrájeného celeru
  • 2ks nakrájené červené papriky
  • 200g hub nakrájených na čtvrtky
  • 1/4 šálku arašídového oleje
  • 1 šálek pražených, nesolených arašídů
  • 4 sušené červené chilli papričky

Postup

  • Ve velké misce smíchejte vepřové maso, 3 lžíce sójové omáčky a 2 lžíce kukuřičného škrobu. 
  • Dobře promíchejte a nechte odstát hodinu.
  • Omáčku připravte smícháním 6 lžic sójové omáčky, octa, medu, sherry.
  • Přidejte 2 lžičky kukuřičného škrobu, sezamový olej a 6 lžic vody. 
  • Řádně promíchejte ingredience, odložte stranou.
  • Zahřejte arašídový olej ve velké pánvi/woku, smažte marinované vepřové maso, asi 4 minuty.
  • Hotové vepřové maso vyjměte a odložte na talíř vyložený papírovým ubrouskem.
  • Do pánve přidejte veškerou zeleninu a houby a vařte 3 minuty. 
  • Poté vraťte vepřové maso na pánev spolu s arašídy a chilli. Pokračujte v vaření za častého míchání asi 4 minuty.
  • Nakonec přilijte připravenou omáčku. Pokračujte za častého míchání ve vaření, dokud omáčka nezačne houstnout.
  • Hotové podávejte s vařenou rýží.
Kung Pao s vepřovým masem
Zdroj: crunchycreamysweet.com

Květákové Kung Pao

Pokud si chcete Kung Pao trochu odlišit nebo vylepšit, udělejte si jej na květákový způsob.

Ingredience

  • 1 hlava květáku, nakrájená na růžičky
  • Olivový olej
  • Mořská sůl
  • Čerstvě namletý černý pepř
  • 2 PL sójové omáčky
  • 2 PL hoisinové omáčky
  • 2 PL sherry
  • 1 PL sezamového oleje
  • 2 ČL hnědého cukru
  • 2 ČL kukuřičného škrobu
  • 2 stroužky česneku, namleté
  • 2 ČL čerstvě strouhaného zázvoru
  • ⅓ šálku nasekaných arašídů
  • 4 jarní cibule, nakrájené na kolečka

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Nakrájený květák rozložte na plech, pokropte olivovým olejem, posypte ho špetkou soli a čerstvě mletého pepře. 
  • Pečte květák po dobu 15 minut, dokud nebude mírně křupavý.
  • Zatímco se praží květák, smíchejte v pánvi sójovou omáčku, hoisin, sherry, sezamový olej.
  • Přidejte hnědý cukr, kukuřičný škrob, česnek a zázvor. 
  • Možná budete muset několikrát rozšlehat, abyste se zbavili všech hrudek kukuřičného škrobu.
  • Po 15 minutách květák vytáhněte z trouby, přidejte chilli a vraťte pánev do trouby. Pečte dalších 15 až 20 minut.
  • Když je květák opečený vyjměte z trouby a přidejte jej do pánve s omáčkou.
  • Přidejte jarní cibulku, arašídy a podávejte s rýží.
Květákové kung pao
Zdroj: howsweeteats.com

Jakou pánev nebo wok?

Na přípravu Kung Pao je zapotřebí hluboké pánve nejlépe woku. Jak ale vybrat tu nejlepší?

Na trhu je spoustu variant pánví. Důležité je hledět nejen na hloubku, ale také na materiál, především vnitřní vrstva a také možnost využití pánve. Tedy je nutné zaměřit se na pánev, vašemu sporáku vhodnou.

Inspirujte se tímto článkem, kde se dozvíte recenze a srovnání 5 nejlepších pánví WOK na přípravu nejen asijské kuchyně.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.