10 nejlepších receptů s kuřecími prsními řízky aneb dietní maso s výbornou chutí

Nevíte, na jaký způsob si dnes uvaříte kuře? Jestli smažené, pečené nebo dušené?

Co je na tomto mase skvělé je to, že je nízkokalorické a je tedy vhodné pro ty, kteří dodržují zdravou životosprávu nebo si zkrátka chtějí pochutnat na libovém mase, které je navíc jednoduché na přípravu.

Existuje nespočet receptů s tímto druhem masa. Zde jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty na kuřecí prsa, ze kterých si jistě každý vybere svůj oblíbený.

Zapečená kuřecí prsa s tymiánem

Tento recept na kuřecí prsní řízky v troubě je opravdu rychlý. Vyjde na 4 porce a hotový je do 25 minut. Jako přílohu si zvolte co máte rádi, ať už brambory, rýži nebo třeba hranolky.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  • Olivový olej
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo oregana
  • 2-4 stroužky česneku (podle chuti)
  • Sůl a pepř

Postup

  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Kuře si očistěte a nakrájejte podélně na řízky tlusté tak, jak to máte rádi.
  • Smíchejte cukr, papriku, tymián, trochu soli a pepře.
  • Pekáček nebo zapékací mísu si vyložte papírem na pečení a rozložte na něm kuřecí prsa.
  • Ty pokapejte olivovým olejem, posypte nadrceným česnekem a nakonec rovnoměrně posypte přichystaným kořením.
  • Pečte na 180°C asi 20 minut do zlatova.
  • Podávejte ihned s přílohou podle vašich preferencí.
Zapékané kuřátko s tymiánem.
Zdroj: rasamalaysia.com

Kuřecí prsíčka na kari

Pro milovníky kořeněných jídel je tady recept na prsa s indickým kari. Podávejte nejlépe s rýží. Recept je hotový do 40 minut.

Ingredience

  • 400-500g kuřecích prsou
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 jablko nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce másla
  • 2-3 stroužky nadrceného česneku
  • 2 lžíce kari
  • 200g rajčatového protlaku
  • 3/4 hrnku kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  •  Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Nahrubo nasekaný koriandr

Postup

  • V pánvi zahřejte 1 lžíci másla. Přidejte cibuli, česnek a jablko.
  • Přidejte kari a promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, kuřecí vývar, bobkový list, sůl a pepř. Přiveďte k varu a vařte 15 minut za častého míchání.
  • Vyjměte bobkový list a směs rozmixujte tyčovým mixérem do jemné struktury. V případě potřeby přidejte další kuřecí vývar, abyste dosáhli ideální konzistence.
  • Vedle si osolte a opepřete kuřecí prsa.
  • Na čisté pánvi zahřejte 2 lžíce másla a přidejte připravené kuře. Smažte na mírném ohni dokud lehce nezezlátne. Poté otočte a smažte ještě asi 5 minut.
  • Poté nalijte hotovou omáčku na kuře a duste ještě cca 5 minut. Nakonec posypte nasekaným koriandrem a podávejte.
Kuřecí masíčko na kari s koriandrem.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Kuřecí prsa na paprice v troubě

Kuře na paprice trochu jinak. Tento recept vám zabere cca hodinku času a jistě si pochutná celá rodina.

Ingredience na směs koření

  • 4 lžíce papriky
  • 3 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce sušené cibule
  • 3 lžíce mletého pepře
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 3 lžíce třtinového cukru

Ingredience na kuře

  • 500g kuřecích prsou
  • 2 lžíce směsi papriky s kořením (viz výše)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  • Nejprve si připravte směs koření smícháním všech ingrediencí a dejte stranou.
  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Očistěte si kuřecí prsa a dejte je do zapékací mísy.
  • Pokapejte olivovým olejem, posypte 2 lžícemi směsí koření a 1/2 lžičkou soli.
  • Dobře promíchejte a koření vmasírujte do kuřete.
  • Pečte odkryté v předehřáté troubě 30-40 minut.
  • Hotové kuře posypejte petrželkou a podávejte s jakoukoliv přílohou, kterou máte rádi.
Krájený kořeněný stejk z kuřecího masa.
Zdroj: gimmesomeoven.com

Potřebujete radu ohledně trouby na pečení? Nahlédněte na recenzi 6 vestavných trub.

Jablková prsíčka na medu

Inspirujte se tímto netradičním receptem na kuřecí maso, který je díky medu a jablku na sladko. Nejlépe je podávat jej s rýží.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  • 2 menší jablka (nejlépe Jonagold. Nepoužívejte červená, s těmi se nevaří moc dobře)
  • 1/2 hrnku sladkého jablečného moštu
  • 1,5 čajové lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Postup

  • V míse smíchejte jablečný mošt, kukuřičný škrob, hořčici, med, sůl a pepř. Dejte stranou.
  • Osolte kuře a poprašte v mouce. Přebytek mouky setřepejte.
  • Ve velké pánvi zahřejte olej, poté přidejte kuřecí prsa. Z každé strany smažte asi 3-4 minuty do zlatova.
  • K masu přidejte jablka a duste asi 5 minut. Poté do pánve přidejte kuřecí vývar a směs jablečného moštu, kterou jste si připravili v prvním kroku. Snižte teplotu, zakryjte hrnec a duste cca 15 minut.
  • Pomocí lžíce vyjměte kuřecí maso a jablka na talíře.
  • Poté zvyšte teplotu na vysokou a omáčku duste ještě 1-2 minuty do zhoustnutí.
  • Maso polijte omáčkou, posypte petrželkou a podávejte s rýží.
Kuře na sladko s jablky a rýží.
Zdroj: simplyrecipes.com

Kuřecí supreme

Připravte si kuřecí prsa se smetanovou omáčkou supreme. Zabere vám přibližně hodinu a olizovat se budete ještě dlouho po jeho snězení.

Ingredience

  • 400-500g kuřecích prsou
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl, mletý pepř
  • 1/2 citronu, nakrájený na čtvrtky
  • 3 větvičky tymiánu
  • 1 šalotka, nasekaná najemno
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 1/4 hrnku bílého vína
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce čerstvé petrželky

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Očistěte kuřecí prsa.
  • Na pánvi zahřejte 3 lžíce oleje, přidejte kuřecí prsa a po dobu 5 minut opékejte do zlatova.
  • Na pánev poté přidejte citron, čerstvý tymián, zakryjte pokličkou a vložte do trouby na 10-20 minut, podle tloušťky prsou.
  • Prsa poté dejte na talíř, přikryjte je a dejte stranou.
  • Citron vyhoďte a obsah z pánve si nalijte do misky, a nechte na později.
  • Pánev dejte zpět na plotýnku a zahřejte poslední lžíci oleje na střední teplotu.
  • Poté přidejte šalotku s česnekem a restujte asi 5 minut, dokud šalotka nezačne mírně hnědnout.
  • Nalijte víno a vařte minutu, dokud se tekutina neodpaří. Poté přidejte kuřecí vývar a obsah mísy, který jste si dali stranou. Vařte do zredukování 5-10 minut.
  • Nalijte smetanu a vařte dalších 5 minut do zhoustnutí. Poté vmíchejte máslo.
  • Směs z pánve nalijte přes síto, abyste získali jemnou omáčku bez hrudek a pevných částí.
  • Do omáčky nakonec vmíchejte petržel a podávejte společně s kuřetem a přílohou.
Smetanové maso z kuřete s petrželkou.
Zdroj: afamilyfeast.com

Je mikrovlnka skutečnou pomocí v domácnosti? V testu mikrovlnných trub do domácnosti se dozvíte fakta a poradíme vám i s výběrem.


Kuře na žampionech

Je známo, že ke kuřecímu masu se skvěle hodí jakékoliv houby. Tento recept obsahuje krémovou omáčku se žampiony, která zachutná každému, kdo má houby v oblibě.

Ingredience na kuře

  • 400-500g kuřecích prsou
  • 1/4 hrnku mouky
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a pepř
  • Nasekaná pažitka

Ingredience na omáčku

  • 300g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 hrnku bílého vína (suchého)
  • 1/2 hrnku kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200-250ml smetany 30%
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu

Postup

  • Každé prso vodorovně rozřízněte na polovinu a vytvořte tenké steaky.
  • Posypte každou stranu solí a pepřem, poté posypte moukou a prsty ji rozetřete po celém povrchu.
  • Rozpusťte 15 g másla ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte kuře a každou stranu smažte 2,5 minuty do zlatohněda. Vyjměte z pánve, zakryjte a udržujte v teple.
  • Do stejné pánve přidejte zbývající máslo a zahřejte na vysokou teplotu. Přidejte houby a restujte 4 minuty, dokud nezačnou zlátnout.
  • Poté přidejte česnek a špetku soli a pepře a pokračujte ve vaření další minutu.
  • Přidejte bílé víno a vařte 30 sekund dokud alkoholová vůně nezmizí.
  • Přidejte kuřecí vývar, vařte 1 minutu, aby se většina odpařila. Poté přidejte smetanu, snižte plotýnku na střední teplotu a duste 2 minuty, dokud mírně nezhoustne.
  • Vmíchejte parmezán, dochuťte a podle potřeby přidejte více soli a pepře.
  • Vraťte kuře do omáčky a vařte asi 30 sekund. Ozdobte pažitkou a podávejte ideálně s rýží nebo bramborami.
Žampionová omáčka s kuřecím masem.
Zdroj: recipetineats.com

TIP: Vyzkoušejte také některý z receptů na kuře na smetaně.

Plněné kuře s brokolicí a sýrem

Právě plněná kuřecí prsa jsou oblíbenou pochoutkou všech, kteří si jídlo rádi vylepší či obzvláštní. V tomto receptu jsou prsa plněná brokolicí a sýrem, což je výborná kombinace. Místo brokolice můžete použít třeba listový špenát.

Ingredience

  • Kuřecí prsa (množství podle počtu strávníků)
  • Růžičky z jedné brokolice
  • 150g nastrouhané goudy nebo eidamu
  • Sůl, pepř
  • 1,5 lžičky sušeného česneku
  • 1/4 lžičky papriky
  • 1/5 nakrájené papriky na kostičky
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Obě strany kuřecích prsou posypte solí, pepřem, paprikou a 1/2 lžičky česnekového prášku. 
  • Ostrým nožem prořízněte plátek masa středem a vytvořte kapsu na náplň.
  • Brokolici uvařte s osolené vodě, poté sceďte. Brokolici smíchejte s paprikou, sýrem, majonézou a zbývajícím česnekem. Podle chuti dosolte či dopepřete.
  • Poté rozdělte směs do připravených kuřecích kapes a pomocí párátka zajistěte, aby směs případně nevytékala.
  • Na pánvi zahřejte olivový olej a smažte kuře po dobu 3-4 minut z každé strany, aby se zatáhlo.
  • Pánev přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě po dobu 15-17 minut.
  • Podávejte s jakoukoliv přílohou.
Plněná kuřecí kapsa s brokolicí a sýrem.
Zdroj: iwashyoudry.com

Kuřecí prsa v těstíčku

Oblíbené jídlo z fast foodu si můžete připravit i u vás doma. Stačí vám k tomu ingredience jako mouka a ostatní, které má jistě každá hospodyně ve své kuchyni. Pokud máte koupenou směs na těstíčko, použijte to.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  • 3,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžíce sušeného česneku
  • 2,4 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 2 rozšlehané žloutky
  • 1,5 hrnku vody
  • Rostlinný olej na smažení

Postup

  • V misce smíchejte 2 hrnky mouky, česnek, 1 lžíci pepře a papriky. 
  • V samostatné misce smíchejte dohromady 1,5 hrnku mouky, sůl, 1/4 lžičky pepře, žloutky a vodu. Pokud je směs příliš hustá, zřeďte další vodou.
  • V hluboké pánvi zahřejte olej. Navlhčete každý kousek kuřete trochou vody a poté ponořte do suché směsi. Přebytek setřeste a ponořte do mokré směsi, poté ještě jednou do suché směsi.
  • Opatrně vložte kousky kuřete do rozpáleného oleje. Smažte 15 až 18 minut, nebo dokud nejsou akorát osmažené.
  • Před podáváním otřete ubrouskem přebytečný olej.
Smažené obalované kuřecí kousky v těstíčku.
Zdroj: theseasonedmom.com

Kuře na rozmarýnu s medem

Jednoduchý recept na kuře na rozmarýnu, na který potřebujete pouhých 8 surovin. Tak do toho!

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  •  1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  •  3 lžíce másla
  • Šťáva z 1 citronu
  •  5 stroužků česneku
  • 1/3 hrnku kuřecího vývaru
  • Čerstvě nasekaný rozmarýn a petrželka
  •  2 lžičky medu (nebo javorového sirupu)
  • Citron na ozdobu

Postup

  • Předehřejte troubu na 190°C.
  • V misce smíchejte 2 lžíce másla, citronovou šťávu, drcený česnek, kuřecí vývar, rozmarýn, petrželku, papriku a med. Dejte do mikrovlnky, aby se máslo rozpustilo, ale nesmí se rozvařit.
  • Kuřecí prsa dochuťte z obou stran pepřem a špetkou soli.
  • Zbývající lžíci másla rozpusťte na pánvi a opečte kuřecí prsa. Restujte jej po dobu 2-3 minut z každé strany.
  • Přeneste kuře do pekáčku vymazaného máslem nebo olivovým olejem.
  • Kuře rovnoměrně polijte připravenou máslovou omáčkou a pečte po dobu 13-17 minut. V průběhu pečení můžete kuře několikrát potřít připravenou omáčkou, aby nebylo vysušené.
  • Podávejte s jakoukoliv přílohou.
Zapékané maso na bylinkách a citronu.
Zdroj: littlespicejar.com

Zdravá kuřecí prsíčka v jogurtu

Vyzkoušejte tento zdravější recept na kuřecí prsa, které se zapéká v jogurtu. Hotové je do hodinky.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  • 3/4 hrnku řeckého jogurtu
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • 1,5 lžičky grilovacího koření

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Maso osolte a opepřete. Vložte kuře do připraveného vymazaného pekáčku.
  • V míse smíchejte jogurt, parmazán, česnek, citronovou kůru a grilovací koření. 
  • Připravenou směs rovnoměrně nalijte kuře, aby bylo celé pokryté.
  • Pečete 35-45 minut a podávejte s jakoukoliv přílohou.
Pečené kuřátko s bylinkami a jogurtem.
Zdroj: slenderkitchen.com

Tyto kuřecí dobroty mohou být ještě lahodnější, když k jejich pečení přidáte trochu páry. Jaké výhody mají parní trouby? V našem hodnocení jsme si zmínili i ty nejoblíbenější modely.

Kuřecí maso jako zdraví prospěšná součást jídelníčku

Kuřecí maso je dietní, avšak nutričně hodnotné. Lehce se tráví, jelikož jej tvoří jemná svalová vlákna a ta nejsou prostoupená kolagenem.

Nejdietnějšími a nestravitelnějšími úpravami masa je jeho vaření, dušení a úprava horkým vzduchem. Hlavní, na co si při jeho přípravě dát pozor, je to, abyste maso dostatečně tepelně upravili. Ale zároveň nevysušili.

Kuřecí maso obsahuje bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin. Ty jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty. Hodí se tedy skvěle jako pokrm po cvičení nebo náročné fyzické aktivitě.

Dále obsahuje minerální látky a spoustu vitaminů. Oproti ostatním druhům masa, má kuře nižší energetickou hodnotu a malé množství tuku a cholesterolu. Je bohaté na fosfor, hořčík, železo, draslík, selen a vápník. Také obsahuje vitamin B3,B5 a vitamin B6.

Právě kuřecí prsa jsou nejdietnější částí kuřete. Když odstraníte i kůži, bude maso o to více zdravější. Obsah tuku v prsu kuřete je okolo 2%.

Tak už jste si vybrali svůj recept na kuřecí prsní řízky? Nebo si uvařte poctivý kuřecí vývar, který je taktéž velmi zdraví prospěšný.

Komentáře
  1. recepty fajn, ale tyhle míry alá lžíce lžička atd.. jsou opravdu hrůza. Dejme tomu že jsou všechny lžičky a lžíce stejně velké (nejsou).. ale dvě celé čtyři desetiny lžičky?? vážně? Opravdu nic ve zlém, ale gramy by tomu slušely opravdu více, když už si hrajete s desetinami. A hlavně 3,5 hrnku mouky…
    Předpokládám že většina čtenářů vás osobně nezná a ani nejsou vědmy (a vědmové 🙂 ), táži se tedy kolik má ten Váš hrnek ml?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X