Kuře na paprice ve 4 lahodných receptech, které musíte zkusit (tradiční i nové)

Lehké kuřecí maso a vynikající smetanová omáčka.

Kořeny tohoto jídla sahají až do Rakousko – Uherska.

Inspirujte se v našich receptech a připravte si tradiční kuře na paprice nebo třeba jeho moderní variantu.

Poctivé kuře na paprice se smetanou

Klasický recept na kuře na paprice, tak jak ho připravovaly naše babičky.

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • 400 ml smetany
  • 3 PL másla
  • 2 cibule
  • 2 PL sladké papriky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 PL hladké mouky
  • sůl

Postup

  • V hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli
  • Na cibuli vložte omytá a osušená kuřecí stehna, zasypte solí a paprikou
  • Promíchejte, aby se maso v koření ze všech stran obalilo a chvilku opečte
  • Zalijte kuřecím vývarem
  • Duste pod pokličkou 30 – 40 minut, občas promíchejte
  • Hotové maso vyjměte z omáčky a dejte na chvíli stranou
  • Ve smetaně rozmíchejte mouku a vlijte do hrnce s omáčkou
  • Promíchejte a pár minut povařte
  • Dochuťte solí a rozmixujte do hladka
  • Maso vložte zpět do omáčky
  • Kuře na paprice podávejte s kynutým knedlíkem
Kuře na paprice s knedlíky na talíři
Zdroj: pinterest.com

Maďarský paprikáš

Výrazná chuť paprik a rajčat kuřecímu masu prostě sluší. Objevte tradiční maďarskou kuchyni.

Ingredience

  • 2 PL vepřového sádla
  • 3 kuřecí stehna
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • 1 červená kapie
  • 3-4 PL koření červená sladká paprika
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml smetany na vaření
  • 3 PL mouky
  • sůl

Postup

  • V hrnci rozehřejte sádlo a zprudka na něm ze všech stran opečte stehna
  • Maso vyjměte a doložte stranou
  • Na sádle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidejte česnek, na malé kousky nakrájenou papriku a rajčata a opékejte 2-3 minuty, poté zasypte kořením a solí
  • Vraťte do hrnce maso, zalijte vývarem, promíchejte a nechte pod pokličkou dusit 40 minut
  • V misce smíchejte mouku se smetanou
  • Maso opět vyjměte a do hrnce vlijte smetanovou směs, několik minut povařte
  • Omáčku rozmixujte, vraťte do ní maso a můžete podávat
  • Servírujte s houskovým knedlíkem, noky nebo maďarskými nokedli
Maďarské kuře na paprice v misce zdobené petrželkou
Zdroj: daringgourmet.com

Zdravé kuře na paprice z prsních řízků

Dáváte přednost dietním a zdravějším jídlům? Zkuste tento recept. Kuře na paprice s mlékem místo smetany. Chuťově naprosto dokonalé a přitom bez zbytečných kalorií.

Ingredience

  • 200 g kuřecích prsou
  • 150 g celozrných těstovin nebo rýže
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 100 ml mléka
  • 1 malá cibule
  • 2 PL sladké papriky
  • 2 PL špaldové mouky
  • sůl
  • 1 PL oleje

Postup

  • Oloupanou cibuli nakrájejte na drobno
  • V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli
  • Vložte maso, zaprašte paprikou a orestujte
  • Zalijte vývarem, přiklopte poklicí a vařte 40 – 60 minut
  • Těstoviny (nebo rýži) uvařte dle návodu na obalu
  • Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce a dejte stranou
  • V mléce rozmíchejte mouku, vlijte do hrnce a několik minut povařte
  • Omáčku rozmixujte do hladka
  • Dochuťte solí a pepřem
kuře na paprice v misce s těstovinami
Zdroj: zoomyummy.wordpress.com

Trhané kuře na paprice

Pokud rádi zkoušíte něco nového, máte rádi inovace a překvapivé chuti, určitě se zaměřte na tento recept. Trhané kuře na paprice, přičemž základem omáčky jsou spálené papriky. Delikátní pokrm, který ťuká na dveře vyšší gastronomie.

Ingredience

  • 4 kuřecí čtvrtky
  • 2 červené kapie
  • 2 cibule
  • 1l kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 PL červené papriky
  • 3 PL másla
  • 4 kuličky nového koření
  • větvička tymiánu
  • sůl
  • 2 PL citronové šťávy

Postup

  • Připravte si spálené papriky – kapie položte na oheň plynového hořáku a ze všech stran postupně spalte do černa (Pokud nemáte plyn, použijte troubu – papriky vyskládejte na plech a pečte na 200° přímo pod rozpálenou spirálou, během pečení otáčejte)
  • Nechte vychladnout a poté je pod tekoucí vodou kompletně zbavte černé slupky
  • Vykrojte stopku a semínka
  • Měkké, spálením zauzené kapie dejte do mixéru a rozmixujte do hladka
  • Kuřecí čtvrtky obalte ve směsi soli a červené sladké papriky
  • V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájené cibule
  • Přidejte rozmixované kapie, nové koření a tymián
  • Vložte maso, zprudka opékejte několik minut a řádně promíchávejte
  • Zalijte polovinou kuřecího vývaru
  • Hrnec přesuňte do trouby rozehřáté na 180° a pečte 90 minut. Maso během pečení občas otáčejte a podlévejte
  • Po upečení kuřecí čtvrtky vyndejte z hrnce, odstraňte kůži a maso po proužkách odtrhejte vidličkou od kosti
  • Hrnec vraťte zpátky na sporák, přilijte zbytek vývaru, obě smetany a přiveďte k varu
  • Zaprašte moukou a několik minut povařte
  • Dochuťte solí, citronovou šťávou a rozmixujte do hladka
  • Trhané maso přelité omáčkou podávejte s rýží, těstovinami nebo noky
pečené kuře na paprice ve smetanové omáčce
Zdroj: keviniscooking.com

Nevejde se vám do vaší kuchyně klasická trouba? Pak by se vám mohl líbit článek o stolních troubách, kde se kromě jejich hodnocení dozvíte i další přínosné informace.

A co příloha? Připravte si domácí!

Vezměte to od základu a připravte si domácí knedlíky nebo maďarské nokedli. Inspirujte se ve video receptech:

Jak na domácí kynuté knedlíky:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 20 g soli
  • 1 ČL cukru
  • 20 g droždí (může být sušené)
  • 60 g másla
Dombolo | Steam Bread

Jak na pravé nokedli:

Nokedli (Hungarian Dumplings)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X