Lehké kuřecí maso a vynikající smetanová omáčka.
Kořeny tohoto jídla sahají až do Rakousko – Uherska.
Inspirujte se v našich receptech a připravte si tradiční kuře na paprice nebo třeba jeho moderní variantu.
Poctivé kuře na paprice se smetanou
Klasický recept na kuře na paprice, tak jak ho připravovaly naše babičky.
Ingredience
- 4 kuřecí stehna
- 400 ml smetany
- 3 PL másla
- 2 cibule
- 2 PL sladké papriky
- 500 ml kuřecího vývaru
- 2 PL hladké mouky
- sůl
Postup
- V hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli
- Na cibuli vložte omytá a osušená kuřecí stehna, zasypte solí a paprikou
- Promíchejte, aby se maso v koření ze všech stran obalilo a chvilku opečte
- Zalijte kuřecím vývarem
- Duste pod pokličkou 30 – 40 minut, občas promíchejte
- Hotové maso vyjměte z omáčky a dejte na chvíli stranou
- Ve smetaně rozmíchejte mouku a vlijte do hrnce s omáčkou
- Promíchejte a pár minut povařte
- Dochuťte solí a rozmixujte do hladka
- Maso vložte zpět do omáčky
- Kuře na paprice podávejte s kynutým knedlíkem

Maďarský paprikáš
Výrazná chuť paprik a rajčat kuřecímu masu prostě sluší. Objevte tradiční maďarskou kuchyni.
Ingredience
- 2 PL vepřového sádla
- 3 kuřecí stehna
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 červená kapie
- 3-4 PL koření červená sladká paprika
- 500 ml kuřecího vývaru
- 500 ml smetany na vaření
- 3 PL mouky
- sůl
Postup
- V hrnci rozehřejte sádlo a zprudka na něm ze všech stran opečte stehna
- Maso vyjměte a doložte stranou
- Na sádle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte česnek, na malé kousky nakrájenou papriku a rajčata a opékejte 2-3 minuty, poté zasypte kořením a solí
- Vraťte do hrnce maso, zalijte vývarem, promíchejte a nechte pod pokličkou dusit 40 minut
- V misce smíchejte mouku se smetanou
- Maso opět vyjměte a do hrnce vlijte smetanovou směs, několik minut povařte
- Omáčku rozmixujte, vraťte do ní maso a můžete podávat
- Servírujte s houskovým knedlíkem, noky nebo maďarskými nokedli

Objevte podobné tipy
Zdravé kuře na paprice z prsních řízků
Dáváte přednost dietním a zdravějším jídlům? Zkuste tento recept. Kuře na paprice s mlékem místo smetany. Chuťově naprosto dokonalé a přitom bez zbytečných kalorií.
Ingredience
- 200 g kuřecích prsou
- 150 g celozrných těstovin nebo rýže
- 1 l kuřecího vývaru
- 100 ml mléka
- 1 malá cibule
- 2 PL sladké papriky
- 2 PL špaldové mouky
- sůl
- 1 PL oleje
Postup
- Oloupanou cibuli nakrájejte na drobno
- V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli
- Vložte maso, zaprašte paprikou a orestujte
- Zalijte vývarem, přiklopte poklicí a vařte 40 – 60 minut
- Těstoviny (nebo rýži) uvařte dle návodu na obalu
- Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce a dejte stranou
- V mléce rozmíchejte mouku, vlijte do hrnce a několik minut povařte
- Omáčku rozmixujte do hladka
- Dochuťte solí a pepřem

Trhané kuře na paprice
Pokud rádi zkoušíte něco nového, máte rádi inovace a překvapivé chuti, určitě se zaměřte na tento recept. Trhané kuře na paprice, přičemž základem omáčky jsou spálené papriky. Delikátní pokrm, který ťuká na dveře vyšší gastronomie.
Ingredience
- 4 kuřecí čtvrtky
- 2 červené kapie
- 2 cibule
- 1l kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 PL červené papriky
- 3 PL másla
- 4 kuličky nového koření
- větvička tymiánu
- sůl
- 2 PL citronové šťávy
Postup
- Připravte si spálené papriky – kapie položte na oheň plynového hořáku a ze všech stran postupně spalte do černa (Pokud nemáte plyn, použijte troubu – papriky vyskládejte na plech a pečte na 200° přímo pod rozpálenou spirálou, během pečení otáčejte)
- Nechte vychladnout a poté je pod tekoucí vodou kompletně zbavte černé slupky
- Vykrojte stopku a semínka
- Měkké, spálením zauzené kapie dejte do mixéru a rozmixujte do hladka
- Kuřecí čtvrtky obalte ve směsi soli a červené sladké papriky
- V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájené cibule
- Přidejte rozmixované kapie, nové koření a tymián
- Vložte maso, zprudka opékejte několik minut a řádně promíchávejte
- Zalijte polovinou kuřecího vývaru
- Hrnec přesuňte do trouby rozehřáté na 180° a pečte 90 minut. Maso během pečení občas otáčejte a podlévejte
- Po upečení kuřecí čtvrtky vyndejte z hrnce, odstraňte kůži a maso po proužkách odtrhejte vidličkou od kosti
- Hrnec vraťte zpátky na sporák, přilijte zbytek vývaru, obě smetany a přiveďte k varu
- Zaprašte moukou a několik minut povařte
- Dochuťte solí, citronovou šťávou a rozmixujte do hladka
- Trhané maso přelité omáčkou podávejte s rýží, těstovinami nebo noky

Nevejde se vám do vaší kuchyně klasická trouba? Pak by se vám mohl líbit článek o stolních troubách, kde se kromě jejich hodnocení dozvíte i další přínosné informace.
A co příloha? Připravte si domácí!
Vezměte to od základu a připravte si domácí knedlíky nebo maďarské nokedli. Inspirujte se ve video receptech:
Jak na domácí kynuté knedlíky:
- 1 kg polohrubé mouky
- 20 g soli
- 1 ČL cukru
- 20 g droždí (může být sušené)
- 60 g másla