Jsou jemné a velmi rychle udělané. Proto se hodí na oběd nebo i teplou večeři.
Navíc, pokud je správně připravíte, skvěle chutnají.
Ano, jde o kuřecí játra, která se mohou i zapékat.
Přichystali jsme pro vás 10 receptů, díky kterým si kuřecí játra můžete připravovat kdykoli si vzpomenete.
K tomu se však dostaneme později, teď si pojďme přečíst něco o přípravě samotných jater.
Rady k přípravě kuřecích jater
Kuřecí játra se prodávají chlazená nebo mražená. Chlazená jen očistíme od blanek a případných kousků tuku.
Mražená musíme před čištěním nechat trochu povolit, přitom se však budeme snažit je nechat povolit opravdu jen trochu, mnohem lépe se tak krájejí a přitom neztrácejí cennou šťávu.
Očištěná kuřecí játra pak buď ponecháme ve větších kouscích, nebo je ještě překrájíme na potřebně malé kousky.
Pokud máme v úmyslu zapékat kuřecí játra jako nákyp nebo paštiku, pak je naškrábeme nebo ještě lépe rozmixujeme.
Před přípravou je můžeme okořenit podle receptu nebo vlastní chuti, ale solíme vždy nakonec.
Zapečená kuřecí játra na cibulce
Sýry můžeme používat tvrdé, které na játra nastrouháme, ale i nivu, hermelín, případně tavené sýry. Sýry většinou ještě kombinujeme se smetanou nebo jogurtem nebo s dalšími surovinami.
INGREDIENCE:
- kuřecí játra
- červená paprika
- zelená paprika
- rajčata
- cibule
- česnek
- sýr – eidam nebo niva
- kmín
POSTUP:
- Kuřecí játra nakrájíme.
- Papriky a rajčata očistíme a nakrájíme na kostky a dáme dusit na osmaženou nakrájenou cibuli.
- Pak ke směsi zeleniny přidáme dusit také kuřecí játra.
- Okmínujeme.
- Směs zeleniny a jater předěláme do zapékací misky a doplníme utřeným česnekem.
- Dáme péci do trouby.
- Před dohotovením posypeme strouhaným sýrem – nivou nebo eidamem a necháme zezlatovět.
Objevte podobné tipy
Kuřecí játra na smetaně
Smetanu můžeme použít sladkou, zakysanou nebo tučnější smetanu ke šlehání. Zakysanou smetanu také můžeme nahradit zčásti nebo zcela bílým neochuceným jogurtem. Do smetany většinou přidáváme koření, sýr nebo v ní rozšleháme vejce.
INGREDIENCE:
- kuřecí játra
- olej
- slanina
- vejce
- smetana
- sůl
- pepř
- cibule
- mletá paprika
POSTUP:
- Plátky slaniny opečeme na pánvi, posypeme mletou paprikou, necháme zpěnit a předěláme ji do zapékací misky.
- Kuřecí játra nakrájíme a na pánvi opečeme a přidáme ke slanině v zapékací misce.
- Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme a zalijeme s nimi směs jater a slaniny v zapékací misce.
- Poklademe nakrájenou cibulí a dáme zapéci do trouby.
- Podáváme s restovanými bramborami.
zdroj: informationaboutdiabetes.com
Kuřecí játra na houbách
Ke kuřecím játrům se více hodí měkké houby, které krájíme na tenké plátky. Použít můžeme i jiné houby, ale pak je lepší je předem trochu podusit, aby se stačily dostatečně tepelně upravit současně s játry.
INGREDIENCE:
- kuřecí játra
- cibule
- kysaná smetana
- čerstvé hřiby nebo kupované žampiony
- tvrdý sýr
- mouka
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Na oleji v kastrolu orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme játra a nakrájené houby.
- Společně dusíme.
- Až jsou játra měkká, přidáme mouku a osmahneme a zalijeme kysanou smetanou.
- Osolíme a opepříme.
- Směs dáme do zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.
- Podáváme s bagetou nebo zeleninovým salátem.
zdroj: yummly.com
Kuřecí játra na pivě
Vejci získávají kuřecí játra na sytosti a samozřejmě i na kalorické hodnotě. Rozšlehanými vejci zaléváme játra v průběhu zapékání a necháme je pak ztuhnout.
INGREDIENCE:
- kuřecí játra
- cibule
- majoránka
- máslo
- olej
- pepř
- tmavé pivo
- vejce
- sůl
POSTUP:
- Kuřecí játra opláchneme a necháme okapat.
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Zapékací misku vymažeme olejem.
- Na másle zpěníme cibuli, přidáme játra a orestujeme.
- Osolíme a opepříme a přeložíme do zapékací misky a posypeme majoránkou.
- Vejce rozšleháme v tmavém pivu a přelijeme tím směs v zapékací misce.
- Posypememe nakrájenou cibulí a zapečeme v troubě.
zdroj: thesixthspice.wordpress.com
Kuřecí játra na slanině
Zelenina je oblíbenou a využívanou surovinou. Pro chuť by neměla chybět cibule nebo česnek, ale mimořádně vhodný je i pórek, lahůdková cibulka, rajčata a papriky, květák, brokolice, samozřejmě se hodí i cuketa. Pokud nemáme po ruce čerstvou zeleninu, tak se dá použít i zelenina mražená nebo sterilovaná.
INGREDIENCE:
- kuřecí játra
- brambory
- olej
- cibule
- anglická slanina
- zeleninový vývar nebo kostka masoxu
- sýr
- vejce
- mléko
- sůl
- pepř
- rajčata
- papriky
POSTUP:
- Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme zchladnout a oloupeme.
- Očistíme kuřecí játra.
- V pánvi na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a slaninu. Přidáme játra a restujeme.
- Osolíme a opepříme.
- Přidáme nakrájenou papriku a rajčata.
- Uvařené brambory nakrájíme na kousky a dáme do zapékací misky.
- Přidáme játra i se šťávou a zeleninou.
- Směs posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a zalijeme vejci rozšlehanými v mléce.
- Zapékáme v předehřáté troubě asi 30 minut.
zdroj: dreamstime.com
Připravená játra můžeme předem trochu opéci na tuku, ale u kuřecích jater to není nutné.
Zapékáme je v příhodně velkém pekáčku nebo zapékací misce, které předem trochu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
Do něj vkládáme játra smíchaná s dalšími surovinami nebo je skládáme ve vrstvách. Zapékáme zakryté, pak odkryjeme a dopečeme.
Podle potřeby trochu podlijeme. Pro celkovou dobu zapečení není většinou potřeba více než 30 minut.
Paštika z kuřecích jater
Připravte si domácí paštiku z kuřecích jater. Je jemná a delikátní i díky použitému koření, a to čerstvému tymiánu.
INGREDIENCE:
- 1 kg kuřecích jater
- 1 kelímek sladké smetany ke šlehání
- 1 máslo
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- sůl
- pepř
- paštikové koření
- olivový olej
POSTUP:
- Kuřecí játra omyjeme.
- V kastrolu na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a přidáme očištěná játra.
- Ochutíme tymiánem, utřeným česnekem a zalijeme polovinou šlehačky.
- Dusíme doměkka, až se šťáva vydusí.
- Osolíme, opepříme a společně s máslem a druhou polovinou šlehačky játra rozmixujeme.
- Směs naplníme do srnčího hřbetu a necháme v ledničce vychladit do druhého dne.
- Podáváme s brusinkami.
zdroj: simplyrecipes.com
Kuřecí játra s rýží
Velmi jednoduchá příprava kuřecích jater, kterou zvládne i začátečník ve vaření, jsou játra na cibulce.
INGREDIENCE:
- 500 g kuřecích jater
- sůl
- pepř
- cibule
- kmín
- polohrubá mouka
- olej
POSTUP:
- Kuřecí játra omyjeme.
- V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme játra.
- Ochutíme mletým pepřem a kmínem a dusíme doměkka.
- Šťávu zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou a chvíli povaříme, až mouka ztratí svoji moučnou chuť.
- Podáváme nejlépe s dušenou rýží.
zdroj: ck-creativekitchen.com
Smažená kuřecí játra
INGREDIENCE:
- 500 g kuřecích jater
- cibule
- 1 kelímek zakysané smetany
- polohrubá mouka na zaprášení
- sůl
- pepř
- majoránka
- 2-3 stroužky česneku
- olej
POSTUP:
- Kuřecí játra očistíme a omyjeme.
- V kastrole osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a na ni vložíme játra.
- Ta opepříme a ochutíme mletým pepřem a utřeným česnekem.
- Podlijeme a dusíme doměkka.
- Na konci dušení přidáme zakysanou smetanu s 1 lžící mouky a povaříme.
- Dochutíme solí.
- Podáváme s houskovým knedlíkem.
zdroj: cookpad.com
Česnek obsahuje hojně vitamíny A, B a C, dále pak vápník a jód. Dovede snižovat hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, působí proti nadýmání a kornatění tepen. Česnek vhodně také doplní játrovou omáčku.
Játrová omáčka z kuřecích jater
INGREDIENCE:
- 500 g kuřecích jater
- 1 cibule
- 1 kelímek zakysané smetany
- polohrubá mouka na zaprášení
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika
- 2-3 stroužky česneku
- olej
POSTUP:
- Nejprve si připravíme kuřecí játra, která omyjeme.
- V kastrole na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek, pepř a mletou sladkou papriku a játra a dusíme doměkka.
- Jak jsou játra měkká, tak je rozmixujeme společně se šťávou dohladka.
- Zakysanou smetanu smícháme s 1 lžící mouky a zahustíme tímto pomixovaná játra.
- Můžeme rozředit mlékem a povaříme.
- Podáváme s houskovým knedlíkem.
zdroj: simplyrecipes.com
Majoránka povzbuzuje chuť do jídla a podporuje trávení tvorbou žaludečních šťáv.
Působí zároveň protinadýmavě. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Můžeme jí ochutit i játrové knedlíčky.
Játrové knedlíčky z kuřecích jater
Vynikající zavářkou do vývaru z masa jsou knedlíčky z kuřecích jater.
INGREDIENCE:
- 150 g kuřecích jater
- 2 stroužky česneku
- pepř
- majoránka
- sůl
- strouhanka
- 1 celé vejce
POSTUP:
- Kuřecí játra omyjeme a nožem naškrábeme nebo pomeleme.
- Přidáme celé vejce, mletý pepř, majoránku, utřený česnek a sůl.
- Zamícháme.
- Zahustíme dle potřeby strouhankou a promícháme.
- Do vařící polévky zaváříme malé knedlíčky, které tvarujeme pomocí lžičky.
zdroj: felix.at
Ke všem jídlům z kuřecích jater můžeme podávat různě upravené brambory a dušenou rýži. K játrovým omáčkám to může být i knedlík, těstoviny nebo noky. Nejen noky si samozřejmě můžete připravit podle našich receptů.
K některým jídlům můžeme podávat jenom chléb.
Povedlo se? Podělte se s vašimi úspěchy v komentářích pod článkem 🙂
Jedna vec, ktorá zabráni sklamaniu: treba ich zbaviť žlčníkov, ak sa nedopatrením pripravia s játrami, tak to bude veľmi nechutné – horké, sú totiž rovnakej farby, a pravidelného tvaru ako malé višne
Dobrý den,
díky za doplnění! 🙂
Milan