Skvělé recepty z kuřecích jater pro různé příležitosti. Inspirujte se!

Pokud milujete pokrmy z vnitřností, určitě vás budou zajímat recepty na kuřecí játra.

Hledáte něco vhodného k obědu či svačině, případně nějakou chuťovku k pohoštění přátel?

Pak se inspirujte v našem článku a vyzkoušejte některou z našich pochoutek.

Smažená kuřecí játra na cibulce

Játra mají zcela charakteristickou chuť a jejich příprava musí být rychlá, aby zůstala měkká. V kombinaci s cibulí je to jeden z nejpopulárnějších způsobů, jak je konzumovat, tedy ve smažené podobě. No, a pokud milujete cibuli, inspirujte se v našem dalším článku a vyzkoušejte ty nejlepší cibulové recepty.

Ingredience:

  • 600 g kuřecích jater
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 velká cibule
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Postup:

  • Játra důkladně očistíme a propláchneme, ideálně pod tekoucí vodou.
  • Rozpůlíme, bavíme blány uprostřed a znovu opláchneme.
  • Necháme okapat a zatím odložíme stranou.
  • Mezitím si oloupeme cibuli, přepůlíme a nakrájíme na plátky.
  • Do pánve nalijeme olej, přidáme cibuli a restujeme na středním ohni, až dokud nezíská zlatavý nádech.
  • Občas zamícháme, aby se cibule nepřipalovala.
  • Pánev odstavíme a pomocí děrované lžíce vyjmeme všechnu cibuli do misky.
  • Připravíme si misku, nasypeme do ní hladkou mouku, přihodíme játra a promícháme, aby se mouka dostala všude.
  • Vrátíme na plotnu pánev s olejem a na středním ohni zahřejeme.
  • Obalená játra vyjmeme z misky, oklepeme od přebytečné mouky a vložíme do pánve.
  • Restujeme na středním ohni zhruba 2 – 3 minuty z každé strany.
  • Hotová játra osolíme, opepříme, promícháme s cibulí a ihned servírujeme.
  • Skvělá jsou s chlebem, ale také s bramborovou kaší.
Rychlá játra s karamelizovanou cibulí.
Zdroj: https://letthebakingbegin.com/

Domácí paštika z jater

Poslední dobou si domácí vaření získalo mnoho příznivců. Pro fanoušky paštik jsme připravili zajímavý recept z kuřecích jater, kterým sekunduje česnek, tymián a také brandy. Příprava není nijak náročná a výsledný výtvor vás potěší.

Ingredience:

  • 6 lžic neslaného másla
  • 2 šalotky
  • 600 kuřecích jater
  • Sůl podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kapary
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/4 hrnku brandy
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání

Postup:

  • Kuřecí játra zbavíme pojivové tkáně i tuku, propláchneme a necháme na cedníku okapat.
  • Připravíme si pánev, dáme do něj 2 lžíce másla a na středním ohni necháme rozpustit.
  • Za stálého míchání jej necháme 3 – 5 minut pracovat, aby získalo hnědou barvu.
  • Nesmí se spálit, čas je potřeba upravit podle potřeby.
  • Jakmile získá máslo tu správnou barvu, přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou šalotku.
  • Restujeme po dobu 1 minuty.
  • Přihodíme játra a rozprostřeme je, aby se opékala rovnoměrně.
  • Pečeme asi 2 minuty, a když získají hnědý nádech, osolíme je a otočíme.
  • Znovu opékáme cca 2 minuty.
  • Ve chvíli, kdy jsou játra hotová z obou stran, přidáme kapary, prolisovaný česnek, tymián a restujeme další minutu.
  • Pánev odstavíme a přilijeme brandy.
  • Zamícháme a pánev opatrně vrátíme na plotnu.
  • Kdyby se stalo, že nám brandy nečekaně vzplane, jednoduše zakryjeme pánev pokličkou a chvíli počkáme.
  • Pokud je to v pořádku, zvyšte teplotu na maximum a nechte brandy vařit zhruba 1 – 2 minuty.
  • Odstavíme a necháme směs vychladnout.
  • Nachystáme si kuchyňského robota a přendáme vychladlou směs do nádoby.
  • Pomocí pulzního tlačítka několikrát promícháme.
  • Přidáme zbývající 4 lžíce másla, smetanu a důkladně rozmixujeme.
  • Uložíme do skleněné či porcelánové misky a dáme do lednice.
  • Před konzumací ji necháme zhruba 1 hodinu vychladit.
  • Co se týká trvanlivosti, tak v lednici nám vydrží týden.

Tip: Prodloužení trvanlivosti paštiky je možné, když vršek zalijeme rozpuštěným sádlem. Vždy když odebereme kousek paštiky, znovu zalijeme sádlem, aby se otvor zacelil a paštika se nekazila.

Luxusní játrová pomazánka s vůní česneku a tymiánu.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/

Pikantní směs z pánve

Tato pikantní játra vás okouzlí už prvním soustem. Je to rychlý, chutný a velmi jednoduchý pokrm, který si zamiluje opravdu každý. Pokud fandíte vnitřnostem, pak určitě musíte tuto pochoutku vyzkoušet.

Ingredience:

  • 2 lžíce čerstvého másla
  • 500 g kuřecích jater
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce omáčky Peri-peri
  • Šťáva z 1 chemicky neočištěného citronu
  • 1/2 hrnku smetany
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Petržel na ozdobu

Postup:

  • Kuřecí játra očistíme a nařežeme na kousky.
  • Česnek oloupeme a rozdrtíme na prkénku nožem.
  • Připravíme si pánev na plotnu a necháme ji zahřát.
  • Do horké pánve vhodíme máslo a pohybujeme s ní, aby se rozpustilo.
  • Vhodíme kuřecí játra a opékáme, dokud nemají zlatohnědou barvu ze všech stran.
  • Přidáme česnek, zakapeme peri-peri omáčkou a smažíme zhruba 1 minutu.
  • Přilijeme smetanu s citronovou šťávou a promícháme.
  • Osolíme, opepříme a vaříme zhruba 5 až 7 minut.
  • Servírujeme teplé s křupavým chlebem či bagetou.
  • Kdo chce, může ozdobit petrželí, ale není to nutnost.
Vynikající játrová pochoutka s česnekem a pálivou omáčkou Peri Peri.
Zdroj: https://simply-delicious-food.com/

Rychlý tip na játra s rýží
Pokud nemáme čas na zdlouhavé vaření a přesto máme chuť na játra, zkusme si je udělat tzv. z jednoho hrnce. Do středně velkého hrnce dáme rozpustit 1/2 kostky másla, přihodíme 300 g očištěných kuřecích jater, zasypeme 1 hrnkem dlouhozrnné rýže (neuvařené), osolíme, opepříme a zalijeme 2 hrnky vody. Vaříme na mírném ohni až dokud není rýže měkká a neodpaří se voda. Důležité je občas směs promíchat. Podáváme teplé.

Restovaná játra s cibulí a slaninou

Jednoduchý, rychlý a lahodný. Přesně tyto vlastnosti jsou charakteristické pro tento recept. Když tento pokrm připravíte jako překvapení pro své blízké, určitě tím nic nezkazíte, naopak se budou olizovat až za ušima a přidají si hned několikrát.

Ingredience:

  • 500 g kuřecích jater
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 g čerstvého neslaného másla
  • 2 středně velké cibule
  • 3 lžíce sušené majoránky
  • 1 – 2 lžičky mletého černého pepře (dle chuti)
  • 2 malá rajčata
  • 5 plátků jemné anglické slaniny
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • Sůl podle chuti

Postup:

  • Játra důkladně očistíme, rozkrojíme na poloviny a důkladně opláchneme.
  • Necháme je okapat na cedníku a poté kuchyňskými papírovými utěrkami osušíme.
  • Cibuli očistíme a spolu se slaninou nakrájíme na jemné kostičky.
  • Nachystáme si velkou pánev, rozehřejeme olej s máslem a přidáme slaninu.
  • Restujeme tak dlouho, až dokud není slanina ve zlatavém odstínu.
  • Poté přihodíme nakrájenou cibuli a několik minut smažíme, aby zesklovatěla.
  • Stáhneme trochu teplotu a přidáme rozkrájená rajčata s játry.
  • Pánev zakryjeme víkem a necháme vařit zhruba 5 minut.
  • Občas je promícháme, ale dáme pozor, aby na nás nevystříkla.
  • Po uplynutí této doby přilijeme bílé víno, opepříme a zasypeme majoránkou.
  • Vaříme dalších 5 minut a poté zkontrolujeme vidličkou, zda z jater neteče krev.
  • Jakmile jsou hotová, osolíme je, naposledy promícháme a můžeme servírovat.
  • Jako příloha je super čerstvý chléb, ale také rýže.
Smažená jatýrka s chutí slaniny.
Zdroj: https://glutenfreehomestead.com/

Už jste někdy ochutnali rýži z rýžovaru? Podívejte se, jak jsou uživatelé s domácími rýžovary spokojeni. Vyplatí se do nich investovat?

Opékané vnitřnosti se zelenými paprikami

Játra se dají připravovat mnoha způsoby, ale tato marinovaná a pak teprve tepelně opracovaná jsou skutečnou pochoutkou. Jestli si rádi tuto část kuřete dopřáváte, určitě se tomuto receptu nevyhýbejte a zkuste si jej udělat.

Ingredience:

  • 500 g jater
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 4 sušené bobkové listy
  • 2 lžičky octa
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 zelenou papriku
  • 1 velkou cibuli
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Petržel na ozdobu

Postup:

  • Do misky dáme sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, bobkové listy, ocet a kari koření.
  • Přidáme kuřecí játra a vše důkladně zamícháme.
  • Nejlepší je, když si vezmeme jednorázovou rukavici a uděláme to ručně bez vařečky.
  • Játra necháme v lednici marinovat asi hodinu.
  • Poté si připravíme pánev, dáme do ní olej a na středním stupni ohřejeme.
  • Přisypeme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli.
  • Necháme jí restovat zhruba 1 – 2 minuty, aby získala zlatohnědou barvu.
  • Pak přihodíme marinovaná játra i s celou marinádou a mícháme po dobu 20 sekund.
  • Zaklopíme poklicí a necháme vařit asi 6 – 10 minut.
  • Když se tekutina odpaří, přidáme lžíci olivového oleje, nakrájenou papriku a důkladně zamícháme.
  • Osolíme, opepříme a promícháme.
  • Odstavíme, zasypeme petrželkou a můžeme servírovat.
Pečená játra s paprikou, cibulí a sójovou omáčkou.
Zdroj: https://theodehlicious.com/

Bistek po česku

Křupavá játra s cibulí a pikantní omáčkou zachvátí vaše chuťové pohárky. Mají velmi jemnou chuť a perfektně se hodí jako lehký oběd či malá večeře.

Ingredience:

  • 1 kg kuřecích jater
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Olej
  • Šťáva z 2 chemicky neočištěných citronů
  • 1/2 hrnku sójové omáčky
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 středně velká cibule
  • 1 palice česneku

Postup:

  • Kuřecí játra, očistíme, nakrájíme a osušíme papírovými utěrkami či ubrousky.
  • Do misky dáme mouku, kukuřičný škrob, sůl a pepř.
  • Promícháme a vložíme játra, která v moučné směsi obalíme.
  • Do pánve nalijeme cca 5 cm oleje a na středním ohni zahřejeme.
  • Postupně vkládáme játra, která osmažíme z obou stran dozlatova.
  • Pomocí děrované lžíce vyjmeme z pánve a dáme okapat do misky s papírovými utěrkami.
  • Takto postupně osmažíme všechna játra.
  • Poté v misce smícháme citronovou šťávu, vodu a sójovou omáčku.
  • Nachystáme si jinou pánev, zahřejeme na středním ohni a pak přilijeme lžíci oleje.
  • Přisypeme cibuli, necháme 1 minutu za stálého míchání restovat a hotovou vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
  • Přihodíme do pánve oloupaný a rozdrcený česnek.
  • Mícháme, dokud nezačne česnek vonět a nebude lehce zezlátlý.
  • Přilijeme citronovou směs z misky a přivedeme k varu.
  • Vložíme kuřecí játra a necháme chvilku probublat.
  • Vaříme cca 1 – 2 minuty, aby se játra prohřála a omáčka trochu zhoustla.
  • Odstavíme a ještě teplé servírujeme ozdobené orestovanou cibulí.
Filipínský steak z kuřecích jater.
Zdroj: https://www.kawalingpinoy.com/

Krémová pěna s karamelizovanou cibulí

Jestli nehledáte klasiku, ale rádi ochutnáváte různé gurmánské pochoutky, pak vás jistě zaujme tento recept. Ideální je, když se připravuje až dva dny předtím, než se má konzumovat. Chutná pak totiž ještě lépe, než když se připraví přímo čerstvá.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce soli
  • 2 hrnky vody
  • 600 g kuřecích jater
  • 1 1/2 kostky másla
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 3 velké cibule
  • 1/2 hrnku brandy (může být i koňak)
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 polévkové lžíce nakrájené petrželky

Postup:

  • Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Připravíme si misku, nalijeme do ní vodu, přidáme sůl a mícháme, aby se všechna rozpustila.
  • Játra očistíme, rozpůlíme, propláchneme a dáme do mísy s vodou a solí.
  • Uložíme do lednice a necháme 2 hodiny vychladit, ideálně až do druhého dne.
  • Následující den rozpustíme 1/2 kostky másla na středním ohni, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme.
  • Pečlivě zamícháme a zakryjeme pokličkou.
  • Za občasného míchání dusíme, až dokud není cibule měkká, zhruba 10 – 15 minut.
  • Potom sundáme poklici a necháme dále vařit, aby se odpařila přebytečná tekutina.
  • Jakmile má cibule zlatohnědou barvu, je čas přilít polovinu brandy.
  • Promícháme s cibulí tak, aby se všechny odlepila od pánve.
  • Necháme odpařit a sundáme z plotny.
  • Cibuli dáme na prkénko a jemně nakrájíme.
  • Přihodíme k tomu petržel a nakrájíme přes cibuli, poté promícháme.
  • Přendáme na talíř či do misky a zatím odložíme stranou, aby cibule vychladla.
  • Játra scedíme a pečlivě osušíme papírovými utěrkami.
  • Do pánve dáme olej a zahřejeme na středním ohni.
  • Do horkého oleje vhodíme játra a smažíme ze všech stran.
  • Teplotu snížíme, zakryjeme pokličkou a vaříme cca 3 – 4 minuty.
  • Přilijeme zbytek brandy, zamícháme a necháme na straně vychladnout.
  • Vychladlá játra dáme do nádoby robota a rozmixujeme.
  • Přidáme kostku změklého másla a znovu zapneme mixér na nejvyšší výkon.
  • Z nádoby robota vše vyklopíme na síto a pomocí vařečky či stěrky protlačíme skrz síto.
  • Tím se zbavíme všech kousků, které jsou nežádoucí.
  • Hotovou pěnu přendáme do dvou menších misek a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.
  • Když je chladná, rozdělíme na ní karamelizovanou cibuli a zakryjeme.
  • Přes noc necháme v lednici, aby se chuť spojila.
  • Další den vyjmeme misky hodinu před servírováním, aby měla pěna pokojovou teplotu.
  • Podáváme se slanými sušenkami nebo křupavým pečivem.
Játra z pánve s vůní brandy a lahodnou chutí másla.
Zdroj: https://www.garlicandzest.com/

Krájená keto játra

Nezáleží na tom, jestli keto dietu držíte, nebo jen chcete občas zařadit na jídelníček pokrm s nízkým obsahem uhlovodanů. Tento recept je rychlý a velmi chutný. Tak trochu svou chutí připomíná kvalitní paštiky.

Ingredience:

  • 500 g kuřecích jater
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1/2 malého chemicky neošetřeného citronu
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře
  • Extra panenský olivový olej

Postup:

  • Kuřecí játra očistíme od pojivové tkáně, propláchneme a necháme okapat na cedníku.
  • Nakrájíme na kousky a dáme je do suché pánve (vhodná je teflonová či keramická).
  • Na středním ohni je pomalu opékáme na středním ohni po dobu 5 až 7 minut.
  • Česnek oloupeme, nakrájíme a smícháme s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
  • Přilijeme do pánve, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme.
  • Ihned sundáme z plotny a ještě teplé servírujeme.
Rychlá játra s nízkým obsahem karbohydrátů.
Zdroj: https://thetopmeal.com/

Špízy s marinádou

Marinovaná kuřecí játra jsou velkou lahůdkou, a když se ještě hodí na gril, případně na pánev, v podobě špízu, pak je o skvělý pokrm postaráno. K játrům se navíc podává karamelizovaná cibule s chutí balzamika.

Ingredience:

  • 600 g kuřecích jater
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje (může být i avokádový olej či ghí)
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce nakrájené petrželky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 1/2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 – 2 lžičky soli
  • 2 lžíce ghí
  • 2 střední cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • Špejle či kovové jehly na špízy

Postup:

  • Česnek oloupeme a prolisujeme.
  • Cibuli očistíme a nakrájíme plátky
  • Kuřecí játra zbavíme pojivové tkáně a rozkrájíme na 2 cm kusy.
  • Do misky dáme kokosový olej, česnek, nasekanou petrželku, citronovou kůru, citronovou šťávu, olivový olej, 1 lžičku soli a důkladně promícháme.
  • Jakmile máme marinádu hotovou, vložíme do ní očištěná a nakrájená játra, zamícháme a odložíme do lednice.
  • Necháme marinovat minimálně 2 hodiny, ale klidně i déle.
  • Poté si připravíme pánev a na středním ohni v ní rozpustíme v ní 1 lžíci ghí.
  • Přidáme cibuli, osolíme a necháme 7 minut restovat.
  • Průběžně mícháme, aby cibule změkla a získala zlatohnědý nádech.
  • Přilijeme balzamikový ocet, zamícháme a ještě 1 necháme vařit.
  • Cibule je hotová, když se začne lepit a je mírně karamelizovaná.
  • Hotovou cibuli přendáme do misky a zabalíme do alobalu, aby nevystydla.
  • Vezmeme jehly či špejle na špízy a napíchneme na ně kousky jater.
  • Stačí tak 4 – 6 kousků na jeden špíz.
  • Můžeme je dělat na grilu, což je rychlejší, ale ten každý nemá, tak si vystačíme s pánví.
  • Do velké pánve dáme rozehřát 1 lžíci ghí a vložíme do ní špízy.
  • Na vyšším stupni opékáme 3 – 4 minuty z každé strany, přičemž každých 30 sekund špízy otočíme, aby se játra pekla rovnoměrně.
  • Nakonec je osolíme, ještě párkrát otočíme a můžeme servírovat.
  • K játrovým špízům přidáme karamelizovanou cibuli a jako přílohu třeba bramborovou kaši či pečené brambory.
Marinovaná kuřecí játra s karamelizovanou balzamikovou cibulí.
Zdroj: https://irenamacri.com/

Salát z flambovaných jater s brandy

Milovníci salátů, kteří nechtějí mít na talíři jen něco zeleného a pár rajčat, si určitě s chutí připraví tento vynikající a hlavně rychlý teplý salát. Jde o kombinaci levných kuřecích jater, brandy a jemné smetany.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 plátky bílého toustového chleba
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 400 g kuřecích jater
  • 50 ml brandy
  • 50 ml smetany
  • 50 g cukrového hrachu
  • 1 lžíce sherry octa
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře

Postup:

  • Játra očistíme a důkladně propláchneme, poté necháme okapat.
  • Cukrový hrách opláchneme a nakrájíme na plátky.
  • Připravíme si stolní gril a nahřejeme jej na střední teplotu.
  • Chléb z jedné strany pokapeme olejem a opečeme na grilu z obou stran do zlatohněda.
  • Opečený chleba zatím odložíme.
  • Na středním ohni si rozehřejeme pánev a vložíme do ní plátky slaniny.
  • Opečeme do zlatohnědé barvy, aby byla dokonale křupavá.
  • Kleštěmi vyndáme na talíř a zakryjeme alobalem, aby byla v teple.
  • Pomocí toastového chleba nasajeme tuk ze slaniny, co zůstal v pánvi a dáme jej rovněž stranou.
  • Pánev vrátíme zpět na plotnu a na středním ohni zahřejeme.
  • Přidáme očištěná játra a smažíme zhruba 3 minuty ze všech stran, až dokud nezhnědnou a nezkaramelizují.
  • Jakmile toho dosáhneme, zvýšíme teplotu na maximum a přelijeme přes játra brandy.
  • Vařečkou odlepíme všechna játra od pánve a dáváme pozor, aby byl náš obličej a vlasy mimo pánev, protože se mohou objevit i vyšší plameny, zvlášť když pokrm připravujeme na plynové plotně.
  • Zhruba po minutě teplotu snížíme a necháme ještě chvilku vařit.
  • Poté přilijeme smetanu, přihodíme nakrájený hrášek a zakapeme sherry octem.
  • Zamícháme a vaříme tak 2 minuty.
  • Osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
  • Do servírovacích misek dáme rukolu, přidáme na kostičky nakrájený opečený toustový chléb a nakonec přidáme kuřecí játra.
  • Ozdobíme nasekanou slaninou a můžeme podávat.
Kuřecí jatýrka s brandy a smetanou podle receptu Jamese Martina.
Zdroj: https://www.bbc.co.uk/

Smažená směs s bílým vínem na smetaně

Dnešní uspěchaná doba si žádá i takové recepty, které jsme schopni připravit pod 30 minut. Tomu přesně odpovídá tento recept. Játra s cibulí a česnekem v kombinaci s bílým vínem a smetanou rozdráždí vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 600 g očištěných kuřecích jater
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 středně velkou cibuli na kostičky
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1/4 hrnku bílého vína
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře

Postup:

  • Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přihodíme cibuli a opékáme asi 5 minut, aby měla zlatohnědou barvu.
  • Přidáme česnek a necháme 1 minutu restovat.
  • Do pánve dáme kuřecí játra a na středním ohni vaříme cca 7 minut.
  • Přilijeme bílé víno, zasypeme tymiánem, paprikou a promícháme.
  • Necháme 1 minutu povařit, opepříme a zjemníme smetanou.
  • Na mírném ohni přivedeme k varu, osolíme a hned odstavíme.
  • Jako příloha jsou skvělé vařené či pečené brambory.
  • Kdo chce, může ozdobit čerstvou petrželí, ale není to nutnost.
Kuřecí játra v omáčce z bílého vína a smetany.
Zdroj: https://www.munchkintime.com/

Jatýrka opékaná v pánvi na červeném víně

Pro každého, kdo miluje játra z kuřete, je tento recept velkým lákadlem. Pokrm si zamilujeme jako malou svačinu, lehkou večeři, nebo jen jako decentní předkrm. Nejlépe k němu chutná čerstvý křupavý chléb a zeleninový salát.

Ingredience:

  • 8 plátků nakrájené slaniny
  • 1 nasekaná středně velká cibule
  • 500 g očištěných a propláchnutých jater
  • 500 ml suchého červeného vína (nejlépe Burgundské)
  • 4 polévkové lžíce nasekaných zelených oliv

Postup:

  • Do pánve dáme slaninu a opečeme jí, aby byla křupavá.
  • Poté jí vyjmeme na talíř vyložený papírovými utěrkami.
  • Tuk, který zůstal v pánvi po slanině, nevyléváme, ale orestujeme na něm cibuli.
  • Na středním ohni necháme zesklovatět a přidáme játra.
  • Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, aby získala světle hnědou barvu.
  • Přilijeme víno, přihodíme olivy a necháme 20 minut vařit za občasného míchání.
  • Před servírováním vmícháme slaninu a můžeme podávat.
Drůbeží játra s červeným vínem.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Zajímavosti na závěr

V průběhu článku jsme se setkali s několika výrazy, které někteří z nás možná neznají, nebo o nich sice slyšeli, ale neví, co si pod nimi představit. Pojďme se na ně nyní podívat společně.

Bistek

Bistek je původem španělské jídlo, které se připravovalo ve všech španělských koloniích, ale také na Kubě, v Portoriku či Dominikánské republice. Každá země si jej upravuje podle svého, i když základ tvoří hovězí svíčková, sůl a pepř.

V závislosti na regionu, se mohou objevovat varianty s cibulí, česnekem, oreganem, kmínem, sojovou omáčkou, ale také například se smaženými vejci či banánem a hranolky. Fantazii se meze nekladou.

Ghí

Pokud jde o indickou kuchyni, tam je ghí zcela nepostradatelným pomocníkem. Ostatně je to nejlepší tuk, který můžeme při přípravě pokrmů používat.

Přepuštěné či přečištěné máslo, jak se mu také říká, se vyrábí z kravského, případně buvolího mléka. Kromě Indie nachází své uplatnění také v dalších oblastech jižní části Asie, ovšem cestu si našel i do našich domácností.

Charakteristické je tím, že se získává po odpaření vody a oddělení tzv. mléčné bílkoviny z klasického čerstvého másla vyrobeného z kravského mléka. Má vysoký obsah vitamínů, minerálů i antioxidantů. Výhodou je, že se dá skladovat při pokojové teplotě.

Hotové se může skladovat měsíce, někdy i roky, aniž by došlo ke ztrátě kvality. Na tepelnou úpravu se nejlépe hodí takové ghí, které je mladší 12 měsíců. Naopak starší se využívá na masáže a pro různé léčebné účely.

Komentáře
  1. Jedna vec, ktorá zabráni sklamaniu: treba ich zbaviť žlčníkov, ak sa nedopatrením pripravia s játrami, tak to bude veľmi nechutné – horké, sú totiž rovnakej farby, a pravidelného tvaru ako malé višne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.