Kuřecí játra k zapékání

Jsou jemné a velmi rychle udělané. Proto se hodí na oběd nebo i teplou večeři.

Navíc i dobře chutnají, pokud je umíte správně připravit.

Ano, řeč je o kuřecích játrech, které můžete i zapékat.

Když kuřecí játra doplníte o další suroviny, získáte pokrm několika chutí, které se vzájemně prolnou.

Kuřecí játra a jejich příprava

Kuřecí játra se prodávají chlazená nebo mražená. Chlazená jen očistíme od blanek a případných kousků tuku. Mražená musíme před čištěním nechat trochu povolit, přitom se však budeme snažit je nechat povolit opravdu jen trochu, mnohem lépe se tak krájejí a přitom neztrácejí cennou šťávu. Očištěná kuřecí játra pak buď ponecháme ve větších kouscích, nebo je ještě překrájíme na potřebně malé kousky. Pokud máme v úmyslu zapékat kuřecí játra jako nákyp nebo paštiku, pak je naškrábeme nebo ještě lépe rozmixujeme. Před přípravou je můžeme okořenit podle receptu nebo vlastní chuti, ale solíme vždy nakonec.

1. Kuřecí játra zapečená se sýrem

Sýry můžeme používat tvrdé, které na játra nastrouháme, ale i nivu, hermelín, případně tavené sýry. Sýry většinou ještě kombinujeme se smetanou nebo jogurtem nebo s dalšími surovinami.

INGREDIENCE:

  • kuřecí játra
  • červená paprika
  • zelená paprika
  • rajčata
  • cibule
  • česnek
  • sýr – eidam nebo niva
  • kmín

POSTUP:

  1. Kuřecí játra nakrájíme.
  2. Papriky a rajčata očistíme a nakrájeme na kostky a dáme dusit na osmaženou nakrájenou cibuli.
  3. Pak ke směsi zeleniny přidáme dusit také kuřecí játra.
  4. Okmínujeme.
  5. Směs zeleniny a jater předěláme do zapékací misky a doplníme utřeným česnekem.
  6. Dáme péci do trouby.
  7. Před dohotovením posypeme strouhaným sýrem – nivou nebo eidamem a necháme zezlatovět.

Hotový recept na zapečená kuřecí játra se sýrem

2. Kuřecí játra zapečená se smetanou

Smetanu můžeme použít sladkou, zakysanou nebo tučnější smetanu ke šlehání. Zakysanou smetanu také můžeme nahradit zčásti nebo zcela bílým neochuceným jogurtem. Do smetany většinou přidáváme koření, sýr nebo v ní rozšleháme vejce.

INGREDIENCE:

  • kuřecí játra
  • olej
  • slanina
  • vejce
  • smetana
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • mletá paprika

POSTUP:

  1. Plátky slaniny opečeme na pánvi, posypeme mletou paprikou, necháme zpěnit a předěláme ji do zapékací misky.
  2. Kuřecí játra nakrájíme a na pánvi opečeme a přidáme ke slanině v zapékací misce.
  3. Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme a zalijeme s nimi směs jater a slaniny v zapékací misce.
  4. Poklademe nakrájenou cibulí a dáme zapéci do trouby.
  5. Podáváme s restovanými bramborami.

Hotový recept na zapečená játra se smetanou

Zdroj: Informationaboutdiabetes.com

3. Kuřecí játra zapečená s houbami

Ke kuřecím játrům se více hodí měkké houby, které krájíme na tenké plátky. Použít můžeme i jiné houby, ale pak je lepší je předem trochu podusit, aby se stačily dostatečně tepelně upravit současně s játry.

INGREDIENCE:

  • kuřecí játra
  • cibule
  • kysaná smetana
  • čerstvé hřiby nebo kupované žampiony
  • tvrdý sýr
  • mouka
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Na oleji v kastrolu orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme játra a nakrájené houby.
  2. Společně dusíme.
  3. Až jsou játra měkká, přidáme mouku a osmahneme a zalijeme kysanou smetanou.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Směs dáme do zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.
  6. Podáváme s bagetou nebo zeleninovým salátem.

Hotový recept na zapečená játra s houbami

Zdroj: Yummly.com

4. Kuřecí játra zapečená s vejci

Vejci získávají kuřecí játra na sytosti a samozřejmě i na kalorické hodnotě. Rozšlehanými vejci zaléváme játra v průběhu zapékání a necháme je pak ztuhnout.

INGREDIENCE:

  • kuřecí játra
  • cibule
  • majoránka
  • máslo
  • olej
  • pepř
  • tmavé pivo
  • vejce
  • sůl

POSTUP:

  1. Kuřecí játra opláchneme a necháme okapat.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. Zapékací misku vymažeme olejem.
  4. Na másle zpěníme cibuli, přidáme játra a orestujeme.
  5. Osolíme a opepříme a přeložíme do zapékací misky a posypeme majoránkou.
  6. Vejce rozšleháme v tmavém pivu a přelijeme tím směs v zapékací misce.
  7. Posypememe nakrájenou cibulí a zapečeme v troubě.

Hotový recept na zapečená kuřecí játra s vejci

Zdroj: Thesixthspice.wordpress.com

5. Kuřecí játra zapékaná se zeleninou

Zelenina je oblíbenou a využívanou surovinou. Pro chuť by neměla chybět cibule nebo česnek, ale mimořádně vhodný je i pórek, lahůdková cibulka, rajčata a papriky, květák, brokolice, samozřejmě se hodí i cuketa. Pokud nemáme po ruce čerstvou zeleninu, tak se dá použít i zelenina mražená nebo sterilovaná.

INGREDIENCE:

  • kuřecí játra
  • brambory
  • olej
  • cibule
  • anglická slanina
  • zeleninový vývar nebo kostka masoxu
  • sýr
  • vejce
  • mléko
  • sůl
  • pepř
  • rajčata
  • papriky

POSTUP:

  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme zchládnout a oloupeme.
  2. Očistíme kuřecí játra.
  3. V pánvi na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a slaninu. Přidáme játra a restujeme.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Přidáme nakrájenou papriku a rajčata.
  6. Uvařené brambory nakrájeme na kousky a dáme do zapékací misky.
  7. Přidáme játra i se šťávou a zeleninou.
  8. Směs posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a zalijeme vejci rozšlehanými v mléce.
  9. Zapékáme v předehřáté troubě asi 30 minut.

Hotový recept na zapečená játra se zeleninou

Zdroj: Dreamstime.com

 

Připravená játra můžeme předem trochu opéci na tuku, ale u kuřecích jater to není nutné. Zapékáme je v příhodně velkém pekáčku nebo zapékací misce, které předem trochu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do něj vkládáme játra smíchaná s dalšími surovinami nebo je skládáme ve vrstvách. Zapékáme zakryté, pak odkryjeme a dopečeme. Podle potřeby trochu podlijeme. Pro celkovou dobu zapečení není většinou potřeba více než 30 minut.

Jestliže chcete vyzkoušet recept ze zahraniční kuchyně, máme pro vás kuřecí játra po čínsku, které podáváme s rýží nebo nudlemi.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *