Pokud si libujete v indické kuchyni, tyto pokrmy jsou těmi pravými pro vás.
Představíme si ty nejlepší recepty na kuřecí na kari a už je jen na vás, který z nich si vyzkoušíte.
Jako bonus na konci článku naleznete nejen původ koření kari, ale také návod, jak si jej „po domácku“ namícháte.
Kuřecí nudličky na kari s rýží
Začneme klasikou a sice kuřecími kousky na kari omáčce podávané s rýží. Tento recept je vcelku jednoduchý a ideální na oběd či teplou večeři.
Ingredience
- 400-500g kuřecích prsou (nakrájených na nudličky)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 1-3 lžičky kari koření (dle chuti)
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 hrnek kuřecího vývaru (můžete nahradit kostkou bujónu s vodou)
- Sůl, pepř
- 1 lžička kukuřičného škrobu smíchaného s 2 lžičkami vody
- Smetana na vaření (množství dle chuti)
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- Rýže
Postup
- Kuřecí maso si očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kostičky.
- Na pánvi zahřejte olivový olej a zpěňte cibulku. Poté lehce osmažte kuřecí maso ze všech stran.
- Zasypte mletou paprikou, mletým zázvorem a kari kořením, obalte a smažte asi 1 minutu, aby paprika nezhořkla.
- Zalejte kuřecím vývarem, osolte, opepřete, přidejte nasekaný česnek a duste 5 minut.
- Přilijte rozmíchaný kukuřičný škrob a vařte další 2 minuty.
- Nakonec přilijte smetanu. Množství si zvolte podle vašich preferencí a povařte ještě 3 minuty.
- Pokud chcete, zahustěte omáčku moukou.
- Podávejte posypané koriandrem s uvařenou rýží.

Indické kuřecí kari s kokosovým mlékem
Tento recept, co se týče surovin, obsahuje namísto smetany právě kokosové mléko, které dodá pokrmu lahodný kokosový nádech.
Ingredience
- 400-500g kuřecích prsou
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2-3 lžičky kari
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce pasty z červeného kari (podle chuti)
- 1 červená paprika
- Sůl a pepř
- 2 lžičky nasekaného koriandru
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1-2 lžíce třtinového cukru
- Rýže
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostičky, nasekejte česnek, červenou papriku nakrájejte na proužky.
- Zahřejte 2 lžíce kokosového oleje ve velké hluboké pánvi na středně vysokém ohni. Přidejte cibuli a smažte ji 3-5 minut dozlatova. Přidejte česnek a posypte zázvorem.
- Vše promíchejte, snižte teplotu a přidejte kari prášek, červenou kari pastu a nasekaný koriandr. Vařte 2-3 minuty.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou teplotu, přidejte zbývající 1 lžíci kokosového oleje a nakrájenou červenou papriku.
- Míchejte 1-2 minuty a poté přidejte kousky kuřete, posypte solí a pepřem podle chuti.
- Vařte za častého míchání asi 4 až 5 minut.
- Přilijte kokosové mléko, limetkovou šťávu a přidejte třtinový cukr. Vařte dalších 3-5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Podávejte s rýží a posypané koriandrem.

Kuře na kari bez smetany
Indickou kari omáčku si můžete připravit i bez smetany či mléka. Je to úplně snadný recept a i bez chybějící smetany je velmi chutný.
Ingredience
- 500g kuřecích prsou
- 1-2 cibule
- 250g rajčat
- 1 lžička sušeného česneku
- 1/2 lžíce mletého zázvoru
- 3 lžíce kari
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička kurkumy
- 2 hrnky kuřecího vývaru (můžete nahradit bujónem rozmíchaným ve vodě)
- Sůl, pepř
- Olivový olej/kokosový olej
Postup
- Nejdříve si nakrájejte rajčata a cibuli. Poté nakrájejte kuře na nudličky.
- Nudličky vložte do misky, zasypte jej kurkumou, solí, zázvorem a česnekem. Vše dobře promíchejte a dejte marinovat na 30 minut.
- Na pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli a zpěňte ji. Po 2 minutách přidejte skořici a smažte, dokud cibule nezezlátne.
- Přidejte rajčata a vařte asi 2 minuty, občas promíchejte.
- Nyní přidejte marinované kuřecí nudličky, zakryjte pokličkou a duste 5 minut.
- Jemně promíchejte, opět zakryjte a duste dalších 10 minut, dokud se voda neodpaří.
- Přidejte kari s kuřecím vývarem, promíchejte a opět pod pokličkou vařte 3-4 minuty.
- Omáčku osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s rýží či s jakoukoliv přílohou dle vašich preferencí.

Objevte podobné tipy
Kari kuře s ananasem
Pokud jste zastánci ananasu na pizze, tak i jistě tento pokrm je pro vás tím pravým. Kari omáčka s ananasem se totiž skvěle doplňuje a vytvoří přímo exotické jídlo.
Ingredience
- 400-500g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
- 1 cibule
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 3 stroužky česneku
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- Čerstvý ananas, množství podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžíce thajské červené kari pasty
- 1 lžíce kari
- 1/2 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1/2 lžičky limetkové šťávy
- Sůl, pepř
- Nasekaná bazalka
Postup
- Ve velké pánvi/hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zpěnit, cca 5 minut.
- Přidejte nakrájenou papriku a restujte 2-3 minuty. Poté přidejte prolisovaný česnek a restujte za stálého míchání ještě 1 minutu. Poté dejte stranou.
- Na mělkou pánev nalijte trochu více oleje, nechte zahřát a poté přidejte kuřecí kousky.
- Kuře posypte kari práškem. Smažte ze všech stran cca 1,5 minuty, poté dejte stranou.
- Snižte teplotu na středně nízkou teplotu a nechte opět zahřát paprikovou směs. Přidejte nakrájený ananas a povařte 1 minutu.
- Na pánev přidejte kari pastu, promíchejte a poté přilijte kokosové mléko a kuřecí vývar. Nechte dusit cca 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Ochutnejte omáčku, přidejte mletý zázvor, sůl a pepř dle chuti.
- Do směsi přidejte třtinový cukr, sójovou omáčku, limetkovou šťávu a nasekanou bazalku. Vařte dalších pár minut, poté ochutnejte a případně dosolte nebo více okořeňte.
- Nakonec do omáčky vložte orestované kuře a nechte jej ještě cca 2 minuty povařit.
- Podávejte s rýží.

Rádi se inspirujete recepty s kuřecím masem? Vyzkoušejte také některý z těchto receptů na kuře na smetaně.
Kuřecí rizoto na kari se žampiony
Tento recept je na trochu odlišné rizoto a to právě díky kari koření, které jídlu dodá ten správný indický šmrnc.
Ingredience
- 400g kuřecích prsou
- 1 lžíce kari
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 nasekaná cibule
- 1 stroužek česneku
- 200g nakrájených čerstvých žampionů
- 1/3 hrnku bílého vína
- 0,5 hrnku kokosového mléka
- 300ml kuřecího vývaru
- 4 lžíce másla
- Strouhaný parmezán
- Sůl, pepř
- Oregano
- 4 varné sáčky rýže
Postup
- Nejprve si očistěte kuřecí prsa a poté je nakrájejte na kostičky/nudličky.
- Ve větší pánvi zahřejte 2 lžíce másla, na kterém zpěňte cibulku.
- Poté přidejte nakrájené maso, chvilku restujte ze všech stran a poté přihoďte nakrájené žampiony a prolisovaný česnek.
- Zasypte kari kořením a sladkou paprikou a restujte asi 2 minuty, aby paprika nezhořkla.
- Ihned přidejte víno, oregano, sůl, pepř, promíchejte a vařte dalších 5 minut.
- Přilijte kuřecí vývar, kokosové mléko a a přiveďte k bodu varu. Poté přidejte nastrouhaný parmezán, vše promíchejte a nechte ještě 3 minuty dusit.
- Mezitím si uvařte rýži. Poté, co je uvařená, ji nasypte do většího hrnce a smíchejte s kari směsí.
- Podávejte posypané parmezánem.

Pro milovníky rizota jsme také připravili tyto jednoduché recepty na tradiční i netradiční rizoto.
Kuřecí Čína na kari
Připravte si čínské kari tak, jak ho neznáte. Namísto kuřecího masa můžete použít i vepřové. Recept je zcela jednoduchý a zabere vám méně než hodinu času.
Ingredience
- 400g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 400ml kuřecího vývaru
- 2 lžičky hladké mouky
- 2 lžičky kari
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje/kokosového oleje
- Hrst mraženého hrášku
- Sůl, pepř
- Rýže
Postup
- Nakrájené kuřecí kousky obalte v mouce a dejte stranou.
- V hluboké pánvi zahřejte lžíci oleje, na kterém zpěňte cibulku. Poté přidejte prolisovaný česnek a restujte asi minutu.
- Vmíchejte kari, kurkumu, cukr a smažte další minutu. Poté přilijte vývar, sójovou omáčku a přiveďte k varu.
- Vzniklou směs je vhodné rozmixovat tyčovým mixérem.
- Na jiné pánvi zahřejte zbývající lžíci oleje a orestujte kuřecí maso ze všech stran. Poté přilijte rozmixovanou omáčku, vmíchejte hrášek a vše přiveďte k varu.
- Vařte po dobu 5 minut a v případě potřeby přidejte trochu vody nebo kuřecího vývaru, pokud je omáčku potřeba zředit.
- Hotové podávejte s uvařenou rýží.

Jak na domácí směs kari?
Možná jste si mylně mysleli, že kari je samostatné koření. Ve skutečnosti je toto koření směsí více přísad. A my vám nastíníme, jak si kari koření namícháte pěkně po domácku.
Těmi hlavními přísadami kari směsi je zpravidla kurkuma, která dodá koření zářivě žlutou barvu, dále kmín a koriandr.
Postupujte velmi opatrně. Poměry přísad musí být dodrženy zcela přesně, aby jste získali tu správnou chuť a vůni. Obzvláště s kurkumou zacházejte opatrně. Při vyšším množství kurkumy by pak vaše kari mohlo chutnat velmi hořce.
Budete potřebovat:
- 2 PL mletého kmínu (druh cumin)
- 1,5 PL kurkumy
- 2 PL mletého koriandru
- 2 PL zázvoru
- 1/2 PL kardamonu
- 1 ČL mleté skořice
- 1 ČL mletého chilli
- 1 PL hořčičného semínka
Pokud nemáte některé z koření mleté, jednoduše stačí jej pomlít ve hmoždíři.
Své hotové koření můžete vyzkoušet na jednom z receptů v tomto článku, anebo se inspirujte těmito skvělými recepty na bílkovinovou bombu a sice cizrnové kari ve třech variantách.