6x recepty na výborné kari kuře, na kterém si jistě pochutnáte

Pokud si libujete v indické kuchyni, tyto pokrmy jsou těmi pravými pro vás.

Představíme si ty nejlepší recepty na kuřecí na kari a už je jen na vás, který z nich si vyzkoušíte.

Jako bonus na konci článku naleznete nejen původ koření kari, ale také návod, jak si jej „po domácku“ namícháte.

Kuřecí nudličky na kari s rýží

Začneme klasikou a sice kuřecími kousky na kari omáčce podávané s rýží. Tento recept je vcelku jednoduchý a ideální na oběd či teplou večeři.

Ingredience

  • 400-500g kuřecích prsou (nakrájených na nudličky)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1-3 lžičky kari koření (dle chuti)
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 hrnek kuřecího vývaru (můžete nahradit kostkou bujónu s vodou)
  • Sůl, pepř
  • 1 lžička kukuřičného škrobu smíchaného s 2 lžičkami vody
  • Smetana na vaření (množství dle chuti)
  • 2 lžíce nasekaného koriandru
  • Rýže

Postup

  • Kuřecí maso si očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kostičky.
  • Na pánvi zahřejte olivový olej a zpěňte cibulku. Poté lehce osmažte kuřecí maso ze všech stran.
  • Zasypte mletou paprikou, mletým zázvorem a kari kořením, obalte a smažte asi 1 minutu, aby paprika nezhořkla.
  • Zalejte kuřecím vývarem, osolte, opepřete, přidejte nasekaný česnek a duste 5 minut.
  • Přilijte rozmíchaný kukuřičný škrob a vařte další 2 minuty.
  • Nakonec přilijte smetanu. Množství si zvolte podle vašich preferencí a povařte ještě 3 minuty.
  • Pokud chcete, zahustěte omáčku moukou.
  • Podávejte posypané koriandrem s uvařenou rýží.
Kotlík s kuřecím masem na kari omáčce posypané koriandrem
Zdroj: cookingclassy.com

Indické kuřecí kari s kokosovým mlékem

Tento recept, co se týče surovin, obsahuje namísto smetany právě kokosové mléko, které dodá pokrmu lahodný kokosový nádech.

Ingredience

  • 400-500g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2-3 lžičky kari
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce pasty z červeného kari (podle chuti)
  • 1 červená paprika
  • Sůl a pepř
  • 2 lžičky nasekaného koriandru
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1-2 lžíce třtinového cukru
  • Rýže

Postup

  • Cibuli nakrájejte na kostičky, nasekejte česnek, červenou papriku nakrájejte na proužky.
  • Zahřejte 2 lžíce kokosového oleje ve velké hluboké pánvi na středně vysokém ohni. Přidejte cibuli a smažte ji 3-5 minut dozlatova. Přidejte česnek a posypte zázvorem.
  • Vše promíchejte, snižte teplotu a přidejte kari prášek, červenou kari pastu a nasekaný koriandr. Vařte 2-3 minuty.
  • Zvyšte teplotu na středně vysokou teplotu, přidejte zbývající 1 lžíci kokosového oleje a nakrájenou červenou papriku. 
  • Míchejte 1-2 minuty a poté přidejte kousky kuřete, posypte solí a pepřem podle chuti.
  • Vařte za častého míchání asi 4 až 5 minut.
  • Přilijte kokosové mléko, limetkovou šťávu a přidejte třtinový cukr. Vařte dalších 3-5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  • Podávejte s rýží a posypané koriandrem.
Kari pánev s kuřecím masem a kokosovým mlékem
Zdroj: chelseasmessyapron.com

Kuře na kari bez smetany

Indickou kari omáčku si můžete připravit i bez smetany či mléka. Je to úplně snadný recept a i bez chybějící smetany je velmi chutný.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  • 1-2 cibule
  • 250g rajčat
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/2 lžíce mletého zázvoru
  • 3 lžíce kari
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 hrnky kuřecího vývaru (můžete nahradit bujónem rozmíchaným ve vodě)
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej/kokosový olej

Postup

  • Nejdříve si nakrájejte rajčata a cibuli. Poté nakrájejte kuře na nudličky.
  • Nudličky vložte do misky, zasypte jej kurkumou, solí, zázvorem a česnekem. Vše dobře promíchejte a dejte marinovat na 30 minut.
  • Na pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli a zpěňte ji. Po 2 minutách přidejte skořici a smažte, dokud cibule nezezlátne.
  • Přidejte rajčata a vařte asi 2 minuty, občas promíchejte.
  • Nyní přidejte marinované kuřecí nudličky, zakryjte pokličkou a duste 5 minut.
  • Jemně promíchejte, opět zakryjte a duste dalších 10 minut, dokud se voda neodpaří.
  • Přidejte kari s kuřecím vývarem, promíchejte a opět pod pokličkou vařte 3-4 minuty.
  • Omáčku osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s rýží či s jakoukoliv přílohou dle vašich preferencí.
Pánev s kousky masa a indickou omáčkou.
Zdroj: theflavorbender.com

Kari kuře s ananasem

Pokud jste zastánci ananasu na pizze, tak i jistě tento pokrm je pro vás tím pravým. Kari omáčka s ananasem se totiž skvěle doplňuje a vytvoří přímo exotické jídlo.

Ingredience

  • 400-500g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika, nakrájená na kousky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • Čerstvý ananas, množství podle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce thajské červené kari pasty
  • 1 lžíce kari
  • 1/2 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1/2 lžičky limetkové šťávy
  • Sůl, pepř
  • Nasekaná bazalka

Postup

  • Ve velké pánvi/hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zpěnit, cca 5 minut.
  • Přidejte nakrájenou papriku a restujte 2-3 minuty. Poté přidejte prolisovaný česnek a restujte za stálého míchání ještě 1 minutu. Poté dejte stranou.
  • Na mělkou pánev nalijte trochu více oleje, nechte zahřát a poté přidejte kuřecí kousky.
  • Kuře posypte kari práškem. Smažte ze všech stran cca 1,5 minuty, poté dejte stranou.
  • Snižte teplotu na středně nízkou teplotu a nechte opět zahřát paprikovou směs. Přidejte nakrájený ananas a povařte 1 minutu.
  • Na pánev přidejte kari pastu, promíchejte a poté přilijte kokosové mléko a kuřecí vývar. Nechte dusit cca 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  • Ochutnejte omáčku, přidejte mletý zázvor, sůl a pepř dle chuti.
  • Do směsi přidejte třtinový cukr, sójovou omáčku, limetkovou šťávu a nasekanou bazalku. Vařte dalších pár minut, poté ochutnejte a případně dosolte nebo více okořeňte.
  • Nakonec do omáčky vložte orestované kuře a nechte jej ještě cca 2 minuty povařit.
  • Podávejte s rýží.
Maso v kari omáčce s paprikou a ananasem.
Zdroj: insearchofyummyness.com

Rádi se inspirujete recepty s kuřecím masem? Vyzkoušejte také některý z těchto receptů na kuře na smetaně.

Kuřecí rizoto na kari se žampiony

Tento recept je na trochu odlišné rizoto a to právě díky kari koření, které jídlu dodá ten správný indický šmrnc.

Ingredience

  • 400g kuřecích prsou
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 nasekaná cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 200g nakrájených čerstvých žampionů
  • 1/3 hrnku bílého vína
  • 0,5 hrnku kokosového mléka
  • 300ml kuřecího vývaru
  • 4 lžíce másla
  • Strouhaný parmezán
  • Sůl, pepř
  • Oregano
  • 4 varné sáčky rýže

Postup

  • Nejprve si očistěte kuřecí prsa a poté je nakrájejte na kostičky/nudličky.
  • Ve větší pánvi zahřejte 2 lžíce másla, na kterém zpěňte cibulku.
  • Poté přidejte nakrájené maso, chvilku restujte ze všech stran a poté přihoďte nakrájené žampiony a prolisovaný česnek.
  • Zasypte kari kořením a sladkou paprikou a restujte asi 2 minuty, aby paprika nezhořkla.
  • Ihned přidejte víno, oregano, sůl, pepř, promíchejte a vařte dalších 5 minut.
  • Přilijte kuřecí vývar, kokosové mléko a a přiveďte k bodu varu. Poté přidejte nastrouhaný parmezán, vše promíchejte a nechte ještě 3 minuty dusit.
  • Mezitím si uvařte rýži. Poté, co je uvařená, ji nasypte do většího hrnce a smíchejte s kari směsí.
  • Podávejte posypané parmezánem.
Rizoto se žampiony na kari.
Zdroj: happyfoodstube.com

Pro milovníky rizota jsme také připravili tyto jednoduché recepty na tradiční i netradiční rizoto.

Kuřecí Čína na kari

Připravte si čínské kari tak, jak ho neznáte. Namísto kuřecího masa můžete použít i vepřové. Recept je zcela jednoduchý a zabere vám méně než hodinu času.

Ingredience

  • 400g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 400ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 2 lžičky kari
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje/kokosového oleje
  • Hrst mraženého hrášku
  • Sůl, pepř
  • Rýže

Postup

  • Nakrájené kuřecí kousky obalte v mouce a dejte stranou.
  • V hluboké pánvi zahřejte lžíci oleje, na kterém zpěňte cibulku. Poté přidejte prolisovaný česnek a restujte asi minutu.
  • Vmíchejte kari, kurkumu, cukr a smažte další minutu. Poté přilijte vývar, sójovou omáčku a přiveďte k varu.
  • Vzniklou směs je vhodné rozmixovat tyčovým mixérem.
  • Na jiné pánvi zahřejte zbývající lžíci oleje a orestujte kuřecí maso ze všech stran. Poté přilijte rozmixovanou omáčku, vmíchejte hrášek a vše přiveďte k varu.
  • Vařte po dobu 5 minut a v případě potřeby přidejte trochu vody nebo kuřecího vývaru, pokud je omáčku potřeba zředit.
  • Hotové podávejte s uvařenou rýží.
Rýže s čínským kari a hráškem.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Jak na domácí směs kari?

Možná jste si mylně mysleli, že kari je samostatné koření. Ve skutečnosti je toto koření směsí více přísad. A my vám nastíníme, jak si kari koření namícháte pěkně po domácku.

Těmi hlavními přísadami kari směsi je zpravidla kurkuma, která dodá koření zářivě žlutou barvu, dále kmín a koriandr.

Postupujte velmi opatrně. Poměry přísad musí být dodrženy zcela přesně, aby jste získali tu správnou chuť a vůni. Obzvláště s kurkumou zacházejte opatrně. Při vyšším množství kurkumy by pak vaše kari mohlo chutnat velmi hořce.

Budete potřebovat:

  • 2 PL mletého kmínu (druh cumin)
  • 1,5 PL kurkumy
  • 2 PL mletého koriandru
  • 2 PL zázvoru
  • 1/2 PL kardamonu
  • 1 ČL mleté skořice
  • 1 ČL mletého chilli
  • 1 PL hořčičného semínka

Pokud nemáte některé z koření mleté, jednoduše stačí jej pomlít ve hmoždíři.

Své hotové koření můžete vyzkoušet na jednom z receptů v tomto článku, anebo se inspirujte těmito skvělými recepty na bílkovinovou bombu a sice cizrnové kari ve třech variantách.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X