Vyzkoušeli jste už všechny možné recepty na kuřecí na česneku a stále hledáte něco nového, co by vás ještě mohlo překvapit?
Máte oblíbený pokrm, ale chcete ho zkusit připravit trochu jinak? Inspiraci můžete najít u nás.
Pečlivě jsme pro vás posbírali několik zajímavých dobrot, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Máte se na co těšit.
Krémová kuřecí prsa na česneku
Jak se někde sejde česnek s karamelizovanou cibulí, je o vynikající pochoutku postaráno. Tento recept vypadá sice složitě, ale ve skutečnosti je zcela jednoduchý a chutný.
Ostatně kuře si můžete připravit na mnoho způsobů. Skvělá jsou třeba recepty na kuřecí roládu.
Ingredience:
Na kuře:
- 3 velká vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce jemně strouhaného čerstvého parmazánu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Na omáčku:
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 1 palice česneku
- 1 1/4 hrnku kuřecího vývaru
- 1 1/4 hrnku smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku jemně strouhaného čerstvého parmazánu
- 2 lžíce čerstvé petrželky
Postup
- Prsa rozpůlíme, z obou stran osolíme, opepříme a ochutíme česnekovým práškem.
- V mělké misce smícháme mouku s parmazánem a prsa v ní obalíme. Zbytky oklepeme a dáme na stranu.
- Na pánvi zahřejeme olej a máslo. Jakmile se olej s máslem zahřejí, vložíme obalená prsa a osmažíme z obou stran dozlatova. Zhruba 4 – 5 minut z každé strany.
- Přendáme do termomísy a odložíme stranou. Takhle zpracujeme všechny kousky kuřete.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a rozdělíme na 12 stroužků.
- Snížíme teplotu a do pánve přihodíme cibuli a rozdrcený česnek. Restujeme spolu s cibulí zhruba 2 – 3 minuty. Přilijeme vývar a důkladně promícháme, aby se všechny kousky odlepily od pánve.
- Necháme vařit 5 minut, aby se polovina odpařila. Znovu trochu snížíme teplotu a přilijeme smetanu. Přivedeme k mírnému varu a necháme 3 minuty povařit.
- Přisypeme parmazán a vaříme další 2 – 3 minuty, aby se sýr rozpustil. Občas promícháme. Dochutíme solí i pepřem.
- Vložíme osmažené kuře a znovu necháme vařit asi 3 minuty. Omáčka zhoustne a kuřecí prsa nasají všechny chutě.
- Servírujeme s těstovinami, květákovou kaší, rýží, bramborovou kaší nebo s nudlemi z cukety. Ozdobíme petrželkou a špetkou pepře.

Medové kuřecí na česneku
V dnešní době jsou populární taková jídla, která mají rychlou a jednoduchou přípravu, jsou chutná a ze snadno dostupných surovin. Tento recept vše splňuje na jedničku, a ještě dokáže roztančit vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 6 horních půlek kuřecích stehen
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžičky česnekového prášku
- 6 stroužků čerstvého česneku
- 1/3 hrnku medu
- 1/4 hrnku vody nebo kuřecího vývaru
- 2 polévkové lžíce rýžového vinného octa (může být i jablečný ocet či bílý ocet)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Kuřecí maso osolíme, opepříme a zasypeme česnekovým práškem.
- Nahřejeme pánev na střední teplotu, nalijeme do ní olej a vložíme ochucené kuřecí maso.
- Opečeme z obou stran, aby bylo maso zlatavé a hlavně vařené.
- Když máme osmaženo z obou stran, snížíme teplotu na menší stupeň, zakryjeme pánev poklicí a necháme dál vařit.
- Občas maso otočíme, aby se vařilo rovnoměrně.
- Jakmile je kuře hotové, odložíme ho stranou pod alobal, aby nevystydlo.
- Do pánve dáme oloupaný a na plátky nakrájený čerstvý česnek a 30 sekund – 1 minutu smažíme.
- Přidáme med, vodu, vinný ocet, sójovou omáčku a vaříme asi 4 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
- Servírujeme s přílohou, pokapané sosem a ozdobené petrželkou.
- Jako příloha je skvělá zelenina, rýže, těstoviny nebo salát.

Česnekové kuře
Rychlé, jednoduché a chutné. Tohle kuřecí masíčko vás nadchne svou šťavnatostí a vynikající chutí, aniž by vám jeho příprava zabrala, kdo ví kolik času.
Ingredience:
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 3 – 4 stroužky česneku
- 1/4 hrnku italské ochucené strouhanky
- 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
- 4 vykostěných stehen bez kůže
Postup
- Troubu předehřejeme na 220 stupňů.
- V malém hrnci rozehřejeme olivový olej s rozdrcenými stroužky česneku.
- Smažíme asi 2 minuty, aby česnek začal hezky vonět. Poté olej s česnekem přendáme do středně velké misky.
- Do jiné misky dáme ochucenou strouhanku s parmazánem a promícháme.
- Kuřecí stehna namočíme z obou stran ve směsi olivového oleje s česnekem a poté obalíme ve strouhance s parmazánem.
- Takto připravené kuře vložíme do pečící misky nebo pekáče vystříkaného kuchyňským sprejem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 až 35 minut.
- Poté už jen stačí vyjmout a servírovat. Jako příloha se hodí bramborová kaše.

Objevte podobné tipy
Kuřecí maso s omáčkou
Večeře s chutí česneku? Proč vlastně ne, vždyť tato zelenina dodá každému pokrmu charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť. Díky tomuto receptu se budete olizovat, ještě když budete usínat.
Ingredience:
Na kuře:
- 600 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/2 lžičky čerstvého mletého pepře
Na omáčku:
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 lžička olivového oleje
- 2 lžičky mletého česneku
- 1 lžička italského koření
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 500 g chřestu
- 1 lžíce petrželky
Postup
- Kuře dáme do misky, osolíme, přidáme cibulový i česnekový prášek, pepř a důkladně promícháme, aby se koření dostalo na každý kousek masa.
- V pánvi rozpustíme 1/4 hrnku másla a 1 lžičku olivového oleje.
- Vložíme kuře a opečeme ze všech stran, aby bylo zlatohnědé. Musíme to však hlídat, aby se nepřipeklo.
- Přidáme 1 lžičku mletého česneku i italského koření a necháme ještě 30 sekund povařit.
- Poté vyjmeme kuře z pánve a odložíme stranou.
- Do pánve vlijeme kuřecí vývar, přidáme druhou lžičku mletého česneku a vaříme za stálého míchání, aby se všechny zbytky odlepily od pánve.
- Přihodíme druhou 1/4 másla, citronovou šťávu, omáčku srirachy a petrželku.
- Přidáme chřest a vaříme, aby změknul. Vrátíme zpět kuře a mícháme asi minutu, aby se prohřálo.
- Jakmile máme hotovo, můžeme servírovat. Kuře s chřestem ozdobíme petrželkou a plátky citronu.

Restované česnekové nudle s kuřetem
Asijské pokrmy jsou velmi populární, a když se nám podaří si je připravit v domácím prostředí, chutnají nám dvojnásob.
Tento recept je jednoduchý, rychlý a moc dobrý. Zajímavé jsou i jiné pochoutky. Vynikající jsou recepty na kuřecí kari.
Ingredience:
Omáčka:
- 1/3 hrnku sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce omáčky Sriracha
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce strouhaného zázvoru (asi 2 cm)
- 1 lžička sezamového oleje
- 3 – 4 stroužky česneku
Česnekové nudle:
- 250 g špaget
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 600 g vykostěných kuřecích stehen
- 250 g hnědých hub
- 1 červená paprika
- 1 velká mrkev
- 1 hrnek hrášku
- 2 lžíce čerstvého koriandru
Postup
- Stehna nakrájíme na kostky, houby na plátky a papriku na jemné kostičky.
- Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle.
- V malé misce smícháme sójovou omáčku, hnědý cukr, omáčku sriracha, ústřicovou omáčku, zázvor, sezamový olej a česnek. Zatím odložíme stranou.
- Dáme si vařit hrnec s vodou, kterou osolíme a přivedeme k varu. Uvaříme v ní špagety podle návodu na obalu.
- Na pánvi zahřejeme olej (ideálně, když máme Wok) a vhodíme nakrájené kuře.
- Přilijeme 2 lžíce směsi sójové omáčky a necháme za občasného promíchání vařit asi 5 minut. Poté děrovanou naběračkou přendáme kuře do čisté misky a zakryjeme.
- Do pánve dáme houby, papriku, mrkev a hrášek. Vaříme asi 4 minuty a nezapomínáme průběžně míchat.
- Nakonec vmícháme uvařené špagety, kuře a zbytek sójové směsi. Promícháme a necháme zhruba 3 minuty provařit.
- Ihned servírujeme ozdobené koriandrem.

Pečená stehna
Kuřecí na česneku je vhodnou volbou jak k obědu, tak na večeři. Výhodou je blesková příprava a skvělá chuť.
Ingredience:
Na kuře:
- 700 g vykostěných kuřecích stehen
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 1 lžíce másla
- 250 g hnědých hub
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce nakrájené petrželky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
Postup
- Z kuřecích stehen odřízneme přebytečný tuk a osušíme je pomocí papírových kuchyňských utěrek.
- V misce smícháme cibulový prášek, česnekový prášek, bylinka, sůl i pepř a ve směsi obalíme jednotlivé kousky kuřete.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme maso a osmahneme z obou stran do zlatavě hnědé barvy. Zhruba 6 – 8 minut z každé strany.
- Takto připravená prsa přendáme na talíř, zabalíme do alobalu a odložíme stranou.
- Do pánve vhodíme máslo, přidáme houby, osolíme, opepříme a necháme vařit asi 3 minuty.
- Přisypeme česnek, petržel, tymián i rozmarýn a restujeme zhruba 1 minutu, až začne koření vonět.
- Vrátíme zpět do pánve kuře a podle potřeby dochutíme pepřem i solí. Ozdobíme čerstvou petrželkou a můžeme servírovat.

Kuře s citronem a česnekem
Drůbež, která se peče vcelku je vždy zárukou skvělého oběda a pokud k tomu ještě uděláme například knedlíky se zelím, pak je to ta pravá božská mana.
Ingredience:
- 1 celé kuře (hmotnost cca 2 000 – 2 500 g)
- Sůl podle chuti
- Mletý černý pepř
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 4 chemicky neošetřené citrony
- 3 palice česneku
- 30 g rozpuštěného másla
- 225 g slaniny
- 240 ml bílého vína
- 120 ml kuřecího vývaru
Postup
- Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, vyčistíme kuře od drobů a důkladně opláchneme ze všech stran i uvnitř.
- Do dutiny vložíme propláchnutý tymián, omytý citron a 2 přepůlené palice česneku.
- Povrch kuřete potřeme rozpuštěným máslem a posypeme solí i pepřem.
- Pomocí provázku k sobě spojíme stehna a křidýlka zasuneme špičkami pod kuře.
- Rozkrojíme citrony na čtvrtky a rozložíme kolem kuřete v pekáči.
- Poté přes kuře položíme slaninu a pekáč vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme 1 hodinu, pak dáme pryč slaninu a dáme péct na dalších 30 minut.
- Jakmile se odpaří šťávy, přendáme kuře na talíř a zakryjeme alobalem.
- Z pekáče odebereme přebytečný tuk, aby tam zůstaly jen tak 2 – 3 polévkové lžíce a přilijeme víno s kuřecím vývarem.
- Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, aby se aspoň polovina odpařila.
- Kuře nakrájíme a rozprostřeme na talíře. Maso ozdobíme slaninou, pečeným česnekem a tymiánem, k tomu přihodíme kousek citronu a zakápneme omáčkou.
- Jako příloha je perfektní bramborová kaše.

Víte vlastně, jak se vyrábí sójová omáčka? Pojďme se společně podívat do tradiční japonské továrny a zjistíme to.
Mrkněte také na výrobu, respektive získávání mořské soli, kterou často bereme jako úplnou samozřejmost.