Skvělé recepty z kuřecího masa s vůní česneku pro všechny příležitosti. Inspirujte se!

Vyzkoušeli jste už všechny možné recepty na kuřecí na česneku a stále hledáte něco nového, co by vás ještě mohlo překvapit?

Máte oblíbený pokrm, ale chcete ho zkusit připravit trochu jinak? Inspiraci můžete najít u nás.

Pečlivě jsme pro vás posbírali několik zajímavých dobrot, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Máte se na co těšit.

Krémová kuřecí prsa na česneku

Jak se někde sejde česnek s karamelizovanou cibulí, je o vynikající pochoutku postaráno. Tento recept vypadá sice složitě, ale ve skutečnosti je zcela jednoduchý a chutný.

Ostatně kuře si můžete připravit na mnoho způsobů. Skvělá jsou třeba recepty na kuřecí roládu.

Ingredience:

Na kuře:

  • 3 velká vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžíce jemně strouhaného čerstvého parmazánu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Na omáčku:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 1 palice česneku
  • 1 1/4 hrnku kuřecího vývaru
  • 1 1/4 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/2 hrnku jemně strouhaného čerstvého parmazánu
  • 2 lžíce čerstvé petrželky

Postup

  • Prsa rozpůlíme, z obou stran osolíme, opepříme a ochutíme česnekovým práškem.
  • V mělké misce smícháme mouku s parmazánem a prsa v ní obalíme. Zbytky oklepeme a dáme na stranu.
  • Na pánvi zahřejeme olej a máslo. Jakmile se olej s máslem zahřejí, vložíme obalená prsa a osmažíme z obou stran dozlatova. Zhruba 4 – 5 minut z každé strany.
  • Přendáme do termomísy a odložíme stranou. Takhle zpracujeme všechny kousky kuřete.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a rozdělíme na 12 stroužků.
  • Snížíme teplotu a do pánve přihodíme cibuli a rozdrcený česnek. Restujeme spolu s cibulí zhruba 2 – 3 minuty. Přilijeme vývar a důkladně promícháme, aby se všechny kousky odlepily od pánve.
  • Necháme vařit 5 minut, aby se polovina odpařila. Znovu trochu snížíme teplotu a přilijeme smetanu. Přivedeme k mírnému varu a necháme 3 minuty povařit.
  • Přisypeme parmazán a vaříme další 2 – 3 minuty, aby se sýr rozpustil. Občas promícháme. Dochutíme solí i pepřem.
  • Vložíme osmažené kuře a znovu necháme vařit asi 3 minuty. Omáčka zhoustne a kuřecí prsa nasají všechny chutě.
  • Servírujeme s těstovinami, květákovou kaší, rýží, bramborovou kaší nebo s nudlemi z cukety. Ozdobíme petrželkou a špetkou pepře.
Kuřecí prsíčka v neodolatelné česnekové omáčce plněné karamelizovanou cibulí a česnekem.
Zdroj: https://cafedelites.com

Medové kuřecí na česneku

V dnešní době jsou populární taková jídla, která mají rychlou a jednoduchou přípravu, jsou chutná a ze snadno dostupných surovin. Tento recept vše splňuje na jedničku, a ještě dokáže roztančit vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 6 horních půlek kuřecích stehen
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 6 stroužků čerstvého česneku
  • 1/3 hrnku medu
  • 1/4 hrnku vody nebo kuřecího vývaru
  • 2 polévkové lžíce rýžového vinného octa (může být i jablečný ocet či bílý ocet)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  • Kuřecí maso osolíme, opepříme a zasypeme česnekovým práškem.
  • Nahřejeme pánev na střední teplotu, nalijeme do ní olej a vložíme ochucené kuřecí maso.
  • Opečeme z obou stran, aby bylo maso zlatavé a hlavně vařené.
  • Když máme osmaženo z obou stran, snížíme teplotu na menší stupeň, zakryjeme pánev poklicí a necháme dál vařit.
  • Občas maso otočíme, aby se vařilo rovnoměrně.
  • Jakmile je kuře hotové, odložíme ho stranou pod alobal, aby nevystydlo.
  • Do pánve dáme oloupaný a na plátky nakrájený čerstvý česnek a 30 sekund – 1 minutu smažíme.
  • Přidáme med, vodu, vinný ocet, sójovou omáčku a vaříme asi 4 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
  • Servírujeme s přílohou, pokapané sosem a ozdobené petrželkou.
  • Jako příloha je skvělá zelenina, rýže, těstoviny nebo salát.
Snadné česnekové kuře s medovou omáčkou.
Zdroj: https://cafedelites.com

Česnekové kuře

Rychlé, jednoduché a chutné. Tohle kuřecí masíčko vás nadchne svou šťavnatostí a vynikající chutí, aniž by vám jeho příprava zabrala, kdo ví kolik času.

Ingredience:

  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1/4 hrnku italské ochucené strouhanky
  • 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
  • 4 vykostěných stehen bez kůže

Postup

  • Troubu předehřejeme na 220 stupňů.
  • V malém hrnci rozehřejeme olivový olej s rozdrcenými stroužky česneku.
  • Smažíme asi 2 minuty, aby česnek začal hezky vonět. Poté olej s česnekem přendáme do středně velké misky.
  • Do jiné misky dáme ochucenou strouhanku s parmazánem a promícháme.
  • Kuřecí stehna namočíme z obou stran ve směsi olivového oleje s česnekem a poté obalíme ve strouhance s parmazánem.
  • Takto připravené kuře vložíme do pečící misky nebo pekáče vystříkaného kuchyňským sprejem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 až 35 minut.
  • Poté už jen stačí vyjmout a servírovat. Jako příloha se hodí bramborová kaše.
Rychlé kuřecí maso zapečené s česnekem.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Kuřecí maso s omáčkou

Večeře s chutí česneku? Proč vlastně ne, vždyť tato zelenina dodá každému pokrmu charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť. Díky tomuto receptu se budete olizovat, ještě když budete usínat.

Ingredience:

Na kuře:

  • 600 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky čerstvého mletého pepře

Na omáčku:

  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 lžičky mletého česneku
  • 1 lžička italského koření
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 500 g chřestu
  • 1 lžíce petrželky

Postup

  • Kuře dáme do misky, osolíme, přidáme cibulový i česnekový prášek, pepř a důkladně promícháme, aby se koření dostalo na každý kousek masa.
  • V pánvi rozpustíme 1/4 hrnku másla a 1 lžičku olivového oleje.
  • Vložíme kuře a opečeme ze všech stran, aby bylo zlatohnědé. Musíme to však hlídat, aby se nepřipeklo.
  • Přidáme 1 lžičku mletého česneku i italského koření a necháme ještě 30 sekund povařit.
  • Poté vyjmeme kuře z pánve a odložíme stranou.
  • Do pánve vlijeme kuřecí vývar, přidáme druhou lžičku mletého česneku a vaříme za stálého míchání, aby se všechny zbytky odlepily od pánve.
  • Přihodíme druhou 1/4 másla, citronovou šťávu, omáčku srirachy a petrželku.
  • Přidáme chřest a vaříme, aby změknul. Vrátíme zpět kuře a mícháme asi minutu, aby se prohřálo.
  • Jakmile máme hotovo, můžeme servírovat. Kuře s chřestem ozdobíme petrželkou a plátky citronu.
Kuřecí prsa s česnekovým máslem z jednoho hrnce
Zdroj: https://www.the-girl-who-ate-everything.com

Restované česnekové nudle s kuřetem

Asijské pokrmy jsou velmi populární, a když se nám podaří si je připravit v domácím prostředí, chutnají nám dvojnásob.

Tento recept je jednoduchý, rychlý a moc dobrý. Zajímavé jsou i jiné pochoutky. Vynikající jsou recepty na kuřecí kari.

Ingredience:

Omáčka:

  • 1/3 hrnku sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce omáčky Sriracha
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru (asi 2 cm)
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 3 – 4 stroužky česneku

Česnekové nudle:

  • 250 g špaget
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 600 g vykostěných kuřecích stehen
  • 250 g hnědých hub
  • 1 červená paprika
  • 1 velká mrkev
  • 1 hrnek hrášku
  • 2 lžíce čerstvého koriandru

Postup

  • Stehna nakrájíme na kostky, houby na plátky a papriku na jemné kostičky.
  • Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle.
  • V malé misce smícháme sójovou omáčku, hnědý cukr, omáčku sriracha, ústřicovou omáčku, zázvor, sezamový olej a česnek. Zatím odložíme stranou.
  • Dáme si vařit hrnec s vodou, kterou osolíme a přivedeme k varu. Uvaříme v ní špagety podle návodu na obalu.
  • Na pánvi zahřejeme olej (ideálně, když máme Wok) a vhodíme nakrájené kuře.
  • Přilijeme 2 lžíce směsi sójové omáčky a necháme za občasného promíchání vařit asi 5 minut. Poté děrovanou naběračkou přendáme kuře do čisté misky a zakryjeme.
  • Do pánve dáme houby, papriku, mrkev a hrášek. Vaříme asi 4 minuty a nezapomínáme průběžně míchat.
  • Nakonec vmícháme uvařené špagety, kuře a zbytek sójové směsi. Promícháme a necháme zhruba 3 minuty provařit.
  • Ihned servírujeme ozdobené koriandrem.
Asijské restované nudle s česnekem, kousky kuřete a čerstvou zeleninou.
Zdroj: https://www.jessicagavin.com

Pečená stehna

Kuřecí na česneku je vhodnou volbou jak k obědu, tak na večeři. Výhodou je blesková příprava a skvělá chuť.

Ingredience:

Na kuře:

  • 700 g vykostěných kuřecích stehen
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

  • 1 lžíce másla
  • 250 g hnědých hub
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce nakrájené petrželky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu

Postup

  • Z kuřecích stehen odřízneme přebytečný tuk a osušíme je pomocí papírových kuchyňských utěrek.
  • V misce smícháme cibulový prášek, česnekový prášek, bylinka, sůl i pepř a ve směsi obalíme jednotlivé kousky kuřete.
  • Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme maso a osmahneme z obou stran do zlatavě hnědé barvy. Zhruba 6 – 8 minut z každé strany.
  • Takto připravená prsa přendáme na talíř, zabalíme do alobalu a odložíme stranou.
  • Do pánve vhodíme máslo, přidáme houby, osolíme, opepříme a necháme vařit asi 3 minuty.
  • Přisypeme česnek, petržel, tymián i rozmarýn a restujeme zhruba 1 minutu, až začne koření vonět.
  • Vrátíme zpět do pánve kuře a podle potřeby dochutíme pepřem i solí. Ozdobíme čerstvou petrželkou a můžeme servírovat.
Česneková kuřecí stehna s houbami z jedné pánve.
Zdroj: https://cafedelites.com

Kuře s citronem a česnekem

Drůbež, která se peče vcelku je vždy zárukou skvělého oběda a pokud k tomu ještě uděláme například knedlíky se zelím, pak je to ta pravá božská mana.

Ingredience:

  • 1 celé kuře (hmotnost cca 2 000 – 2 500 g)
  • Sůl podle chuti
  • Mletý černý pepř
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 4 chemicky neošetřené citrony
  • 3 palice česneku
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 225 g slaniny
  • 240 ml bílého vína
  • 120 ml kuřecího vývaru

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, vyčistíme kuře od drobů a důkladně opláchneme ze všech stran i uvnitř.
  • Do dutiny vložíme propláchnutý tymián, omytý citron a 2 přepůlené palice česneku.
  • Povrch kuřete potřeme rozpuštěným máslem a posypeme solí i pepřem.
  • Pomocí provázku k sobě spojíme stehna a křidýlka zasuneme špičkami pod kuře.
  • Rozkrojíme citrony na čtvrtky a rozložíme kolem kuřete v pekáči.
  • Poté přes kuře položíme slaninu a pekáč vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 1 hodinu, pak dáme pryč slaninu a dáme péct na dalších 30 minut.
  • Jakmile se odpaří šťávy, přendáme kuře na talíř a zakryjeme alobalem.
  • Z pekáče odebereme přebytečný tuk, aby tam zůstaly jen tak 2 – 3 polévkové lžíce a přilijeme víno s kuřecím vývarem.
  • Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, aby se aspoň polovina odpařila.
  • Kuře nakrájíme a rozprostřeme na talíře. Maso ozdobíme slaninou, pečeným česnekem a tymiánem, k tomu přihodíme kousek citronu a zakápneme omáčkou.
  • Jako příloha je perfektní bramborová kaše.
Pečené kuře na česneku s citronovou vůní.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk

Víte vlastně, jak se vyrábí sójová omáčka? Pojďme se společně podívat do tradiční japonské továrny a zjistíme to.

How it made Soy Sauce - Soybean Harvesting Machine - Japan Traditional Soy sauce Processing Factory

Mrkněte také na výrobu, respektive získávání mořské soli, kterou často bereme jako úplnou samozřejmost.

Ever Wonder How Sea Salt Is Made? Find Out Here | National Geographic

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X