Ochutnejte 6 luxusních na kuřecí maso se zeleninou. Zamilujete se!

Jednoduché, nenáročné na suroviny, zdravé a zároveň vynikající.

Takové jsou naše recepty na kuře na zelenině 6x jinak!

Vyzkoušejte verzi z pomalého hrnce nebo třeba pečenou s rajčaty či kořenovou zeleninou.

Pochutnáte si!

Podzimní pečené kuře

Vychutnejte si nejen během podzimních dní tuto lahůdku z jednoho pekáče. Příprava je snadné a chutě jsou delikátní! Kombinace kuřecího masa, sezónní zeleniny, jablek a slaniny je neodolatelná.

Ingredience

  • 5 kuřecích stehen s kostí a kůží
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžíce červeného vinného octa
  • 3 stroužky česneku, nasekaného
  • po 1 polévkové lžíci nasekaný čerstvý tymián, šalvěj a rozmarýn
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 velký batát (asi 450 g), neoloupaný, nakrájený na 2 cm kostky
  • 500 g růžičkové kapusty, nakrájené na poloviny
  • 2 střední červená jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na půlměsíčky o tloušťce asi 3/4 palce
  • 2 cibule šalotky, oloupané a nakrájené na plátky silné asi 2 cm
  • 4 plátky uzené slaniny, nakrájené na 2,5 cm kousky
  • 2 lžíce nasekané petrželky, na ozdobu (volitelně)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
  2. Dejte 2 lžíce olivového oleje, červený vinný ocet, česnek a bylinky do uzavíratelného sáčku.
  3. Přidejte kuře, dochuťte solí a pepřem, poté sáček uzavřete a směsí masírujte kuře tak, aby se bylinky rovnoměrně rozložily.
  4. Dejte stranou a nechte chvíli odpočívat.
  5. Rozložte sladké brambory, růžičkovou kapustu, jablka a šalotku na plech o rozměrech 45 x 33 cm.
  6. Pokapejte zbývajícími 2 lžícemi olivového oleje, poté promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  7. Rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
  8. Kuřecí stehna položte na vrstvu zeleniny/jablek.
  9. Oddělte všechny kousky slaniny, které by mohly být slepené, a poté posypte slaninou směs zeleniny a jablek.
  10. Pečte v předehřáté troubě, dokud kuře a zelenina nezezlátnou, asi 30 – 35 minut.
  11. Grilujte během posledních několika minut, aby bylo kuře krásně zlatavé a křupavější.
  12. V případě potřeby ozdobte petrželkou a podávejte teplé.
Pečené kuřecí maso, sezónní zelenina, jablka a slanina na plechu.
www.cookingclassy.com

Krémové kuře s jarní zeleninou z jedné pánve

Úžasně křupavé kuře s mrkví, žampiony a chřestem, to vše vařené v luxusní bylinkové smetanové omáčce! Zní to lahodně? A ještě lépe tento pokrm chutná. Přesvědčete se o tom sami!

Ingredience

  • 6 kuřecích stehen bez kosti a kůže
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 2 lžíce másla
  • 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 1 šalotka, nasekaná
  • 3 mrkve, oloupané a nakrájené na cca centimetrové diagonální plátky
  • 230 g žampionů
  • 1/4 šálku suchého bílého vína
  • 500 g chřestu, nakrájeného
  • 1 a 1/2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Kuřecí stehna podle chuti osolte a opepřete.
  3. Rozpusťte máslo ve velké pánvi vhodné do trouby na středně vysoké teplotě.
  4. Přidejte kuřecí maso kůží dolů a opékejte z obou stran do zlatova, asi 2–3 minuty z každé strany.
  5. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude maso úplně propečené, dokud nedosáhne vnitřní teploty 80 stupňů Celsia, asi 25-30 minut.
  6. Kuře dejte stranou a udržujte v teple.
  7. Ve střední misce smíchejte kuřecí vývar, smetanu a mouku.
  8. Dejte stranou.
  9. Přidejte česnek a šalotku na pánev a restujte za častého míchání, dokud se nerozvoní, asi 2 minuty.
  10. Vmíchejte mrkev a houby a restujte, dokud nezměknou, asi 4–5 minut.
  11. Vmíchejte směs vína a vývaru, seškrábněte všechny zhnědlé kousky ze dna pánve a přiveďte k varu.
  12. Vmíchejte chřest a vařte, dokud nebude křupavý, asi 3–4 minuty.
  13. Vmíchejte kopr a estragon a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  14. Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
  15. Vraťte kuře do pánve.
  16. Ihned podávejte.
Úžasně křupavé kuře s mrkví, žampiony a chřestem, to vše vařené v bylinkové smetanové omáčce, servírované v pánvi.
www.damndelicious.net

Vychutnejte si také šťavnaté kuřecí maso připravované v alobalu 5x jinak. Je to delikatesa!

Přírodní kuřecí plátky s rajčaty

Oblíbenou zeleninou vhodnou i k zapékání jsou rajčata. Vyzkoušejte kombinaci kuřecího masa s rajčaty, sójovou omáčkou a sýrem a budete se olizovat!

INGREDIENCE

  • olivový olej
  • 400 g kuřecích prsou
  • asi 3 rajčata
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • tvrdý sýr
  • sójová omáčka

POSTUP

  1. Na oleji orestujte nakrájená rajčata.
  2. Osolte je a ochuťte sójovou omáčkou.
  3. Nakonec přidejte bílý jogurt.
  4. Kuřecí prsa nakrájejte na plátky, osolte, posypte mletou paprikou a na pánvi na tuku orestujte z obou stran.
  5. Chvíli maso poduste, až změkne.
  6. Šťávu zahustěte solamylem.
  7. Na talířku kuřecí plátek ozdobte orestovanými rajčaty a posypte strouhaným sýrem.
Kuřecí maso zapečené s rajčaty a bylinkami.
www.simplyrecipes.com

Pečené kuře na kořenové zelenině

Naučte se, jak pokaždé připravit šťavnaté, chutné a dozlatova upečené kuře! Tento recept, ve kterém kuře budeme péct na kořenové zelenině, je jednoduchý a skvěle se hodí do zimního počasí, protože krásně zahřeje. Užijte si to!

Ingredience

  • cca 2 kg celého kuřete
  • 8 stroužků česneku, oloupaných
  • 8 snítek tymiánu plus 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
  • 1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 500 g tuřínu
  • 500 g ředkeve – vodnice
  • ▢ 3/4 libry baby karotky
  • 1 střední žlutá cibule
  • 500 g červených baby brambor
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 4 lžíce másla, změkčeného
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Postup

  1. Vyjměte krk a droby z kuřecí dutiny, pokud jsou součástí.
  2. Kuchyňskou pinzetou odstraňte případná peříčka z kůže.
  3. Před pečením nechte kuře 1-1/2 hodiny stát při pokojové teplotě.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky (kořen nechte neporušený).
  5. Oloupejte a nakrájejte tuřín a ředkev – vodnici na 2 cm klínky.
  6. Veškerou zeleninu promíchejte se 4 stroužky česneku, 3 snítkami tymiánu a 1/4 hrnkem oleje ve velkém pekáči.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Předehřejte troubu na 250 stupňů Celsia.
  9. V malé misce smíchejte 2 lžíce změklého másla s 1 lžičkou lístků čerstvého tymiánu a petrželkou.
  10. Dochuťte špetkou soli a trochou pepře.
  11. Konečky prstů nebo lžičkou jemně uvolněte prostor mezi masem a kůží. (Dávejte pozor, abyste kůžičku neroztrhli.)
  12. Bylinkové máslo rovnoměrně rozprostřete pod kůži u prsou.
  13. Kuřecí dutinu pořádně osolte a opepřete.
  14. Přidejte 4 stroužky česneku a 5 snítek tymiánu a otřete je o stěny dutiny.
  15. Křídla zastrčte pod tělo a nohy k sobě volně svažte kuchyňským provázkem.
  16. Kuře potřete zbylým olejem a bohatě posypte solí a pepřem.
  17. Zbylé máslo rozetřete na prsa.
  18. Kuře položte na kořenovou zeleninu a pečte 25 minut.
  19. Snižte teplotu trouby na 200 stupňů Celsia a pokračujte v pečení po dobu 45 minut, dokud nejtlustší část stehna (od kosti) při měření teploměrem neukáže 74 stupňů C.
  20. Pokud je nedopečené, pokračujte v pečení, dokud kuře nedosáhne požadované teploty.   
  21. Kuře položte na prkénko, volně zakryjte fólií a nechte 15 minut odpočívat.
  22. Zkontrolujte, zda je zelenina propečená a v případě potřeby ji vraťte do trouby, aby byla křupavá, zatímco kuře odpočívá.
  23. Před podáváním jemně promíchejte se šťávou z pekáče.
  24. Kuře naporcujte a podávejte.
Cele kuře upečené v troubě se zeleninou, servírované v pekáči.
www.stripedspatula.com

Kuřecí kousky se zeleninou a kokosovým mlékem

Pokud jste hrdí majitelé pomalého hrnce, pak rozhodně vyzkoušejte tento recept! Kuře a zelenina je ozvláštněna voňavou směsí koření a pořádnou dávkou aromatických chutí, které jim dodává česnek a zázvor. To vše je zjemněno kokosovým mlékem. Podávejte s dušenou rýží a vykouzlíte tak naprosto luxusní a jednoduchý pokrm.

Ingredience

  • 4 stroužky česneku, oloupané
  • asi 30 g zázvoru, nahrubo nakrájeného
  • 1 malá sladká cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce másla
  • cca 1 100 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájených na větší kousky
  • 2 plechovky kokosového mléka, neprotřepaného
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 plechovka dětských kukuřiček
  • 1 šálek hrášku nebo mražené zeleniny dle vašeho výběru

Na dochucení:

  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 a 1/2 lžičky mleté ​​kurkumy
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Koření smíchejte a dejte stranou.
  2. V malém kuchyňském robotu smíchejte česnek, zázvor a cibuli a pulsujte, dokud nevznikne pasta.
  3. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a rozpusťte máslo.
  4. Přidejte pastu a dobře promíchejte.
  5. Restujte několik minut a poté přidejte směs koření.
  6. Za stálého míchání restujte 2–3 minuty.
  7. Přesuňte česnek, cibuli a zázvor na jednu stranu hrnce a přidejte do hrnce kousky kuřete.
  8. Kuře mírně opečte ze všech stran a pomocí pevné dřevěné lžíce s ním pohybujte po hrnci.
  9. Mělo by být důkladně obalené směsí koření.
  10. Přendejte vše do pomalého hrnce.
  11. Otevřete plechovky s kokosovým mlékem a pomocí polévkové lžíce odstraňte smetanu z vrchní části.
  12. Měli byste jí mít asi 1 šálek.
  13. Kuře zalijte kokosovým mlékem.
  14. Kukuřičné klasy sceďte a nakrájejte napůl.
  15. Přidejte do pomalého hrnce.
  16. Vše vařte na LOW po dobu 4 hodin.
  17. Kukuřičný škrob vyšlehejte s kokosovou smetanou do hladka a přidejte ke kuřecímu masu.
  18. Dobře promíchejte.
  19. Přidejte mražený hrášek nebo jinou zeleninu dle vlastního výběru.
  20. Vařte další půl hodiny, nebo dokud nebude kuře propečené a zelenina horká.
  21. Podávejte s rýží.
Kuřecí maso s hráškem a kukuřicí v kořeněné omáčce z kokosového mléka, servírované v hrnci s vedle položenou miskou rýže.
www.simplebites.net

Máme pro vás také luxusní recepty na marinované kuřecí maso 5x jinak. Inspirujte se!

Kuře se zeleninou a olivami

Tato varianta kuřete se zeleninou je rychlá a snadná na přípravu a kombinace oliv, rajčat, papriky, kuřete a bazalky je opravdu vynikající.

Ingredience

  • 1 kg kuřecích prsou, stehen nebo paliček
  • 4 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 1 velká cibule, nakrájená na měsíčky
  • 2 šálky cherry rajčat nebo běžných rajčat nakrájených na čtvrtky
  • 6 stroužků česneku lisovaného
  • 1 červená paprika, nahrubo nakrájená
  • 1 šálek oliv kalamata
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 3 nakrájené lístky bazalky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °Celsia.
  2. Do velké mísy přidejte brambory, cibuli, rajčata, papriky a olivy a do jiné mísy dejte kuře.
  3. Přidejte polovinu česneku, oleje, octu, soli, pepře a papriky k zelenině a druhou polovinu ke kuřeti.
  4. Vše dobře promíchejte.
  5. Vysypte zeleninu do velké zapékací mísy 23×33 cm.
  6. Položte kuře na zeleninu.
  7. Pečte 1 hodinu, nebo dokud není kuře propečené a brambory měkké.
  8. Posypte čerstvou bazalkou celé kuře a zeleninu.
  9. Podávejte a kuře pokapejte trochou šťávy ze zapékací mísy.
Zapečené kuřecí maso s olivami, rajčaty, paprikou a bazalkou v zapékací míse.
www.jocooks.com

Zbylo vám od oběda kuřecí maso a nevíte co s nim? Zkuste naše recepty na pomazánky z pečeného kuřete a nebudete litovat!

A jak jste si dnešní recepty užili vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X