Jednoduché, nenáročné na suroviny, zdravé a zároveň vynikající.
Takové jsou naše recepty na kuře na zelenině 6x jinak!
Vyzkoušejte verzi z pomalého hrnce nebo třeba pečenou s rajčaty či kořenovou zeleninou.
Pochutnáte si!
Podzimní pečené kuře
Vychutnejte si nejen během podzimních dní tuto lahůdku z jednoho pekáče. Příprava je snadné a chutě jsou delikátní! Kombinace kuřecího masa, sezónní zeleniny, jablek a slaniny je neodolatelná.
Ingredience
- 5 kuřecích stehen s kostí a kůží
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 lžíce červeného vinného octa
- 3 stroužky česneku, nasekaného
- po 1 polévkové lžíci nasekaný čerstvý tymián, šalvěj a rozmarýn
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 velký batát (asi 450 g), neoloupaný, nakrájený na 2 cm kostky
- 500 g růžičkové kapusty, nakrájené na poloviny
- 2 střední červená jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na půlměsíčky o tloušťce asi 3/4 palce
- 2 cibule šalotky, oloupané a nakrájené na plátky silné asi 2 cm
- 4 plátky uzené slaniny, nakrájené na 2,5 cm kousky
- 2 lžíce nasekané petrželky, na ozdobu (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
- Dejte 2 lžíce olivového oleje, červený vinný ocet, česnek a bylinky do uzavíratelného sáčku.
- Přidejte kuře, dochuťte solí a pepřem, poté sáček uzavřete a směsí masírujte kuře tak, aby se bylinky rovnoměrně rozložily.
- Dejte stranou a nechte chvíli odpočívat.
- Rozložte sladké brambory, růžičkovou kapustu, jablka a šalotku na plech o rozměrech 45 x 33 cm.
- Pokapejte zbývajícími 2 lžícemi olivového oleje, poté promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
- Kuřecí stehna položte na vrstvu zeleniny/jablek.
- Oddělte všechny kousky slaniny, které by mohly být slepené, a poté posypte slaninou směs zeleniny a jablek.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud kuře a zelenina nezezlátnou, asi 30 – 35 minut.
- Grilujte během posledních několika minut, aby bylo kuře krásně zlatavé a křupavější.
- V případě potřeby ozdobte petrželkou a podávejte teplé.

Krémové kuře s jarní zeleninou z jedné pánve
Úžasně křupavé kuře s mrkví, žampiony a chřestem, to vše vařené v luxusní bylinkové smetanové omáčce! Zní to lahodně? A ještě lépe tento pokrm chutná. Přesvědčete se o tom sami!
Ingredience
- 6 kuřecích stehen bez kosti a kůže
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
- 2 lžíce másla
- 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1/4 šálku smetany ke šlehání
- 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky česneku, lisované
- 1 šalotka, nasekaná
- 3 mrkve, oloupané a nakrájené na cca centimetrové diagonální plátky
- 230 g žampionů
- 1/4 šálku suchého bílého vína
- 500 g chřestu, nakrájeného
- 1 a 1/2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Kuřecí stehna podle chuti osolte a opepřete.
- Rozpusťte máslo ve velké pánvi vhodné do trouby na středně vysoké teplotě.
- Přidejte kuřecí maso kůží dolů a opékejte z obou stran do zlatova, asi 2–3 minuty z každé strany.
- Vložte do trouby a pečte, dokud nebude maso úplně propečené, dokud nedosáhne vnitřní teploty 80 stupňů Celsia, asi 25-30 minut.
- Kuře dejte stranou a udržujte v teple.
- Ve střední misce smíchejte kuřecí vývar, smetanu a mouku.
- Dejte stranou.
- Přidejte česnek a šalotku na pánev a restujte za častého míchání, dokud se nerozvoní, asi 2 minuty.
- Vmíchejte mrkev a houby a restujte, dokud nezměknou, asi 4–5 minut.
- Vmíchejte směs vína a vývaru, seškrábněte všechny zhnědlé kousky ze dna pánve a přiveďte k varu.
- Vmíchejte chřest a vařte, dokud nebude křupavý, asi 3–4 minuty.
- Vmíchejte kopr a estragon a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
- Vraťte kuře do pánve.
- Ihned podávejte.

Vychutnejte si také šťavnaté kuřecí maso připravované v alobalu 5x jinak. Je to delikatesa!
Přírodní kuřecí plátky s rajčaty
Oblíbenou zeleninou vhodnou i k zapékání jsou rajčata. Vyzkoušejte kombinaci kuřecího masa s rajčaty, sójovou omáčkou a sýrem a budete se olizovat!
INGREDIENCE
- olivový olej
- 400 g kuřecích prsou
- asi 3 rajčata
- 3 lžíce bílého jogurtu
- mletá sladká paprika
- sůl
- tvrdý sýr
- sójová omáčka
POSTUP
- Na oleji orestujte nakrájená rajčata.
- Osolte je a ochuťte sójovou omáčkou.
- Nakonec přidejte bílý jogurt.
- Kuřecí prsa nakrájejte na plátky, osolte, posypte mletou paprikou a na pánvi na tuku orestujte z obou stran.
- Chvíli maso poduste, až změkne.
- Šťávu zahustěte solamylem.
- Na talířku kuřecí plátek ozdobte orestovanými rajčaty a posypte strouhaným sýrem.

Objevte podobné tipy
Pečené kuře na kořenové zelenině
Naučte se, jak pokaždé připravit šťavnaté, chutné a dozlatova upečené kuře! Tento recept, ve kterém kuře budeme péct na kořenové zelenině, je jednoduchý a skvěle se hodí do zimního počasí, protože krásně zahřeje. Užijte si to!
Ingredience
- cca 2 kg celého kuřete
- 8 stroužků česneku, oloupaných
- 8 snítek tymiánu plus 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 500 g tuřínu
- 500 g ředkeve – vodnice
- ▢ 3/4 libry baby karotky
- 1 střední žlutá cibule
- 500 g červených baby brambor
- 6 lžic rostlinného oleje
- 4 lžíce másla, změkčeného
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Vyjměte krk a droby z kuřecí dutiny, pokud jsou součástí.
- Kuchyňskou pinzetou odstraňte případná peříčka z kůže.
- Před pečením nechte kuře 1-1/2 hodiny stát při pokojové teplotě.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky (kořen nechte neporušený).
- Oloupejte a nakrájejte tuřín a ředkev – vodnici na 2 cm klínky.
- Veškerou zeleninu promíchejte se 4 stroužky česneku, 3 snítkami tymiánu a 1/4 hrnkem oleje ve velkém pekáči.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Předehřejte troubu na 250 stupňů Celsia.
- V malé misce smíchejte 2 lžíce změklého másla s 1 lžičkou lístků čerstvého tymiánu a petrželkou.
- Dochuťte špetkou soli a trochou pepře.
- Konečky prstů nebo lžičkou jemně uvolněte prostor mezi masem a kůží. (Dávejte pozor, abyste kůžičku neroztrhli.)
- Bylinkové máslo rovnoměrně rozprostřete pod kůži u prsou.
- Kuřecí dutinu pořádně osolte a opepřete.
- Přidejte 4 stroužky česneku a 5 snítek tymiánu a otřete je o stěny dutiny.
- Křídla zastrčte pod tělo a nohy k sobě volně svažte kuchyňským provázkem.
- Kuře potřete zbylým olejem a bohatě posypte solí a pepřem.
- Zbylé máslo rozetřete na prsa.
- Kuře položte na kořenovou zeleninu a pečte 25 minut.
- Snižte teplotu trouby na 200 stupňů Celsia a pokračujte v pečení po dobu 45 minut, dokud nejtlustší část stehna (od kosti) při měření teploměrem neukáže 74 stupňů C.
- Pokud je nedopečené, pokračujte v pečení, dokud kuře nedosáhne požadované teploty.
- Kuře položte na prkénko, volně zakryjte fólií a nechte 15 minut odpočívat.
- Zkontrolujte, zda je zelenina propečená a v případě potřeby ji vraťte do trouby, aby byla křupavá, zatímco kuře odpočívá.
- Před podáváním jemně promíchejte se šťávou z pekáče.
- Kuře naporcujte a podávejte.

Kuřecí kousky se zeleninou a kokosovým mlékem
Pokud jste hrdí majitelé pomalého hrnce, pak rozhodně vyzkoušejte tento recept! Kuře a zelenina je ozvláštněna voňavou směsí koření a pořádnou dávkou aromatických chutí, které jim dodává česnek a zázvor. To vše je zjemněno kokosovým mlékem. Podávejte s dušenou rýží a vykouzlíte tak naprosto luxusní a jednoduchý pokrm.
Ingredience
- 4 stroužky česneku, oloupané
- asi 30 g zázvoru, nahrubo nakrájeného
- 1 malá sladká cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce másla
- cca 1 100 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájených na větší kousky
- 2 plechovky kokosového mléka, neprotřepaného
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 1 plechovka dětských kukuřiček
- 1 šálek hrášku nebo mražené zeleniny dle vašeho výběru
Na dochucení:
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 a 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička soli
Postup
- Koření smíchejte a dejte stranou.
- V malém kuchyňském robotu smíchejte česnek, zázvor a cibuli a pulsujte, dokud nevznikne pasta.
- Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a rozpusťte máslo.
- Přidejte pastu a dobře promíchejte.
- Restujte několik minut a poté přidejte směs koření.
- Za stálého míchání restujte 2–3 minuty.
- Přesuňte česnek, cibuli a zázvor na jednu stranu hrnce a přidejte do hrnce kousky kuřete.
- Kuře mírně opečte ze všech stran a pomocí pevné dřevěné lžíce s ním pohybujte po hrnci.
- Mělo by být důkladně obalené směsí koření.
- Přendejte vše do pomalého hrnce.
- Otevřete plechovky s kokosovým mlékem a pomocí polévkové lžíce odstraňte smetanu z vrchní části.
- Měli byste jí mít asi 1 šálek.
- Kuře zalijte kokosovým mlékem.
- Kukuřičné klasy sceďte a nakrájejte napůl.
- Přidejte do pomalého hrnce.
- Vše vařte na LOW po dobu 4 hodin.
- Kukuřičný škrob vyšlehejte s kokosovou smetanou do hladka a přidejte ke kuřecímu masu.
- Dobře promíchejte.
- Přidejte mražený hrášek nebo jinou zeleninu dle vlastního výběru.
- Vařte další půl hodiny, nebo dokud nebude kuře propečené a zelenina horká.
- Podávejte s rýží.

Máme pro vás také luxusní recepty na marinované kuřecí maso 5x jinak. Inspirujte se!
Kuře se zeleninou a olivami
Tato varianta kuřete se zeleninou je rychlá a snadná na přípravu a kombinace oliv, rajčat, papriky, kuřete a bazalky je opravdu vynikající.
Ingredience
- 1 kg kuřecích prsou, stehen nebo paliček
- 4 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 velká cibule, nakrájená na měsíčky
- 2 šálky cherry rajčat nebo běžných rajčat nakrájených na čtvrtky
- 6 stroužků česneku lisovaného
- 1 červená paprika, nahrubo nakrájená
- 1 šálek oliv kalamata
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička uzené papriky
- sůl a pepř podle chuti
- 3 nakrájené lístky bazalky
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °Celsia.
- Do velké mísy přidejte brambory, cibuli, rajčata, papriky a olivy a do jiné mísy dejte kuře.
- Přidejte polovinu česneku, oleje, octu, soli, pepře a papriky k zelenině a druhou polovinu ke kuřeti.
- Vše dobře promíchejte.
- Vysypte zeleninu do velké zapékací mísy 23×33 cm.
- Položte kuře na zeleninu.
- Pečte 1 hodinu, nebo dokud není kuře propečené a brambory měkké.
- Posypte čerstvou bazalkou celé kuře a zeleninu.
- Podávejte a kuře pokapejte trochou šťávy ze zapékací mísy.

Zbylo vám od oběda kuřecí maso a nevíte co s nim? Zkuste naše recepty na pomazánky z pečeného kuřete a nebudete litovat!
A jak jste si dnešní recepty užili vy? Napište nám do komentářů!