Rychlé, snadné a lahodné … přesně tak můžeme popsat tyto recepty na slepičí (kuřecí) polévky.
Vývar jako od babičky se hodí pro každou příležitost.
Udělejte si ho k sobotnímu obědu se zeleninou, jako slavnostní předkrm s masovými kuličkami nebo když jste nemocní s pořádnou dávkou česneku a chilli, které vás prohřeje.
Tak jakou polévku si dnes uvaříte?
Kuřecí vývar s kuskusem
Nejlepší kuřecí polévka, jakou kdy budete jíst! Recept je jednoduchý na přípravu a ideální ke konzumaci když je vám špatně. Nabitý protizánětlivými přísadami, jako je zázvor, kurkuma, česnek.
Co budeme potřebovat
- Lžíce avokádového oleje (nebo olivového oleje)
- Cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 velké mrkve (nakrájené na plátky)
- 2 řapíkaté celery (nakrájené nahrubo)
- Lžíce čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
- Lžíce kurkumy
- 600 ml kuřecího vývaru
- 500 g kuřecích prsou (nebo stehen)
- Lžička rozmarýnu
- Lžička tymiánu
- ½ lžičky soli
- Špetka pepře
- 100 g kuskusu
- 75 g hrášku
Postup
- Velký hrnec si dáme na plotnu a sporák zapneme na střední teplotu
- Přidáme olej
- Jakmile se olej zahřeje, přidáme česnek, cibuli, mrkev a celer
- Vaříme je několik minut, dokud cibule nezesklovatí
- Dále přidáme nastrouhaný zázvor a kurkumu
- Začneme smažit a smažíme asi 30 vteřin, dokud se koření nerozvoní
- Poté přidáme kuřecí vývar, kuřecí prsa, rozmarýn, tymián, sůl a pepř
- Polévku přivedeme k varu a poté přidáváme kuskus
- Teplotu poté snížíme a polévku vaříme bez pokličky 20-25 minut, dokud kuře není zcela propečené
- Jakmile je kuře uvařené, vyndáme ho a přendáme ho na prkénko
- Maso poté vidličkou natrháme na malé kousíčky a vrátíme ho zpět do hrnce
- Zároveň do hrnce přidáme mražený hrášek
- Polévku ochutnáme a v případě potřeby dochutíme

Kuřecí polévka s nudlemi
Klasická kuřecí nudlová polévka, po které se budete cítit tak dobře. Ideální recept v nemoci a chladných dnech!
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce másla
- Cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 mrkve (nakrájená na kostičky)
- 2 řapíkaté celery (nadrobno nakrájený)
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- 800 ml kuřecího vývaru
- 2 bobkové listy
- Sůl
- Pepř
- 1,5 kg kuřecích prsou
- 250 g širokých nudlí
- Hrst čerstvé petržele
- Čerstvý kopr
- Lžíce citronové šťávy
Postup
- Ve velkém hrnci si rozpustíme máslo
- Přidáme cibuli, mrkev a celer
- Za občasného míchání zeleninu vaříme asi 3-4 minuty
- Poté přidáme česnek
- Smažíme ho, dokud se nerozvoní
- Následně přidáme kuřecí vývar a bobkové listy
- Vývar dochutíme solí a pepřem
- Přidáme kuřecí prsa a polévku přivedeme k varu
- Jakmile se vývar začne vařit, snížíme teplotu a hrnec přikryjeme
- Vaříme do té doby, dokud kuře není zcela propečené přibližně 30-40 minut
- Kuře poté z hrnce vyndáme a naporcujeme ho na menší kousky
- Kuře vrátíme do hrnce a přidáme těstoviny
- Těstoviny vaříme do měkka asi 6-7 minut
- Hrnec poté odstraníme z tepla a vmícháme petržel, kopr a šťávu z citronu
- Polévku ochutnáme a popřípadě dochutíme solí a pepře
- Hotovou polévku ihned podáváme

Krémová polévka s kuřetem
Pokud fandíte spíše polévkám, které mají krémovou konzistenci, tak rozhodně nesmíte vynechat tento recept.
Co budeme potřebovat
- Lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- Lžíce tymiánu
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 2 mrkve
- 300 g pečeného kuřete (zbytky od oběda)
- 200 g hrášku
- Stroužek česneku
- Lžíce citronové šťávy
Postup
- Ve velkém hrnci si na středění teplotu zahřejeme olej
- Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a lžíci tymiánu
- Smažíme přibližně 15 minut, dokud cibule nezesklovatí
- Do hrnce vlijeme kuřecí vývar a přivedeme ho k varu
- Hrnec přikryjeme pokličkou a polévku vaříme asi 10 minu
- Přidáme zbytky pečeného kuřete a 5 minut vaříme
- Poté odebereme 2 hrníčky polévky a ty rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši
- Rozmixovanou kuřecí směs vrátíme do hrnce
- Přidáme hrášek a zbylé koření
- Promícháme a vaříme další 5-10 minut, dokud se polévka neprohřeje
- Ve vedlejší misce si smícháme řecký jogurt, česnek a citronovou šťávu
- Polévku nalijeme do hlubokých talířů, vmícháme jogurtový dip a podáváme

Čínská pikantní kuřecí polévka
Tento asijský kuřecí vývar s nudlemi je jemný a přitom krásně pikantní. Doporučujeme udělat si dvojitou dávku, protože si ji zamilujeme na první lžičku.
Co budeme potřebovat
- 4 kuřecí prsa
- 60 ml saké (nebo vodky)
- 5 cm zázvoru (nakrájený na tyčinky)
- 3 jarní cibulky (nadrobno nakrájené)
- 150 ml sójové omáčky
- 4 lžičky sezamového oleje
- 600 g tlustých nudlí (udon)
- 2 velké chilli papričky
- Vejce
- 2 lžíce pažených sezamových semínek
Postup
- Kuřecí prsa očistíme a pokrájíme na plátky
- Kuře vložíme do saké a chvíli ho v něm marinujeme
- Zázvor smícháme s bílou částí nakrájené jarní cibulky, sójovou omáčkou, olejem a česnekem
- Do velkého hrnce nalijeme 2 listry vody a přivedeme jí k varu
- Do vody vlijeme zázvorovou směs a snížíme teplotu na nízký stupeň
- Takto směs vaříme asi 50 minut
- Do vývaru postupně přidáváme kuře společně se saké, nudle a chilli
- Vývar znovu přivedeme k varu
- Jakmile se polévka začne vařit, teplo vypneme
- Vejce si rozšleháme a za neustálého míchání ho pomalu vléváme do horké polévky
- Přidáme zbylou zelenou část jarní cibulky a zamícháme
- Polévku necháme 2 minuty odpočívat
- Když polévku podáváme, posypeme jí opraženými sezamovými semínky

Brokolicová polévka s kuřecím masem
Moje osobně nejoblíbenější polévka ze všech. Proto v tomto výčtu receptů na kuřecí polévky nesměla chybět. Miluji krémové polévky, miluji švýcarské výrazné sýry a miluji kuřecí maso … tato polévka má prostě všechno na co si můžu, vzpomenou a co mi chutná.
Co budeme potřebovat
- 50 g másla
- 250 g hladké mouky
- 1,5 l vody
- 3 kostky kuřecího bujonu
- 1 kg kuřecích prsou (nakrájené na kostičky)
- 2 brokolice (nalámaná na růžičky)
- 100 ml smetany
- 300 g čedaru (nastrouhaný)
Postup
- Ve velkém hrnci si rozpustíme máslo
- Za stálého míchání přidáme mouku
- Mícháme, dokud nevznikne hustá kaše
- Vzniklou jíšku vyjmeme z hrnce a dáme jí stranou
- Ve stejném hrnci smícháme vodu, bujon, kuřecí maso, brokolici a sůl s pepřem
- Vývar přivedeme k varu
- Poté snížíme teplotu a polévku vaříme dalších 45 minut
- Postupně po troškách vmícháváme jíšku, dokud polévka nezhoustne
- Vaříme 5 minut
- Přidáme smetanu a 100 g čedaru
- Mícháme, dokud se sýr nerozpustí a poté postupně přidáváme i zbylý čedar
- Hotovou polévku s kuřetem podáváme posypanou nastrouhaným čedarem společně s oblíbeným pečivem

Objevte podobné tipy
Zeleninový vývar s kuřecími kuličkami
Tato domácí kuřecí polévka je recept na zdravou večeři, který jste právě dnes hledali. Lahodná a jednoduchá na přípravu a samozřejmě zdravější než byste čekali. Zahřeje jak v žaludku, tak na duši.
Co budeme potřebovat
Na kuličky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg kuřecích stehen (mletá)
- 50 g cibule
- Špetka pepře
- Lžička soli
Na polévku
- 4 lžíce olivového oleje
- 100 g cibule
- 3 menší mrkve
- 2 řepíkaté celery
- 800 ml kuřecího vývaru
- 400 ml vody
- 500 g brambor
- 75 g rýže (nebo těstovin)
- Sůl
- Pepř
- Petrželka
Postup
- V pánvi si na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli
- Jakmile cibule zezlátne, tak přidáme sůl a pepř
- Pánev stáhneme z plotny mletá kuřecí stehna
- Mícháme, aby se maso s cibulí promíchalo
- Poté z masa začneme tvarovat kuličky a odložíme je stranou
- V hrnci si na střední teplotu rozehřejeme olej a orestujeme nakrájenou cibuli s nakrájenou mrkví a celerem
- Přidáme vývar a vodu
- Vývar přivedeme k varu
- Do hrnce poté přidáme oloupané a nakrájené brambory
- Vývar se nám stále musí vařit
- Poté do hrnce přidáme rýži
- Jakmile je rýže trochu uvařená, začneme vkládat masové kuličky
- Ty vaříme na střední teplotu asi 15 minut, dokud nejsou zcela propečené
- Přidáme, petržel, sůl a pepř
- Kuřecí polévku ihned servírujeme

Slepičí polévka z papiňáku
Lahodná domácí polévka se slepičím masem jako od babičky. Její chuť je dokreslena domácími krutony, které se k vývaru dokonale hodí.
Co budeme potřebovat
Na pečivo
- 3 lžíce másla (rozpuštěného)
- Lžička česnekového prášku
- Lžička pepře
- 300 g francouzské bagety (nakrájené na kostičky)
Na polévku
- Cibule (nakrájená na kostičky)
- Celer (nakrájený nadrobno)
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- Lžička soli
- Lžička pepře
- 600 ml kuřecího vývaru
- 75 g hladké mouky
- 75 ml vody
- 30 ml bílého vína
- 200 g čedaru (nastrouhaného)
- 100 g bílého švýcarského sýra (nastrouhaného)
- 500 g pečeného kuřete
- 500 g měkkého kuřecího salámu
Postup
- Troubu si předehřeje man 180 stupňů
- Ve velké míse si smícháme rozpuštěné máslo, česnek a pepř
- Vhodíme na kostky nakrájenou bagetu a promícháme
- Kostičky rozložíme na plech a vložíme je do trouby
- Krutony pečeme po dobu 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé
- Do papiňáku vložíme prvních 5 přísad do polévky
- Ty zalijeme vývarem a na nízkou teplotu je vaříme 2 hodiny, dokud zelenina nezměkne
- Zvýšíme teplotu v papiňáku
- Smícháme si vodu s moukou, aby vznikla hladká směs
- Mouku poté zamícháme do vývaru a vaříme do zhoustnutí 30-40 minut
- Přidáme víno
- Přidáme sýry a mícháme, dokud se sýry nerozpustí
- Poté přidáme kuře a šunku
- Polévku necháme prohřát a servírujeme
- Polévku zdobíme a podáváme upečenými krutony

Kuřecí vývar s bílými fazolemi a chilli
Zdravý, rychlý jednoduchý … co více o tomto receptu na polévku se slepičím masem dodat. Vyzkoušejte jí a uvidíte sami, že neodoláte a během pár minut bude hrnec od polévky prázdný.
Co budeme potřebovat
- 750 g kuřecích prsou (nekrájený na kostičky)
- Špetka soli
- Špetka pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- Cibule (nakrájená na kostičky)
- Paprička jalapeno
- 4 stroužky česneku (nasekaný)
- 2 lžičky oregana
- Lžička mletého kmínu
- 2 plechovky bílých fazolí (okapaných)
- 500 ml kuřecího vývaru
- 200 g čedaru (strouhaného)
Postup
- Kuře osolíme a opepříme
- Ve velkém hrnci si na střední teplotu rozehřejeme 1 lžíci oleje
- Přidáme kuře a začneme ho restovat, dokud není zlatavé a dáme ho stranou
- Ve stejném hrnci poté zahřejeme zbývající olej a do měkka restujeme cibuli
- Přidáme nakrájenou jalapeno, česnek, oregano a kmín
- Vše vaříme a mícháme další 2 minuty, poté sundáme z tepla
- Přidáme 250 ml vývaru a 1 plechovku celých fazolí
- Vedle v misce si rozmixujeme 1 plechovku fazolí s 250 ml vývaru
- Fazolovou směs vmícháme do fazolové polévky na plotně
- Polévku vaříme na nízkou teplotu asi 40 minut
- Nakonec přisypeme sýr a mícháme, dokud se nerozpustí

Čočková polévka s pečeným slepičím masem
Je až neskutečné, že z několika málo ingrediencí lze připravit takto lahodnou polévku. S přísadou jako je grilované kuře uděláte v tomto receptu na kuřecí polévku velkou parádu. Toto je přesně ten recept, který potřebujete, když nevíte co uvařit k večeři v průběhu vytíženého pracovního týdne.
Co budeme potřebovat
- 5 velkých mrkví (nakrájených na plátky)
- 300 g sušené čočky
- Šalotka (nakrájená nadrobno)
- 2 lžičky provensálského koření
- 600 ml kuřecího vývaru
- 250 g pečeného kuřete
- 35 ml smetany ke šlehání
Postup
- Do pomalého kuchyňského hrnce přidáme všechny přísady, kromě kuřete a smetany, které jsou v receptu uvedeny
- Hrnec zapneme a polévku vaříme 6-8 hodin na nízkou teplotu, dokud čočka nezměkne
- Když je polévka uvařena vmícháme kuře se smetanou a hrnec přikryjeme
- Pokračujeme ve vaření dalších přibližně 15 minut, dokud se polévka nezahřeje

Thajská kuřecí polévka
Jednoduchý recept, který si můžete v klidu a pohodlí připravit i den předem. Polévka se v pomalém hrnci uvaří i přes noc, takže ráno můžete vstávat s tím, že už máte připravený jeden chod k nedělnímu obědu.
Co budeme potřebovat
Na polévku
- Velká cibule
- Velký kus čerstvého zázvoru
- Lžíce oleje
- Celé grilované kuře
- Celá skořice
- 5 celých hřebíčků
- 3 celé badyány
- Lžička semínek koriandru
- 3 l kuřecího vývaru
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- Lžíce citronové šťávy
- 250 g rýžových nudlí
Na ozdobu
- Fazolové klíčky
- Lístky čerstvé bazalky
- Lístky čerstvého koriandru
- Zelená cibule
- Chilli česneková omáčka
- Rybí omáčka
- Plátky limetky
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Cibuli, zázvor nakrájíme na větší kusy
- Pokládáme je na plech a pokapeme olivovým olejem
- Vložíme do trouby a grilujeme, dokud cibule nezměkne
- Mezitím si vykostíme kuře a maso natrháme na drobné kousky
- Do pomalého hrnce nalijeme vývar, přidáme ugrilovaný zázvor s cibulí a koření
- Hrnec zapneme a na nízkou teplotu vše vaříme 6-8 hodin
- Mezitím si uvaříme nudle podle obalu
- Ty poté scedíme a dáme stranou
- Z polévky vyhodíme zeleninu i koření a přidáme cukr, rybí omáčku a citronovou šťávu
- Promícháme a necháme polévku prohřát
- Do připravených misek přidáme kuřecí maso a nudle
- Vlijeme vývar a přidáme ingredience k dochucení dle našeho výběru

Polévky obecně můžeme řadit do kategorie teplých předkrmů. Proto je jasné, že jako jediné jídlo sobotního nebo slavnostního nedělního oběda, stačit nebude!
Proto se musíte nechat inspirovat dalšími našimi recepty, kterým bude kuřecí polévka předcházet.
Všem masožravcům doporučujeme tyto recepty na holandské řízky z mletého masa. Nejen, že zasytí ale všichni se budou olizovat až za ušima!
Pokud toužíte po trochu dietnějším obědu, tak vám doporučujeme výběr jakékoliv mořské ryby například pangase, ten se vám přímo rozplyne v ústech a vy se po obědě budete cítit lehce a plní energie. Zkuste si pangase připravit v troubě nebo se zeleninou.
Že nemáte chuť na maso? Nevadí i pro vás máme na výběr! Surovina, kterou neurazíte, ale nadchnete malé i velké strávníky je obalovaný a smažený sýr. Ten miluje prostě každý.
Stejně jako tyto recepty na saláty s hermelínem. Výborně chutnají, skvěle zasytí a dodají vám spousty energie. A to jen díky tomu, že tyto recepty jsou skvěle vyváženy ve zdrojích bílkovin, tuků i sacharidů!