Nevíte, na jaký způsob si dnes uvaříte kuře? Jestli smažené, pečené nebo dušené?
Co je na tomto mase skvělé je to, že je nízkokalorické a je tedy vhodné pro ty, kteří dodržují zdravou životosprávu nebo si zkrátka chtějí pochutnat na libovém mase, které je navíc jednoduché na přípravu.
Existuje nespočet receptů s tímto druhem masa. Zde jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty na kuřecí prsa, ze kterých si jistě každý vybere svůj oblíbený.
Zapečená kuřecí prsa s tymiánem
Tento recept na kuřecí prsní řízky v troubě je opravdu rychlý. Vyjde na 4 porce a hotový je do 25 minut. Jako přílohu si zvolte co máte rádi, ať už brambory, rýži nebo třeba hranolky.
Ingredience
- 500g kuřecích prsou
- Olivový olej
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo oregana
- 2-4 stroužky česneku (podle chuti)
- Sůl a pepř
Postup
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Kuře si očistěte a nakrájejte podélně na řízky tlusté tak, jak to máte rádi.
- Smíchejte cukr, papriku, tymián, trochu soli a pepře.
- Pekáček nebo zapékací mísu si vyložte papírem na pečení a rozložte na něm kuřecí prsa.
- Ty pokapejte olivovým olejem, posypte nadrceným česnekem a nakonec rovnoměrně posypte přichystaným kořením.
- Pečte na 180°C asi 20 minut do zlatova.
- Podávejte ihned s přílohou podle vašich preferencí.

Kuřecí prsíčka na kari
Pro milovníky kořeněných jídel je tady recept na prsa s indickým kari. Podávejte nejlépe s rýží. Recept je hotový do 40 minut.
Ingredience
- 400-500g kuřecích prsou
- 1 nakrájená cibule
- 1 jablko nakrájené na kostičky
- 3 lžíce másla
- 2-3 stroužky nadrceného česneku
- 2 lžíce kari
- 200g rajčatového protlaku
- 3/4 hrnku kuřecího vývaru
- 1 bobkový list
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Nahrubo nasekaný koriandr
Postup
- V pánvi zahřejte 1 lžíci másla. Přidejte cibuli, česnek a jablko.
- Přidejte kari a promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, kuřecí vývar, bobkový list, sůl a pepř. Přiveďte k varu a vařte 15 minut za častého míchání.
- Vyjměte bobkový list a směs rozmixujte tyčovým mixérem do jemné struktury. V případě potřeby přidejte další kuřecí vývar, abyste dosáhli ideální konzistence.
- Vedle si osolte a opepřete kuřecí prsa.
- Na čisté pánvi zahřejte 2 lžíce másla a přidejte připravené kuře. Smažte na mírném ohni dokud lehce nezezlátne. Poté otočte a smažte ještě asi 5 minut.
- Poté nalijte hotovou omáčku na kuře a duste ještě cca 5 minut. Nakonec posypte nasekaným koriandrem a podávejte.

Kuřecí prsa na paprice v troubě
Kuře na paprice trochu jinak. Tento recept vám zabere cca hodinku času a jistě si pochutná celá rodina.
Ingredience na směs koření
- 4 lžíce papriky
- 3 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce sušené cibule
- 3 lžíce mletého pepře
- 1 lžička kajenského pepře
- 3 lžíce třtinového cukru
Ingredience na kuře
- 500g kuřecích prsou
- 2 lžíce směsi papriky s kořením (viz výše)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Nasekaná petrželka na ozdobu
Postup
- Nejprve si připravte směs koření smícháním všech ingrediencí a dejte stranou.
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Očistěte si kuřecí prsa a dejte je do zapékací mísy.
- Pokapejte olivovým olejem, posypte 2 lžícemi směsí koření a 1/2 lžičkou soli.
- Dobře promíchejte a koření vmasírujte do kuřete.
- Pečte odkryté v předehřáté troubě 30-40 minut.
- Hotové kuře posypejte petrželkou a podávejte s jakoukoliv přílohou, kterou máte rádi.

Potřebujete radu ohledně trouby na pečení? Nahlédněte na recenzi 6 vestavných trub.
Jablková prsíčka na medu
Inspirujte se tímto netradičním receptem na kuřecí maso, který je díky medu a jablku na sladko. Nejlépe je podávat jej s rýží.
Ingredience
- 500g kuřecích prsou
- 2 menší jablka (nejlépe Jonagold. Nepoužívejte červená, s těmi se nevaří moc dobře)
- 1/2 hrnku sladkého jablečného moštu
- 1,5 čajové lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- Sůl
- Mletý pepř
- Čerstvá petržel na ozdobu
Postup
- V míse smíchejte jablečný mošt, kukuřičný škrob, hořčici, med, sůl a pepř. Dejte stranou.
- Osolte kuře a poprašte v mouce. Přebytek mouky setřepejte.
- Ve velké pánvi zahřejte olej, poté přidejte kuřecí prsa. Z každé strany smažte asi 3-4 minuty do zlatova.
- K masu přidejte jablka a duste asi 5 minut. Poté do pánve přidejte kuřecí vývar a směs jablečného moštu, kterou jste si připravili v prvním kroku. Snižte teplotu, zakryjte hrnec a duste cca 15 minut.
- Pomocí lžíce vyjměte kuřecí maso a jablka na talíře.
- Poté zvyšte teplotu na vysokou a omáčku duste ještě 1-2 minuty do zhoustnutí.
- Maso polijte omáčkou, posypte petrželkou a podávejte s rýží.

Kuřecí supreme
Připravte si kuřecí prsa se smetanovou omáčkou supreme. Zabere vám přibližně hodinu a olizovat se budete ještě dlouho po jeho snězení.
Ingredience
- 400-500g kuřecích prsou
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl, mletý pepř
- 1/2 citronu, nakrájený na čtvrtky
- 3 větvičky tymiánu
- 1 šalotka, nasekaná najemno
- 2 stroužky drceného česneku
- 1/4 hrnku bílého vína
- 2 hrnky kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce čerstvé petrželky
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Očistěte kuřecí prsa.
- Na pánvi zahřejte 3 lžíce oleje, přidejte kuřecí prsa a po dobu 5 minut opékejte do zlatova.
- Na pánev poté přidejte citron, čerstvý tymián, zakryjte pokličkou a vložte do trouby na 10-20 minut, podle tloušťky prsou.
- Prsa poté dejte na talíř, přikryjte je a dejte stranou.
- Citron vyhoďte a obsah z pánve si nalijte do misky, a nechte na později.
- Pánev dejte zpět na plotýnku a zahřejte poslední lžíci oleje na střední teplotu.
- Poté přidejte šalotku s česnekem a restujte asi 5 minut, dokud šalotka nezačne mírně hnědnout.
- Nalijte víno a vařte minutu, dokud se tekutina neodpaří. Poté přidejte kuřecí vývar a obsah mísy, který jste si dali stranou. Vařte do zredukování 5-10 minut.
- Nalijte smetanu a vařte dalších 5 minut do zhoustnutí. Poté vmíchejte máslo.
- Směs z pánve nalijte přes síto, abyste získali jemnou omáčku bez hrudek a pevných částí.
- Do omáčky nakonec vmíchejte petržel a podávejte společně s kuřetem a přílohou.

Je mikrovlnka skutečnou pomocí v domácnosti? V testu mikrovlnných trub do domácnosti se dozvíte fakta a poradíme vám i s výběrem.
Objevte podobné tipy
Kuře na žampionech
Je známo, že ke kuřecímu masu se skvěle hodí jakékoliv houby. Tento recept obsahuje krémovou omáčku se žampiony, která zachutná každému, kdo má houby v oblibě.
Ingredience na kuře
- 400-500g kuřecích prsou
- 1/4 hrnku mouky
- 1 lžíce másla
- Sůl a pepř
- Nasekaná pažitka
Ingredience na omáčku
- 300g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1/4 hrnku bílého vína (suchého)
- 1/2 hrnku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 200-250ml smetany 30%
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
Postup
- Každé prso vodorovně rozřízněte na polovinu a vytvořte tenké steaky.
- Posypte každou stranu solí a pepřem, poté posypte moukou a prsty ji rozetřete po celém povrchu.
- Rozpusťte 15 g másla ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte kuře a každou stranu smažte 2,5 minuty do zlatohněda. Vyjměte z pánve, zakryjte a udržujte v teple.
- Do stejné pánve přidejte zbývající máslo a zahřejte na vysokou teplotu. Přidejte houby a restujte 4 minuty, dokud nezačnou zlátnout.
- Poté přidejte česnek a špetku soli a pepře a pokračujte ve vaření další minutu.
- Přidejte bílé víno a vařte 30 sekund dokud alkoholová vůně nezmizí.
- Přidejte kuřecí vývar, vařte 1 minutu, aby se většina odpařila. Poté přidejte smetanu, snižte plotýnku na střední teplotu a duste 2 minuty, dokud mírně nezhoustne.
- Vmíchejte parmezán, dochuťte a podle potřeby přidejte více soli a pepře.
- Vraťte kuře do omáčky a vařte asi 30 sekund. Ozdobte pažitkou a podávejte ideálně s rýží nebo bramborami.

TIP: Vyzkoušejte také některý z receptů na kuře na smetaně.
Plněné kuře s brokolicí a sýrem
Právě plněná kuřecí prsa jsou oblíbenou pochoutkou všech, kteří si jídlo rádi vylepší či obzvláštní. V tomto receptu jsou prsa plněná brokolicí a sýrem, což je výborná kombinace. Místo brokolice můžete použít třeba listový špenát.
Ingredience
- Kuřecí prsa (množství podle počtu strávníků)
- Růžičky z jedné brokolice
- 150g nastrouhané goudy nebo eidamu
- Sůl, pepř
- 1,5 lžičky sušeného česneku
- 1/4 lžičky papriky
- 1/5 nakrájené papriky na kostičky
- 1 lžíce majonézy
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Obě strany kuřecích prsou posypte solí, pepřem, paprikou a 1/2 lžičky česnekového prášku.
- Ostrým nožem prořízněte plátek masa středem a vytvořte kapsu na náplň.
- Brokolici uvařte s osolené vodě, poté sceďte. Brokolici smíchejte s paprikou, sýrem, majonézou a zbývajícím česnekem. Podle chuti dosolte či dopepřete.
- Poté rozdělte směs do připravených kuřecích kapes a pomocí párátka zajistěte, aby směs případně nevytékala.
- Na pánvi zahřejte olivový olej a smažte kuře po dobu 3-4 minut z každé strany, aby se zatáhlo.
- Pánev přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě po dobu 15-17 minut.
- Podávejte s jakoukoliv přílohou.

Kuřecí prsa v těstíčku
Oblíbené jídlo z fast foodu si můžete připravit i u vás doma. Stačí vám k tomu ingredience jako mouka a ostatní, které má jistě každá hospodyně ve své kuchyni. Pokud máte koupenou směs na těstíčko, použijte to.
Ingredience
- 500g kuřecích prsou
- 3,5 hrnku hladké mouky
- 1,5 lžíce sušeného česneku
- 2,4 lžíce mletého pepře
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička soli
- 2 rozšlehané žloutky
- 1,5 hrnku vody
- Rostlinný olej na smažení
Postup
- V misce smíchejte 2 hrnky mouky, česnek, 1 lžíci pepře a papriky.
- V samostatné misce smíchejte dohromady 1,5 hrnku mouky, sůl, 1/4 lžičky pepře, žloutky a vodu. Pokud je směs příliš hustá, zřeďte další vodou.
- V hluboké pánvi zahřejte olej. Navlhčete každý kousek kuřete trochou vody a poté ponořte do suché směsi. Přebytek setřeste a ponořte do mokré směsi, poté ještě jednou do suché směsi.
- Opatrně vložte kousky kuřete do rozpáleného oleje. Smažte 15 až 18 minut, nebo dokud nejsou akorát osmažené.
- Před podáváním otřete ubrouskem přebytečný olej.

Kuře na rozmarýnu s medem
Jednoduchý recept na kuře na rozmarýnu, na který potřebujete pouhých 8 surovin. Tak do toho!
Ingredience
- 500g kuřecích prsou
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička sladké papriky
- 3 lžíce másla
- Šťáva z 1 citronu
- 5 stroužků česneku
- 1/3 hrnku kuřecího vývaru
- Čerstvě nasekaný rozmarýn a petrželka
- 2 lžičky medu (nebo javorového sirupu)
- Citron na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- V misce smíchejte 2 lžíce másla, citronovou šťávu, drcený česnek, kuřecí vývar, rozmarýn, petrželku, papriku a med. Dejte do mikrovlnky, aby se máslo rozpustilo, ale nesmí se rozvařit.
- Kuřecí prsa dochuťte z obou stran pepřem a špetkou soli.
- Zbývající lžíci másla rozpusťte na pánvi a opečte kuřecí prsa. Restujte jej po dobu 2-3 minut z každé strany.
- Přeneste kuře do pekáčku vymazaného máslem nebo olivovým olejem.
- Kuře rovnoměrně polijte připravenou máslovou omáčkou a pečte po dobu 13-17 minut. V průběhu pečení můžete kuře několikrát potřít připravenou omáčkou, aby nebylo vysušené.
- Podávejte s jakoukoliv přílohou.

Zdravá kuřecí prsíčka v jogurtu
Vyzkoušejte tento zdravější recept na kuřecí prsa, které se zapéká v jogurtu. Hotové je do hodinky.
Ingredience
- 500g kuřecích prsou
- 3/4 hrnku řeckého jogurtu
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky citrónové kůry
- 1,5 lžičky grilovacího koření
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Maso osolte a opepřete. Vložte kuře do připraveného vymazaného pekáčku.
- V míse smíchejte jogurt, parmazán, česnek, citronovou kůru a grilovací koření.
- Připravenou směs rovnoměrně nalijte kuře, aby bylo celé pokryté.
- Pečete 35-45 minut a podávejte s jakoukoliv přílohou.

Tyto kuřecí dobroty mohou být ještě lahodnější, když k jejich pečení přidáte trochu páry. Jaké výhody mají parní trouby? V našem hodnocení jsme si zmínili i ty nejoblíbenější modely.
Kuřecí maso jako zdraví prospěšná součást jídelníčku
Kuřecí maso je dietní, avšak nutričně hodnotné. Lehce se tráví, jelikož jej tvoří jemná svalová vlákna a ta nejsou prostoupená kolagenem.
Nejdietnějšími a nestravitelnějšími úpravami masa je jeho vaření, dušení a úprava horkým vzduchem. Hlavní, na co si při jeho přípravě dát pozor, je to, abyste maso dostatečně tepelně upravili. Ale zároveň nevysušili.
Kuřecí maso obsahuje bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin. Ty jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty. Hodí se tedy skvěle jako pokrm po cvičení nebo náročné fyzické aktivitě.
Dále obsahuje minerální látky a spoustu vitaminů. Oproti ostatním druhům masa, má kuře nižší energetickou hodnotu a malé množství tuku a cholesterolu. Je bohaté na fosfor, hořčík, železo, draslík, selen a vápník. Také obsahuje vitamin B3,B5 a vitamin B6.
Právě kuřecí prsa jsou nejdietnější částí kuřete. Když odstraníte i kůži, bude maso o to více zdravější. Obsah tuku v prsu kuřete je okolo 2%.
Tak už jste si vybrali svůj recept na kuřecí prsní řízky? Nebo si uvařte poctivý kuřecí vývar, který je taktéž velmi zdraví prospěšný.