10 nejlepších receptů s kuřecími prsními řízky aneb dietní maso s výbornou chutí

Nevíte, na jaký způsob si dnes uvaříte kuře? Jestli smažené, pečené nebo dušené?

Co je na tomto mase skvělé je to, že je nízkokalorické a je tedy vhodné pro ty, kteří dodržují zdravou životosprávu nebo si zkrátka chtějí pochutnat na libovém mase, které je navíc jednoduché na přípravu.

Existuje nespočet receptů s tímto druhem masa. Zde jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty na kuřecí prsa, ze kterých si jistě každý vybere svůj oblíbený.

Zapečená kuřecí prsa s tymiánem

Tento recept na kuřecí prsní řízky v troubě je opravdu rychlý. Vyjde na 4 porce a hotový je do 25 minut. Jako přílohu si zvolte co máte rádi, ať už brambory, rýži nebo třeba hranolky.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  • Olivový olej
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo oregana
  • 2-4 stroužky česneku (podle chuti)
  • Sůl a pepř

Postup

  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Kuře si očistěte a nakrájejte podélně na řízky tlusté tak, jak to máte rádi.
  • Smíchejte cukr, papriku, tymián, trochu soli a pepře.
  • Pekáček nebo zapékací mísu si vyložte papírem na pečení a rozložte na něm kuřecí prsa.
  • Ty pokapejte olivovým olejem, posypte nadrceným česnekem a nakonec rovnoměrně posypte přichystaným kořením.
  • Pečte na 180°C asi 20 minut do zlatova.
  • Podávejte ihned s přílohou podle vašich preferencí.
Zapékané kuřátko s tymiánem.
Zdroj: rasamalaysia.com

Kuřecí prsíčka na kari

Pro milovníky kořeněných jídel je tady recept na prsa s indickým kari. Podávejte nejlépe s rýží. Recept je hotový do 40 minut.

Ingredience

  • 400-500g kuřecích prsou
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 jablko nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce másla
  • 2-3 stroužky nadrceného česneku
  • 2 lžíce kari
  • 200g rajčatového protlaku
  • 3/4 hrnku kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  •  Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Nahrubo nasekaný koriandr

Postup

  • V pánvi zahřejte 1 lžíci másla. Přidejte cibuli, česnek a jablko.
  • Přidejte kari a promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, kuřecí vývar, bobkový list, sůl a pepř. Přiveďte k varu a vařte 15 minut za častého míchání.
  • Vyjměte bobkový list a směs rozmixujte tyčovým mixérem do jemné struktury. V případě potřeby přidejte další kuřecí vývar, abyste dosáhli ideální konzistence.
  • Vedle si osolte a opepřete kuřecí prsa.
  • Na čisté pánvi zahřejte 2 lžíce másla a přidejte připravené kuře. Smažte na mírném ohni dokud lehce nezezlátne. Poté otočte a smažte ještě asi 5 minut.
  • Poté nalijte hotovou omáčku na kuře a duste ještě cca 5 minut. Nakonec posypte nasekaným koriandrem a podávejte.
Kuřecí masíčko na kari s koriandrem.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Kuřecí prsa na paprice v troubě

Kuře na paprice trochu jinak. Tento recept vám zabere cca hodinku času a jistě si pochutná celá rodina.

Ingredience na směs koření

  • 4 lžíce papriky
  • 3 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce sušené cibule
  • 3 lžíce mletého pepře
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 3 lžíce třtinového cukru

Ingredience na kuře

  • 500g kuřecích prsou
  • 2 lžíce směsi papriky s kořením (viz výše)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  • Nejprve si připravte směs koření smícháním všech ingrediencí a dejte stranou.
  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Očistěte si kuřecí prsa a dejte je do zapékací mísy.
  • Pokapejte olivovým olejem, posypte 2 lžícemi směsí koření a 1/2 lžičkou soli.
  • Dobře promíchejte a koření vmasírujte do kuřete.
  • Pečte odkryté v předehřáté troubě 30-40 minut.
  • Hotové kuře posypejte petrželkou a podávejte s jakoukoliv přílohou, kterou máte rádi.
Krájený kořeněný stejk z kuřecího masa.
Zdroj: gimmesomeoven.com

Potřebujete radu ohledně trouby na pečení? Nahlédněte na recenzi 6 vestavných trub.

Jablková prsíčka na medu

Inspirujte se tímto netradičním receptem na kuřecí maso, který je díky medu a jablku na sladko. Nejlépe je podávat jej s rýží.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  • 2 menší jablka (nejlépe Jonagold. Nepoužívejte červená, s těmi se nevaří moc dobře)
  • 1/2 hrnku sladkého jablečného moštu
  • 1,5 čajové lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Postup

  • V míse smíchejte jablečný mošt, kukuřičný škrob, hořčici, med, sůl a pepř. Dejte stranou.
  • Osolte kuře a poprašte v mouce. Přebytek mouky setřepejte.
  • Ve velké pánvi zahřejte olej, poté přidejte kuřecí prsa. Z každé strany smažte asi 3-4 minuty do zlatova.
  • K masu přidejte jablka a duste asi 5 minut. Poté do pánve přidejte kuřecí vývar a směs jablečného moštu, kterou jste si připravili v prvním kroku. Snižte teplotu, zakryjte hrnec a duste cca 15 minut.
  • Pomocí lžíce vyjměte kuřecí maso a jablka na talíře.
  • Poté zvyšte teplotu na vysokou a omáčku duste ještě 1-2 minuty do zhoustnutí.
  • Maso polijte omáčkou, posypte petrželkou a podávejte s rýží.
Kuře na sladko s jablky a rýží.
Zdroj: simplyrecipes.com

Kuřecí supreme

Připravte si kuřecí prsa se smetanovou omáčkou supreme. Zabere vám přibližně hodinu a olizovat se budete ještě dlouho po jeho snězení.

Ingredience

  • 400-500g kuřecích prsou
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl, mletý pepř
  • 1/2 citronu, nakrájený na čtvrtky
  • 3 větvičky tymiánu
  • 1 šalotka, nasekaná najemno
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 1/4 hrnku bílého vína
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce čerstvé petrželky

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Očistěte kuřecí prsa.
  • Na pánvi zahřejte 3 lžíce oleje, přidejte kuřecí prsa a po dobu 5 minut opékejte do zlatova.
  • Na pánev poté přidejte citron, čerstvý tymián, zakryjte pokličkou a vložte do trouby na 10-20 minut, podle tloušťky prsou.
  • Prsa poté dejte na talíř, přikryjte je a dejte stranou.
  • Citron vyhoďte a obsah z pánve si nalijte do misky, a nechte na později.
  • Pánev dejte zpět na plotýnku a zahřejte poslední lžíci oleje na střední teplotu.
  • Poté přidejte šalotku s česnekem a restujte asi 5 minut, dokud šalotka nezačne mírně hnědnout.
  • Nalijte víno a vařte minutu, dokud se tekutina neodpaří. Poté přidejte kuřecí vývar a obsah mísy, který jste si dali stranou. Vařte do zredukování 5-10 minut.
  • Nalijte smetanu a vařte dalších 5 minut do zhoustnutí. Poté vmíchejte máslo.
  • Směs z pánve nalijte přes síto, abyste získali jemnou omáčku bez hrudek a pevných částí.
  • Do omáčky nakonec vmíchejte petržel a podávejte společně s kuřetem a přílohou.
Smetanové maso z kuřete s petrželkou.
Zdroj: afamilyfeast.com

Kuře na žampionech

Je známo, že ke kuřecímu masu se skvěle hodí jakékoliv houby. Tento recept obsahuje krémovou omáčku se žampiony, která zachutná každému, kdo má houby v oblibě.

Ingredience na kuře

  • 400-500g kuřecích prsou
  • 1/4 hrnku mouky
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a pepř
  • Nasekaná pažitka

Ingredience na omáčku

  • 300g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 hrnku bílého vína (suchého)
  • 1/2 hrnku kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200-250ml smetany 30%
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu

Postup

  • Každé prso vodorovně rozřízněte na polovinu a vytvořte tenké steaky.
  • Posypte každou stranu solí a pepřem, poté posypte moukou a prsty ji rozetřete po celém povrchu.
  • Rozpusťte 15 g másla ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte kuře a každou stranu smažte 2,5 minuty do zlatohněda. Vyjměte z pánve, zakryjte a udržujte v teple.
  • Do stejné pánve přidejte zbývající máslo a zahřejte na vysokou teplotu. Přidejte houby a restujte 4 minuty, dokud nezačnou zlátnout.
  • Poté přidejte česnek a špetku soli a pepře a pokračujte ve vaření další minutu.
  • Přidejte bílé víno a vařte 30 sekund dokud alkoholová vůně nezmizí.
  • Přidejte kuřecí vývar, vařte 1 minutu, aby se většina odpařila. Poté přidejte smetanu, snižte plotýnku na střední teplotu a duste 2 minuty, dokud mírně nezhoustne.
  • Vmíchejte parmezán, dochuťte a podle potřeby přidejte více soli a pepře.
  • Vraťte kuře do omáčky a vařte asi 30 sekund. Ozdobte pažitkou a podávejte ideálně s rýží nebo bramborami.
Žampionová omáčka s kuřecím masem.
Zdroj: recipetineats.com

TIP: Vyzkoušejte také některý z receptů na kuře na smetaně.

Plněné kuře s brokolicí a sýrem

Právě plněná kuřecí prsa jsou oblíbenou pochoutkou všech, kteří si jídlo rádi vylepší či obzvláštní. V tomto receptu jsou prsa plněná brokolicí a sýrem, což je výborná kombinace. Místo brokolice můžete použít třeba listový špenát.

Ingredience

  • Kuřecí prsa (množství podle počtu strávníků)
  • Růžičky z jedné brokolice
  • 150g nastrouhané goudy nebo eidamu
  • Sůl, pepř
  • 1,5 lžičky sušeného česneku
  • 1/4 lžičky papriky
  • 1/5 nakrájené papriky na kostičky
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Obě strany kuřecích prsou posypte solí, pepřem, paprikou a 1/2 lžičky česnekového prášku. 
  • Ostrým nožem prořízněte plátek masa středem a vytvořte kapsu na náplň.
  • Brokolici uvařte s osolené vodě, poté sceďte. Brokolici smíchejte s paprikou, sýrem, majonézou a zbývajícím česnekem. Podle chuti dosolte či dopepřete.
  • Poté rozdělte směs do připravených kuřecích kapes a pomocí párátka zajistěte, aby směs případně nevytékala.
  • Na pánvi zahřejte olivový olej a smažte kuře po dobu 3-4 minut z každé strany, aby se zatáhlo.
  • Pánev přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě po dobu 15-17 minut.
  • Podávejte s jakoukoliv přílohou.
Plněná kuřecí kapsa s brokolicí a sýrem.
Zdroj: iwashyoudry.com

Kuřecí prsa v těstíčku

Oblíbené jídlo z fast foodu si můžete připravit i u vás doma. Stačí vám k tomu ingredience jako mouka a ostatní, které má jistě každá hospodyně ve své kuchyni. Pokud máte koupenou směs na těstíčko, použijte to.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  • 3,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžíce sušeného česneku
  • 2,4 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 2 rozšlehané žloutky
  • 1,5 hrnku vody
  • Rostlinný olej na smažení

Postup

  • V misce smíchejte 2 hrnky mouky, česnek, 1 lžíci pepře a papriky. 
  • V samostatné misce smíchejte dohromady 1,5 hrnku mouky, sůl, 1/4 lžičky pepře, žloutky a vodu. Pokud je směs příliš hustá, zřeďte další vodou.
  • V hluboké pánvi zahřejte olej. Navlhčete každý kousek kuřete trochou vody a poté ponořte do suché směsi. Přebytek setřeste a ponořte do mokré směsi, poté ještě jednou do suché směsi.
  • Opatrně vložte kousky kuřete do rozpáleného oleje. Smažte 15 až 18 minut, nebo dokud nejsou akorát osmažené.
  • Před podáváním otřete ubrouskem přebytečný olej.
Smažené obalované kuřecí kousky v těstíčku.
Zdroj: theseasonedmom.com

Kuře na rozmarýnu s medem

Jednoduchý recept na kuře na rozmarýnu, na který potřebujete pouhých 8 surovin. Tak do toho!

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  •  1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  •  3 lžíce másla
  • Šťáva z 1 citronu
  •  5 stroužků česneku
  • 1/3 hrnku kuřecího vývaru
  • Čerstvě nasekaný rozmarýn a petrželka
  •  2 lžičky medu (nebo javorového sirupu)
  • Citron na ozdobu

Postup

  • Předehřejte troubu na 190°C.
  • V misce smíchejte 2 lžíce másla, citronovou šťávu, drcený česnek, kuřecí vývar, rozmarýn, petrželku, papriku a med. Dejte do mikrovlnky, aby se máslo rozpustilo, ale nesmí se rozvařit.
  • Kuřecí prsa dochuťte z obou stran pepřem a špetkou soli.
  • Zbývající lžíci másla rozpusťte na pánvi a opečte kuřecí prsa. Restujte jej po dobu 2-3 minut z každé strany.
  • Přeneste kuře do pekáčku vymazaného máslem nebo olivovým olejem.
  • Kuře rovnoměrně polijte připravenou máslovou omáčkou a pečte po dobu 13-17 minut. V průběhu pečení můžete kuře několikrát potřít připravenou omáčkou, aby nebylo vysušené.
  • Podávejte s jakoukoliv přílohou.
Zapékané maso na bylinkách a citronu.
Zdroj: littlespicejar.com

Zdravá kuřecí prsíčka v jogurtu

Vyzkoušejte tento zdravější recept na kuřecí prsa, které se zapéká v jogurtu. Hotové je do hodinky.

Ingredience

  • 500g kuřecích prsou
  • 3/4 hrnku řeckého jogurtu
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • 1,5 lžičky grilovacího koření

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Maso osolte a opepřete. Vložte kuře do připraveného vymazaného pekáčku.
  • V míse smíchejte jogurt, parmazán, česnek, citronovou kůru a grilovací koření. 
  • Připravenou směs rovnoměrně nalijte kuře, aby bylo celé pokryté.
  • Pečete 35-45 minut a podávejte s jakoukoliv přílohou.
Pečené kuřátko s bylinkami a jogurtem.
Zdroj: slenderkitchen.com

Kuřecí maso jako zdraví prospěšná součást jídelníčku

Kuřecí maso je dietní, avšak nutričně hodnotné. Lehce se tráví, jelikož jej tvoří jemná svalová vlákna a ta nejsou prostoupená kolagenem.

Nejdietnějšími a nestravitelnějšími úpravami masa je jeho vaření, dušení a úprava horkým vzduchem. Hlavní, na co si při jeho přípravě dát pozor, je to, abyste maso dostatečně tepelně upravili. Ale zároveň nevysušili.

Kuřecí maso obsahuje bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin. Ty jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty. Hodí se tedy skvěle jako pokrm po cvičení nebo náročné fyzické aktivitě.

Dále obsahuje minerální látky a spoustu vitaminů. Oproti ostatním druhům masa, má kuře nižší energetickou hodnotu a malé množství tuku a cholesterolu. Je bohaté na fosfor, hořčík, železo, draslík, selen a vápník. Také obsahuje vitamin B3,B5 a vitamin B6.

Právě kuřecí prsa jsou nejdietnější částí kuřete. Když odstraníte i kůži, bude maso o to více zdravější. Obsah tuku v prsu kuřete je okolo 2%.

Tak už jste si vybrali svůj recept na kuřecí prsní řízky? Nebo si uvařte poctivý kuřecí vývar, který je taktéž velmi zdraví prospěšný.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.