Uvařte si jedno z tradičních italských jídel, které se skvěle hodí jak na rodinný oběd tak jako výtečná večeře.
Tento pokrm je nejen velmi chutný, ale díky rýži a dalším surovinám také zdravý a vyvážený.
Představíme si ty nejlepší recepty na kuřecí rizoto ať už na italský způsob, zapečené, s houbami, na kari a další.
Italské rizoto s kuřecím a parmezánem
Toto tradiční jemné kuřecí rizoto si zamilujete už pro tu chuť a také pro jeho snadnou a rychlou přípravu.
Ingredience
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 100ml bílého suchého vína
- 1 litr kuřecího vývaru (nebo použijte bujón)
- 250g kuřecího masa
- 200g mraženého hrášku
- 25g másla
- Sůl, pepř
- 75g parmezánu (nebo jiného tvrdého italského sýru)
- 250g rýže arborio
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejte olej, restujte cibuli s česnekem po dobu 2-3 minut.
- Poté přidejte rýži a restujte za stálého míchání 30-40 sekund, aby se dobře obalila olejem.
- Přilijte polovinu vína, nechejte 30 sekund bublat a poté přilijte všechen vývar a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a duste odkryté po dobu 8-10 minut, dokud se rýže neuvaří a nemá krémový vzhled. (Můžete osolit podle vaší chuti)
- Vmíchejte zbývající polovinu vína, kuřecí maso, hrášek a nechte vařit další 4-5 minut. Stále přitom míchejte.
- Sejměte hrnec z ohně, vmíchejte máslo a sýr. Dochuťte pepřem. Podávejte navrchu posypané parmezánem.

Zapečené zeleninové risotto s kuřecím masem
Vyzkoušejte tento výborný recept na zapečené rizoto, které si jistě zamilujete. Je hotové do 45 minut.
Ingredience
- 1 červená cibule
- 250g cherry rajčátek
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- 300g rýže
- 400g kuřecích prsou
- 100g mraženého hrášku
- 1 litr kuřecího vývaru (nebo použijte bujón)
- Čerstvý rozmarýn
- Špetka šafránu
- Čerstvá bazalka na posypání.
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 200°C.
- Pekáč vymažte olivovým olejem.
- Do pekáče vložte cherry rajčata, nasekaný česnek, nakrájenou cibuli a pečte na 180°C po dobu 20 minut.
- Poté pekáč vyjměte z trouby a rozpečená rajčata rozdrťte šťouchadlem na brambory.
- Přidejte rýži, kuřecí maso, vývar, hrášek, rozmarýn a šafrán. Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Vraťte pekáč do trouby a pečte dalších 20-30 minut, nebo dokud neuvidíte, že se veškerá tekutina vstřebala a rizotto je na pohled hotové.
- Nechte 10 minut odpočinout a podávejte posypané čerstvou bazalkou.

Pikantní rizoto s chorizem
Tento pokrm je zejména pro ty, kteří si libují v pikantnějších a kořeněnějších chutích. Speciální přísadou je zde pikantní salám chorizo. Díky tomu, že už je v receptu obsaženo větší množství salámu, můžete vynechat kuřecí maso.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 kuřecí prsa, nakrájená na malé kostky
- 200g salámu chorizo, nakrájený na plátky
- 1 lžička chilli (dle preferencí)
- 250g rýže Arborio
- 1 sklenka suchého bílého vína
- 1-1,5 litru kuřecího vývaru (nebo použijte bujón s vodou)
- 1 hrnek mražené zeleniny (např. hrášku, kukuřice, mrkve apod.)
- 1 lžíce sýra mascarpone
- 100g strouhaného parmezánu
Postup
- Ve velké pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli a česnek. Míchejte do zlatova a poté přidejte nakrájené kuře a chorizo.
- Restujte, dokud kuře nezbělá ze všech stran a vmíchejte chilli.
- Přidejte rýži, vše promíchejte a několik minut rýži restujte, aby se zcela obalila olejem.
- Přilijte víno, vývar a za stálého míchání vařte cca 20 minut.
- Poté přisypte hrášek a pokračujte ve vaření dalších 5 minut. V případě potřeby přilijte více vývaru. Hlídejte, aby rýže nebyla suchá, ale krémová.
- Vypněte sporák, vmíchejte mascarpone s parmezánem a dobře promíchejte.
- Podávejte posypané parmezánem.

Objevte podobné tipy
Krémové kuřecí rizoto s houbami
Inspirujte se tímto luxusním receptem na krémové rizoto s kuřecím masem a žampiony. Jistě se po něm jen zapráší.
Ingredience
- 50g másla
- 4 hrnky kuřecího vývaru (nebo rozmíchejte vodu s bujónem)
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek rýže Arborio
- 100g baby špenátu
- 250g čerstvých žampionů, nakrájených na kousky
- 450g kuřecích prsních řízků, nakrájených na kostičky
- 3 nakrájené plátky slaniny
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmezánu
Postup
- Na pánvi zahřejte máslo a orestujte česnek.
- Přidejte kuřecí maso se slaninou a restujte 2 minuty.
- Přidejte nakrájené žampiony a smažte další 3 minuty, aby pustily houbovou chuť.
- Přidejte rýži, zalijte kuřecím vývarem, vše promíchejte a vařte, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nebude krémová. V případě potřeby přidejte více vývaru.
- V průběhu vaření přidejte špenát.
- Nakonec přidejte nastrouhaný sýr a vše promíchejte.
- Podávejte posypané parmezánem a listovým baby špenátem.

Kuřecí rizoto na kari
Rizoto lze připravit i na indický způsob. Recept je zcela jednoduchý a velmi rychlý na přípravu.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 lžíce mletého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1-2 lžíce kari koření
- 2 hrnky rýže Arborio
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 litr kuřecího vývaru (nebo použijte vodu s bujónem)
- 400g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
- Špetka šafránu (podle chuti)
- Špetka mletého pepře
- 1/3 hrnku smetany ke šlehání
- Čerstvá petrželka
Postup
- Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a lžíci másla, přidejte cibuli, zázvor a česnek. Restujte 2 minuty, poté přidejte kuřecí maso.
- Maso restujte dokud nebude ze všech stran bílé, poté jej zaprašte kari kořením a míchejte na mírném oleji po dobu 1 minuty.
- Přidejte rýži a za stálého míchání smažte 3-4 minuty. Poté zalijte vývarem a nechte dusit, dokud se veškerá tekutina nevstřebá. V případě potřeby přilijte více vývaru, aby rýže byla krémová.
- Osolte, opepřete a promíchejte. Zjemněte smetanou a zbývajícími 2 lžícemi másla. Chvilku ještě povařte, dokud se máslo nerozpustí.
- Poté odstavte z ohně a nechte před podáváním ještě 5 minut stát.
- Podávejte posypané čerstvou petrželkou.

Kuřecí zeleninové risotto
Vyzkoušejte také tuto klasiku, která se běžně připravuje v českých kuchyních.
Ingredience
- 4 hrnky kuřecího vývaru (nebo použijte bujón)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 400g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1/2 plechovky sladké kukuřice
- 1 hrnek rýže Arborio
- 1/2 lžičky mletého pepře
- Sůl
- Strouhaný parmezán
Postup
- Ve velké pánvi zahřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a restujte do zlatova.
- Přidejte kuřecí maso a smažte, dokud není ze všech stran bílé.
- Poté přidejte nakrájenou papriku a sladkou kukuřici a restujte další 3-4 minuty.
- Přidejte rýži a restujte 2 minuty. Za stálého míchání přilijte kuřecí vývar.
- Vařte 15 minut, dokud se veškerá tekutina nevstřebá a rýže nebude krémová. V případě potřeby přidejte více vývaru.
- Nakonec vmíchejte pepř a parmezán.
- Podávejte posypané parmezánem.

Velký test rýžovarů odhalil ty nejlepší na trhu. Přečtěte si více a pořiďte si tohoto super pomocníka do vaší kuchyně.
Rýže jako bohatý zdroj sacharidů
Jelikož je dobrým zdrojem sacharidů, mají ji v oblibě zejména lidé zabývající se fitnessem a kulturisté. Rýže obsahuje velmi nízkou hladinu cholesterolu a sodíku.
Tato příloha či surovina je zdrojem spousta života prospěšných látek jako je mangan, železo a selen. Také fosfor, zinek, vápník a měď. Najdeme v ní však i několik druhů vitamínů jako třeba vitamin B a vitamin E. Velké množství glukanu velmi pozitivně ovlivňuje imunitní systém.
Výhodou je, že rýži zakoupíte za relativně nízkou cenu a dá se dobře skladovat. Připravit ji lze na několik různých způsobů. Velkou výhodou je také to, že, jak již bylo zmíněno, posiluje imunitu a napomáhá ve zbavování toxinů. Působí také na zdraví pokožky, zlepšuje trávení, stabilizuje obsah cukru v krvi a je prospěšná i při hubnutí.
Než si rýži pořídíte, je vhodné vědět, která rýže se na co hodí. Tvary zrn jsou kulaté, krátké a dlouhé. Kulatozrnná obsahuje více škrobu a po uvaření více lepí – hodí se tedy na nákypy, mléčné kaše, sushi apod. Vyzkoušejte některý z receptů na rýži na sladko.
Dlouhozrnná je pak výborná do rizota, jako příloha i jako samostatný pokrm. Vyzkoušejte si některý z receptů na rýži jako přílohu.