6 luxusních receptů na rizoto z kuřecího masa. Delizatezza!

Uvařte si jedno z tradičních italských jídel, které se skvěle hodí jak na rodinný oběd tak jako výtečná večeře.

Tento pokrm je nejen velmi chutný, ale díky rýži a dalším surovinám také zdravý a vyvážený.

Představíme si ty nejlepší recepty na kuřecí rizoto ať už na italský způsob, zapečené, s houbami, na kari a další.

Italské rizoto s kuřecím a parmezánem

Toto tradiční jemné kuřecí rizoto si zamilujete už pro tu chuť a také pro jeho snadnou a rychlou přípravu.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 100ml bílého suchého vína
  • 1 litr kuřecího vývaru (nebo použijte bujón)
  • 250g kuřecího masa
  • 200g mraženého hrášku
  • 25g másla
  • Sůl, pepř
  • 75g parmezánu (nebo jiného tvrdého italského sýru)
  • 250g rýže arborio

Postup

  • Ve velkém hrnci zahřejte olej, restujte cibuli s česnekem po dobu 2-3 minut.
  • Poté přidejte rýži a restujte za stálého míchání 30-40 sekund, aby se dobře obalila olejem.
  • Přilijte polovinu vína, nechejte 30 sekund bublat a poté přilijte všechen vývar a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a duste odkryté po dobu 8-10 minut, dokud se rýže neuvaří a nemá krémový vzhled. (Můžete osolit podle vaší chuti)
  • Vmíchejte zbývající polovinu vína, kuřecí maso, hrášek a nechte vařit další 4-5 minut. Stále přitom míchejte.
  • Sejměte hrnec z ohně, vmíchejte máslo a sýr. Dochuťte pepřem. Podávejte navrchu posypané parmezánem.
Krémové risotto s hráškem, posypané koriandrem.
Zdroj: mygorgeousrecipes.com

Zapečené zeleninové risotto s kuřecím masem

Vyzkoušejte tento výborný recept na zapečené rizoto, které si jistě zamilujete. Je hotové do 45 minut.

Ingredience

  • 1 červená cibule
  • 250g cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • 300g rýže
  • 400g kuřecích prsou
  • 100g mraženého hrášku
  • 1 litr kuřecího vývaru (nebo použijte bujón)
  • Čerstvý rozmarýn
  • Špetka šafránu
  • Čerstvá bazalka na posypání.

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 200°C.
  • Pekáč vymažte olivovým olejem.
  • Do pekáče vložte cherry rajčata, nasekaný česnek, nakrájenou cibuli a pečte na 180°C po dobu 20 minut.
  • Poté pekáč vyjměte z trouby a rozpečená rajčata rozdrťte šťouchadlem na brambory.
  • Přidejte rýži, kuřecí maso, vývar, hrášek, rozmarýn a šafrán. Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
  • Vraťte pekáč do trouby a pečte dalších 20-30 minut, nebo dokud neuvidíte, že se veškerá tekutina vstřebala a rizotto je na pohled hotové.
  • Nechte 10 minut odpočinout a podávejte posypané čerstvou bazalkou.
Risotto s rajčátky posypané čerstvou bazalkou.
Zdroj: hungryhealthyhappy.com

Pikantní rizoto s chorizem

Tento pokrm je zejména pro ty, kteří si libují v pikantnějších a kořeněnějších chutích. Speciální přísadou je zde pikantní salám chorizo. Díky tomu, že už je v receptu obsaženo větší množství salámu, můžete vynechat kuřecí maso.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 kuřecí prsa, nakrájená na malé kostky
  • 200g salámu chorizo, nakrájený na plátky
  • 1 lžička chilli (dle preferencí)
  • 250g rýže Arborio
  • 1 sklenka suchého bílého vína
  • 1-1,5 litru kuřecího vývaru (nebo použijte bujón s vodou)
  • 1 hrnek mražené zeleniny (např. hrášku, kukuřice, mrkve apod.)
  • 1 lžíce sýra mascarpone
  • 100g strouhaného parmezánu

Postup

  • Ve velké pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli a česnek. Míchejte do zlatova a poté přidejte nakrájené kuře a chorizo.
  • Restujte, dokud kuře nezbělá ze všech stran a vmíchejte chilli.
  • Přidejte rýži, vše promíchejte a několik minut rýži restujte, aby se zcela obalila olejem.
  • Přilijte víno, vývar a za stálého míchání vařte cca 20 minut.
  • Poté přisypte hrášek a pokračujte ve vaření dalších 5 minut. V případě potřeby přilijte více vývaru. Hlídejte, aby rýže nebyla suchá, ale krémová.
  • Vypněte sporák, vmíchejte mascarpone s parmezánem a dobře promíchejte.
  • Podávejte posypané parmezánem.
Mísa s pikantním risottem posypaným bylinkami.
Zdroj: goodhousekeeping.com

Krémové kuřecí rizoto s houbami

Inspirujte se tímto luxusním receptem na krémové rizoto s kuřecím masem a žampiony. Jistě se po něm jen zapráší.

Ingredience

  • 50g másla
  • 4 hrnky kuřecího vývaru (nebo rozmíchejte vodu s bujónem)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek rýže Arborio
  • 100g baby špenátu
  • 250g čerstvých žampionů, nakrájených na kousky
  • 450g kuřecích prsních řízků, nakrájených na kostičky
  • 3 nakrájené plátky slaniny
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmezánu

Postup

  • Na pánvi zahřejte máslo a orestujte česnek.
  • Přidejte kuřecí maso se slaninou a restujte 2 minuty.
  • Přidejte nakrájené žampiony a smažte další 3 minuty, aby pustily houbovou chuť.
  • Přidejte rýži, zalijte kuřecím vývarem, vše promíchejte a vařte, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nebude krémová. V případě potřeby přidejte více vývaru.
  • V průběhu vaření přidejte špenát.
  • Nakonec přidejte nastrouhaný sýr a vše promíchejte.
  • Podávejte posypané parmezánem a listovým baby špenátem.
Houbové rizoto s kuřecím masem a posypané čerstvou bazalkou.
Zdroj: dontgobaconmyheart.co.uk

Kuřecí rizoto na kari

Rizoto lze připravit i na indický způsob. Recept je zcela jednoduchý a velmi rychlý na přípravu.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 lžíce mletého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce kari koření
  • 2 hrnky rýže Arborio
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 litr kuřecího vývaru (nebo použijte vodu s bujónem)
  • 400g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
  • Špetka šafránu (podle chuti)
  • Špetka mletého pepře
  • 1/3 hrnku smetany ke šlehání
  • Čerstvá petrželka

Postup

  • Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a lžíci másla, přidejte cibuli, zázvor a česnek. Restujte 2 minuty, poté přidejte kuřecí maso.
  • Maso restujte dokud nebude ze všech stran bílé, poté jej zaprašte kari kořením a míchejte na mírném oleji po dobu 1 minuty.
  • Přidejte rýži a za stálého míchání smažte 3-4 minuty. Poté zalijte vývarem a nechte dusit, dokud se veškerá tekutina nevstřebá. V případě potřeby přilijte více vývaru, aby rýže byla krémová.
  • Osolte, opepřete a promíchejte. Zjemněte smetanou a zbývajícími 2 lžícemi másla. Chvilku ještě povařte, dokud se máslo nerozpustí.
  • Poté odstavte z ohně a nechte před podáváním ještě 5 minut stát.
  • Podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Kari risotto s kuřetem a smetanou.
Zdroj: marieclaire.fr

Kuřecí zeleninové risotto

Vyzkoušejte také tuto klasiku, která se běžně připravuje v českých kuchyních.

Ingredience

  • 4 hrnky kuřecího vývaru (nebo použijte bujón)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 400g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1/2 plechovky sladké kukuřice
  • 1 hrnek rýže Arborio
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • Sůl
  • Strouhaný parmezán

Postup

  • Ve velké pánvi zahřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a restujte do zlatova.
  • Přidejte kuřecí maso a smažte, dokud není ze všech stran bílé.
  • Poté přidejte nakrájenou papriku a sladkou kukuřici a restujte další 3-4 minuty.
  • Přidejte rýži a restujte 2 minuty. Za stálého míchání přilijte kuřecí vývar.
  • Vařte 15 minut, dokud se veškerá tekutina nevstřebá a rýže nebude krémová. V případě potřeby přidejte více vývaru.
  • Nakonec vmíchejte pepř a parmezán.
  • Podávejte posypané parmezánem.
Zeleninové risotto s paprikou a kukuřicí.
Zdroj: slimmingeats.com

Velký test rýžovarů odhalil ty nejlepší na trhu. Přečtěte si více a pořiďte si tohoto super pomocníka do vaší kuchyně.

Rýže jako bohatý zdroj sacharidů

Jelikož je dobrým zdrojem sacharidů, mají ji v oblibě zejména lidé zabývající se fitnessem a kulturisté. Rýže obsahuje velmi nízkou hladinu cholesterolu a sodíku.

Tato příloha či surovina je zdrojem spousta života prospěšných látek jako je mangan, železo a selen. Také fosfor, zinek, vápník a měď. Najdeme v ní však i několik druhů vitamínů jako třeba vitamin B a vitamin E. Velké množství glukanu velmi pozitivně ovlivňuje imunitní systém.

Výhodou je, že rýži zakoupíte za relativně nízkou cenu a dá se dobře skladovat. Připravit ji lze na několik různých způsobů. Velkou výhodou je také to, že, jak již bylo zmíněno, posiluje imunitu a napomáhá ve zbavování toxinů. Působí také na zdraví pokožky, zlepšuje trávení, stabilizuje obsah cukru v krvi a je prospěšná i při hubnutí.

Než si rýži pořídíte, je vhodné vědět, která rýže se na co hodí. Tvary zrn jsou kulaté, krátké a dlouhé. Kulatozrnná obsahuje více škrobu a po uvaření více lepí – hodí se tedy na nákypy, mléčné kaše, sushi apod. Vyzkoušejte některý z receptů na rýži na sladko.

Dlouhozrnná je pak výborná do rizota, jako příloha i jako samostatný pokrm. Vyzkoušejte si některý z receptů na rýži jako přílohu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X