Naložené kuřecí maso je vždy lepší nežli kuřecí bez marinády.
Drůbež jednoduše nemá příliš výraznou chuť, a proto krásně natáhne chuť ostatních surovin.
Víte, které marinády jsou nejoblíbenější?
Marináda na kuře
Tekuté marinády, do kterých se maso vkládá k proležení, jsou prakticky dvojí:
- velmi jemné a málo kořeněné
- marinády s chutí ostřejší až velmi ostrou
Jemné marinády svým působením maso především zkřehčí, takže je pak rychleji připravené a navíc je opravdu měkké.
Ostřejší marinády podle použitých surovin zvýrazňují chuť masa.
Zvláštní skupinu tvoří marinovací směsi, které jsou hustší konzistence a maso s nimi před úpravou potíráme.
Příprava kuřete před nakládáním
Kuře můžeme marinovat i celé, pak použijeme spíše marinovací směs a kuře potřeme zvenku i zevnitř.
Porcované kuře se lépe marinuje vykostěné, ale není to vždy nutné, kuřecí prsa můžeme marinovat v plátcích.
Kuřecí krájené na kostky či nudličky do marinády také vkládáme.
Aby maso získalo chuť marinády, je třeba marinovat alespoň 3 hodiny. Ještě lepší je dodržet lhůtu 24 hodin. Naložené nebo potřené maso necháváme marinovat v chladu.
A zde již souhrn těch nejlepších receptů na marinované kuřecí maso! Inspirujte se.
Kuřecí naložené v jogurtu
INGREDIENCE
- 6 ks kuřecích prs
- 1 bílý jogurt
- 1 lžíce oleje
- 2 vejce
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 3 lžičky sušeného česneku
- sůl. pepř
- oregano
na trojobal
- hrnek strouhanky
- 2 vejce
- hrnek hladké mouky
POSTUP
- Naklepané a osolené řízky vložíme do marinády z jogurtu, oleje, vajec, hořčice a koření.
- Nádobu s řízky uzavřeme a necháme v lednici do druhého dne.
- Před přípravou obalíme řízky v trojobale z hladké mouky, vyšlehaného vejce a strouhanky.
- Smažíme zprudka dozlatova z obou stran.
- Servírujeme s brambory a bylinkami nebo čerstvým zeleninovým salátem.
Jako polévku můžeme zvolit zdravou cuketovou.
Objevte podobné tipy
Marinovaná kuřecí křídla s medem
Med dodá masu nejen mnoho zdravých látek, ale i typickou šťavnatou chuť. Nemusíme se však bát, že bude maso sladké, ostatní ingredience chuť vyváží.
INGREDIENCE
- 8 kuřecích křidélek
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžičky sušeného česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- sůl, pepř
- 3 bobkové listy
- 1 lžička kari
POSTUP
- Med rozmícháme s citrónem, česnek utřeme se solí, všechno smícháme dohromady a vlijeme do uzavíratelné misky.
- Do misky vložíme omytá a osolená kuřecí křídla.
- Necháme v lednici do druhého dne.
- Na rozpáleném grilu opečeme namarinovaná kuřecí křídla z obou stran dozlatova.
- Marinádu, která zbyla v misce, slijeme do pánvičky a necháme na grilu převařit.
- Křídla servírujeme s brambory a pórkem přelitá převařenou marinádou.
TIP: Chtěli byste ještě další inspiraci? Mrkněte na naše další recepty na grilované kuřecí maso.
Ke grilování můžete využít i pánvičky na gril z naší recenze.
Kuřecí maso v hořčičné marinádě
INGREDIENCE
- 4 kuřecí prsa
- 5 lžic kremžské hořčice
- 1 lžíce světlé sojové omáčky
- 5 lžic oleje
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžička kari
- sůl, pepř
POSTUP
- Vše promícháme do hladké marinády a nalijeme do uzavíratelné nádoby.
- Maso osolíme a vložíme do mísy s marinádou.
- Necháme uležet v lednici do druhého dne.
- Pečeme v předehřáté troubě při 175 ºC dozlatova, zhruba 3x podlijeme marinádou.
- Servírujeme s brambory nebo bramborovou kaší.
Kuřecí prsa v hořčičné marinádě můžeme podávat také s dušenou rýží.
Nakládané kuřecí na gril
INGREDIENCE
- 4 kuřecí čtvrtky
- 6 lžic oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička grilovacího koření
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička chilli
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
POSTUP
- Sojovou omáčku, citronovou šťávu a olej smícháme v misce. Přidáme grilovací koření, utřený česnek se solí, chilli a podle chuti i pepř.
- Marinádu natřeme na maso a necháme uležet do druhého dne.
- V průběhu grilování nebo pečení potírání opakujeme.
Tip na závěr
Chceme-li marinované maso smažit, pak je před obalováním musíme osušit, aby obal při smažení neodpadával.
Před jakoukoliv tepelnou úpravou maso vyjmeme z marinády. Kuřecí v marinádě můžeme i péci, pak zbylou marinádu využijeme na podlévání a marinovací směsí během pečení potíráme.
Zbylou marinádu lze využít i při dušení kuřecího masa. Marinované kuřecí maso využíváme i při domácím nebo venkovním grilování.
Která marináda u vás nejvíce boduje? Dejte nám vědět v sekci komentářů pod článkem!