Nejlepší marinované kuřecí maso: recepty & inspirace

Naložené kuřecí maso je vždy lepší nežli kuřecí bez marinády.

Drůbež jednoduše nemá příliš výraznou chuť, a proto krásně natáhne chuť ostatních surovin.

Víte, které marinády jsou nejoblíbenější?

Marináda na kuře

Tekuté marinády, do kterých se maso vkládá k proležení, jsou prakticky dvojí:

  • velmi jemné a málo kořeněné
  • marinády s chutí ostřejší až velmi ostrou

Jemné marinády svým působením maso především zkřehčí, takže je pak rychleji připravené a navíc je opravdu měkké.

Ostřejší marinády podle použitých surovin zvýrazňují chuť masa.

Zvláštní skupinu tvoří marinovací směsi, které jsou hustší konzistence a maso s nimi před úpravou potíráme.

Příprava kuřete před nakládáním

Kuře můžeme marinovat i celé, pak použijeme spíše marinovací směs a kuře potřeme zvenku i zevnitř.

Porcované kuře se lépe marinuje vykostěné, ale není to vždy nutné, kuřecí prsa můžeme marinovat v plátcích.

Kuřecí krájené na kostky či nudličky do marinády také vkládáme.

Aby maso získalo chuť marinády, je třeba marinovat alespoň 3 hodiny. Ještě lepší je dodržet lhůtu 24 hodin. Naložené nebo potřené maso necháváme marinovat v chladu.

A zde již souhrn těch nejlepších receptů na marinované kuřecí maso! Inspirujte se.

Kuřecí naložené v jogurtu

INGREDIENCE

  • 6 ks kuřecích prs
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 3 lžičky sušeného česneku
  • sůl. pepř
  • oregano

na trojobal

  • hrnek strouhanky
  • 2 vejce
  • hrnek hladké mouky

POSTUP

  1. Naklepané a osolené řízky vložíme do marinády z jogurtu, oleje, vajec, hořčice a koření.
  2. Nádobu s řízky uzavřeme a necháme v lednici do druhého dne.
  3. Před přípravou obalíme řízky v trojobale z hladké mouky, vyšlehaného vejce a strouhanky.
  4. Smažíme zprudka dozlatova z obou stran.
  5. Servírujeme s brambory a bylinkami nebo čerstvým zeleninovým salátem.

Recept na kuřecí řízky v jogurtové marinádě

Jako polévku můžeme zvolit zdravou cuketovou.

Marinovaná kuřecí křídla s medem

Med dodá masu nejen mnoho zdravých látek, ale i typickou šťavnatou chuť. Nemusíme se však bát, že bude maso sladké, ostatní ingredience chuť vyváží.

INGREDIENCE

  • 8 kuřecích křidélek
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl, pepř
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička kari

POSTUP

  1. Med rozmícháme s citrónem, česnek utřeme se solí, všechno smícháme dohromady a vlijeme do uzavíratelné misky.
  2. Do misky vložíme omytá a osolená kuřecí křídla.
  3. Necháme v lednici do druhého dne.
  4. Na rozpáleném grilu opečeme namarinovaná kuřecí křídla z obou stran dozlatova.
  5. Marinádu, která zbyla v misce, slijeme do pánvičky a necháme na grilu převařit.
  6. Křídla servírujeme s brambory a pórkem přelitá převařenou marinádou.

Recept na grilovaná kuřecí křídla v medové marinádě.

TIP: Chtěli byste ještě další inspiraci? Mrkněte na naše další recepty na grilované kuřecí maso.

Kuřecí maso v hořčičné marinádě

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa
  • 5 lžic kremžské hořčice
  • 1 lžíce světlé sojové omáčky
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžička kari
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Vše promícháme do hladké marinády a nalijeme do uzavíratelné nádoby.
  2. Maso osolíme a vložíme do mísy s marinádou.
  3. Necháme uležet v lednici do druhého dne.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 175 ºC dozlatova, zhruba 3x podlijeme marinádou.
  5. Servírujeme s brambory nebo bramborovou kaší.

Recept na kuřecí řízky v hořčičné marinádě

Kuřecí prsa v hořčičné marinádě můžeme podávat také s dušenou rýží.

Nakládané kuřecí na gril

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí čtvrtky
  • 6 lžic oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Sojovou omáčku, citronovou šťávu a olej smícháme v misce. Přidáme grilovací koření, utřený česnek se solí, chilli a podle chuti i pepř.
  2. Marinádu natřeme na maso a necháme uležet do druhého dne.
  3. V průběhu grilování nebo pečení potírání opakujeme.

Kuřecí stehna v nejlepším receptu na pikantní marinádu.

Tip na závěr

Chceme-li marinované maso smažit, pak je před obalováním musíme osušit, aby obal při smažení neodpadával.

Před jakoukoliv tepelnou úpravou maso vyjmeme z marinády. Kuřecí v marinádě můžeme i péci, pak zbylou marinádu využijeme na podlévání a marinovací směsí během pečení potíráme.

Zbylou marinádu lze využít i při dušení kuřecího masa. Marinované kuřecí maso využíváme i při domácím nebo venkovním grilování.

Která marináda u vás nejvíce boduje? Dejte nám vědět v sekci komentářů pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.