Kuřecí v marinádě

Kuřecí v marinádě je vždy lepší nežli kuřecí bez marinády. Drůbež jednoduše nemá příliš výraznou chuť, a proto krásně natáhne chuť ostatních surovin.

Víte, které marinády jsou nejoblíbenější? Hned to zjistíte.

Zde je totiž souhrn těch nejlepších marinád na kuřecí maso!

Marináda na kuře

Tekuté marinády, do kterých se maso vkládá k proležení, jsou prakticky dvojí:

  • velmi jemné a málo kořeněné
  • marinády s chutí ostřejší až velmi ostrou

Jemné marinády svým působením maso především zkřehčí, takže je pak rychleji připravené a navíc je opravdu měkké.

Ostřejší marinády podle použitých surovin zvýrazňují chuť masa.

Zvláštní skupinu tvoří marinovací směsi, které jsou hustší konzistence a maso s nimi před úpravou potíráme.

Při přípravě všech druhů marinád používáme nejčastěji tyto přísady :

  • pro jemné marinády:
    • jogurt nebo zakysaná smetana
    • bílé víno
    • citronová šťáva
    • jemná hořčice
    • sladký kečup
    • koření (sůl, provensálské koření…)
  • pro pikantní marinády:
    • kečup
    • pivo
    • víno
    • ostřejší hořčice
    • cibule, česnek
    • koření (chilli, kari, zázvor)
  • pro marinovací směsi:
    • kečup
    • med
    • pivo
    • olej
    • vejce
    • cibule, česnek
    • další zelenina
    • solamyl
    • struhané ořechy

Příprava kuřete před marinováním

Kuře můžeme marinovat i celé, pak použijeme spíše marinovací směs a kuře potřeme zvenku i zevnitř.

Porcované kuře se lépe marinuje vykostěné, ale není to vždy nutné, kuřecí prsa můžeme marinovat v plátcích.

Kuřecí krájené na kostky či nudličky do marinády také vkládáme.

Aby maso získalo chuť marinády, je třeba marinovat alespoň 3 hodiny. Ještě lepší je dodržet lhůtu 24 hodin. Naložené nebo potřené maso necháváme marinovat v chladu.

Marinované kuřecí maso a tepelná úprava

Před jakoukoliv tepelnou úpravou maso vyjmeme z marinády. Kuřecí v marinádě můžeme i péci, pak zbylou marinádu využijeme na podlévání a marinovací směsí během pečení potíráme.

Zbylou marinádu lze využít i při dušení kuřecího masa. Marinované kuřecí maso využíváme i při domácím nebo venkovním grilování.

Kuřecí řízky v jogurtové marinádě

INGREDIENCE

  • 6 ks kuřecích prs
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 3 lžičky sušeného česneku
  • sůl. pepř
  • oregáno

na trojobal:

  • hrnek strouhanky
  • 2 vejce
  • hrnek hladké mouky

POSTUP

  1. Naklepané a osolené řízky vložíme do marinády z jogurtu, oleje, vajec, hořčice a koření.
  2. Nádobu s řízky uzavřeme a necháme v lednici do druhého dne.
  3. Před přípravou obalíme řízky v trojobale z hladké mouky, vyšlehaného vejce a strouhanky.
  4. Smažíme zprudka dozlatova z obou stran.
  5. Servírujeme s brambory a bylinkami nebo čerstvým zeleninovým salátem.
Recept na kuřecí řízky v jogurtové marinádě
foto zdroj: pinterest.com

Jako polévku můžeme zvolit zdravou cuketovou.

 

Kuřecí křídla v medové marinádě

Med dodá masu nejen mnoho zdravých látek, ale i typickou šťavnatou chuť. Nemusíme se však bát, že bude maso sladké, ostatní ingredience chuť vyváží.

INGREDIENCE

  • 8 kuřecích křídélek
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl, pepř
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička kari

POSTUP

  1. Med rozmícháme s citrónem, česnek utřeme se solí, všechno smícháme dohromady a vlijeme do uzavíratelné misky.
  2. Do misky vložíme omytá a osolená kuřecí křídla.
  3. Necháme v lednici do druhého dne.
  4. Na rozpáleném grilu opečeme namarinovaná kuřecí křídla z obou stran dozlatova.
  5. Marinádu, která zbyla v misce, slijeme do pánvičky a necháme na grilu převařit.
  6. Křídla servírujeme s brambory a porkem přelitá převařenou marinádou.

Recept na grilovaná kuřecí křídla v medové marinádě.

foto zdroj: google.com

Kuřecí maso v hořčičné marinádě

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa
  • 5 lžic kremžské hořčice
  • 1 lžíce světlé sojové omáčky
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžička kari
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Vše promícháme do hladké marinády a nalijeme do uzavíratené nádoby.
  2. Maso osolíme a vložíme do mísy s marinádou.
  3. Necháme uležet v lednici do druhého dne.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 175ºC dozlatova, zhruba 3x podlejeme marinádou.
  5. Servírujeme s brambory nebo bramborovou kaší.
Recept na kuřecí řízky v hořčičné marinádě
foto zdroj: google.com

Kuřecí prsa v hořčičné marinádě můžeme podávat také s dušenou rýží.

Kuřecí v pikantní marinádě

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí čtvrtky
  • 6 lžic oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Sojovou omáčku, citronovou šťávu a olej smícháme v misce. Přidáme grilovací koření, utřený česnek se solí, chilli a podle chuti i pepř.
  2. Marinádu natřeme na maso a necháme uležet do druhého dne.
  3. V průběhu grilování nebo pečení potírání opakujeme.

Kuřecí stehna v nejlepším receptu na pikantní marinádu.

foto zdroj: pinterest.com

Tip na závěr:

Chceme-li marinované maso smažit, pak je před obalováním musíme osušit, aby obal při smažení neodpadával.

 

Která marináda u vás nejvíce boduje? Dejte nám vědět v sekci komentářů pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *