Kurkuma

Kurkuma chutné koření s léčivými účinky

Koření nazvané také jako indický šafrán, pro svoji charakteristicky jasně žlutou barvu se získává z oddenku zázvorovité rostliny zvané kurkumovník dlouhý, který pocházející z jihovýchodní Asie.

Kurkuma mimo své charakteristické barvy má i jemnou nahořklou chuť, není příliš ostrá, a tak je vhodná i pro ty, kterým nedělá dobře chilli.

Jaké významné látky obsahuje kurkuma ?

Kurkuma má antibakteriální, antioxidační, protinádorové, antivirové, antibiotické účinky. Obsahuje velké množství vitaminu C a E. Kurkuma má mnoho pozitivních léčebných účinků.

Jaké léčebné účinky kurkuma má ?

  • působí preventivně proti rakovině
  • má protizánětlivé účinky
  • snižuje hladinu inzulínu a cholesterolu
  • podporuje imunitní systém
  • účinný desinfekční prostředek
  • zlepšuje a podporuje trávení
  • zabraňuje onemocnění jater

K čemu se kurkuma v kuchyni používá ?

Využívá se především při přípravě různých orientálních pokrmů, pikantních jídel a nakládání zeleniny. Vzhledem ke svému původu je jedním z nejdůležitějších složek indického koření zvaného kari. Kurkuma se používá převážně mletá. Své využití najde i v ostatních masových a bezmasých pokrmech, k ochucení ryb, omáček a polévek.

Kurkuma

zdroj : lifespa.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00