Kurkuma, výrazná barva i chuť! Přečtěte si o jejím širokém spektru využití a zdravotních účincích

Typicky žluto-oranžově zbarvená bylinka, která dokáže posílit vaši imunitu, ale i obarvit oblečení. Na takto širokém spektru využití pracuje kurkuma!

Je to skvělý společník pro lepší a zdravější vaření.

V tomto článku jsou popsány všechny výhody a nevýhody, tohoto kořene, zároveň vám přinášíme široké spektrum receptů a využití, která se vám budou dozajista hodit.

Co je turmeric neboli kurkuma?

Kurkuma je členem rodiny zázvoru. Ačkoli pochází z Indie a jihovýchodní Asie, její kořeny se používají čerstvé i sušené v kuchyních po celém světě.

Její charakteristická měsíčková oranžovo-žlutá barva se používá k ochucení nebo barvení kari, hořčic, másla, sýrů, tonikových nápojů a pečiva, ale může být také použita jako barvivo na oblečení.

Čerstvý kořen kurkumy a sušený kurkumový prášek lze jednoduše najít v obchodech se zdravou výživou, specializovaných prodejnách s kořením, potravinách asijským sortimentem a v supermarketech.

Čerstvá kurkuma, ale i v prášku nasypaná v dřevěné misce.
Zdroj: medicalnewstoday.com

Jak chutná kurkuma?

Prášek kurkumy, který je výsledkem vaření, sušení a mletí kořene, má pižmovou vůni, hlinitou a hořčičnou chuť prosycenou jemným teplem pepře.

Surová kurkuma je o něco jemnější díky obsahu vody, který se stále drží v kořeni.

Zdravotní účinky kurkumy

Zdravotní přínosy kurkumy a kurkuminu (aktivní složka obsažená v kurkumě) jsou široce přijímány jako základní kámen ajurvédské medicíny. Doplňky s kurkumou, obsahující více než 300 živin, jako je beta-karoten a vitamín C, plus draslík, zinek a řadu dalších, jsou běžně předepisovány mnoha západními zdravotnickými profesionály na různé nemoci a celkové zdraví.

Protizánětlivé vlastnosti

Díky svým antioxidačním vlastnostem se kurkumin osvědčil při léčbě a prevenci zánětlivého onemocnění střev. Kurkuma, zvláště v kombinaci s černým pepřem, se používá ve formě kapslí ke zmírnění svalového napětí.

Zdraví kloubů, srdce a kůže

Bylo prokázáno, že používání kurkumy zmírňuje účinky revmatoidní artritidy, reguluje krevní tlak a srážlivost krve, pomáhá předcházet zánětům vedoucím k srdečním onemocněním a udržuje zářivou pleť.

Prevence onemocnění mozku

Kurkumin stimuluje konkrétní protein v mozku. Bylo prokázáno, že tento protein vytváří nová spojení v mozku, posiluje neuro-spojení používané k přenosu serotoninu a dopaminu ve vašem systému, což pomáhá při prevenci Alzheimerovy choroby.

Pomáhá při hubnutí

Ukázalo se, že kurkuma snižuje rychlost růstu tukových buněk a obecně zpomaluje přibírání na váze v důsledku stresem vyvolaného kortizolu.

Snižuje příznaky alergie

Užívání kurkumy snižuje příznaky senné rýmy, jako je kýchání, svědění a rýma.

Na co nejlépe užívat kurkumu?

  • jako prevenci proti rakovině
  • má protizánětlivé účinky
  • snižuje hladinu inzulínu a cholesterolu
  • podporuje imunitní systém
  • účinný desinfekční prostředek
  • zlepšuje a podporuje trávení
  • zabraňuje onemocnění jater
Různé zdravotní výhody a účinky, které tato bylina poskytuje.
Zdroj: airtract.com

Na co použít kurkumu?

Čerstvý kořen kurkumy, stejně jako kousky čerstvého zázvoru, se vyznačují tenkou nepoživatelnou slupkou, kterou lze snadno sloupnout a odhalit pomerančově zbarvenou dužinu s jemnou, vláčnou konzistencí.

  • Vařením s čerstvou kurkumou získáte více její živé, pepřové esence. Nejlepší je takto používat kurkumu do džusů, smoothies a vývarů.
  • Sušená kurkuma, je skvělým způsobem, jak okamžitě přidat barvu a výraznou zemitou chuť k pokrmům, jako je pečeně, rýže nebo míchaná vejce.
  • Některé studie zjistily, že zdravotní přínosy kurkumy jsou nejúčinnější v kombinaci s tukem, jako je olivový olej nebo kokosový olej či mléko, takže přidejte špetku do svého příštího kokosového kari nebo salátového dresingu, abyste z ní získali co nejvíce.
Nejrůznější možnosti, ve kterých lze skombinovat pastu a další ingredience
Příklady, kam lze použít kurkumovou pastuZdroj: culinarynutrition.com

Použití kurkumy v kuchyni

Kuře s kurkumou – mletou kurkumou potřete kuřecí stehna nebo kuřecí prsa s kůží, než je dochutíte solí a pepřem a orestujete. Kurkuma může také dodat jemné aroma vašemu kuřecímu vývaru s nudlemi. Nebo si jí vychutnejte v našich receptech na kořeněnou Tikka Masalu.
Kurkumové smoothie – do mixéru se 120 ml mandlového mléka, přidejte ½ lžičky mleté ​​nebo čerstvé kurkumy, 60 g mraženého manga, 60 g mraženého ananasu, 1 mražený banán a 1 lžičku konopných semínek. Rozmixujte do hladka. Inspirujte se dalšími recepty na mangové smoothie.
Kořenová zelenina s pečenou kurkumou – přidejte zeleninu, jako jsou nakrájené sladké brambory nebo mrkev k ½ lžičce mleté ​​kurkumy, 1 lžičce semínek římského kmínu a trošku olivového oleje, dochuťte solí a černým pepřem. Pečte v troubě při 180 °C, dokud není zelenina propečená a křupavá. Podávejte se smetanovou omáčkou tahini.
Čerstvou nebo sušenou kurkumu můžete také přidat do míchaných vajec, smažených hranolků, polévek, džusů nebo těchto jáhlových knedlíčků. Stačí ji skombinovat s tukem a černým pepřem a získáte zdravý zlatý důl.

Tipy na recepty s kurkumou

  • Přidejte ji do restované zeleniny a smažených zeleninových placiček
  • Použijte špetku kurkumy do míchaných vajec nebo tofu směsi
  • Promíchejte s pečenou zeleninou
  • Přidejte ji k rýži
  • Použijte jí do polévek
  • Rozmixujte ve smoothie
  • Udělat čaj
Recept s kuřetem, který obsahuje žlutě zbarvenou bylinku.
Zdroj: unboundwellness.com

Nápoj z kurkumy

Dalším způsobem, jak snadno užívat kurkumu v prášku, je zamíchat ji do vašeho oblíbeného horkého nápoje. Chuť se hodí obzvlášť dobře k čaji chai, ale určitě si jí můžete přimíchat i do kávy.

  • Přidejte ½ lžičky do horké vody. Jen si uvědomte, že kurkuma se s tekutinou moc dobře nesmíchá, protože je rozpustná v tucích.
  • Vložte ½ lžičky kurkumy v prášku (nebo 1 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané kurkumy) do nádoby francouzského lisu. Zalijte 1 šálkem vroucí vody. Nechte 5 minut louhovat a zatlačte čerpadlo dolů. Tím se odstraní velké množství částic kurkumy, takže na dně šálku nebudete mít ten sediment.
Kombinace s kurkumovým práškem a tekutinou, na lahodný nápoj.
Zdroj: thelittleshine.com

Nežádoucí účinky kurkumy

Kurkuma obsahuje asi 2 % šťavelanu. Při vysokých dávkách to může přispívat k ledvinovým kamenům .

Navíc ne všechny komerční kurkumové prášky jsou čisté. To znamená, že byly přidány levnější a potenciálně toxické přísady, které nejsou uvedeny na etiketě. Studie odhalily, že kurkuma v prášku může obsahovat plniva, jako je maniokový škrob nebo ječmenná a pšeničná nebo žitná mouka.

Konzumace kurkumy, která obsahuje pšeničnou, ječmennou nebo žitnou mouku, může způsobit nežádoucí příznaky u lidí s intolerancí lepku nebo celiakií.

Některé prášky z kurkumy mohou mít také vysoký obsah olova, těžkého kovu, který je zvláště toxický pro nervový systém.

Použité zdroje

How to Cook With Turmeric, Plus Easy Turmeric Tonic Recipe for Everyday Use, MasterClass staff, MasterClass, [citováno: 02. 05. 2022]
Does Too Much Turmeric Have Side Effects?, Atli Arnarson, Health Line, 23. 03. 2022, [citováno: 02. 05. 2022]
Everything You Need To Know About Turmeric, Darlene Schmidt, The Spuce Eats, 09. 09. 2019, [citováno: 02. 05. 2022]
X