Kurkuma chutné koření s léčivými účinky
Koření nazvané také jako indický šafrán, pro svoji charakteristicky jasně žlutou barvu se získává z oddenku zázvorovité rostliny zvané kurkumovník dlouhý, který pocházející z jihovýchodní Asie.
Kurkuma mimo své charakteristické barvy má i jemnou nahořklou chuť, není příliš ostrá, a tak je vhodná i pro ty, kterým nedělá dobře chilli.
Jaké významné látky obsahuje kurkuma ?
Kurkuma má antibakteriální, antioxidační, protinádorové, antivirové, antibiotické účinky. Obsahuje velké množství vitaminu C a E. Kurkuma má mnoho pozitivních léčebných účinků.
Jaké léčebné účinky kurkuma má ?
- působí preventivně proti rakovině
- má protizánětlivé účinky
- snižuje hladinu inzulínu a cholesterolu
- podporuje imunitní systém
- účinný desinfekční prostředek
- zlepšuje a podporuje trávení
- zabraňuje onemocnění jater
K čemu se kurkuma v kuchyni používá ?
Využívá se především při přípravě různých orientálních pokrmů, pikantních jídel a nakládání zeleniny. Vzhledem ke svému původu je jedním z nejdůležitějších složek indického koření zvaného kari. Kurkuma se používá převážně mletá. Své využití najde i v ostatních masových a bezmasých pokrmech, k ochucení ryb, omáček a polévek.
zdroj : lifespa.com