Vynikající recepty z kuskusu a bulguru: nutričně bohaté potraviny

Cizokrajně znějící potraviny – kuskus a bulgur – pomalu zdomácňují i v české kuchyni.

Jedná se o zdraví prospěšné suroviny, které jsou vyrobené z tvrdé pšenice semoliny.

Nechte se inspirovat našimi recepty z kuskusu nebo bulguru a uvařte si zdravé jídlo!

Kuskus se zeleninou

Když přidáte ke kuskusu koření kari, získáte pokrm se zajímavou chutí i barvou.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky kuskusu
  • 4 hrnky vývaru
  • 1 větší cibule
  • 2 červené papriky
  • 8 cherry rajčat
  • 1 plechovka sterilovaného hrášku s mrkví
  • česnek dle chuti
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • kari

POSTUP

  1. Připravíme si vývar – nemáme-li, použijeme kostku masoxu.
  2. Kuskus dáme do kastrolu a zalijeme ho horkým vývarem. Vývar nemusí vařit.
  3. Přikryjeme a necháme nabobtnat.
  4. V pánvičce osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme omyté a nakrájená rajčata a papriku.
  5. Zeleninu doplníme sterilovaným hráškem s mrkví.
  6. Ochutíme solí, pepřem a kari.
  7. Pomalu dusíme.
  8. Jak je zelenina hotová a kuskus nabobtnalý, můžeme pokrm podávat. Na talířky navršíme kuskus, k tomu přidáme zeleninu a vše můžeme korunovat strouhaným sýrem.

Hotový recept na kuskus se zeleninouzdroj: chefkoch.de

Kuskus s kuřecím masem

Milovníci masa si jistě pochutnají na kuskusu připravovaném společně s jemnými kuřecími prsy.

INGREDIENCE

  • 350 ml kuskusu
  • 250 g kuřecích prs
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • česnek dle chuti
  • sůl
  • mletý pepř
  • asi 3 žampiony
  • olej

POSTUP

  1. Suchý kuskus propláchneme studenou vodu a zalijeme vodou horkou v poměru 1:2.
  2. Přiklopíme a necháme v klidu nabobtnat.
  3. V pánvičce na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Přidáme omyté a nakrájené žampiony, pórek a kuřecí prsa.
  5. Osolíme a opepříme, dochutíme česnekem.
  6. Pomalu podusíme.
  7. Až je zelenina s masem hotová, zamícháme ji do kuskusu.
  8. A můžeme podávat.

Hotový recept na kusku s kuřecím masemzdroj: tesco.com

Kuskus nasladko

Nevěříte, že i sladký kuskus je dobrý? Vyzkoušejte náš recept, který je opravdu velice jednoduchý.

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek kuskusu
  • 2 hrnky horké vody
  • datlový sirup
  • rozinky
  • strouhaný kokos
  • případně i skořice

POSTUP:

  1. Kuskus, omyté rozinky a kokos zalijeme horkou vodou a necháme v klidu nabobtnat.
  2. Potom směs dochutíme datlovým sirupem a můžeme doplnit i skořicí.
  3. Vše dobře promícháme.
  4. Kdo má rád, může přidat také čerstvé ovoce – jahody, banány.

Hotový recept na kuskus na sladkozdroj: onegreenplanet.org

Bulgur se zeleninou

Zelenina je bohatá na vlákninu a skvěle doplní bulgur, jehož příprava nezabere příliš času.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody + kostka masoxu
  • 1 cibule
  • 3 červené nebo zelené papriky
  • 5 rajčat
  • tvrdý sýr
  • sůl
  • olej
  • mletý pepř

POSTUP

  1. Bulgur dáme do kastrolu a zalijeme vodou s masoxem v poměru 1:2. Uvedeme do varu a vaříme asi 7 minut – dle návodu na obalu.
  2. Necháme ještě asi 10 minut bobtnat a potom ho zcedíme.
  3. V pánvičce na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Přidáme omyté a nakrájené papriky a rajčata.
  5. Osolíme a opepříme.
  6. Pomalu společně dusíme.
  7. Když je zelenina hotová, vmícháme ji do bulguru.
  8. Na talířku ještě bulgur se zeleninou sypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

Hotový recept na bulgur se zeleninouzdroj: marthastewart.com

Egyptský kuskus nasladko s mandlemi a datlemi

Můžete připravit jako  skvělou snídani nebo lahodný dezert plný chutných a zdravých mandlí a pistácií.

INGREDIENCE :

  • 150 g kuskusu
  • 1 hrst datlí
  • 1 hrst blanšírovaných mandlí
  • špetka mleté skořice a kardamonu
  • 1 lžíce medu
  • 1 hrst pistácií a mandlí
  • 200 ml mléka

POSTUP :

  1. Datle a mandle a pistácie nasekejte na menší kousky, spolu s kořením vmíchejte do kuskusu.
  2. Vše zalijte horkou vodou tak, aby její hladina přesahovala vrstvu kuskusu asi o tři centimetry.
  3. Přikryjte a po několika minutách přimíchejte  med.
  4. Rozdělte směs kuskusu rovnoměrně do 4 misek, přidejte teplé mléko a sladkým javorovým sirupem.
  5. Posypte mandlemi a pistáciemi.

Egyptský kuskus na sladko s mandlemi a datlemizdroj: afoodiesaffairs.com

Kuskus zaujímá pozici velmi všestranného pokrmu. Jak již bylo výše zmíněno, lze jej připravit ve slané i ve sladké variantě. Ve slané variantě bývá oblíben jako příloha, která nahrazuje například rýži či ostatní těstoviny.

Může být také základem pro velké množství salátů a studených pokrmů – lze jej totiž konzumovat teplý i studený. Kuskus se stává poměrně všestranným, protože ho můžeme použít i ve snídaňových pokrmech, svačinách, hlavních jídlech a dokonce i v dezertech.

Bulgurové rizoto

Nebojte se v rizotu rýži nahradit bulgurem. Umí to totiž skvěle.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody + kostka masoxu
  • 1 kuřecí prso
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 papriky
  • 1 pórek
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej

POSTUP

  1. Bulgur připravíme dle návodu na obalu, přičemž použijeme vodu s masoxem v poměru 1:2.
  2. Mezitím na pánvičce na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Přidáme omyté a nakrájené kuřecí prso, pórek, rajčata a papriky.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Společně dusíme, až je maso měkké.
  6. Nakonec smícháme bulgur s podušenou zeleninou a masem.

Bulgurový salát

Máte-li rádi opravdu syté zeleninové saláty, doplňte je bulgurem.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 salátová okurka
  • 3 papriky – červená, zelená, bílá
  • 5 rajčat
  • tvrdý sýr
  • 100 g dušené šunky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Bulgur uvaříme dle návodu na obalu doměkka.
  2. Připravíme si zeleninu, kterou omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Okurku můžeme postrouhat.
  3. Dušenou šunku nakrájíme na nudličky.
  4. Tvrdý sýr také postrouháme nahrubo.
  5. Vše dáme do salátové misky, zalijemem 3 lžícemi olivového oleje.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. A zeleninu doplníme uvařeným bulgurem.
  8. Bulgurový salát pořádně promícháme.

Hotový recept na bulgurový salátzdroj: finedininglovers.com

Náš tip: Směsi ke kuskusu by se vám dělaly náramně v pánvi wok. Dobře se v ní míchá a nic nepadá ven. Zajímá vás, jak dopadl test pánví wok nejen na asijská jídla? Mrkněte!

Bulgur můžete také používat všude tam, kam patří rýže. Oproti ní má nižší glykemický index, je však bohatý na minerály i vitamíny. Výhoda kuskusu je jeho velmi snadná příprava – stačí ho zalít horkou vodou a nechat nabobtnat.

Podobně zdravou přílohou je i pohanka, na kterou jsme pro vás vybrali celých 11 receptů. Nechte se inspirovat.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.