Vynikající recepty z kuskusu a bulguru: nutričně bohaté potraviny

Cizokrajně znějící potraviny – kuskus a bulgur – pomalu zdomácňují i v české kuchyni.

Jedná se o zdraví prospěšné suroviny, které jsou vyrobené z tvrdé pšenice semoliny.

Nechte se inspirovat našimi recepty z kuskusu nebo bulguru a uvařte si zdravé jídlo!

Kuskus se zeleninou

Když přidáte ke kuskusu koření kari, získáte pokrm se zajímavou chutí i barvou.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky kuskusu
  • 4 hrnky vývaru
  • 1 větší cibule
  • 2 červené papriky
  • 8 cherry rajčat
  • 1 plechovka sterilovaného hrášku s mrkví
  • česnek dle chuti
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • kari

POSTUP

  1. Připravíme si vývar – nemáme-li, použijeme kostku masoxu.
  2. Kuskus dáme do kastrolu a zalijeme ho horkým vývarem. Vývar nemusí vařit.
  3. Přikryjeme a necháme nabobtnat.
  4. V pánvičce osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme omyté a nakrájená rajčata a papriku.
  5. Zeleninu doplníme sterilovaným hráškem s mrkví.
  6. Ochutíme solí, pepřem a kari.
  7. Pomalu dusíme.
  8. Jak je zelenina hotová a kuskus nabobtnalý, můžeme pokrm podávat. Na talířky navršíme kuskus, k tomu přidáme zeleninu a vše můžeme korunovat strouhaným sýrem.

Hotový recept na kuskus se zeleninouzdroj: chefkoch.de

Kuskus s kuřecím masem

Milovníci masa si jistě pochutnají na kuskusu připravovaném společně s jemnými kuřecími prsy.

INGREDIENCE

  • 350 ml kuskusu
  • 250 g kuřecích prs
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • česnek dle chuti
  • sůl
  • mletý pepř
  • asi 3 žampiony
  • olej

POSTUP

  1. Suchý kuskus propláchneme studenou vodu a zalijeme vodou horkou v poměru 1:2.
  2. Přiklopíme a necháme v klidu nabobtnat.
  3. V pánvičce na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Přidáme omyté a nakrájené žampiony, pórek a kuřecí prsa.
  5. Osolíme a opepříme, dochutíme česnekem.
  6. Pomalu podusíme.
  7. Až je zelenina s masem hotová, zamícháme ji do kuskusu.
  8. A můžeme podávat.

Hotový recept na kusku s kuřecím masemzdroj: tesco.com

Kuskus nasladko

Nevěříte, že i sladký kuskus je dobrý? Vyzkoušejte náš recept, který je opravdu velice jednoduchý.

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek kuskusu
  • 2 hrnky horké vody
  • datlový sirup
  • rozinky
  • strouhaný kokos
  • případně i skořice

POSTUP:

  1. Kuskus, omyté rozinky a kokos zalijeme horkou vodou a necháme v klidu nabobtnat.
  2. Potom směs dochutíme datlovým sirupem a můžeme doplnit i skořicí.
  3. Vše dobře promícháme.
  4. Kdo má rád, může přidat také čerstvé ovoce – jahody, banány.

Hotový recept na kuskus na sladkozdroj: onegreenplanet.org

Bulgur se zeleninou

Zelenina je bohatá na vlákninu a skvěle doplní bulgur, jehož příprava nezabere příliš času.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody + kostka masoxu
  • 1 cibule
  • 3 červené nebo zelené papriky
  • 5 rajčat
  • tvrdý sýr
  • sůl
  • olej
  • mletý pepř

POSTUP

  1. Bulgur dáme do kastrolu a zalijeme vodou s masoxem v poměru 1:2. Uvedeme do varu a vaříme asi 7 minut – dle návodu na obalu.
  2. Necháme ještě asi 10 minut bobtnat a potom ho zcedíme.
  3. V pánvičce na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Přidáme omyté a nakrájené papriky a rajčata.
  5. Osolíme a opepříme.
  6. Pomalu společně dusíme.
  7. Když je zelenina hotová, vmícháme ji do bulguru.
  8. Na talířku ještě bulgur se zeleninou sypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

Hotový recept na bulgur se zeleninouzdroj: marthastewart.com

Egyptský kuskus nasladko s mandlemi a datlemi

Můžete připravit jako  skvělou snídani nebo lahodný dezert plný chutných a zdravých mandlí a pistácií.

INGREDIENCE :

  • 150 g kuskusu
  • 1 hrst datlí
  • 1 hrst blanšírovaných mandlí
  • špetka mleté skořice a kardamonu
  • 1 lžíce medu
  • 1 hrst pistácií a mandlí
  • 200 ml mléka

POSTUP :

  1. Datle a mandle a pistácie nasekejte na menší kousky, spolu s kořením vmíchejte do kuskusu.
  2. Vše zalijte horkou vodou tak, aby její hladina přesahovala vrstvu kuskusu asi o tři centimetry.
  3. Přikryjte a po několika minutách přimíchejte  med.
  4. Rozdělte směs kuskusu rovnoměrně do 4 misek, přidejte teplé mléko a sladkým javorovým sirupem.
  5. Posypte mandlemi a pistáciemi.

Egyptský kuskus na sladko s mandlemi a datlemizdroj: afoodiesaffairs.com

Kuskus zaujímá pozici velmi všestranného pokrmu. Jak již bylo výše zmíněno, lze jej připravit ve slané i ve sladké variantě. Ve slané variantě bývá oblíben jako příloha, která nahrazuje například rýži či ostatní těstoviny.

Může být také základem pro velké množství salátů a studených pokrmů – lze jej totiž konzumovat teplý i studený. Kuskus se stává poměrně všestranným, protože ho můžeme použít i ve snídaňových pokrmech, svačinách, hlavních jídlech a dokonce i v dezertech.

Bulgurové rizoto

Nebojte se v rizotu rýži nahradit bulgurem. Umí to totiž skvěle.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody + kostka masoxu
  • 1 kuřecí prso
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 papriky
  • 1 pórek
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej

POSTUP

  1. Bulgur připravíme dle návodu na obalu, přičemž použijeme vodu s masoxem v poměru 1:2.
  2. Mezitím na pánvičce na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Přidáme omyté a nakrájené kuřecí prso, pórek, rajčata a papriky.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Společně dusíme, až je maso měkké.
  6. Nakonec smícháme bulgur s podušenou zeleninou a masem.

Bulgurový salát

Máte-li rádi opravdu syté zeleninové saláty, doplňte je bulgurem.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 salátová okurka
  • 3 papriky – červená, zelená, bílá
  • 5 rajčat
  • tvrdý sýr
  • 100 g dušené šunky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Bulgur uvaříme dle návodu na obalu doměkka.
  2. Připravíme si zeleninu, kterou omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Okurku můžeme postrouhat.
  3. Dušenou šunku nakrájíme na nudličky.
  4. Tvrdý sýr také postrouháme nahrubo.
  5. Vše dáme do salátové misky, zalijemem 3 lžícemi olivového oleje.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. A zeleninu doplníme uvařeným bulgurem.
  8. Bulgurový salát pořádně promícháme.

Hotový recept na bulgurový salátzdroj: finedininglovers.com

Bulgur můžete také používat všude tam, kam patří rýže. Oproti ní má nižší glykemický index, je však bohatý na minerály i vitamíny. Výhoda kuskusu je jeho velmi snadná příprava – stačí ho zalít horkou vodou a nechat nabobtnat.

Podobně zdravou přílohou je i pohanka, na kterou jsme pro vás vybrali celých 11 receptů. Nechte se inspirovat.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.