Cizokrajně znějící potraviny – kuskus a bulgur – pomalu zdomácňují i v české kuchyni.
Jedná se o zdraví prospěšné suroviny, které jsou vyrobené z tvrdé pšenice semoliny.
Nechte se inspirovat našimi recepty z kuskusu nebo bulguru a uvařte si zdravé jídlo!
Kuskus se zeleninou
Když přidáte ke kuskusu koření kari, získáte pokrm se zajímavou chutí i barvou.
INGREDIENCE
- 2 hrnky kuskusu
- 4 hrnky vývaru
- 1 větší cibule
- 2 červené papriky
- 8 cherry rajčat
- 1 plechovka sterilovaného hrášku s mrkví
- česnek dle chuti
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
- kari
POSTUP
- Připravíme si vývar – nemáme-li, použijeme kostku masoxu.
- Kuskus dáme do kastrolu a zalijeme ho horkým vývarem. Vývar nemusí vařit.
- Přikryjeme a necháme nabobtnat.
- V pánvičce osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme omyté a nakrájená rajčata a papriku.
- Zeleninu doplníme sterilovaným hráškem s mrkví.
- Ochutíme solí, pepřem a kari.
- Pomalu dusíme.
- Jak je zelenina hotová a kuskus nabobtnalý, můžeme pokrm podávat. Na talířky navršíme kuskus, k tomu přidáme zeleninu a vše můžeme korunovat strouhaným sýrem.
zdroj: chefkoch.de
Kuskus s kuřecím masem
Milovníci masa si jistě pochutnají na kuskusu připravovaném společně s jemnými kuřecími prsy.
INGREDIENCE
- 350 ml kuskusu
- 250 g kuřecích prs
- 1 cibule
- 1 pórek
- česnek dle chuti
- sůl
- mletý pepř
- asi 3 žampiony
- olej
POSTUP
- Suchý kuskus propláchneme studenou vodu a zalijeme vodou horkou v poměru 1:2.
- Přiklopíme a necháme v klidu nabobtnat.
- V pánvičce na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme omyté a nakrájené žampiony, pórek a kuřecí prsa.
- Osolíme a opepříme, dochutíme česnekem.
- Pomalu podusíme.
- Až je zelenina s masem hotová, zamícháme ji do kuskusu.
- A můžeme podávat.
zdroj: tesco.com
Kuskus nasladko
Nevěříte, že i sladký kuskus je dobrý? Vyzkoušejte náš recept, který je opravdu velice jednoduchý.
INGREDIENCE:
- 1 hrnek kuskusu
- 2 hrnky horké vody
- datlový sirup
- rozinky
- strouhaný kokos
- případně i skořice
POSTUP:
- Kuskus, omyté rozinky a kokos zalijeme horkou vodou a necháme v klidu nabobtnat.
- Potom směs dochutíme datlovým sirupem a můžeme doplnit i skořicí.
- Vše dobře promícháme.
- Kdo má rád, může přidat také čerstvé ovoce – jahody, banány.
zdroj: onegreenplanet.org
Bulgur se zeleninou
Zelenina je bohatá na vlákninu a skvěle doplní bulgur, jehož příprava nezabere příliš času.
INGREDIENCE
- 1 hrnek bulguru
- 2 hrnky vody + kostka masoxu
- 1 cibule
- 3 červené nebo zelené papriky
- 5 rajčat
- tvrdý sýr
- sůl
- olej
- mletý pepř
POSTUP
- Bulgur dáme do kastrolu a zalijeme vodou s masoxem v poměru 1:2. Uvedeme do varu a vaříme asi 7 minut – dle návodu na obalu.
- Necháme ještě asi 10 minut bobtnat a potom ho zcedíme.
- V pánvičce na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme omyté a nakrájené papriky a rajčata.
- Osolíme a opepříme.
- Pomalu společně dusíme.
- Když je zelenina hotová, vmícháme ji do bulguru.
- Na talířku ještě bulgur se zeleninou sypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
zdroj: marthastewart.com
Související recepty
Egyptský kuskus nasladko s mandlemi a datlemi
Můžete připravit jako skvělou snídani nebo lahodný dezert plný chutných a zdravých mandlí a pistácií.
INGREDIENCE :
- 150 g kuskusu
- 1 hrst datlí
- 1 hrst blanšírovaných mandlí
- špetka mleté skořice a kardamonu
- 1 lžíce medu
- 1 hrst pistácií a mandlí
- 200 ml mléka
POSTUP :
- Datle a mandle a pistácie nasekejte na menší kousky, spolu s kořením vmíchejte do kuskusu.
- Vše zalijte horkou vodou tak, aby její hladina přesahovala vrstvu kuskusu asi o tři centimetry.
- Přikryjte a po několika minutách přimíchejte med.
- Rozdělte směs kuskusu rovnoměrně do 4 misek, přidejte teplé mléko a sladkým javorovým sirupem.
- Posypte mandlemi a pistáciemi.
zdroj: afoodiesaffairs.com
Kuskus zaujímá pozici velmi všestranného pokrmu. Jak již bylo výše zmíněno, lze jej připravit ve slané i ve sladké variantě. Ve slané variantě bývá oblíben jako příloha, která nahrazuje například rýži či ostatní těstoviny.
Může být také základem pro velké množství salátů a studených pokrmů – lze jej totiž konzumovat teplý i studený. Kuskus se stává poměrně všestranným, protože ho můžeme použít i ve snídaňových pokrmech, svačinách, hlavních jídlech a dokonce i v dezertech.
Bulgurové rizoto
Nebojte se v rizotu rýži nahradit bulgurem. Umí to totiž skvěle.
INGREDIENCE
- 1 hrnek bulguru
- 2 hrnky vody + kostka masoxu
- 1 kuřecí prso
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 2 papriky
- 1 pórek
- sůl
- mletý pepř
- olej
POSTUP
- Bulgur připravíme dle návodu na obalu, přičemž použijeme vodu s masoxem v poměru 1:2.
- Mezitím na pánvičce na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme omyté a nakrájené kuřecí prso, pórek, rajčata a papriky.
- Osolíme a opepříme.
- Společně dusíme, až je maso měkké.
- Nakonec smícháme bulgur s podušenou zeleninou a masem.
Bulgurový salát
Máte-li rádi opravdu syté zeleninové saláty, doplňte je bulgurem.
INGREDIENCE
- 1 hrnek bulguru
- 2 hrnky vody
- 1 salátová okurka
- 3 papriky – červená, zelená, bílá
- 5 rajčat
- tvrdý sýr
- 100 g dušené šunky
- olivový olej
- sůl
- pepř
POSTUP
- Bulgur uvaříme dle návodu na obalu doměkka.
- Připravíme si zeleninu, kterou omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Okurku můžeme postrouhat.
- Dušenou šunku nakrájíme na nudličky.
- Tvrdý sýr také postrouháme nahrubo.
- Vše dáme do salátové misky, zalijemem 3 lžícemi olivového oleje.
- Osolíme a opepříme.
- A zeleninu doplníme uvařeným bulgurem.
- Bulgurový salát pořádně promícháme.
zdroj: finedininglovers.com
Bulgur můžete také používat všude tam, kam patří rýže. Oproti ní má nižší glykemický index, je však bohatý na minerály i vitamíny. Výhoda kuskusu je jeho velmi snadná příprava – stačí ho zalít horkou vodou a nechat nabobtnat.
Podobně zdravou přílohou je i pohanka, na kterou jsme pro vás vybrali celých 11 receptů. Nechte se inspirovat.