Kuskus

Kuskus netradiční těstovinová příloha

Jedná se  druh těstoviny ve tvaru malých žlutých kuliček. Vyrábí se ze semoliny, což jsou zrnka druhu tvrdé bílé pšenice, která je pro výrobu kuskusu nejvhodnější. Krupice z přenice se spaří, tvaruje do  kuliček a potom se vysuší.

K nám do prodeje se již dostává kuskus zpracovaný jako polotovar a to buď bílý nebo i celozrnný.

Co vše kuskus obsahuje ?

  • uhlohydráty
  • vlákninu
  • bílkoviny
  • vitamíny skupiny B, vitamin E
  • minerály vápník, železo a fosfor

Jaké účinky má kuskus na zdraví ?

  • podporuje trávení
  • zrychluje metabilismus
  • normalizuje hladinu cukru v krvi

Jak se kuskus připravuje ?

Kuskus není potřeba vařit, stačí když ho zalijete vařící vodou nebo vývarem, tak aby voda dosahovala asi půl centimetru nad kuskus. Poté misku s kuskusem a tekutinou přikryjeme poklicí a necháme 10 minut odstát, pak už můžete připravovat kuskus dále podle své potřeby.

Co lze z kuskusu připravit ?

Podává se jako příloha k masům nebo zelenině. Také může být ochucený samostatně a podáván teplý nebo studený ve formě salátu. Oblíbená forma podávání je i na sladko s přidáním rozinek, kokosového mléka, ořechů a medu. Kuskus má obrovskou popularitu zejména v severní Africe, kde má původ, ale také ve Francii, Španělsku, Itálii, nebo Turecku a postupně si získává oblibu i u nás.

Kuskus

zdroj : www.bigoven.com