Lehký oběd nebo rychlá svačina? Tyto recepty na kuskus se zeleninou předčí vaše představy o tom jak má chutnat zdravé jídlo.
Vychutnejte si ho jen tak samotný nebo jako hlavní chod.
Vyberte si svojí oblíbenou variantu a nechte si chutnat.
Kuskus se zeleninou a tuňákem
Tento snadný recept na kořeněný kuskus připravený v jednom hrnci je vynikající sám o sobě nebo i jako chutná příloha!
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- Žlutou papriku (nakrájená na kostičky)
- Mrkev (nakrájená na kostičky)
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- ½ lžičky papriky
- ½ lžičky mletého koriandru
- Špetka kurkumy
- ½ lžičky mletého kmínu
- Špetka skořice
- Chilli (nepovinné)
- 150 g mraženého hrášku
- 400 g cizrny
- 180 g kuskusu
- 350 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 250 g tuňáka ve vlastní šťávě
- Čerstvá petrželka (nasekaná)
Postup
- Na střední pánvi si rozehřejeme olej na střední teplotu
- Přidáme cibuli, papriku a mrkev
- Začneme restovat po dobu 10 – 15 minut
- Zelenina by měla lehce zhnědnout a změknout
- Přidáme česnek a znovu restujeme
- V menší mističce si smícháme sůl, pepř, papriku, koriandr, kurkumu, kmín a skořici
- Kořenící směs poté vhodíme do směsi zeleninové
- Vše společně restujeme, dokud se koření nerozvoní
- Poté přidáme mražený hrášek a krátce povaříme
- Přidáme cizrnu a chilli pokud jsme se ho rozhodli použít
- Přilijeme vývar, vhodíme petrželku a vmícháme kuskus
- Pánev sundáme ze sporáku a dáme stranou
- Směs necháme odpočívat přibližně 5 minut, dokud kuskus nevstřebá všechnu zbylou tekutinu
- Promícháme, přidáme okapaného tuňáka a můžeme podávat

Zeleninový kuskus se sýrem
Tento recept na středomořský kuskusový salát s pečeným lilkem, s pečenými červenými paprikami a sýrem feta se skvěle se hodí na rychlý a zdravý oběd nebo jako zdravá svačina, ale i třeba na jakýkoli letní piknik.
Co budeme potřebovat
- Velký lilek (nakrájený na kostičky)
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- 180 g kuskusu
- 350 ml vroucí osolené vody
- 100 g oliv (nakrájených)
- Bylinky dle vlastního výběru (např. oregano, petržel, bazalka)
- 100 g červené papriky
- Feta (nakrájená na kostky)
Na dresink
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového
- 2 lžičky oregano
- Sůl
- Pepř
Postup
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
- Lilek a papriku si nakrájíme na kostičky
- Na plech vyložený pečícím, vyskládáme nakrájený lilek, papriku, cibuli a celé stroužky česneku
- V troubě pečeme 15 minut
- Poté zeleninu vyndáme a samotný česnek rozmačkáme vidličkou
- Česnekem potřeme lilek a necháme zeleninu vychladnout
- Kuskus zalijeme v míse vroucí vodou a na 5 minut nádobu přikryjeme a necháme odstát
- Poté kuskus promícháme a přendáme do salátové mísy
- Na dresink si smícháme v jedné misce všechny ingredience dohromady
- Ke kuskusu přidáme lilkovou směs, fetu, olivy a bylinky
- Vše spolu opatrně promícháme
- Přidáme dresink a dochutíme podle svých preferencí
- Zeleninový kuskus můžeme podávat jak teplý tak vychlazený

Zapečený vegetariánský kuskus
Tento recept je perfektní jako příloha v jakémkoliv ročním období. Kuskus jako příloha je sice snadný na přípravu, ale to nemění nic na tom, že se může chlubit plnými a lahodnými chutěmi.
Co budeme potřebovat
- 4 keříková rajčata
- 2 cukety
- Červenou papriku
- Červenou cibuli
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Špetku soli
- Špetku pepře
- 200 g kuskusu
- 2 hrnečky zeleninového vývaru
- Snítku petržele
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Omyjeme a nakrájíme si rajčata, cuketu, papriku a cibuli na větší kostičky
- Stroužky česneku oloupeme a necháme je vcelku
- Nakrájenou zeleninu promícháme s olivovým olejem a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem
- Zeleninu osolíme a opepříme
- Vložíme jí do předehřáté trouby a pečeme přibližně 45 minut
- V průběhu pečení zeleninu promícháme, aby se opekla ze všech stran
- Mezitím si uvaříme kuskus
- Zeleninový vývar přivedeme k varu
- Jakmile se vývar začne vařit, přidáme kuskus a teplotu pod hrncem vypneme a hrnec přiryjeme pokličkou
- Kuskus necháme 10 minut v hrnci odpočívat
- Poté ho promícháme
- Když je zelenina ogrilovaná, vyndáme česnek a dobře ho nakrájíme
- Petržel nahrubo nasekáme
- Uvařený kuskus smícháme s restovanou zeleninou i s česnekem a petrželí a promícháme
- Zeleninový kuskus podáváme s pečivem teplý i studený

Zeleninový kuskus s mozarellou
Skvělý a jednoduchý recept na kuskus se zeleninou, který si můžete vychutnat jak s rodinou tak s přáteli. Lahodná chuť mazlavého avokáda, sladkých cherry rajčat a silného vývaru v kombinaci s intenzivním dresinkem vám přinese opravdový gurmánský zážitek.
Co budeme potřebovat
Na kus kus
- 200 g kuskusu
- 2 lžíce zeleninového vývaru
- 250g cherry rajčátek (rozpůlených)
- 2 avokáda (nekrájená)
- 150g mozzarelly (nakrájené)
- Hrst rukoly
Na dresink
- Lžíce bazalkového pesta
- Lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
Postup
- Kuskus smícháme v míse se dvěma lžícemi vývaru
- Zalijeme ho 300 ml vroucí vody
- Mísu přikryjeme a necháme kuskus na 5 minut odstát
- Za dresink si smícháme pesto s citronovou šťávou a trochou koření
- Postupně vmícháváme olej
- Kuskus promícháme vidličkou a vmícháme rajčata, avokádo a mozzarellu
- Poté zlehka vmícháme rukolu
- Při podávání kuskus se zeleninou pokapeme zálivkou

Objevte podobné tipy
Kuskus s grilovanou zeleninou
Výborný recept k letnímu grilování. Kdy na roztopeném grilu si rychle opečete vaší oblíbenou zeleninku, kterou pak začerstva vhodíte do právě připraveného kuskusu. A je to! Máte skvělou přílohu k ugrilovanému masíčku.
Co budeme potřebovat
- 15 stroužků česneku (rozpůlených)
- 2 červené papriky (nakrájené na plátky)
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
Na salát
- 250 ml vody
- Lžíce olivového oleje
- ½ soli
- 200 g kuskusu
- 100 g quinoi
- 2 velká rajčata (nakrájená na kostičky)
- Hrst baby špenátu
- 100 g ananasu (nakrájeného)
- 50g mraženého hrášku
- 50 g feta sýru
- 25 g slunečnic
Na dresink
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžičky medu
- Lžička citronové kůry
- Špetka soli
- Špetka pepře
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Nakrájenou papriku a česnek smícháme s olejem, solí a pepřem
- Zeleninu promícháme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem
- V troubě pečeme asi 15 minut do zlatohněda
- Vyndáme a dáme stranou
- V malém hrnci si přivedeme k varu vodu s olejem a solí
- Přidáme kuskus a quinou
- Snížíme teplotu na sporáku a směs necháme v přikrytém hrnci 15 minut dusit
- Veškerá tekutina se musí vstřebat
- Poté hrnce sundáme z plotny a necháme dalších 5 minut stát v zavřeném hrnci
- Kuskus a quinou přendáme do mísy
- K nim přidáme pečené papriky s česnekem
- Vmícháme i zbytek ingrediencí na salát
- V malé misce promícháme přísady na dresink, dokud se nepropojí
- Zálivkou přelijeme salát a promícháme

Kuskus na kari
Vychutnejte si tento recept na kuskus se zeleninou jako hlavní chod i přílohu, a to rovnou na indický způsob. Ať se rozhodnete jakkoliv nezapomeňte k němu přikusovat nadýchaný pita chléb.
Co budeme potřebovat
- Lžíce oleje
- Cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku
- Lžíce kari
- 800 g celých rajčat v konzervě
- 800 g cizrny nebo fazolí v konzervě
- 400 g sladkých brambor (nakrájených na kostky)
- 100 ml kokosového mléka
- 2 lžičky cukru
- 250 g kuskusu
- 170 g mraženého hrášku
- Špetka soli
- Bílý jogurt
Postup
- Na velké pánvi si rozehřejeme olej
- Začneme smažit cibuli s česnekem a kari
- Směs restujeme do měkka přibližně 3-4 minuty
- Vmícháme rajčata, okapanou cizrnu, batáty a mléko
- Směs přivedeme k varu
- Poté snížíme teplo a začneme směs dusit
- Dusíme dokud směs nezhoustne a batáty nezměknou, přibližně 25 – 30 minut
- Mezitím si připravíme zvlášť kuskus a hrášek
- Do rozmraženého hrášku vmícháme sůl
- Před podáváním servírujeme jako první kuskus, který přelijeme zeleninovou směsí a posypeme hráškem a přidáme navrch jogurt

Portobello houby plněné kuskusem
Masité klobouky těchto výborných hub skvěle dokreslí celý recept a vy si ani nevzpomenete, že vám na talíři chybí pravý kus masa.
Co budeme potřebovat
- 24 čerstvých portobello hub
- 75 g cibule (nakrájené)
- 50 g mrkve
- Lžička oleje
- Stroužek česneku
- Špetka soli
- Špetka kmínu
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 150 g kuskusu
Postup
- Houbám odstraníme nohy
- Ty si jemně nasekáme a odložíme do menší misky
- Ve velké pánvi si na orestujeme cibuli, česnek, sůl, mrkev a nakrájené nohy hub
- Restujeme, dokud nebude vše křupavé
- Přidáme česnek,sůl a kmín
- Vaříme a mícháme přibližně 1 minutu
- Přidáme vývar a marmeládu
- Směs v pánvi přivedeme k varu
- Vmícháme kuskus zamícháme a odstraníme ze sporáku
- Pánev přikryjeme a necháme na 5-10 minut odstát, dokud kuskus nevstřebá vývar
- Kuskus promícháme vidličkou a plníme jím klobouky hub
- Houby rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme je do trouby
- Houby se zeleninovým kuskusem pečeme přibližně 10-15 minut, dokud klobouky nezměknou

Kuskus s fetou a olivami
Tento jednoduchý salát je inspirovaný ve Středozemí. Recept je plný křupavé zeleniny, citrusového dresinku, slané fety a oliv. Salát se stane volbou číslo jedna každého grilování nebo pikniku.
Co budeme potřebovat
Na salát
- 250 g kuskusu
- 10 cherry rajčat
- Cuketa
- ½ lilku (nakrájený na kostičky)
- 2 červené papriky(nakrájené na kostičky)
- Červená cibule (nakrájená na kostičky)
- Lžíce olivového oleje
- Špetka soli
- Špetka pepře
- 60 g fety
- 80 g oliv
- 10 sušených rajčat
Na dresink
- 4 lžíce oleje ze sušených rajčat
- 2 lžíce šťávy z citronu
- Lžíce medu
- Lžíce hořčice
- Špetka soli
- Špetka pepře
Postup
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů
- Nakrájenou zeleninu dáme do mísy a přidáme olej a promícháme
- Zeleninu rozprostřeme na plech s pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby
- Zeleninu grilujeme 15 – 30 minut, dokud není změklá
- V hrnci přivedeme vodu k varu
- Přidáme kuskus a vaříme přibližně 8-10 minut
- Poté kuskus scedíme
- Do velké mísy přidáme uvařený kuskus a grilovanou zeleninu
- Ve vedlejší míse smícháme ingredience na dresink a přelijeme jím kuskus
- Kuskus se zeleninou vložíme do mísy a přidáme olivy, fetu a sušená rajčata
- Vše promícháme a podáváme

Kuskus je opravdu nedoceněná a málo používaná ingredience, ale přitom toho má tolik co nabídnout a existuje tolik možností co se s ním dá dělat. Jen jednoduchý dresink a trocha zeleniny ho oživí. Může to být svěží a lehký přílohový salát nebo jako hlavní chod ve vaší krabičkové dietě. Podobně nedoceněnou ingrediencí je také cizrna, proto vyzkoušejte naše recepty používající cizrnu.