Květák na oběd: uvařte či poduste si zdravou dobrotu

Dostali jste chuť na zeleninový pokrm? Co takhle vyzkoušet zdravý květák?

Můžete ho připravit dušený i vařený a vždy se bude jednat o lahodné jídlo, které je navíc bohaté na vlákninu a vitamíny.

Pro tento článek jsme připravili 3 skvělé recepty na přípravu květáku. S chutí do toho!

Vařený květák

Nejjednodušší příprava květáku je ho uvařit a ihned podávat. Takto připravený květák je vhodný zvláště jako dietní pokrm.

INGREDIENCE

  • květák
  • sůl
  • voda
  • bylinky
  • sýr, vejce nebo šunka

POSTUP

  1. Květák očistíme a omyjeme.
  2. Rozebereme ho na jednotlivé růžičky a dáme vařit do osolené vody.
  3. Květák vaříme doměkka a můžeme ho po uvaření ihned podávat.
  4. Chutnou variantou je květák po uvaření posypat strouhaným sýrem, vajíčkem nebo nakrájenou šunkou.
  5. Můžeme použít také studený přeliv, k němuž se dobře hodí tatarská omáčka. Takový květák ale již není moc dietní.
  6. Květák s teplým přelivem – použijeme bešamel a kečup, který doplníme česnekem nebo kořením.

Hotový recept na vařený květákzdroj: taste.com.au

Dušený květák s omáčkou

Květák lze také dusit. Jedná se o poměrně snadnou přípravu pokrmu, která nezabere příliš mnoho času a můžeme ho podávat jako lehký oběd nebo teplou večeři.

INGREDIENCE

  • květák
  • cibule
  • vývar nebo kostka bujónu
  • rajčata
  • papriky
  • cuketa

POSTUP

  1. Květák očistíme, omyjeme a rozebereme na jednotlivé růžičky.
  2. Na pánvi dáme osmažit na tuku cibuli nakrájenou nadrobno a přidáme květák.
  3. Podlijeme vývarem nebo rozpuštěnou kostkou bujónu a dusíme.
  4. Můžeme přidat nakrájené papriky, rajčata a cuketu.
  5. Až je zelenina měkká, zahustíme šťávu jen velmi mírně opraženou moukou, kterou dobře povaříme, aby ztratila svou moučnou chuť.
  6. Podáváme s různě upravenými bramborami, rýží nebo těstovinami.

Hotový recept na dušený květákzdroj: dvo.com

Dušený květák se žampiony

Zajímavou variantou přípravy květáku je dusit ho se žampiony a paprikou kapií.

INGREDIENCE

  • květák
  • žampiony
  • kapie
  • cibule
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • kmín

POSTUP

  1. Květák omyjeme a rozebereme na jednotlivé růžičky.
  2. Na tuku v kastrolu zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme květákové růžičky.
  3. Přidáme nakrájené žampiony a kapii.
  4. Osolíme a opepříme a ochutíme kmínem.
  5. Vše společně dusíme, až zelenina a houby změknou.
  6. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.

Hotový recept na dušený květák se žampionyzdroj: geniuskitchen.com

Vařený květák jako dietní pokrm podáváme bez přílohy. Pro větší jedlíky podáváme vařené brambory. K vařenému květáku se téměř vždy hodí sekané zelené natě.

Výborný je dušený květák s houbami, kořenovou zeleninou, rajčaty, paprikami nebo cuketou. Pokud se neobejdeme bez masité chuti, tak připravujeme květák společně s uzeninou nebo trochou masa, které můžeme doplnit vařenými vejci.

Koření do omáčky používáme podle použitých surovin a jako přílohu můžeme podle typu omáčky použít všechny běžné přílohy.

Připravte si také chutný zapečený květák s brambory a sýrem. Určitě si na něm pochutnáte.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.