3 chutné recepty na vařený a dušený květák

Dostali jste chuť na zeleninový pokrm?

Co takhle vyzkoušet zdravý květák?

Můžete ho připravit dušený i vařený a vždycky se bude jednat o lahodné jídlo, které je navíc bohaté na vlákninu a vitamíny.

Květák v kuchyni

Květák patří k brukvovitým rostlinám, a je proto příbuzný se zelím, kapustou a brukvemi. To, co v kuchyni používáme, je vlastně zdužnatělé květenství. Květák má velmi nízkou kalorickou hodnotu, neobsahuje totiž žádné tuky a má velmi nízký podíl sacharidů. Naopak nám dodá poměrně dost vitamínů, minerálů a nezbytných stopových prvků a především pak důležitou vlákninu. Proto by v hlavní sezóně měl být do jídelníčku zařazen co nejčastěji.

1. Vařený květák

Nejjednodušší příprava květáku je ho uvařit a ihned podávat. Takto připravený květák je vhodný zvláště jako dietní pokrm.

INGREDIENCE:

  • květák
  • sůl
  • voda
  • bylinky
  • sýr, vejce nebo šunka

POSTUP:

  1. Květák očistíme a omyjeme.
  2. Rozebereme ho na jednotlivé růžičky a dáme vařit do osolené vody.
  3. Květák vaříme doměkka a můžeme ho po uvaření ihned podávat.
  4. Chutnou variantou je květák po uvaření posypat strouhaným sýrem, vajíčkem nebo nakrájenou šunkou.
  5. Můžeme použít také studený přeliv, k němuž se dobře hodí tatarská omáčka. Takový květák ale již není moc dietní.
  6. Květák s teplým přelivem – použijeme bešamel a kečup, který doplníme česnekem nebo kořením.

Hotový recept na vařený květák

Zdroj: Taste.com.au

2. Dušený květák s omáčkou

Květák lze také dusit. Jedná se o poměrně snadnou přípravu pokrmu, která nezabere příliš mnoho času a můžeme ho podávat jako lehký oběd nebo teplou večeři.

INGREDIENCE:

  • květák
  • cibule
  • vývar nebo kostka bujónu
  • rajčata
  • papriky
  • cuketa

POSTUP:

  1. Květák očistíme, omyjeme a rozebereme na jednotlivé růžičky.
  2. Na pánvi dáme osmažit na tuku cibuli nakrájenou nadrobno a přidáme květák.
  3. Podlijeme vývarem nebo rozpuštěnou kostkou bujónu a dusíme.
  4. Můžeme přidat nakrájené papriky, rajčata a cuketu.
  5. Až je zelenina měkká, zahustíme šťávu jen velmi mírně opraženou moukou, kterou dobře povaříme, aby ztratila svou moučnou chuť.
  6. Podáváme s různě upravenými bramborami, rýží nebo těstovinami.

Hotový recept na dušený květák

Zdroj: Dvo.com

3. Dušený květák se žampiony

Zajímavou variantou přípravy květáku je dusit ho se žampiony a paprikou kápií.

INGREDIENCE:

  • květák
  • žampiony
  • kapie
  • cibule
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • kmín

POSTUP:

  1. Květák omyjeme a rozebereme na jednotlivé růžičky.
  2. Na tuku v kastrolu zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme květákové růžičky.
  3. Přidáme nakrájené žampiony a kápii.
  4. Osolíme a opepříme a ochutíme kmínem.
  5. Vše společně dusíme, až zelenina a houby změknou.
  6. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.

Hotový recept na dušený květák se žampiony

Zdroj: Geniuskitchen.com

Vařený květák jako dietní pokrm podáváme bez přílohy. Pro větší jedlíky podáváme vařené brambory. K vařenému květáku se téměř vždy hodí sekané zelené natě. Výborný je dušený květák s houbami, kořenovou zeleninou, rajčaty, paprikami nebo cuketou. Pokud se neobejdeme bez masité chuti, tak připravujeme květák společně s uzeninou nebo trochou masa, které můžeme doplnit vařenými vejci. Koření do omáčky používáme podle použitých surovin a jako přílohu můžeme podle typu omáčky použít všechny běžné přílohy.

Připravte si chutný zapečený květák se sýrem a vejci. Určitě si na něm pochutnáte.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *