Hutná a vydatná polévka, která zahřeje anebo jemný krém, který se rozplývá na jazyku.
Květáková polévka má mnoho podob.
Pokaždé je ale rychlá a především zdravá.
Který z receptů se stane vaším favoritem?
Klasická polévka s květákem a bramborem
Jednoduchá květáková polévka jako od babičky.
Ingredience
- 1 menší květák
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1 l vývaru
- 1 PL másla
- 1 vejce
- sůl, pepř
- ½ ČL majoránky
Postup
- Ve hrnci rozpusťte máslo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli
- Přidejte nakrájenou mrkev a květák
- Zasypte majoránkou a nechte rozvonět
- Přidejte nakrájené brambory a zalijte vývarem
- Přivěďte k varu a vařte na mírném plamení dokud zelenina nezměkne
- Dochuťte solí a pepřem
- Na závěr do polévky rozmíchejte vejce
- Servírujte ozdobené čerstvou petrželkou

Krémová květáková polévka
Polévka z květáku se často připravuje v podobě zeleninového krému. Je to totiž snadné.
Stačí uvařit a rozmixovat a získáte lahodnou, krásně jemnou polévku. K naprosté dokonalosti stačí přidat lžičku zakysané smetany, která jídlo báječně osvěží.
Ingredience
- 1 menší květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 smenata na vaření
- ½ l zeleninového vývaru
- 200 ml vody
- 2 PL olivového oleje
- pepř, sůl
- tymián
Postup
- Květák rozeberte na malé růžičky
- Cibuli nakrájejte na drobno, česnek na plátky
- V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli
- Přidejte česnek, květák a tymián a chvilku prohřejte, dokud se koření nerozvoní
- Zalijte vývarem a vodou
- Přivěďte k varu
- Na mírném plameni vařte dokud květák nezměkne
- Přidejte smetanu a provařte
- Vyjměte z polévky pár kousků květákových růžiček a dejte je stranou
- Polévku v hrnci rozmixujte do hladka tyčovým mixérem
- Každou porci ozdobte lžící zakysané smetaky a růžičkou uvařeného květáku

Francouzská květáková polévka s pórkem
Pokrmy ze Země galského kohouta jsou delikátní a vyjímkou není ani květáková polévka. Recept na ni je snadný a výsledná chuť vás ohromí.
Ingredience
- 2 PL másla
- 2 PL hladké mouky
- 1 pórek
- 1 středně velký květák
- 1 l kuřecího vývaru
- pepř
- sůl
Postup
- V hrnci rozehřejte máslo a zaprašte ho moukou.
- Promíchejte a nechte zpěnit
- Přidejte omytý a na drobné růžičky rozebraný květák a na půl kolečka nakrájený pórek
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu
- Na mírném plameni vařte zhruba 20 minut, dokud květák nezměkne
- Osolte a opepřete dle chuti
- Hotovou polévku rozmixujte
- Servírujte ozdobené pár kolečky čerstvého pórku

Objevte podobné tipy
Italská květáková polévka s mrkví a parmezánem
Jemná květáková polévka se zeleninou a sýrem, která pohladí vaše chuťové pohárky.
Ingredience
- 1 střední květák
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 PL másla
- 50 g parmezánu
- sůl
- pepř
- čerstvý rozmarýn na ozdobu
Postup
- Květák rozeberte na růžičky, mrkev nakrájejte na půlkolečka a cibuli nadrobno
- V hrnci nechte rozpustit máslo
- Přidejte cibuli, mrkev a květák a orestujte
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu
- Vařte dokud zelenina nezměkne
- Přilijte smetanu a povařte ještě 2 minuty
- Osolte a opepřete
- Polévku rozmixujte do hladka
- Na každou porci nasypte lžičku strouhaného parmezánu a ozdobte snítkou rozmarýnu

Polévka z pečeného květáku
Přijde vám květák nudný? Zkuste ho nejdřív opéct! Pak je krásně křupavý a má lehce karamelovou chuť. Pečený česnek zase ztrácí štiplavost a přitom si zachovává své zdraví prospěšné vlastnosti. Výsledná kombinace je chuťově naprosto dokonalá, skvěle zasytí a přitom nezatíží vaše zažívání.
Ingredience
- 1 střední květák
- 1 palička česneku
- 1 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- 2 PL olivového oleje
- 4 stonky čerstvého tymiánu
Postup
- Květák rozdělte na růžičky a každou podélně rozřízněte
- Cibuli oloupejte a rozpulte
- Paličku česneku nahoře seřízněte a zakápněte trochou oleje
- Troubu vyhřejte na 180 °
- Květák rozložte na plech a pokapejte olivovým olejem
- Na plech přidejte i cibuli a paličku česneku
- Pečte 20 – 30 minut
- Opatrně vydloubněte jednotlivé stroužky česneku ze slupek. Můžete použít lžičku nebo vidličku.
- Několik růžiček květáku si dejte z plechu stranou
- Cibuli, květák i česnek přendejte do většího hrnce a zalijte vývarem
- Přiveďte k varu a několik minut zvolna povařte
- Dochuťte solí a pepřem
- Polévku rozmixujte, pokud je příliš hustá přidejte vodu
- Servírujte ozdobené růžičkou pečeného květáku a čerstvým tymiánem

Proč jíst květák?
- Květák je považován za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny.
- Obsahuje unikátní rostlinné sloučeniny snižující rizika mnoha chorob včetně rakoviny, nebo srdečních chorob
- Je vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů – květák obsahuje snad všechny vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje. V nejvyšších hodnotách se objevuje vitamín C, B6, K, draslík, mangan a fosfor.
- Má vysoký obsah vlákniny. Ta je nezbytná pro zdravé fungování střev, snižuje rizika některých chronických onemocnění a navíc pomáhá v boji proti obezitě.
- Květák je skvělým zdrojem antioxidantů, které tělo chrání před škodlivými volnými radikály a záněty
- Pomáhá při hubnutí – má nízký obsah kalorií ale vysoký podíl vlákniny a vody, zpomaluje trávení a podporuje pocit plnosti.
- Má vysoký obsah cholinu, živiny která se vyskytuje jen v několika potravinách. Přitom hraje hlavní roli při udržování integrity buněčných membrán, podílí se na vývoji mozku a produkci neurotransmiterů, které jsou nezbytné pro zdravý nervový systém. Také pomáhá zabránit hromadění cholesterolu v játrech. Nedostatek cholinu se může projevit neurologickými poruchami jako je demence, nebo Alzheimerova choroba.