Nejlepší recepty na polévky s květákem na jednom místě. Inspirujte se u nás!

Hutná a vydatná polévka, která zahřeje anebo jemný krém, který se rozplývá na jazyku.

Květáková polévka má mnoho podob.

Pokaždé je ale rychlá a především zdravá.

Který z receptů se stane vaším favoritem?

Klasická polévka s květákem a bramborem

Jednoduchá květáková polévka jako od babičky.

Ingredience

  • 1 menší květák
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 l vývaru
  • 1 PL másla
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • ½ ČL majoránky

Postup

  1. Ve hrnci rozpusťte máslo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli
  2. Přidejte nakrájenou mrkev a květák
  3. Zasypte majoránkou a nechte rozvonět
  4. Přidejte nakrájené brambory a zalijte vývarem
  5. Přivěďte k varu a vařte na mírném plamení dokud zelenina nezměkne
  6. Dochuťte solí a pepřem
  7. Na závěr do polévky rozmíchejte vejce
  8. Servírujte ozdobené čerstvou petrželkou
květáková polévka v bílé misce; v pozadí mrkev a květák
Zdroj: pinterest.com

Krémová květáková polévka

Polévka z květáku se často připravuje v podobě zeleninového krému. Je to totiž snadné.

Stačí uvařit a rozmixovat a získáte lahodnou, krásně jemnou polévku. K naprosté dokonalosti stačí přidat lžičku zakysané smetany, která jídlo báječně osvěží.

Ingredience

  • 1 menší květák
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 smenata na vaření
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 200 ml vody
  • 2 PL olivového oleje
  • pepř, sůl
  • tymián

Postup

  1. Květák rozeberte na malé růžičky
  2. Cibuli nakrájejte na drobno, česnek na plátky
  3. V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli
  4. Přidejte česnek, květák a tymián a chvilku prohřejte, dokud se koření nerozvoní
  5. Zalijte vývarem a vodou
  6. Přivěďte k varu
  7. Na mírném plameni vařte dokud květák nezměkne
  8. Přidejte smetanu a provařte
  9. Vyjměte z polévky pár kousků květákových růžiček a dejte je stranou
  10. Polévku v hrnci rozmixujte do hladka tyčovým mixérem
  11. Každou porci ozdobte lžící zakysané smetaky a růžičkou uvařeného květáku
Krémová květáková polévka ve dvou miskách ozdobená ořechy, bylinkami a zakysanou smetanou
Zdroj: thefeedfeed.com

Francouzská květáková polévka s pórkem

Pokrmy ze Země galského kohouta jsou delikátní a vyjímkou není ani květáková polévka. Recept na ni je snadný a výsledná chuť vás ohromí.

Ingredience

  • 2 PL másla
  • 2 PL hladké mouky
  • 1 pórek
  • 1 středně velký květák
  • 1 l kuřecího vývaru
  • pepř
  • sůl

Postup

  1. V hrnci rozehřejte máslo a zaprašte ho moukou.
  2. Promíchejte a nechte zpěnit
  3. Přidejte omytý a na drobné růžičky rozebraný květák a na půl kolečka nakrájený pórek
  4. Zalijte vývarem a přiveďte k varu
  5. Na mírném plameni vařte zhruba 20 minut, dokud květák nezměkne
  6. Osolte a opepřete dle chuti
  7. Hotovou polévku rozmixujte
  8. Servírujte ozdobené pár kolečky čerstvého pórku
květáková polévka v zeleném hrnci a dvou šedých miskách ozdobená pórkem
Zdroj: debraklein.com

Italská květáková polévka s mrkví a parmezánem

Jemná květáková polévka se zeleninou a sýrem, která pohladí vaše chuťové pohárky.

Ingredience

  • 1 střední květák
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 PL másla
  • 50 g parmezánu
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý rozmarýn na ozdobu

Postup

  1. Květák rozeberte na růžičky, mrkev nakrájejte na půlkolečka a cibuli nadrobno
  2. V hrnci nechte rozpustit máslo
  3. Přidejte cibuli, mrkev a květák a orestujte
  4. Zalijte vývarem a přiveďte k varu
  5. Vařte dokud zelenina nezměkne
  6. Přilijte smetanu a povařte ještě 2 minuty
  7. Osolte a opepřete
  8. Polévku rozmixujte do hladka
  9. Na každou porci nasypte lžičku strouhaného parmezánu a ozdobte snítkou rozmarýnu
květáková polévka zdobená pažitkou v hrnci
Zdroj: msmarket.com

Polévka z pečeného květáku

Přijde vám květák nudný? Zkuste ho nejdřív opéct! Pak je krásně křupavý a má lehce karamelovou chuť. Pečený česnek zase ztrácí štiplavost a přitom si zachovává své zdraví prospěšné vlastnosti. Výsledná kombinace je chuťově naprosto dokonalá, skvěle zasytí a přitom nezatíží vaše zažívání.

Ingredience

  • 1 střední květák
  • 1 palička česneku
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 2 PL olivového oleje
  • 4 stonky čerstvého tymiánu

Postup

  1. Květák rozdělte na růžičky a každou podélně rozřízněte
  2. Cibuli oloupejte a rozpulte
  3. Paličku česneku nahoře seřízněte a zakápněte trochou oleje
  4. Troubu vyhřejte na 180 °
  5. Květák rozložte na plech a pokapejte olivovým olejem
  6. Na plech přidejte i cibuli a paličku česneku
  7. Pečte 20 – 30 minut
  8. Opatrně vydloubněte jednotlivé stroužky česneku ze slupek. Můžete použít lžičku nebo vidličku.
  9. Několik růžiček květáku si dejte z plechu stranou
  10. Cibuli, květák i česnek přendejte do většího hrnce a zalijte vývarem
  11. Přiveďte k varu a několik minut zvolna povařte
  12. Dochuťte solí a pepřem
  13. Polévku rozmixujte, pokud je příliš hustá přidejte vodu
  14. Servírujte ozdobené růžičkou pečeného květáku a čerstvým tymiánem
tři misky polévky z pečeného květáku
Zdroj: sweetpeasandsaffran.com

Proč jíst květák?

  • Květák je považován za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny.
  • Obsahuje unikátní rostlinné sloučeniny snižující rizika mnoha chorob včetně rakoviny, nebo srdečních chorob
  • Je vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů – květák obsahuje snad všechny vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje. V nejvyšších hodnotách se objevuje vitamín C, B6, K, draslík, mangan a fosfor.
  • Má vysoký obsah vlákniny. Ta je nezbytná pro zdravé fungování střev, snižuje rizika některých chronických onemocnění a navíc pomáhá v boji proti obezitě.
  • Květák je skvělým zdrojem antioxidantů, které tělo chrání před škodlivými volnými radikály a záněty
  • Pomáhá při hubnutí – má nízký obsah kalorií ale vysoký podíl vlákniny a vody, zpomaluje trávení a podporuje pocit plnosti.
  • Má vysoký obsah cholinu, živiny která se vyskytuje jen v několika potravinách. Přitom hraje hlavní roli při udržování integrity buněčných membrán, podílí se na vývoji mozku a produkci neurotransmiterů, které jsou nezbytné pro zdravý nervový systém. Také pomáhá zabránit hromadění cholesterolu v játrech. Nedostatek cholinu se může projevit neurologickými poruchami jako je demence, nebo Alzheimerova choroba.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X