Připravte si vynikající rýži z květáku jako malou svačinu nebo třeba odlehčenou večeři. Inspirujte se!

Milujete zeleninové pokrmy? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na květákovou rýži.

Jednoduché a přesto velmi zdravé jídlo potěší nejen vás, ale i vaše blízké.

Můžete ho udělat k obědu, ke svačině, případně i k večeři. Na výběr máte několik variant.

Ostatně co by člověk pro své zdraví neudělal, zvlášť, když se u toho ještě i dobře nají.

Zdravá květáková rýže

Zelenina je velmi vděčný druh ingredience na přípravu čehokoliv, co nás jen napadne. Tento recept je velmi rychlý, jednoduchý a chutný. Pokud jste milovníkem květáku, určitě si jej zamilujete. Ostatně neváhejte omrknout také recepty na cuketovou pomazánku, protože zeleniny není nikdy dost.

Ingredience:

  • 1 velký květák rozdělený na růžičky
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 střední cibule nakrájená nadrobno
  • Sůl podle chuti
  • 2 lžíce čerstvé petrželové natě nasekané nadrobno
  • Šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citronu

Postup

  • Květák očistíme a z jednotlivých růžiček odřízneme co nejvíce stonků. Dáme do nádoby kuchyňského robota a pomocí pulzního, dokud nebude květák připomínat kuskus.
  • Ve velké pánvi rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu.
  • Jakmile je horký, přidáme cibuli a za stálého míchání restujeme cca 5 – 8 minut.
  • Když cibule na okrajích zezlátne a změkne, přihodíme květák a promícháme, aby se vše spojilo.
  • Přidáme asi 1 lžičku soli a za častého míchání pokračujeme ve vaření, aby květák změkl, to trvá zhruba 3 až 5 minut.
  • Odstavíme, přendáme do velké servírovací mísy, ozdobíme petrželkou, pokapeme citronovou šťávou a dochutíme solí. Podáváme teplé.
Vynikající rýže připravovaná z květáku.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk

Smažená rýže z květáku

Milujete rizoto, ale klasická rýže vám nevyhovuje, takže hledáte vhodnou alternativu? Tento recept je pro tento účel ideální. Věřte, že při té správné úpravě ani nepoznáte rozdíl. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledný pokrm pohladí vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 1 středně velký květák
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru (asi 2 cm)
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 velká rozšlehaná vejce
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1/3 čerstvé nakrájené brokolice
  • 2 oloupané a nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku mražené kukuřice
  • 1/2 hrnku mraženého hrášku
  • 2 zelené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 lžičky sezamových semínek

Postup

  • Květák očistíme, rozebereme na růžičky a dáme do nádoby kuchyňského robota. Mixujeme 1 – 3 minuty.
  • V malé misce prošleháme sójovou omáčku, sezamový olej, zázvor a bílý pepř, zatím odložíme stranou.
  • Zahřejeme 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje na střední pánvi na mírném ohni.
  • Přidáme vejce a opékáme 2 minuty, poté otočíme a necháme znovu 2 minuty z druhé strany.
  • Necháme vychladnout a poté nakrájíme na malé kousky.
  • Do velké pánve dáme zbývající 1 lžíci rostlinného oleje a zahřejeme na vyšší teplotu.
  • Přidáme česnek, cibuli a za častého míchání restujeme, dokud cibule nezesklovatí asi 3-4 minuty.
  • Vmícháme brokolici, mrkev, kukuřici, hrášek a za stálého míchání vaříme, dokud zelenina nezměkne.
  • Přihodíme květák, nakrájená vejce, zelenou cibulku a směs sójové omáčky.
  • Vaříme za stálého míchání, dokud se květák neprohřeje a nezměkne.
  • Ihned podáváme, případně ještě můžeme ozdobit sezamovými semínky, které ještě předtím chvíli opražíme na suché pánvi.
Úžasně zdravá varianta smažené rýže s sebou.
Zdroj: https://damndelicious.net

Květákové indické kari s rýží

Nenechte se zmást názvem, protože klasickou rýži v tomto receptu nenajdete. Ta je nahrazena květákem. Ostatně ovoce i zelenina by na našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. No, a když jdou některé pokrmy připravit v trochu zdravější variantě, určitě se tomu není potřeba vyhýbat.

Ingredience:

  • 1 střední květák (cca 400 g)
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička semínek kmínu
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 zelená chilli paprička nakrájená na plátky
  • 10 – 12 kari lístků
  • 1/2 lžičky kurkumového prášku
  • 1 a 1/2 lžičky kari koření
  • Sůl podle chuti
  • 2 lžíce lístků koriandru

Postup

  • Nejprve květák rozebereme na růžičky, odřízneme tvrdé části a propláchneme.
  • Růžičky vložíme do nádoby do kuchyňského robotu a několikrát promícháme pulzním tlačítkem, dokud nebudeme mít konzistenci podobnou rýži.
  • Poté na pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme kmín, hořčičné semínko, kari listy, zelenou chilli papričku a za stálého míchání restujeme cca 30 – 60 sekund.
  • Přihodíme mletý zázvor, připravenou květákovou rýži, kurkumu, kari koření, sůl a orestujeme.
  • Zamícháme, aby se chutě dobře promíchaly. Vaříme 5-7 minut za občasného míchání na středním plameni.
  • Před podáváním přidáme lístky koriandru a dobře promícháme.
  • Tuto indickou kořeněnou květákovou rýži můžeme podávat jako přílohu s oblíbeným kari, ale klidně i jako samostatný pokrm.
Vynikající indická květáková rýže hotová do 30 minut.
Zdroj: https://sandhyahariharan.co.uk

Zapečený květák

Jakmile projde jakýkoliv pokrm tepelnou úpravou prostřednictvím pečící trouby, má zase úplně jinou chuť než ten, který se připravoval na plotně. Cokoliv zapečeného má luxusní chuť a rádi se k takovému receptu vracíme.

Ingredience:

  • 1 středně velký květák
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 nakrájené stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Vykrojíme košťál a květák rozebereme na drobné růžičky.
  • Vložíme do kuchyňského robota a mixujeme, dokud nebude květák drobný podobně jako kuskus nebo rýže nebo kuskusu nebo rýže. Nesmíme to ale přehnat, aby to nebylo kašovité.
  • Jakmile je květák rozmixovaný, předehřejeme si troubu na 220 stupňů.
  • Větší pekáč či zapékací formu postříkáme kuchyňským sprejem.
  • Ve velké míse smícháme květák, olivový olej, česnek, sůl a přendáme na připravený pekáč.
  • Rovnoměrně rozprostřeme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 25 minut, aby byla směs dozlatova.
  • Vyjmeme z trouby, posypte čerstvou petrželkou a pokapeme citronovou šťávou.
Pečená květáková rýže s česnekem a citronem.
Zdroj: https://www.skinnytaste.com

Steak a rýže

Milovníci masa možná namítnou, že dát si k němu květák je tak trochu zvláštní, ale věřte, že je to velmi chutná, a přitom úplně jednoduchá kombinace.

Ingredience:

  • 250 g flank steaku nakrájeného na tenké plátky
  • 4 polévkové lžíce Tamari
  • 1 lžíce rýžového vína Shaoxing (nebo lze použít suché sherry)
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 2 lehce rozšlehaná velká vejce
  • 1 hrnek na kostičky nakrájené mrkve
  • 4 jarní cibulky nakrájené na plátky (zelenou a bílou část nakrájíme odděleně)
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného oloupaného čerstvého zázvoru
  • 350–400 g květákové rýže (očištěného rozmixovaného květáku)
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 1 lžička sezamového oleje z praženého sezamu

Postup

  • Ve střední misce promícháme maso s 1 lžící tamari a rýžovým vínem (nebo sherry).
  • Rozehřejeme 1 lžíci slunečnicového oleje ve velké pánvi na střední teplotu.
  • Přidáme vejce a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Přendáme do misky.
  • Zvýšíme teplotu na středně vysokou a přidáme první lžícislunečnicového oleje. Vložíme steaky.
  • Opékáme z obou stran, dokud steaky nezmění barvu, asi tak 2 až 3 minuty. Průběžné otáčíme, aby se maso nepřipeklo.
  • Steaky spolu se šťávou, která se v pánvi nahromadí, přendáme do mísy s vejci.
  • Do pánve dáme 1 lžícislunečnicového oleje, mrkev a vaříme za pravidelného míchání, dokud mrkev nezačne měknout, cca 3 až 5 minut.
  • Vmícháme hrášek, česnek a zázvor. Za stálého míchání necháme vařit ještě další 3 minuty
  • Směs přendáme do mísy se steaky a přidáme do pánve zbývající 2 lžíce slunečnicového oleje.
  • Vhodíme rozmixovaný květák a za občasného míchání vaříme, až je květák měkký. To trvá zhruba 5 minut, někdy o něco déle.
  • Přimícháme odložená vejce, steak i zeleninu a zbývající 3 lžíce tamari.
  • Podáváme posypané nakrájenou jarní cibulkou, sezamovými semínky a pokapané sezamovým olejem.

Tamari vzniká během výroby miso pasty. O tom co je miso pasta a jaké jsou její základní druhy, jste se mohli dočíst v našem článku recepty z květáku.

Květáková smažená rýže se steakem.
Zdroj: https://www.eatingwell.com

Salát z květákové rýže v řeckém stylu

Jestli fandíte zelenině na jakýkoliv způsob, pak po tomhle salátu olíznete všech deset. Příprava je naprosto jednoduchá, rychlá a chuť skvělá díky dokonalé kombinaci jednotlivých surovin.

Ingredience:

  • 1/2 středního květáku
  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 hrnku cherry rajčátek
  • 1/2 hrnku hroznového vína
  • 1 hrnek rukoly
  • 1/4 hrnku petržele
  • 3 zelené jarní cibulky
  • 1/4 hrnku vypeckovaných oliv nakrájených na plátky
  • 1/2 hrnku sýra Feta nalámaného na kousky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 lžičky sušeného oregana

Postup

  • Z květáku odřízneme jednotlivé růžičky bez košťálu a vložíme do nádoby kuchyňského robota.
  • Pomocí pulzního tlačítka mixujeme několikrát za sebou, až bude květák vypadat jako rýže nebo kuskus.
  • Takto připravený květák přendáme do misky, která je vhodná k použití do mikrovlnné trouby.
  • Přidáme 1 lžící oleje, promícháme, zakryjeme poklopem a při vysoké teplotě hřejeme 2 a ½ minut. Hotové přesypeme na tác a necháme vychladnout.
  • Rajčata nakrájíme na polovinu, případně na čtvrtky, pokud jsou větší.
  • Rukolu a petržel nasekáme nahrubo, zelenou cibulku na tenké plátky.
  • Smícháme vychladlou květákovou rýži, rajčata, nakrájenou rukolu, petrželku a zelenou cibulku i olivy.
  • Zbývající olej, citronovou šťávu, ocet a oregano prošleháme, přidáme do mísy a nakonec přihodíme sýr feta.
  • Důkladně promícháme a podáváme. Tento salát se perfektně hodí i jako svačina tzv. do krabičky, například do práce, na školení nebo i do školy.
Květákový rýžový salát na řecký způsob.
Zdroj: https://www.carolinescooking.com

V obchodě vybírejte pečlivě

Po sklizni se květák uchovává i s listy, které zakrývají jeho hlavu. Doma již většinou z květáku listy odstraníme a skladujeme očištěný. Jen ten květák, který má bílou a zcela zdravou hlávku vydrží opravdu dlouho.

Pokojová teplota mu škodí, proto je dobré uchovávat jej v chladu. Například ve studeném sklepě může vydržet klidně i 2 měsíce, zvlášť když jej vložíme do překližkových beden. Kdo nemá sklep, využije lednici.

Jak na skladování v lednici?

Skladovat čerstvou hlávku květáku je nejlepší při teplotě v rozmezí od 6 do 8 stupňů na spodní poličce lednice. Takto vydrží až 8 dní.

Dobré je, zabalit jej do pergamenu či papíru, aby byl zajištěn dostatečný přísun vzduchu. Jakmile se na hlávce objeví zčernalá místa nebo sebemenší náznak plísně, rozhodně je zralá na vyhození, nikoliv ke konzumaci. Do lednice lze umístit i vařený květák, ale víc jak dva dny ho tam nenechávejte.

Jak skladovat květák v mrazáku?

Pokud chceme tento druh zeleniny skladovat v mrazáku, musíme jej nejdříve vařit 5 minut rozebraný na růžičky. Pak jej necháme vychladnout a oschnout.

Jakmile je suchý a chladný, vložíme jej do mrazících či vakuových sáčků, případně je dáme do boxů určených pro mrazák.

Tímto způsobem opracovaný květák vydrží v mrazničce maximálně 1 rok. Jeho chuť ani konzistence se nijak nezmění. Musíme však počítat s tím, že během mrazení ztratí spoustu užitečných živin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X