Pojďte s námi vyzkoušet sladké i slané recepty na kynuté lívance.
Níže jsme si pro vás připravili sedm receptů, které vás ohromí svou jednoduchostí a chutí.
Mezi klasické recepty, jsme zařadili i ty méně tradiční, které musíte vyzkoušet.
Pustě se s námi do experimentování s chutěmi.
Babiččiny kynuté lívance
Není nic lepšího než domácí babiččina kuchyně. Každý z nás si určitě vybaví dobroty, které nám babička jako dětem vařila. Tento recept vás přenese zpátky do dětských let.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 230 g hladké mouky
- 240 ml teplého mléka
- 4 g droždí
- lžíce cukru
- velké vejce
- Špetka soli
- 5 lžic oleje
Na omáčku
- 350 g lesního ovoce
- lžíce javorového sirupu nebo medu
- lžička vanilkového extraktu
Postup
- Na 10 minut zapneme troubu na nejnižší teplotu, pak jí vypneme
- Do velké mísy zapracujeme droždí s cukrem a teplým mlékem
- Směs zpracováváme asi 30 vteřin
- Do drožďové směsi vlijte rozšlehané vejce s moukou a špetkou soli
- Mícháme další 2 – 3 minuty
- Směs přikryjeme utěrkou a mísu vložíme do teplé trouby
- V troubě jí necháme na 50 – 60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem
- V pánvi rozehřejeme 1 – 2 lžíce oleje
- Těsto po lžících přidáváme do pánve
- Používáme dvě lžíce, protože by se nám těsto lepilo na ruce
- Lívanec smažte z každé strany přibližně 2 minuty
- Pro přípravu ovocné omáčky přidáme všechny přísady do hrnce
- Zahříváme jí na střední teplotu asi 5 minut
- Ovoce by mělo změknout a pustit šťávu
- Ovocnou omáčku můžeme rozmixovat dohladka tyčovým mixérem, nebo rovnou podávat k lívancům
Lžíci ponořte do hrnku s vodou, aby se na ni směs nelepila.

Ruské lívance z kynutého těsta
V tomto receptu jsme se nechali inspirovat na východě. Tradiční ruské těsto na lívance používá sušené droždí, které z tohoto pokrmu udělá něco výjimečného. Recept dojde k dokonalosti pokud k lívancům naservírujete zakysanou smetanu a borůvky obalené v cukru.
Co budeme potřebovat
- 250 ml mléka
- 1 lžička sušeného droždí
- vejce
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
- 3 – 4 lžíce oleje nebo másla
Postup
- Vlažné mléko nalijeme do větší mísy
- Přidáme lžičku droždí a s mlékem mícháme přibližně 30 vteřin
- Droždí se musí v mléce rozpustit
- Do mléka přidáme vejce s cukrem a solí
- Do mísy prosejeme mouku
- Směs mícháme, dokud nevznikne hladké těsto
- Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout na teplém místě
- Těsto musí zdvojnásobit svůj objem
- Rozehřejeme si pánev a rozpustíme na ní máslo
- Z těsta odebíráme polívkovými lžicemi malé kousky, které na pánvi poté smažíme
- Pečeme z každé strany přibližně 2 minuty, dokud není lívanec zlatavý
- Lívance necháme oschnout od tuku na papírové utěrce a poté podáváme

Nakynuté jablečné lívance
Tento recept nevyužívá klasické droždí, ale droždí v prášku. Těsto je mnohem snazší na přípravu a lívance vám nádherně vykynou a rozplynou se na jazyku.
Co budeme potřebovat
- 2 střední jablka
- Vejce
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- 180 ml mléka
- Lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce oleje
- 140 g hladké mouky
- Lžička sušeného droždí
- Špetka soli
Postup
- V míse smícháme mouku, sušené droždí a sůl
- Ve druhé míse vyšleháme vejce s jogurtem, vlažným mlékem, olejem a extraktem z vanilky
- Těsto musí mít hladkou strukturu
- Poté smícháme suché ingredience se suchými
- Těsto pořádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo
- Mezitím omyjeme jablka, zbavíme je jadřinců a nahrubo nastrouháme
- Nastrouhaná jablka opatrně vmícháme do těsta
- Na pánvi si zahřejeme olej
- Lívance smažíme na střední teplotě dokud nejsou z obou stran hnědé
- Ihned podáváme, dokud jsou lívance teplé

S jablky se dají dělat v kuchyni přímo zázraky. Tak zkuste další skvělé recepty na jablečné dorty a rozšiřte si svůj kulinářský repertoár.
Objevte podobné tipy
Hrnečkový recept na lívance
A je tu další starý, dobrý recept bez váhy. Postačí vám jeden jediný hrneček, se kterým uděláte velkou parádu. Tento rychlý recept na lívance z droždí se stane tradičním folklórem vaší domácí kuchyně.
Co budeme potřebovat
- 3 hrnečky teplého mléka
- 2 lžičky droždí
- 3 vejce
- lžička soli
- 1/4 hrnečku oleje
- 3 hrnečky hladké mouky
Postup
- Ve větší míse si smícháme teplé mléko a droždí
- Chvíli ho necháme odstát, aby droždí začalo pracovat
- Ve vedlejší míse smícháme ostatní ingredience
- Do směsi začneme pomalu přidávat vzniklý kvásek
- Směs mícháme dokud nejsou přísady spojené a nevznikne hladké těsto
- Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 50 minut odpočívat na teplém místě
- Těsto musí nabýt na objemu
- Na vymazané pánvičce máslem nebo olejem začneme péct malé lívancové placičky

Lívance z kefírového těsta a droždí
Tento recept na kynuté lívancové těsto je speciální tím, že se v něm místo mléka používá kefír neboli acidofilní mléko. Tento recept musíte zkusit, má něco do sebe.
Co budeme potřebovat
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička droždí v prášku
- lžička soli
- ½ lžičky sody
- 250 ml kefíru
- 2 lžíce oleje
- vejce
Postup
- V míse smícháme mouku, cukr, droždí, sůl a jedlou sodu
- Vedle smícháme kefír a olej
- Poté přidáme vejce a zašleháme ho do tekuté směsi
- Suché a mokré ingredience smícháme v jedné míse do hladkého těsta
- To pak přikryjeme utěrkou a necháme ho odpočinout na teplém místě
- Těsto musí odpočívat alespoň 40 minut
- Když je těsto nakynuté, rozehřejeme si pánev s olejem
- Na pánvi potom smažíme jednotlivé lívance
- Lívance musí být z obou stran hnědo zlaté

Kynuté lívance na slano
Pokud vás omrzely stále dokola omílané recepty na lívance, které nabízí jen sladké varianty, nebojte se mysleli jsme i na vás. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, níže jsme si pro vás připravili slané alternativy, které jste určitě ještě nejedli. Tak šup, šup a vyzkoušejte lívance přelité domácím chutney nebo slaninové lívance s javorovým sirupem, jako ve správném americkém bistru.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 125 g kukuřičné mouky
- 300 ml vody
- 125 g cizrnové mouky
- 2 lžičky sušeného droždí
- 125 g rýžové mouky
- 125 g celozrnné mouky
- 1 lžička cukru krystal
- 1 lžička soli
- Střední cibule (nakrájená na plátky)
- chilli papričky
Na chutney
- 75 g jogurtu
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 svazek koriandru
- 1 svazek máty
- jalapeno (nakrájená na plátky)
- 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru (nebo sušeného)
- stroužek česneku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky cukru
Postup
- Do velké mouky nasypeme a smícháme všechny mouky se lžičkou soli
- V menší misce si připravíme kvásek
- 150 ml teplé vody smícháme se sušeným droždím a cukrem
- Směs zamícháme a necháme alespoň 10 minut odstát v teple
- Kvásek nalijeme do suchých surovin a společně se zbytkem vody smícháme
- Do těsta přidáme nakrájenou cibuli a chilli
- Mísu s těstem přikryjeme a necháme hodinu kynout
- Na střední teplotu si nahřejeme pánev
- Těsto na lívance začneme pomalu z obou stran smažit
- Lívanec musí být dobře propečený a zlatavý po obou stranách
- Mezitím když nám kyne těsto na lívance si připravíme mátovo-koriandrové chutney
- Všechny ingredience dáme do jedné nádoby na mixování
- Všechny spolu umixujeme dohladka
- Pokud se mixér nebo robot nechce rozběhnout použijeme trochu vody
- Chutney ochutnáme, dosolíme a přidáme citronovou šťávu podle naší chuti
- před podáváním musí chutney zchladnout

Chutney se dá použít i jako doplňková omáčka s masu. Vyzkoušejte tyto recepty na hovězí roštěnou a přidejte domácí chutney. Nebudete se stačit divit!
Slané lívance se slaninou
Co budeme potřebovat
- 10 plátků slaniny
- 150 ml podmáslí
- 2 vejce
- 3 lžíce javorového sirupu
- lžička vanilkového extraktu
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 50 g rozpuštěného másla
Postup
- Na rozpálené pánvi si do křupava opečeme slaninu
- Z každé strany jí opékáme přibližně 1 – 2 minuty
- Poté jí necháme vychladnout a nakrájíme jí na malé kostičky
- Ve velké míse smícháme podmáslí, vejce, javorový sirup a extrakt z vanilky
- Ve druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
- Poté smícháme mokré a suché ingredience a přidáme rozpuštěné máslo
- V těstě nesmí být hrudky
- Do těsta přidáme nakrájenou slaninu a promícháme
- Na nepřilnavé pánvi rozpustíme máslo a začneme pomalu opékat lívance
- Lívance z každé strany pečeme přibližně 1 – 2 minuty
Lívance při podávání můžeme prokládat opečenou slaninou a přelít javorovým sirupem.

U lívanců je nejlepší, že si je každý z vás může dochutit podle vlastních preferencí, tak se nebojte pustit uzdu své fantazii a své lívancové ráno si pořádně užijte, se vším co máte rádi!
Na pořádný lívanec je potřeba pořádná pánvička. Pokud ta vše už dosluhuje nechte se inspirovat ke koupi nové a prohlédněte si tuto recenzi na nerezové pánve, na které se už žádný lívanec nepřichytí.