Nejlepší recepty na lívance z kynutého těsta. Určitě si pochutnáte!

Pojďte s námi vyzkoušet sladké i slané recepty na kynuté lívance.

Níže jsme si pro vás připravili sedm receptů, které vás ohromí svou jednoduchostí a chutí.

Mezi klasické recepty, jsme zařadili i ty méně tradiční, které musíte vyzkoušet.

Pustě se s námi do experimentování s chutěmi.

Babiččiny kynuté lívance

Není nic lepšího než domácí babiččina kuchyně. Každý z nás si určitě vybaví dobroty, které nám babička jako dětem vařila. Tento recept vás přenese zpátky do dětských let.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 230 g hladké mouky
  2. 240 ml teplého mléka
  3. 4 g droždí
  4. lžíce cukru
  5. velké vejce
  6. Špetka soli
  7. 5 lžic oleje

Na omáčku

  1. 350 g lesního ovoce
  2. lžíce javorového sirupu nebo medu
  3. lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Na 10 minut zapneme troubu na nejnižší teplotu, pak jí vypneme
  2. Do velké mísy zapracujeme droždí s cukrem a teplým mlékem
  3. Směs zpracováváme asi 30 vteřin
  4. Do drožďové směsi vlijte rozšlehané vejce s moukou a špetkou soli
  5. Mícháme další 2 – 3 minuty
  6. Směs přikryjeme utěrkou a mísu vložíme do teplé trouby
  7. V troubě jí necháme na 50 – 60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem
  8. V pánvi rozehřejeme 1 – 2 lžíce oleje
  9. Těsto po lžících přidáváme do pánve
  10. Používáme dvě lžíce, protože by se nám těsto lepilo na ruce
  11. Lívanec smažte z každé strany přibližně 2 minuty
  12. Pro přípravu ovocné omáčky přidáme všechny přísady do hrnce
  13. Zahříváme jí na střední teplotu asi 5 minut
  14. Ovoce by mělo změknout a pustit šťávu
  15. Ovocnou omáčku můžeme rozmixovat dohladka tyčovým mixérem, nebo rovnou podávat k lívancům

Lžíci ponořte do hrnku s vodou, aby se na ni směs nelepila.

Babiččiny nadýchané lívance s hromadou lesního ovoce a arašídovým máslem.
Zdroj: culinarypixel.de

Ruské lívance z kynutého těsta

V tomto receptu jsme se nechali inspirovat na východě. Tradiční ruské těsto na lívance používá sušené droždí, které z tohoto pokrmu udělá něco výjimečného. Recept dojde k dokonalosti pokud k lívancům naservírujete zakysanou smetanu a borůvky obalené v cukru.

Co budeme potřebovat

  1. 250 ml mléka
  2. 1 lžička sušeného droždí
  3. vejce
  4. 2 lžíce cukru
  5. špetka soli
  6. 300 g hladké mouky
  7. 3 – 4 lžíce oleje nebo másla

Postup

  1. Vlažné mléko nalijeme do větší mísy
  2. Přidáme lžičku droždí a s mlékem mícháme přibližně 30 vteřin
  3. Droždí se musí v mléce rozpustit
  4. Do mléka přidáme vejce s cukrem a solí
  5. Do mísy prosejeme mouku
  6. Směs mícháme, dokud nevznikne hladké těsto
  7. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout na teplém místě
  8. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem
  9. Rozehřejeme si pánev a rozpustíme na ní máslo
  10. Z těsta odebíráme polívkovými lžicemi malé kousky, které na pánvi poté smažíme
  11. Pečeme z každé strany přibližně 2 minuty, dokud není lívanec zlatavý
  12. Lívance necháme oschnout od tuku na papírové utěrce a poté podáváme
Krásně nadýchané pocukrované lívanečky.
Zdroj: marieclaire.be

Nakynuté jablečné lívance

Tento recept nevyužívá klasické droždí, ale droždí v prášku. Těsto je mnohem snazší na přípravu a lívance vám nádherně vykynou a rozplynou se na jazyku.

Co budeme potřebovat

  1. 2 střední jablka
  2. Vejce
  3. 4 lžíce řeckého jogurtu
  4. 180 ml mléka
  5. Lžička vanilkového extraktu
  6. 1 lžíce oleje
  7. 140 g hladké mouky
  8. Lžička sušeného droždí
  9. Špetka soli

Postup

  1. V míse smícháme mouku, sušené droždí a sůl
  2. Ve druhé míse vyšleháme vejce s jogurtem, vlažným mlékem, olejem a extraktem z vanilky
  3. Těsto musí mít hladkou strukturu
  4. Poté smícháme suché ingredience se suchými
  5. Těsto pořádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo
  6. Mezitím omyjeme jablka, zbavíme je jadřinců a nahrubo nastrouháme
  7. Nastrouhaná jablka opatrně vmícháme do těsta
  8. Na pánvi si zahřejeme olej
  9. Lívance smažíme na střední teplotě dokud nejsou z obou stran hnědé
  10. Ihned podáváme, dokud jsou lívance teplé
Lívancová hora s jablečnou omáčkou a javorovým sirupem.
Zdroj: lecremedelacrumb.com

S jablky se dají dělat v kuchyni přímo zázraky. Tak zkuste další skvělé recepty na jablečné dorty a rozšiřte si svůj kulinářský repertoár.


Hrnečkový recept na lívance

A je tu další starý, dobrý recept bez váhy. Postačí vám jeden jediný hrneček, se kterým uděláte velkou parádu. Tento rychlý recept na lívance z droždí se stane tradičním folklórem vaší domácí kuchyně.

Co budeme potřebovat

  1. 3 hrnečky teplého mléka
  2. 2 lžičky droždí
  3. 3 vejce
  4. lžička soli
  5. 1/4 hrnečku oleje
  6. 3 hrnečky hladké mouky

Postup

  1. Ve větší míse si smícháme teplé mléko a droždí
  2. Chvíli ho necháme odstát, aby droždí začalo pracovat
  3. Ve vedlejší míse smícháme ostatní ingredience
  4. Do směsi začneme pomalu přidávat vzniklý kvásek
  5. Směs mícháme dokud nejsou přísady spojené a nevznikne hladké těsto
  6. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 50 minut odpočívat na teplém místě
  7. Těsto musí nabýt na objemu
  8. Na vymazané pánvičce máslem nebo olejem začneme péct malé lívancové placičky
Lívance z hrnečku s borůvkami s zakysanou smetanou.
Zdroj: choosingchia.com

Lívance z kefírového těsta a droždí

Tento recept na kynuté lívancové těsto je speciální tím, že se v něm místo mléka používá kefír neboli acidofilní mléko. Tento recept musíte zkusit, má něco do sebe.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g hladké mouky
  2. 2 lžíce cukru
  3. 1 lžička droždí v prášku
  4. lžička soli
  5. ½ lžičky sody
  6. 250 ml kefíru
  7. 2 lžíce oleje
  8. vejce

Postup

  1. V míse smícháme mouku, cukr, droždí, sůl a jedlou sodu
  2. Vedle smícháme kefír a olej
  3. Poté přidáme vejce a zašleháme ho do tekuté směsi
  4. Suché a mokré ingredience smícháme v jedné míse do hladkého těsta
  5. To pak přikryjeme utěrkou a necháme ho odpočinout na teplém místě
  6. Těsto musí odpočívat alespoň 40 minut
  7. Když je těsto nakynuté, rozehřejeme si pánev s olejem
  8. Na pánvi potom smažíme jednotlivé lívance
  9. Lívance musí být z obou stran hnědo zlaté
Hora lívanců s čokoládovými chipsy a čokoládovou omáčkou.
Zdroj: thecookierookie.com


Kynuté lívance na slano

Pokud vás omrzely stále dokola omílané recepty na lívance, které nabízí jen sladké varianty, nebojte se mysleli jsme i na vás. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, níže jsme si pro vás připravili slané alternativy, které jste určitě ještě nejedli. Tak šup, šup a vyzkoušejte lívance přelité domácím chutney nebo slaninové lívance s javorovým sirupem, jako ve správném americkém bistru.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 125 g kukuřičné mouky
  2. 300 ml vody
  3. 125 g cizrnové mouky
  4. 2 lžičky sušeného droždí
  5. 125 g rýžové mouky
  6. 125 g celozrnné mouky
  7. 1 lžička cukru krystal
  8. 1 lžička soli
  9. Střední cibule (nakrájená na plátky)
  10. chilli papričky

Na chutney

  1. 75 g jogurtu
  2. 3 lžíce citronové šťávy
  3. 1 svazek koriandru
  4. 1 svazek máty
  5. jalapeno (nakrájená na plátky)
  6. 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru (nebo sušeného)
  7. stroužek česneku
  8. ½ lžičky soli
  9. ½ lžičky cukru

Postup

  1. Do velké mouky nasypeme a smícháme všechny mouky se lžičkou soli
  2. V menší misce si připravíme kvásek
  3. 150 ml teplé vody smícháme se sušeným droždím a cukrem
  4. Směs zamícháme a necháme alespoň 10 minut odstát v teple
  5. Kvásek nalijeme do suchých surovin a společně se zbytkem vody smícháme
  6. Do těsta přidáme nakrájenou cibuli a chilli
  7. Mísu s těstem přikryjeme a necháme hodinu kynout
  8. Na střední teplotu si nahřejeme pánev
  9. Těsto na lívance začneme pomalu z obou stran smažit
  10. Lívanec musí být dobře propečený a zlatavý po obou stranách
  11. Mezitím když nám kyne těsto na lívance si připravíme mátovo-koriandrové chutney
  12. Všechny ingredience dáme do jedné nádoby na mixování
  13. Všechny spolu umixujeme dohladka
  14. Pokud se mixér nebo robot nechce rozběhnout použijeme trochu vody
  15. Chutney ochutnáme, dosolíme a přidáme citronovou šťávu podle naší chuti
  16. před podáváním musí chutney zchladnout
Lívancová hora se zeleninou a chutney.
Zdroj: theminimalistvegan.com

Chutney se dá použít i jako doplňková omáčka s masu. Vyzkoušejte tyto recepty na hovězí roštěnou a přidejte domácí chutney. Nebudete se stačit divit!

Slané lívance se slaninou

Co budeme potřebovat

  1. 10 plátků slaniny
  2. 150 ml podmáslí
  3. 2 vejce
  4. 3 lžíce javorového sirupu
  5. lžička vanilkového extraktu
  6. 150 g hladké mouky
  7. 2 lžičky prášku do pečiva
  8. 1 lžička jedlé sody
  9. špetka soli
  10. 50 g rozpuštěného másla

Postup

  1. Na rozpálené pánvi si do křupava opečeme slaninu
  2. Z každé strany jí opékáme přibližně 1 – 2 minuty
  3. Poté jí necháme vychladnout a nakrájíme jí na malé kostičky
  4. Ve velké míse smícháme podmáslí, vejce, javorový sirup a extrakt z vanilky
  5. Ve druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
  6. Poté smícháme mokré a suché ingredience a přidáme rozpuštěné máslo
  7. V těstě nesmí být hrudky
  8. Do těsta přidáme nakrájenou slaninu a promícháme
  9. Na nepřilnavé pánvi rozpustíme máslo a začneme pomalu opékat lívance
  10. Lívance z každé strany pečeme přibližně 1 – 2 minuty

Lívance při podávání můžeme prokládat opečenou slaninou a přelít javorovým sirupem.

Talíře plné slaninových lívanců polité javorovým sirupem.
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk

U lívanců je nejlepší, že si je každý z vás může dochutit podle vlastních preferencí, tak se nebojte pustit uzdu své fantazii a své lívancové ráno si pořádně užijte, se vším co máte rádi!

Na pořádný lívanec je potřeba pořádná pánvička. Pokud ta vše už dosluhuje nechte se inspirovat ke koupi nové a prohlédněte si tuto recenzi na nerezové pánve, na které se už žádný lívanec nepřichytí.


Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X