Lahůdkové saláty

Taky si myslíte, že by to občas chtělo nějakou pikantnější chuťovku. Rychle a bez práce se to dá vyřešit nějakou dostatečně kořeněnou klobásou nebo ostřejším sýrem, ale takovéto chutě jsou poněkud jednotvárné. Ale takový doma připravený lahůdkový salát podávaný s pečivem zpestří přesnídávky i večeře nebo přijde k chuti jen tak. Příprava takového salátu není nijak složitá, většinou se vystačí i s běžně dostupnými surovinami a úspěch zaručí dobré okořenění.

1. Pařížský salát

INGREDIENCE :

na 0,5 kg salátu

  • 200 g pařížského salámu
  • 90 g sladkokyselých okurek
  • 30 g sterilizovaného hrášku
  • 13 g cibule
  • 150 g majonézy
  • 5 g krupicového cukru
  • 5 g soli
  • 10 g plnotučné hořčice
  • 2,5 g octu (jedna čajová lžička)
  • 4 g worcestrové omáčky
  • mletý černý pepř (0,25 = na špičku nože)

POSTUP :

  1. Salám a okurky nakrájíme na tenké nudličky.
  2. Cibuli nakrájíme na co nejdrobnější kostičky.
  3. Aby nebyla štiplavá a nehořkla, dáme ji do sítka a prolijeme vařící vodou.
  4. Nakrájené suroviny a hrášek dáme do mísy.
  5. Přidáme majonézu, koření a sůl, ocet, cukr, hořčici, worcestr a dobře promícháme.
  6. Hotový pařížský salát uložíme do chladničky.
  7. Několik hodin ho necháme odpočívat.
  8. Pařížský salát podáváme s rohlíky, celozrnnými bagetami.

pařížský salát

zdroj : pucikov.blog.cz

2. Vlašský salát

INGREDIENCE :

na 0,5 kg salátu

  • 175 g brambor (den předem uvařené)
  • 114 g šunkového salámu
  • 45 g okurek sterilizovaných
  • 10 g hrášku sterilizovaného bez nálevu
  • 16 g celeru kořenového
  • 24 g mrkve
  • 10 g Hořčice plnotučné
  • 0,25 g mletého pepře (0,25 = na špičku nože)
  • 3 lžičky octu 15 g
  • 2,5 g worcestru
  • 100 g majonézy
  • 5 g cukru krupice
  • 5 g soli

POSTUP :

  1. Brambory, mrkev, celer a okurky nakrájíme na drobnější kostičky.
  2. Salám  nakrájíme na tenké nudličky.
  3. Nakrájené suroviny a hrášek dáme do mísy.
  4. Přidáme majonézu, koření a sůl, ocet, cukr, hořčici, worcestr a dobře promícháme.
  5. Hotový vlašský uložíme do chladničky. Několik hodin ho necháme odpočívat.
  6. Vlašský salát podáváme s pečivem třeba k večeři. Nebo ho můžeme použít při zhotovování obložených chlebíčků, zdobených plněných vajec.

Vlašský salátzdroj : svetvemne.cz

Pochutnat na salátech si mohou i vegetariáni. Místo klasických salámu použijí salám sójový, ten je vyroben ze sójového masa. Sojové maso je potravina vhodná do všech jídelníčků racionální výživy. Má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku, jeho energetická hodnota je poměrně malá, obsahuje vitaminy B,A,E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Má velký obsah vlákniny Neobsahuje lepek, je proto vhodné i pro bezlepkovou dietu.

3. Vegetariánský pochoutkový salát

INGREDIENCE :

na 0,5 kg salátu

  • 200 g  sójového plátkového salámu
  • 90 g sladkokyselých okurek
  • 28 g sterilizovaného hrášku
  • 13 g cibule
  • 150 g tofunézy/sojanézy
  • 5 g cukru
  • 4 g worcesterské omáčky
  • 10 g plnotučné hořčice
  • 1 lžička soli
  • 3 g octa
  • 0,25 g mletého pepře (0,25 = na špičku nože)

POSTUP :

  1. Salám a okurky nakrájíme na tenké nudličky.
  2. Nakrájené suroviny a hrášek dáme do mísy.
  3. Přidáme tofunézu, koření a sůl, ocet, cukr, hořčici, worcestr a dobře promícháme.
  4. Hotový pochoutkový uložíme do chladničky. Několik hodin ho necháme odpočívat.
  5. Pochoutkový salát podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem.
  6. Nebo ho můžeme použít při zhotovování obložených chlebíčků a zdobených plněných vajec.

Vegetariánský pochoutkový salátzdroj : www.tradicnirecepty.cz

Tyto saláty se mohou připravovat z nejrůznějších surovin. Většinou volíme sytivější základ, který doplňujeme dalšími ingrediencemi tak, aby byl salát co nejpestřejší. Jejich sytivějším základem mohou brambory, rýže, těstoviny, ovesné vločky, luštěniny, tepelně upravené maso včetně rybího masa, vejce, tvrdé či měkké sýry a zelenina.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *