Taky si myslíte, že by to občas chtělo nějakou pikantnější chuťovku?
Rychle a bez práce se to dá vyřešit nějakou dostatečně kořeněnou klobásou nebo ostřejším sýrem, ale takovéto chutě jsou poněkud jednotvárné.
Avšak takový doma připravený lahůdkový salát podávaný s pečivem zpestří přesnídávky i večeře nebo přijde k chuti jen tak.
Příprava takového salátu není nijak složitá, většinou se vystačí i s běžně dostupnými surovinami a úspěch zaručí dobré okořenění. Pojďme se na pár vybraných receptů podívat.
Pařížský salát
INGREDIENCE
na 0,5 kg salátu
- 200 g pařížského salámu
- 90 g sladkokyselých okurek
- 30 g sterilizovaného hrášku
- 13 g cibule
- 150 g majonézy
- 5 g krupicového cukru
- 5 g soli
- 10 g plnotučné hořčice
- 2,5 g octu (jedna čajová lžička)
- 4 g worcestrové omáčky
- mletý černý pepř (0,25 = na špičku nože)
POSTUP
- Salám a okurky nakrájíme na tenké nudličky.
- Cibuli nakrájíme na co nejdrobnější kostičky.
- Aby nebyla štiplavá a nehořkla, dáme ji do sítka a prolijeme vařící vodou.
- Nakrájené suroviny a hrášek dáme do mísy.
- Přidáme majonézu, koření a sůl, ocet, cukr, hořčici, worcestr a dobře promícháme.
- Hotový pařížský salát uložíme do chladničky.
- Několik hodin ho necháme odpočívat.
- Pařížský salát podáváme s rohlíky, celozrnnými bagetami.
zdroj: pucikov.blog.cz
Objevte podobné tipy
Vlašský salát
INGREDIENCE
na 0,5 kg salátu
- 175 g brambor (den předem uvařené)
- 114 g šunkového salámu
- 45 g okurek sterilizovaných
- 10 g hrášku sterilizovaného bez nálevu
- 16 g celeru kořenového
- 24 g mrkve
- 10 g Hořčice plnotučné
- 0,25 g mletého pepře (0,25 = na špičku nože)
- 3 lžičky octu 15 g
- 2,5 g worcestru
- 100 g majonézy
- 5 g cukru krupice
- 5 g soli
POSTUP
- Brambory, mrkev, celer a okurky nakrájíme na drobnější kostičky.
- Salám nakrájíme na tenké nudličky.
- Nakrájené suroviny a hrášek dáme do mísy.
- Přidáme majonézu, koření a sůl, ocet, cukr, hořčici, worcestr a dobře promícháme.
- Hotový vlašský uložíme do chladničky. Několik hodin ho necháme odpočívat.
- Vlašský salát podáváme s pečivem třeba k večeři. Nebo ho můžeme použít při zhotovování obložených chlebíčků, zdobených plněných vajec.
zdroj: svetvemne.cz
Pochutnat na salátech si mohou i vegetariáni. Místo klasických salámu použijí salám sójový, který je vyroben ze sójového masa.
Vegetariánský pochoutkový salát
INGREDIENCE
na 0,5 kg salátu
- 200 g sójového plátkového salámu
- 90 g sladkokyselých okurek
- 28 g sterilizovaného hrášku
- 13 g cibule
- 150 g tofunézy/sojanézy
- 5 g cukru
- 4 g worcesterské omáčky
- 10 g plnotučné hořčice
- 1 lžička soli
- 3 g octa
- 0,25 g mletého pepře (0,25 = na špičku nože)
POSTUP
- Salám a okurky nakrájíme na tenké nudličky.
- Nakrájené suroviny a hrášek dáme do mísy.
- Přidáme tofunézu, koření a sůl, ocet, cukr, hořčici, worcestr a dobře promícháme.
- Hotový pochoutkový uložíme do chladničky. Několik hodin ho necháme odpočívat.
- Pochoutkový salát podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem.
- Nebo ho můžeme použít při zhotovování obložených chlebíčků a zdobených plněných vajec.
zdroj: www.tradicnirecepty.cz
Tyto saláty se mohou připravovat z nejrůznějších surovin. Většinou volíme sytější základ, který doplňujeme dalšími ingrediencemi tak, aby byl salát co nejpestřejší.
Jejich sytějším základem mohou brambory, rýže, těstoviny, ovesné vločky, luštěniny, tepelně upravené maso včetně rybího masa, vejce, tvrdé či měkké sýry a zelenina.
Můžete samozřejmě vyzkoušet i zdravější formy salátů, jako třeba brokolicový.
Máte nějakou metodu, která vám urychluje proces přípravy? Krájíte a strouháte potraviny na saláty ručně? Elektrické kráječe potravin vám mohou usnadnit přípravu o mnohem více. Podívejte se, jak tito pomocníci dopadli v recenzi elektrických kráječů.