Nejlepší lososové recepty na 7 způsobů na jednom místě. Rychle, zdravě a výživně

Ještě před nedávnem byli lososi pochoutkou středních a vyšších tříd, avšak postupem času se jejich vynikající maso zabydlelo ve všech kuchyních.

Je to nejoblíbenější ryba s jemnou chutí, s křehkým a šťavnatým masem.

V jeho mase je obsažen vysoký podíl látek, které se starají o pevné kosti a zuby, dobré trávení, je prevencí proti chorobám krevního oběhu, posiluje nervy a podporuje zdravou kůži, nehty i vlasy.

Je tedy vhodné, abychom lososa, vedle jiných ryb, zařadili do našeho jídelníčku alespoň jedenkrát do měsíce.

Proto se inspirujte našimi 7 nejlepšími recepty na lososa a pochutnejte si.

Smažený losos na másle

Příprava lososa na másle je opravdu bleskurychlá. Navíc je vynikající a použité bylinky dodají rybě jemnou chuť.

Ingredience

  • Filety z lososa (150–200 g na osobu)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Větvička rozmarýnu
  • Čerstvá petrželka

Postup

  • Lososa otřete a z obou stran osolte a okořeňte čerstvě nadrceným pepřem a rozmarýnem.
  • Filety poté nechejte odležet. Stačí 1 – 2 hodiny.
  • Na nepřilnavou pánev dejte lžíci až dvě másla, přidejte lžíci oleje a lososa za občasného obracení propékejte po dobu asi 5 minut z každé strany.
  • Nakonec hotového lososa posypte čerstvou petrželkou.
  • Podávejte například s citrónem, bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Lososa neoplachujte. Obzvláště pokud se jedná o mořskou rybu – voda z kohoutku může pokazit strukturu a zhoršit výslednou chuť. Pokud ji chcete očistit, tak k tomu použijte suchou papírovou utěrku.

Losos s bylinkami na másle
Zdroj: cookingclassy.com

K přípravě lososa by se vám skvěle hodila pánev z teflonu. Podívejte, jak teflonové pánve vyšly v našem testu.

Pečený losos v troubě z alobalu

Pečení v troubě má samá pozitiva – je zdravé, snadné a v pokrmu se drží téměř veškeré šťávy a také všechny vůně uvolněné ze svazečku bylinek.

Ingredience

  • 2 svazky bylinek na ryby (kopr, estragon, petrželka, tymián)
  • 2 filety z lososa (150–200 g)
  • Mořská sůl a čerstvě drcený pepř
  • 1 menší cuketa, nakrájená na plátky
  • 2 větvičky cherry rajčátek
  • 1 červená cibule, na klínky
  • 1 jarní cibulka, nakrájená na špalíčky
  • 1 citron, nakrájený na plátky
  • panenský olivový olej na pokapání

Postup

  • Nejprve předehřejte troubu na 210 °C.
  • Porce lososa osolte a opepřete ze všech stran.
  • Do kousku alobalu rozprostřete zeleninu, kterou osolíte a opepříte dle chuti.
  • Navrch zeleniny doprostřed usaďte lososa, přidejte svazek bylinek, doplňte citronem a pořádně zakápněte olivovým olejem.
  • Alobaly zabalte a přesuňte na plech.
  • Pečte po dobu 15–20 minut, podle velikosti a tloušťky filetů.
  • Hotové lososové filety podávejte zabalené v alobalu, aby si každý mohl svůj balíček sám vybalit.
Losos se zeleninou pečený v alobalu.
Zdroj: wholesomeyum.com

Jaké jsou výhody parního pečení. Pokud vás toto téma zajímá, zmínili jsme se o něm v recenzi vestavných parních trub. Podívejte se!

Marinovaný losos na grilu

Ryby na grilu patří k velmi oblíbeným, rychlým a často voleným receptům majitelů většiny grilů. Jejich velkou předností je velmi jednoduchá a rychlá příprava, a nízká kalorická hodnota jídla.

Ingredience

  • 4 steaky z lososa bez kůže
  • 4 plátky citronu

Ingredience na marinádu

  • Mletý černý pepř
  • 50 ml rumu
  • 2–4 stroužky česneku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • Sůl
  • Olivový olej

Postup

  • Oloupejte česnek, prolisujte a utřete se solí, pepřem a provensálským kořením.
  • Rum promíchejte s citronovou šťávou, sójovou omáčkou a medem.
  • Potom smíchejte s česnekovo-bylinkovou pastou a touto marinádou následně potřete lososové steaky z obou stran.
  • Odležené lososové steaky osušte, poklaďte kolečkem citronu a jednotlivě zabalte do alobalu, který předem potřete olivovým olejem.
  • Takto připravenou rybu grilujte z každé strany přibližně 5 minut.
  • Marinovaného lososa pečeného na grilu podávejte s pečivem, zeleninou a nejrůznějšími dipy.
Marinovaný losos na grilu
Zdroj: lauralondonfitness.com

Restovaný losos na pánvi se smetanou a špenátem

Restovaný losos je dobrý tip na jednoduchý a rychlý oběd. Navíc se špenátovým podkladem to bude ráj v puse.

Ingredience

  • 4 porce lososa bez kůže
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 450 g mraženého listového špenátu
  • 1 ks cibule
  • Sůl a pepř
  • Citrónová šťáva

Postup

  • Porce lososa bez kůže omyjte, osolte, opepřete a zakapejte citronovou šťávou.
  • Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky.
  • Mražené špenátové listy nechte povolit a následně nakrájejte nahrubo.
  • Na oleji zpěňte cibuli s česnekem, vmíchejte špenát, osolte, opepřete a nechte 5-8 minut podusit.
  • Když se šťáva vysmahne, vlijte smetanu a ještě chvilku prohřejte.
  • Na pánvi na másle propečte lososa z obou stran.
  • Hotového lososa podávejte s teplým smetanovým špenátem.
  • Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu jsou opečené brambory nebo noky.
Restovaný losos se smetanovým špenátem
Zdroj: spicedpeachblog.com

K lososu v uvedených úpravách se hodí různě upravené brambory – hranolky, vařené nebo kaše. K dušenému lososu můžeme podávat také drobnější druhy těstovin nebo i zmiňované noky.

Holandský losos

Vyzkoušejte tento recept na lososa s holandskou omáčkou. Je snadný a jistě si na něm pochutnáte.

Ingredience

  • 2 lososové filety
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej
  • Máslo

Ingredience na omáčku

  • 4 vaječné žloutky
  • 2 lžíce bílého vína
  • Šťáva z jedné půlky citronu
  • Sůl, pepř
  • 100g rozpuštěného másla

Postup

  • Nejprve očistěte lososa pomocí papírové utěrky. Osolte, opepřete z obou stran.
  • Lososa poté opečte na másle s olejem. Restujte jej po dobu 5 minut z obou stran.
  • Omáčku připravíte tak, že ve vodní lázni rozšleháte žloutky, sůl, pepř, citronovou šťávu a víno. Směs vyšlehejte do husté pěny.
  • Sundejte z vodní lázně a nakonec do husté pěny vlijte za stálého míchání máslo.
  • Do holandské omáčky můžete přidat bylinky podle vašich chutí.
  • Hotového lososa podávejte přelitý holandskou omáčkou.
Steak z lososa přelitý omáčkou.
Zdroj: ruled.me

Losos s citronovou omáčkou

Chcete-li si ozvláštnit svého lososa, vyzkoušejte si ho připravit s citronovou omáčkou. Je výborný, svěží a budete chtít znovu a znovu.

Ingredience

  • 4 filety z lososa bez kůže
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, namleté
  • 1/4 hrnku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce šťávy z čerstvého citronu
  • 3 lžíce + 1 lžička másla
  • 1/2 lžičky medu
  • 2 lžíce mleté čerstvé petrželky
  • Plátky citronu na ozdobu

Postup

  • Filety po vyndání z lednice nechejte 10 minut při pokojové teplotě odpočívat.
  • Mezitím si připravte česnekovo-citronovou omáčku s máslem tak, že v malém hrnci rozpustíte 1 lžičku másla.
  • Přidáte česnek a restujte do zlatohněda (1-2 minuty).
  • Přilijte kuřecí vývar a nakonec citronovou šťávu.
  • Nechejte omáčku vařit, dokud se nezredukuje na polovinu (cca 3 minuty). Vmíchejte máslo, med a omáčku odstavte.
  • Obě strany lososa osušte papírovými utěrkami, z obou stran je osolte a opepřete.
  • Na pánvi zahřejte olivový olej a lososa restujte asi 4 minuty z jedné strany a 5-6 minut ze strany druhé.
  • Hotové lososové filety přelijte citronovou omáčkou, posypejte petrželkou a ozdobte plátkem citronu.
Plátky lososa s bylinkami a máslovým přelivem.
Zdroj: cookingclassy.com

Losos s přelivem z kopru

Milovníci kopru zpozorněte! Máme pro vás úžasný a luxusní recept na lososa s koprovou omáčkou. Suroviny jsou na 4 porce a vaření vám zabere nanejvýše 30 minut.

Ingredience

  • 4-6 filetů z lososa
  • 1 citron, nakrájený na tenké plátky
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1 lžička sušeného kopru
  • Sůl a pepř, dle chuti

Ingredience na omáčku

  • 1/3 hrnku řeckého jogurtu (nebo zakysané smetany)
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru (+ na ozdobu)
  • Špetka pepře
  • Mléko na zředění (dle potřeby)

Postup

  • Nejprve předehřejte troubu na 200°C. Velký plech vyložte pečícím papírem.
  • Lososa osolte a opepřete z obou stran a položte na připravený plech.
  • V malé míse rozšlehejte spolu s rozpuštěným máslem med, šťávu z citronu, česnek a sušený kopr. Omáčku nalijte na lososa a nakonec na něj poklaďte plátky citronu.
  • Pečte po dobu 15 minut, poté přepněte na gril a grilujte 3-5 minut, dokud okraje nezačnou tmavnout.
  • Během pečení připravte omáčku smícháním řeckého jogurtu, majonézy, citronové šťávy, kopru a pepře. Přidejte mléko po lžících, dokud není směs hladká a dostatečně řídká.
  • Hotového lososa přelijte koprovou omáčkou, ozdobte černým pepřem, citronovými plátky a čerstvým koprem.
Lososové filety s omáčkou z kopru a citronem.
Zdroj: lecremedelacrumb.com

Charakteristika masa z lososa

Losos obecný je dravá ryba, která žije většinu života v moři, ale která potřebuje k zajištění další generace sladkovodní toky.

Proto v dospělosti podniká dlouhé tahy proti proudu řek. Vodní stavby jí však zasahují do přirozeného životního cyklu a tak u nás patří losos mezi chráněné ryby. Lososa si tedy neulovíme a musíme se spokojit s dováženým lososem na ledu.

Maso z lososa je vynikající samo o sobě, proto je nejvhodnější některá z šetrnějších úprav, která nenaruší jeho chuť. Proto lososa nejčastěji opékáme, grilujeme nebo zapékáme, výjimečně dusíme.

Lze jej samozřejmě i smažit, ale smažením v různých obalech mu ubíráme na chuti. Před jakoukoliv úpravou jej osolíme a okořeníme.

Kořenit není třeba příliš, protože maso z lososa má vynikající chuť, kterou není nutné příliš upravovat.

Tip na závěr

K lososu se nejvíce hodí různě upravené brambory, zeleninový salát a některá z teplých nebo studených omáček.

Pokud máte chuť i na jiné druhy ryb, inspirujte se našimi recepty na grilované ryby.

Máte už lososa na talíři? Pochlubte se přátelům a sdílejte recept na facebooku!

Komentáře
  1. Zacatek clanku – jeste nedavno byl losos pro bohatsi,….. Dobry. Ale jsou dokumenty, ze za vlady Premysla Otakara II se bourili nadenici na stavbach v Praze, ze lososa jsou ochotni jist maximalne 3x v tydnu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X