Lahůdkový losos 3x jinak

Narůžovělé maso lososa si s jinou rybou nespletete.

Pokrmy z lososa jsou vyhlášenou lahůdkou – umíte je však připravit doma?

S následujícími 3 snadnými recepty to zvládnete!

Na jaké recepty se můžete těšit?

Charakteristika lososa

Losos obecný je dravá ryba, která žije většinu života v moři, ale která potřebuj k zajištění další generace sladkovodní toky. Proto v dospělosti podniká dlouhé tahy proti proudu řek. Vodní stavby jí však zasahují do přirozeného životního cyklu a tak u nás patří losos mezi chráněné ryby. Lososa si tedy neulovíme a musíme se spokojit s dováženým lososem na ledu.

Losos a tepelná úprava

Maso z lososa je vynikající samo o sobě, proto je nejvhodnější některá z šetrnějších úprav, která nenaruší jeho chuť. Proto lososa nejčastěji opékáme, grilujeme nebo zapékáme, výjimečně dusíme.

Lze jej samozřejmě i smažit, ale smažením v různých obalech mu ubíráme na chuti. Před jakoukoliv úpravou jej osolíme a okořeníme. Kořenit není třeba příliš, protože maso z lososa má vynikající chuť, kterou není nutné příliš upravovat.

 

Grilovaný losos

Vhodným způsobem úpravy lososa je rozhodně grilování a to jak na venkovním grilu, tak pod domácím grilem.

INGREDIENCE

  • 4 filety lososa
  • 2 limetky
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Na dip:

  • 1/3 hrnku sójové omáčky
  • 2 lžíce bílého octa
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru

POSTUP

  1. Filety osolíme a okořeníme. Potřeme máslem utřeným s česnekem.
  2. Připravíme si dip smícháním sojové omáčky, octa, cukru a zázvoru.
  3. Připravené filety grilujeme na horkém grilu z každé strany cca 6-8 minut podle velikosti porce.
  4. Podáváme s limetkou a dipem, doplníme kvalitním pečivem nebo bramborem.
Recept na grilovaného lososa
foto zdroj: pinterest.com

Zapékaný losos

Losos se také často zapéká s dalšími surovinami:

  • s brambory, zeleninou, houbami nebo cibulí
  • s krémovou omáčkou

Omáčku k lososu volíme smetanovou, sýrovou, koprovou nebo třeba hořčičnou, jako v následujícím receptu.

INGREDIENCE

  • 4 lososové filety
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce smetany
  • 2 lžíce pažitky
  • 1 lžička oleje

POSTUP

  1. Filety osušíme a osolíme a opepříme z obou stran.
  2. V misce vyšleháme omáčku z hořčice, smetany a pažitky.
  3. Na pekáčku připravíme maso a zalijeme rovnoměrně omáčkou.º
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 200º C zhruba 12 minut (při nabodnutí na vidličku by se ryba měla rozpadat).
  5. Servírujeme s bramborem nebo velmi kvalitní rýží a orestovanou zeleninou.
Recept na zapékného lososa s hořčičnou omáčkou
foto zdroj: pinterest.com

Dušený losos

Lososa dusíme jen výjimečně, ale i dušený losos je výborný, když jej podlijeme smetanou nebo bílým vínem. Tímto způsobem dušení máme i omáčku na přelití, kterou pouze jemně dochutíme kořením, citronovou šťávou, případně bylinkami.

INGREDIENCE

  • 4 filety z lososa
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 4 rajčata
  • 1 cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 cukety
  • hrst libečku
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Na másle zesklovatíme cibuli, přidáme na drobno nakrájený česnek, rajčata, cuketu na kostičky.
  2. Dusíme do změknutí cukety, pak přídáme rybu, po 7 minutách smetanu a ihned servírujeme posypané libečkem.
  3. Jako přílohu zvolíme brambor.
Recept na dušeného lososa s rajčetem a cuketou
foto zdroj: pinterest.com

Rybí maso bychom měli konzumovat 2x týdně. S lososem je přísun vitaminů a minerálů povinnost nanejvýš příjemná.

Tip na závěr:

K lososu se nejvíce hodí různě upravené brambory, zeleninový salát, některá z teplých nebo studených omáček, například smetanová sýrová, nebo studená žervé omáčka.

 

Máte už lososa na talíři? Pochlubte se přátelům a sdílejte recept na facebooku!

 

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4.5 (90%) 6 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00