Dopřejte si klasické jídlo poutí – langoš

Národní kuchyně se někdy překrývají a někdy se oblíbená jídla posunují mimo hranice jednotlivých zemí.

Něco podobného proběhlo i u známých langošů. S nimi se turisté běžně setkávali při návštěvách nebo trávení dovolené v Maďarsku a odtud se langoše přenesly nejen do našich kuchyní, ale i do kuchyní okolních zemí. Velmi často se prodávají jako rychlé občerstvení.

Na tomto pokrmu je krásná jeho jednoduchost. Langoše jsou z klasického kynutého těsta. Je zde tedy prostor na mnoho variací. Právě 3 takové variace jsme pro vás připravili v těchto receptech. Nechte si chutnat.

Langoše a vhodné těsto

Jak již bylo řečeno, správné těsto na langoše je kynuté těsto připravené z mouky, mléka a soli a zkypřené droždím. Nejčastěji se používá hladká mouka, mléko můžeme částečně nahradit některým zakysaným mléčným výrobkem.

Použití jogurtu, zakysané smetany nebo kefíru se projeví především při smažení, kdy placky více nabývají. Langoše lze připravovat zcela bez vajec, ale kdo má rád kypřejší těsto, může přidat 1 vejce na 50 dkg mouky. Tuk se do tohoto těsta nedává.

Langoše z jogurtu

O pár řádků výše se konstatovalo, že langoše jsou z kynutého těsta. To se připravuje z mléka. Zkuste však přidat i jiný mléčný výrobek a ucítíte tu změnu. Výborně se k tomu hodí bílý jogurt.

INGREDIENCE

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1 bílý jogurt
  • 2 dkg droždí
  • 1/4 l mléka
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • sýr
  • česnek

POSTUP

  1. V míse si připravíme kvásek. V druhé míse smícháme mouku se sodou, přidáme jogurt a vzešlý kvásek. Necháme nakynout.
  2. Připravíme si placky. Z kynutého těsta oddělíme lžící nebo nožem příslušný díl těsta a pak je buď jen rukou roztáhneme na placku nebo si pomůžeme válečkem a rozválíme je na kulatou nebo oválnou placku.
  3. Vkládáme až do rozehřátého oleje a smažíme po obou stranách. Smažíme v oleji na pánvičce. Z obou stran dozlatova.
  4. Poté dle chuti posypeme sýrem, česnekem a zakápneme kečupem.

Zakysané výrobky dodají na kyprosti a vláčnosti.

jogurtové langoše
zdroj: recepty.cz

Langoše ze sušeného droždí

Tento recept je mnohem rychlejší. Odpadá nutnost vytvoření kvásku. Jednoduše jej nahradíte sušeným droždím.

INGREDIENCE

  • 3 dl mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 0,5 Kg hladké mouky

POSTUP

  1. Smíchejte mouku, sůl, sušené droždí a mléko a zadělejte nelepivé těsto.
  2. Rozpalte si olej, přichystejte placky. Ty rozválíte pomocí válečku.
  3. Smažte dozlatova z obou stran. Potřete kečupem, posypeme sýrem a servírujte.
  4. Co nespotřebujete schovejte na druhý den do lednice.
langoše bez kvásku
zdroj: bonvivani.sk

Slané langoše s česnekem

Nejznámější pochoutku všech poutí si jednoduše připravte v pohodlí domova.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • sůl
  • olej
  • česnek

POSTUP

  1. V první řadě si nechte vzejít kvásek.
  2. Smíchejte mouku, sůl a teplé mléko a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Připomíná těsto na vánočku. Vytvořte si placky. Prvně rukou, pak si vezměte k ruce kuchyňský váleček.
  3. Smažte v pánvi v rozpáleném oleji dozlatova.
  4. Potřete česnekem utřeným se solí, hojně zasypte strouhaným sýrem a teplé podávejte.
česnekové langoše
zdroj: fresh.iprima.cz

Pokud stále tápete při přípravě kynutého těsta, zkuste naše další recepty, a následně si můžete připravit sladké moučníky z něj.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit