Oblíbená jídla národních kuchyní se posunují mimo hranice jednotlivých zemí.
Langoš nebo také smažený chléb je jedním z příkladů.
Je téměř těžké najít člověka, který by tuto maďarskou fastfoodovou specialitu neměl rád.
Proto jsme pro vás připravili hned 6 receptů na langoše v těch nejoblíbenějších verzích.
Naleznete i tipy na slané a sladké kombinace.
Pravé domácí langoše bez droždí
Věděli jste, že si Maďaři domácí langoše připravovali i podle této bramborové receptury?
INGREDIENCE
- 4 ks brambor
- sůl
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky zakysané smetany
- polohrubá mouka
- muškátový oříšek
- pepř
- olej na smažení
K podávání:
- zakysaná smetana
- česnek
- strouhaný sýr
POSTUP
- Brambory si ve slupce uvaříme v osolené vodě.
- Necháme je vychladnout, oloupeme je a nastrouháme najemno.
- Přidáme k nim sůl, pepř, trochu muškátového oříšku, prolisovaný česnek, zakysanou smetanu a vejce.
- Promícháme a postupně dosypáváme mouku, aby nám vzniklo hutnější těsto.
- Z těsta pak oddělujeme kousky a smažíme je jako placku na oleji z obou stran.
- Podáváme potřené česnekem, zakysanou smetanou a posypané strouhaným sýrem.

Stánkové langoše (slané i sladké)
Pravé stánkové langoše jsou krásně nasáklé olejem, jsou křupavé a voní na míle daleko. Jakou variantu máte nejradši?
INGREDIENCE
- 2 hrnky hladké mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky cukru
- 1 a ¼ lžičky sušeného droždí
- 1 hrnek vlažného mléka
- olej na smažení
K podávání:
- sýr, kečup, česnek, tatarka
- nutella, marmeláda, mandlové lupínky, banán, máslo, skočice, moučkový cukr
POSTUP
- Do mouky si uděláme důlek.
- Do něj nalijeme mléko a nasypeme droždí s cukrem.
- Přidáme sůl a vypracujeme těsto.
- Necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 45 minut.
- Pak jej rozdělíme na čtyři stejně velké kousky a vyválíme z nich placky.
- Langoše smažíme ve větším množství rozpáleného tuku z obou stran dozlatova.
- Kečup si smícháme s prolisovaným česnekem.
- Na langoš natřeme kečup a posypeme sýrem.
- Chceme-li, přidáme i tatarku nebo kombinujeme sladké suroviny.

Máte rádi sladké kynuté moučníky? Inspirujte se recepty z našeho článku.
Voňavé a křupavé langoše bez lepku
Receptů na langoše je více než dost, ale velmi málo je jich bez lepku. Proto jsme pro vás připravili i tuto variantu.
INGREDIENCE
- 250 g bezlepkové mouky na světlý chleba
- 250 g bezlepkové mouky na kynuté pečivo
- 350 ml vlažné vody
- ½ lžičky cukru
- půl kostičky droždí
- 250 g zakysané smetany nebo jogurtu
- ½ lžičky soli
- 1 vejce
- olej na smažení
K podávání:
- tatarka
- zakysaná smetana
- česnek
- slanina
POSTUP
- Do trochu vlažné vody si rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy si dáme mouky, přidáme vejce, zakysanou smetanu, sůl a vykynutý kvásek.
- Vypracujeme těsto a necháme v lednici kynout 2 a půl hodiny.
- Z těsta pak oddělujeme kousky, které natáhneme na placku a smažíme na rozpáleném oleji.
- Podáváme, jak máme nejradši.

Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely sporáků na elektřinu. Jak v testu obstály?
Objevte podobné tipy
Rychlé langoše bez kynutí
Dostali jste chuť na domácí langoše, ale nemůžete se dočkat, až těsto vykyne? Čekat už nemusíte!
INGREDIENCE
- 300 g bílého jogurtu
- 420 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
K podávání:
- česnek
- sůl
- kečup
- sýr
POSTUP
- Do mísy si dáme jogurt, přidáme sůl a mouku smíchanou se sodou.
- Těsto vymícháme a rozdělíme si jej do sedmi stejných dílků, ze kterých vytvarujeme koule.
- Ty pak vyválíme na hrubší placku a smažíme na rozpáleném oleji.
- Mezitím si nachystáme česnekový přeliv.
- Do trochu studené vody si prolisujeme česnek, osolíme a necháme odležet.
- Touto směsí pak langoše potíráme, krásně se to vsákne a jsou ještě jemnější.
- Na to pak mažeme kečup a sypeme nastrouhaný sýr.

Potěšit by vás mohly i recepty na domácí pizzu, která je z podobných ingrediencí. Podívejte se, jak na to.
Domácí langoše z jogurtu
Jogurtové langoše jsou lehké a vláčné. Kdo ochutná, už nechce jiné.
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- ½ kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 140 g bílého jogurtu
- 250 ml mléka
- 1 lžíce oleje
- olej na smažení
K podávání:
- co máte rádi (česnek, kečup, tatarka, zakysaná smetana, sýr)
POSTUP
- Do mísy si dáme mouku a uděláme důlek.
- Do důlku si rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme trochou vlažného mléka.
- Na chvíli přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
- Pak už přidáme jogurt, zbytek mléka, olej, sůl a prášek do pečiva.
- Vypracujeme těsto a rozdělíme si jej na 8 bochníků.
- Přikryjeme a necháme kynout asi půl hodiny.
- Z bochníků tvarujeme placky v rukách a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Zdravé langoše z trouby
A co třeba nějaká fitness obdoba oblíbeného receptu na langoše? Zde ji máme.
INGREDIENCE
- 100 g hladké mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 150 g kefíru nebo bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
K podávání:
- kečup
- bílý jogurt
- česnek
- strouhaný sýr
- mozzarella
POSTUP
- Mouky si smícháme s práškem do pečiva a solí.
- Přidáme olivový olej, kefír a vypracujeme těsto, ze kterého pak tvarujeme langošky, které skládáme na pečicím papírem vyložený plech.
- Můžeme je ještě potřít olivovým olejem, cheme-li (lze provést i po upečení).
- Dáme je péci na 200 °C na 10 minut.
- Pak je podáváme, s čím máme rádi.
- Místo kečupu lze použít i čerstvá rajčata a jako sýr kupříkladu mozzarellu.

Jako originální dochucení můžete vyzkoušet i některé z našich dipů.
Máte nejraději langoše nasladko či naslano? Určitě bychom tipovali, že ta slaná verze je více populárnější. Tu lze připravit v nespočtu dochucení, ale jednou z nejoblíbenějších je klasika v podobě česneku, kečupu a sýru.
Stánkový langoš má také častokrát přidanou tatarku. Lze jej ale dochutit i méně kalorickou obdobou – zakysanou smetanou. Nejlepší je, když si ji mírně osolíte a přímo do ní prolisujete česnek. Chuť pak bude dokonale vyvážená.
Nabízí se zde i šunka a další uzeniny, například slanina, ať už čerstvá či usmažená. Dále pak salámy a klobásy. Méně známá je také kombinace s bramborovou kaší nebo lečem. Vegetariáni si určitě rádi pošmáknou na kombinaci s grilovanou nebo podušenou cuketou nebo lilkem a dalšími druhy zeleniny v kombinaci se sýrem.
Ze sýrů je pak nejlepší eidam, ale službu prokáží i další tvrdé sýry, jako je gouda. Chybu však neuděláte ani mozzarellou, která je však méně slaná.
Ve sladkých variantách opět není žádné omezení. Oblíbené je dochucovat nutellou s banánem nebo marmeládou, ale bohatě postačí langoš posypat moučkovým cukrem nebo medem a skořicí. Jelikož je těsto spíše neutrální než vyloženě slané, je to obrovská výhoda.
A jestli doma nemáte zrovna třeba sýr, můžete zkusit jednoduchou česnekovou vodu, kterou se potře a je dokonalý. Trochu studené vody smícháte s prolisovaným česnekem a špetkou soli.
A jaký je vlastně původ langoše? Je to dobrůtka, jejíž kořeny sahají do Maďarska. Zde se tento smažený chleba připravoval obvykle ke snídani právě v těch dnech, kdy se pekl nový chléb. Odtud se pak rozšířil do mnoha slovanských států a my patříme k oněm šťastlivcům.
Napište nám do komentářů, jak se vám recepty na langoše povedly. Budeme moc rádi!