Milujete mořské plody nebo jen chcete vyzkoušet něco nového? Pro obě varianty jsme připravili tyto lahodné recepty na langustu, které stojí za vyzkoušení!
Maso tohoto mořského korýše je chuťově podobné humru, ale za zlomek ceny, proto se do něho s chutí pusťte!
Není pochyb o tom, že se tento pokrm zařadí mezi vaše nejoblíbenější, je totiž naprosto delikátní!
Co na ně říkáte?
Langusta s krémovým rizotem
Rizoto s langustou je vynikající večeře pro zvláštní příležitosti. Ať už je to výročí, Valentýn nebo narozeniny, recept jako je tento, je perfektní volbou pro domácí soukromé oslavy.
Co budeme potřebovat
- 125 g aborio rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml bílého vína
- 750 ml kuřecího vývaru
- 250 g hub (očištěné a nakrájené)
- ½ nakrájené cibule
- 4 stroužky česneku (prolisovaného)
- 3 lžíce másla
- 125 g parmazánu (nastrouhaného)
- 750 g vařených langusty (ocasy)
- Sůl
- Pepř
- Citron zbavený šťávy a kůry
- Lžíce nasekané petrželky
Postup
- Vekou pánev si potřeme silnou vrstvou olivového oleje
- Přidáme prolisovaný česnek a smažíme
- Česnek vyjmeme z pánve, když se rozvoní a než zhnědne
- Přidáme houby do pánve a opékáme, dokud nepustí tekutinu
- Poté je dochutíme solí a pepřem, zamícháme
- Vyjmeme je z pánve a tekutinu, kterou pustily, odložíme do mísy vedle
- Pánev vrátíme na sporák a znovu potřeme olejem
- Přidáme cibuli a dochutíme jí solí a pepřem
- Cibuli vaříme, dokud není měkká a průsvitná
- Přidáme rýži a za stálého míchání několik minut opékáme
- Přidáme trochu bílého vína, tak aby rýže byla zakrytá, a mícháme, dokud se úplně nevstřebá
- Přidáme trochu kuřecího vývaru, abychom zakryli rýži, a znovu mícháme, dokud se nevstřebá
- Toto opakujeme ještě dvakrát, dokud není rýže uvařená „al dente“
- Zatímco se rýže vaří, přidáme langusty na pánev se lžící másla
- Posypeme je solí, a jakmile se prohřejí, pokapeme je čerstvým citronem
- Do rýže vmícháme houby, jejich tekutinu a langusty
- K rýži přidáme 2 lžíce másla a sýr, promícháme
- Rizoto s langustou ihned podáváme posypané petrželkou a posypané citronovou kůrou s trochou parmazánu navrchu

Polévka z langusty
Langustí maso je křehké, měkké a velmi snadné na přípravu. Chutí a texturou podobné humru, ale za zlomek nákladů. Tento recept je opravdu snadnou variantou pro rychlou večeři uprostřed týdne, ale i dostatečně elegantní pro zvláštní příležitosti.
Co budeme potřebovat
- 8 lžic másla (rozděleného)
- 160 g žluté cibule (nakrájené na kostičky)
- 60 g celeru (nakrájeného na kostičky)
- 60 g mrkve (nakrájené na kostičky)
- 70 ml rajčatového protlaku
- 950 ml kuřecího vývaru
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky cibulového prášku
- Lžička sušeného estragonu
- 250 ml červeného vína (sladkého)
- 340 g langustích ocasů (vařené a oloupané, rozmražené)
- 450 ml hustí smetany ke šlehání
- 4 lžíce mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- Strouhaný parmazán
Postup
- Ve velkém hrnci rozpustíme 4 lžíce másla a vhodíme nakrájenou cibuli, mrkev a celer
- Zeleninu smažíme po dobu 8–10 minut, dokud nebude měkká
- Polovinu zeleniny vyjmeme z pánve a dáme stranou
- Do hrnce přidáme rajčatový protlak pastu a pokračujeme ve vaření další 1 minutu, poté přidáme vývar, česnek, cibuli, estragon a víno
- Směs v pánvi přivedeme k varu
- Přidáme 60 g langusty a vše rozmixujeme ponorným mixérem
- Přidáme smetanu a znovu přivedeme k varu
- Mezitím si připravíme jíšku tak, že rozpustíme zbývající máslo v nepřilnavé pánvi a poté přidáme mouku a mícháme asi 3 minuty, dokud se vše nesmíchá a mouka nezačne hnědnout
- Do polévky vmícháme jíšku
- Jakmile polévka zhoustne, přidáme zpět odloženou zeleninu a zbývající langustu
- Polévku z langusty ochutnáme a dochutíme solí a pepřem
- Langustu necháme v polévce pár minut prohřát a poté polévku podáváme posypanou parmazánem

Bulky plněné langustím masem
Jednoduše orestujte masité ocasy na kousku másla a kapary, a poté je přidejte do máslem namazaných a opečených bulek. Pokud jste milovníkem mořských korýšů nebo jen chcete vyzkoušet něco nového k večeři, všechny recepty s langustou si jednoduše zamilujte a stanou se běžnou součástí vašeho jídelníčku.
Co budeme potřebovat
- 340 g langustích ocasů
- ½ lžičky soli
- 6 lžic másla (měkkého)
- 4 bagetky (bulky na párek v rohlíku)
- Lžíce čerstvé pažitky (jemně nakrájené)
- Lžička citronové šťávy
- Lžička kapary (okapané)
- Kolečka citronu (k podávání)
Postup
- Ocasy z langusty si přes noc necháme rozmrazit (pokud používáme mražené)
- Poté je dobře scedíme a osušíme
- Rozpálíme si velkou pánev na středně vysokou teplotu
- Každou bulku nebo bagetku si rozřízneme a promažeme máslem
- Bagetky poté dáme na pánev a opékáme asi 3–4 minuty, z každé strany
- Bagetky dáme stranou, aby mírně vychladly
- Ve stejné pánvi roztavíme další 2 polévkové lžíce máslo
- Přidáme citronovou šťávu a kapary
- Smažíme 2 až 3 minuty, dokud kapary nezačnou prskat
- Přidáme langusty a vaříme, dokud se neprohřejí
- Směs v pánvi promícháme, tak aby se langusty obalily v másle
- Zbývající 2 polévkové lžíce másla si rozpustíme v mikrovlnné troubě a dáme stranou
- Směs z langust rovnoměrně nandáme do bulek a pokapeme je zbylým rozpuštěným máslem
K tomuto receptu na langustu v bulkách se nejlépe hodí dokonalý salátek. A ta nejlepší volba je tento coleslaw, který celý pokrm krásně doplní.

Objevte podobné tipy
Grilovaná langusta s nakládaným fenyklem
Tento delikátní recept na grilované maso z mořských korýšů vytvoří skvělý předkrm pro každou speciální příležitost. Maso přelité jemnou, ale výraznou omáčkou, máslem z mořských řas a nakládaným fenyklem, který dodává pokrmu šmrnc a skvěle ladí se silnou rybí omáčkou.
Co budeme potřebovat
- 12 langust (uvařených ocasů)
- Olivový olej
- Sůl
Na nakládaný fenykl
- Fenykl
- 100 ml bílého vína
- 100 ml bílého vinného octa
- 50 ml vody
- 50 g cukru
- Lžička tymiánu
- Lžička soli
Na omáčku
- Cibule (nakrájená)
- 2 celerové tyčinky (nakrájené)
- Fenykl
- 3 stroužky česneku
- 4 snítky tymiánu
- Bobkový list
- Badyán
- Lžička rajčatového protlaku
- 75 ml brandy
- 250 ml bílého vína
- 250 g rajčat
- 2 l rybího vývaru
Na podmáslí
- 100 ml podmáslí
- Lžička citronové šťávy
- Lžička citronové kůry
- Sůl
- Pepř
Na máslo z mořských řas
- 250 g másla
- 2 listy mořské řasy nori
Postup
- Začneme přípravou nakládaného fenyklu
- Odstraníme a uschováme vršky fenyklu, poté cibulku nakrájíme na tenké plátky
- Fenykl dochutíme solí a necháme 30 minut odležet
- Mezitím si připravíme lák, tím že v hrnci smícháme bílé vín, ocet, cukr, tymián a vod
- Směs přivedeme k varu, a jakmile se vaří, sundáme hrnec z plotny
- Z plátků fenyklu omyjeme sůl a pečlivě je osušíme kuchyňskou utěrkou
- Vložíme do nádoby nebo sklenice a přelijeme ho teplým lákem
- Přikryjeme a necháme plátky se nakládat alespoň 3 hodiny
- Kousky langust pečeme v troubě 20 minut dozlatova
- Mezitím na pánvi orestujeme cibuli, celer, fenykl a česnek, poté přidáme bylinky a badyán
- Do pánve přidáme rajčatový protlak a necháme 2 minuty vařit
- Do pánve nalijeme brandy s bílým vínem, přidejte rajčata a dalších 10 minut vaříme
- Do pánve přidáme vývar a vše přivedeme k varu
- Poté mírně snížíme teplotu a vaříme dalších 30 minut
- Pánev sundáme z plotny a necháme 15 minut odpočívat
- Směs přecedíme přes sítko do čistého hrnce a zahříváme, dokud se nezmění na hustou omáčku
- Dochutíme a poté pánev sundáme z plotny a udržujeme v teple, dokud nebudeme langustu servírovat
- Na máslo si v kuchyňském robotu nameleme řasu nori, dokud se nevytvoří jemný prášek
- Změklé máslo si vyšleháme, dokud nebude krémové a a poté vmícháme mořskou řasou
- Máslo odložíme na chladné místo, dokud nebude potřeba
- Pro podmáslí smícháme dohromady mléko a citronovou šťávu s kůrou, dokud se dobře nespojí
- Podle chuti dosolíme a v případě potřeby přidáme více citronové šťávy
- Na plotnu postavíme pánev a rozpálíme jí na vysokou teplotu, dokud nebude horká, poté langusty, ochutíme solí a trochou oleje a vložíme do pánve
- Grilujeme je asi 1 minutu, dokud na jedné straně nezkaramelizují
- Poté je vyndáme z pánve a potřeme je máslem z mořských řas
- Chceme-li grilovanou langustu podávat, potřeme každý talíř trochou podmáslí a lžičkou omáčky
- Na střed talíře naaranžujeme velkou porci nakládaného fenyklu a navrch dáme grilované langusty a odloženou fenyklovou nať

Jak se jí langusta
Začněte tím, že jednou rukou budete držet hlavu a druhou ocas.
Hlavu dejte stranou.
Všechny ‚kousky‘, které nesníte, můžete několik dní uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Později z nich můžete připravit langustovou polévku (recept výše).
Pomocí obou palců rozlomte a uvolněte skořápku.
Maso by nyní mělo snadno vyklouznout ven.
Nakrájejte maso ze zadní části langusty a podávejte.
Jak uvařit langustu
Základní metoda
Nejzákladnější metodou vaření langošů je jednoduše je uvařit ve vařící a oloupat u stolu.
Bez ohledu na to, jak je vaříte, umístěte je na 30 minut do mrazničky, abyste je před vařením omráčili.
Přiveďte k varu velkou pánev s hodně osolenou vodou (1 polévková lžíce soli na 1 l vody)
Dávejte pozor, abyste pánev nepřeplnili, přidejte langusty, v případě potřeby po dávkách, a vařte 3 až 4 minuty, dejte pozor, abyste je nepřevařili.
Zda jsou připraveni, poznáte podle spodní strany ocasu; při vaření bude bílá na rozdíl od průsvitné, když je langusta syrová.
Langusty vyndejte z pánve a před podáváním sceďte.
Podávejte na velkém talíři s trochou majonézy na namáčení, kolečky citronu a trochou soli.
Další metody
Umístěte langusty přímo na rozpálený gril (rozkrojené podélně napůl, řeznou stranou nahoru) a grilujte po dobu několika minut. Grilování na uhlí nebo na dřevě korýšům dodá lehce kouřový nádech.
Chcete-li langusty připravit jednoduše, tak je blanšírujte ve vroucí osolené vodě po dobu přibližně 20 sekund, poté je vyjměte z hrnce, ihned ponořte do ledové vody. Snadno pak stáhnete hlavu a klepeta, pak zmáčkněte břicho dovnitř, aby se rozbil krunýř. Odloupněte krunýř přejetím ostrého nože po zádech a odstraňte černou nitku (střevo a trávicí trakt). Vaření langust dokončete buď opékáním na pánvi s máslem do zbělení/zrůžovění, nebo pošírováním v omáčce, polévce nebo vývaru.