Lasagne na několik způsobů – ty nejlepší recepty

Lasagne jsou výtečnou specialitou, připravenou z velkých těstovinových plátů. A i když jsou původem z Itálie, jsou i u nás jednoznačně oblíbeným pokrmem.

Na chuti lasagním přidáme bešamelovou omáčkou. Pro její přípravu se používá máslo, hladká mouka, mléko a na její ochucení sůl a muškátový oříšek.

Asi 50 gramů másla rozpustíme na pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Tím si umícháme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a povaříme do zhoustnutí.

Nakonec bešamel osolíme a dochutíme muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme.

Abyste si mohli vychutnat tuhle dobrotu z pohodlí domova, přinášíme vám tyto 4 snadné a chutné recepty na lasagne.

1. Lasagne s mletým masem

Ingredience:

  • 1 balíček lasagní
  • 50 dkg mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 konzerva rajčat
  • olivový olej
  • tymián
  • oregano
  • rozmarýn
  • pepř
  • sůl
  • máslo

 

Sýrová směs:

  • 15 dkg strouhaného sýra
  • 2,5 dl zakysané smetany
  • 2,5 dl mléka.

Postup:

  1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli s posekaným česnekem, přidáme maso, zprudka opečeme, promícháme a přidáme všechno koření a rajčata
  2. Pod pokličkou dusíme asi 20 minut do zhoustnutí a podle potřeby podlijeme trochou vody
  3. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem, na dno dáme trochu masové směsi a polijeme ji sýrovou směsí, kterou umícháme z uvedených ingrediencí
  4. Rozložíme 1 vrstvu nepředvařených lasagní a vrstvy střídáme do vypotřebování surovin
  5. Poslední vrstvou je sýrová směs, která lasagne zcela zakryje
  6. Poklademe plátky másla a pečeme do změknutí lasagní (asi 40 minut)

Lasagne s mletým masem

2. Zeleninové lasagne

Ingredience:

  • 50 dkg lasagní
  • 1 cibule
  • 15 dkg šunky nebo jiné uzeniny
  • směs mražené zeleniny
  • 4 rajčata
  • olej
  • 1 dl vývaru
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný tvrdý sýr

Bešamelová omáčka:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 l mléka
  • sůl a koření podle chuti

Postup:

  1. Z másla, mouky a mléka uvaříme bešamel tak, že rozpustíme máslo, přisypeme mouku, necháme ji pouze zpěnit a zalijeme mlékem
  2. Mícháme a vaříme asi 20 minut do husté omáčky a nakonec osolíme
  3. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, šunku a mraženou zeleninu. Směs osolíme, opepříme a přidáme vývar
  4. Do olejem vytřené zapékací misky vrstvíme bešamel, na něj naskládáme vrstvu nepředvařených lasagní, pak dáme vrstvu zeleninové směsi se šunkou, posypeme strouhaným sýrem a vrstvy opakujeme
  5. Poslední vrstvou bude bešamel, na který poklademe na kolečka nakrájená rajčata a posypeme je sýrem
  6. Zapékáme 30-40 minut

Zeleninové lasagne

3. Lasagne se špenátem

Ingredience:

  • 40 dkg lasagní
  • 10 dkg anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 špenát
  • 30 dkg mletého masa
  • 2 uvařená vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • česnek

Postup:

  1. Lasagne uvaříme v osolené vodě
  2. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme ji na pánvi a orestujeme na ní nadrobno nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev, pak přidáme špenát a dusíme dokud se voda téměř neodpaří
  3. Odstavíme a přidáme mleté maso, nakrájená uvařená vejce, mouku, sůl, pepř a česnek
  4. Střídavě vrstvíme do pekáče lasagne a směs. Poslední vrstvou jsou lasagne
  5. Na horní vrstvu dáme několik kousků másla a zapečeme v troubě. Před koncem pečení můžeme posypat sýrem.

Špenátové lasagne

Jako přílohu můžeme podávat zeleninový salát.

4. Cuketové lasagne – PŘIDAT DO RECEPTU CUKETU

Ingredience:

  • 12 plátků lasagní
  • 2 cukety
  • 5 dkg másla
  • 5 dkg hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 4 rajčata
  • 20 dkg strouhaného sýra
  • 2 lžíce oleje
  • strouhanka a máslo na vymazání a vysypání pekáčku

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme jíšku
  2. Za stálého míchání přilijeme studené mléko, promícháme, přidáme sůl, pepř a směs vaříme asi 15 minut za občasného promíchání
  3. Cibuli a pórek nasekáme na jemno, rajčata na kostičky, cuketu nakrájíme na tenké plátky
  4. Cibuli zesklovatíme na oleji, přidáme rajčata, pórek, osolíme a opepříme. Dusíme několik minut, poté přidáme cuketu a ještě dusíme 1 minutu a odstavíme z plotny
  5. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme část zeleninové směsi, zalijeme připravenou omáčkou, posypeme částí strouhaného sýra a poklademe plátky lasagní a takto vrstvíme až do konce. Poslední vrstvou je omáčka, posypaná sýrem.
  6. Pekáček vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 30-35 minut

Cuketové lasagne

Jste milovníky italské kuchyně? Potom prostě musíte vyzkoušet recept na špagety s lososem!

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 17 votes

No Comments

  • Plněné palačinky špenátem a osmahlým špekem je panečku taková dobrota, že k nám jzdí švagr až 200 km k nám na tu baštu naší:) a to potěší nejvíc:)

  • já zase rozpustím nivu a kápnu trochu smetany, namačkaný česnek a tím pak potírám cleé palačinky a to je labůžo

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *