Ochutnejte jedinečné recepty na lahodné italské lasagne se špenátem v nejrůznějších kombinacích!
Jsme si jisti, že vás osloví jak s kuřecím masem, tak i s lososem, nebo jen tak klasicky s bešamelem.
Pochutnejte si podle svého gusta na našich 4 dokonalých pokrmech přímo z Itálie.
Krémové lasagne se špenátem a lososem
Losos, lasagne a špenát jsou opravdu výborná kombinace, když přijde na delikátní italský pokrm. Tento recept je plný čerstvého špenátu a ochucený muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Zkuste je, neodoláte!
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce olivového oleje
- 600 g filetů z lososa zbavených kůže a kostí
- 200 g špenátu
- 300 g creme fraiche (čerstvého sýra)
- šťávu z poloviny citronu
- špetku lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- Plátky lasagní
- 200 g strouhané mozarelly
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Na pánvi rozehřejte olej. Lososa s kůží nakrájejte na menší kousky a opékejte 1 – 2 minuty na pánvi.
- Přidejte špenát a opékejte další 1 minutu.
- V misce smícháme čerstvý sýr, šťávu z poloviny citronu, muškátový oříšek a dochutíme solí a pepřem.
- Přidejte směs čerstvého sýra na dno zapékací misky na lasagne.
- Přidejte vrstvu plátků lasagní, na ně rozprostřete veškerou směs lososa a špenátu.
- Přidejte další vrstvu plátů lasagní a potřete zbytkem sýrové směsi.
- Posypte strouhaným sýrem.
- Pečte v troubě 35 – 40 minut, dokud nejsou pláty lasagní upečené.
- Zbytek citrone nakrájejte na měsíčky a přidejte ho na lasagne.

Lasagne se špenátem a kuřecím masem
Recept na kuřecí špenátové lasagne je velmi jednoduchý na přípravu. Je chutný, ale o něco lehčí než tradiční verze.
Co budeme potřebovat
- 5 lžic olivového oleje
- 1 cibule (nakrájená)
- 1 hlávka česneku (9-10 stroužků, prolisovaný)
- 1 paprika (nakrájená)
- 150 g žampionů (nakrájené na plátky)
- 450 g mletého kuřecího masa
- 1 lžička rajčatové pasty
- 150 g čerstvého špenátu
- 450 g sýra mozzarella (strouhaný)
- 425 ml marinara omáčka
- 16 plátků těstovin lasagní
- sůl a pepř
Postup
- Přidejte 2 lžíce olivového oleje do velké pánve na střední teplotě.
- Přidejte nakrájenou cibuli, vařte 2-3 minuty do měkka, občas promíchejte a přidejte nasekaný česnek, vařte další 2 minuty.
- Přidejte nakrájenou papriku a žampiony a vařte dalších 4-5 minut. Přidejte rajčatový protlak a mleté kuřecí maso.
- Dochuťte solí a pepřem. Dobře promíchejte, aby se spojily, a vařte asi 5 minut.
- Jakmile je kuře téměř uvařené, přidejte špenát a vařte, dokud se špenát nesvaří asi 5 minut.
- Lasagne si uvařte ve vroucí vodě podle návodu.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Začněte tím, že vymažete zapékací mísu 1 lžící oleje.
- Na dno položte 5 plátů lasagní, na ně přidejte polovinu kuřecí směsi, poté trochu rajčatové omáčky a poté strouhaný sýr mozzarella.
- Opakujte, tak aby poslední vrstva byly lasagne, které přelijete zbývající rajčatovou omáčkou a vršek posypete sýrem.
- Lasagne pečte při 200 stupních 30 – 40 minut.
Vyhrává u vás stále stará dobrá klasika? Vyberte si jeden z těchto receptů na klasické italské lasagne a pochutnejte si!

Objevte podobné tipy
Špenátové lasagne s mletým hovězím masem
Tento recept na lasagne se špenátem a hovězím a bublajícím sýrem navrchu, je ideální pro nakrmení celé rodiny nebo i jen tak pro radost!
Co budeme potřebovat
- olej na vaření
- 1 střední cibule (jemně nakrájená)
- 1 velký stroužek česneku (nasekaný)
- 600 g mletého libového hovězího masa
- 100 g žampionů (nakrájených)
- 1 červená kapie (nakrájená)
- 500 g omáčky na bázi rajčat
- 400 g drcených rajčat v plechovce
- 250 g balíček mraženého nakrájeného špenátu
- 300 g nízkotučného sýra ricotta
- 375 g plátků čerstvých lasagní
- strouhaný sýr
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na střední teplotu.
- Přidejte cibuli a česnek a opékejte 3–4 minuty nebo do změknutí.
- Zvyšte teplotu na vysokou a přidejte mleté maso a vařte na vysoké teplotě po dobu 5 minut, dokud nezhnědne.
- Přidejte houby a kapii a promíchejte.
- Vmíchejte omáčku a rajčata, vše nechte prohřát.
- Špenát sceďte a vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Dejte ho do mísy a smíchejte s ricottou.
- Pro sestavení dno mísy potřete velmi tenkou vrstvou masové omáčky.
- Na omáčku položte vrstvu těstovin.
- Zbylou omáčku a špenátovou směs rozdělte na 3 porce.
- Začněte tenkou vrstvou omáčky, pak pláty těstovin a poté špenátovou směsí, pokračujte ve vrstvení a zakončete to špenátovou směsí.
- Navrch dejte strouhaný sýr.
- Pečte 35–40 minut, dokud vršek nebude zlatavě hnědý.
Pro tento recept je nutné vlastnit kvalitní nepřilnavou pánev. A jakou jinu si pořídit než tu, která nám prošla pod rukama a naší recenzí? Vyberte si jednu z těchto prvotřídních nepřilnavých pánví Tefal a nebudete litovat!

Lasagne se špenátem a bešamelem
Špenátové lasagne mají jemnou chuť a krémovou konzistenci. Jednoduše vyrobené ze směsi špenátu, ricotty, bešamelu a parmezánu. Ve skutečnosti je „špenát a ricotta“ klasickou kombinací mnoha tradičních italských receptů.
Co budeme potřebovat
- Těstoviny na lasagne
Na špenátovou a ricottovou náplň
- 500 g čerstvého špenátu
- 500 g ricotty
- 200 g strouhaného sýra Parmigiano
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- jemná sůl
- čerstvě nastrouhaný černý pepř
Na bešamelovou omáčku
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- 50 g mouky
- 1⁄4 lžičky jemné soli
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Postup
- V hrnci na mírnou teplotu rozpustíme máslo.
- Přidejte mouku a rychle míchejte, dokud není směs hladká.
- Mezitím ohřejte mléko a za stálého míchání metličkou pomalu nalijte mléko na jíšku.
- Dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
- Neustále míchejte, dokud nezískáte poměrně hustou konzistenci asi 10 – 15 minut.
- Špenát vařte v hrnci několik minut, dokud nezměkne.
- Sceďte a nechte vychladnout, poté vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu, a nakonec nasekejte mixérem.
- V misce smíchejte nakrájený špenát s ricottou, polovinou strouhaného parmezánu, špetkou jemné soli, čerstvě nastrouhaným černým pepřem a muškátovým oříškem podle chuti.
- Všechny ingredience smíchejte, dokud nezískáte krémovou směs.
- Na dno pekáče dejte dvě až tři polévkové lžíce bešamelu, poté položte první vrstvu nudlí lasagne a zakryjte je náplní ze špenátu a ricotty.
- Nyní je pokryjte trochou bešamelu a na závěr přidejte dvě nebo tři lžíce strouhaného parmezánu.
- Pokračujte ve vytváření vrstev, aby poslední vrstva byla velké množství sýra Parmigiano.
- Pečte v předehřáté troubě na 180° C asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
Víte proč se bešamelu říká matka všech omáček? To a mnohem více se dozvíte v tomto článku o bílé omáčce.

Jak nejlépe skladovat lasagne?
Lasagne se nejlépe skladují v chladničce. Můžete je uložit do plastové nádoby s víkem nebo do těsně uzavíratelného obalu. Lasagne by měly v chladničce vydržet až tři dny.
Pokud chcete lasagne skladovat dlouhodobě, můžete je také zamrazit. V tomto případě byste je měli nejdříve nechat vychladnout a poté ji uložit do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku.
Mražení lasagne vydrží v mrazničce až tři měsíce.