Francouzské pečivo a dezerty patří mezi světovou špičku.
A to platí i o těchto receptech na laskonky, které jsou inspirované právě v této evropské zemi. Proto nemůže být jediný pochyb o tom, že jejich chuť bude naprosto fantastická!
Vřele vám doporučujeme vyzkoušet jednu z našich speciálních náplní, která této laskomině dodá úplně jiný rozměr a chuť! Podívejte se na konec článku a čerpejte inspiraci.
Laskonky s karamelovým krémem
Tyto křupavé francouzské makronky, jsou tak nadýchané a chutné. Ale nenechte se zmást vzhledem, ne jeden kuchař a cukrář se na nich spálil. Vám se to ale nemůže stát! Proč? Protože když budete následovat náš postup, tak bude cesta k makronkám procházka růžovou zahradou.
Co budeme potřebovat
Na laskonky
- 150 g krystalového cukru
- 60 ml vody
- 60 ml vaječných bílků (asi 2 velké bílky)
- 150 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
- 150 g moučkového cukru
- 60 ml vaječných bílků (asi 2 velké bílky)
- Několik kapek žlutého potravinářského barviva (volitelné)
Na karamelovou náplň
- 175 g krystalového cukru
- 60 ml vody
- 120 ml husté smetany ke šlehání
- 175 g másla (nakrájeného na kostky)
- ½ lžičky soli
Postup
- Ve středně velkém hrnci smícháme cukr a vodu
- Zahříváme je na mírném ohni, mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Jakmile se cukr rozpustí, zvýšíme teplotu na středně vysokou a necháme sirup vařit
- Mezitím přidáme prvních 60 ml bílků do středně velké, žáruvzdorné mísy a mixujeme, dokud nám nevznikne hustý a pevný sníh
- Jakmile se sirup vaří, vaříme další 2-3 minuty, a poté hrnec stáhneme z plotny a horký sirup pomalu přiléváme do mísy s vyšlehanými bílky a neustále mícháme, aby se bílky nesrazily
- Jakmile přidáme všechen sirup, pokračujeme v míchání, dokud nebude dno mísy na dotek chladné a sníh nevychladne na pokojovou teplotu
- Pokud používáme potravinářské barvivo, přidáme ho do směsi a krátce promícháme, dokud sníh nezíská jednotnou barvu
- Velké plechy vyložíme pečicím papírem
- Troubu předehřejeme na troubu na 140 stupňů
- Ve velké míse smícháme mleté mandle, moučkový cukr a zbývající bílky, dokud nevznikne pasta
- Pomocí gumové stěrky vmícháme jednu třetinu sněhu do mandlové pasty
- Jakmile je třetina zamíchaná, opatrně vmícháme zbývající dvě třetiny sněhu
- Těsto nalijeme do cukrářského sáčku s velkou špičkou o průměru 1,5 cm
- Sáčkem tvoříme sněhové laskonky
- Jakmile jsou všechny laskonky hotové, nechte je na plechu 45 – 60 minut při pokojové teplotě odpočívat
- Jakmile jsou laskonky odpočinuté, vložíme je do předehřáté trouby a pečeme po dobu 20 minut, nebo dokud laskonku z pečícího papíru snadno nesundáme
- Před plněním necháme laskonky vychladnout na pokojovou teplotu
- Když laskonky odpočívají nebo chladnou, připravíme si karamelovou náplň
- Ve středně velké pánvi smíchejte cukr a vodu.
- Zahříváme je na mírnou teplotu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí, a poté zvyšte teplotu a směs necháme přejít varem, cukrový sirup vaříme, dokud se nezmění na karamel
- Mezitím si přidáme smetanu do malého kastrůlku a na mírnou teplotu zahříváme, dokud se smetana nezačne vařit
- Jakmile budeme s barvou karamelu spokojeni, sundáme jej z ohně a ihned zašleháme horkou smetanu
- Přidáme polovinu másla a šleháme, dokud se nezapracuje
- Poté ponoříme dno pánve do studené vodní lázně, přidáme zbývající máslo a šleháme, dokud karamel nezhoustne
- Karamel dáme vychladit do lednice nebo mrazáku
- Po vychladnutí ho vyšleháme pomocí mixéru, dokud nezdvojnásobí objem a zesvětlí barvu
- Poté vmícháme sůl
- Laskonky spárujeme podle velikosti a každý pár naplníme lžičkou náplně ze slaného karamelu
Laskonky skladujte ve vzduchotěsné nádobě i v lednici, ale vždy je podávejte ohřáté na pokojovou teplotu. Laskonky jsou další den ještě lepší!

Laskonky s griliášovým krémem
Vychutnejte si tento perfektní recept inspirovaný předním francouzským cukrářem. Jeho postup je naprosto precizní a nedovolí vám udělat jedinou chybu na cestě za vašimi vysněnými makronkami. Po jednom soustu upadnete do francouzského kómatu!
Na pralinkový krém
- 300 g lískových ořechů
- 150 g cukru
- 50 ml vody
Na oříškový krém
- 40 g krupicového cukru
- 40 g krupicového cukru
- 60 ml vaječných žloutků
- 20 g pralinkového krému (toho, který si vyrobíme)
- 75 ml plnotučného mléka
- 250 g másla (nakrájeného na kostičky, při pokojové teplotě)
Na laskonky
- 215 g mandlové mouky
- 215 g moučkového cukru
- 20 g pralinkového krému (toho, který si vyrobíme)
- 80 ml vaječných bílků
- 90 ml vaječných bílků
- 240 g krupicového cukru
- 160 ml vody
Postup
- Pro pralinkový krém si předehřejeme troubu na 150 stupňů
- Plech vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme rovnoměrně lískové ořechy
- Ořechy pečeme asi 5 až 6 minut, dokud nebudou voňavé a slupky tmavě hnědé
- Vyndáme a necháme vychladnout, poté odstraníme slupky (před krokem 8 lískové ořechy lehce prohřejeme v troubě, aby se karamel nezdrcnul)
- Plech opět vyložíme pečícím papírem
- V malém hrnci smícháme cukr a vodu, mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Poté zvýšíme teplotu a necháme cukr zkaramelizovat
- Jamile cukr zkaramelizuje, ihned přidáme teplé lískové ořechy a rychle mícháme, aby se ořechy v karamelu obalily
- Ořechy v karamelu rozetřeme na plech a necháme je zcela vychladnout
- Pomocí mixéru nebo kuchyňského robotu rozdrťte karamelizované ořechy na krém
- Poté připravíme oříškový krém, kdy ve středně velké míse ušleháme 40 gramů cukru a žloutky
- Smícháme mléko a pralinkový krém a začneme vařit
- Když je mléko těsně pod bodem varu, hrnec sundáme z plotny a za stálého šlehání mléko vlijeme do vaječné směs
- Směs vrátíme do hrnce a začneme na střední teplotu vařit, za stálého šlehání směs přivedeme k mírnému varu a vaříme asi 1 minutu
- Směs přidáme do mísy a budeme asi 8 minut šlehat, poté postupně přidáme máslo a zašleháváme do krémové konzistence
- Na laskonky si předehřejeme troubu na 180 stupňů
- Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejeme do velké mísy a promícháme
- Uprostřed uděláme důlek a vlijeme 80 ml vaječných bílků a důkladně smícháme, poté vmícháme pralinkový krém a znovu důkladně promícháme
- Zbývajících 90 ml vaječných bílků smícháme s 240 g cukru a vodou v malé pánvi, kterou zahříváme na středně vysokou teplotu
- Bílky necháme vařit a přidáme špetku cukru, bílky poté ihned sundáme z plotny a vyšleháme do tuhého sněhu
- Třetinu sněhu vmícháme do mandlové směsi, důkladně zamícháme, a poté přidáme i zbytek
- Sníh přendáme do cukrářského sáčku a na pečícím papír začneme kreslit laskonky
- Plech s laskonkami vložíme do trouby a okamžitě snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme je 9 až 12 minut, dokud nebudou vršky lesklé a křupavé
- Upečené laskonky necháme úplně vychladnout
- Oříškový krém přendáme do cukrářského sáčku a ½ laskonek jím ozdobíme a přiklopíme je druhou polovinu
Laskonky jsou nejlepší, když jsou jednotlivě zabalené v několika vrstvách potravinářské fólie a zmrazené alespoň na 24 hodin nebo až 2 týdny.
Laskonky poté rozmrazujte v lednici po dobu 3 hodin, a před samotným podáváním nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Laskonky můžete servírovat v den výroby nebo skladovat v zakryté nádobě v lednici až 2 dny.

Objevte podobné tipy
Čokoládové laskonky
Čokoládové makronky mám snad ze všech receptů nejraději. Jsou plné bohaté čokoládové chuti a při jediném soustu se vám začnou rozpadat, jak v ústech tak pod rukama, až tak jsou křehké.
Co budeme potřebovat
Na laskonky
- 120 g moučkového cukru
- 60 g mandlové mouky
- 2 bílky pokojové teploty
- 3 lžíce kakaového prášku
- 5 lžic krystalového cukru
Na krém
- 115 g čokolády (nakrájené na malé kousky)
- 3 lžíce másla
- 200 ml smetany na šlehání
Postup
- V míse si ušleháme bílky s krupicovým cukrem, dokud nám nevznikne tuhý sníh
- Moučkový cukr, kakao a mandlovou mouku, prosejme do mísy, abychom se zbavili hrudek
- Do bílků vmícháme suché ingredience a lehce promícháme
- Čokoládový sníh nalijeme do cukrářského sáčku
- Plech si vyložíme pečicím papírem
- Na plech za pomocí sáčku nakreslíme laskonky
- S plechem alespoň 3x poklepeme, abychom se zbavili vzduchových bublin
- Laskonky necháme asi 20 minut odpočívat při pokojové teplotě
- Laskonky pečeme při 150 stupních po dobu 13-15 minut
- Když jsou laskonky upečené, vyndáme je a necháme je zcela vychladnout
- Mezitím si připravíme náplň do laskonek
- Do skleněné mísy dáme máslo spolu s kousky čokolády
- Čokoládu si rozpustíme v mikrovlnné troubě
- Zahříváme jí ve 30 sekundových intervalech a pokaždé jí promícháme
- Směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu
- Poté přidáme šlehačku a směs vyšleháme do hustého krému
- Čokoládový krém vrstvíme na ½ laskonek a druhou polovinou je přikryjeme
Laskonky jako z cukrárny už máme, ale co takhle vyzkoušet další nadýchanou dobrotu, která se vám rozplyne na jazyku? Upečte si tyto andělské dorty a dozvíte se jak chutná božská mana!

Tipy na krém do laskonek
Oživte tyto recepty na laskonky originálními náplněmi, které jen tak někde neochutnáte. Dejte jim nádech sladkých malin, nebo jemného vanilkového aroma. Zkuste je všechny a vyberte si svého favorita číslo JEDNA!
Ořechový krém
- 100 g vyloupaných pekanových ořechů
- 60 g másla
- 65 g moučkového cukru
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- Plechovka kondenzovaného mléka
Postup
- Pekanové ořechy zpracujeme v kuchyňském robotu, dokud nebudou jemně mleté
- Máslo šleháme v elektrickém mixéru po dobu 1 minuty
- Prosejeme moučkový cukr a přidáme ho do mixéru
- Přidáme také jemně mleté pekanové ořechy a mícháme, dokud se vše nespojí
- Přidáme vanilku a mícháme, dokud nevznikne jemný krém
- Uzavřenou dáme do hrnce s teplou vodou, tak aby byla celá ponořená
- Vodu přivedeme k varu a vaříme asi 1 hodinu
- Před otevřením plechovky jí necháme zcela vychladnout
- Když plechovku otevřeme, bude uvnitř hustý ztmavlý karamel, který přilijeme k ořechovému krému a důkladně spolu vše promícháme
Malinová náplň
- 120 g měkkého másla
- 250 g moučkového cukru
- 4 lžíce malinového džemu
- Lžíce smetany
- Lžička vanilkového extraktu
Postup
- Smícháme máslo a polovinu cukru
- Přidáme džem, smetanu a vanilkový extrakt
- Postupně přidáváme zbytek cukru, dokud není směs dostatečně jemná
Vanilkový krém
- 90 g měkkého másla
- Lžička vanilkového extraktu
- Lžíce mléka
- 250 g cukrářského cukru
Postup
- Vyšleháme všechny ingredience dohromady, dokud nebude směs měkká a krémová, ale dostatečně tuhá, abyste ji mohli použít na spojování laskonek
Citronová náplň
- 200 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 4 citrony (kůra a šťáva)
- 3 vejce
- Žloutek
- Lžička vanilkového extraktu
Postup
- Do žáruvzdorné mísy dáme cukr, máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru a šťávu
- Umístíme misku nad vodní lázeň a zahříváme
- Směs dobře mícháme, dokud se máslo nerozpustí
- Do citronové směsi vmícháme lehce rozšlehaná vejce a žloutek a šleháme, dokud se vše dobře nespojí
- Za občasného míchání vaříme 10-12 minut, dokud směs nezhoustne
- Mísu sundáme z tepla a necháme vychladnout
- Pokud zjistíme, že krém není dostatečně hustý na to, aby spojil laskonky, použijeme na zahuštění trochu kukuřičného škrobu
Mangový krém
- Zralé mango (nakrájené)
- 150 g bílé čokolády (rozpuštěné)
Postup
- Nakrájené mango rozmixujeme dohladka
- Pyré přidáme do hrnce a zahříváme
- Přidáme rozpuštěnou čokoládu a mícháme do hladké a krémové směsi
- Misku s krémem vložíme do ledničky a chladíme, dokud nebude dostatečně tuhá, abychom s ní mohli slepovat laskonky