Letní osvěžující limonády bez zbytečných kalorií navíc

Nápoje v horkém létě představují vždy trochu problém pro dospělé a hlavně pro děti.

Měly by osvěžit, měly by být chuťově lahodné, měly by být nealkoholické, měly by být málo kalorické, měly by být lehce dostupné a možná by měly být ještě mnoho dalšího.

Všechny tyto vlastnosti nám mohou alespoň částečně splnit letní domácí limonády. Jejich příprava je rychlá a přitom přesně víme, co tyto limonády obsahují.

Domácí okurková limonáda s mátou

Okurková limonáda je jedna z vůbec nejvíc osvěžujících limonád. Navíc prospějete i svému zdraví..

INGREDIENCE

  • 1 salátová okurka (neoloupaná, omytá)
  • 2 limety
  • 2 lžičky medu
  • 1/2 l vody
  • 1 litr perlivé vody
  • několik lístků máty, kolečka limety na ozdobu

POSTUP

  1. Nakrájíme okurku na menší kousky.
  2. Přidáme lístky máty a tyčovým mixérem rozmixujeme.
  3. Do této směsi nalijeme 1/2 litru vody a necháme chvíli vylouhovat.
  4. Přibližně po 15 minutách směs přelijeme přes jemné sítko do karafy.
  5. Obě limetky vymačkáme a společně s medem přidáme do limonády.
  6. Promícháme.
  7. Dolijeme perlivou vodu, přidáme led, dozdobíme kolečkem limetky.

Domácí okurková limonáda s mátouzdroj: eitanbernath.com

Na domácí limonády využíváme především ovoce. Výborné a lahodné, zvláště pak pro dospělé, jsou i limonády z některých druhů zeleniny. A vyzkoušet se dají i limonády z vybraných bylinek.

Všechny druhy surovin se dají i vzájemně kombinovat, především bylinky mohou tvořit doplňující chuť nebo vůni.

Bezinková limonáda

INGREDIENCE

  • 5 – 30 květů bezu černého
  • 1,5 litru vody
  • 1 citrón
  • 2 lžíce medu

POSTUP

  1. Květy bezu dáme do hrnce nebo mísy a přilijeme 1,5 litru převařené, ale vychladlé vody.
  2. Přidáme  nakrájený omytý citrón.
  3. Poté necháme 24 hodin louhovat zakryté utěrkou.
  4. Nakonec macerát přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko.
  5. Dáme vychladit do lednice.

Bezinková limonádazdroj: jamieoliver.com

Zázvorová limonáda s pomeranči

INGREDIENCE

  • 400 ml vody
  • 1 lžíce medu
  • 60 g čerstvého zázvoru
  • šťáva z 1 citrónu
  • šťáva ze 3 pomerančů
  • na dolití pramenitou nebo minerální vodu

POSTUP

  1. Zázvor oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
  2. Zázvor dáme do kastrůlku a zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat.
  3. Tekutinu slijeme přes sítko.
  4. Zázvor vyhodíme.
  5. Výluh okyselíme citronovou šťávou a  osladíme medem.
  6. Přidáme i pomerančovou šťávu.
  7. Výluh podle chuti dolijeme studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami.
  8. Vyzkoušený poměr je koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400–500 ml minerálky.
  9. Limonádu ještě doplníme ledem a plátky citrusových plodů.
TIP : Pokud použijete minerální vodu, tak bublinky limonádě dodají příjemný říz a chuť, minerály rozpuštěné ve vodě zase doplní důležité prvky, které tělo potřebuje.

Zázvorová limonáda s pomerančizdroj: petitworldcitizen.com

Lahodné jsou i limonády z některých druhů bylinek. Hodí se především máta, meduňka nebo například levandule.

Mezi nejoblíbenější a také nejvíce osvěžující druhy limonád patří limonády z citrusových plodů, především citronů a pomerančů.

Vynikající jsou limonády ze dvou nebo více druhů ovoce, kde méně výraznou chuť doplníme výraznější chutí jiného ovoce. Oblíbené jsou i limonády, kterým říkáme americké, kde se používá celé ovoce.

Limonády jsou jako skvělé osvěžení k letním grilovačkám. Inspirovat recepty z takové grilovací párty se můžete také na našem webu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.