Recepty na fit a osvěžující limonády bez zbytečných kalorií navíc! Osvěžte se bez výčitek

Nápoje v horkém létě představují vždy trochu problém pro dospělé a hlavně pro děti.

Měly by osvěžit, měly by být chuťově lahodné, měly by být nealkoholické, měly by být málo kalorické, měly by být lehce dostupné a možná by měly být ještě mnoho dalšího.

Všechny tyto vlastnosti nám mohou alespoň částečně splnit letní domácí limonády. Jejich příprava je rychlá a přitom přesně víme, co tyto limonády obsahují.

Domácí okurková limonáda s mátou

Okurková limonáda je jedna z vůbec nejvíc osvěžujících limonád. Navíc prospějete i svému zdraví.

Co budeme potřebovat

  • 1 salátová okurka (neoloupaná, omytá)
  • 2 limety
  • 2 lžičky medu
  • 1/2 l vody
  • 1 litr perlivé vody
  • několik lístků máty, kolečka limety na ozdobu

Postup

  1. Nakrájíme okurku na menší kousky.
  2. Přidáme lístky máty a tyčovým mixérem rozmixujeme.
  3. Do této směsi nalijeme 1/2 litru vody a necháme chvíli vylouhovat.
  4. Přibližně po 15 minutách směs přelijeme přes jemné sítko do karafy.
  5. Obě limetky vymačkáme a společně s medem přidáme do limonády.
  6. Promícháme.
  7. Dolijeme perlivou vodu, přidáme led, dozdobíme kolečkem limetky.

Limonády krásně vyniknout když je ozdobíte sušenými kousky ovoce. Pro to, ale potřebujete kvalitní sušičku na ovoce. Přečtěte si naší recenzi a vyberte si tu pravou!

Sklenička plná zelené limonády ozdobená citronem a mátou.
Zdroj: theforestfeast.com

Bezinková limonáda

Vyzkoušejte tuto vynikající limonádu z bezu pro posílení imunity! Je osvěžující a tak chutná!

Co budeme potřebovat

  • 5 – 30 květů bezu černého
  • 1,5 litru vody
  • 1 citrón
  • 2 lžíce medu

Postup

  1. Květy bezu dáme do hrnce nebo mísy a přilijeme 1,5 litru převařené, ale vychladlé vody.
  2. Přidáme  nakrájený omytý citrón.
  3. Poté necháme 24 hodin louhovat zakryté utěrkou.
  4. Nakonec macerát přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko.
  5. Dáme vychladit do lednice.
Sklenička plná jemné limonády s bezem, borůvkou a citronem.
Zdroj: azurefarmlife.com

Zázvorová limonáda s pomeranči

Medová limonáda se zázvorem je svým způsobem kouzelná v tom, že se v ní skutečně mísí sladkost medu, kyselost citronu a koření zázvoru.

Co budeme potřebovat

  • 400 ml vody
  • 1 lžíce medu
  • 60 g čerstvého zázvoru
  • šťáva z 1 citrónu
  • šťáva ze 3 pomerančů
  • na dolití pramenitou nebo minerální vodu

Postup

  1. Zázvor oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
  2. Zázvor dáme do kastrůlku a zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat.
  3. Tekutinu slijeme přes sítko.
  4. Zázvor vyhodíme.
  5. Výluh okyselíme citronovou šťávou a  osladíme medem.
  6. Přidáme i pomerančovou šťávu.
  7. Výluh podle chuti dolijeme studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami.
  8. Vyzkoušený poměr je koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400–500 ml minerálky.
  9. Limonádu ještě doplníme ledem a plátky citrusových plodů.

Limonády se perfektně hodí například k brunchy! Inspirujte se našimi recepty!

Skleničky plné lahodné zázvorovo pomerančové limonády.
Zdroj: cottercrunch.com

Levandulová limonáda

Limonáda s levandulí je osvěžující s květinovým nádechem. Zkuste jí a budete jí popíjet celé léto.

Co budeme potřebovat

  • 350 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 500 ml vody
  • 250 ml medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce sušených květů levandule
  • led
  • plátky citronu a čerstvé květy levandule na ozdobu

Postup

  • Přidejte 250 ml vody, med a sušenou levanduli do malého hrnce.
  • Na střední teplotu přiveďte směs k varu a míchejte, aby se med rozpustil.
  • Jakmile se med rozpustí, vypněte oheň a nechte směs 30 minut louhovat.
  • Zatímco čekáte na vyluhování směsi, nalijte citronovou šťávu do džbánu.
  • Levandulovou směs přeceďte přes jemné sítko do džbánu s citronovou šťávou.
  • Nalijte zbylou studenou vodu do džbánu a promíchejte. Přidejte led a plátky citronu.
Skleničky plné levandulové dobroty ozdobené citronem.
Zdroj: aprettylifeinthesuburbs.com

Pokud použijete minerální vodu, tak bublinky limonádě dodají příjemný říz a chuť, minerály rozpuštěné ve vodě zase doplní důležité prvky, které tělo potřebuje.

Lahodné jsou i limonády z některých druhů bylinek. Hodí se především máta, meduňka nebo například levandule.

Mezi nejoblíbenější a také nejvíce osvěžující druhy limonád patří limonády z citrusových plodů, především citronů a pomerančů.

Vynikající jsou limonády ze dvou nebo více druhů ovoce, kde méně výraznou chuť doplníme výraznější chutí jiného ovoce. Oblíbené jsou i limonády, kterým říkáme americké, kde se používá celé ovoce.

Limonády jsou jako skvělé osvěžení k letním grilovačkám. Inspirovat recepty z takové grilovací párty se můžete také na našem webu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X