Nápoje v horkém létě představují vždy trochu problém pro dospělé a hlavně pro děti.
Měly by osvěžit, měly by být chuťově lahodné, měly by být nealkoholické, měly by být málo kalorické, měly by být lehce dostupné a možná by měly být ještě mnoho dalšího.
Všechny tyto vlastnosti nám mohou alespoň částečně splnit letní domácí limonády. Jejich příprava je rychlá a přitom přesně víme, co tyto limonády obsahují.
Domácí okurková limonáda s mátou
Okurková limonáda je jedna z vůbec nejvíc osvěžujících limonád. Navíc prospějete i svému zdraví..
INGREDIENCE
- 1 salátová okurka (neoloupaná, omytá)
- 2 limety
- 2 lžičky medu
- 1/2 l vody
- 1 litr perlivé vody
- několik lístků máty, kolečka limety na ozdobu
POSTUP
- Nakrájíme okurku na menší kousky.
- Přidáme lístky máty a tyčovým mixérem rozmixujeme.
- Do této směsi nalijeme 1/2 litru vody a necháme chvíli vylouhovat.
- Přibližně po 15 minutách směs přelijeme přes jemné sítko do karafy.
- Obě limetky vymačkáme a společně s medem přidáme do limonády.
- Promícháme.
- Dolijeme perlivou vodu, přidáme led, dozdobíme kolečkem limetky.
zdroj: eitanbernath.com
Na domácí limonády využíváme především ovoce. Výborné a lahodné, zvláště pak pro dospělé, jsou i limonády z některých druhů zeleniny. A vyzkoušet se dají i limonády z vybraných bylinek.
Všechny druhy surovin se dají i vzájemně kombinovat, především bylinky mohou tvořit doplňující chuť nebo vůni.
Objevte podobné tipy
Bezinková limonáda
INGREDIENCE
- 5 – 30 květů bezu černého
- 1,5 litru vody
- 1 citrón
- 2 lžíce medu
POSTUP
- Květy bezu dáme do hrnce nebo mísy a přilijeme 1,5 litru převařené, ale vychladlé vody.
- Přidáme nakrájený omytý citrón.
- Poté necháme 24 hodin louhovat zakryté utěrkou.
- Nakonec macerát přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko.
- Dáme vychladit do lednice.
zdroj: jamieoliver.com
Zázvorová limonáda s pomeranči
INGREDIENCE
- 400 ml vody
- 1 lžíce medu
- 60 g čerstvého zázvoru
- šťáva z 1 citrónu
- šťáva ze 3 pomerančů
- na dolití pramenitou nebo minerální vodu
POSTUP
- Zázvor oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
- Zázvor dáme do kastrůlku a zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat.
- Tekutinu slijeme přes sítko.
- Zázvor vyhodíme.
- Výluh okyselíme citronovou šťávou a osladíme medem.
- Přidáme i pomerančovou šťávu.
- Výluh podle chuti dolijeme studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami.
- Vyzkoušený poměr je koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400–500 ml minerálky.
- Limonádu ještě doplníme ledem a plátky citrusových plodů.
zdroj: petitworldcitizen.com
Lahodné jsou i limonády z některých druhů bylinek. Hodí se především máta, meduňka nebo například levandule.
Mezi nejoblíbenější a také nejvíce osvěžující druhy limonád patří limonády z citrusových plodů, především citronů a pomerančů.
Vynikající jsou limonády ze dvou nebo více druhů ovoce, kde méně výraznou chuť doplníme výraznější chutí jiného ovoce. Oblíbené jsou i limonády, kterým říkáme americké, kde se používá celé ovoce.
Limonády jsou jako skvělé osvěžení k letním grilovačkám. Inspirovat recepty z takové grilovací párty se můžete také na našem webu.