Letní svačinka z paprik jako pohoštění pro hosty

Papriky můžeme konzumovat syrové i tepelně upravené.

Nejchutnější jsou papriky opékané nebo grilované nebo plněné různými masovými nebo sýrovými směsemi.

A z paprik lze připravit i velmi chutné letní svačinky, které pak servírujeme hostům jako občerstvení.

Paprika a vitamíny

Všechny odrůdy paprik jsou velmi bohaté na vitamín C. Jeho obsah je vyšší v nedozrálých, dosud zelených plodech. Ovšem ve zralých, červeně nebo žlutě vybarvených plodech zase najdeme poměrně významné množství provitamínu A a cenných minerálních látek.

1. Plněné papriky mletým masem a rýží

Klasickou náplní do paprik je mleté maso, které doplníme rýží a rajskou omáčkou.

INGREDIENCE:

  • 8 ks větších paprik
  • 1 cibule
  • 350 g mletého masa
  • 300 ml rajské šťávy
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • 2 stroužky česneku
  • lžička sádla
  • 120 g vařené rýže
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce smetany
  • 1 lžička sojové omáčky

POSTUP:

  1. Papriky opláchneme a odřízneme vrchní část i se stopkou.
  2. Vydlabeme semínka.
  3. V kastrolu na sádle osmahneme cibuli, kterou jsme nadrobno nakrájeli.
  4. Mleté maso smícháme s cibulí, česnekem, vejcem, hladkou moukou a vařenou rýží.
  5. Maso osolíme a opepříme.
  6. Masem potom plníme vydlabané papriky, přikryjeme je skrojeným vrškem.
  7. Pekáček si vymažeme olejem a naskládáme do něho papriky.
  8. Podlijeme rajskou šťávou a dusíme. Během dušení případně doplňujeme vodou.
  9. Dochutíme sojovou omáčkou.

Hotový recept na plněné papriky mletým masem a rýží

zdroj: gianni.tv

2. Paprika s tvarohem

Pro milovníky bezmasých pokrmů máme recept na papriky s tvarohem. Tvaroh obsahuje bílkoviny s nízkým obsahem sacharidů a tuků.

INGREDIENCE:

  • papriky dle počtu porcí
  • vanička měkkého tvarohu
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • pažitka
  • mletá paprika

POSTUP:

  1. Papriky opláchneme, rozpůlíme a vydlabeme semínka.
  2. Tvaroh rozmícháme s utřeným česnekem, osolíme a opepříme a dochutíme mletou paprikou a sekanou pažitkou.
  3. Tvarohovou směsí naplníme půlky paprik, které vyskládáme na plech a zapečeme v horké troubě asi 20 minut při 200 °C.

Hotový recept na papriky s tvarohem

zdroj: saladmenu.com

3. Paprika s bramborem

Zajímavou obměnou plněných paprik jsou ty, které pečeme zároveň s bramborem.

INGREDIENCE:

  • 8 paprik
  • 500 g mletého masa
  • 1 rajský protlak
  • vejce
  • 8 ks brambor
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • česnek

POSTUP:

  1. Připravíme si mleté maso, které smícháme s vejcem, česnekem, solí, majoránkou a pepřem.
  2. Brambory omyjeme a oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Papriky opláchneme a zkrojíme vršek a vydlabeme semínka.
  4. Pak papriky naplníme masovou směsí.
  5. Pekáček vymažeme olejem a na dno dáme brambory, osolíme a opepříme.
  6. Na ně položíme papriky a přidáme rajský protlak.
  7. Dáme zapéci do trouby na 180 °C, až budou brambory měkké a maso hotové.

Hotový recept na papriky s bramborem

zdroj: damndelicious.net

4. Paprika plněná vejci

Na přípravu tohoto pokrmu si přichystáme červenou papriku – kapii, kterou doplníme vejci.

INGREDIENCE:

  • 2 velké červené papriky
  • 1 cibule
  • česnek dle chuti
  • olej
  • 100 g tvrdého sýru Eidam
  • nať petrželky
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. V pánvičce orestujeme nakrájenou cibuli a utřený česnek.
  2. V misce smícháme nastrouhaný tvrdý sýr a osmaženou cibuli společně s nasekanou petrželovou natí.
  3. Papriky opláchneme, rozkrojíme na půlky, vnitřek vydlabeme. Pak je naplníme směsí sýru a cibule.
  4. Papriky dáme do zapékací misky, do sýru uděláme důlek a rozklepneme do něho vejce a osolíme a opepříme.
  5. Zapékáme asi 25 minut při 180 °C.

Hotový recept na papriku plněnou vejci

zdroj: recipesbnb.com

5. Paprika plněná sýrem a uzeninou

Nemáme-li po ruce mleté maso, můžeme ho nahradit také uzeninou a tou naplnit papriky. Získáme tak poměrně rychlé občerstvení pro návštěvy.

INGREDIENCE:

  • 10 zelených nebo bílých paprik
  • tavený sýr
  • niva
  • tvrdý sýr Eidam
  • uzený tvrdý sýr
  • 2 druhy pikantních klobás
  • olej
  • víno

POSTUP:

  1. Papriky opláchneme, uřežeme jim vršky, které si ale ponecháme.
  2. Klobásky nadrobno nakrájíme a smícháme se všemi druhy postrouhaných sýrů.
  3. Papriky naplníme – do špičky dáme kousek taveného sýru a do zbytku pak směs klobás a sýrů ostatních.
  4. Papriky přiklopíme seříznutými vršky a na pánvi na oleji je ze všech stran opečeme.
  5. Podlijeme vínem a ještě chvíli dusíme.

 

Syrové i plněné papriky připravené pro rychlé letní občerstvení podáváme pouze s pečivem. Pečivo vybíráme podle vlastní chuti, takže to může být bílé nebo chlebové pečivo, případně pečivo připravené z celozrnné nebo jiné mouky. Při výběru přihlédneme i ke skladbě náplně.

Hotový recept na papriky plněné uzeninou a sýrem

zdroj: damndelicious.net

Podle toho, zda budeme papriky podávat celé, půlené nebo krájené na kolečka si připravíme velikostně odpovídající části pečiva. Můžeme je přitom lehce potřít máslem, pomazánkovým máslem nebo taveným sýrem. Různě krájené papriky ještě můžeme dozdobit zelenými natěmi, lístky salátu nebo jinou zeleninou.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *