Luxusní recepty na zapečené papriky v troubě na 8 způsobů. Inspirujte se!

Z této všestranně použitelné zeleniny můžete připravit spoustu chutných jídel.

My jsme si pro vás tentokrát připravili recepty s pečenými paprikami v tradičních i méně známých variantách.

Vyzkoušejte je nakládané, v pomazánce, v omáčkách nebo plněné.

Pochutnáte si!

Řecké masové kuličky s omáčkou z pečených paprik

Pečené krůtí masové kuličky s nejluxusnější omáčkou z upečených červených paprik povýší vaše kulinářské dovednosti o další level a vaše rodina už nebude chtít obědvat či večeřet nic jiného!

Ingredience

Na omáčku z pečených paprik:

  • 6 červených paprik
  • 1/2 šálku + 1 lžíce olivového nebo avokádového oleje
  • 1/4 šálku červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mořské soli

Na masové kuličky:

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 500 g ​​krůtí klobásy, nastrouhané najemno
  • 1 vejce
  • 3/4 šálku mandlové mouky
  • 1 lžička soli + více podle chuti
  • 1/4 šálku jemně nakrájené červené cibule
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky
  • 2 lžíce čerstvě nasekané máty

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  2. Každou papriku nakrájejte na polovinu nebo na třetiny, odstraňte blánu, zbavte se semínek a vrchní části potřete olivovým olejem.
  3. Papriky dejte na plech a pečte asi 20 minut, nebo dokud nezměknou a trochu nezhnědnou.
  4. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  5. Snižte teplotu trouby na 190 stupňů.
  6. Mezitím si připravte masové kuličky.
  7. Smíchejte mleté krůtí a nastrouhanou klobásu s rozšlehaným vejcem, mandlovou moukou, solí, červenou cibulí, sójovou omáčkou, petrželkou a mátou.
  8. Dobře promíchejte rukama.
  9. Rukama nebo naběračkou vytvarujte kuličky o průměru přibližně 4 cm.
  10. Položte na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Přendejte do trouby a pečte asi 20 minut.
  12. Zatímco se kuličky pečou, dodělejte omáčku.
  13. Do mixéru dejte pečenou papriku, olej, ocet, sůl a česnek.
  14. Rozmixujte do hladka.
  15. Vyjměte kuličky z trouby a podávejte teplé pokapané omáčkou z červené papriky s květákovou nebo normální rýží.
  16. Podle potřeby ozdobte sýrem feta a dalšími čerstvými bylinkami (tymián nebo bazalka).
Pečené krůtí masové kuličky s paprikovou omáčkou servírované  ve velké míse.
www.wholesomelicious.com

Pomazánka z pečených paprik

Tato lahodná pomazánka je krásně sladká díky upečeným červeným paprikám a rajčatům, má příjemnou středomořskou chuť a lze ji použít nejen jako pomazánku na sendvič, ale i jako dip k chlebu naan či omáčku na těstovinu.

Ingredience

  • 3 červené papriky rozpůlené, zbavené pecek a stopky
  • 1 červená cibule střední velikosti, nakrájená na čtvrtky
  • 4 velké stroužky česneku, oloupané
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 4 polévkové lžíce lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 lžíce čerstvě nasekané bazalky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  2. Plech vyložte pečicím papírem.
  3. Položte na něj nakrájenou papriku, cibuli a česnek.
  4. Zeleninu pečte 45 minut nebo do změknutí.
  5. Vyjměte plech z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
  6. Papriky oloupejte.
  7. Vložte pečené papriky, cibuli a česnek do mixéru nebo kuchyňského robotu.
  8. Přidejte rajčata, lahůdkové droždí, balzamiko, sůl a pepř a mixujte, dokud vám nevznikne hladká směs.
  9. Užijte si ji!
Paprikový dip servírovaný v mističce,  posypaný bylinkami a oříšky.
www.intentionalhospitality.com

Máme pro vás i další skvělé recepty na pomazánku z papriky pro jednohubky i obložené chlebíčky. Vyzkoušejte je všechny!

Zapečené papriky plněné ricottou

Tyto zapečené papriky jsou inspirovány Toskánskem a jsou plněné čerstvými bylinkami, krémovou ricottou a výrazným parmezánem. Jejich příprava trvá asi 30 minut a můžete je servírovat například jako luxusní jednoduchou přílohu.

Ingredience

  • 5 žlutých nebo červených paprik
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 šálky plnotučné ricotty
  • ½ šálku jemně nakrájené jarní cibulky
  • ½ šálku nasekané čerstvé bazalky
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • po 1 polévkové lžíci čerstvé máty, čerstvého rozmarýnu a nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 2 velká vejce
  • ½ šálku strouhaného parmazánu
  • 1 lžička sušených květů fenyklu (volitelně)
  • 2 lžíce strouhanky v kombinaci s trochou oleje

Postup

  1. Chcete-li získat kouřovější chuť paprik, rychle je opečte na otevřeném plameni sporáku, pokud máte tu možnost.
  2. Nechte vychladnout a poté sloupněte zčernalou kůži.
  3. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  4. Papriky podélně rozpůlte, odstraňte semínka a žebra.
  5. Papriky celé potřete olivovým olejem.
  6. Ve střední misce smíchejte ricottu, bazalku, cibuli, bylinky, sůl a pepř.
  7. Rozšlehejte vejce a parmazán.
  8. Papriky naplňte směsí a poklaďte květy fenyklu a strouhankou.
  9. Pečte 30 minut, nebo dokud ricotta neztuhne a strouhanka nezezlátne.
  10. Dobrou chuť!
Papriky plněné čerstvými bylinkami, krémovou ricottou a výrazným parmezánem, servírované na dřevěném prkýnku s vedle položenou jarní cibulkou.
www.liveeatlearn.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na pečené naplněné papriky v 7 různých variantách.

Krémová polévka z pečených paprik

Bohatá a chutěmi nabitá polévka ze sladkých upečených červených paprik, česneku a sušených rajčat, doplněná bazalkovým pestem a crème fraîche. Je úžasně hřejivá a jednoduchá na přípravu.

Ingredience

  • 6 červených paprik nebo kapií (cca 750 g)
  • 1 žlutá cibule
  • 5 sušených rajčat
  • 4 stroužky česneku, oloupané a celé
  • asi ½ polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 2,5 šálků zeleninového vývaru
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžíce bazalkového pesta
  • crème fraîche na ozdobení

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Červenou papriku nakrájejte nahrubo a vložte do velkého pekáčku s oloupanými celými stroužky česneku.
  3. Pokapejte olivovým olejem, posypte solí a pepřem a poté pečte v troubě, dokud lehce nezhnědne (asi 40 minut).
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno a ve velkém hrnci s trochou olivového oleje orestujte, dokud nebude průsvitná a měkká.
  5. Jakmile změkne, přidejte pečenou papriku a česnek, sušená rajčata a zeleninový vývar.
  6. Vařte 10 minut, poté vypněte plamen a ponorným mixérem rozmixujte do úplného hladka.
  7. Ochutnejte a případně opepřete.
  8. Přidejte malou trošičku čerstvě vymačkané citronové šťávy, promíchejte a podávejte s kapkou crème fraîche a domácím pestem.
  9. Servírujte s křupavým chlebem.
Papriková polévka s česnekem a sušenými rajčaty doplněná bazalkovým pestem, crème fraîche a lístky čerstvé bazalky, servírovaná v miskách, s vedle položenou paprikou a bazalkou.
www.insidetherustickitchen.com

Nakládané pečené papriky

Není nic lepší než kuřecí sendvič se sladkými nakládanými paprikami. Připravte si je i vy doma! Je to jednoduché, vynikající a je to skvělý způsob, jak uskladnit přebytečné papriky.

Ingredience

  • 3 červené papriky
  • 3 žluté papriky
  • extra panenský olivový olej
  • 1 polévková lžíce mořské soli a další na posypání paprik
  • mletý pepř dle chuti
  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
  • ¾ šálku bílého balzamikového octa
  • ¾ šálku jablečného octa
  • ¾ šálku vody
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
  • 6 kuliček pepře

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Česnek a pepř rozdělte do 2 půllitrových vysterilizovaných sklenic se širokým hrdlem.
  3. Dejte papriky na pekáč, potřete je olivovým olejem a posypte solí a pepřem.
  4. Pečte 40 minut a v polovině pečení je otočte.
  5. Nechte vychladnout a poté je nakrájejte a nandejte do sklenic.
  6. Smíchejte v míse octy, vodu, oregano a 1 polévkovou lžíci soli.
  7. Papriky zalijte solným roztokem a ponechte při tom nějaký prostor pro uvolnění vzduchových bublin.
  8. Pevně přikryjte pokličkou.
  9. Nechte vychladnout, poté dejte do ledničky a v případě potřeby vyndejte a servírujte.
  10. Dobrou chuť!
Žluté a červené papriky naložené v zavařovací sklenici.
www.theeclectickitchen.com

Máme pro vás i spoustu dalších tipů, jak zavařit papriky. Inspirujte se našimi návody a recepty!

Těstoviny s omáčkou z pečených paprik

Ochutnejte luxusní omáčku z aromatických, sladkých paprik upečených v troubě, pečeného česneku, kešu oříšků a šalotky. Překypuje chutí díky přidání čerstvých lístků bazalky a kapky citrónové šťávy.

Ingredience

  • 4 červené papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 stroužků česneku, oloupaných
  • 1 velká nakrájená šalotka
  • 1/4 šálku kešu ořechů
  • hrst lístků bazalky
  • 500 g těstovin
  • 1/2 hrnku zeleninového vývaru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Červenou papriku rozkrojte podélně napůl a odstraňte stonky, semínka a blány.
  3. Položte řeznou stranou dolů na plech a potřete olivovým olejem.
  4. Pečte v předehřáté troubě 25 minut.
  5. Na plech přidejte celé stroužky česneku, nakrájenou šalotku a kešu oříšky.
  6. Pečte dalších 10 minut.
  7. Jakmile jsou červené papriky opečené, vyjměte plech z trouby a přesuňte papriky do mísy.
  8. Mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte stranou, dokud papriky nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat.
  9. Po vychladnutí oloupejte slupky a vyhoďte je.
  10. Do mixéru přidejte opečenou červenou papriku, stroužky česneku, šalotku, kešu oříšky, lístky bazalky, zeleninový vývar a citronovou šťávu.
  11. Pořádně promixujte, dokud vám nevznikne krémová omáčka.
  12. Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou.
  13. Přidejte preferované těstoviny a vařte podle návodu na obalu.
  14. Sceďte a dejte stranou.
  15. Rozmixovanou omáčku zahřejte v hrnci na střední teplotě.
  16. Smíchejte s uvařenými těstovinami.
  17. Podávejte teplé.
  18. Posypte veganským nebo obyčejným parmezánem a vločkami červeného chilli.
  19. Užijte si to!
Těstoviny s paprikovou omáčkou servírované v hlubokém talíři s kouskem pečiva a vidličkou.
www.pastabased.com

Papriky z trouby plněné feta sýrem

Zdravá pochoutka, která je navíc jednoduchá na přípravu! Připravte si ji i vy! Je skvělá jako jednoduchá večeře, předkrm i příloha.

Ingredience

  • 2 papriky, rozpůlené a zbavené semínek (1 červená a 1 žlutá nebo oranžová)
  • 12 cherry rajčat
  • 8 černých oliv bez pecek
  • 50 g sýra feta, rozdrobeného
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička čerstvého oregana

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Papriky položte na plech řezem nahoru.
  3. Smíchejte všechny ostatní ingredience a použijte je k naplnění paprik.
  4. Pečte 30 minut, dokud paprika nezměkne.
  5. Servírujte!
Poloviny paprik plněné sýrem, rajčaty a olivami na plechu.
www.diabetes.org.uk

Salát z pečených paprik

Krásný a živý salát z upečených paprik, restované cibule, pražených piniových oříšků a čerstvých bylinek se skvěle hodí ke grilovanému masu nebo jako náplň do sendvičů. Chutná výtečně teplý i studený a v lednici vydrží až týden!

Ingredience

  • 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
  • 1 kg mixu červených a žlutých paprik
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, nakrájeného na tenké plátky
  • 1 lžička medu
  • hrstka čerstvé bazalky
  • hrstka čerstvé petrželky
  • sůl a pepř podle chuti
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce piniových oříšků, pražených

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200˚C.
  2. Plech vyložte alobalem.
  3. Celé papriky položte na připravený plech a pečte 25 minut, přičemž v polovině pečení papriky otočte.
  4. Vyjměte papriky z trouby a vložte je do mísy.
  5. Přikryjte je natěsno potravinářskou fólií na asi 3 minuty (aby se zapařily).
  6. Nechte stranou, dokud nebude vlažné.
  7. Papriky oloupejte a nakrájejte na 5 cm proužky.
  8. Papriky neoplachujte.
  9. Umístěte je do střední misky, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, bazalku, petrželku, med, sůl a pepř.
  10. Promíchejte a dejte do lednice.
  11. Mezitím na středním plameni rozpalte malou pánev, přidejte piniové oříšky a za častého míchání opékejte dozlatova asi 4 minuty.
  12. Přendejte ořechy do malé misky, poté do stejné pánve přidejte olej a orestujte cibuli, dokud nebude voňavá a lehce zkaramelizovaná.
  13. Cibuli přidejte k paprikám.
  14. Jemně promíchejte.
  15. Hotový salát nandejte do mísy nebo rozdělte do servírovacích misek a posypte praženými piniovými oříšky.
Paprikový salát s restovanou cibulí, praženými piniovými oříšky a čerstvými bylinkami servírovaný na oválném talíři s vedle položenými vařičkami a miskou semínek.
www.dinewithjemutai.com

Přínášíme vám také dalších 5 lahodných receptů na paprikové saláty, které si zamilují i zarytí masožravci. Vyberte si, zda dáte přednost čerstvé zelenině nebo pečené či grilované. Tak jako tak si pochutnáte!

Jaké papriky můžeme péct v troubě

  • Péct v troubě můžete jakýkoli druh papriky, vždy bude chutnat úžasně.
  • Červené papriky jsou sladší a proto jsou všeobecně oblíbenější.
  • Vysoká teplota totiž může paprice dodat trochu hořkosti, takže čím sladší paprika, tím lépe ve výsledku bude chutnat.

A jak dnešní recepty chutnaly vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X