Z této všestranně použitelné zeleniny můžete připravit spoustu chutných jídel.
My jsme si pro vás tentokrát připravili recepty s pečenými paprikami v tradičních i méně známých variantách.
Vyzkoušejte je nakládané, v pomazánce, v omáčkách nebo plněné.
Pochutnáte si!
Řecké masové kuličky s omáčkou z pečených paprik
Pečené krůtí masové kuličky s nejluxusnější omáčkou z upečených červených paprik povýší vaše kulinářské dovednosti o další level a vaše rodina už nebude chtít obědvat či večeřet nic jiného!
Ingredience
Na omáčku z pečených paprik:
- 6 červených paprik
- 1/2 šálku + 1 lžíce olivového nebo avokádového oleje
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mořské soli
Na masové kuličky:
- 500 g mletého krůtího masa
- 500 g krůtí klobásy, nastrouhané najemno
- 1 vejce
- 3/4 šálku mandlové mouky
- 1 lžička soli + více podle chuti
- 1/4 šálku jemně nakrájené červené cibule
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- 2 lžíce čerstvě nasekané máty
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Každou papriku nakrájejte na polovinu nebo na třetiny, odstraňte blánu, zbavte se semínek a vrchní části potřete olivovým olejem.
- Papriky dejte na plech a pečte asi 20 minut, nebo dokud nezměknou a trochu nezhnědnou.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Snižte teplotu trouby na 190 stupňů.
- Mezitím si připravte masové kuličky.
- Smíchejte mleté krůtí a nastrouhanou klobásu s rozšlehaným vejcem, mandlovou moukou, solí, červenou cibulí, sójovou omáčkou, petrželkou a mátou.
- Dobře promíchejte rukama.
- Rukama nebo naběračkou vytvarujte kuličky o průměru přibližně 4 cm.
- Položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Přendejte do trouby a pečte asi 20 minut.
- Zatímco se kuličky pečou, dodělejte omáčku.
- Do mixéru dejte pečenou papriku, olej, ocet, sůl a česnek.
- Rozmixujte do hladka.
- Vyjměte kuličky z trouby a podávejte teplé pokapané omáčkou z červené papriky s květákovou nebo normální rýží.
- Podle potřeby ozdobte sýrem feta a dalšími čerstvými bylinkami (tymián nebo bazalka).

Pomazánka z pečených paprik
Tato lahodná pomazánka je krásně sladká díky upečeným červeným paprikám a rajčatům, má příjemnou středomořskou chuť a lze ji použít nejen jako pomazánku na sendvič, ale i jako dip k chlebu naan či omáčku na těstovinu.
Ingredience
- 3 červené papriky rozpůlené, zbavené pecek a stopky
- 1 červená cibule střední velikosti, nakrájená na čtvrtky
- 4 velké stroužky česneku, oloupané
- 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
- 2 lžičky balzamikového octa
- 4 polévkové lžíce lahůdkového droždí
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 2 lžíce čerstvě nasekané bazalky
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Položte na něj nakrájenou papriku, cibuli a česnek.
- Zeleninu pečte 45 minut nebo do změknutí.
- Vyjměte plech z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
- Papriky oloupejte.
- Vložte pečené papriky, cibuli a česnek do mixéru nebo kuchyňského robotu.
- Přidejte rajčata, lahůdkové droždí, balzamiko, sůl a pepř a mixujte, dokud vám nevznikne hladká směs.
- Užijte si ji!

Máme pro vás i další skvělé recepty na pomazánku z papriky pro jednohubky i obložené chlebíčky. Vyzkoušejte je všechny!
Zapečené papriky plněné ricottou
Tyto zapečené papriky jsou inspirovány Toskánskem a jsou plněné čerstvými bylinkami, krémovou ricottou a výrazným parmezánem. Jejich příprava trvá asi 30 minut a můžete je servírovat například jako luxusní jednoduchou přílohu.
Ingredience
- 5 žlutých nebo červených paprik
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 šálky plnotučné ricotty
- ½ šálku jemně nakrájené jarní cibulky
- ½ šálku nasekané čerstvé bazalky
- 1 hrst nasekané petrželky
- po 1 polévkové lžíci čerstvé máty, čerstvého rozmarýnu a nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 2 velká vejce
- ½ šálku strouhaného parmazánu
- 1 lžička sušených květů fenyklu (volitelně)
- 2 lžíce strouhanky v kombinaci s trochou oleje
Postup
- Chcete-li získat kouřovější chuť paprik, rychle je opečte na otevřeném plameni sporáku, pokud máte tu možnost.
- Nechte vychladnout a poté sloupněte zčernalou kůži.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Papriky podélně rozpůlte, odstraňte semínka a žebra.
- Papriky celé potřete olivovým olejem.
- Ve střední misce smíchejte ricottu, bazalku, cibuli, bylinky, sůl a pepř.
- Rozšlehejte vejce a parmazán.
- Papriky naplňte směsí a poklaďte květy fenyklu a strouhankou.
- Pečte 30 minut, nebo dokud ricotta neztuhne a strouhanka nezezlátne.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i naše další recepty na pečené naplněné papriky v 7 různých variantách.
Krémová polévka z pečených paprik
Bohatá a chutěmi nabitá polévka ze sladkých upečených červených paprik, česneku a sušených rajčat, doplněná bazalkovým pestem a crème fraîche. Je úžasně hřejivá a jednoduchá na přípravu.
Ingredience
- 6 červených paprik nebo kapií (cca 750 g)
- 1 žlutá cibule
- 5 sušených rajčat
- 4 stroužky česneku, oloupané a celé
- asi ½ polévkové lžíce citrónové šťávy
- 2,5 šálků zeleninového vývaru
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžíce bazalkového pesta
- crème fraîche na ozdobení
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Červenou papriku nakrájejte nahrubo a vložte do velkého pekáčku s oloupanými celými stroužky česneku.
- Pokapejte olivovým olejem, posypte solí a pepřem a poté pečte v troubě, dokud lehce nezhnědne (asi 40 minut).
- Cibuli nakrájejte nadrobno a ve velkém hrnci s trochou olivového oleje orestujte, dokud nebude průsvitná a měkká.
- Jakmile změkne, přidejte pečenou papriku a česnek, sušená rajčata a zeleninový vývar.
- Vařte 10 minut, poté vypněte plamen a ponorným mixérem rozmixujte do úplného hladka.
- Ochutnejte a případně opepřete.
- Přidejte malou trošičku čerstvě vymačkané citronové šťávy, promíchejte a podávejte s kapkou crème fraîche a domácím pestem.
- Servírujte s křupavým chlebem.

Objevte podobné tipy
Nakládané pečené papriky
Není nic lepší než kuřecí sendvič se sladkými nakládanými paprikami. Připravte si je i vy doma! Je to jednoduché, vynikající a je to skvělý způsob, jak uskladnit přebytečné papriky.
Ingredience
- 3 červené papriky
- 3 žluté papriky
- extra panenský olivový olej
- 1 polévková lžíce mořské soli a další na posypání paprik
- mletý pepř dle chuti
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- ¾ šálku bílého balzamikového octa
- ¾ šálku jablečného octa
- ¾ šálku vody
- 2 polévkové lžíce cukru
- 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 6 kuliček pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Česnek a pepř rozdělte do 2 půllitrových vysterilizovaných sklenic se širokým hrdlem.
- Dejte papriky na pekáč, potřete je olivovým olejem a posypte solí a pepřem.
- Pečte 40 minut a v polovině pečení je otočte.
- Nechte vychladnout a poté je nakrájejte a nandejte do sklenic.
- Smíchejte v míse octy, vodu, oregano a 1 polévkovou lžíci soli.
- Papriky zalijte solným roztokem a ponechte při tom nějaký prostor pro uvolnění vzduchových bublin.
- Pevně přikryjte pokličkou.
- Nechte vychladnout, poté dejte do ledničky a v případě potřeby vyndejte a servírujte.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás i spoustu dalších tipů, jak zavařit papriky. Inspirujte se našimi návody a recepty!
Těstoviny s omáčkou z pečených paprik
Ochutnejte luxusní omáčku z aromatických, sladkých paprik upečených v troubě, pečeného česneku, kešu oříšků a šalotky. Překypuje chutí díky přidání čerstvých lístků bazalky a kapky citrónové šťávy.
Ingredience
- 4 červené papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku, oloupaných
- 1 velká nakrájená šalotka
- 1/4 šálku kešu ořechů
- hrst lístků bazalky
- 500 g těstovin
- 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Červenou papriku rozkrojte podélně napůl a odstraňte stonky, semínka a blány.
- Položte řeznou stranou dolů na plech a potřete olivovým olejem.
- Pečte v předehřáté troubě 25 minut.
- Na plech přidejte celé stroužky česneku, nakrájenou šalotku a kešu oříšky.
- Pečte dalších 10 minut.
- Jakmile jsou červené papriky opečené, vyjměte plech z trouby a přesuňte papriky do mísy.
- Mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte stranou, dokud papriky nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat.
- Po vychladnutí oloupejte slupky a vyhoďte je.
- Do mixéru přidejte opečenou červenou papriku, stroužky česneku, šalotku, kešu oříšky, lístky bazalky, zeleninový vývar a citronovou šťávu.
- Pořádně promixujte, dokud vám nevznikne krémová omáčka.
- Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou.
- Přidejte preferované těstoviny a vařte podle návodu na obalu.
- Sceďte a dejte stranou.
- Rozmixovanou omáčku zahřejte v hrnci na střední teplotě.
- Smíchejte s uvařenými těstovinami.
- Podávejte teplé.
- Posypte veganským nebo obyčejným parmezánem a vločkami červeného chilli.
- Užijte si to!

Papriky z trouby plněné feta sýrem
Zdravá pochoutka, která je navíc jednoduchá na přípravu! Připravte si ji i vy! Je skvělá jako jednoduchá večeře, předkrm i příloha.
Ingredience
- 2 papriky, rozpůlené a zbavené semínek (1 červená a 1 žlutá nebo oranžová)
- 12 cherry rajčat
- 8 černých oliv bez pecek
- 50 g sýra feta, rozdrobeného
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička čerstvého oregana
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Papriky položte na plech řezem nahoru.
- Smíchejte všechny ostatní ingredience a použijte je k naplnění paprik.
- Pečte 30 minut, dokud paprika nezměkne.
- Servírujte!

Salát z pečených paprik
Krásný a živý salát z upečených paprik, restované cibule, pražených piniových oříšků a čerstvých bylinek se skvěle hodí ke grilovanému masu nebo jako náplň do sendvičů. Chutná výtečně teplý i studený a v lednici vydrží až týden!
Ingredience
- 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
- 1 kg mixu červených a žlutých paprik
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nakrájeného na tenké plátky
- 1 lžička medu
- hrstka čerstvé bazalky
- hrstka čerstvé petrželky
- sůl a pepř podle chuti
- šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce piniových oříšků, pražených
Postup
- Předehřejte troubu na 200˚C.
- Plech vyložte alobalem.
- Celé papriky položte na připravený plech a pečte 25 minut, přičemž v polovině pečení papriky otočte.
- Vyjměte papriky z trouby a vložte je do mísy.
- Přikryjte je natěsno potravinářskou fólií na asi 3 minuty (aby se zapařily).
- Nechte stranou, dokud nebude vlažné.
- Papriky oloupejte a nakrájejte na 5 cm proužky.
- Papriky neoplachujte.
- Umístěte je do střední misky, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, bazalku, petrželku, med, sůl a pepř.
- Promíchejte a dejte do lednice.
- Mezitím na středním plameni rozpalte malou pánev, přidejte piniové oříšky a za častého míchání opékejte dozlatova asi 4 minuty.
- Přendejte ořechy do malé misky, poté do stejné pánve přidejte olej a orestujte cibuli, dokud nebude voňavá a lehce zkaramelizovaná.
- Cibuli přidejte k paprikám.
- Jemně promíchejte.
- Hotový salát nandejte do mísy nebo rozdělte do servírovacích misek a posypte praženými piniovými oříšky.

Přínášíme vám také dalších 5 lahodných receptů na paprikové saláty, které si zamilují i zarytí masožravci. Vyberte si, zda dáte přednost čerstvé zelenině nebo pečené či grilované. Tak jako tak si pochutnáte!
Jaké papriky můžeme péct v troubě
- Péct v troubě můžete jakýkoli druh papriky, vždy bude chutnat úžasně.
- Červené papriky jsou sladší a proto jsou všeobecně oblíbenější.
- Vysoká teplota totiž může paprice dodat trochu hořkosti, takže čím sladší paprika, tím lépe ve výsledku bude chutnat.
A jak dnešní recepty chutnaly vám? Napište nám do komentářů!