Výtečné recepty s lilkem! Pochutnají si vegani, vegetariáni i masožravci. Inspirujte se

Jednoduché recepty na lilek si zamiluje každý!

Inspirujte se s námi a vyzkoušejte ho snad ve všech možných podobách, ve kterých si ho můžete připravit!

Je libo pomazánku, ajvar nebo ugrilovanou dobrotu?

Vyberte si sami!

Zapečený plněný lilek se žampiony

Rychlovka k pondělní večeři.

Co budeme potřebovat

  • 2 lilky
  • 100 g jogurtu
  • 100 g zakysané smetany
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra
  • 100 g nakládaných žampionů
  • olivový olej
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • bazalka

Postup

  • Lilky podélně rozpůlíme, osolíme a necháme vypotit.
  • Vymačkáme přebytečnou vodu.
  • Předehřejeme troubu na 180 °C.
  • Vydlabeme dužinu.
  • Smícháme jogurt, smetanu, dužinu a žampiony.
  • Dochutíme česnekem, solí, pepřem a bazalkou.
  • Vydlabané lilky potřeme olivovým olejem a naplníme směsí.
  • Pečeme přibližně 50 minut.
  • Podáváme.
Lahodný lilek zapečený se zeleninou v troubě.
Zdroj: atasteofamore.com

Pečený lilek s česnekem

Česneku není nikdy dost, a to platí i pro tento recept z lilku.

Co budeme potřebovat

  • 2 lilky
  • 6 rajčat
  • 30 dkg šunky nebo párků
  • 2 lžíce másla
  • cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • 4 plátky sýra

Postup

  • Lilek podélně rozkrojíme a spaříme ve vařící vodě.
  • Pak dužninu opatrně vybereme lžičkou, abychom neporušili slupku. Vydlabanou dužninu přidáme do nádivky.
  • Nádivku předem tepelně zpracujeme, protože lilek pak zapékáme jen zhruba 15 až 20 minut.
  • Na másle tedy orestujeme kostičky rajčete, nakrájenou cibuli, česnek, kostičky lilku a šunku nebo párky.
  • Po 10 minutách průběžného míchání vyjmeme a vložíme do mísy, dochutíme sójovou omáčkou, solí, pepřem, bazalkou.
  • Připravenou nádivkou naplníme půlky lilku a pečeme asi 5 minut, pak náplň překryjeme plátkem sýra a dopečeme dozlatova.
Jednohubky z lilku plněné nádivkou.
Zdroj: viktoriastable.com

Lilek s mletým masem

Tento recept s lilky a mletým vepřovým masem, pikantní česnekovou omáčkou jsou skromným a oblíbeným pokrmem v čínské kuchyni.

Co budeme potřebovat

  • 2 dlouhé lilky
  • špetka soli
  • 60 g mletého vepřového masa
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ polévkové lžíce bílého vína
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 5 cm zázvoru, nakrájený na plátky
  • 2 jarní cibulky, bílá polovina a zelená polovina rozdělená
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • špetka cukru
  • ½ lžičky sezamového oleje

Postup

  • Z lilku odstraňte konce a poté ho nakrájejte na malé.
  • Přendejte je do velkého hrnce naplněného vodou, přidejte špetku soli a nechte 10 minut louhovat.
  • Nechte zcela okapat.
  • Mleté vepřové maso marinujte s mletým zázvorem, špetkou soli a bílým vínem.
  • Ve woku nebo na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a lilky 6–9 minut opékejte, dokud lilky nezměknou a nezvadnou.
  • Vyndejte lilky a nechte v oleji.
  • Přidejte marinované vepřové maso a restujte.
  • Maso vyndejte
  • Znovu zahřejte asi 1 lžíci oleje na vaření ve woku a smažte bílé části zelené cibule, česnek, zázvor, dokud se nerozvoní.
  • Vraťte lilky spolu se smaženým mletým vepřovým masem, sójovou omáčkou, cukrem a sezamovým olejem do pánve a dobře promíchejte.
  • Ozdobte nakrájenou cibulkou (zelenou částí) a podávejte s dušenou rýží.

Jestli milujete asijskou kuchyni zkuste recepty na vietnamský bůček, neboli Bun Cha!

Kombinace lilku a mletého masa s rýží.
Zdroj: maralskitchen.com

Ajvar z pečeného lilku a paprik

Ajvar je srbská lilková směs s upečenou sladkou paprikou, někdy označovaná jako vegetariánský kaviár. Jeho kouřová chuť se skvěle hodí ke grilovaným nebo pečeným masům, zejména jehněčímu.

Co budeme potřebovat

  • 2 velké lilky
  • 6 velkých červených paprik
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • 60 ml kvalitního olivového oleje
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky

Postup

  • Zahřejte troubu na 200 stupňů.
  • Lilek po celé délce propíchejte vidličkou.
  • Omyté lilky a papriky položte na plech s pečicím papírem a opékejte, dokud jejich slupka nezčerná, asi 30 minut.
  • Pečenou zeleninu vložte do žáruvzdorné mísy.
  • Přikryjeme je igelitem a nechejte 10 minut v páře.
  • Oloupejte a vyhoďte zčernalé slupky, stonky a semena.
  • Ve velké misce rozmačkejte nebo nakrájejte zeleninu, podle toho, jak hladký nebo hrubý máte ajvar rádi.
  • Dochutíme solí a pepřem.
  • Přidejte česnek a citronovou šťávu a za stálého míchání zakápněte olejem.
  • Ozdobte nasekanou petrželkou na ozdobu a podávejte.

Přidejte nakrájené červené chilli papričky a cibuli a citronovou šťávu nahraďte červeným vínem nebo červeným vinným octem.

Bulharské kiopoolu je podobné, ale místo červené papriky se používá zelená paprika a přidávají se rajčata. Nebo se inspirujte našimi recepty na ajvar, určitě si vyberete!

Sklenička plná lahodného ajvaru z pečené zeleniny.
Zdroj: jocooks.com

Zapečený lilek se sýrem a rajčaty

Jedná se o sýrový a snadno připravitelný recept s lilkem nádechem Itálie. Je to výborná alternativa k těstovinám.

Co budeme potřebovat

  • 1 lilek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 2 rajčata
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • 10 dkg šunky nakrájené
  • 10 dkg eidamu nakrájeného

Postup

  1. Lilek pokrájíme na příčné plátky, obalíme v mouce a osmažíme na oleji z obou stran.
  2. Plátky poskládáme na pekáč a na každé kolečko položíme kolečko rajčete, okořeníme.
  3. Pečeme 10 minut, pak přidáme plátek šunky a plátek sýra a dopečeme dozlatova.
  4. Servírujeme posypané pažitkou.
Lahodný lilek se sýrem a strouhankou.
Zdroj: thestayathomechef.com

Lilek na grilu

Není lepší vegetariánská, ale i veganská alternativa ke grilovanému masu. Potěšte své přátele touto grilovanou zeleninovou bombou!

Co budeme potřebovat

  • 2 lilky
  • 6 rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • hrst máty
  • 4 lžičky hořčice

Postup

  1. Lilek pokrájíme příčně na plátky silné 1 až 2 cm.
  2. Plátky namočíme do roztoku solné vody a necháme 30 minut odmočit.
  3. Rozpálíme gril asi tak, abychom nad ním udrželi ruku jen asi 5 sekund.
  4. Grilujeme rajčata z každé strany 5 minut, odložíme pod pokličku.
  5. Ugrilujeme lilek z každé strany asi 8 minut, naaranžujeme na tác s rajčaty.
  6. Zálivka: umixujeme olej, hořčici, sůl, polovinu množství mátových lístků.
  7. Přelijeme zálivkou grilovanou zeleninu.
  8. Servírujeme se snítkou zbylé máty.

Ještě doma nemáte hranatou grilovací pánev? Vyberte si!

Ugrilovaný lilek s pestem a oříšky.
Zdroj: foodiecrush.com

Lilková pomazánka

Tento recept na pomazánku z lilku získává svou unikátní chuť, díky česneku a tymiánu.

Co budeme potřebovat

  • 1 lilek
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce (olivového) oleje
  • 1 lžička octa
  • pažitka
  • 1 lžička česnekového koření nebo lisovaného česneku
  • 1 lžička tymiánu

Postup

  1. Neloupané očištěné lilky upečeme v troubě doměkka.
  2. Měkké lilky dobře posekáme a pak třeme v míse spolu s olejem, který přidáváme postupně.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme trochu octa, hořčice, pažitky, česnek a tymián a opět vše dobře promícháme.
  4. Směsí potíráme chlebíčky, můžeme dozdobit vajíčkem, okurkou a pokapat citronovou šťávou

U nás najdete i další inspiraci na pomazánku z lilku! Zkuste je všechny.

Miska plná lahodné a krémové pomazánky.
Zdroj: feastingathome.com

Lilek s bylinkami

Jednoduché, rychlé a chutné!

Co budeme potřebovat

  • 600 g lilku
  • 125 ml extra panenského olivového oleje
  • Hrst listů petržele n
  • 3 lžíce listů estragonu
  • 2 lžíce lístků citronového tymiánu
  • 40 ml jablečného octa a extra panenského olivového oleje
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Citronové kousky na ozdobu

Postup

  • Předehřejte velkou nepřilnavou pánev na vysokou teplotu.
  • Lilek nakrájejte příčně na 1,5 cm silné kousky.
  • Na pánev dejte 3 lžíce olivového oleje, a jakmile je rozpálený, přidejte plátky lilku, dbejte na to, abyste pánev nepřeplnili.
  • Smažte po dobu 5 minut na každé straně nebo do tmavě zlatohnědé, poté vyndejte a položte na talíř.
  • Tento postup opakujte se zbývajícím lilkem.
  • Posypte lilek bylinkami a pokapejte octem.
  • Dochuťte solí a pepřem a jemně promíchejte.
  • Směs lilku dejte na talíř a pokapejte zbylým olivovým olejem.
  • Podáváme s citronem.
Zapékací miska s rajčaty a opečeným lilekm.
Zdroj: nerdswithknives.com

Je lilek zdravý?

Lilek je potravinou bohatou na živiny, což znamená, že obsahuje dobré množství vitamínů, minerálů a vlákniny v malém množství kalorií.

Kromě toho, že lilek obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, může se pochlubit vysokým množstvím antioxidantů.

Antioxidanty jsou látky, které pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným škodlivými látkami.

Díky obsahu antioxidantů některé studie naznačují, že lilek může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění.

Lilky mají vysoký obsah vlákniny, která prochází trávicím systémem neporušená.

Vláknina může snížit hladinu cukru v krvi tím, že zpomalí rychlost trávení a vstřebávání cukru v těle. Pomalejší vstřebávání udržuje stabilní hladinu cukru v krvi a zabraňuje výkyvům.

Můžu jíst lilek syrový?

Naštěstí je odpověď ano! Zatímco listy a květy mohou být toxické, samotný lilek je bezpečný ke konzumaci v syrovém stavu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X