Která zelenina se upravuje jako maso?
Která zelenina má neotřelou modrofialovou barvu?
Ano, je to lilek neboli baklažán. Podobně jako u hub nebo ryb tkví kouzlo správné úpravy lilku v dostatečném koření a dochucování. Proto jsem sestavil 5 nejlepších receptů s lilkem!
Co se v článku dozvíte?
Úpravy lilku
Lilek můžeme v kuchyni:
- dusit
- smažit
- zapékat
- plnit
- plněný smažit / zapékat
- použít do pomazánky
Většinou jej neloupeme, slupku odstraníme pouze v případě poškození nebo u staršího plodu se zhrublou slupkou.
Zapečený lilek
INGREDIENCE
- 1 lilek
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 2 rajčata
- sůl, pepř
- pažitka
- 10 dkg šunky nakrájené
- 10 dkg eidamu nakrájeného
POSTUP
- Lilek pokrájíme na příčné plátky, obalíme v mouce a osmažíme na oleji z obou stran.
- Plátky poskládáme na pekáč a na každé kolečko položíme kolečko rajčete, okořeníme.
- Pečeme 10 minut, pak přidáme plátek šunky a plátek sýra a dopečeme dozlatova.
- Servírujeme posypané pažitkou.
Foto zdroj: pinterest.com
Pro další variaci na lilek v troubě zkuste také tento jednoduchý recept s rajčaty a cibulí.
Lilek na grilu
INGREDIENCE
- 2 lilky
- 6 rajčat
- 3 stroužky česneku
- lžíce oleje
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- hrst máty
- 4 lžičky hořčice
POSTUP
- Lilek pokrájíme příčně na plátky silné 1 až 2 cm.
- Plátky namočíme do roztoku solné vody a necháme 30 minut odmočit.
- Rozpálíme gril asi tak, abychom nad ním udrželi ruku jen asi 5 sekund.
- Grilujeme rajčata z každé strany 5 minut, odložíme pod pokličku.
- Ugrilujeme lilek z každé strany asi 8 minut, naaranžujeme na tác s rajčaty.
- Zálivka: umixujeme olej, hořčici, sůl, polovinu množství mátových lístků.
- Přelijeme zálivkou grilovanou zeleninu.
- Servírujeme se snítkou zbylé máty.
Plněný lilek
INGREDINECE
- 2 lilky
- 6 rajčat
- 30 dkg šunky nebo párků
- 2 lžíce másla
- cibulka
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- bazalka
- 4 plátky sýru
POSTUP
- Lilek podélně rozkrojíme a spaříme ve vařící vodě.
- Pak dužninu opatrně vybereme lžičkou, abychom neporušili slupku. Vydlabanou dužninu přidáme do nádivky.
- Nádivku předem tepelně zpracujeme, protože lilek pak zapékáme jen zhruba 15 až 20 minut.
- Na másle tedy orestujeme kostičky rajčete, nakrájenou cibuli,česnek, kostičky lilku a šunku / párky.
- Po 10 minutách průběžného míchání vyjmeme a vložíme do mísy, dochutíme sojovou omáčkou, solí, pepřem, bazalkou.
- Připravenou nádivkou naplníme půlky lilku a pečeme asi 5 minut, pak náplň překryjeme plátkem sýra a dopečeme dozlatova.

Musaka s lilkem
Pokud si marně lámete hlavu, kde už jste slovo „musaka“ slyšeli, tak patrně v souvislosti s balkánskou kuchyní. Zajímáte-li se o původ tohoto pokrmu, doporučuji tento článek.
INGREDIENCE
- 2 lilky
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- 6 rajčat
- 3 stroužky česneku
- 300 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého vepřového masa
- hrst petrželky nebo bazalky
- sůl, pepř
- 30 dkg sýru dle výběru
POSTUP
- Lilek nakrájíme příčně na tenké plátky, osolíme a necháme hodinu odstát v pekáči naskládané vedle sebe, pustí vodu.
- Lilky osušíme a orestujeme zprudka a z obou stran.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek najemno nasekáme, 1/3 rajčat nastrouháme, 3/4 nakrájíme na plátky nebo kostičky.
- Nakrájenou cibuli, česnek, a třetinu rajčat podusíme do měkka.
- Přidáme mleté maso, osolíme a opepříme.
- Pekáč vytřeme olejem, dno pokryjeme polovinou koleček lilku.
- Na ně vrstvíme masovou směs, druhou třetinu rajčat nakrájených na plátky, poté vrstvu z poloviny sýra, opět vrstvu lilku, opět rajčata a nakonec petrželku.
- Pečeme při 160 ° asi 20 minut.
- Podlijeme trochou vody, přidáme zbylý sýr a dopečeme dozlatova.

Lilková pomazánka
- 1 lilek
- kmín, sůl, pepř
- 1 lžíce (olivového) oleje
- 1 lžička octa
- pažitka
- 1 lžička hořčice
POSTUP
- Neloupané očištěné lilky upečeme v troubě doměkka.
- Měkké lilky dobře posekáme a pak třeme v míse spolu s olejem, který přidáváme postupně.
- Osolíme, opepříme, přidáme trochu octa. hořčice, pažitky, kmín a opět vše dobře promícháme.
- Směsí potíráme chlebíčky, můžeme dozdobit vajíčkem, okurkou a pokapat citronovou šťávou.
Další výbornou zeleninovou pomazánkou je například tato, do které spotřebujeme přebytečnou mrkev.
Tip na dochucení lilku: Zkuste během přípravy kteréhokoli receptu lilek dochutit někoika lžícemi sojové omáčky, k lilku se výborně hodí a jeho chuť nebude mdlá.
Sdílejte recept i dojmy z pokrmu s přáteli na facebooku, je to jednoduché, pod textem je modré tlačítko!