TOP recepty s lilkem neboli baklažánem

Která zelenina se upravuje jako maso?

Která zelenina má neotřelou modrofialovou barvu?

Ano, je to lilek neboli baklažán. Podobně jako u hub nebo ryb tkví kouzlo správné úpravy lilku v dostatečném koření a dochucování. Proto jsem sestavil 5 nejlepších receptů s lilkem!

Úpravy lilku

Lilek můžeme v kuchyni:

  • dusit
  • smažit
  • zapékat
  • plnit
  • plněný smažit / zapékat
  • použít do pomazánky

Většinou jej neloupeme, slupku odstraníme pouze v případě poškození nebo u staršího plodu se zhrublou slupkou.

Zapečený lilek

INGREDIENCE

  • 1 lilek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 2 rajčata
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • 10 dkg šunky nakrájené
  • 10 dkg eidamu nakrájeného

POSTUP

  1. Lilek pokrájíme na příčné plátky, obalíme v mouce a osmažíme na oleji z obou stran.
  2. Plátky poskládáme na pekáč a na každé kolečko položíme kolečko rajčete, okořeníme.
  3. Pečeme 10 minut, pak přidáme plátek šunky a plátek sýra a dopečeme dozlatova.
  4. Servírujeme posypané pažitkou.

Recepty s lilkem nejsou kulinářsky náročné.

Foto zdroj: pinterest.com

Pro další variaci na lilek v troubě zkuste také tento jednoduchý recept s rajčaty a cibulí.

Lilek na grilu

INGREDIENCE

  • 2 lilky
  • 6 rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • hrst máty
  • 4 lžičky hořčice

POSTUP

  1. Lilek pokrájíme příčně na plátky silné 1 až 2 cm.
  2. Plátky namočíme do roztoku solné vody a necháme 30 minut odmočit.
  3. Rozpálíme gril asi tak, abychom nad ním udrželi ruku jen asi 5 sekund.
  4. Grilujeme rajčata z každé strany 5 minut, odložíme pod pokličku.
  5. Ugrilujeme lilek z každé strany asi 8 minut, naaranžujeme na tác s rajčaty.
  6. Zálivka: umixujeme olej, hořčici, sůl, polovinu množství mátových lístků.
  7. Přelijeme zálivkou grilovanou zeleninu.
  8. Servírujeme se snítkou zbylé máty.

Lilek na grilu se hodí do salátu.

Plněný lilek

INGREDINECE

  • 2 lilky
  • 6 rajčat
  • 30 dkg šunky nebo párků
  • 2 lžíce másla
  • cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • 4 plátky sýru

POSTUP

  1. Lilek podélně rozkrojíme a spaříme ve vařící vodě.
  2. Pak dužninu opatrně vybereme lžičkou, abychom neporušili slupku. Vydlabanou dužninu přidáme do nádivky.
  3. Nádivku předem tepelně zpracujeme, protože lilek pak zapékáme jen zhruba 15 až 20 minut.
  4. Na másle tedy orestujeme kostičky rajčete, nakrájenou cibuli,česnek, kostičky lilku a šunku / párky.
  5. Po 10 minutách průběžného míchání vyjmeme a vložíme do mísy, dochutíme sojovou omáčkou, solí, pepřem, bazalkou.
  6. Připravenou nádivkou naplníme půlky lilku a pečeme asi 5 minut, pak náplň překryjeme plátkem sýra a dopečeme dozlatova.
Plněný lilek může a nemusí být vegetariánský pokrm.
Foto zdroj: google.com

Musaka s lilkem

Pokud si marně lámete hlavu, kde už jste slovo „musaka“ slyšeli, tak patrně v souvislosti s balkánskou kuchyní. Zajímáte-li se o původ tohoto pokrmu, doporučuji tento článek.

INGREDIENCE

  • 2 lilky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 6  rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • hrst petrželky nebo bazalky
  • sůl, pepř
  • 30 dkg sýru dle výběru

POSTUP

  1. Lilek nakrájíme příčně na tenké plátky, osolíme a necháme hodinu odstát v pekáči naskládané vedle sebe, pustí vodu.
  2. Lilky osušíme a orestujeme zprudka a z obou stran.
  3. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek najemno nasekáme, 1/3 rajčat nastrouháme, 3/4 nakrájíme na plátky nebo kostičky.
  4. Nakrájenou cibuli, česnek, a třetinu rajčat podusíme do měkka.
  5. Přidáme mleté maso, osolíme a opepříme.
  6. Pekáč vytřeme olejem, dno pokryjeme polovinou koleček lilku.
  7. Na ně vrstvíme masovou směs, druhou třetinu rajčat nakrájených na plátky, poté vrstvu z poloviny sýra, opět vrstvu lilku, opět rajčata a nakonec petrželku.
  8. Pečeme při 160 ° asi 20 minut.
  9. Podlijeme trochou vody, přidáme zbylý sýr a dopečeme dozlatova.
musaka s lilkem, lilek recepty
foto zdroj: pinterest.com

Lilková pomazánka

  • 1 lilek
  • kmín, sůl, pepř
  • 1 lžíce (olivového) oleje
  • 1 lžička octa
  • pažitka
  • 1 lžička hořčice

 

POSTUP

  1. Neloupané očištěné lilky upečeme v troubě doměkka.
  2. Měkké lilky dobře posekáme a pak třeme v míse spolu s olejem, který přidáváme postupně.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme trochu octa. hořčice, pažitky, kmín a opět vše dobře promícháme.
  4. Směsí potíráme chlebíčky, můžeme dozdobit vajíčkem, okurkou a pokapat citronovou šťávou.

 

Lilková pomazánka

Další výbornou zeleninovou pomazánkou je například tato, do které spotřebujeme přebytečnou mrkev.

Tip na dochucení lilku: Zkuste během přípravy kteréhokoli receptu lilek dochutit někoika lžícemi sojové omáčky, k lilku se výborně hodí a jeho chuť nebude mdlá.

Sdílejte recept i dojmy z pokrmu s přáteli na facebooku, je to jednoduché, pod textem je modré tlačítko!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *