Výtečné recepty s lilkem neboli baklažánem

Která zelenina se upravuje jako maso?

Která zelenina má neotřelou modrofialovou barvu?

Ano, je to lilek neboli baklažán. Podobně jako u hub nebo ryb tkví kouzlo správné úpravy lilku v dostatečném koření a dochucování.

Proto jsme pro vás sestavili 5 nejlepších receptů s lilkem!

Zapečený lilek s rajčaty a sýrem

INGREDIENCE

  • 1 lilek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 2 rajčata
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • 10 dkg šunky nakrájené
  • 10 dkg eidamu nakrájeného

POSTUP

  1. Lilek pokrájíme na příčné plátky, obalíme v mouce a osmažíme na oleji z obou stran.
  2. Plátky poskládáme na pekáč a na každé kolečko položíme kolečko rajčete, okořeníme.
  3. Pečeme 10 minut, pak přidáme plátek šunky a plátek sýra a dopečeme dozlatova.
  4. Servírujeme posypané pažitkou.
Recepty s lilkem se šunkou a sýrem.

Lilek zapékaný se žampiony

Rychlovka k pondělní večeři.

INGREDIENCE

  • 2 lilky
  • 100 g jogurtu
  • 100 g zakysané smetany
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra
  • 100 g nakládaných žampionů
  • olivový olej
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • bazalka

POSTUP

  1. Lilky podélně rozpůlíme, osolíme a necháme vypotit.
  2. Vymačkáme přebytečnou vodu.
  3. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  4. Vydlabeme dužinu.
  5. Smícháme jogurt, smetanu, dužinu a žampiony.
  6. Dochutíme česnekem, solí, pepřem a bazalkou.
  7. Vydlabané lilky potřeme olivovým olejem a naplníme směsí.
  8. Pečeme přibližně 50 minut.
  9. Podáváme.
Hotový recept na skvělý zapečený lilek

Lilek na grilu

INGREDIENCE

  • 2 lilky
  • 6 rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • hrst máty
  • 4 lžičky hořčice

POSTUP

  1. Lilek pokrájíme příčně na plátky silné 1 až 2 cm.
  2. Plátky namočíme do roztoku solné vody a necháme 30 minut odmočit.
  3. Rozpálíme gril asi tak, abychom nad ním udrželi ruku jen asi 5 sekund.
  4. Grilujeme rajčata z každé strany 5 minut, odložíme pod pokličku.
  5. Ugrilujeme lilek z každé strany asi 8 minut, naaranžujeme na tác s rajčaty.
  6. Zálivka: umixujeme olej, hořčici, sůl, polovinu množství mátových lístků.
  7. Přelijeme zálivkou grilovanou zeleninu.
  8. Servírujeme se snítkou zbylé máty.
Lilek na grilu se hodí do salátu.

Zapečený plněný lilek

INGREDIENCE

  • 2 lilky
  • 6 rajčat
  • 30 dkg šunky nebo párků
  • 2 lžíce másla
  • cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • 4 plátky sýru

POSTUP

  1. Lilek podélně rozkrojíme a spaříme ve vařící vodě.
  2. Pak dužninu opatrně vybereme lžičkou, abychom neporušili slupku. Vydlabanou dužninu přidáme do nádivky.
  3. Nádivku předem tepelně zpracujeme, protože lilek pak zapékáme jen zhruba 15 až 20 minut.
  4. Na másle tedy orestujeme kostičky rajčete, nakrájenou cibuli,česnek, kostičky lilku a šunku / párky.
  5. Po 10 minutách průběžného míchání vyjmeme a vložíme do mísy, dochutíme sojovou omáčkou, solí, pepřem, bazalkou.
  6. Připravenou nádivkou naplníme půlky lilku a pečeme asi 5 minut, pak náplň překryjeme plátkem sýra a dopečeme dozlatova.
Plněný lilek může a nemusí být vegetariánský pokrm.

Musaka s lilkem

Pokud si marně lámete hlavu, kde už jste slovo „musaka“ slyšeli, tak patrně v souvislosti s balkánskou kuchyní. Dnes si tuto zapečenou pochoutku můžete připravit i vy.

INGREDIENCE

  • 2 lilky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 6  rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • hrst petrželky nebo bazalky
  • sůl, pepř
  • 30 dkg sýru dle výběru

POSTUP

  1. Lilek nakrájíme příčně na tenké plátky, osolíme a necháme hodinu odstát v pekáči naskládané vedle sebe, pustí vodu.
  2. Lilky osušíme a orestujeme zprudka a z obou stran.
  3. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek najemno nasekáme, 1/3 rajčat nastrouháme, 3/4 nakrájíme na plátky nebo kostičky.
  4. Nakrájenou cibuli, česnek, a třetinu rajčat podusíme do měkka.
  5. Přidáme mleté maso, osolíme a opepříme.
  6. Pekáč vytřeme olejem, dno pokryjeme polovinou koleček lilku.
  7. Na ně vrstvíme masovou směs, druhou třetinu rajčat nakrájených na plátky, poté vrstvu z poloviny sýra, opět vrstvu lilku, opět rajčata a nakonec petrželku.
  8. Pečeme při 160 ° asi 20 minut.
  9. Podlijeme trochou vody, přidáme zbylý sýr a dopečeme dozlatova.
Zapečený musaka s lilkem.

Lilková pomazánka

  • 1 lilek
  • kmín, sůl, pepř
  • 1 lžíce (olivového) oleje
  • 1 lžička octa
  • pažitka
  • 1 lžička hořčice

POSTUP

  1. Neloupané očištěné lilky upečeme v troubě doměkka.
  2. Měkké lilky dobře posekáme a pak třeme v míse spolu s olejem, který přidáváme postupně.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme trochu octa. hořčice, pažitky, kmín a opět vše dobře promícháme.
  4. Směsí potíráme chlebíčky, můžeme dozdobit vajíčkem, okurkou a pokapat citronovou šťávou.
Lilková pomazánka s pažitkou.

 Pečený lilek s mozzarellou

Skvělá odlehčená večeře.

INGREDIENCE

  • 2 lilky
  • 2 rajčata
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • 2 mozzarelly

POSTUP

  1. Lilky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  3. Do zapékací misky klademe kolečka lilku.
  4. Ta potřeme česnekem.
  5. Osolíme a opepříme.
  6. Poklademe plátky rajčat.
  7. Posypeme bazalkou.
  8. Pečeme přibližně 40 minut.
  9. Navrch poklademe mozzarellu.
  10. Podáváme.
Recept na výtečný pečený lilek

Pro další chutné pomazánky navštivte naše další recepty.

Tip na dochucení lilku: Zkuste během přípravy kteréhokoli receptu lilek dochutit několika lžícemi sojové omáčky, k lilku se výborně hodí a jeho chuť nebude mdlá.

Sdílejte recept i dojmy z pokrmu s přáteli na facebooku, je to jednoduché, pod textem je modré tlačítko!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.