Která zelenina se upravuje jako maso?
Která zelenina má neotřelou modrofialovou barvu?
Ano, je to lilek neboli baklažán. Podobně jako u hub nebo ryb tkví kouzlo správné úpravy lilku v dostatečném koření a dochucování.
Proto jsme pro vás sestavili 5 nejlepších receptů s lilkem!
Zapečený lilek s rajčaty a sýrem
INGREDIENCE
- 1 lilek
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 2 rajčata
- sůl, pepř
- pažitka
- 10 dkg šunky nakrájené
- 10 dkg eidamu nakrájeného
POSTUP
- Lilek pokrájíme na příčné plátky, obalíme v mouce a osmažíme na oleji z obou stran.
- Plátky poskládáme na pekáč a na každé kolečko položíme kolečko rajčete, okořeníme.
- Pečeme 10 minut, pak přidáme plátek šunky a plátek sýra a dopečeme dozlatova.
- Servírujeme posypané pažitkou.

Objevte podobné tipy
Lilek zapékaný se žampiony
Rychlovka k pondělní večeři.
INGREDIENCE
- 2 lilky
- 100 g jogurtu
- 100 g zakysané smetany
- 200 g strouhaného tvrdého sýra
- 100 g nakládaných žampionů
- olivový olej
- 2 prolisované stroužky česneku
- sůl
- pepř
- bazalka
POSTUP
- Lilky podélně rozpůlíme, osolíme a necháme vypotit.
- Vymačkáme přebytečnou vodu.
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Vydlabeme dužinu.
- Smícháme jogurt, smetanu, dužinu a žampiony.
- Dochutíme česnekem, solí, pepřem a bazalkou.
- Vydlabané lilky potřeme olivovým olejem a naplníme směsí.
- Pečeme přibližně 50 minut.
- Podáváme.

Lilek na grilu
INGREDIENCE
- 2 lilky
- 6 rajčat
- 3 stroužky česneku
- lžíce oleje
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- hrst máty
- 4 lžičky hořčice
POSTUP
- Lilek pokrájíme příčně na plátky silné 1 až 2 cm.
- Plátky namočíme do roztoku solné vody a necháme 30 minut odmočit.
- Rozpálíme gril asi tak, abychom nad ním udrželi ruku jen asi 5 sekund.
- Grilujeme rajčata z každé strany 5 minut, odložíme pod pokličku.
- Ugrilujeme lilek z každé strany asi 8 minut, naaranžujeme na tác s rajčaty.
- Zálivka: umixujeme olej, hořčici, sůl, polovinu množství mátových lístků.
- Přelijeme zálivkou grilovanou zeleninu.
- Servírujeme se snítkou zbylé máty.

Zapečený plněný lilek
INGREDIENCE
- 2 lilky
- 6 rajčat
- 30 dkg šunky nebo párků
- 2 lžíce másla
- cibulka
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- bazalka
- 4 plátky sýru
POSTUP
- Lilek podélně rozkrojíme a spaříme ve vařící vodě.
- Pak dužninu opatrně vybereme lžičkou, abychom neporušili slupku. Vydlabanou dužninu přidáme do nádivky.
- Nádivku předem tepelně zpracujeme, protože lilek pak zapékáme jen zhruba 15 až 20 minut.
- Na másle tedy orestujeme kostičky rajčete, nakrájenou cibuli,česnek, kostičky lilku a šunku / párky.
- Po 10 minutách průběžného míchání vyjmeme a vložíme do mísy, dochutíme sojovou omáčkou, solí, pepřem, bazalkou.
- Připravenou nádivkou naplníme půlky lilku a pečeme asi 5 minut, pak náplň překryjeme plátkem sýra a dopečeme dozlatova.

Musaka s lilkem
Pokud si marně lámete hlavu, kde už jste slovo „musaka“ slyšeli, tak patrně v souvislosti s balkánskou kuchyní. Dnes si tuto zapečenou pochoutku můžete připravit i vy.
INGREDIENCE
- 2 lilky
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- 6 rajčat
- 3 stroužky česneku
- 300 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého vepřového masa
- hrst petrželky nebo bazalky
- sůl, pepř
- 30 dkg sýru dle výběru
POSTUP
- Lilek nakrájíme příčně na tenké plátky, osolíme a necháme hodinu odstát v pekáči naskládané vedle sebe, pustí vodu.
- Lilky osušíme a orestujeme zprudka a z obou stran.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek najemno nasekáme, 1/3 rajčat nastrouháme, 3/4 nakrájíme na plátky nebo kostičky.
- Nakrájenou cibuli, česnek, a třetinu rajčat podusíme do měkka.
- Přidáme mleté maso, osolíme a opepříme.
- Pekáč vytřeme olejem, dno pokryjeme polovinou koleček lilku.
- Na ně vrstvíme masovou směs, druhou třetinu rajčat nakrájených na plátky, poté vrstvu z poloviny sýra, opět vrstvu lilku, opět rajčata a nakonec petrželku.
- Pečeme při 160 ° asi 20 minut.
- Podlijeme trochou vody, přidáme zbylý sýr a dopečeme dozlatova.

Lilková pomazánka
- 1 lilek
- kmín, sůl, pepř
- 1 lžíce (olivového) oleje
- 1 lžička octa
- pažitka
- 1 lžička hořčice
POSTUP
- Neloupané očištěné lilky upečeme v troubě doměkka.
- Měkké lilky dobře posekáme a pak třeme v míse spolu s olejem, který přidáváme postupně.
- Osolíme, opepříme, přidáme trochu octa. hořčice, pažitky, kmín a opět vše dobře promícháme.
- Směsí potíráme chlebíčky, můžeme dozdobit vajíčkem, okurkou a pokapat citronovou šťávou.

Pečený lilek s mozzarellou
Skvělá odlehčená večeře.
INGREDIENCE
- 2 lilky
- 2 rajčata
- 2 prolisované stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
- bazalka
- 2 mozzarelly
POSTUP
- Lilky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Vymačkáme přebytečnou vodu.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Do zapékací misky klademe kolečka lilku.
- Ta potřeme česnekem.
- Osolíme a opepříme.
- Poklademe plátky rajčat.
- Posypeme bazalkou.
- Pečeme přibližně 40 minut.
- Navrch poklademe mozzarellu.
- Podáváme.

Pro další chutné pomazánky navštivte naše další recepty.
Tip na dochucení lilku: Zkuste během přípravy kteréhokoli receptu lilek dochutit několika lžícemi sojové omáčky, k lilku se výborně hodí a jeho chuť nebude mdlá.
Sdílejte recept i dojmy z pokrmu s přáteli na facebooku, je to jednoduché, pod textem je modré tlačítko!