10 nejlepších receptů na slané listové těsto. Objevte tuto lahodnou pochoutku!

Dali byste si něco dobrého, originálního a hlavně ne sladkého?

Vyzkoušejte naše recepty na listové těsto na slano!

Nahraďte koláče a buchty s povidly, tvarohem či mákem lahodným lehkým pečivem se sýrem, zeleninou, houbami i masem.

Výsledek vás mile překvapí.

Rozmanité tyčinky, šátečky, záviny i rohlíčky jsou skvělou variantou také pro rodinné oslavy a večírky s přáteli.

Domácí listové těsto  

Toto těsto si samozřejmě můžete snadno koupit v jakémkoli supermarketu. Proč ale nevyzkoušet vlastnoruční výrobu? Příprava je velmi snadná!

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 šálek másla (nerozpuštěného)
  • 1/2 šálku vody

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl.
  2. Do směsi přidejte na kousky nakrájené máslo a smíchejte ho s ostatními ingrediencemi.
  3. Přidejte vodu a vše vypracujte do hutného těsta.
  4. Z těsta vytvořte tvar disku a zabalte ho do potravinové folie.
  5. Následně vložte těsto na hodinu do ledničky nebo na 20 minut do mrazáku.
  6. Po uplynutí této doby těsto rozválejte na vále do tvaru obdélníku.
  7. Následně složte těsto na třetiny podobně, jako když skládáte dopis.
  8. Otočte těsto o 90 stupňů a opět ho složte stejným způsobem.
  9. Opakujte ještě dvakrát.
  10. Na závěr těsto uložte do igelitového sáčku a dejte ho před použitím alespoň na 2 hodiny chladit.

Do jakých tvarů následně listové těsto upravíte a jakými dalšími ingrediencemi ho obohatíte, už záleží jen na vaší fantazii.

Doma připravěné listové těsto
zdroj. bakingamoment.com

Jednotlivé kroky přípravy můžete zhlédnout také prostřednictvím videoreceptu!

zdroj: bakingamoment.com

Z tohoto typu těsta se dají připravit i další pochoutky. Podívejte se na naše sladké recepty z listového těsta!

Šneci z listového těsta

Především děti mají velmi rády tento způsob přípravy, neboť výsledný pokrm jim připomíná jejich oblíbené zvíře – šneka. Rady vám tak pomohou i s přípravou!

Ingredience:

  • 250 g listového těsta
  • 150 g sýru čedar
  • 100 g slaniny
  • 100 g taveného sýra
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 2 žampiony
  • vejce
  • sůl
  • olej

Postup:

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Připravte si plech s pečicím papírem.
  • Na kostičky nakrájenou slaninu orestujte na pánvi s olejem.
  • Rozválené listové těsto potřete taveným sýrem a rajčatovým protlakem.
  • Následně na těsto pokládejte na plátky nakrájené žampiony, orestovanou slaninu a nastrouhaný čedar.
  • Těsto poté srolujte jako roládu a následně ho nakrájejte na přibližně 1,5 centimetru široké plátky.
  • Tyto šneky pokládejte na pečicí papír a před vložením do trouby je zlehka potřete rozšlehaným vejcem s trochou soli.
  • Pečte dozlatova přibližně 15 minut.
Šneci se slaninou a sýrem
zdroj: recipes.snydle.com

Sýrové tyčinky z listového těsta

Skvělé křupání jen tak k televizi nebo na večírek. Chuť tyčinek lze ozvláštnit použitím různého druhu koření či bylinek.

Ingredience:

  • 250 g listového těsta
  • 1 a 1/2 šálku nastrouhaného parmazánu a čedaru
  • 2 vejce

Postup:

  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Listové těsto rozválejte a nakrájejte na proužky o šířce přibližně dva centimetry.
  • Do rozšlehaného vejce přidejte nastrouhanou směs sýrů a promíchejte.
  • Touto směsí následně potřete proužky listového těsta.
  • Proužky stočte tak, aby z nich vznikly tyčinky stejného tvaru, jako vidíte na obrázku.
  • Tyčinky položte na plech s pečícím papírem a vložte do trouby.
  • Pečte přibližně 15 minut, až jsou tyčinky krásně zlatavé a nafouknuté.

Tyčinky z listového těsta můžete podávat s různými dipy či jen tak například k pivu či vínu.

Sýrové kroucené tyčinky
zdroj: thekitchn.com

Listové těsto na slano se šunkou

Velmi jednoduchý, rychlý a chutný pokrm, který můžete připravit jako večeři či teplý předkrm při rodinné oslavě.

Ingredience:

  • 250 g listového těsta
  • 200 g šunky
  • 200 sýru gouda
  • 1 vejce

Postup:

  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Připravte si plech a vystelte ho pečicím papírem.
  • Z listového těsta si vyválejte dva stejně velké obdélníky.
  • Jeden z obdélníků posypejte na kostičky nakrájenými plátky šunky a nastrouhaným sýrem. Směs upravte tak, abyste na všech stranách zachovali přibližně 2-3 centimetry široký okraj.
  • Tento okraj následně potřete rozšlehaným vajíčkem s troškou vody.
  • Následně toto těsto překryjte druhým obdélníkem a okraje k sobě pevně přitiskněte, aby při pečení z těsta nevytekl roztavený sýr.
  • Před vložením do trouby celý povrch listového těsta potřete zbytkem rozšlehaného vejce.
  • Pečte přibližně 20-25 minut dozlatova.

Po upečení nakrájejte na plátky či obdélníky a podívejte například s hořčičným dipem, který snadno připravíte smícháním hořčice, medu a tymiánu.

Slaná pochoutka plněná šunkou a sýrem
zdroj: wonkywonderful.com

Slaný závin se zeleninovou náplní  

Štrůdly či záviny nemusí být vždy pouze na sladko. Vyměňte jablka, povidla či ořechy za zeleninu, houby, sýr či uzeninu. Uvidíte, že si skvěle pochutnáte!

Ingredience:

  • 250 g listového těsta nebo těsta na pizzu 
  • 150 g brokolicových růžiček
  • 200 g žampionů
  • 100 g mozzarelly
  • 1 červená kapie
  • 2 PL oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 PL mléka
  • 1 čajová lžička italských bylinek
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Brokolicové růžičky rozdělte na menší kousky, žampiony nakrájejte na plátky a papriku na kousky.
  2. Na pánvi s jednou polévkovou lžící oleje následně několik minut povařte brokolici a papriku doměkka.
  3. Přidejte italské koření, prolisované stroužky česneku a povařte další minutu.
  4. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte a směs z pánve vyjměte.
  5. Do pánve přidejte zbývající olej a orestujte na něm žampiony.
  6. Poduste doměkka.
  7. Následně povařenou zeleninu i houby na prkénku lehce pokrájejte na menší kousky.
  8. Když tato směs vychladne, přidejte do ní nastrouhanou mozzarellu a vložte misku se směsí na chvilku do ledničky.
  9. V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
  10. Listové těsto na plechu s pečicím papírem rozválejte do obdélníkového tvaru.
  11. Následně na polovinu těsta dejte předpřipravenou náplň z ledničky.
  12. Druhou polovinu těsta následně přeložte přes náplň, jako když děláte štrůdl.
  13. Okraje těsta dobře utěsněte, aby vznikl úhledný závin.
  14. Závin potřete rozšlehaným vejcem s mlékem.
  15. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 20-25 minut dozlatova.
Slaný závin s náplní ze zeleniny
zdroj: everyday-delicious.com

Další oblíbenou pochoutkou, kterou nemusíte konzumovat pouze s marmeládou či tvarohem, jsou palačinky. Inspirujte se našimi palačinkami na slano!

Mini pizza se sýrem a slaninou

Tyto malé pizzy se směsí sýru, uzeniny a zeleniny mohou být nejen velmi chutnou večeří, ale i skvělým pohoštěním pro návštěvu.

Ingredience:

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 6 PL ledově studené vody
  • sůl

Náplň

  • 200 g slaniny
  • 100 g čedaru
  • 300 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 červená cibule
  • 2 šalotky
  • 2 PL chutney
  • 1 PL čerstvě nasekané pažitky

Postup:

  1. Z mouky, másla, soli a vody vypracujte ručně nebo pomocí kuchyňského robotu těsto.
  2. Z těsta následně vypracujte kouli, kterou zabalte do potravinové folie a nechte přibližně 30 minut odpočívat v ledničce.
  3. Předehřejte si troubu na 200°C.
  4. Vychlazené těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů a následně každý díl rozválejte na placku.
  5. Následně pomocí hrníčku či něčeho podobného vykrojte z těsta kolečka.
  6. Takto vykrájená kolečka poté prsty vmačkejte do formičky na tartaletky, přebývající těsto odstraňte. Formičky použijte proto, aby směs ve vytvarovaném košíčku následně lépe držela.
  7. Vložte těsto znovu na 30 minut vychladit do ledničky.
  8. Těsto ve formičkách propíchejte vidličkou a vložte péct na přibližně 8-10 minut (dozlatova) do předehřáté trouby.
  9. V mezidobě si připravte náplň.
  10. Na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
  11. Orestovanou slaninu z pánve vyjměte a tuk použijte na orestování nakrájené cibule a šalotky.
  12. Následně do každé pizzy vložte tročku chutney, orestované slaniny, cibulky a trochu strouhaného čedaru.
  13. Přidejte trochu zakysané smetany, ve které jste rozšlehali vejce a přidali koření.
  14. Na závěr každou pizzu posypejte trochou sýra.
  15. Vložte zpět do předehřáté trouby a pečte přibližně 20-25 minut.

Upečené mini pizzy podávejte posypané pažitkou.

Mini pizza se slaninou a sýrem
zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Plněné pečivo čtyřikrát jinak

Hledáte nevšední inspiraci na večírek či rodinnou oslavu? Tyto rohlíčky se čtyřmi rozmanitými náplněmi jsou tou správnou volbou!

Ingredience:

  • 500 g listového těsta
  • 1/4 šálku nakrájené červené cibule
  • 2 šálky strouhaného sýru čedar
  • 1/4 šálku čerstvého koriandru
  • 1/4 šálku čerstvé bazalky
  • 1 šálek brokolicových růžiček
  • 1 konzerva černých fazolí
  • 1 sklenička nakládaných sušených rajčat
  • 2 vejce
  • 3 plátky šunky nebo slaniny
  • 1 italská klobása (salsiccia)
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička chilli
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Listové těsto rozválejte na placku a nakrájejte na trojúhelníčky. Do každého trojúhelníčku poté vložte některou z náplní a srolujte.
  2. Na fazolovou náplň si na malé pánvi zahřejte trošku oleje, přidejte nakrájenou červenou cibuli, kmín, chilli a restujte přibližně 2 minuty. Poté přidejte omyté sterilované fazole a vařte 5 minut. Na závěr směs osolte a opepřete. Náplň na listovém těstě posypejte troškou nastrouhaného čedaru a koriandru.
  3. Na vajíčkovou náplň se šunkou nejprve uvařte míchaná vajíčka s trochou soli a pepře. Ty poté dejte na připravené trojúhelníčky z listového těsta, přidejte kousky orestované šunky či slaniny a trochu bazalkových listů.
  4. Na italskou náplň si na malé pánvi na trošce oleje orestujte malé kousky italské klobásy, přidejte trochu pepře a sladké papriky. Když maso lehce zhnědne, přidejte rovněž kousky sušených rajčat a společně vařte přibližně 10 minut.
  5. Na sýrovo-brokolicovou náplň stačí na trojúhelníčky z listového těsta vložit trochu nastrouhaného sýra společně s růžičkami brokolice, posypat solí a pepřem.
  6. Plněné pečivo dejte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 15 minut dozlatova.
Slané pečivo plněné směsí rozmanitých náplní
zdroj: tablespoon.com

Šátečky se špenátem a šunkou

Není nic snazšího, než z těsta vykouzlit malé či větší šátečky. Kromě špenátu a šunky je můžete samozřejmě naplnit i dalšími ingrediencemi, například lososem, houbami či směsí zeleniny.

Ingredience:

  • 250 g listového těsta
  • 2 PL másla
  • 2 PL hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 200 g šunky
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1 šálek nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Listové těsto rozválejte a nakrájejte přibližně na 10 centimetrů velké čtverečky a dejte do ledničky.
  2. Předehřáté si troubu na 200°C.
  3. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a sůl a zlehka povařte.
  4. Přidejte mléko a za stálého míchání povařte ještě přibližně 5 minut.
  5. Následně snižte intenzitu ohně a za stálého míchání vytvořte hustou omáčku.
  6. Přidejte špenátové listy a povařte je asi 1 minutu.
  7. Přidejte ke směsi na kostičky nakrájenou šunku a polovinu množství sýra.
  8. Dobře vše promíchejte a odstavte z ohně pryč.
  9. Vychlazené čtverečky listového těsta připravte na plech s pečicím papírem.
  10. Doprostřed každého čtverečku dejte jednu až dvě polévkové lžíce připravené směsi.
  11. Posypejte strouhaným sýrem a uzavřete rohy čtverečků k sobě, aby vznikl tvar šátečku.
  12. Před vložením do trouby šátečky potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou vody.
  13. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut dozlatova.

Šátečky z listového těsta chutnají skvěle se salátem z čerstvé zeleniny.

Šátečky plněné se špenátem, šunkou a sýrem
zdroj: eatwell101.com

Slané pečivo se dá připravit i z dalších typů těst, nejen z listového. Inspirujte se našimi recepty na domácí slané pečivo v osmi různých podobách.

Hot dog trochu jinak

Párek se nemusí vždy dávat pouze do obyčejného rohlíku. Velmi originální variantu tohoto pokrmu si můžete připravit na základě našeho receptu. Uvidíte, že jím ohromíte nejen vaše děti!

Ingredience:

  • 500 g listového těsta
  • 8 nožiček párků
  • 2 PL hořčice
  • 1 vejce
  • tymián, majoránka nebo rozmarýn
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Listové těsto rozválejte do tvaru pravidelného obdélníku, přibližně 12 x 20 centimetrů.
  2. Ten následně nakrájejte na 16 stejně velkých obdélníčků, do kterých následně zabalíte párky.
  3. Na každý obdélníček naneste k jedné části malé množství hořčice, polovinu nožičky párku a posypejte bylinkami.
  4. Druhý konec obdélníku potřete rozšlehaným vejcem a obdélník stočte do podoby rolky.
  5. Oba konce dobře utěsněte.
  6. Takto předpřipravené párečky vložte na přibližně 15 minut do ledničky.
  7. V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
  8. Poté povrch párků v „rohlíku“ potřete zbylým rozšlehaným vejcem, posolte a posypejte bylinkami.
  9. Pečte 20-30 minut dozlatova.
Mini párečky v rohlíku
zdroj: foodiecrush.com

Listové těsto na slano s masovou náplní 

Tento recept se skvěle hodí nejen na nejrůznější rodinné oslavy a večírky, ale i jen tak k večeři. Pokrm se dá konzumovat nejen teplý, ale také studený.

Ingredience:

  • 500 g listového těsta
  • 150g mletého hovězího masa
  • 150g mletého vepřového masa
  • 2 rajčata
  • 2 PL oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku nadrobno nakrájené cibule
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře

Postup:

  1. Na pánvi s trochou oleje orestujte cibuli, přibližně 5 minut.
  2. Následně tuto cibuli z pánve odstraňte a vložte do pánve mleté hovězí a vepřové maso, které restujte až do okamžiku, kdy ztratí tekutinu a stanou se z něj menší kousky.
  3. Následně k masu opět přidejte orestovanou cibulku.
  4. Vše promíchejte a přidejte veškeré koření, tedy sůl, pepř a česnek, a také nakrájená rajčata.
  5. Následně za občasného míchání směs duste přibližně 20-25 minut.
  6. V mezidobě si připravte listové těsto a předehřejte troubu na 180°C.
  7. Těsto rozválejte a nakrájejte na obdélníky.
  8. Do každého obdélníku poté umístěte jednu polévkovou lžíci masové směsi a překlopte druhou polovinou těsta.
  9. Potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do předehřáté trouby.
  10. Pečte dozlatova, přibližně 20-25 minut.

Toto slané plněné pečivo chutná skvěle se zakysanou smetanou.

Slaná pochoutka plněná mletým masem
zdroj: foodfromportugal.com

Potřebovali byste pomoci s výběrem nové trouby? Doporučit vám můžeme naši recenzi vestavných trub, kde se dozvíte, jak si tohoto pomocníka dobře vybrat.

Několik tipů a triků na závěr

Recepty z listového těsta na slano jsou velmi vyhledávané pro svou nenáročnost a rychlost. Výsledkem je vždy velmi zajímavý a lehký pokrm. Ten můžete bez problémů nabídnout rodině k večeři i jako občerstvení jakékoli návštěvě. Výhodou nabízených receptů je to, že si je můžete velmi snadno upravit podle toho, jakým ingrediencím dáváte přednost, nebo podle toho, co máte zrovna v ledničce.

Z hlediska náplní záleží pouze na vaší fantazii. Dáváte-li přednost vegetariánským pokrmům, kombinujte různé druhy zeleniny se sýrem a rozmanitým kořením, které pokrmu dodá chuť i vůni. Listové těsto na slano lze ale samozřejmě naplnit také rozmanitými typy uzenin a masa, především mletého.

Pokud potřebujte inspiraci, načerpat ji můžete zejména v italské kuchyni. Naleznete zde nejrůznější plněné focaccie, colzoni, cestini a další pochoutky, které si můžete doma snadno připravit právě za využití listového těsta na slano.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.