Vynikající recepty z listového těsta na slano: inspirujte se!

K čaji nebo kávě odjakživa patří i dobré pečivo z listového těsta nebo nějaký zákusek.

Je libo vynikající slanou variantu? Máme vše!

Inspirujte se našimi recepty z listového těsta na slano.

Šneci z listového těsta

Suroviny

  • 1 balení listového těsta
  • 150 g čedaru
  • 100 g slaniny
  • malý rajčatový protlak
  • žampiony
  • tavený sýr
  • vejce
  • kmín

Postup přípravy

  • Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Vystelte si plech pečicím papírem.
  • Rozválené listové těsto potřete taveným sýrem a rajčatovým protlakem.
  • Na vzniklou plochu postupně pokládejte slaninu, žampiony a strouhaný čedar.
  • Těsto srolujte a postupně krájejte na cca 1,5 centimetru široké „šneky“.
  • Pokládejte je na pečicí papír a všechny poté potřete rozšlehaným vejcem.
  • Možno posypat kmínem.
Šneci z listového těsta.
zdroj: recipes.snydle.com

Listové těsto na slano se šunkou

Suroviny

  • 1 balení listového těsta
  • 20 dkg kvalitní šunky
  • 20 dkg sýru Gouda
  • 1 vejce

Hořčičný dip

  • hořčice
  • 1 větvička čerstvého tymiánu
  • smetana

Postup přípravy

  • Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
  • Z listového těsta si vyválejte 2 stejně velké obdélníky.
  • 1 díl potřete rozšlehaným vejcem, na které naskládáte šunku na kostičky a nastrouhaný sýr – dbejte na to, aby byla směs minimálně 1 palec od okraje těsta.
  • Překlopte druhým dílem a okraje k sobě pořádně přimáčkněte prsty.
  • Rozšlehejte si vejce a opět jím těsto potřete, aby vytvořilo při pečení zlatavou krustu.
  • Podávejte zchládnuté s hořčičným dipem, který získáte smícháním surovin.
Listové těsto na slano se šunkou a sýrem.
zdroj: wonkywonderful.com

Sýrové tyčinky z listového těsta

Suroviny

  • 1 balení listového těsta
  • 1,5 hrnku nastrouhaného parmazánu, Pecorina či čedaru
  • 2 vejce

Postup přípravy

  • Rozehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Vystelte plech pečicím papírem.
  • Rozválené listové těsto nakrájejte na pásky široké cca 2 centimetry.
  • Do rozšlehaného vejce přidejte nastrouhaný sýr a potřete s ním vzniklé pásky.
  • Pásky „stočte“ tak, aby tvořily tyčinky – viz obrázek.
  • Pečte cca 15 minut, až jsou tyčinky krásně zlatavé a nafouknuté.
  • Tyčinky jsou výborné jako příloha k pivu.
Tyčinky z listového těsta posypané sýrem.
zdroj: thekitchn.com

Jak si připravit domácí listové těsto?

Správná hospodyňka si samozřejmě těsto připraví sama doma, než aby kupovala jeho zmraženou nebo chlazenou variantu. Jak na to?

  1. Půl kila hladké mouky zpracujeme dohromady se čtvrt kilem změklého tuku na pečení.
  2. Přidáme 2 lžičky octa a 2 dcl vody/piva/podmáslí (dle chuti).
  3.  Vzniklé těsto necháme odležet v ledničce.

Tenhle postup je velice jednoduchý, těsto se jednoduše vyválí a peče jako kupované listové těsto – na 200 stupňů Celsia.

Čím dále těsto naplnit?

Sladké

  • hrušky
  • meruňky
  • švestky
  • maliny
  • borůvky
  • čokoláda
  • ořechy

Slané

  • tuňák
  • špenát
  • vejce
  • losos
  •  krémový sýr
  • krabí tyčinky
  • tvarůžky
  • hermelín

Samozřejmě – představivosti se meze nekladou, listové těsto můžete naplnit prakticky čímkoli dle vaší chuti.

Na slaných recepty z listového těsta si určitě pochutnáte!

Přejeme dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.