K čaji nebo kávě odjakživa patří i dobré pečivo z listového těsta nebo nějaký zákusek.
Je libo vynikající slanou variantu? Máme vše!
Inspirujte se našimi recepty z listového těsta na slano.
Šneci z listového těsta
Suroviny
- 1 balení listového těsta
- 150 g čedaru
- 100 g slaniny
- malý rajčatový protlak
- žampiony
- tavený sýr
- vejce
- kmín
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
- Vystelte si plech pečicím papírem.
- Rozválené listové těsto potřete taveným sýrem a rajčatovým protlakem.
- Na vzniklou plochu postupně pokládejte slaninu, žampiony a strouhaný čedar.
- Těsto srolujte a postupně krájejte na cca 1,5 centimetru široké „šneky“.
- Pokládejte je na pečicí papír a všechny poté potřete rozšlehaným vejcem.
- Možno posypat kmínem.

Objevte podobné tipy
Listové těsto na slano se šunkou
Suroviny
- 1 balení listového těsta
- 20 dkg kvalitní šunky
- 20 dkg sýru Gouda
- 1 vejce
Hořčičný dip
- hořčice
- 1 větvička čerstvého tymiánu
- smetana
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
- Připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
- Z listového těsta si vyválejte 2 stejně velké obdélníky.
- 1 díl potřete rozšlehaným vejcem, na které naskládáte šunku na kostičky a nastrouhaný sýr – dbejte na to, aby byla směs minimálně 1 palec od okraje těsta.
- Překlopte druhým dílem a okraje k sobě pořádně přimáčkněte prsty.
- Rozšlehejte si vejce a opět jím těsto potřete, aby vytvořilo při pečení zlatavou krustu.
- Podávejte zchládnuté s hořčičným dipem, který získáte smícháním surovin.

Sýrové tyčinky z listového těsta
Suroviny
- 1 balení listového těsta
- 1,5 hrnku nastrouhaného parmazánu, Pecorina či čedaru
- 2 vejce
Postup přípravy
- Rozehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
- Vystelte plech pečicím papírem.
- Rozválené listové těsto nakrájejte na pásky široké cca 2 centimetry.
- Do rozšlehaného vejce přidejte nastrouhaný sýr a potřete s ním vzniklé pásky.
- Pásky „stočte“ tak, aby tvořily tyčinky – viz obrázek.
- Pečte cca 15 minut, až jsou tyčinky krásně zlatavé a nafouknuté.
- Tyčinky jsou výborné jako příloha k pivu.

Jak si připravit domácí listové těsto?
Správná hospodyňka si samozřejmě těsto připraví sama doma, než aby kupovala jeho zmraženou nebo chlazenou variantu. Jak na to?
- Půl kila hladké mouky zpracujeme dohromady se čtvrt kilem změklého tuku na pečení.
- Přidáme 2 lžičky octa a 2 dcl vody/piva/podmáslí (dle chuti).
- Vzniklé těsto necháme odležet v ledničce.
Tenhle postup je velice jednoduchý, těsto se jednoduše vyválí a peče jako kupované listové těsto – na 200 stupňů Celsia.
Čím dále těsto naplnit?
Sladké
- hrušky
- meruňky
- švestky
- maliny
- borůvky
- čokoláda
- ořechy
Slané
- tuňák
- špenát
- vejce
- losos
- krémový sýr
- krabí tyčinky
- tvarůžky
- hermelín
Samozřejmě – představivosti se meze nekladou, listové těsto můžete naplnit prakticky čímkoli dle vaší chuti.
Na slaných recepty z listového těsta si určitě pochutnáte!
Přejeme dobrou chuť 🙂