Nejlepší recepty z listového těsta na slano i na sladko

K čaji nebo kávě odjakživa patří i dobré pečivo z listového těsta nebo nějaký zákusek.

Je libo sladkou či slanou variantu? Máme vše!

Inspirujte se našimi recepty z listového těsta.

Šneci z listového těsta

Suroviny:

  • 1 balení listového těsta
  • 150 g čedaru
  • 100 g slaniny
  • malý rajčatový protlak
  • žampiony
  • tavený sýr
  • vejce
  • kmín

Postup přípravy:

  • Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Vystelte si plech pečicím papírem.
  • Rozválené listové těsto potřete taveným sýrem a rajčatovým protlakem.
  • Na vzniklou plochu postupně pokládejte slaninu, žampiony a strouhaný čedar.
  • Těsto srolujte a postupně krájejte na cca 1,5 centimetru široké „šneky“.
  • Pokládejte je na pečicí papír a všechny poté potřete rozšlehaným vejcem.
  • Možno posypat kmínem.
Šneci z listového těsta.
Zdroj foto: recipes.snydle.com

Listové těsto s jahodami a pudinkem

Suroviny:

  • 1 zmrazené listové těsto
  • 2 lžíce jahodové marmelády
  • 160 ml (2/3 hrnku) vanilkového pudinku
  • 16 jahod
  • cukr moučka

Postup přípravy:

  • Uvařte si vanilkový pudink s cukrem a nechte vychladnout.
  • Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia a vystelte si plech pečicím papírem.
  • Z listového těsta si vyřežte 4 stejné, rovné čtverce, každý rozřežte na polovinu, čímž vytvoříte 8 obdélníků.
  • Položte na plech, každý kousek jemně „popíchejte“ vidličkou a pečte cca 10 minut do doby, až bude těsto zlatavé a nafouknuté.
  • Nechte vychladnout, následně vroubkovaným nožem rozřežte vodorovně na polovinu.
  • Na rozříznutou stanu namažte marmeládu a uvařený, ztuhlý pudink.
  • Na vršek naskládejte plátky očištěných jahod a posypejte moučkovým cukrem.
  • Zakryjte druhou částí rozřezaného těsta a ihned podávejte.
Listové těsto s jahodami a tvarohem.
Zdroj foto: taste.com.au

Štrůdl z listového těsta

Suroviny:

  • 375 g listového těsta
  • ½ hrnku tvarohu
  • 140 g zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžíce kukuřičné mouky/škrobu
  • 1 vejce

Postup přípravy:

  • Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a vymažte si plech.
  • Položte těsto na plech – na každé straně jej nařežte na tenké pásy, v prostředku
  • Na těsto naneste vyšlehaný tvaroh se smetanou a s cukrem.
  • Nakrájené „copánky“ těsta překládejte „cik cak“ jeden přes druhý, abyste zakryli náplň.
  • Potřete rozšlehaným vejcem a dejte péci.
  • Nechte vychladnout a podávejte s čerstvou kávou.
Štrůdl z listového těsta s jablky.

Zdroj foto: anniesnoms.com

Závin s jablky

Suroviny:

  • 1 balíček mraženého listového těsta
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 4 šálky vody
  • 4 velká loupaná jablka
  • 2 lžíce másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • vanilkový extrakt

Postup přípravy:

  • Smíchejte si v misce codu s citronovou šťávou, do které ponoříte na plátky nakrájená jablka, aby nezhnědly a dostaly ještě lepší chuť a nechte chvíli louhovat.
  • Na velké pánvi si roztavte máslo, na které položíte „nacucaná“ jablka a míchejte asi 2 minuty.
  • Přidejte hnědý cukr a skořici a znovu míchejte další 2 minuty.
  • Následně přidejte kukuřičný škrob a 1 lžíci vody.
  • Vařte cca 1 minutu, dokud tato „omáčka“ nezhoustne a nechte zchládnout.
  • Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Z listového těsta si připravte velké čtverce, které naplníte připravenou směsí a následně přehnete, aby vám vznikl trojúhelník.
  • Dejte péci do předehřáté trouby zhruba na 25 minut, dokud se tyto trojúhelníky nafouknou a zhnědnou.
Jablečný závin z listového těsta.
Zdroj foto: allrecipes.com

Listové těsto na slano

Suroviny:

  • 1 balení listového těsta
  • 20 dkg kvalitní šunky
  • 20 dkg sýru Gouda
  • 1 vejce

Hořčičný dip:

  • hořčice
  • 1 větvička čerstvého tymiánu
  • smetana

Postup přípravy:

  • Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
  • Z listového těsta si vyválejte 2 stejně velké obdélníky.
  • 1 díl potřete rozšlehaným vejcem, na které naskládáte šunku na kostičky a nastrouhaný sýr – dbejte na to, aby byla směs minimálně 1 palec od okraje těsta.
  • Překlopte druhým dílem a okraje k sobě pořádně přimáčkněte prsty.
  • Rozšlehejte si vejce a opět jím těsto potřete, aby vytvořilo při pečení zlatavou krustu.
  • Podávejte zchládnuté s hořčičným dipem, který získáte smícháním surovin.
Listové těsto na slano se šunkou a sýrem.
Zdroj foto: wonkywonderful.com

Sýrové tyčinky z listového těsta

Suroviny:

  • 1 balení listového těsta
  • 1,5 hrnku nastrouhaného parmazánu, Pecorina či čedaru
  • 2 vejce

Postup přípravy:

  • Rozehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Vystelte plech pečicím papírem.
  • Rozválené listové těsto nakrájejte na pásky široké cca 2 centimetry.
  • Do rozšlehaného vejce přidejte nastrouhaný sýr a potřete s ním vzniklé pásky.
  • Pásky „stočte“ tak, aby tvořily tyčinky – viz obrázek.
  • Pečte cca 15 minut, až jsou tyčinky krásně zlatavé a nafouknuté.
  • Tyčinky jsou výborné jako příloha k pivu.
Tyčinky z listového těsta posypané sýrem.
Zdroj foto: thekitchn.com

Jak si připravit domácí listové těsto?

Správná hospodyňka si samozřejmě těsto připraví sama doma, než aby kupovala jeho zmraženou nebo chlazenou variantu. Jak na to?

  1. Půl kila hladké mouky zpracujeme dohromady se čtvrt kilem změklého tuku na pečení.
  2. Přidáme 2 lžičky octa a 2 dcl vody/piva/podmáslí (dle chuti).
  3.  Vzniklé těsto necháme odležet v ledničce.

Tenhle postup je velice jednoduchý, těsto se jednoduše vyválí a peče jako kupované listové těsto – na 200 stupňů Celsia.

Čím dále těsto naplnit?

Sladké:

  • hrušky
  • meruňky
  • švestky
  • maliny
  • borůvky
  • čokoláda
  • ořechy

Slané:

  • tuňák
  • špenát
  • vejce
  • losos
  •  krémový sýr
  • krabí tyčinky
  • tvarůžky
  • hermelín

Samozřejmě – představivosti se meze nekladou, listové těsto můžete naplnit prakticky čímkoli dle vaší chuti. Listové těsto je oblíbeným pomocníkem při vytváření pohoštění při různých oslavách – a to právě díky jeho variabilitě využití.

Ať již slaná nebo sladká varianta – na každé si jistě pochutnáte!

Přejeme dobrou chuť 🙂

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

5 (100%) 1 vote

AZ-Recepty

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00