Dochází vám nápady na chutnou snídani, která zasytí?
Pak se inspirujte našimi recepty na lívance s ovesnými vločkami!
Jsou zdravé, výživné a všichni je milují.
A už jste vyzkoušeli třeba dýňové lívance?
I ty u nás najdete!
Nechte si chutnat.
Lívance z ovesných vloček a semínek
Tyto vydatné lívanečky z ovesných vloček, chia a lněných semínek, příjemně oslazené javorovým sirupem, jsou nabité živinami, vlákninou, bílkovinami a omega-3 mastnými kyselinami. Navíc si na nich dozajista pochutnáte!
Ingredience
- 3 šálky bezlepkových ovesných vloček
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 lžíce chia semínek
- 2 polévkové lžíce lněných semínek
- ¼ šálku javorového sirupu
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálku mléka
- 2 lžíce másla
Postup
- Předehřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu.
- 2 šálky ovesných vloček rozmixujte na mouku ve výkonném mixéru nebo kuchyňském robotu, asi 30 sekund.
- K ovesné mouce přidejte prášek do pečiva, sodu, sůl, chia semínka a lněná semínka a chvíli pulsujte.
- Přidejte zbývající šálek ovesných vloček, javorový sirup, vejce, vanilkový extrakt a mléko.
- Mixujte 30–45 sekund nebo dokud se vše nespojí.
- Předehřátou pánev potřete máslem a dejte na ni ¼ šálku těsta na jeden lívanec.
- Smažte, dokud okraje nezačnou tuhnout, 3-4 minuty.
- Otočte a pokračujte ve smažení ještě 2–3 minuty.
- Podávejte teplé nebo udržujte v troubě na 95 ° C až 15 minut.

Ovesné lívance s jablky
Vyzkoušejte tyto nadýchané lívanečky s jablky, které si hravě připravíte v mixéru. Navíc jsou zdravé a lahodné!
Ingredience
- 1 šálek jablečné omáčky
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička javorového sirupu nebo medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky soli
- 1 šálek strouhaných červených jablek
Postup
- Vložte všechny ingredience kromě strouhaného jablka do mixéru.
- Mixujte, dokud nebude těsto zcela hladké, podle potřeby přestaňte mixovat a seškrábejte strany.
- Vmíchejte nastrouhané jablko, ale již nemixujte.
- Zahřejte nepřilnavou pánev na středně nízkém plameni.
- Pánev lehce vymažte kokosovým olejem, máslem nebo sprejem na vaření.
- Jakmile je povrch pánve dostatečně horký, nalijte na pánev asi ⅓ šálku těsta.
- Toto těsto je husté, ale vaše lívance se nebudou správně smažit, pokud budou silnější než 1,3 cm, takže je možná budete muset rozprostřít špachtlí.
- Lívanec nechte smažit asi 3 minuty, dokud se neobjeví bublinky a okraje nebudou spíše matnější než lesklé.
- Jakmile je spodní strana lehce zlatavá, otočte lívanec špachtlí a smažte dalších asi 90 sekund, dokud nebude lívanec z obou stran dozlatova.
- V tomto okamžiku možná budete muset upravit teplotu sporáku nahoru nebo dolů, abyste předešli spálení vnějších částí, než bude vnitřek hotový.
- Opakujte se zbývajícími lívanci.
- Lívance podávejte okamžitě nebo je udržujte v teple v troubě na 95 stupňů Celsia.

Vyzkoušejte další zdravé a chutné recepty z ovesných vloček! K snídani i svačině je lze lehce konzumovat třeba ve formě lívanců, palačinek, muffinů, koláčů či pudinku. Který recept vyzkoušíte jako první?
Objevte podobné tipy
Veganské lívanečky s borůvkami
Udělejte si k snídani tyto veganské ovesné lívance a začněte váš den zdravě. Jsou vydatné a neuvěřitelně jednoduché, bez vajec a bez mléka.
Ingredience
- ¾ šálku ovesných vloček
- 1 a ½ šálku ovesného mléka
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje a navíc na smažení
- ½ šálku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- 3 lžíce krystalového cukru
- ¼ lžičky mořské soli
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 a ¼ šálku čerstvých nebo mražených borůvek
Postup
- Zahřejte litinovou pánev na středně nízkém až středním plameni.
- Papírovou utěrkou na ni natřete trochu oleje.
- Ve střední misce smíchejte ovesné vločky a 1 šálek ovesného mléka.
- Dejte do mikrovlnné trouby na vysokou teplotou po dobu 1 minuty a 30 sekund.
- Vyjměte z mikrovlnné trouby a promíchejte.
- Vmíchejte slunečnicový olej.
- Dejte stranou a nechte pár minut vychladnout.
- V samostatné velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a sůl.
- Ve směsi vytvořte ďůlek a vidličkou do něj vmíchejte směs ovesných vloček a mléka.
- Pomalu vmíchejte ocet a zbývající ½ šálku ovesného mléka, přidávejte asi 2 polévkové lžíce najednou.
- Možná nebudete potřebovat celý půl šálek.
- Těsto by mělo být husté a když ho upustíte na pánev, mělo by se pomalu formovat do tvaru kruhu za pomocí lžíce, kterou těsto jemně rozetřete.
- Když je vaše pánev rovnoměrně předehřátá (asi 10 minut, pokud používáte litinu), nalijte na ni ¼ šálku těsta a zadní stranou lžíce těsto zlehka rozetřete, aby vznikl kruh.
- Rychle na něj položte asi 10 borůvek.
- Snažte se nedávat borůvky na okraj lívanců.
- Zalijte ještě trošičkou těsta, aby částečně pokrylo borůvky.
- Smažte, dokud okraje lívanců nezačnou hnědnout a neobjeví se na nich bublinky, asi 5 minut.
- Možná budete muset upravit teplotu na středně nízkou, aby se lívance nepřipálily.
- Mějte na paměti, že se tyto lívance smaží pomaleji než běžné lívance, protože jsou hutné a neobsahují žádné vejce.
- Jakmile jsou lívance hotové, opatrně je otočte špachtlí a smažte, dokud na spodní straně nezhnědnou, ještě asi 3-4 minuty.
- Přeneste na mřížku na chlazení dortů a volně zakryjte alobalem.
- Možná je budete chtít nechat teplé v troubě, než usmažíte zbylé lívance.
- Pokračujte s dalším olejem a zbývajícím těstem.
- Mělo by vám to vyjít na cca 6 lívanců, záleží, jak velké budou.
- Podávejte s javorovým sirupem a jakýmkoli jiným doplňkem dle výběru.

Jednoduché ovesné lívanečky s banánem
Snadné a zdravé banánové lívance z ovesných vloček jsou perfektní sytou snídaní, kterou máte připravenou během několika málo minut. Podávejte s čerstvým ovocem a celá vaše rodina bude nadšena.
Ingredience
- 2 banány
- 2 vejce
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- javorový sirup k podávání (volitelně)
- k podávání čerstvé ovoce dle vlastního výběru
Postup
- V mixéru smíchejte oloupaný banán, vejce, ovesné vločky, prášek do pečiva a sůl.
- Mixujte, dokud nebude směs tak hladká, jak chcete, a dobře promíchaná.
- Těsto nechte 10–20 minut odstát, dokud mírně nezhoustne.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním ohni.
- Smažte lžíce těsta do zlatova z obou stran.
- Podávejte pokapané javorovým sirupem a s čerstvým ovocem dle vašeho výběru.

Dýňové lívance s ovesnými vločkami
Nadýchané, lahodné a zdravé lívanečky z dýně a ovesných vloček, příjemně oslazené javorovým sirupem, jsou dokonalým bezlepkovým jídlem, které lze připravit přimo v mixéru.
Ingredience
- ¾ šálku dýňového pyré
- 2 velká vejce
- ⅔ šálku neslazeného vanilkového mandlového mléka (nebo mléka dle výběru)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
- 1 a ½ šálků ovesných vloček, bez lepku, pokud chcete
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 1/4 čajové lžičky soli
- olivový olej, na smažení
Postup
- Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte na nejvyšší stupeň, dokud nebude směs zcela hladká, asi 30 sekund až 1 minutu.
- Mírně potřete pánev kokosovým nebo olivovým olejem a dejte na střední plamen.
- Jakmile je pánev horká, přidejte na ni asi 1/3 šálku těsta na každý lívanec.
- Těsto může být husté, takže budete muset použít lžíci, aby se trochu rozložilo.
- Lívance smažte hned po umíchání těsta, jinak bude těsto příliš hutné.
- Smažte 2–4 minuty, dokud na okrajích lívanců neuvidíte několik bublin.
- Otočte lívance a smažte dozlatova.
- Pokud zjistíte, že hnědnou příliš rychle, musíte snížit teplotu.
- Pánev očistěte a opakujte s dalším množstvím oleje a zbývajícím těstem.
- Celkem by vám mělo vyjít 6 lívanců.
- Dobrou chuť!

Podívejte se i na naše nejlepší recepty na buchty z dýně pro posezení u odpolední kávy. Inspirujte se!
A jak vám lívanečky z ovesných vloček chutnaly? Napište nám do komentářů!