Ingredience
- 1 kg sépii,
6 velkých oloupaných rajských jablíček,
3 stroužky oloupaného česneku,
1 větší cibule,
1 svazek ploché petržele,
1 dl bílého suchého vína,
1 chili paprička,
olivový olej,
pepř,
sůl
Postup receptu
- Odstraňte hlavy vyčistěte, odtraňte tuhé chrupavkovité části a nařežte na větší kousky a omyjte
- Bude lépe když budete dále pracovat v rukavicích neboť potřísnění sepiovou barvou se složitě odstraňuje! Tělo sépie opatrně v místě sepiové kosti rozřízněte
- Výjměte sepiovou kost a opatrně nožem dořízněte tělo a výjměte kapsu se sépiovou černi a odstraňte vniřnosti
- Omýjte je a těla nařežte na kousky velikosti fritů
- Sepiovou čerň uchovéjte pro další použtí třeba fantastické italské rizoto anebo ji použijete do daného jídla
- Domnívám se, že samotná sépie má svou charakteristickou chuť, lépe bude ji tam nedávat
-
Do většího rendlíku dáme 3-4 lžice olivového oleje a osmažíme na drobno nakrájenou cibulku a česnek a následně sépii
- Orestujte cca 5 minut, přidéjte na kostičky nakrájená rajčata, poduste 5 minut a pak přidéjte víno, osolte, opepřete a vložte papričku a duste cca 30 minut pod pokličkou za občasního mícháni
- Přidejte pak nasekanou petržilku zamíchejte a duste 5 minut
- Podáváme s rýži, vhodné jsou však i těstoviny